Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• stopperos

senior tag

válasz gyulank #32323 üzenetére

Ubuntu 16.04-től benne van a repository-ban a zfs-hez szükséges dolgok. Csak 64bit-es rendszeren érhető el. Pl így tudod felrakni sudo apt install zfsutils-linux.
    Létrehozni a zpool create paranccsal tudod, például:
    sudo zpool create vd-storage /dev/disk/by-id/ata-GB0160CAABV_5RX7JX77
    Javasolt nem a /dev/sdb-t használni, hanem disk id szerint készíteni. Persze /dev/sdb-vel is működne. A fenti panarcs egy lemezből készít zfs fájlrendszert. Azt el lehet dönteni, hogy a teljes lemezt nekiadod, vagy csak egy partíciót. Ezek után meg fog jelenni egy /vd-storage mappa.
    Be szoktam rakni egy alap tömörítést, nem sokat vesz el a cpu-ból, de ha tömöríthető az adat, akkor megéri.
    sudo zfs set compression=lz4 vd-storage
    Én létre szoktam hozni több további al-fájlrendszert:
    sudo zfs create -o mountpoint=/srv/archive vd-storage/archive

Magát a fájlrendszert nem fogod tudni thunar-ból, vagy fstab-ból csatolni. Attól független életet él, és saját magát csatoltatja be valahová, amikor a sudo zpool import vd-storage paranccsal először hozzáadod. Utána már magát csatolgatja.

A sudo zpool status paranccsal lehet ellenőrizni, hogy mi a helyzet.

A zfs-ben azt szeretem, hogy minden blokkhoz van egy ellenőrző összeg, és ha a merevlemez szektorhibás lenne, akkor szól, hogy a kiolvasott adat már nem ugyanaz mint amit odaírt. Természetesen ha nincs a hibás blokkról másolat például egy másik lemezen, akkor nem tudod visszanyerni az adatod. De legalább tudod, hogy nem hülyeséget kaptál. (Ezért szokták javasolni, hogy 2 lemezes mirror-t, vagy több lemezes raidz-t hozz létre.)
    Illetve van lehetőség snapshot-okat létrehozni.

A többi fájlrendszer azért nem elérhető, mert nincs feltelepítve a támogatás hozzá: btrfs-tools.

Windows alól nem fogod tudni használni a zfs-t. Ez csak linux, freebsd, és solaris. Sőt windows alól semmilyen linuxos fájlrendszert nem használnék. Inkább egy külön gépet használva kiosztom a hálózaton.

Én az oracle, freebsd, freenas dokumentációkat szoktam olvasni. Abból sok mindent meg lehet tudni.

Új hozzászólás Aktív témák