Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- lezso6: Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT

Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció

Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Arra tudtok megoldást, hogy az Ubuntu 19 használható legyen VirtualBoxon? Telepíteni nem lehet, mert kifagy fekete képernyővel, live módban meg kb. 2 perc után indulás után szintén kifagy.
A hiba kb. tavaly okótber óta ismert, de nem nagyon történt előrelépés, vagy én nem találom. A 19-es szerver verziója viszont stabilan fut rajta, ott meg a 18-as verziókkal van gond telepítésnél. -
-
Van 15 egyforma hardverű gép, (Hp,I5 7.gen) mindegyiken VirtualBox, erre telepítettünk Ubuntu 19-szervert. 1db gépen azt csinálja a telepítő, hogy hiába van magyar nyelv, magyar billentyűzet kiosztás beállítva, angol marad. Egy kósza gondolattaól vezérelve angolt állítottunk neki, akkor meg magyar kiosztású lett... A host az Win10 mindegyiken, tök egyforma, magyar a bill. kiosztásuk. Tanulóknak nincs is joguk eleve állítgatni.
Az Ubuntu 18 telepítők meg random részeknél fagynak szét, leginkább a felhasználói adatok megadásánál, bár ezt olvastam már, hogy bugos, és csak angollal érdemes kísérletezni. -
Ubuntura van Yast-hoz hasonló megoldás?
-
Windows alól mivel lehet megnézni ext3-as merevlemezt? ext2fsd-t feltettem, mountolja, de a windows formázni akarja, azt írja nincs rajta fájlrendszer. Az Ext2explore annyival jobb, hogy látja a mappákat, de egyiket se lehet megnyitni.
-
válasz
Cirbolya_sen
üzenetére
Köszi, ezt még kipróbálom, újraindítom tv-vel együtt, TeamViewer nélkül.
A pc 0-24-ben megy. Az elején nem is volt probléma hetekig, utána jött ez elő, hogy néha engedi a 4k felbontást de leginkább nem. De amikor nem akkor is valami 4k tv-t ír az eszközre. Amúgy Thomson, de sose azt írja.
Érik egy újratelepítés megint... Mondjuk nem egy erőgép, de azért fhd felbontással elbírja a filmeket VLC-vel. Nem is kéne nekem natív 4k felbontás, elég lenne az fhd is amíg nem lesz másik gép. -
Miért van az, hogy a htpc-n levő Ubuntu szép lassan minden gépet "letilt" a Sambáról? Kezdte a Windows 8-as laptoppal, majd folytatta az androidos telefonommal. Tipikus egyik nap még ok, másik nap már nem. Felhasználói név, jelszó ugyanaz mindhárom eszközön...
Másik: mitől függ, hogy adott filmnél van felirat vagy nincs minidlna-n? Ha Vlc-vel nézem, van felirat, (Ubuntun és Windowson is) ha a htpc-ről megy minidlna-val akkor nem lát semmilyen feliratot a tv. De a korábban leírt probléma miatt, miszerint max 1024x786-as felbontást hajlandó adni, direktbe nem akarom nézni az fhd filmeket.Bár, néha engedi a 4k-t is... Fene se érti.
Az nem lehet, hogy a TeamViewer kavar be a felbontásba? Bár ha totál kilövöm akkor se enged utána nagyobb felbontást. Totál randomnak tűnik mikor látja valóban 4k-nak a tv-t mikor nem. -
válasz
jbauer05
üzenetére
Tehát a gazda gép a Windowsos gép. A VirtualBoxban eszközök/megosztott mappák. Plusz fel kell tenni a virtuális gépre a virtual box add-onst! (eszközök/integrációs szolgáltatások telepítése).De jelen esetben egyszerűbb lenne magán a gazda gépen egy Windows-os megosztást csinálnod...
A Sambát meg tesztelheted egy másik virtuális géppel is, csak mindkettő egyfajta hálózaton legyen. (nálam belsőn szoktak lenni) -
OpenLdap szolgáltatást akarom kipróbálni. Feltelepítettem: sudo apt install slapd ldap-utils, sudo dpkg-reconfigure slapd
Próbáltam hozzá feltenni webes klienst: apt-get install phpldapadmin
Konfiguráció: sudo nano /etc/phpldapadmin/config.php
Ha a kliensen belépek akkor php hibát jelez.
Ha a Gosa-t próbálom az se megy, az első lépésig jut, amikor a /tmp/gosa.auth fájlt létre kell hozni meg beleírni amit generál. Beleírtam, nem megy tovább, nem ír semmi hibát.
Apache, meg php 7.2.15 egyébként rendben üzemel...

-
Visszatérve a minidlna furcsaságára: ha átnevezem a mappát, meg a fájlt valami egyszerűbbre, akkor már látja a tv, le is játsza. Így viszont a torrent nem látja.
Tegnap is két filmből 1 simán ment letöltés után, a másik mappáját átneveztem, utána ment. Azt írja a tv, hogy nem talál media fájlt, amikor nem tudja lejátszani. Pedig ott van.
A két mappa nevében én nem látok semmi extra eltérést, több pont, kötőjel, kisbetű nagybetű van mindkettőben. Ugyanúgy a transmission hozza őket létre... -
-
Este újratelepítettem gyorsan. Tehát Xubuntu 18 még mindig. A filmeket lementettem laptopra, majd onnan visszamásoltam. Torrnet fájlokat megadtam, szépen meg is talált mindent, seed ok. Annyi változott, hogy eddig 2 partíció volt az usb vinyón, most már csak egy, ugyanúgy ext4, ez nem befolyásolt semmit. (korábban ez a vinyó ment a tp link routerrel, és volt rajta egy cache partíció ez lett most felszámolva)
Samba rendben, onnan Win10-es laptop meg a Win8-as is meg tud nyitni mindent, filmet, zenét, képeket, plusz a telefonom is. Egy munkacsoportban vannak a gépek.
Lehet a megosztásra fájlt másolni bármelyik gépről, meg mappát létrehozni is. Maradtam a t620-as felhasználói névnél, ennek a felhasználónak a nevében használjuk. Nyilván felvettem a Sambához. A transmission done mappája, meg a /home mappa van megosztva.
A Transmission a /mnt/sdb1/ mappába dolgozik, szokásos mappáival. Seedel, rendben van.
Minidlna: most nincs beállítva neki user, tehát a minidlna szervizként? fut. Képek, zenék ok, képek a /home mappában vannak, a zenék a /mnt/sdb1/done/music mappában, filmek a /mnt/sdb1/done/ mappában.A probléma ugyanaz: azt az egyet, amit eddig se volt hajlandó lejátszani a tv, most se. Simán sambával megnyitva megy a laptopon. Pendrive-ra másolva lejátsza a tv gond nélkül. Tegnap meg is néztük, csak jó lett volna rájönni, miért nem viszi minidlna-n keresztül.
-
válasz
Victoryus
üzenetére
Végignéztem több esetet is:
ami működik:
- root és minidlna csoport beállítva a /etc/default/minidlna fájlban.
ami nem:
- root és root csoport
- t620 és t620 csoport, ezzel egyáltalán nem is látszik a minidlna a tv-n
- ha kikommentelem mindenhol a usert, akkor se megy. Akkor lenne ugye minidlna és minidlna group
Képek megosztása működik, zenék megosztása működik. Azt az egy filmet továbbra sem hajlandó mutatni se, csak a mappája látszik.
/mnt/sdb1 ha megnézem a jogokat: 40775 owner name: t620, group name t620 Az ebben levő done,incomplete,torrents mappáknak szintén 40775
A done mappában vannak a letöltött cuccok. Ott is minden mappa 40775.
Viszont ami ezekben van, ott 100644 tehát nincs execute/search by user, write by group, execute search by others
Ennek ellenére a zenék, képek mennek, a film meg nem.Nekem ez egyáltalán nem logikus, hogy minden fájlnak a t620 a tulajdonosa, mégsem látja akkor se, ha ez a user van megadva a minidlna-nak. A tutoriálokban meg nincs is nagyon említve hasonló gubanc, de nem hiszem el, hogy mindenkinek minden egyből megy. Olyat láttam, hogy root usert javasoltak annak akinek mégse.
Tiszta friss Xubuntu telepítés volt, samba, transmission meg minidlna van rajta pluszban, nem állítgattam el rajta semmit. Hogy lehet az, hogy mégis ennyi bajom van vele? Sambán is a /mnt/sdb1 van megosztva, plusz a /home mappám.Amit még nem értek: miért másol gyorsabban a total commander, mint a sima fájlkezelő? Felcsatoltam meghajtóként a samba megosztást. tc tartja a 6-7MB/s sebességet, fájlkezelő 2-5MB/s között ugrál. 150mbites wifi.
-
Mindkettő t620-as user, t620 group. (ezzel a userrel lett az egész Xubuntu telepítve)
A minidlna meg root-ként fut, mert simán nem akarta lejátszani az usb-s eszközök tartalmát. A t620 is tagja a root csoportnak.
Plusz engedélyeznem kellett a root felhasználót, mert az meg ugye alapból nincs is. Még valamelyik fórumban írták, hogy csatoljam fel másképp a gnome-disks segítségével, mert ez így most elég furán kezeli a jogosultságokat. A poén az, hogy ezt a filmet, meg a másikat is amit gond nélkül visz, tegnap pénteken torrenteztem le, tehát ha azt nézem ugyanaz a folyamat/felhasználó hozta őket létre... -
-
Azt honnan lehet tudni, hogy bizonyos filmeket mi a bánatért nem játszik le minidlna-n keresztül a tv? Ha simán pendrive-on van akkor meg igen? Most úgy tűnik, hogy az mkv-t viszi, az avi-t meg nem, attól függetlenül, hogy mindkettő dvdrip, xvid x264-nek van írva. Hihetetlen, hogy mindig van valami nyűgje,mikor azt hinné az ember, hogy végre minden működik. Xubuntu 18.04.
-
Már csak egy gondom van, hogy csak az ssd-ről hajlandó lejátszani, pendrive-ról vagy usb merevlemezről viszont permission denied hibát ad. A pendriveot direkt a Xubuntun formáztam meg ext4-re.
Ha rámegyek bármelyik mappára/fájlra mindegyiknél t620 a tulaj és a csoport is, írási olvasási futtatási joggal.
A minidlna felhasználó meg már tagja a t620-nak. -
Frissül a tv, közben Win10-es laptopról VLC-ből megpróbáltam megnyitni a Xubuntus gép mappáit, de a VLC nem lát a mappákban semmilyen fájlt.
Ha a Win10-es gépen simán a fájlkezelőben (+total commanderben mert csatoltam betűjellel) tallózok a Xubuntus gépen, akkor ott viszont látszanak a fájlok is, akár a filmek, akár a zenék, és a VLC le is tudja játszani a filmeket, zenéket stb. ssd-ről is meg a csatolt usb-s merevlemezről is.
szerk:
Kész a tv, de még mindig nem jó, leáll network errorral. No de van totál visszaállítás gyári állapotba... ám legyen. És csoda történt: végig lejátssza a zenéket
Egyelőre minden ok, véééégre működik! Köszönöm a segítséged!!
-
Köszönöm, hogy próbálsz segíteni, de sajnos nem sikerült, bár most egyszer 14 másodpercig eljutott, mire megint Network errort írt volna. A log fájlban most már nincs semmilyen hiba, nem panaszkodik semmire.
Most frissítem a tv-t, hátha, láttam más is panaszkodott arra, hogy a Thomson 43UC6306 nem igazán kezelte normálisan a dlna-t. -
Csak a plusz felhasználóimat töröltem. Alapból minden mappa tulajdonosa a t620 nevű felhasználó, és a t620 csoport. Most direkt csak az ssd-n garázdálkodok, nem is csatolt hdd-n.
Megosztottam például a /home/t620/Pictures mappát, mint képek megosztás, látja a tv a benne levő képeket, meg is nyitja őket.
Megosztottam a /home/t620/Music mappát mint zene, látja a zenéket, de ugyanúgy Network errort ír, és leáll 2-3 másodperc után a lejátszás, mint tegnap.
Amit még próbáltam: t620-at megadni felhasználónak a minidlna.conf-ban, akkor egyáltalán nem látja a gépet a tv. sudo service minidlna status akkor is aktívnak írja egyébként.
Plusz felvettem a minidlna felhasználót a t620-as csoportba, de zenét így sem játszik, csak ugyanúgy elkezdi...majd Network error és ennyi.
Tűzfal nincs bekapcsolva.
Lehet, hogy tényleg a tv lesz a hunyó... A plex-szel is sok baja volt. Még nem frissítettem rajta firmware-t majd hétvégén, hátha. Másik eszközzel nem próbáltam. -
A plex win10-en se ment normálisan. A feliratokkal nem boldogul. Laptopon mind tökéletesen időzített volt, de plexen perces csúszások lettek. Vlc streamet meg nem játszotta le a tv. A tv is lehet a probléma forrása, majd frissítem a firmwaret hátha az újabb jobb.
Van 2 felhasználom a t620, meg a minidlna, többit töröltem. Szerintem megint nem én vagyok a béna, hanem a linux, mint párszor már bebizonyosodott. Most őszintén, a root felhasználómmal miért nem megy? Az összes cucc hozzá van adva a hdd-n.
Csak addig kéne minidlna, amíg nem érkezik meg a dp-hdmi konverter, aztán nem szengedek ezzel tovább. -
válasz
Victoryus
üzenetére
Közben letelt a szerkesztési idő:
Korán örültem: kb 5-10mp -et játszik csak le a zenéből is, majd azt írja a tv, hogy network error és kilép a lejátszásból. Háááát, nem egyszerű. A digis routeren van lan kábelen a tv is meg a Xubuntus masina is, sávszélességgel bírnia kéne. A tv amúgy is csak 100 mbites hálókártyával rendelkezik. Ez az egész mp3 fájl meg kb 3MB, szóval mennie kéne. -
Nem megy. Több felhasználóval is néztem: van a t620 nevű. Ő is a root csoport tagja, a Xubuntu telepítéskor hoztam létre. A transmission/done mappa a root csoporté:

De van egy media nevű felhasználóm is, aki szintén a root csoport tagja, azzal is próbáltam ,semmi.
Van egy másik megosztásom, ami a Xubuntu saját music mappája lenne. ( /home/t620/Music) Erre nem ír hibát, de a tv semmilyen eszközt nem lát most a benne levő pendriveon kívül... A szoftver boltos minidlna-t látta, csak az meg nem működött. De azt töröltem is.
Már újraindítottam a Xubuntut is meg a tv-t is párszor, de továbbra sem lát semmit.szerk: ha csak az audio mappát hagyom meg, akkor ok, látja a tv. Gondolom ha elhasal az egyik mappán, akkor nem is fut utána.
-
-
-
-
Köszönöm!
#ubyegon2: szintén köszönöm, nagyon hasznos leírás!
Hwinfo-val nézegettem, usb3-at ír, meg felismerte a lemezt is. Hát, az is lehet, hogy ilyen gyenge ez a kis AMD proci, de többet vártam tőle. Valahol volt róla sebesség teszt, csak nem találom, és nem is könyvjelzőztem le. Ott többet írtak, úgy emlékszem. Egyelőre örülök, hogy a samba meg a transmission megy szépen.Még a minidlna-t próbálom beüzemelni, de nem találok hozzá aktuális leírást. Nincs is /etc/minidlna mappa nem hogy abban conf fájl. /etc/minidlna.conf sincs. Pedig sikeresen települt.Üzemel is, a tv látja a gépet, csak semmilyen tartalom nincs egyik mappában sem. A filmek a csatolt merevlemezen vannak egyébként is.
Az alkalmazások között nem jelenik meg. Ha a szoftvertelepítőben indítom, akkor 1mp-re felvillan egy fekete terminál ablak és ennyi. Hogy lehet ezt konfigurálni vajon? -
Azt hogy lehet megnézni, hogy egy usb-s merevlemezt usb3-asnak vagy usb2-nek ismer fel? Illetve mit lehet tenni, hogy ne 33MB/s legyen a max amivel olvas róla?
HP t620-as gép. A saját ssd meghajtójára másoltam a rajta levő usb3-as hdd-ről. A hdd ext4-es fájlrendszerű.
Op.r.: Xubuntu 18.04szerk: lspci -v | grep xhci eredménye: Kernel driver in use: xhci_hcd Ezek szerint usb3.
-
-
Másnál se lehet dhcp szolgáltatást telepíteni? Ahonnan le akar tölteni csomagot 18.04-es ubuntu szerverem, az a cím elérhetetlen, és nem is telepít semmit.
(sudo apt-get install isc-dhcp-server) -
Ha hasonlóan járok telepítésnél, mint a múltkor (3hozzászólással ezelőtt), és kidob a shellbe, akkor onnan még menthető? Csináltam felhasználót, de ugyanúgy a shellbe dob így is újraindítás után. Tulajdonképpen akkor nem is hozta létre a partíciókat, meg nem is másolta még fel amit kellett volna?
-
Ubuntu Server (ubuntu-18.04.1.0-live-server-amd64.iso meg az eggyel régebbi is...) telepítésnél, VirtualBoxon ha 2db 20GB-os merevlemezt akarok raid1-be tenni, mindig elszáll az egész. 10GB-os lemezekkel meg ok. Nagyobbal még nem néztem. Most csak gyakorlásként, de később majd élesben is akarok raid1-et használni.
Ez most az Ubuntu hibája, vagy a VirtualBox-é, vagy a kettő együtt? EFI-mód engedélyezve van, mert anélkül még boot eszközt se lát.
Lemez10GB1 (MD0 7GB root, MD1 1GB swap, 512M boot)
Lemez10GB2 (MD0 7GB root, MD1 1GB swap, ---)
Ez így már nem megy, felhasználói név beírásánál kb 10mp után tovább ugrik, és hibát ír ki. Ha véletlenül sikerül mindent beírni, akkor is hiba, shell módba megy át. És onnan én nem is bírom kiszedni.
Lemez20GB1 (MD0 17GB root, MD1 2GB swap, 512M boot)
Lemez20GB2 (MD0 17GB root, MD1 2GB swap, ---) -
Ennyi lenne csak a lényeg: az Ubuntu szerver nat-on kapjon netet, azt ossza szét a belső hálón. Ezt nem sikerült eddig megoldanom.
Most van egy jól működő Windows 2012-es szerver kb. 100 klienssel, proxyval, +nyomtatók+routerek stb. ebbe nem kéne bekavarnia az Ubuntunak, most csak tesztelni kell virtuális gépen mit tud, mit nem. Ezért nem bridge módban van a virtualboxos hálókártyája. Tehát a belső hálón kéne tesztelni vele a dhcp-t, dns kiszolgálót, sambát, tartomány kezelést, meg valami levelező klienst, esetleg még ftp-t. Nyilván ha élseben menne, akkor könnyebb lenne, meg a nyomorult proxy se zavarna be semmibe.Lehet, hogy nem volt egyértelmű, mert tegnap meg tegnap előtt még csak azt néztem meg, hogy egyáltalán mit lát egy Linux, egy hálón van a Virtuális Win2012-vel. (belső hálón) Az kb. ugyanazt tudja, mint ami élesben is megy, dns+dhcp+tartomány+fájlmegosztás van rajta. Ezért akartam először fix ip címet az Ubuntunak a belső hálón. Plusz valami grafikus felületet is kerestem, így jött képbe a Zentyal. De a végső cél egy működőképes Ubuntu szerver lenne, 2 hálókártyával.
Közben amikor éppen ráérek olvasom a leírásokat, meg az Ubuntu kézikönyvét. -
-
network:
ethernets:
enp0s3:
dhcp4: true
enp0s8:
addresses:
- 192.168.100.20/24
dhcp4: false
nameservers:
addresses:
- 8.8.8.8
- 8.8.4.4
search: []
dhcp4: no-val nem tudta pingelni a belső hálót se. De én ezt komolyan nem értem, hivatalos leírásban is hol no hol false van. Mondjuk így se jó, mert innentől a külsőn volt internet nincs internet, és csomagot se tud telepíteni. Ha visszaírom dhcp-re a belsőt is, akkor megint van internet a külsőn.
Néztem routing tutorialt is, 4-5 féle leírása van annak is, de még egyikkel se sikerült működésre bírni. Ehhez kötélből kell legyenek az ember idegei. -
Még egy kérdés. Továbbra is VirtualBoxban fut az Ubuntu szerver 18, 2 hálókártyával: nat, belső. A belsőnek most dhcp-n adtam beállításokat. Ha bármit kap a belső hálókártya, onnantól nincs internet nat-on. Ping parancsra csak annyit csinál, hogy kiírja az adott dns ip címét, és utána semmi. Csomagokat se képes telepíteni...
Meg egy másik: fent van az Ubuntun a webmin, de a Win7, Win2012 se képes hozzá kapcsolódni. Sőt, ha magán a szerveren lynx-ben írom be hogy localhost:10000 akkor se történik semmi. Végül átállítottam 10000-ről 80-ra, de akkor se képes kapcsolódni semelyik gép sem. Mit kéne még neki engedélyezni?
A belső hálós gépek tudják egymást pingelni oda-vissza. -
Közben találtam még párat: [link] Hátha más is keres ilyen felületet. Este végül a webmint sikerült feltenni az Ubuntu 18-as szerverre, nem ment könnyen. 4 féle leírást találtam hozzá, de csak egy működött. Az azonosító kulccsal volt a gondja, ami eleve nem is szerepel sok leírásban, hogy kéne neki.
-
-
Köszönöm, megpróbáltam, de nem sikerült. Hibás csomagokat, meg rengeteg hibát írt, én meg nem nagyon értek hozzá. Végül letöltöttem egy Zentyal próba verziót, holnap majd próbálgatom mit tud én meg mit nem

Azt nem értem, hogy ha benne van a saját dokumentációjában az Ubuntunak valami, akkor miért nem az alapján működik. Általában ebbe mindig belefutok, csak sajnos most muszáj Linuxoznom. Továbbképzést persze nem fizetik.
Nagyjából azt kéne megoldani, amiket Windowson is: tartomány+csoportok, felhasználók különböző jogosultságokkal, webszerver, fájlszerver. Ehhez akartam valami barátibb felületet a terminálnál. Ubuntut használtam valamennyit otthon, azért próbáltam ezen az ágon elindulni. -
Ubuntu 18-04-1.es szerverre szeretném a Zentyalt feltenni. Most újratelepítettem a szervert. Annyiban tért el a délelőtti próbálkozástól, hogy most nem talált kulcsot, de a sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys kulcs paranccsal megadtam neki amit hiányolt. A csomagfrissítés végig is ment. Volt utána sudo apt update, upgrade is. A sudo apt install zentyal parancsra azt írja, hogy nem tudta telepíteni, írja a zentyal-core és zentyal-common csomagokat. Ezeket se engedi, a Zentyal-core-hoz hiányzik a common, meg a libclone-fast-perl. Utóbbit nem teszi fel, mert nincs telepítésre jelölt verziója. Ha a zentyal-commont próbálom feltenni, az meg függ az iproute-tól, ami nem telepíthető. Helyette az iproute2-őt javasolja, de ennyi, innen nem megy tovább.
-
-
Köszönöm! Végül sikerült emacs szerkesztővel, az volt a baja, hogy maradt még benne tab...
Végül feltelepítettem egy minimal grafikus felületet asudo apt-get install –no-install-recommends ubuntu-desktopparanccsal. A probléma az, hogy itt nem mutatja a hálózati beállításokat, csak vpn-t lehetne állítani és proxyt. Ennyire átalakították ezt a hálózat kezelést? Vissza lehet tenni a grafikus felületbe valahogy, vagy marad a Yaml fájl konfigurálása? -
Van még másik kérdésem is. 2 hálókártya van most ebben a virtuális gépben, egy natolt és egy belső hálós. A belsőnek szeretnék statikus ip-t állítani, de nem bírok. Próbáltam nano és emacs szerkesztővel is. Tagolást próbáltam tab-bal, azt abszolút nem fogadta el, de úgy néz ki a szóközt se akarja. Akkor mivel írjam be az adatokat? Grafikus felületet nem akartam telepíteni, de lehet muszáj leszek.Nem értem mire írja a valótlan karakter hibát? Ha mindekettő hálókártyánál dinamikus van, ugyanígy szóközzel tagolva, azt elfogadja.

Másik kérdésem, hogy ahol én most tesztelgetem ezeket a virtuális gépeket, van proxy szerver. Telepítésnél ezt meg is adtam, csomagokat tud frissíteni, telepíteni, de pl a Lynx nem megy. Régebbi leírás alapján a config fájlba beírtam neki a proxy címét, de ugyanúgy nem megy.
Harmadik kérdésem: van az ifdown és ifup parancs. Ezek azt írják Unknown interface enp0s8. De ha megnézem az ip cíeknél, vagy listázom az eszközöket, mindenhol így hívják. Kell egyáltalán ifdown és ifup, vagy a netplan apply elég?
-
válasz
lev258
üzenetére

Simán ugyanígy végigmentem a telepítés lépésein, mint ebben a tutorialban.
Csak újraindítás után nem tudott bootolni. Többször is vévgijátszottam ezt, mindig erre jutott. Ha bármit csinálok vele, modjuk végignézem a kézi beállításokat itt, majd vissza ugyan ide, amit ír a tutorial, akkor meg jól megcsinálja. -
Ubtuntu server 18-as telepítésnél miért csinálja azt, hogy ha kiválasztom az egész 20GB-os partíciót (VirtualBox, új üres vdi), megcsinálja az 1MB-os bios grub particiót is, majd amikor a végén újraindul a telepítőlemez nélkül, akkor nem talál bootolható eszközt? Hiszen megcsinlta...
Ha elkezdek ott a lemezeknél mászkálni a menükben, és utána ugyanígy beállítom, hogy entire disc, csinálja meg magától, akkor meg jó? Ezek szerint magától nem csinál bootolható particiót. -
válasz
Victoryus
üzenetére
Olvasgatom a server leírását, milyen távoli eléréseket ajánl. Ezek szerint szóba jöhet még a Zentyal, bár abból van külön kiadás is... végül is az mindent tud amit akarok.
Amit még nem találtam meg, hogy alapból egy Ubuntu Server milyen funkciókat tud? Tehát mitől szerver? Olyan, mintha egy tök csupasz váz lenne az egész. -
válasz
Victor Súgó
üzenetére
Igen, valami egyszerű grafikus felülettel. Köszönöm, utánanézek.
-
Ubuntu Servert mivel lehet másik gépről 'irányítani' konfigurálni? Lenne rajta fájlmegosztás, kb 10 db felhasználó, tartomány vezérlő, levelező szerver esetleg, ftp.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Opel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Gitáros topic
- World of Tanks - MMO
- Le Mans Ultimate
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Diablo IV
- 3D nyomtatás
- Sweet.tv - internetes TV
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Új, Aktiválatlan iPhone 17 Pro (256 GB) (rendelhető)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Green-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4169, 100% Akksi
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 12700E / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1 TB SSD
- Xiaomi Redmi 14C 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest