Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz growler #37660 üzenetére

De vigyázz, az, hogy a HDMI meg DP portod hányas, meg mit támogat, mekkora felbontás, mekkora framerate-en, az elvi korlát. A gyakorlatban limitál a GPU és a CPU ereje is, mivel gyenge hardvernél hiába tudná a csati kitolni a 4K@60Hz-et, ha beesik a framerate, mert gyenge mögötte a hardver. A CPU is számít, hiába a GPU tolja ki a képet, amikor desktopon kell progik ablakát meg ikonokat meg fene tudja miket renderelni, abban a proci is részt vesz, meg játékoknál is vannak feladatai a procinak, ami miatt a gyenge proci limitálhat.

Az én i5-2520M-es mobilprocimban lévő Intel HD3000 IGP már 1080p-n is köhögött, mikor külső monitorra van kötve, igaz ez valami régebbi verziós DP port, de akkor is. Már a desktopon is. Még akkor is köhögött, amikor már eGPU (AMD RX570 4GB) volt a laptopra kötve, modern verziós HDMI csatival, mert a CPU gyengesége továbbra is kijött.

Mert 4K-ra már kell a hardvererő, akkor is, ha a GPU hardveres gyorsít. Eleve a 4K már ott kezdődik, hogy a kijelző sem valami olcsó hozzá, akinek arra van pénze, az lehetőleg ne a GPU-n spóroljon. Ha mondjuk úton van, és laptoppal kell beérnie, és a kis fogyasztás miatt megpróbálja IGP-vel kihúzni, akkor meg érje be addig 1080p-vel, azért az sem kaka felbontás még. Aki meg 4K-t akar, az mindenképp prémium igény ma még, főleg média PC-nél meg laptopnál.

(#37661) cappa72: ezt én is használom, ajánlani tudom mindenkinek. Persze a legtöbb átlag user ettől idegenkedik, ha ezt megmutatod pl. ubyegonnal, a hitéből kitér, meg el fogja mondani, hogy az ő 12 giga RAM-os csodáján inkább marad a Cinnamonba integrált GUI megoldásnál, mert az neki mennyivel kényelmesebb. Igen, kényelmesebbnek tűnhet, addig, amíg csak egy-két fájlt kell így feldolgozni, de ahogy egész diszkográfiákat konvertál tömegesen az ember, és scriptekben automatizálja a dolgokat, ott jön ki, hogy az a split mennyivel hatékonyabb. Meg ennek az snhtools csomagnak függősége is alig, nem tölt be mindenféle Gtk-s szutykot.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés