- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
Hirdetés
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Dave™
nagyúr
Megnéztem, Gnome alatt tényleg csak egész számok használhatóak, ez tényleg nem túl szerencsés. De Ubi alatt rugalmasabb a dolog. Windows alatt meg számomra használhatatlan a fentebbiek miatt, a Surface-en kényszerből 150%-on használtam, hogy ne folyjon ki a szemem, de úgy meg csúnya és nem túl konzisztens volt. Mondjuk a 10-est letisztultsággal amúgy sem lehet vádolni a kb. három-négy különböző dizájnelv keverése miatt.
-
Dave™
nagyúr
Gnome ugyan nincs előttem, de ezen azért meglepődnék ha így lenne, majd megnézem. Ubiban 12%-onként lehet állítani, meg külön a betűméretet. Windows alatt meg ha jól rémlik 25%-onként, és nem csak a legacy appokkal van gond, a tálcaikonok közül több homályos lesz (amiket külön nem is lehet méretezni, amit nem értek miért olyan bonyolult feladat), a státuszikonok dettó, több szöveg kilóg a helyéről akár a fájlkezelőben is ami rendszer app stb. Az UWP alkalmazásokkal nincs gond, kb. ennyit jelent a Windows hiDPI támogatása, kár hogy az UWP alkalmazások többsége alig használható bármire is és nem úgy tűnik, hogy közel lenne az áttörés (legalábbis ezt tapasztaltam egy éve, mikor váltottam). A Surface-en (ami azért viszonylag hiDPI 10,6"-en FullHD mellett elég bénán festett a Windows 10, az Ubuntut meg úgy méretezem ahogy akarom. Szerintem nagyon messze van a Windows a rendes, használható hiDPI támogatástól, és máshonnan is ezt olvasom úton-útfélen. Az UWP tudna ezen változtatni, kár hogy a rendszer felülete nem igazodik hozzá rendesen, meg hogy a produktív szoftverek messzire elkerülik az UWP "platformot".
-
A Gnome nem tamogat rendes hidpi scalinget (a Windows igen). A legacy appok nyilvan sehol sem, de az osszes uj (UWP) igen.
Gnome 3 alatt egesz szamu skalazast allithatsz be, tehat egy 140 dpi-s kijelzon hasznalhatatlan, mert az 1x-es az tul kicsi, a 2x-es meg oriasi. Ha meg xrandr-el kezdesz el varazsolni, annak az lesz az eredmenye, hogy egy csomo dolog _extrem_ kicsiben fog megjelenni. A KDE az oke. ("Sajnos" 4K kijelzoket hasznalok, szoval lenyeges.)
-
gyulank
addikt
Eltűnt a Windows a Grubból. Az update-gurbtól se jött vissza. Thunar látja a partíciót, meg egy SSD-n van a Linuxal.
-
Ha jol gondolom, a KDE nem is tervezi tamogatni az EGLStream-eket, ugye?
-
Üdv!
Elindítom a VLC, belehúzom a filmet amit meg akarok nézni, elindul a film.
Ezt követően rá akarom húzni a feliratot, és kapok a VLC-ben egy fekete képernyőt.
Ha jobb klikkel a feliratot akarom hozzáadni, akkor meg nem találja a routerra kötött hálózati meghajtót.
Hogy tudom a feliratot hozzáadni a filmhez?Végül megoldottam, átnevezetem ugyan arra a file névre a feliratot.
-
kem
addikt
Sziasztok!
Ubuntu ujratelepites elott lementettem a VPN kapcsolatokat innen:
/etc/NetworkManager/system-connections/
Feltelepitettem 16.04-et, es visszamasoltam de nem akarja beolvasni. Van valami tippetek milyen lepest hagytam ki? Elotte 16.10 volt asszem de szethullott.Elore is koszi a valaszokat!
kem
-
Én nagyon kezdő koromban az szoftverközpontban nézelődtem, hogy miket lehetne telepíteni, de nem onnan telepítettem, hanem először a synaptic-ból, utána már inkább terminalból.
Synaptic-ban rákeresel a csomag nevére és értelemszerű a telepítés, ez is grafikus felületű. Terminalban pedig a csomag nevének ismeretében még egyszerűbb:
sudo apt-get install
csomag neve
sudo apt installcsomag neve
újabban elég az apt isubyegon@ubymint18 ~ $ sudo apt install vlc
[sudo] ubyegon jelszava:A jelszó beírásakor nem láthatóak a karakterek!
synaptic:
Valóban, sorry, a net sávszélességet kihagytam! thnx lev258 szaki!
-
Ha telepítek valamit a szoftverek közül, akkor közben nem lehet böngészni a firefox-ban?
Mert nekem akkor nem tölti be az oldalakat.Simán lehet, ha nem gyenge valami a gépben, főleg a kevés memória lehet oka vagy processzor. Egyébként hogyan telepítesz?
Szoftverközpont, Synaptic vagy terminal? Az első esetén lehet ez a fenti jelenség, gondolom. Nézd meg jól és felejtsd el azt a förmedvényt.
-
válasz
ubyegon2 #29363 üzenetére
Én voltam a láma.
Nem vettem észre hogy a kétujjas görgetés be volt kapcsolva.Más:
Ha telepítek valamit a szoftverek közül, akkor közben nem lehet böngészni a firefox-ban?
Mert nekem akkor nem tölti be az oldalakat.Más2:
Ami a Mint alatt szintén probléma volt az FN+le és fel nyíl nyokomkodása esetén a fényerő nem csökken és növekszik.
A rendszer érzékeli mert kijelzi hogy növelem és csökkentem a fényerőt, de akkor sem változik a dolog. -
Nem tűnik túl egyszerűnek, de én ennyit tudok segíteni, az Ubuntusok remélem tudnak könnyebb módszert, de se az Unityt nem ismerem se a touchpadot nem használom. (ilyenkor szoktak érdekes megjegyzéseket tenni, hogy ha nem ért hozzá, minek szól hozzá)
Mint-en működött amúgy? Csak azért kérdem, mert akkor megvan a válasz, lehet egyszerűbben is.
Azt el sem árultad, melyik DE-vel használtad a Mint-et, ami nem tetszett! Talán a többit is ki kellett volna próbálnod, de nem a 18.1-et, hanem a 18-at. 18.1 az 16.04 alapú, így talán ugyanezt a jelenséget produkálja, ha mégsem, akkor máris egy komoly különbség van a két disztró között!
-
Belemélyedős írások.
Why touchpad is not working in Ubuntu 16.04?
Ha már 16.04-et használsz.
Ez is kelleni fog. evtest
-
válasz
lev258 #29353 üzenetére
Gepfuggo. Nincs olyan disztro, ami lenyegesen lassabb lenne, mint barmi masik -- ha merheto a kulonbseg, akkor valami konkretn szolgaltatas beragad, stb. Bootidoben lehet kulonbseg, persze -- de a kernel es az userspace programok is kb. pont ugyanazok minden disztronal.
-
A Linux Mint-tel nem is könnyű megbarátkozni, mert nem látszik! Ami látszik az az asztali kezelőfelület, a Cinnamon, Mate, XFCE és KDE.
Ubuntu esetén legalább egyértelmű a dolog, hogy Unity a DE.
Kíváncsi leszek a különbségekre, különösen sebességben.
Rengeteg különbség van amúgy, egyedül sebességben nem lesz különbség, ill. ha a Mint mondjuk XFCE vagy Mate volt, akkor hatalmas különbség lesz a Mint javára, Cinnamon és KDE esetén kb nincs különbség.
(#29351) Syl
-
Próbálgattam a Linux Mintet, de valahogy nem sikerült megbarátkozni.
Most kis idő elteltével megpróbálom az Ubuntut.
Kíváncsi leszek a különbségekre, különösen sebességben. -
lev258
veterán
-
Lathronos
őstag
Ez betudható annak, hogy a gyártósoron olyanok telepítik és kalibrálják a laptopokra az ubuntu-t, akik alig rendelkeznek linux tapasztalattal. Nálunk a Lenovo-nál pl. a technikusok 80%-a nem is látott még Ubuntu-t. Én vagyok a fent maradt 20%.
Ha meg nem úgy működik valami ahogy kéne, majd a vásárló megoldja.
-
Dave™
nagyúr
Érezni ebben némi gúnyt, de lehet tényleg jobb lenne. Úgy nem kellene eladni valamit, hogy pl. bizonyos funkciók nem működnek, és nem azért, mert az Ubuntu ne tudná/ne lehetne alatta megoldani. Sokszor sok helyen ki lett már tárgyalva a Dell nemtörődöm hozzáállása az Ubuntu támogatásához, tehát azért mert nagy gyártó, még ne vegyük biztosra azt, hogy kellő figyelmet és energiát fordítottak a dologra.
-
lev258
veterán
Múltbeli tapasztalatok.
Sajnos korábban volt már rá példa, hogy ezen gyári Ubuntukba a Dell-esek belenyúltak, méghozzá kontár módon. Egyik példa, hogy az első frissítés alkalmával meghalt a teljes csomagkezelés.
Másrészt néhány éve volt képük úgy eladni felső kategóriás laptopokat Ubuntuval hirdetve, hogy alapvető problémák voltak vele (pl. nem volt hang) és ez, ha azóta meg is lett oldva, nem nekik köszönhető.
Csak remélni tudom, hogy azóta fejlődtek. -
Dhampir
félisten
válasz
#40553216 #29334 üzenetére
Ahhoz képest, hogy Ubuntus gépeknek lettek beharangozva, ez kissé lelombozott. :-(
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Egy hír:
Ubuntu alapú Dell Precision mobil munkaállomások, Ubuntu 16.04 LTS-el
A Dell Precision 3520 lesz az első fecske. Az 5520, 7520, és 5720 várhatóan két hónap múlva jelennek meg (valószínűleg előbb a nemzetközi piacon).
Habár tovább kutatván most látom, hogy például a 3520 magyar adatlapja alapján a felsorolt operációs rendszerek listáján az Ubuntu csak az utolsó helyen áll, a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 7.2 alatt, és természetesen "A Dell a Windows 10 Pro operációs rendszert ajánlja". :-/
-
-
Lathronos
őstag
-
maajsz
senior tag
válasz
Lathronos #29326 üzenetére
Egy Asrock J3060B lap került bele, 4g rammal üzemel jelenleg. Szeretném kipróbálni mindenképp a KODI-t.
-
maajsz
senior tag
-
Dave™
nagyúr
válasz
maajsz #29319 üzenetére
LG? Azok szoktak ilyet. Windows-zal is tudják, ne aggódj. Sony-n tökéletes.
#29325 hosszú évek óta linuxot használok HTPC-ként, eleinte Openelecet (a hálóban most is), egy-két éve viszont már Ubuntu-t. Médiára szerintem verhetetlen, sokkal kényelmesebb és testreszabhatóbb, mint a Windows, plusz kisebb az erőforrásigénye és bárhogyan alakíthatod, szemben a Winnel.
-
Baromira nem pofonegyszeru, arrol van szo, hogy a driver ugyan megfelelo felbontast allit be, de a vsync, hsync meg blanking ertekeket nem talalja el jol. Sajnos a digitalis kepatvitel nem csak annyi, hogy felbontas, szinmelyseg meg kepfrissites, eleg komoly magia van mogotte
-
válasz
maajsz #29319 üzenetére
Tudom, mi ez, ket megoldasi ut van:
- a TV-n a bemenetet PC-re allitod
ha ez nem megy (valoszinu):
- sajat xrandr modeline-ok (2017, desktop Linux). Mi pontosan a tipusa a TV-nek?Ha Windowson megy, akkor tedd fel a Powerstrip nevu programot, keresd meg a Display Profiles menut, azon belul az Advanced Timing Options-t, es onnan masold ki a "Linux modeline parameters"-t.
-
-
maajsz
senior tag
Sziasztok,
olyan kérdésem lenne, hogy ubuntu alatt, hogyan lehet hangolni az asztal méretét? Ha TV-hez dugom a gépet akkor a kép széle lelóg. Na már most windows alatt van olyan, hogy adjust és addig csökkentem az asztal méretét amíg a kép széle pont a tv-hez illeszkedik, de itt ilyen beállítást nem találtam. Utána is kerestem, az xrandr paranccsal javasoltak egy két beállítást de azokkal sem sikerült sajnos. Más lehetőség létezik e? -
lev258
veterán
válasz
King Unique #29315 üzenetére
Megy a privát hamarosan.
-
King Unique
titán
válasz
lev258 #29314 üzenetére
Ezt nem is tudtam, eddig nem tűnt fel. Kösz az infót!
Nem akarok én itt izélni, csak az valahol érthető, hogy nem fognak csak úgy x db szakmai topikot bezárni / törölni. Korábban kellett volna jobban átgondolni ezt az egészet és annak megfelelően kialakítani a szerkezetet! -
lev258
veterán
válasz
King Unique #29313 üzenetére
Oda csak topikgazdák látnak be.
Másrészt a szomorú az volt, hogy az indoklás nem az aktuális javaslatra reflektált.
Ezt mindenesetre fejezzétek be, már elmúlt, lezárt történet. -
Cyrin
addikt
válasz
ubyegon2 #29310 üzenetére
"Az új topik az alkalmazásokról, játékokról meg nem lesz."
Ez is elég szomorú, mert ha ilyen szemmel nézed a topikokat sokszor előkerülnek az alkalmazásokkal kapcsolatos problémák, de össze vissza itt-ott, így gyakorlatilag kereshetetlenek. Kezdőknek meg különösen fontos lenne ez.
-
válasz
Lathronos #29309 üzenetére
Szia!
No, erről akkor jól lemaradtál!
Annyi változás van, hogy kikerült az
abszolút
szó a Kezdő topikból. (jöttek is egyből a Centos-os kérdések)Amúgy a régi topikok ilyenkor csak lezárásra kerülnének, de ugyanúgy működnek tovább, csak több hsz-t nem lehet írni, de ez sem volt fontos a váltáshoz.
Gyakorlatilag el lettünk hajtva, bár ami furcsa ebben, hogy az indoklásban az első javaslatokra hivatkoztak vissza, nem a mostani reformra (kezdő, Mint, Ubuntu, eOS összevonása)
Mivel ennek az elutasítására semmi érv nem volt, így elutasították azzal, ami már rég nem is volt napirenden.Az új topik az alkalmazásokról, játékokról meg nem lesz.
Ez van! Aki nem akarta a változást, gondolom félt az újtól.....így majd megy továbbra is párhuzamosan a kérdezz-felelek ugyanarról a témáról 3 topikban is. Éedekes, hogy olyan is ellenezte az egész összevonást, aki soha be sem néz ezekbe a topikokba.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
DrojDtroll #29305 üzenetére
9.x és most 10.2.1-el is működik.
-
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #29305 üzenetére
Erősen függ attól, melyik rendszer van rajta. Mármint az eszközön.
-
kilozsul
aktív tag
Sziasztok!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy Ubuntu server alatt miként tudnék fájlokról növekményes biztonsági mentést készíteni úgy, hogy 3-4 generációnyi mentés folyamatosan rendelkezésre álljon? (Lehetőleg rsync-kel)
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
DrojDtroll #29302 üzenetére
Háttértárként gond nélkül látta a 16.04 a képeket. Mást meg tudtommal így nem is lehet elérni.
-
DrojDtroll
veterán
iphone csatlakoztatási hibával találkozott már valaki?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- PC Game Pass előfizetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- Eladó karcmentes Realme 8 4/64GB / 12 hó jótállással
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 - 4 év garancia
- 16 GB-os RTX A4000 HP - garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest