Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
-
-
válasz Neil Watts #8751 üzenetére
Szerk.
Most látom, hogy rosszul írtam. Nem 1024, hanem 2048 szektor az eltolás. Pont mint a windows 7-nél.[ Szerkesztve ]
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
veterán
-
válasz Neil Watts #8754 üzenetére
Új gép volt, üres SSD-vel. Boot pendrájvról, telepítés, két partíció kézzel létrehoz (egy a /-nek, egy a home-nak) és csók.
Meg persze utána az /etc/fstab fájlba beleírtam a "discard,noatime" kapcsolókat.
A fájl így néz ki:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=8e1ed999-bd12-4308-be7c-ec3a854a47ed / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda2 during installation
UUID=2269c620-15ea-48a4-87a8-4f1211ee6549 /home ext4 discard,noatime,defaults 0 2Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
veterán
-
válasz Neil Watts #8756 üzenetére
Minek az? 8 giga ram mellé?
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
joecontra
addikt
válasz joecontra #8684 üzenetére
Fejlemények.
A wubi-s Ubuntut leszedtem, helyette USB-ről feltelepítettem "rendesen".
A 3G USB modem problémája magától megoldódott, a zárt NVIDIA drivert pedig felraktam (mennyit google-ztam meg szívtam vele mire sikerült felrakni, de sikerült).
Meg mire rábeszéltem az 1024x768 85 Hz-re az se volt kevés idő. De sikerült.Ezt a hozzászólást Ubuntu alól írom, tehát van net, feltelepült zárt NVIDIA driver és a felbontás/képfrissítés is jó (nekem).
Eddig tehát oké.Üdv,
J -
Már próbáltam swap-pal is, de nem használta a rendszer. Egyedül hibernáláskor kell neki.
Most hirtelen elindítottam pár dolgot (2 gigás win7 virtalbox-ban, chrome, chromium, firefox, clementine, transmission, vlc-ben film, libreoffice writer, kdenlive) és bőven négy giga alatt fogyaszt.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
buherton
őstag
Nekem két 8 GB-os gépem van persze Ubuntuval. Egyik a laposom, de azon egyáltalán nincs swap én is feleslegesnek tartom. Viszont a home szerveren a torrent kapott 6 GB-t cachenke és bár nincs GUI, de használja a swap-et.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
stopperos
senior tag
aki megosztasos file managert szeretne, az probalkozzon thunarral nautilus helyett. ott fel eve raktak bele az f3 funkciot.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Egy olyan problémám akadt, hogy a VLC, ha teljes képernyőre rakok egy filmet bevág a kép felső részére egy elég otromba fekete csíkot.
Viszont csak akkor, ha full screenre rakom.Ha ablak méretbe fut, semmi:
Ha viszont teljes képernyőbe, akkor ez:
Tud valaki valami megoldást erre?
[ Szerkesztve ]
-
St3ven
addikt
Sziasztok!
Ubuntu (pontosabban ZorinOS) alatt szeretnék virtual router-t készíteni ez alapján, ám az utolsó lépésnél a következő hibaüzenetet kapom:
sudo hostapd hostapd.conf
Configuration file: hostapd.conf
Failed to set interface wlan0 to master mode.
nl80211 driver initialization failed.
ELOOP: remaining socket: sock=5 eloop_data=0x9932a30 user_data=(nil) handler=0x8087b60A hostapd fájlt természetesen a leírás szerint elkészítettem, de ami furcsa, hogy a "tálcán" a hálózati beállításoknál nem enged WPA titkosítással új hálózatot létrehozni. Ez utóbbi lehet a gond? Hogyan csalogathatnám elő a WPA titkosítás beállítását?
Van élet a Facebook és Twitter után? - https://logout.hu/bejegyzes/st3ven/mastodon.html
-
St3ven
addikt
Ha ez segít, a hostapd verziójára rákérdezve ezt adja ki:
sudo hostapd -v
hostapd v0.6.10
User space daemon for IEEE 802.11 AP management,
IEEE 802.1X/WPA/WPA2/EAP/RADIUS Authenticator
Copyright (c) 2002-2009, Jouni Malinen <j@w1.fi> and contributorsVan élet a Facebook és Twitter után? - https://logout.hu/bejegyzes/st3ven/mastodon.html
-
HeavyToys
senior tag
Sziasztok!
Újra zavarnálak titeket, fentebb már említettem, hogy nem tudom szabályozni a 13.04-alatt a fényerőt az Acer Aspire 5349-es laptopomon.
Tudnátok egy komplett grub-ot linkelni, amivel működnie kéne a fényerő szabályzásnak?
Érdekesség, hogy a terminál alatt, amikor beírom a sudo gedit /etc/default/grub-ot akkor kiírja, hogy nem root pontosabban ezt:
(gedit:2419): IBUS-WARNING **: The owner of /home/kvt/.config/ibus/bus is not root!
Tudnátok valami megoldást a problémámra?
Üdv és köszi előre is!
-
-
buherton
őstag
Próba: [link]
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
Foose
addikt
Sziasztok! Következő a problémám. Kb fél órája felraktam az ubuntu 12.04-et,(gondoltam majd később frissítem,csak cd-m volt itthon,arra meg pont ráfért.)cd-ről bootolt a gép ugye,mert úgy állítottam be. Na most ,fel is ment szépen az ubuntu,viszont ugye rögtön újra kellett indítani a gépet,ami miatt újra jött a telepítő. Reset gomb,biosba be,csakhogy nem engedi a windows (xp) a biosban kiválasztani azt a meghajtót amire került az ubuntu,mert nem jelenik meg a listában. (igen,egyik vinyón van az xp,és a másik teljesen üres vinyóra húztam az ubuntut) Van ugye ez a Grub,ami ha jól tudom arra van,hogy ki tudjam választani,melyik rendszer induljon. Ez csak egy azon vinyóra telepített 2 rendszerhez jó? A lényeg,hogy most nem látom xp-n a másik meghajtót,és nem is tudom indítani a feltelepített ubuntut. Csak a telepítővel,de úgy meg ugye elég volt egyszer... Most ilyenkor mi van? Kéne az ubuntu
[ Szerkesztve ]
Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL
-
Foose
addikt
Valami olyasmit olvasok,hogy az én esetemben nem ugyanarra a vinyóra kellett volna telepíteni a grubot,amire az ubuntu ment. Ez oké. De sajnos nekem nem jött külön lehetőség erre,csak pont láttam amikor települ az ubuntu,hogy írta a grubot is. Mások írják,(nem nekem,hanem ilyen esetre)hogy azt a vinyót amin az xp van,le kellett volna húznia gépről,viszont akkor nem értem,hogy mondtam volna azt,hogy a másik vinyóra menjen a grub??? Vagy nagyon nem jól értem?
-
Foose
addikt
Storno a kérdésem,megoldottam. Valóban rossz helyre telepítettem a GRUB-ot...
-
Foose
addikt
Az nagyon gázos,ha olyat tapasztalok hogy minden eltűnt a képernyőről,akárhová kattintottam,semmi nem volt előttem,csak a háttérkép? Restart segített csak. (12.04)
[ Szerkesztve ]
-
St3ven
addikt
válasz buherton #8777 üzenetére
Ezt a leírást megtaláltam én is, és kiegészítettem a hostapd.conf fájlt a következők szerint, de továbbra is ugyanaz az eredmény.
interface=wlan0
bridge=br0
driver=nl80211
ssid=xxxxxxxx
channel=1
hw_mode=g
ieee80211n=1
macaddr_acl=0
ignore_broadcast_ssid=0
auth_algs=1
wpa=2
wpa_passphrase=xxxxxxxxxxxxx
wpa_key_mgmt=WPA-PSK
wpa_pairwise=TKIP
rsn_pairwise=CCMPA kiemelt sor lehet a gond, azzal mit lehetne kezdeni?
hostapd.conf
Failed to set interface wlan0 to master mode.
nl80211 driver initialization failed.
ELOOP: remaining socket: sock=5 eloop_data=0x9cfca30 user_data=(nil) handler=0x8087b60A hostapd természetesen telepítve van.
sudo apt-get install hostapd
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapot adatok olvasása... Kész
hostapd már a legújabb verzió.
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 2 nem frissített.[ Szerkesztve ]
Van élet a Facebook és Twitter után? - https://logout.hu/bejegyzes/st3ven/mastodon.html
-
Pano
addikt
Üdv.
Valaki tud nekem segíteni abban, hogy miként lehet megoldani, hogy a második vinyó minden bootnál automatikusan csatlakozásra kerüljön?
Van egy SSD, amiről megy a rendszer, meg egy 160 GB-os sima HDD, amin az adatokat tárolom. Csak sajnos a vinyót minden rendszerindításnál nekem kell manuálisan mountolni. -
Pano
addikt
Köszi, de sajna ilyen szinten még nem állok
Beteszem ide az fstabom tartalmát, ha valaki tudna segíteni azzal, hogy kiegészíti, azt nagyon megköszönöm!
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda2 during installation
UUID=f74664fc-a832-4518-baca-84e03e46a85a / ext4 discard,noatime,nodiratime,errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sda1 during installation
UUID=A9EC-2785 /boot/efi vfat defaults 0 1
# swap was on /dev/sda3 during installation
UUID=eec046a5-540e-4fa2-802e-16fc37a4b1b8 none swap sw 0 0 -
Foose
addikt
Sziasztok! Mint kezdő ubuntus,nyilván sok mindent nem értek LEsz mivel foglalkoznom a hétvégén... Pl a felső sávban,(van ennek vannak hivatalos neve?) ahol a felhasználó neve van,meg a hang ikon stb,hogy lehet kipucolni a közösségi akármit?? Vagy akár a gépről is letakarítani. Nem nagyon jöb be... xp után kerültem ide,szóval elég új ez az egész... de nagyon tetszik,nem is értem eddig miért nem próbáltam ki... Netböngészőből van valami ami nagyon jó erre a rendszerre,vagy ugyanazok amik xp-re...?? (opera mozilla,chrome...)
[ Szerkesztve ]
-
kriszpontaz
veterán
Hát srácok, kipróbáltam a 13.04 Ubi alatt a Steam-et, 13.4-es AMD meghajtóval, valami borzadály a képminőség és a sebesség is. Nem tudom mi lehet vele, egy Sapphire HD7770 Vapor-X kártya van a gépben, de ettől mérföldekkel gyorsabb volt a 9600GT linux alatt. El is vette a kedvem a bohóckodástól. Serious Sam 3 alatt Windowsban ~75 FPS majdnem minden max beállításon, Linux alatt meg közepes beállításon 12-25 Fps? Ez mi már? Tiszta szégyen az AMD-től.
Ugyanez a helyzet a TF2-vel. Olyan mintha húzná a videó magnó a szalagot. Belassul, majd begyorsul miközben mozogsz, tele van mikro laggal, egy hulladék az egész.
[ Szerkesztve ]
-
dergander
addikt
válasz kriszpontaz #8789 üzenetére
Ez azért vicces mert a serious sam pont ati-s játék Furcsa énis kipróbáltam a 7950-en de nekem nagyon jól futott,nemlehet hogy valami más hiba van?
-
kriszpontaz
veterán
válasz dergander #8790 üzenetére
Mi a pontos harver/szoftverkörnyezet amit használsz? Ablakkezelő, stb. Szerintem erősen befolyásolja. A 7950 meg izomból megoldja a dolgot. Nem egy kategória a 2 kártya. Nagyon sokan panaszkodnak erre a fórumokon, és arra főképp hogy a 12.11-es beta driver mérföldekkel gyorsabb volt mint a 13.4 új meghajtó.
[ Szerkesztve ]
-
Foose
addikt
válasz soldi3r #8788 üzenetére
Hát,ez a firefox valahogy nem jött át nekem,mint Puzsérnak egy előadás Sima Chrome-ot raktam fel,de látom fentebb már mást is ajánlanak. Nézem is. Na igen,például keresgélhetek hogy ne szemeteljek a fórumban,hogyan lehet eltávolítani valamit,pl firefox
(#8792) tomtyi Köszi,nézem máris! Ha rátalálok...[ Szerkesztve ]
-
pokol ura
senior tag
Sziasztok!
Segítségetek szeretném kérni tőletek. A konfig az adataimnál,a probléma a következő Ubuntu 13.04 van fent, tv hdmi kábellel összekötve, de a amikor feltelepül az ubuntu akkor a aztal nem fér bele a tv-be, túllóg a kép, ezt, h lehetne megoldani?
üdv Gábor
pokol ura felhasználónak 34 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! MAI MSI MAG B550 Tomahawk;AMD Ryzen 5 5600X;Crucial Ballistix DDR4-3600 16GB K2;ARCTIC Liquid Freezer II 360;Asus TUF Geforce RTX 3060 12G V2;Seasonic Focus GX 750W;Fractal Design Meshify C
-
kriszpontaz
veterán
válasz pokol ura #8794 üzenetére
A TV menüjében kell állítani egy hogy ne húzza szét a képet elvileg. Windows alatt ugyanez volt a gondom, és annál is ott kellett állítani. Pontosan nem tudom melyik menüpont. Minden TV-nél máshol van. Valami overscan menüpontot keress, azt kell kikapcsolni.
[ Szerkesztve ]
-
Foose
addikt
Megint eltűnt a felső sávom. Semmi nem látszik. kattintani tudok pl rendszerbeállításokra mert tudom hol van,de nem látszik. Ez normális???? Elég zavaró 1 nap után kétszer is. (Chromium telepítés és indítás után történt,mint ahogy hajnalban is,csak akkor a Chrome után)
-
Foose
addikt
Nálam van a hiba? Felfüggesztem a rendszert,szépen el is alszik,de kb 20 perc múlva hiába indítom mondjuk space billentyűvel,bekapcsol a gép,de csak fekete kép van. Másik,sikerült uninstallálni a Gwibber közösségi cuccot,de a net és hangerő ikon mellől nem takarodik az ikonja.
[ Szerkesztve ]
-
Tamás88
őstag
Nálam meg az van, hogy akármelyik rendszerrel elaltatom a gépet (Ubi+Win8), akkor a következő újraindulásnál egyszerűen kikapcsol, és be sem lehet kapcsolni (mint amikor hardver hiba van). Csak áramtalanítás után lehetséges újra bekapcsolni. Amúgy nincs hiba a rendszerben azonkívül, hogy ha bármit feltöltök (de tényleg bármi pl. Youtube videó, FB képek) akkor megszakad az internet és csak az usb stick ki-be dugása után lehet tovább használni, és ez mind2 rendszernél van.
A másik viszont, hogy az Ubuntu 13.4-et csak minden második indításnál lehet elindítani (értsd csak a lila képernyőig tölt először és ott megáll) (12.10-el nem volt ilyen probléma).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest