Új hozzászólás Aktív témák

• Patice

nagyúr

Sziasztok!

Én is szerver-t kezdtem el simogatni Ubuntu 16.04 Server alapon.

Parancssorból nem gond beállítgatni számomra, csak én is belefutottam kezdőként jogosultsági problémákba a telepítgetések során.

A gond az, hogy a rendszert egy mSATA SSD-re raktam és pl. a Transmission-t szeretném úgy beállítani, hogy a két HDD valamelyikére töltsön le.

+ Samba szervert is felraktam, elkezdtem konfigolni és addig el is jutottam, hogy a kliens gépeken látszik a megosztás, csak az almappákba nem tudok belépni. Nagy valószínűséggel ez is csak egy elcseszett jogosultsági beállítás. Ezt hogyan tudom helyre rakni? Felhasználót már létrehoztam a Samba megosztáshoz, hozzá kéne adnom ezt a usert valamelyik csoporthoz (smbgrp csoportnak tagja...)? Vagy csak azt rontottam el, hogy az almappákra nem állítottam be a jogot, csak a főmappára?

Amúgy a cél a szerverrel: fájlszerver (Samba, NFS), letöltőgép (TM-mel - nekem bőven elég az alap webes felület, most is ezt használom Synology NAS-on), médiaszerver (Minimserver-rel), zenelejátszó (MPD-vel + UPnP kiegészítéssel: upmpdcli), valamint EGL/VAAPI Kodi-val filmezős gép is. Továbbá virtualizálgatnék rajta VirtualBox-szal (VBoxHeadless Tool-lal parancssorból), és az LXD-s konténeres varázslás is érdekel (ez meg alapból jön a 16.04-gyel). ;]

Szóval lehet még jövök pár kérdéssel. :))

Új hozzászólás Aktív témák