- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sto1911: Pinball FX3 PH! verseny
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
urandom0
senior tag
válasz
Tutu7030 #42920 üzenetére
Ez az Ubuntu egyik hülyesége, hogy alapból benne van az Apport, és úgy dobálja fel ezt az ablakot, hogy nem ír semmi plusz infót a hibáról. De az esetek túlnyomó többségében csak valami nüansznyi apróságról van szó, aminek nulla jelentősége van a rendszer működése szempontjából.
Nekem Ubuntu telepítés után az elsők között szokott lenni, hogy ezt a csomagot töröljem. -
válasz
Tutu7030 #42922 üzenetére
Van amikor nincs más megoldás.
p. nálam az egyik pc-n 6 éve jelzi a bootnál az acpi és a wireless hibát. Ennek ellenére minden tökéletesen működik de ezeket ugye logolja is.
Megoldás nincs rá, ezért én is kiheréltem az erre vonatkozó logokat.
Vagyis a fejfásnál lelőni módszert kellett választanom -
-
-
-
-
válasz
Tutu7030 #40362 üzenetére
Itt megjavult egy régebbi OpenCL-től.
De ahogy látom fórumokon, panaszkodnak erre mindenen, Intel, AMD, Nvidia...@gyulank : Nem tudom, én sem szeretem újrarakni a gépem, de azért ha már kell, akkor ennyi bele szokott férni. Akár egy levél export-import is, meg akkor már a /home takarítás is.
"Mármint jó lenne, ha kiadnának mondjuk egy olyan Linuxot amin külön van erre mappa. "
Már kiadtak, mindegyiken csinálhatsz erre külön LV-t, és oda teszed a /home/.cache /home/.local meg ezeket, ahol tárolja."De az se jó, mert mindig célszerűbb volt máshova menteni a dolgokat, mint a rendszerpartícióra. "
Onedrive-nak is meg lehet adni, miket szinkronizáljon."a nem szinkronizálthoz alig lehet eljutni az intézőben."
Sosem próbáltam, de nem lehet a bal sávba kitenni mappákat abban is? Inkább az a para, hogy már volt olyan update, ami eltüntette az áthelyezett Documents, stb. könyvtárakat, ha nem a C:\Users... alatt volt. -
válasz
Tutu7030 #37574 üzenetére
Érdekes, nem nagyon jellemző, hogy fel kéne rakni a PRO drivert, de ezek szerint Ryzen 5-nél mégis hasznos lehet, mondjuk ez az APU-s megoldás is más ám, mint a discrete VGA. De az is igaz, hogy ennél írja a AMD weboldala is, hogy
AMDGPU All-Open and AMDGPU-Pro Driver
.Jó tudni, köszi, hogy írtad, előbb-utóbb ilyen CPU-t akarok venni vagy 3200G-t, a kérdés csak az, hogy Snap/Ubuntu 20.04 alappal hogyan működik, mert drivert csak 18.04-hez talált a kereső.
Ahogy látom, itt is fix patch kellett a normál működéséhez.
-
growler
őstag
válasz
Tutu7030 #37427 üzenetére
Csakhogy egy új indítás során, ismét az 5.3-as kernel fog betöltődni.
Azt meg lehet csinálni hogy törlöd az 5.3-as kernelt - mikor az 5.0-val
fut a rendszer - de a frissítéskezelő makacsul telepíteni akarja ez után is.
Zárolni kéne ezt az 5.0-ás verziót. Valahogy így:sudo apt-mark hold "linux-generic*" "linux-headers-generic*" "linux-image-generic*" "linux-signed-generic*" "linux-signed-image-generic*" linux-libc-dev
-
válasz
Tutu7030 #34573 üzenetére
Ahogy nézem, még virtuálban se szeretik egymást. [link]
(#34574) kutga
Nagy cserebere folyik nálad, 32/64, P4/P4! Mi lesz itt még!?
(#34565) cigam
"de általában a konfigurációs fájlok kompatibilisek"
A kollégánál ez a fenti vastag szó már gond lehet, elég kezdő még.....
(#34572) Frawly
Mióta Arhcer vagy, állandóan hegesztgetsz, reszelgetsz valamin! Mi lenne, ha nem ez lenne a legtutibb rendszer!
-
gergobaby
aktív tag
válasz
Tutu7030 #34156 üzenetére
Szia,
Én jelenleg ezt használom, eddig megbízhatónak tűnik, ami problémám volt vele, hogy előfordult párszor, hogy alvásból visszajövet a Steam-es játékokban leesett az FPS. Ilyenkor újra kellett indítani a Steam-et és minden ment frappánsan.
driver : nvidia-390 - third-party free recommended
Üdv.
Geriui.:
ez alapján telepítettem: Linuxconfig -
válasz
Tutu7030 #33880 üzenetére
Ez a rész kimaradt.
Biztos lesznek még ilyen kimaradt részek! Én is rendszeresen találok rácsodálkozni való dolgokat, bár mostanában már nem annyira, mert csak használom a rendszert, nem kíváncsiskodom annyit. Emiatt sokak örömére jóval kevesebbet okoskodom ide a topikba is!
Na de ott a nautilus-script mappa, azt adsz hozzá, amit akarsz.
Ja, meg akár írhatsz is scripteket ha gondolod. Az út végén majd ott vár rád az LFS.....
-
-
válasz
Tutu7030 #33869 üzenetére
Egyszerűsítés Ubuntu módra!
Eddig ALT+F2-vel feljövő ablakba írtam a
gksu nemo
szöveget, most ennyivel megoldhatom:"
Másoljuk ki a rendszerünknek megfelelő sort. Tehát csak az egyiket!
Ha valaki nem tudja melyik kell, a Fájlkezelő > Súgó > Névjegy segíteni fog
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY nemo
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY caja
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY thunar
Lépjünk át a terminál ablakba, kattintsunk bele jobb gombbal, és válasszuk a Beillesztés opciót, majd nyomjuk meg az Enter billentyűt. Hagyjuk nyitva a Terminált.
Ekkor megnyílik a Fájlkezelő egy színes, figyelmeztető csík kíséretében, ami jelzi az emelt szintű jogosultságot.
Figyelem! Ilyenkor szinte bármit törölhetünk, vagy elronthatunk. Csak akkor végezzünk el bármilyen műveletet, ha biztosak vagyunk a dolgunkban!
A Fájlkezelőben ilyenkor a Saját mappa látható. Ezzel csak az a baj, hogy az nem a mi saját mappánk, hanem a Rendszergazdié.
Bár a Saját mappához általában nem kell emelt szintű jogosultság, de azért csak navigáljunk el oda.
Fájlrendszer (a bal oldalon) > home > Felhasználónevünk
A fenti problémára létezik egy sokkal egyszerűbb módszer is. Zárjuk be a Fájlkezelőt, vagy a Terminálban nyomjuk le egyszerre a Ctrl+C billentyűket.
Nyissuk meg a fájlkezelőt, Kattintsunk bal oldalon a Fájlrendszerre, majd jobb gombbal a kívánt mappára, és válasszuk a Megnyitás rendszergazdaként opciót. Innentől újra emelt szintű jogosultsággal ruháztuk fel a Fájlkezelőt, és nem használtuk a terminált, és a pkexec parancsot.
A másik gyakori eset, amikor a Jegyzetkezelőt szoktuk gksu paranccsal indítani. Erre például az fstab állomány szerkesztésekor van szükség.
Írjuk be Terminálba a megfelelő sort. Itt is segít a jegyzetkezelő > Súgó > Névjegy.
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY xed
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY gedit
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY mousepad
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY leafpad
A továbbiakban a xed helyére mindenki írja a saját Jegyzetkezelője nevét.
A megfelelő utasítás az alapértelmezett Jegyzetkezelőt indítja emelt szintű jogosultsággal.
Ha például az fstab állományt szeretnénk szerkeszteni, azt most egyszerűen megtehetjük, ha a Fájl > Megnyitás után elnavigálunk az etc mappába, ahol az fstab fájl található.
Persze erre is van egyszerűbb megoldás, ami megegyezik az előzővel.
Nyissuk meg a fájlkezelőt, Kattintsunk bal oldalon a Fájlrendszerre, majd jobb gombbal az etc mappára, és válasszuk a Megnyitás rendszergazdaként opciót.
Ezután nyissuk meg az fstab fájlt, és máris szerkeszthetjük.Eddig már a megoldottuk a két leggyakoribb rendszergazda jogosultságot igénylő művelet végrehajtását a gksu, és a pkexec parancsok nélkül.
De, ha valakinek mégis az lenne szimpatikus, hogy a jegyzetkezelőt tudja emelt szintű jogosultsággal indítani, arra is van lehetőség.
A Linux lehetőséget ad arra, hogy hogy egyéni parancsokat definiáljunk. Erre való az alias parancs.
Az /etc/bash.bashrc fájl végére beírjuk egy fájl elérési útvonalát, ahová majd elhelyezzük a parancsainkat.
Az előbbiek alapján tegyük a következőket. Nyissuk meg a Fájlkezelőt, kattintsunk a Fájlrendszerre, majd jobb gombbal az etc mappára, és válasszuk a Megnyitás rendszergazdaként opciót.
Nyissuk meg a bash.bashrc szöveges fájlt görgessünk az aljára, az utolsó sorban, kattintsunk a "fi" után, és nyomjuk meg kétszer az Enter gombot, majd másoljuk be ezt a három sort:......még hosszan tart a leírás "" forrás
Ubuntu fórumAnnyira jó ez a határozott wayland-ra való átállás, amiről hamar visszaállnak persze az x-re.
-
-
Frawly
veterán
válasz
Tutu7030 #33839 üzenetére
A feature id-jét nem tudom. Előbb nem pontosan írtam, Data Set Management-nek hívják a vonatkozó parancsot, ennek az egyik paramétere a deallocate. Van egy olyan nézet is, hogy ezt a kernel kezeli meg minden NVMe-s SSD tudja, így nem kell foglalkozni vele, még az fstrim-et sem kell futtatni, de szerintem míg ennek alaposabban utána nem nézek (mármint hogy ezt a kernel tényleg automatikusan intézi-e), addig nem árt fstrim-et használni a biztonság kedvéért, rontani semmiképp nem ront, legfeljebb hatástalan a legrosszabb esetben.
Nálad fstrim-re megtrimmelt rajta mindent. A CRON-ba nem kell betenni, mert a CRON az csak a systemd nélküli disztrókban volt fontos, az újak mind systemd-sek, és ott egy fstrim.timer nevű szolgáltatás gondoskodik erről, az előző hozzászólásban írtam, hogy hogyan kell lekérdeni a sudo systemctl status fstrim.timer paranccsal. Ennek ellenére CRON-ba is be lehet tenni, de felesleges, mikor van erre egyszerűbb mód, ha nem lenne engedélyezve, akkor ezzel lehet engedélyezni, ami egy hetente megtrimmeli:
sudo systemctl enable fstrim.timerSzerk.: most látom, nálad írja is a status-ra, hogy be van kapcsolva az fstrim.timer, és heti egyszer végigfut az fstrim. Ennyi elég, mást nem kell ellenőrizni.
Esetleg a sudo fdisk -l parancsal megnézni, hogy a partíciók kezdőszektorai oszthatók-e maradék nélkül 2048-cal, de elég meglepő lenne, ha nem lennének. Ezt utoljára az XP cseszte csak el, bármilyen attól modernebb OS, közötte a Linux is, ezt már nem rontja el.
-
válasz
Tutu7030 #33843 üzenetére
Igen, azért írtam, hogy 16.04-ig működnek a dolgok úgy, ahogy a blogban van. épp a 28. hsz miatt nem töröltem a blogot. Ott is említik két másik ellenőrző paranccsal együtt.
systemctl list-timers -a
vagy
sudo journalctl -u fstrim.timerEnnek ellenére az online TRIM-nek (discard) is van létjogosultsága. Szerintem.
Hátránya csak akkor van, ha gyakran dolgozol nagy adatállományokkal. Megint csak szerintem. -
válasz
Tutu7030 #33841 üzenetére
Igazán nincs mit!
Trimmelte a /-t és /home-ot, úgy néz ki. (főleg ha egy darabig nem írt ki semmit, csak állt a terminal)
sudo run-parts -v /etc/cron.weekly Nincs benne.....
Ez csak annyi, hogy nincs a heti lefuttatandók között időzítve az fstrim. Ubuntu alapúakban default benne van (16.04-ig ismertem)
-
Frawly
veterán
válasz
Tutu7030 #33835 üzenetére
Ja, ezt el is felejtettem, hogy mivel ATA parancsokkal kommunikál, ezért NVMe-s meghajtókon nem működik a hdparm, és az TRIM parancs is egy ATA parancs, NVMe-n Deallocate parancs van helyette (ami ugyanaz, csak máshogy hívják).
Az nvme-cli csomagot kéne feltenni, és abból ezt futtatni:
nvme get-feature /dev/nvme0 -s 3 -HElvileg ki kéne listáznia, de nem tudom tesztelni, mivel nincs NVMe-s SSD-m. A discard paramétert NVMe-n mindenesetre nem ajánlják, az fstim-es megoldásnak viszont rendesen kéne működnie, systemd service-ként ütemezve és kézileg futtatva is.
-
Frawly
veterán
válasz
Tutu7030 #33833 üzenetére
Ez megmondja a meghajtó támogatja-e:
sudo hdparm -I /dev/sda | grep --color TRIMNálad lehet nem sda lesz. Elvileg ki kéne jeleznie a discard opció bekapcsoltságát, de nálam nem teszi.
A discard TRIM opció bekapcsoltságát ezzel lehet lekérdezni:
findmnt -O discard
Ha ez nem ír semmit, akkor nincs használatban.Az fstrim-féle TRIM elérhetőségét így lehet lekérdezni:
sudo systemctl status fstrim.timeElég vagy a discard TRIM vagy az fstrim. Mehet egyszerre is, csak felesleges. Illetve még az is járható út, hogy nem használ valaki discard TRIM-et, csak fstrimet, de az utóbbit sem ütemezi automatikusan x időközönként (alapból talán hetiben fut le) systemd-ben, hanem néha napján kiadja kézileg ezt a parancsot, ez is megtrimmeli az összes SSD-n, az összes fstrim-képes fájlrendszert:
sudo fstrim --all --verboseVagy rövidebb formában:
sudo fstrim -a -v -
growler
őstag
válasz
Tutu7030 #33607 üzenetére
A grafikus felületű Systemback (svájcibicska) fejlesztését fejezte be.
(Állítólag 18.04 (alapú) rendszereken még működik.)
Amit linkeltem, az egy rendszer mentő/visszaállító szkript.
Letöltése:
git clone https://gitlab.com/Kendek/systemback
Mentés létrehozása:
cd ~/systemback.sh
sudo ./systemback.sh -n
Mentés visszaállítása:
cd ~/systemback.sh
sudo ./systemback.sh -rHa több időpontban is készítettél mentést, - köztük a választási lehetőség:
sudo systemback.sh -r 1 (2, 3, stb.) -
Tutu7030
veterán
-
válasz
Tutu7030 #29688 üzenetére
Halkan említem meg, hogy ugyanezeket a kiírásokat (Firmware Bug) nekem a 4.10-es kernel megszüntette! (nem rc, hanem a végleges)
Linux version 4.10.0-041000-generic (kernel@gloin) (gcc version 6.2.0 20161005 (Ubuntu 6.2.0-5ubuntu12) ) #201702191831 SMP Sun Feb 19 23:33:19 UTC 2017 -
válasz
Tutu7030 #29698 üzenetére
Qt platform plugin "xcb"
Ezt a dolgot hiányolta a viber, nem szedi le a
sudo apt-get install -f
sem?Próbáld meg hozzá a Qt creatort, itt van egy leírás is hozzá.
(#29699) safranyek
Ilyenről még nem hallottam, ugyanaz a DE tulajdonképpen. Nem próbáltad ki az itteni Összefoglalóban is leírt tearing mentesítést?
Tutu7030 #29688 üzenetére
Ezzel szerintem feleslegesen foglalkozol, 18.1 óta nekem is kiírja ezt, de nincs hatása semmire. Persze lehet, hogy nálad okoz gondokat.
Újra azt mondom, hogy kernel frissítés lesz a megoldás.
Ezt is hiába változtattam, a kiírás megmaradt bootkor:
APIC id mismatch
Feb 19 15:42:00 ubymint18 kernel: [ 0.006053] [Firmware Bug]: CPU0: APIC id mismatch. Firmware: 10 CPUID: 0
Feb 19 15:42:00 ubymint18 kernel: [ 0.006088] [Firmware Bug]: CPU0: Using firmware package id 1 instead of 0
..........................
Feb 19 15:42:00 ubymint18 kernel: [ 0.290653] [Firmware Bug]: CPU1: APIC id mismatch. Firmware: 11 CPUID: 1
Feb 19 15:42:00 ubymint18 kernel: [ 0.290654] [Firmware Bug]: CPU1: Using firmware package id 1 instead of 0
Feb 19 15:42:00 ubymint18 kernel: [ 0.371873] #2<3>[ 0.372058] [Firmware Bug]: CPU2: APIC id mismatch. Firmware: 12 CPUID: 2
Feb 19 15:42:00 ubymint18 kernel: [ 0.372059] [Firmware Bug]: CPU2: Using firmware package id 1 instead of 0
Feb 19 15:42:00 ubymint18 kernel: [ 0.451858] #3<3>[ 0.452036] [Firmware Bug]: CPU3: APIC id mismatch. Firmware: 13 CPUID: 3 -
válasz
Tutu7030 #29671 üzenetére
Közben azért csinált már egy restartot böngészés közben a rendszer. ( a hűtő hideg, most tuti nem a meleggel van baja)
Akkor ott valami más gond lehet! A dmesg nem mutat semmit, valami más hardver gondja van a 16.04.02-nek!
16GB ? Talán...
Főleg, hogy a Mate kis étvágyú az előbb említettekhez képest!
Viszont az a kernel, amit most a 16.04.02 használ, ha jól olvastam, nem valami stabil. Én a helyedben kipróbálnám a 4.9.x-verziót!
-
válasz
Tutu7030 #29669 üzenetére
GNU C compiler (gcc) van az első sorban, nem az Ubuntu verzió!
(gcc version 5.4.0 20160609 (Ubuntu 5.4.0-6ubuntu1~16.04.4) )
~16.04.4
- ez szerintem azt jelenti, hogy eddig a verzióig ez lesz :-) csak tippHa a disztró verziójára vagy kíváncsi, azt akár a cat /etc/issue parancs is megmondja! Vagy az inxi -S parancs.
a 14.04 miért bírta jobban a meleget, mint a 16.04
Mert ennyivel erőforrás igényesebbek lettek a disztrók ill. a DE-k inkább. Memória használatban is erősen érződik ez. Az Unity, KDE, Cinnamon mind jóval többet eszik, mint a két évvel ezelőtti verziójuk. Ez van.
-
válasz
Tutu7030 #29664 üzenetére
Ahogy látom a dmesg nem ír sehol error-t, jónak tűnik minden! A hűtő volt ott a ludas.
Nekem a processzor hőmérsékletét jól írja a sensors, igaz csak ez az érzékelő
it8603-isa-0290
:ubyegon@ubymint18 ~ $ sensors
asus-isa-0000
Adapter: ISA adapter
cpu_fan: 0 RPMradeon-pci-0008
Adapter: PCI adapter
temp1: +11.0°C (crit = +120.0°C, hyst = +90.0°C)k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1: +15.4°C (high = +70.0°C)
(crit = +70.0°C, hyst = +69.0°C)it8603-isa-0290
Adapter: ISA adapter
in0: +1.21 V (min = +1.54 V, max = +1.48 V) ALARM
in1: +1.60 V (min = +0.13 V, max = +1.43 V) ALARM
in2: +2.04 V (min = +2.03 V, max = +0.90 V) ALARM
in3: +2.02 V (min = +2.15 V, max = +1.54 V) ALARM
in4: +1.19 V (min = +1.82 V, max = +1.13 V) ALARM
3VSB: +3.29 V (min = +1.58 V, max = +1.06 V) ALARM
Vbat: +3.24 V
+3.3V: +3.34 V
fan1: 1323 RPM (min = 300 RPM)
fan2: 0 RPM (min = 200 RPM) ALARM
temp1: +42.0°C (low = -74.0°C, high = -62.0°C) ALARM sensor = thermistor
temp2: +26.0°C (low = -66.0°C, high = +20.0°C) ALARM sensor = thermistor
temp3: -8.0°C (low = +48.0°C, high = +72.0°C) sensor = thermistor
intrusion0: OK -
válasz
Tutu7030 #29649 üzenetére
Az A 10-5800K nem lehet probléma forrása. Egyik disztrón sincs gondom a nyílt driver-ral. Megnéztem a google map utcanézetet is Mate 16.04.2-vel is, simán fut FF-on.
Próbálgasd az itt leírt gyorsítási lehetőségeket
vaapi
,vdpau
mert a cpu-t tehermentesítik, hogy APU esetén is számít-e, azt nem tudom biztosan.
Vagy a böngészőben próbáld állítani a hw-gyorsítást.
Ez az újraindulás hw hibára is utalhat. -
Tutu7030
veterán
-
lev258
veterán
válasz
Tutu7030 #29656 üzenetére
OEM akkor települ, ha azt választod ki.
megváltoztatás -
Dave™
nagyúr
válasz
Tutu7030 #29624 üzenetére
Előbb-utóbb lesz mail kliens is ha jól rémlik. De már most többet tud, mint az összes többi nagy böngésző együttvéve
leslieke: rosszul fogalmaztam: ha régen is használtál Operát... Én az utóbbi szerintem legalább 10 évben Operát használtam többnyire, és nagyon szerettem, csak a saját motor anno több kompromisszummal is járt. Most már nincs ilyen gond, és a funkcionalitása is remek. Egyedül a szinkronizáció és tableten a pinch to zoom hiányzik, de nagyon.
-
floatr
veterán
válasz
Tutu7030 #28418 üzenetére
Ja kösz, az nem játszik
Munkagépről van szó, az idő pénz, meg híg a leve. Kész megoldás kéne, minimális babrálással. Gondoltam, hogy 2016-ra sikerült megoldani, hogy az ATI/AMD kártyák is működjenek normálisan linux alatt, de túlbecsültem az AMD-t, már 10 éve folyamatosan.Azt nem lehet megoldani, hogy csak és kizárólag az i915-öt használja a bubuntu?
-
-
lev258
veterán
válasz
Tutu7030 #28395 üzenetére
A HWE frissíti a Xorg-ot is. Az fglrx viszont nem működik friss Xorg-gal.
Cinnamon esetén én is találkoztam olyannal, hogy pl. "visszacsináláskor" az egész grafikus felületet le akarja rántani, meg pár programot. Ez szerintem se normális viselkedés. Más grafikus felületnél még nem volt ilyen bajom. Ha le tudod követni, mit szed le, és azokat is telepíted még újraindítás előtt (kivéve a friss összetevőket), akkor elvileg helyreáll a rend. Bár a kezemben egy Linux Mint egy ilyen során halt meg, akkor tértem vissza Ubuntu vonalra.
Másik lehetőség, hogy frissebb kerneleket is megnézel. -
Rimuru
veterán
válasz
Tutu7030 #28381 üzenetére
Arch alapertelmezetten az ESP-t hasznalja /boot-nak is, tehat oda kerulnek a kernelek, bootloader config stb. Gondolom a majnaro is igy jar el, szoval kell a kicsit nagyobb particio, foleg ha tobb kernelt rak fel egymas melle (termeszetesen megodlhato ugy ahogy nalad is van ha tudja a user hogy mit csinal
).
Ugy latom neked ezen a lemezen nincs fent win, az instant elvisz 24 megat nalam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 1TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest