- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha – bevezető - igényfelmérés
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Harmadik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
DJosef
őstag
Udv Urak!
Lehet kezdeni vmit azzal a helyzettel, hogy HEIF formatumban keszult kepeket megtudjak nezni 16.04 alatt? Elore is koszonom! -
-
törölt tag
Helyzetjelentés a Xubuntu 18.04 64bit oprendszer pillanatnyi állásáról:
Minden tökéletesen működik! Minden program, amit akartam települt és friss. Ma frissült a Libreoffice és a Firefox is.
A 16.04-től már nincsen fejlesztés alatt a Systemback, de ennek ellenére hiba nélkül fut.
A Virtualbox ppa-ja továbbra sem jó. Hibát jelez. Tehát a friss rendszert kézzel kell telepíteni.
A Wine alatt egyetlen programot nem tudtam csak még felrakni, az ImgBurnert. Persze sok értelme nincsen, csak már megszoktam. Érdekes, hogy még a 14.04 alatt tökéletesen ment.
Összességében elmondható, hogy a rendszer gyors és hibátlan, érdemes lehet áttérni rá, ajánlom!
-
Szia!
Shotwell. Alapbol a rendszer resze:
- Van olyan funkcio benne ami nem masol (Tegnap elott 2400-nal is tobb kepnel alkalmaztam)
- Nem akad ki (mondjuk nalam sok RAMbol gazdalkodhat)
- Van. "Library > Photos" vagy "All Events"
- Ilyen funkcioja is van (Ezt is hasznaltam, mert a kepek kozt dukplikatumok is voltak)Ja, latom probaltad. 600GB-os adattomegre meg nem futtattam mondjuk.
Udv. core2
-
válasz
lev258 #33286 üzenetére
& (#33287) futpalika
Köszi, értem. Nem sok perifériám van, ami ezt igényelte volna, ezért lepett meg. Azt viszont rengetegszer olvastam, hogy drivert keres valaki a nyomtatójához.
Gyanakodtam amúgy erre, de rá kellett kérdeznem:
Talán azért sem ugrott be, mert ha kéne, a synapticban keresnék ilyeneket....
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #33282 üzenetére
Bocs, de nem vagyok képzett linux szakember. Azért megpróbálom mégegyszer.
Leszedtem minden drivert. A nyomtatók közül kitöröltem a Xeroxot. Keresést nyomtam a nyomtatók ablakában. A linux azt mondta, hogy keresi a drivert. Megtalálta. Leokéztam, majd a felugró driver-listából elkezdtem sorban kipróbálgatni amik voltak. Az egyik (már nem tudom melyik) sikerrel nyomtatott, nem adott hibaüzenetet. Úgyhagytam.
Mégegyszer elnézést, ha ez valakinek kevés lenne, de nem tudok többet mondani.
-
-
törölt tag
-
Sonja
nagyúr
válasz
#61392896 #33275 üzenetére
A Xerox Phaser 3250 nyomtatónak van gyári drivere, azzal nem próbáltad?
Letöltöd, kicsomagolod, majd terminálba belépve elindítod a media/P3250/Linux mappában lévő ./install.sh paranccsal.
-
válasz
Lathronos #33268 üzenetére
A vizipók alatt a remastert érted?
Egyébként ezek a dicséretek újra csak a default felülettel érkező Ubira nem vonatkoznak. Aki eddig Ubuntu Gnome-ot használt, jól megszívatták ezzel a Unitisytott felülettel, persze a kinézettel lehet mit kezdeni, de ez a szisztematikus lebutítás.....
Viszont végre van új Topkgizdánk!
Sok sikert és kitartást kívánok neki, musicmaster Tg-nk még úgysem volt!
-
-
-
Hello,
Fotókategorizáláshoz valaki tud alkalmazást?
A követelmények
- ne másolja át a képeket, hagyja őket ahol vannak
- ne akadjon ki egy napnyi futás után
- legyen egy "minden létező kép" lista
- ismerje fel, ha egy kép már ott van az adatbázisban, ne duplázzaShotwell majdnem jó, de az 1 napnyi import (úgy 600GB kép) után kiakad, és még lenne... És duplikátumokat csinál, ha még egyszer lefuttatod ugyanarra a könyvtárra.
-
Lathronos
őstag
Annyira dícséri mindenki a 18.04-et, hogy eldöntöttem én is kipróbálom. Aztán ha minden elvárásaim szerint működik, hétvégén... jön... jön... jön... a vízipók.
-
törölt tag
Van még egy órási gondom a Bionic-kal. Nem megy vele a lasernyomtatóm.
A 14.04-esen ment, de az 32bites volt. Ez 64-es. Talán azért nem megy vele.
Régebben írtak egy Samsung driverről, de már elfelejtettem melyik volt az. Az enyém Xerox Phaser 3250.
Segíthetnétek. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #33263 üzenetére
Hamár froclizásnál tartunk: Szólj a Mint doski készítőinek, hogy a FreeBSD-t egybe írjuk és nagy F-el.
-
válasz
#61392896 #33262 üzenetére
Ne foglalkozz semmivel, ami neked a legjobban bejön, az a legjobb! Mondhatnak bármit a KDE-sek meg az Archerek! Főképpen az egyhetes KDE használókra gondolok itt.
Én 5 éve használom a Cinnamont, engem nehéz letéríteni az útról, de a Mate is tetszik egyre jobban.
KDE is tetszik egyébként, csak nem tudom használni az egyik legalapvetőbb dolgot rajta, a paneljét. Dockot meg nem szeretem, igazából bármit felrakok, pár hét múlva ugyanúgy fog kinézni szinte, ehhez meg panel kell.Majd, ha megunod az XFCE-t, próbálj ki valami ütősebbet is!
Kicsit sajnálom, hogy az Unity ment a levesbe, mert azt annyira jól lehetett froclizni. (vagyis a 2-3 felhasználót)
-
válasz
#61392896 #33256 üzenetére
Mert jobb.
Sokkal, ez az Xubuntu Mint XFCE esetén durván észrevehető az utóbbi javára. Felraktam nemrég a Xubit, mikor bajlódtál vele erősen és elképedtem, mekkora űr van a két disztró között (Xubi és Xmint) A Mate verzióból viszont jobban bejön az Ubuntus, mint a Mint-es. Alapvetően maga a Mate DE jóval felszereltebb, mint az XFCE, bár azt is fel lehet építeni klasszul. Az alap Ubuntu sajnos elhibázott a Gnome-mal, de abból lehetett kihozni értelemszerűen az Unitys kinézetet. Ha nincs ez a szándék, simán a Mate lehetett volna a fő felülete.
A Kubuntu is jó, ha valakinek a KDE jön be, Cinnamon felülete ugye nincs, ezt sosem kockáztatnák meg, de minek is, ott a Mint Cinnamon, ami mindent visz! -
válasz
lev258 #33254 üzenetére
Ez esetben egyébként tényleg az, nekem már a béta2 Mubuntu is tök stabil volt. Gyanítom, hogy SSD lepucolása után ez lesz a végleges is a kis üzleti HP masinán. (mármint a Mubuntu, nem a béta2)
Ne legyen már a desktop mellett ezen is Mint.🙂
Jelenlegi Ubik közül a Mate veri a mezőnyt! (16.04 is jelenlegi)
Ez van.
De miért nem Mubuntu? Logikus lenne...... -
válasz
lev258 #33252 üzenetére
Értem, amúgy is elég magas az 5-ös szám RC-nek, de jobban nézne ki 18.0.1-ként. Nem tartalmi kérdés, de mégis csak megnyugtatóbb, ha más nem pszichésen.
Az LTS és az RC kifejezések, illetve a jelentésük enyhén antaginisztikus, ha egyáltalán illik ide ez a kifejezés.😉
Az RC olyan aRCher-es......(csak hogy rájuk is gondoljunk kicsit) -
slett27
addikt
Sziasztok !
Egy egyszerű kérdéssel fordulnék hozzátok. Azt hittem PARANCSSORBÓL ez rém egyszerű, de mégsem.
Egy felhasználót ki akartam törölni egy csoportból, ami sikerült is a következő utasítással :usermod -G $(id -Gn USERNEV | sed "s/CSOPORTNEV//g" | sed "s/ /,/g" | sed "s/,,/,/g" sed "s/,$//g") USERNEV
Ezzel sikerült is, de először azt hitem ez valami rossz vicc.
Nincs erre valami egyszerűbb utasítás ? Amit talán meg is tudok jegyezni ?
-
törölt tag
-
bogil99
aktív tag
-
lev258
veterán
Ezek szerint nem voltam elég világos.
Az a fajta magyarázat, amit leírtál, azt jelentené, hogy a rendszerben levő védelmet inaktiválta a fejlesztő. Ez nem Windows specifikus beállítás, hanem a fájlrendszerek védelmét biztosító mechanizmus. Elég fontos ahhoz, hogy épeszű ember ne piszkálja. Ezért írtam, hogy ebben az esetben a Zorin messze elkerülendő.
De igazából én nem hiszem, hogy erről lenne szó, mármint hogy a gyorsindítás miatt nem működött a dolog az egyiken, míg a másikon igen. Hogy pontosan mi volt a gond, azt talán sose tudjuk már meg.
Egyébként a gyorsindítás csak leállításnál "aktiválódik", újraindításnál nem. Gondoltam hasznos infó lehet neked a későbbiekben. -
sphe
senior tag
válasz
lev258 #33233 üzenetére
Az is lehet hogy ilyen buildet fogtam ki. Attol mert egy verzió egy buildje figyelmen kívül hagyott egy win "viselkedést" (lásd: korábbi fórumbejegyzeseim arról hogy miért nem tudják a 32 bites zorinok mountolni), szerintem lehet komplett a fejlesztő, sőt, főleg hogy a legnépszerűbb és széles körben használt stabilnak tartott Ubuntu disztribúciók között van a világon.
-
válasz
szaszayanou #33242 üzenetére
https://prohardver.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/hsz_60338-60338.html
Szia!
Lehet, hogy ez nálad is használni fog.
Egy próbát mindenképpen megér. -
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy Ubuntu alatt van-e arra működő megoldás, hogy a böngészőben futó videókat (főleg hbo go) a videokártya gyorsítsa? A konkrét esetben az Intel proci mellé csomagolt HD2000-es grafikus gyorsítóról lenne szó.
-
Sprq
aktív tag
Sziasztok!
Ubuntu 18.04 LTS-en van 1 olyan problémám, hogy egy program indítóikonja [kép] jelen esetben a teamspeak3, nem egyezik azzal az ikonnal ami a utána a 'tálcán' megjelenik (jobboldali ikon) [kép].
Az lenne a kérdésem, hogy az utóbbit, hogy tudom kicserélni? GNOME 3.28.1, Dash to Dock és Arc Menu extensionök. Amivel indítom ikont az manuálisan adtam hozzá a képpel együtt.
-
válasz
#61392896 #33237 üzenetére
Az a gond, hogy kellett volna külön KDE-s VGA meg CPU, memória is, mert így ugyanazokkal a hardverekkel csak ugyanúgy fog menni, ez így halott 5let volt, de nem akartalak lebeszélni a kísérletről, úgysem sikerült volna!
Nálam mondjuk gyorsabb volt a Xorg XFCE-n, mint Cinnamon alatt, biztos azért, mert mégiscsak X-es dolog mindkettő.
Vannak még hasonló 5leteid? Nekem határozottan tetszenek amúgy.
-
válasz
#20749568 #33231 üzenetére
és minden működik?
Ezt tényleg annyira nehéz elhinni?
Nem, de rá kellett kérdeznem! Nagyon szűkszavú volt az első beszámoló.
RC05-ös mesa ott van.....akkor ez még csak a béta3 lesz, de csak frissül előbb-utóbb, mondjuk, mire kijön a Mint 19!
Amúgy most ez futkorászik live-ban a laptopon, minden OK vele, kicsit unalmas így elsőre, de nem esek abba a hibába, hogy egy live kinézet alapján ítéljek. A Mate verzió jobban bejön, de az olvasottak alapján a Mint 19 Cinnamon 3.8-at jobban várom. Memóriát viszont mint ha jobban szeretné, mint az Arch alapú KDE-k, bár a jelenlegi gépen még nem próbáltam azokat.Ubuntu alapúaknál szerintem ha már KDE, akkor mégiscsak Kubuntu lenne a választásom, egyrészt egész stabilan fut, nincsenek meg a szokásos KDE hülyeségei (kulcstartó például) egyelőre, LTS verzió a plasma5 és van saját tárolója természetesen.
Meglesz ezzel simán a 72 órád, várjuk a bemutató cikket!
szerintem ajánlott kategóriát érdemel!
-
lev258
veterán
A Windows 10 gyorsindítása miatti fájlrendszer hibernálás bármely Linux rendszeren hasonló hibát produkál (nem nyitja meg, javasolja a read-only módban csatolást). Ha a Zorin bármely verziója ezt átugorja (megnyitja az ilyen fájlrendszert), akkor én messziről elkerülném, mert nem komplett a fejlesztő.
-
sphe
senior tag
válasz
lev258 #33176 üzenetére
Megvan a probléma megoldása valószínűleg. Angolul találatokra leltem annak kapcsán hogy win10-nél nem tudja a Live Ubuntu USB a hdd-ket mountolni, mert ha be van kapcsolva a fast boot windowsban, leallitas alkalmával nem kapcsol ki teljesen a gép, hanem egy speciális alvó állapotba kerül. A zorin 9 még valószínűleg ezt figyelmen kívül hagyja, de ez anomáliákat okozhat a file rendszerben. A megoldás valószínűleg a win10 beallitasaiban lesz(nek).
-
válasz
#20749568 #33219 üzenetére
Felraktam a 18.4 Kubuntut és teljesen hibamentes, működik ahogy kell neki
Én azért futpalika-tól azt vártam volna, hogy rákérdez, miért, hogyan kell neki működnie?
Ezt kihagyta, de ez a lényegre törő kérdés (különben én eddig bal felsőben láttam ezt a valamit) és a konstruktív válaszoknál jóval érdekesebb, hogy egyáltalán valaki Kubuntu-t rak fel, mert nem csak a 18.04, de a régebbi verziók is eléggé hanyagolva voltak, ill. sokan szidták, hogy a Kubuntu az nem jó, más KDE-s disztrót használj......
Valami jó kis bemutató írásra vágyunk már! Tudjuk, hogy a Manjaro KDE az aceoface meg a buta Ubuntu vonal az semmire se való...... No, de ha valaki ismeri a Debian/Ubuntu vonalat, akkor miért ne lenne akár a legjobb választás egy új Kubuntu! Függetlenül attól, hogy mekkora visszaesés lehet ez a Mint Cinnamon után.....
Ide rakhatnál egy rövid bejegyzést, hogy milyen gépre mit raktál fel:
https://logout.hu/tema/re_melyik_linuxot_notebookra/hsz_1-200.html
Megjelenítéssel nincs gond, tearing és hasonló böngészésnél, lejátszásnál? Semmi? Csak úgy felraktad ezt a Kubuntut és minden működik?
inxi- Fxxx
kimenetet is felrakhatnál, a xorg 1.1819 rc05 verzió megléte miatt. Nekem ez egy végleges verzióban elég fura.(#33226) futpalika
Benned jobban bíztam, hogy lesznek kemény kérdéseid, mielőtt visszamész Windows-ra.
Valóban zavart téged ott az a valami, mivel nem is használsz KDE-s disztrót?
Azt tudod mi a közös a KDE és az XFCE felületekben? -
taki01
őstag
Köszönöm mindenkinek a gyors segítséget a Nvidia beállításainál az a két pipa megoldotta a problémámat.
-
szotadi
tag
válasz
taki01 #33210 üzenetére
összefoglaló
"Tearing mentesítés Fenyő kolléga tollából:"/etc/X11 könyvtárban van ha van, ha nincs, akkor a xorg.conf.d könyvtárat is létre kell hozni itt
(sudo mkdir /etc/X11/xorg.conf.d), utána itt kell létrehozni kártyától függően a beállítófájl(oka)t, ill. nyílt driverek (intel, amd, nouveau) esetében első körben érdemes bekapcsolni az ablakkezelő hangolásánál a
Synchronize drawing to the vertical blank opciót (ez megfelelően friss driverek esetében 90% eliminálja a problémát), márha xfce-t használsz, de a teljes tearingmentességhez érdemes még a beállítófájlokat is létrehozni, -
Sonja
nagyúr
válasz
taki01 #33212 üzenetére
Akkor nagyon egyszerű. Beállításokban megkeresed az NVIDIA X Server Settings-et, és elindítod. Utána a bal oldalt az X Server Display Configuration-t választod, majd alul az Advanced... fülre nyomsz. Ekkor megjelenik a két opció Force Composition Pipeline és Force Full Composition Pipeline. Kipipálod a Force Full Composition Pipeline opciót és Apply, majd leokézod a változtatást. Ennyi, legközelebbi indításnál is már mindig be lesz ez kapcsolva. Egyedül akkor kell ezt újból elvégezni, ha a driver-t frissíted.
-
taki01
őstag
Sziasztok, felraktam ma a Xubuntu 18.04-t és nem tudom hogy hol tudom beállítani hogy a kezelőfelületen is legyen v-sync, mert elég zavaró ha youtubeon nézek egy video akkor elég idegesítő.
-
törölt tag
válasz
lev258 #33200 üzenetére
Nem. Egyáltalán nem erről van szó. Azért nem sikerül, mert túl rövid jelszót adok meg.
Installkor egy betűset adtam, az egyszerűség kedvéért. Most meg akartam változtatni egy három betűsre. Végül most kiírta, hogy túl rövid. Eddig nem írta ki. Azt hiszi az ember, hogy teljesült, de nem. Most, a huszonvalahányadik próbálkozásra meg kiírja, hogy rövid. Ki érti ezt?
Egyébként ne mondja már meg nekem a rendszer, hogy mit csináljak. Ha rövidet szeretnék, csinálja meg. Igen, ebben tudtok (tudnátok) segíteni. Ha akartok. És persze ha tudtok.
Egyébként nem vagyok odáig ezért a ti tanár-diák viszonyt erőltető módszereitekért. Kocsit is használok, de egyáltalán nem akarom magam autószerelőnek képezni. Itt is ez a helyzet. Csak használni szeretném (és már használom a 8-as óta). Persze ahhoz előbb be kell állítgatni. OK, megküzdök vele. De miért van az, hogy ami a 14.04-ben tök jól ment, azt megváltóztatták? Utálom az ilyet.
Egyébként pedig ha nem akartok segíteni, ne segítsetek! Mindig udvarias voltam, megköszöntem a segítséget. A tanítást köszönöm, de nem kérem.
-
leslieke
Jómunkásember
A 18.04 megjelent már, mégse kínálja fel a rendszer a frissítést?
Be van állítva a hosszútávú kiadások értesítés.
Mi a gond?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Milyen házat vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mobil flották
- Az előírások megszegése miatt éghet le egyes alaplapokon a Socket AM5 foglalat
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- HP notebook topic
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 8GB 256GB 14" FHD 1év garancia
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 4790K / 16GB DDR3 / RX 5700XT 8GB / 512GB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E7450 - i5-5GEN I 8GB I 250GB I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman N4 FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest