- WhrlpoolMind: Búcsú a HD3870-től
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
lionhearted #28499 üzenetére
Ez lehet, de a fő hangsúly az LTS-en volt, már csak azért is, mert a vállalati szférában is azzal nyomulnak.
-
Azt én értem, hogy az LTS-ben az az érdekes, hogy LTS, de azt nem vettem észre, hogy a hibákat valóban hónapokig javítva jutnánk el a végső "stabil" kiadásig... régebben talán volt, hogy hetek kellettek, most már ~3 napon belül minden idegesítő hiba el szokott tűnni (nálam). Cserébe volt olyan is, amit egész életciklus alatt soha (lásd Samba eset), de a következő normál verzió már egy újabb verziót tartalmazott, ami nem volt hibás.
Szerintem irreális elvárás, hogy minden eszköz meghajtója bent legyen a live rendszerben. Meg nem is cél, hogy tele legyen a gép mindenféle nem használt meghajtóval.@tomtyi: 10 éve? 14.04 óta teszik azt, hogy a letöltő oldalukon az LTS előrébb van, mint az aktuális normál. Most meg ugye a 32bites verziót dugják el.
Egyébként nekem is volt egy LTS-LTS kitérőm, de akkoriban nem ezt a gépet használtam (a másikat pedig frissítettem rendszeresen).
Ja és majdnem egykorú az Ubuntu használatunk. -
babose
csendes tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni!
Van egy 16.04-es Ubuntum, amire egy Hp nyomtató van kötve. Ubuntu alatt megy a nyomtatás, de szeretném megosztani a nyomtatót sambával. A cliensgépen látom is a nyomtatót, nyomtatást elküldve megjelenik az ubuntun a nyomtatási sorban, de nyomtatni nem nyomtatja ki. Hiba nincs, egyszerűen készre teszi a nyomtatási sorban.
Találkoztatok már ilyennel?
Merre induljak a hibakereséssel?üdv.:
babose -
-
Alexandra
csendes újonc
válasz
lev258 #28490 üzenetére
igen koszonom elolvastam az osszefoglalot, amit szeretnek elerni, hogy a dual nic es gepen az eth0 jon net, es azt szeretnem elerni hogy az eth1 is menjen a net amire egy tp-1043nd router megy es arra csatlakozik 3 cliens cat5 on es ez a router szorja a wifit.
Ami eddig mukodik - optikan jon egy huawei HG8245H (iptv telefon net) ebben egy aktiv lan port van a tobbi iptv, innen megyek az ubi mint serverbe eth0 192.168.x.x, van net minden ok,a serveren nincs ppoe auth, azt a huawei vegzi, az eth1 log a tplink router 172.16.x.x szepen szorja wifit dhcp wifire oszt ip .t ha lanon kapcsolodok nincs ip cim es raadasul a nic ek neve sem eth hanem teljesen mas enS05p , egyenlore ez nem gond viszont itt akadtam el hogy hogyan lesz az eth1 nek net.
Amit eddig csinaltam a serveren - echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward ahogy olvastam ezzel az ip forward engedelyezesre kerult es elvileg ok kellene legyen , esetleg van meg masis amit konfigolni kell?
-
Alexandra
csendes újonc
Sziasztok, ugy iranyitottak ebbe a topikba, halozatos kerdesem lenne egy dual nic-es mint ubuntu kapcsan.
Ha esetleg raer valaki azt elore is koszonom -
törölt tag
Saját tapasztalat: a 14.10-ről mentem vissza 14.04-re (onnan meg egyből a 16.04, a jövőben meg így tovább), mert az addig hibátlanul csatlakozó külső meghajtót csak root joggal engedte csatolni, és sehogy sem tudtam megoldani. De addig a 7.04-től félévente frissítettem, ráadásul úgy, hogy menet közben csak kétszer telepítettem újra, egyszer valami elbaltázása miatt 2008 körül, egyszer meg az ext3>ext4 váltás miatt. Alig volt hibám.
-
kispx
addikt
válasz
lionhearted #28484 üzenetére
Az LTS-ben az a "különleges", hogy hosszú életciklusú így a legtöbb hiba kijavítása után még hosszú ideig lehet használni a gépet. Nincs nekem annyi időm, hogy fél évente random hibákkal szórakozzak. Jó nekem az LTS is. Kipróbáltam a 16.10-et is (csak live-ban). A legelső dolog ami szembetűnt, hogy nem tudtam a wifire csatlakozni. Ilyen szerintem egy otthoni rendszerben is megengedhetetlen. 2-3 hónap alatt egész pofásan rendbe szokták hozni a köztes kiadásokat is. Csak akkor már alig maradt valami az amúgy sem hosszú életciklusából.
-
törölt tag
válasz
lionhearted #28484 üzenetére
„De valamiért közben az Ubuntu is az LTS-t kezdte el nyomatni”
Ezt egész pontosan tíz és fél éve teszik. -
Ez a téma engem egy kicsit most megfogott. Ez vajon még megállja a helyét?
Ismert tényként kezelik még mindig, hogy az LTS a Debian Testingjén alapul, ami már nem igaz (4 éve).Fejlesztésre nincs több idő, ha azt vesszük a 7-es default Unityn már elég régóta nincs új fícsör (várjuk a nyolcast : ) )... cserébe fagyasztottak a csomagok, így többnyire már csak ismert bugokkal kell találkozni az évek alatt, nem mindig újjal. (pl 14.04 LTS ubuntu-n minden első SUDO után egy hibaüzenet, ami a SAMBA-ban volt benne... senki nem javította a repoban.)
De valamiért közben az Ubuntu is az LTS-t kezdte el nyomatni... meg sok ráépülő is inkább LTS-ről LTS-re vált. Lehet számomra nem ütközik ki a hatalmas előny, vagy nem tartok valamit annyira fontosnak (értékesnek), hogy emiatt komolyabban számoljak vele... nem tudom.
Csak elgondolkoztam, köszönöm, ha elolvastad.
-
törölt tag
Sziasztok!
Melyiket ajánljátok? Ubuntu 16.04.1 LTS vs Ubuntu 16.10
Most 16.04.1 LTS fut, érdemes váltani? -
Mr Dini
addikt
Sziasztok!
Triviális kérdésem lenne...
Mégpedig, hogy a sima Ubuntu 14.04 (x64)-es rendszeren hogyan lehet a különböző programokat külön hangszóróra küldeni? Tehát pl a Yt az alaplapra kötött erősítőn, a Discord a fülesen és a többi pedig az USB-s hangszórón szóljon.
Lehetséges ez? Mert úgy tudom a pulse, amit az Ubi használ nem támogat ilyen keverőt, de az alsa valahogyan igen...
Köszi!
-
-
ODGx
tag
Sziasztok,
Kezdő vagyok a témában,
Ubuntu Server 16.04.1 LTS -ben, hogyan tudom a default portokat állítani?
(ssh, apache, ssl, ftp, http,..)
Köszönöm előre is a segítséget. -
lev258
veterán
Az Ubuntu One valóban megszűnt.
Nemrég a magyar Ubuntu fórumon volt valaki, akinek a Szoftverközpont a telepítéshez Ubuntu One fiókot kért. Hogy hogyan jutott oda, fogalmunk sincs. Állítólag volt olyan funkció, hogy az Ubuntu One-on keresztül szinkronizálni lehet különböző gépek csomagjait, telepített programjait (vagyis kombinálni a Szoftverközponttal). De ezt külön engedélyezni kellett valahol. Szóval rejtély.
Terminálból vagy Synaptic-ból viszont tudnod kell telepíteni. -
cigam
titán
Eddig létezett n számú ablakkezelő a minimáltól a full csicsáig. Most már n+1 van. Minek?
----
Telepítettem volna a vice commodore emlulátort, de ubuntu one fiókhoz köti a telepítést. Ezen jól meglepődtem, mert úgy rémlett, hogy az megszűnt. Csináltam egy fiókot, de nem fogadja el a bejelentkező paramétereimet:
Helytelen e-mail vagy jelszóPedig ugyanezzel az user/pass párossal beenged a WEB-es felület.
-
donatel
tag
Ubuntu Desktopra telepítek LDAP kliens egy leírás alapján. Meg tudná valaki mondani hogy mire jó getent parancs és a getent passwd parancs kiadása ill. mit eredményez?
-
BoB
veterán
17.04-től hivatalos Ubi disztró az Ubuntu Budgie. [link]
Ha valaki nem ismeri, a budgie a Solus OS asztali környezete.
-
lev258
veterán
válasz
donatel #28459 üzenetére
Én először is megnézném a rendszerben, milyen felhasználók vannak. A bejelentkezési képernyőn meg lehet más néven is bejelentkezni, oda kell kattintani vagy a felhasználóra, vagy fölé, vagy a kis ikonra. Már nem tudom, de lehet váltani vagy manuálisan beírni felhasználónevet.
-
floatr
veterán
válasz
Orionhilles #28442 üzenetére
Nem tudom, mi ez az egész a bubi alatt, de nekem is meggyógyult 3-4 nap után "magától"
(#28447) lev258 nem lehet h valami elcseszte neki a /etc/resolv.conf tartalmát?
-
gyulank
addikt
Hogy vehetek fel hangot vonalkimenetről?
-
Sziasztok.
Olyan problémám van, hogy van működő netkapcsolat, de jóformán csak a Telegram és a Steam tud ténylegesen csatlakozni a netre, semmi más.
Más eszközön nincs ilyen jellegű problémám.
Ubuntu 16.10et használok. -
Syl
nagyúr
válasz
Orionhilles #28440 üzenetére
Gondolom Intel HD.
Én is két monitort használok (i3 + hd2500) és Ubuntu alatt elég gáz a kiterjesztett mód. Mint Cinnamon alatt hibátlan. -
válasz
lev258 #28441 üzenetére
Intel HD Graphics/5700MHD
Most néztem meg, Ubi 16.10 live alatt (ua. mint a telepített rendszerem), 4.8.0.-14-generic kernellel minden rendben
(Csak nekem fura ez az eset?
)
Ha ezt a kernelt teszem fel a saját rendszeremre, megszünteti-e a problémát?SZERK.: Most megnéztem, hogy milyen kernelem is van, és láss csodát semmi baja.
Egy reboot helyrehozta volna?Syl: T420 (i5 + HD3000) és LM 18 CM tökéletes megy nálam is-
-
lev258
veterán
válasz
Orionhilles #28440 üzenetére
Pontosan milyen VGA van benne (nem könnyű megtalálni)?
Ez inkább csak találgatás, de próbáltad valami könnyebb rendszerrel (pl. Ubuntu Mate)? Live módban is elegendő, ott is kiderülhet, jelentkezik-e a probléma. -
Sziasztok!
Lenovo ThinkPad X201 (1. gen i5) & Ubuntu 16.10: [gond]
LG FLATRON L1918S
Ha külső monitor extended módban van, mintha késve/csúszva/lassan frissítené a képet, egy ablak mozgatásánál látszik leginkább.
Ha csak a monitor aktív, semmi baja.Ha tükrözve vannak, semmi baj. Ezért is gondolok szoftveres gondra. Kábel, monitor jó, másik géppel nincs ilyen gondomHogyan tudnám orvosolni?
Válaszotokat előre is köszi!
-
donatel
tag
Hali!
LDAP-t akarok beüzemelni egy Ubuntu Serveren és egy Ubuntu Desktopon.
1. Ubuntu servere telepítettem és beállítottam az OpenLDAP-ot és a phpLDAPadmin-t.
2. Weben keresztül létrehoztam egy CementE (Administrators szervezeti egység -> Admin-group csoport-ban) felhasználót és jelszót hozzá.
3. Ubuntu Desktopon telepítettem és beállítottam az LDAP klienst (PAM konfigurálás). Majd újraindítottam az nscd service-t, majd ezt követően reboot a cliensnek.Nem tudok belépni a CementE felhasználóval mert a login képernyőn csak az a felhasználó jelenik meg amelyik csak a gépre jelentkezik be (Desktop 1 -ezt a alap az Ubuntu Desktop telepítésénél megadott felhasználó).
Mi lehet a probléma? Hogy tudnák felhasználót váltani bejelentkezéskor?
-
floatr
veterán
válasz
lev258 #28436 üzenetére
Ez szép meg jó, de mint felhasználó én csak a konstans szívás oldalát élem meg ebből. És van egy olyan feelingem h a Canonical sem elég óvatos, mivel pár hasonló hülye lépést már követtek el.
Fejlemény annyi van, hogy most már többször újraindítva sem akad le. Nemtom mi lehetett, ami ennyire megfogta, viszont az elborzaszt, hogy egy esetleges friss telepítés ennyire bizonytalanul fest.
-
Nagytalp
senior tag
-
lev258
veterán
válasz
floatr #28435 üzenetére
Mint írtam, elég komoly változás van AMD téren, aminek az eredménye egy, az eddigieknél sokkal jobb teljesítményű és megbízható driver lesz. Csak még várni kell rá néhány videókártyánál. Egyébként ez nem a disztribúción múlik, hanem az AMD-n. És az utóbbi 1-2 évben kezdtek el nagyon komoly lépéseket tenni.
Sokan most még visszasírják az fglrx-et, pedig azzal is voltak gondok, még az AMD berkein belül is. -
floatr
veterán
válasz
lev258 #28434 üzenetére
Ha jól emlékszem már az Edgy óta követem az ubuntut, mindig vártam valamire
Azért köszi, egyelőre úgy tűnik valahogyan meggyógyult ez a szerencsétlen, de esküszöm, hogy fogalmam sincsen mitől.
Engem csak az borít ki, hogy ez egy kvázi-kereskedelmi disztribúció, opcionális támogatással, és ennyire gyenge még a live rendszer is. -
lev258
veterán
válasz
floatr #28433 üzenetére
Az elmúlt napokban próbálkoztam egy "fresh" disztró összehozásával 16.04 alapon, friss kernellel és grafikus csomagokkal. Sajnos sikertelenül. Az ilyen telepítő valamiért nem eszi meg az olyan kernelt, ami nincs benn eleve a csomagok között, gondolom valami még hiányzik neki.
Így aztán csak azt tudom tanácsolni, várj türelemmel, idővel talán a 16.10-es kernelén is lesznek még szükséges javítások.
Illetve valószínűleg év végén kijön a 17.04 első fejlesztői verziója, azt érdemes lehet megnézned.
(Másképp csak úgy tudsz frissebb kernelt használni, ha előbb lesz valahogy egy működő rendszered.)
Megpróbálkozhatsz még Arch vonalon is. -
floatr
veterán
válasz
lev258 #28428 üzenetére
Már végignéztem mindet sajnos. a 16.04.1 (a legfrissebb image-eket töltöttem le) StartupDisk Creatorral USB-re másolva eljut a kezdőképernyőig, ahol felajánlja a telepítést és a rendszer kipróbálását. A telepítést nem indítottal el eddig, mert szeretnék biztosra menni. A próba során nullptr-el elhasal.
A 16.10 szintén próba, az nem fut nullptr-re, de csak terminált tudok "kipróbálni".CD-ről el sem jutott a GUI-ig.
Unetbootin képtelen bootolhatót gyártani. -
lev258
veterán
válasz
floatr #28427 üzenetére
Na most az infók alapján az AMD videókártyával is rendben vannak a dolgok, de ez nem is számít, mivel az Intel-t használja. Nálam is Haswell van, bár egy kicsit eltérő típus. A 16.04.1-et próbálod? Az ISO-t ellenőrizted már?
Ha van kedved/időd, ránézhetsz a 16.10-re is Live-ban. -
floatr
veterán
válasz
lev258 #28425 üzenetére
Köszönöm
lspci
glxinfo|grep OpenGL
dmesg|grep amdgpu (radeon nincs)
dmesg|grep i915
dmesg|grep drmAmúgy nem csak a unity-féle ablakműveletek emlékeztetnek a képregényre, de xfce alatt is hasonlóan akadozik. Nem mellesleg sem a startup disk creator sem a boot CD nem volt képes GUI-t varázsolni; USB-vel eljutott a telepítős kezdőképernyőig, de a live rendszerrel elhasalt, telepíteni már meg sem próbáltam. Az unetbootin meg képtelen bootolható rendszert gyártani. El is neveztem a gépet Bagamérinek
-
-
floatr
veterán
válasz
lev258 #28422 üzenetére
A stratégiaváltásból egyelőre annyit érzek, hogy nullptr vagy terminál. Korábban legalább működött a radeon driver is annyira, hogy videót lehetett rajta lejátszani így a XXI. században, meg a zárt is elröfögött még hibrid rendszeren is. Bár utóbbinak is voltak hibái bőven. Én lennék a legnyugodtabb, ha legalább a live rendszer nem térdelne le, és felpakolhatnám minden probléma nélkül.
És ez csak egy probléma a sok közül, de ez az ami nagyjából a legfájóbb. Mert megteheti egy vpn provider, hogy tojik az egészbe bele, és workaroundok tömkelegével kell megoldani, hogy valami működjön, de az nagyon mókás lenne manapság, hogy egy üzletinek szánt advantage distro ennyire szenved a videokártyákkal, és bemondja, hogy az AMD vonal nem támogatott. Értem én, hogy az AMD most minden energiáját az intel és az ARM ellenében koncentrálja, de ez így nem annyira jó.
Amúgy szétnéznék, de fogalmam sincsen mit kéne nézni, ezért is kérdeztem, hátha tud valaki egy mágikus múkodj gombot mondani.
-
cigam
titán
16.04 alap ubuntu. A login képernyő miért megy el feketébe pár pillanatra? Igen zavaró.
Integrált Intel 965GM VGA-val csinálja mindezt.
-
lev258
veterán
válasz
floatr #28421 üzenetére
Egyszerre csak egy videókártyát használ. Dinamikus váltás pedig nincs, csak manuálisan lehet váltani. Nézz szét a te oldaladon, mert valami nem kerek.
A 16.04 mérföldkő az AMD Linuxos stratégiájában és egyben átmenet is a régi és az új között. Arch vonalon (ahol igen sűrűn frissül minden komponens) már az előnyei is vitathatatlanok a fejlesztésnek. -
floatr
veterán
válasz
Tutu7030 #28418 üzenetére
Ja kösz, az nem játszik
Munkagépről van szó, az idő pénz, meg híg a leve. Kész megoldás kéne, minimális babrálással. Gondoltam, hogy 2016-ra sikerült megoldani, hogy az ATI/AMD kártyák is működjenek normálisan linux alatt, de túlbecsültem az AMD-t, már 10 éve folyamatosan.Azt nem lehet megoldani, hogy csak és kizárólag az i915-öt használja a bubuntu?
-
Tutu7030
veterán
válasz
floatr #28417 üzenetére
Ugrás vissza 3.1x.x kernelre (14.04).
Közben tuti volt valami frissítés a nyílt driveren is, mert a 3.1x.x kernel + nyílt amd driverrel is fagyott/újraindult a gép. Pedig már teljes újratelepítés is volt (jelenleg Linux Mint 17.1), de ennél is újraindult. Bekapcsoltam az fglrx-update drivert, rögtön jó lett minden. -
floatr
veterán
Nemrég frissítettem egy AMD hibridet 14.04-ről 16.04-re. Korábban is a nyílt drivert használta a rendszert, de amióta frissítettem kissé akadoznak az ablakműveletek, meg olyan nyögvenyelős lett az egész. Jelenleg az i915 és amdgpu drivereket használja a rendszer, bár van egy rossz érzésem azzal kapcsolatosan, hogy inkább a radeon kellene - Topaz XT [Radeon R7 M260/M265] (rev ff)
Ki akartam próbálni a telepítőt is, hátha máshogy rakja össze a dolgokat, és akadásmentes lesz, de a 16.04 és a 16.10 is elhasalt, amikor a try ubuntura kattintottam. A xenial ráadásul nullptr-ra futott egyből az amdgpu-ban, a yak egyszerűen csak terminálra dobott, de ott is elég betegen mozog.
Valami javaslat esetleg?
-
-
ampulla
aktív tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy az lm-sensors nevű program mennyire pontos? Mert valamikor felmegy 64-67 fokig a CPU, amit megállapítottunk spanommal, hogy nem valami fasza, Most, hogy csináltam pár benchmarkot és 73 fok felett bekapcsolt a venti, de azért na... Elvileg 50-55 fokon kellene mozognia vagy tartania a gépnek ezt a hőmérsékletet. Nem csinálok sok mindent, Netbeans megy, chromium: 5-6 tab, abból 1 youtube, 1 shell, semmi extra CPU igényes dolog. Ha bekapcsol a venti akkor visszamegy 55 fok környékére. Ez normális, hogy csak 70 fok felett kapcsol be? (Vagyis én ezt vettem észre.)
-
Syl
nagyúr
Valami egyszerű scripttel lehet váltani a hangkimenetek között? (a hdmi és a fejhallgató között) Szeretném a billentyűzet médiagombjait (previous és next) erre felhasználni.
-
Tutu7030
veterán
válasz
Sidorovich #28407 üzenetére
Én délután telepítettem a steam-et, de nem a tárolóban lévőt, hanem a steam honlapjáról letölthető verziót. Az gond nélkül települt és indult is.
-
BoB
veterán
válasz
Sidorovich #28407 üzenetére
Megpróbálhatod ezt: [link]
-
cigam
titán
válasz
Sidorovich #28402 üzenetére
Sajnos ez minden indításkor előjön.
Akkor engedd meg neki, hogy az a nyomorult lefusson. Nem véletlen próbálkozik. Mivel a Windows nézőpontjából furcsán megváltozott a D: meghajtó az utolsó indítás óta (Ugye a linux telepítés lecsípett belőle), ezért most lefuttatna egy fájlrendszerellenörzést, hogy átnézze minden rendben van-e. A linux-os részhez nem fog hozzányúlni, mert alapból hozzá se szagol az ext4-hez.
+
A grub-customizer a barátod. -
Köszönöm a gyors segítséget! Kipróbáltam, és ez a baja:
~$ steam
Running Steam on ubuntu 16.04 64-bit
STEAM_RUNTIME is enabled automatically
[2016-11-03 22:43:52] Startup - updater built Oct 13 2016 00:47:16
SteamUpdateUI: An X Error occurred
X Error of failed request: BadValue (integer parameter out of range for operation) -
BoB
veterán
válasz
Sidorovich #28402 üzenetére
Másik: lehet, keress rá a grub konfig módosítás, boot sorrend-re.
Utolsó: Terminálból indítsd a steam-et, akkor lehet látni miért nem megy.
-
Sziasztok!
Frissen telepített Ubuntu 16.04 LTS után néhány probléma/kérdés merült fel bennem, ebben kérném a segítségeteket:
Adott egy Windows 7-es gép, melynek merevlemeze C (Windows) és D (eddig háttértár volt) meghajtókra van felosztva. Felraktam az Ubuntut úgy, hogy a D meghajtóra, a Windowsos telepítés mellé menjen. Ezt az alapértelmezett módon tettem, azaz a D meghajtót elfelezte a telepítő, az egyik fele maradt a Windowsból is látható NTFS, a másik részére pedig ment az Ubuntu ext4-el.
Az egyik problémám, hogy amennyiben a Windows 7-et indítom el, akkor fekete alapon fehér betűkkel megjelenik a D meghajtó konzisztenciájának ellenőrzése, amit ha nem nyomok el Esc-el, elindít. Sajnos ez minden indításkor előjön. Ezt hogy lehetne megszüntetni? Engedjem végig futni? Nem fog belenyúlni akkor az Ubuntu részébe?
Egy másik kérdés: a gép indításakor feljön az OS választó menü, ahol az Ubuntun áll alapértelmezetten, és ha nem nyúlnak hozzá, pár másodperc múlva el is indítja magától. Lehet ezen változtatni, hogy ne a Windows 7 legyen az utolsó lehetőség, vagy valahogy el lehet érni, hogy alapból a Windows 7 induljon ha nem nyúlnak a géphez, és az Ubuntu legyen az amit külön ki kell választani indításkor?
Egy utolsó kérdés: feltelepítettem a Steamet a "sudo apt-get update && sudo apt-get install steam" terminál paranccsal. Utána újraindítottam a gépet. Ezután a telepített programok között meg is találom a Steamet, de valamiért nem hajlandó elindulni. Megjelenik bal oldalon a tálcán az ikonja, majd egy rövid idő után eltűnik, és nem jelenik meg semmilyen ablak tőle. Ezt mi okozhatja?
Előre is köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Mozilla Firefox
- Pénztárcabarát, ugyanakkor trendi mikrotorony jött a Jonsbótól
- Kuponkunyeráló
- Apple asztali gépek
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Gépész 3D tervezőrendszerek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3192
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 Aorus R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4060Ti 16GB Zalman N5 MF CM 650W
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 - 4 év garancia
- Új monitor állvány- elegáns megoldás a dupla A/4-es papírcsomag helyett - csak össze lett szerelve
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest