Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37659) Frawly válasza growler (#37655) üzenetére


Frawly
veterán

Talán egy UHD 630, Vega 3-8, meg normálisabb, újabb kiadású i5, i7, Ryzen talán viszi a 4K-t, a határon van az erejük. De azt kell érteni, hogy a 4K még rétegigény, IGP-től nem reális elvárni. Akinek tényleg 4K-ra van igénye, az vegyen dedikált GPU-s megoldást. Igen, drágább, többet fogyaszt, de ezt kell tudomásul venni, hogy extra igényekre extra árazás van, bár azért többet is kap az ember a pénzéért, jobb drivertámogatást, több médiakódek kikódolását, jobb teljesítményt 3D-s alkalmazások alatt, FreeSync/GSync támogatást, több display csatlakozót, stb-stb.. Ezeket az IGP-ket arra csinálták, hogy alap 720p, 768p, 900p, 1080p-s kijelzőket hajts meg vele desktopon, meg nagyon alap filmnézésre besegítsenek a CPU-nak, esetleg nagyon régi retró játékokra, annyira régi, hogy ilyen DX8-10 szintjére kell gondolni, max. 2006-8-ig bezárólag és kifújt. Nem valók 3D-s munkára, játékra, nagy felbontású vagy high framerate felhasználásra.

De ha csak ilyen C2D, C2Q, 1-3. genes mobil Core i hajtja, vagy ahogy a kolléga írja lentebb, ilyen lófütykös erejű M3 meg i3, Celeron N, Atom, AMD A4-A6 APU, stb. proci, az térdre fog rogyni a 4K-tól, azt előre garantálom nektek. Ha AMD, ha Intel, ha akármi az IGP. Persze, én tőlem elvárhatjátok a 4K-t, ti fogtok csalódni, nem én.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy IGP-nél jobban számít a procierő is. Dedikált GPU-nél kevésbé, bár egy határig ott is számíthat.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.