- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
válasz
#93794560 #31799 üzenetére
?
A bejelentkező képernyőn a nevednél a fogaskerék menüben kiválasztod az x-es belépést a Wayland helyett, ennyi... érdemes lehet, mert akadnak más nyűgök is Wayland alatt, leginkább pl. a szintén már említett file drag&drop.(de Wayland alatt már belépve is csak egy ctrl-alt-t, és oda bemásolod az alábbi rövid parancsot, és már megy is a gparted)
-
törölt tag
-
törölt tag
Már második alkalommal veszem észre, hogy ezzel a 17.10-essel valami nem stimmel. Korábban írtam, hogy a Wine nem megy a gépemen. Ma feltelepítettem a Gparted-et, de az sem indult el. Indítom, egy ideig karikázik, aztán semmi nem történik. A rendszerrel alapból települt szoftverek jól mennek. A 16.04-gyel semmi gondom nem volt.
-
zoltanz
nagyúr
Van Thunar-hoz hasonló kis erőforrásigényű fájlkezelő? Ugyanis ez nem jegyzi meg az ha egyes alkönyvtárakban eltérő beállításokat (ikon nézet, részletes nézet stb) használok.
-
-
-
-
Hello,
17.04 x64-gyel másnak is volt olyan baja, hogy feltelepül, Live mód megy, de a telepített cucc nem bootol? Nagyjából semmi, kernelpánik. 32 bites megy... Core2Duo, 4GB RAM, G41 chipset, SSD.
-
Dhampir
félisten
válasz
#93794560 #31778 üzenetére
A PlayOnLinux sem tudja feltelepíteni?
Ha sehogyan sem megy, akkor nem érdemes erőltetni, hanem a működő, stabil rendszert kell használni.
-
törölt tag
17.10 alatt nem működik a wine. Én legalábbis nem tudtam működésre bírni. Ha föl is teszem, olyan, mintha nem lenne sehol. Nem lehet konfigurálni, hasznålni, a helyi menükben sem jelenik meg, a kereső sem találja a rendszerben. 16.04 alatt jól működött. Mint Cinnamon alatt is jól megy, de 17.10 Ubi alatt semmi.
-
Orgi
addikt
válasz
lev258 #31772 üzenetére
Szia, bocsi, csak 2 hetente vagyok a Linuxos gép előtt, ezért akadozik a kommunikáció
De erre részletesebben ettől nem tudok nagyon mit írni. Azt tudom, hogy ez a *.gz egy tömörített állomány, azt ki is csomagolta az Ubuntu az asztalomra, lett egy k9 állomány, amivel nem tudtam mit kezdeni.
-
zoltanz
nagyúr
Kipróbálom én is a 17.10-et, Wayland-nál ugyanúgy kell új képernyőfelbontást hozzáadni mint X.org-nál?
-
zoltanz
nagyúr
Valamit elkezdtem telepíteni, de lassan töltött le, így kilőttem a terminal-t.
Ilyenkor honnan töröljem ezeket a fájlokat, vagy automatikusan tisztul újraindításkor? -
Orgi
addikt
Sziasztok, 2 hete érdeklődtem Cisco Anyconnect vpn kliens ügyében. Azóta annyi előrelépés történt, hogy a munkahelyem rendelkezésemre bocsátotta a friss klienst (a free program telepítése meghaladta a tudásom). Viszont ezzel sem tudok mit kezdeni, ez a fájlnév, az archívumkezelővel kicsomagoltam az asztalomra, de utána nem támogatott archívum hibaüzenetet kapok, ahogy bele próbálok lépni...
anyconnect-predeploy-linux-64-4.1.08005-k9.gz a fájl neve.
Előre is köszi! -
zoltanz
nagyúr
Találtam egy gyors, (de szerényebb tudású böngészőt) az Athlon procikhoz (only SSE) Netsurf.
A rendszer már-már lightweight Linux-hoz (PuppyLinux stb.) hasonló teljesítménnyel bír, Fluxbox-xal, de Ubuntu széles szofver kínálattal kiegészítve. -
Degeczi
nagyúr
Upgrade során még megmarad a Unity, szóval egyelőre 17.10 alatt is használható - csak kérdés, meddig.
Remélhetőleg nem kell várni 18.04-ig, h használható legyen a Wayland, mert a laptopomon az X sem éppen tökéletes (és annak hibáitól persze mentes a Wayland), jó lenne leváltani
-
vmk
tag
Sziasztok.
Lockscreennel kapcsolatos kérdésem lenne.
Lubuntu 16.04
Hogyan/hol tudom beállítani, hogy ha lezárom a gépet, akkor a zene tovább szóljon és ne álljon meg?
Illetve hol tudom változtatni a lockscreen hátterét?UbuntuTweak nevű cuccot telepítettem, de nem hozott megoldást a problémámra (vagy csak bénáztam).
-
zoltanz
nagyúr
Az mitől van XUbuntu-val, hogy lefut a:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
Nincs frissítendő csomag, de a Frissítéskezelő talál? -
Dhampir
félisten
Én még nem próbáltam ki az újdonságot, mert amíg jól működik minden az LTS támogatású alaprendszerrel, addig maradhat az is, nem szívesen borogatnám fel.
Egyébként már két gépen is folyamatosan Unity környezetet használok és "használtatok".
Nemcsak jómagam szoktam meg, hanem a Unity elé ültettem olyan, korábban Microsoft Windows-hoz szocializálódott felhasználót is, aki még soha nem használt ilyen felületet, mégis rövid magyarázatot követően csakhamar elsajátította az alapokat és rákapott az egyszerűségére (zárójeles megjegyzés: habár a Linux Mint Cinnamon asztalát is szívesen "táncoltatta").
-
Dave™
nagyúr
Na megnéztem, mpv-vel simán megy. Ha viszont nincs felcsatolva az SMB megosztás, akkor a film sem megy, maximum ha engedélyezve vannak a vendég hozzáférések gondolom. Ezt érteni nem értem miért így van, és elég fura, de ennyi belefér.
Az XFCE volt sokáig az alapértelmezett, aztán már van mindenféle. Amikor megjelenéskor kipróbáltam a 17.10-et már elég fura volt a GTK környezet, rengeteg olyan dolog hiányzott, amit időközben megszoktam és megszerettem. Ha egy éve valaki azt mondja nekem hogy KDE-t fogok használni (és még szeretni is fogom) lehet körberöhögöm, aztán lám.
-
Syl
nagyúr
Manjaro, hmmm. Pár éve volt egy pár hónapos szeánszom vele. Akkor még xfce volt az alap, de intel hd-n elviselhetetlen volt a video tearing. (Ez a 17.10-es ubi az első disztribúció ahol nem kell trükköznöm és mégis hibátlan a videó)
SMB-n pontosan a következő a problémám: Megnyitom a hálózati helyet (esetemben a NAS megosztott mappáját), rácsapok az mkv/mp4/stb. fájlra, elindul a film, ám a mellette található srt feliratfájlt már nem jeleníti meg. Csak úgy tudok feliratot csiholni a filmhez, ha az srt fájlt átmásolom a user mappába és a film elindítása után helyi mappából megnyitom azt.
Persze voltak javaslatok, mint pl. használjak nfs-t a nas-on, használjak kodit, plexet stb., stb. De én így szoktam meg az elmúlt sok-sok évben. Sima megosztás, sima player (temérdek beállított billentyűkombinációval), windowson, mac-en, linuxon. És ezt a kde-n kívül minden tudja, tehát nem én akarok megváltozni -
Dave™
nagyúr
Ja oké, nem követtem az eseményeket
Hamarosan összeszedem magam és megírom (most már tényleg) a Manjaro KDE-t bemutató cikkem, hátha kedvet kapsz valami rendes rendszerhez
Ha jól rémlik még te írtad régebben hogy KDE alatt SMB esetén nem megy a lejátszás, és tényleg! Nekem korábban fel volt mountolva, úgy természetesen megy, de ha csak ideiglenesen akarsz megnyitni egy SMB megosztáson egy videót, akkor az valóban nem fog menni. VLC-vel kikerülhető a dolog (a beállításokban meg kell adni a felhasználónevet és jelszót), egyébként meg ha felcsatolod akkor megy simán bármivel. Erre azt mondom hogy tényleg problémás, állítólag a Gnome alatt a gvfs vagy mi miatt működik, csak KDE alatt nincs ennek megfelelője. Csak most jutott eszembe hogy régebben szóba került...
-
Baszki colomb pedig még gondolkoztam is mi baja lehet a wayland-nek a touchpad driver-el, de azt a bugreportot is megnézhettem volna
Ez lehetne a hónap poenja is!
ubyegon2: na azért te sem panaszkodhatnál ha már itt tartunk
Magamat értelemszerűen inkább nem emlegetném most.
még a végén felelősségre vonják a topikgazdát, na!
No, ezen is vigyorogtam, de csak leesett, hogy én vagyok az! Bassz* eg, itt tényleg valami van a levegőben, szerintem csak nem kacsa ez a chemtrail!
-
BoB
veterán
válasz
Rimuru #31749 üzenetére
Baszki colomb pedig még gondolkoztam is mi baja lehet a wayland-nek a touchpad driver-el, de azt a bugreportot is megnézhettem volna
ubyegon2: na azért te sem panaszkodhatnál ha már itt tartunk, hány linuxos könyv is szerepel az "éppen" megjelent bejgyzésedben?
Dave se figyel há' figyeljetek már oda ez már nem igaz itt senki se figyel az idetévedők még a végén felelősségre vonják a topikgazdát, na!
-
válasz
Rimuru #31749 üzenetére
Szerintem már ő is amúgy , mert nagyon emlegette az Arch-ot a synaptic-kal kapcsolatban, ami ugye engem jól meg is lepett.
Ő mióta valakit letölt, hogy nem figyeli, amit ír, gyakorlatilag képtelen figyelmesen elolvasni a legrövidebb hsz-t is!
Dave™ sem figyel.
Még én is tisztában voltam vele, hogy Syl x-et használ szinte telepítés óta!
-
-
válasz
Rimuru #31746 üzenetére
Köszi, de a taccspad-ról itt ma nem esett szó, én amiatt is kérdeztem rá, mert a wayland synaptic problémáról volt szó, szerintem bob szaki téged is megzavart, vissza meg nemigen olvastál!
Most már tényleg érdekel a dolog, hogy én vagyok osszezavarodva vagy mindenki más! ? Nekem van szemügém, ezek szerint bob-nak nincs szemügéje.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #31745 üzenetére
Csak neked: tags: archwiki, synaptics, libinput vs tag: synaptic
-
Ugyanarról beszéltek? Ez az a synaptic, ami az apt csomagkezelője? Mer ugye az Arch-ra tényleg hasznos.
Ez a libinput ez mi a manó, mert én megnéztem, hogy van-e nekem, van éppen, de mit csinál ez, önállóan szerintem semmit..... itt valami device managementet ir, ez azért nem pont ugyanazt fedi le, mint amit a synaptic csinál. Vagy megint rosszul vagyok bekötve?(#31744) zoltanz
Van ebben a feljegyzésben sok hasznos és egyben általános dolog is, én is mindig össze akarom írni a millió apró okosságot, mert szanaszét vannak és, amikor hirtelen kell, tuti nem lelem. Miért nem csinálsz egy sima blogbejegyzést, az meglenne, javítgathatod is, ha még valamit találsz és meg is tudod osztani könnyedén.
Szóval gyakorlatilag a 90 százaléka általános hasznos parancs és program. -
zoltanz
nagyúr
Köszi, ennek még utána sem néztem.
Amúgy ezeket szoktam telepíteni beállítani, esetleg ha van jó tanácsokat szívesen veszek:
(bocs a tömörségért, ez a jegyzet inkább magamnak szólt. Írhatna hasonlóról blogot olyan valaki aki jobban vágja a témát, belekérdezni is lehet tőle. Én csak össze ollóztam az infókat a netről)
Pastebin link -
Degeczi
nagyúr
-
Degeczi
nagyúr
Általánosságban persze érthető, de azért az finoman szólva idegesítő, h annyira alapvető programokból sem megy Wayland alatt a file drag&drop, mint pl. az Archive Manager vagy az Audacious...
Ez már a mindennapos használhatóságot korlátozó nyűg, egy beta disztróban sem lenne szabad így legyen
-
zoltanz
nagyúr
Már két oldalas doksinál tartok amiben jegyzeteltem az Ubuntu + Fluxbox telepítés utáni finomhangolás, személyre szabás dolgait.
(majd készítek aszem azért egy remaster-t is, úgyis lejár a támogatás a 14.04-re)
-
törölt tag
Őőőő, Skype for Linux apró verzióugrása: 5.5.0.1>8.9.0.1
(#31728) RBJ
Szerintem a képernyővédő és/vagy az energiakezelő környékén nézelődj. -
RBJ
addikt
Automatikus jelszavas képernyőzárolást hol tudom kikapcsolni? Képernyő lekapcs mehet csak a jelszavas feloldást már unom.
-
floatr
veterán
válasz
zoltanz #31726 üzenetére
Az SSD jól van szerencsére, a top és iotop nem volt a helyzet magaslatán, az udevadm monitor sem adott támpontot, és a syslog sem mutatott hibára utaló bejegyzéseket.
Az egésznek az érdekessége éppen az, hogy reprodukálhatatlan, és kihúz-bedug után minden normális lett. Egyszer begörcsölt, és amíg minden maradt a helyén, még a restart sem oldotta meg.
-
floatr
veterán
Erre van valakinek épkézláb magyarázata?
Van egy toshiba skullcandy lapos, elég tré szerelvény, meg kissé nyűgös darab, de használható a belseje. Egyik nap itthon újraindítás után képregénnyé vált a bubi (16.04), és semmi ráhatás nem volt neki elég, hogy meggyógyuljon. Bevittem az irodába, és mintha mi sem történt volna, tökéletesen futott, és utána sem produkálta ezt a lassulást.
Tegnap megint: újraindítás -> szaggat, semmi nem oldja meg, semmi nyoma nincsen, ami indokolná. Egy nyomorult beragadt processz, semmi a logban. Gondoltam egy nagyot, kihúztam az összes kábelt (billentyűzet, egér, net, táp, hdmi, füles), restart, és voilá meggyógyult... ¯\_(ツ)_/¯ -
csizs
aktív tag
Megoldottam a 8GB-os SSD-re ubi 12-es ment és az 14-esre frissítve hasít rajta, de tényleg mindenre elég. Még facebook is megy a kis pláza cicának és a youtube.
Ubi for ever and never!
-
cigam
titán
Adott egy 16.04LTS Ubuntu+Blender(a szoftverboltból), a kollégám gépe(HP laptop integrált Intel VGA-val). Amint elindul a Blender, szétesik a kép mintha hibás lenne a VGA RAM-ja. Nagy cirádás kockák jelennek meg a Blender felületének nagy részén. Más programmal nem csinálja. Sajna nem értek a Blenderhez (se), így azt sem tudom, hogy a kijelzőre vonatkozó beállításait merre keressem.
Elkezdtem visszafele bootolgatni régebbi kerneleket, hátha. Az utolsó ami még megvan, azzal nem megy natív felbontással a kijelző(1024x768-ra áll be), viszont itt nem lesz "cirádás" a Blender.Hogyan tudnám az aktuális kernellel is natív felbontásban használni a Blender-t?
-
zoltanz
nagyúr
Grafikus driverek frissítése, hogyan megy a 14.04.5 rendszereken? (Intel)
A topik összefoglalóban csak 16.04 -től van segítség, de még támogatott a 14.04 LTS.
Fel kell venni valami tárolót? Köszi!Graphics:
Card: Intel 4 Series Integrated Graphics Controller
X.Org: 1.18.3 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1024x768@60.0hz
GLX Renderer: Mesa DRI Intel G41 GLX Version: 2.1 Mesa 11.2.0Kernel: 4.4.0-31-generic x86_64 (64 bit)
Desktop: Xfce 4.11.8 -
Dhampir
félisten
A jól összerakott gépek sokáig működhetnek.
A Hubble űrteleszkópról szóló Invisible Universe Revealed című filmben 47:33-tól látható laptopon Ubuntu fut, Unity asztali környezettel.
Ugyanez a film magyar szinkronnal is látható; És feltárult a világegyetem címmel, ebben 45:23-tól látható az Ubuntu.
-
RBJ
addikt
válasz
Dhampir #31712 üzenetére
fujitsu amilo pi 3560 szolgál nem is tudom hány éve hibátlanul.
Xubuntu volt vagy két verzió is az utóbbi években csak most frissíteni akartam másra mert a 16.10 is befáradt.
Ubit tettem fel kezdésnek két napja de valahogy nem az igazi. Próbálgattam live usb lubuntut, kubuntut. solus. xubuntut ubuntumate stb de valahogy a xubi a leggyorsabb nálam. De mivel unom így valahogy keresgéltem mégis.
Solus tetszett de nem akart felmászni a gépemre. Véletlenül rábukantam az ubuntu budgie re.
Ez most szárnyal, fekszik és szerintem pattogósabb mint az ubi.
Egyenlőre ez marad és tetszik. -
Dhampir
félisten
Milyen régi az a hardver?
Az új kiadást még nem láttam, de tegnap óta (a máskülönben Windows-os, de a szeptemberi egyik frissítést, majd az ezt betetőző Fall Creators Update utáni "gyengélkedést" követően) az alap 16.04 LTS kúszott fel rá és azóta (még) prímán fut egy HP ProBook 6570b notebookon, ami Intel Ivy Bridge alapú, Intel HD 4000 integrált grafikával megáldott processzorral.
-
"Régen volt fent nálam ubuntu. xubuntu vagy valami light volt. Most feltettem mert xubimban zavart éreztem."
Így mondta a kolléga pedig. Pedig nem irt sokat!
(nemrég olvastam épp ezt tőled)
(#31709) RBJ
Az új Ubuntu bizony nem pörgős, ezt a desktopomon még nem is vettem észre, de a Toshiba laptopon már erősen gondolkodik, mire feljön a kattintott ablak! Mint Cinnamonhoz képest érzékelhetően lassú. (mer'ugye az is van ezen a laptopon) -
RBJ
addikt
Holt tudom beállítani, hogy ne kukába rakjon dolgokat, hanem egyből végleges törlés.
-
RBJ
addikt
Tiszteletem.
Régen volt fent nálam ubuntu. xubuntu vagy valami light volt. Most feltettem mert xubimban zavart éreztem.
Évek alatt olyan mintha egyszerűsítették volna az ubit kevesebb dolgot is találok a beállításokban.
Pl volt anno a zárt vagy nyitott meghajtó telepítése stb stb. , már ha jól emlékszem.
Ezt most nem találom. -
DJosef
őstag
Udv Urak!
Mi lehet az oka annak ha egy filmet notebookon nezek akkor rendesen latom a sotetebb reszeket is, de ha HDMI kabelen keresztul nezem egy LCD tv-n akkor a sotetebb reszeket szinte alig latni es ugy egeszeben veve is eleg sotet a kepvilag.
16.04 LTS verzio.
Video kartya: NVIDIA GT216M [GeForce GT 230M]
VLC eddig ment rendesen de amiota feltettem par frissitest azota csak hang van kep nincs.
A beepitett videok alkalmazast tudom hasznalni de TV-re kotve ott is sotetebb a kep.
A TV-n probaltam tobb kepbeallitast de nem lett jobb.
Elore is Koszonom!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Microsoft Surface Laptop 5 13.5" i5-1245U 16GB 256GB 1év garancia
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest