- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os SATA SSD teszt
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Gurulunk, WAZE?!
- droidic: YouTube videók és playlistek letöltése GUI-alkalmazással
- sziku69: Szólánc.
- Gátoljuk meg játékaink halálát!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
zoltanz
nagyúr
Töröltem véletlen az imént egy mappát a kukát is ürítettem. (NTFS, Ubuntu Mate)
Vissza lehet állítani valamivel? -
-
törölt tag
válasz
megema #27995 üzenetére
De egy hw-eszköznél a hw gyártója csinálja a drivert, nem a bármelyik Linux disztró készítője, ugye? Hiába elterjedt, a driver nem a mezőn terem. Vagy a hw gyártója csinál, akár nyíltat is, vagy kiadja a specifikációt, és akkor valaki. Többnyire az első verzió szokott lenni.
„Azt Ubuntu alatt is illene megfelelően támogatni.”
Te ezt komolyan gondolod? Ha veszel egy autót, amiben a fék gyári hibás, és ez csak akkor derül ki, amikor öt embert kivasalták a zebrán, akkor ugye te vagy a felelős? Nem fogsz a gyártóra mutogatni, hanem leülöd az a 10-15 évet, ugye? -
lev258
veterán
válasz
megema #27995 üzenetére
Nem akartam belefolyni a témába, de itt álljunk meg.
Az Optimus egy specifikusan Windows-ra készült, szoftveres megoldás. Linux alatt csak próbálkozások voltak a megvalósításra, az sem az Nvidia segítségével történt. Szóval a gyártó (nem a számítógépé, hanem a videókártyáé) a felelős. Ha az Nvidia másképp állna hozzá, már régen elérhető lenne és működne.
A videókártya váltás problematikája is megint csak az Nvidia driver hatásköre. A többi driverrel ilyen gond nincs, a váltás is rendben működik.
Jelenleg az AMD az a cég, ami a legkomolyabban megcélozza a Linuxos videókártya támogatást, lassan már az Intel-nél is jobban. Csak jelenleg épp az átmeneti időszakban tartunk. -
megema
őstag
válasz
#40553216 #27994 üzenetére
Igen, alapvetően Windowst értettem másik rendszer alatt.
Attól függ, hogy miért nem megy. Ha egy elterjedt hardver/hardveres megoldás nem működik megfelelően Ubuntu alatt (ami Windows alatt rendben van), akkor az Ubuntu/Ubuntus driver készítője a hibás. Ha Windows alatt sem, akkor a gyártó. Ha a gyártó ritka/egyedi hardverrel szereli a gépet, majd olyan rendszert telepít rá, ami nem támogatja azt, akkor szintén a gyártó.
Például az említett 3460-ból egy hónapos korában dobtam ki a Dell 1704-es WiFi-t és ment a helyére egy Intel, mert Windows alatt is problémás volt. Viszont az Optimus - lehet, hogy rossz, de - nem egyedi megoldás, elég elterjedt volt. Azt Ubuntu alatt is illene megfelelően támogatni. Majd gépen megnézem a videót, most mobilról írok.
-
törölt tag
válasz
megema #27992 üzenetére
Mellé ment. Bocsi.
Nyilván brickmnek szántam.
„Ha másik rendszerrel nincs probléma”
Melyikkel? Az utána következő mondatodból arra következtetek, hogy ez a másik rendszer A másik rendszer, tehát a Windows. Nyilván véletlen, hogy a Dell Ubuntuval előtelepített gépeire ugyanazon generáció alap Ubuntuja sem megy fel vagy nem megy rendesen, akkor vajon az Ubuntu szar vagy a Dell geci?
Egy hardver esetében driverrel szívsz, az vajon az OS vagy a hw gyártó hibája? Sokadik kör, hogy mikro a Windowson nem megy a hw, akkor a hw gyártója hülye, mikor a Linuxon nem megy, akkor a Linux gyártója. És még te is ezt állítod.„Amikor egy GPU váltás képes láthatatlanná tenni egy hardvert”
GPU váltás alatt az nvidiás Optimus szarrakást érted? A Linus Torvalds-os videó akkor mégiscsak szólt neked. Is. -
megema
őstag
válasz
#40553216 #27988 üzenetére
Ha másik rendszerrel nincs probléma, akkor miért a gép lenne szar? Egyébként meg egy szóval sem mondtam, hogy szar lenne az Ubuntu. De az tény, hogy sok szívás tud vele lenni. Nem véletlenül ingyenes. Bizonyos esetekben olcsóbb megvenni a Wint, mint munkaórákat beleölni az Ubuntu hegesztgetésébe.
Amikor egy 1 éve megjelent (asztali) hardvernél kernel meg driver cserélgetéssel kell szórakozni, hogy megfelelően működjön az aktuálisan legfrissebb Ubuntuval, akkor nem tudok annyira odalenni érte. Amikor egy GPU váltás képes láthatatlanná tenni egy hardvert, akkor nem kapok röhögőgörcsöt. Amikor egy alverzió frissítésnél képesek egy samba config fájlban átírni a WORKGROUP-ot kisbetűsre, hogy véletlenül se működjön a megosztás alapból, akkor szintén nem fogok tapsikolni nekik. Tudnám még sorolni, de felesleges.
Ha tetszik neki a hardver, akkor nagyon jó tud lenni az Ubuntu. Ha nem, akkor meg nagyon rossz. Ennyi.
-
BoB
veterán
válasz
brickm #27986 üzenetére
Az a baj hogy nem találni már infót azokról a laptopokról amit már nem árul a cég
De például a Dell XPS 13 esetén, a win-el szereltben DW1820A wifi van, a linuxosban meg Intel 8260. Sokkal jobb az utóbbi linux alatt, ha egyáltalán van driver az előbbihez (linuxon).
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
van egy nasom/otthoni gépem, akármim, amin tv-re kirakva szoktam filmezni, illetve mellette otthoni szervernek használom. 14.04-t használtam, stabil volt, de sajnos próblémáim voltak a képpel. Frissítés hibának tűnt, néha megjelentek átfedő csíkok a képernyőben. Ennek okán felfrissítettem dist-upgraddel 16.04.01-re, ahol ez megszűnt és király volt minden, kivéve, hogy óránként lefagyott, de olyan szinten, hogy reset/poweroff. Próbáltam 4.4-s kernellel, 4.6-al, végül visszaraktam a 3.19-s kernelt. Láttam, hogy többeknek volt ez a gondja, de valaki esetleg nem tud erre megoldást? 3.19-el megint van egy ilyen "szinkronizációs" gondja a képemnek.
Bármelyik problémára a kettő közül van megoldás? Asrock Q1900-s lapom van. [link]
-
válasz
megema #27985 üzenetére
Persze, hogy az volt, miután a 12.04 brutál régi, és azzal a kernellel már alig megy valami
@brickm : Ez a Döll szegénységi bizonyítványa, bár kérdés, ebben mennyi szerepe van a MS-nak (nem tudom, mennyire partnerek). User le van...
Mondjuk nekem csak üzleti Dell/Lenovo/Fujitsu lapossal volt dolgom már régóta, ezeken frankón megy az Ubi. Sajátom Lenovo, köszöni, hibamentes. -
törölt tag
válasz
megema #27976 üzenetére
Tök szépen leírtad, hogy miért szar a laptop, és ezután azt a következtetést vontad le, hogy szar az Ubuntu. Érdekes.
Linus Torvalds az Nvidiáról, Nvidiához. -
lev258
veterán
válasz
brickm #27986 üzenetére
Függetlenül a te problémádtól, vagy mások javaslataitól.
A Dell valóban az egyik olyan nagy cég, amely előtelepített Ubuntuval is ad el gépeket. Ez jelenthetne dicséretet a pingvin rajongóktól, de sajnos nem érdemlik meg. Nemcsak az általuk módosított, tesztelés nélküli rendszer a probléma, hanem a hardverek alapvető működésével sem foglalkoznak. Én épp ezért nem kedvelem a céget és nem támogatom, ha van beleszólásom. -
brickm
őstag
megema
ZCoyote
Azért pofa kell úgy eladni egy gépet, hogy a rátelepített OS-sel gyakorlatilag félig használhatatlan. Nem tudom ezt hogy nyomták le a nyugatabban élők torkán. Bár én sem itthon vettem a gépet, tény, hogy a win7 pro nagyon olcsó volt hozzá, nem is gondolkodtam, hogy vegyem-e hozzá, vagy sem.Lathronos
Az ubuntut adtam fel, most épp opensusét fogok rátenni, azt hiszem az ment hibátlanul mikor kipróbáltam. Csak a unity miatt akartam ubuntut egyedül. Tetszik ez a tálcába integrált ablakkeret dolog. A dash nem is kéne, azt úgyse használom, slingscold, albert és plank hármassal csináltam(volna).Most felmegy a suse, xfce elhajítom a "tálcát" felmegy a fent említett 3 program azt tsá.
Fedórával szemeztem még amúgy.
bob.zxr
Én nem találtam erre utalóan semmit. De lehet igazad van.zso73
Tudtommal nincs semmi módosítás benne, BIOS alapbeállításon megy, semmit nem mókoltam bele. Egyszer frissítettem a legújabbra és ennyi. A linuxban sem piszkáltam el semmit, ahogy felmegy gyárilag már hozza a hülyeségeket. Ha nem is egyből, 1-2 nap elteltével mindegyiken jönnek használat közben a "az ubuntu hibát észlelt " ablakok. Rendszeresen a unity control omlik össze.
hcl
Próbáltam windows-os drivereket is belepakolni már, de az se nagyon ment. találtam ilyen hivatalos dell recovery szoftvert is amit feltettem, elvileg ő is drivereket forgatna bele....de... nem volt jobb a helyzet semmivel.
Azért be sz rok hogy egy majd 400ezres gépen nem megy egy ubuntu, ami kb a 40ezres f s LG telefonomon is menne amúgy szerintemszinte vicces, csak azért mégse.
-
megema
őstag
Elhiszem, de nekem már a gyárilag telepített 12.04.x is problémás volt, azért került kapásból Win a helyére. Aztán később fejlesztés miatt raktam mellé Ubuntut, de nem sokáig kellett.
-
válasz
megema #27976 üzenetére
és @brickm : Itt a topicban sok Döll volt, amihez olyan speckó driverek voltak befordítva, hogy sehol máshol nincs. Gyári 12 helyett felteszel egy 14, és nincs wifi, stb...
Dell konzumer szívatás. Üzleti E6420, 6430-on a pendrive-os Ubim meg szépen ment.@Syl, Dave : Ubiban gondolkodok egyenlőre.
-
Dave™
nagyúr
Én feltennék egy Debian-t, arra pedig az Openmediavualt-ot, vagy akár fordítva, először OMV, aztán arra a neked tetsző DE-t telepíteni utólag. Ennek az az előnye, hogy az OMV kifejezetten NAS OS, a Debian az alapja, tehát rugalmasan bővthető is, viszont egyszerűen kezelhető (webguin vagy SSH-n keresztül) és direkt NAS felhasználásra készült.
szerk: egy dologra érdemes figyelni, az OMV2.X (jelenlegi stabil) az Debian 7, az OMV3.X még béta, de már véglegeshez közeli, és az Debian 8 alapú, így inkább utóbbit választanám.
-
Hello,
Tippet keresek
Összedobtam egy NAS-nak valót. 5x250GB HDD, lap, ram, ti mit tennétek rá? Ubuntu Server, vagy desktop Lubuntu?
NAS lesz, de pl. TV-felvételi funkcióhoz is jól jönne grafikus felület (LXDE, vagy Blackbox, dugok rá monitort, vagy VNC), meg a laptopom halála esetén jó lenne, ha azt ideiglenesen ki tudná váltani. Ubi Serverre mennyire értelmes pl. felhúzni egy LXDE-t? -
zso73
veterán
válasz
brickm #27975 üzenetére
Akkor nem marad más Opensuse- Azzal nincs gond, vagy legalábbis jóval kevesebb.
(Én nem találtam semmit. )
A memória időzítések, beállítások rendben vannak a masinán ? Multimédia mini gépemen Ubuntu van, és semmi gond vele. Amikor a memória beállítások tuningosak voltak, akkor csinált ilyeneket, amiket leírtál.
-
megema
őstag
válasz
brickm #27975 üzenetére
Én is használtam 3460-on Ubuntut, igaz nem sokat. Ez egy i7-3612Q, 8 GB RAM, NV GT 630M modell.
Nem tudom, hogy hogy gondolták az Ubuntut (12.04.x) hozzá, mert még a touchpad sem működött vele normálisan gyári állapotban. Gondolom az ujjlenyomat-olvasó sem, de arra nem emlékszem. Fent maradt a gépen, mert elfér. Nemrég frissítettem 14.04-ről 16.04-re kíváncsiságból (mert amúgy sosincs használva). NV driver nélkül nem volt vele gondom, de miután felraktam nem volt hajlandó elindulni a grafikus felület, úgyhogy le kellett gyalulni. Még 12.04.x alatt olyan is volt, hogy NV driverben átváltottam Intel GPU-ra, amit olyan sikeresen megoldott, hogy teljesen eltüntette az NV GPU-t, Windows alatt sem látszott az eszköz. BIOS frissítés hozta csak vissza.
Lehet, hogy ingyen van a rendszer, de bődületes szívások tudnak vele lenni. Nekem is volt benne részem bőven. Utána kell nézni minden egyes hardvernek, mert lehet, hogy nem, vagy nem megfelelően támogatott egy-egy disztribúció alatt.
Ennek ellenére HTPC/otthoni szerver gépen, illetve szerveren továbbra is Ubuntut használok. HTPC felhasználásra is rengeteg szívás tud lenni, főleg platformváltás esetén, mégha a GPU ugyanúgy Intel is marad.
-
brickm
őstag
No, sok-sok nap és óra kinlódás és sz.rakodás után eljutottam arra a pontra, hogy elmehet a p.csába az egész ubuntu, meg minden ami ubuntura épül.
Szóval hol is kezdjem.
Többször is írtam ide is meg még pár linuxokkal foglalkozó helyre\embernek, hátha valaki találkozott hasonlóval, vagy tud rá valami megoldást.
Sokáig gondoltam, nyilván én nem csinálok jól valamit, mert mégis csak sok ezer ember elégedetten használja a linuxokat, pláne az ubuntukat, nem lehet, hogy ennyire bugos legyen...A lényeg "röviden":
corei 3-as 4GB DDR3-as Rammal szerelt Dell Vostro 3460 notebookomon próbáltam a következő distrokat feléleszteni, mindhiába...
(Próbáltam az itt közzétett remastereket is, mind kb ugyan azt produkálta, mint a nem remasterek, legfeljebb nem azonnal.)Röviden:
12.04 ezzel volt kapható a gépem annó(csak én winnel vettem), túl se jut a bootoláson, előjön a lila splash és annyi... több isot kipróbáltam, más-más eszközökkel bootoltam, semmi.14.04.5 ös felmegy, kb a legjobban ez futott, viszont telepítések közben egyszercsak megun működni. pár telepített program után elkezdi eldobálni a csomagokat. pl apt-get install htop és kiírja, hogy nincs...holott van...
15.10 dettó- mint előző. de ez is aránylag stabil a többihez képest, pláne a 12-eshez, ami else indul, de lesz ettől rosszabb is...
Pedig gondoltam én, ennél csak jobb lehet.
16.04 lts. sokat írtam és kérdeztem vele kapcsolatban, 10 telepítésből(nem vicc, több mint 10x újratelepítettem már 2gépemen az elmúlt 1hónap alatt, volt hogy naponta 3x) 2-3 alkalommal random elkezd hullámzani a kép, de csak chrome\firefox(böngészés) alatt... drivereket mindet végigpróbáltam és igazából tényleg nem minden telepítésnél csinálta...nem értem. A poén hogy tényleg ha újratelepítem következő installnál lehet nem hullámzik, de ha megint újratelepítem lehet megint fog... AMikor viszont sikerült úgy feltenni, hogy nem hullámzik, akkor más f szságot hozott.
PL mindent feltettem, ami kellett, beállítottam, témát, hátteret, ablakremegést, stb....nagyon jól ment, ki is írtam ide, hogy hurrá... Este kikapcsoltam, másnap be....és semmi. El se indult a unity. Csomó netes böngészés után se jutottam előrébb. Compizra panaszkodtak, hogy nem szereti annyira a unity-t. Következő telepítésnél fel se tettem, csak témát váltottam (Arc, meg ikonokat) ennyi. feltettem mindenemen, beállítottam a hátteret start... 1-2 nap és ismét jött a unity összeomlás, csak ezúttal belép a fiókba és onnanstól semmi, vagy épp be se lép, csak loopol körbe a login session.
Reinstall, ezúttal nem állítottam el semmit. feltettem a chrome-ot, íméleztem... nap végére eltűnt a teljes settings menü. sehonnan nem lehet előcsalni egyik menüt sem ami abban volt megtalálható. Nem értem hova lett....mindegyis. Felejtsük el. jöjjön a 16.10. legújabb, béta ugyan, de ennél csak jobblesz.
tévedtem. Feltettem, már az installálás közben (igen live módból telepítettem ezt kivételesen) unity config összeomlást hozott, úgy hogy meg se moccantottam az egeret.... Felment hurrá, restart, elindul, lássuk mivel kezdjük, dconffal? compizzal? á dehogy!!!! hozzáteszem itt már alapból vannak nem kis bajok, ugyanis a ventillátorom random felpörög- lelassul -felpörög, illetve a kurzor szaggatva megy, rendesen darabos. Illetve az ablakkeretekhez érve el is tűnik, meg villog....némi homlokráncolás után gondoltam biztos nvidia driver baja lesz, lássuk mi van a driverkezelőben. Jelzem nulla db percet futott még a rendszer, semmihez nem nyúltam...Elindul a driver manager és kész. Rendszer meghalt, unity nem regál semmit, CPU 100%. érzem, ahogy melegszik a gép elég gyorsan ráadásul, amit amugy win10alatt 2hd videóval nem érek el, pláne nem 1prerc alatt... várok-várok, hátha megjavul vagy akármi....de nem. Reset.
A gépemet 4év alatt nem reszeteltem le kettőnél többször, míg nem akartam rá ubuntut tenni. Ubuntu miatt minimum 30x, már-már félek az alaplapom megunja.Csak a vicc kedvéért feltettem egy régesrégi amd 2 magos asztalira is a 14.04.5 ös, amin azóta is jól megy, semmi baja, illetve egy i7es asztali gépre a 16.04.1-et, aminek szintén semmi baja, pedig ott a compiz is megy, ablakok remegnek, stb...
Feltettem továbbá egy core2-es intel gépre a linux mint 18 cinnamont, ami ott azt leszámítva, hogy nem mindig jelenik meg a grub(csak továbblép rajta), rendesen máködik, az én dellemen viszont hullámzik a kép netezésnél, be-be lassul a kurzor és még oda is fagy időnként helyekre, vagy épp megduplázódik.Szó -szó, úgy érzem, EZEN AZ ÉN GÉPEMEN SAJNOS az ubuntu és annak verziói\módosított változatai KÉPTELENEK működni. Nem is próbálom meg többet feltenni rá, nem ér annyit az egész, hogy ennyit szenvedjek vele, lassna tönkremegy tőle a gép is, annyit reseteltem.
Úgy érzem mindent megtettem, hogy jól működjön és nem is én hibáztam, mert a többi gépen működnek.Csak azt nem tudom, aki a 12-es ubuntuval vette a gépet, az mit szólt hozzá, hogy használhatatlan a gépe? (megszereztem a preinstalled verziót, amit a dell feltesz, az se bootolt be nekem...)
bocs, hogy hosszú lett, de nagyon mérges vagyok, pedig nagyon szerettem volna egy jól működő ubuntu rendszert magamnak.
-
kismokesz
tag
Köszönöm. Egy chipet akarnék flashelni linux alol.
-
Tutu7030
veterán
válasz
kismokesz #27972 üzenetére
Nem friss, de ezt nézd meg.. BIOS flashelése (frissítése) Linux alatt
-
kismokesz
tag
tiszteletem mindenkinek!
olyan kérdésem/kérésem lenne hogy linux alól tudok bios chipet flashelni? illetve ha igen mik kellenek hozzá?
elöre is köszönöm
Tisztelettel.: kismokesz
-
Lathronos
őstag
válasz
Grafiqs #27906 üzenetére
Szia!
Elnézést, hogy csak most válaszolok, mostanában nem igen követem az ubuntu topic témáit.
Olvastam, hogy valamelyik remasteremmel problémád volt, nem indult(ha jól következtetek az OpenBox lesz az). Hátha tudok segíteni. Mivel írtad az ISO-t? Windows-on RUFUS-szal, ubuntu-n a Mintstick-kel érhető el a legjobb eredmény. Valamint a telepítés menetét leírnád? Lehet ott hagytál ki valamit. Vagy ha automata telepítést választottál, akkor az lehet még a hiba forrása. Amúgy a 32 bitest is próbáltad? Atom CPU-k esetében nem mernék mérget venni a tényleges 64 bitre.
-
CharlieDrop
veterán
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Adott egy socket.io modulom, ami 0.9.16-os verzión van, az aktuális az 1.4.5-ös, hiába próbálom update-elni az npm update utasítással nem csinálni nem csinál semmit
Hogy mondhatom meg, hogy van frissebb?
köszi
-
donatel
tag
Hali!
WebDAV kiszolgálót akarok telepíteni egy Ubuntu 16.04.1 szerverre. Felinstalláltam az Apache webkiszolgálót, engedélyeztem a WebDav modulokat, beállítottam a jogosultsági dolgokat.
Elkészítettem a virtual host állományt ( /etc/apache2/sites-available/default ), amely a követkeő dolgokat tartalmazza:Beállítottam a virtual hostot a WebDAV-hoz (hozzádtam egy test felhasználót, a jogokat is beállítottam) és újratöltöttem a beállításokat ( /etc/init.d/apache2 reload ).
Tesztelni akartam a konfigurációt egy parancssoros WebDAV klienssel a szerveren. Ehhez telepítettem a cadaver-t, majd megpróbáltam elérni a helyi WebDAV-ot ( cadaver http://localhost/webdav/ ), de a következő hibát írta ki:
Mi lehet a gond?
-
robogo81
senior tag
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítség kellene, ki szeretném próbálni live módban a Zorin os-t(9 vagy 11 core),de mindig kér felhasználó nevet,és jelszót,és ezt sehol sem találtam még meg(a live szó mindkettő esetben nem fogadja el,eddig ennyit találtam).
Pendrive-ról indítom,rufus-szal készítve,ezzel elindult több kiadás is live módban.Ez is,csak kér felhasználónevet és jelszót,csak bármi írok be nem fogadja el. -
-
didros
senior tag
Mit kell beállítani ahhoz, hogy a gyerekem a saját asztali felhasználó bejelentkezésével tudjon Minecraftozni? Amit én telepítettem, mint administrator...
-
brickm
őstag
Na a sikertelen 16.04 és 16.04.1 es próbálkozások után feltettem(volna)egy 14.04.4-et. A telepítőig el se jut a gép, megáll a ramba töltésnél.
Úgy néz ki ezen a gépen sose lesz ubuntu. Pedig csak egy nyomorult unityt akartam, dehát na.
Asztalin meg másik két notebookomon teljesen jól megy azóta is a tegnap bemutatott 16.04.1, csak ezen f ssa össze magát mindig. -
Tutu7030
veterán
válasz
God Vazzeg #27956 üzenetére
Nincs ilyenem.
-
Tutu7030
veterán
válasz
God Vazzeg #27954 üzenetére
Nekem sima ubim van 14.04, utólag könyörögtem rá a cinnamont, mert a gnome3 és a unity sem jött be.
-
Tutu7030
veterán
Valamikor réges-régen csináltam háttérkép cserét a login képernyőn, de most nem lelem a módját.
Ubi 14.04 cinnamon. GDM van elvileg, de nem jövök rá, hogyan tudnék egyedi hátteret beállítani a loginnál.
Google barátom is haragszik rám valamiért, mert nem akar megoldást mondani.
Valakinek ötlet? (de ne olyan, hogy restart után kuka legyen az ubim!) -
brickm
őstag
Na. tegnap este letettem a gépet úgy, hogy tökéletesen ment az ubuntum, ma elővettem elindítottam grub után semmi.. áll. reset. grub után ismét áll.
reset megint bios áéllítgatás, mostmár legalább annyit kiír grub után, hogy bluetooth hibája van.
restart, win10 indít, bt tökéletesen működik.
Nem értem, egyszerűen.szerk:
ez egy teljesen friss telepítés, tegnap tettem fel, semmi remasterelés nem volt, csak feltettem, "belaktam" és ennyi. -
törölt tag
Sziasztok!
A laptop P8700 proci és 2x2GB ram, a böngészést elkel hogy vigye! Igaz?
(Ubuntu 16.04 LTS 64bit)
A Pinterest kicsit akadós.
Esetleg másnál is? -
brickm
őstag
válasz
Lathronos #27949 üzenetére
igen módosítottam. Azt hittem a grubot felülírja a telepítő ahogy azt körülvázoltad a kommented elején, mivel sajátot is létrehoz telepítés idejére. De akkor tévedtem.
A grub reinstall megoldotta, részben, csak mostmár a grub customizer nem tudta szerkeszteni, így tele volt felesleggel (memtest, advanced options..stb)
Mindegy újraraktam mert közbe a compizzal tönkretettem a logint is. (beírom a kódot megy a hang, hogy beléptem, de visszatesz loginra... neten találtam olyan tippeket, hogy unity reinstall vagy az ubuntu-desktop reinstall megoldja a gondot, de nekem nem gend telepoíteni miután ez a login loop elkezdődött.)Na most elég pofás kis cucc lett ám ez: van benne kocka 3d-s asztal váltás, meg wubby ablakok. minden ami kell.
Gondolom az akkuidőm nem lesz 4 óra mint win10-zel, de egye fene, megéri a látvány megaz élmény
[link]Köszönöm amúgy a segítséget, meg a türelmet!
-
Lathronos
őstag
válasz
brickm #27948 üzenetére
1. Pontosan, a skel az alapértelmezett felhasználó beállításokat tartalmazza.
2. Ennek nem szabadna megtörténnie. A GRUB konfigurációs fájlját a ubiquity(telepítő) mindig annak a PC-nek/laptopnak az OS környezetéből generálja, amire települ. Vagyis végigvizsgálja a partíciókat a telepítés végén, és ha az Ubuntu-n kívül nem talál más OS-t, akkor csak az Ubuntu-nak szabad szerepelnie a listában. Ha pedig van mellette Windows is, akkor azt is beleteszi a GRUB-ba. A
sudo update-grub
parancs ahogy azt lev258 is többször javasolta itt és más topic-ban is, nem oldja meg a problémát?Na várjunk csak, most esett le: te grub customizer-rel átírtad a GRUB konfigurációját és így készítettél remaster-t? Nem említettem, mert azt hittem ez egyértelmű: remaster készítéskor nem szabad módosítanunk semmit a GRUB alapértelmezett beállításain, máskülönben a módosításaink lesznek az alapértelmezettek, felülírva az erededi grub.cfg-t.
-
brickm
őstag
válasz
Lathronos #27947 üzenetére
Értem, köszönöm. Gyakorlatilag a skel olyan linuxnál, mint windows alatt az all user folder, minden új felhasználónak az az alapértelmezett, ha jól értelmezem.
Még egy dolog. A telepítés sikerült, működik a rendszer, viszont a másik gépen használt grubot tette fel, hozzácsapva az új rendszert is.
Az átmásolt mappák között nem rémlett olyan, hogy grub customizer config folder, illetve most sem találom. Te hogy csinálod, hogy teljesen új grubot telepít előző sallangok nélkül? -
Lathronos
őstag
válasz
brickm #27946 üzenetére
Nos a kérdés az, hogy mit szeretnél? A válasz ugyanis a szándékaidtól függ. Amennyiben egy telepíthető teljes rendszermentést akarsz készíteni(jelszavaiddal és beállításaiddal egyetemben) saját használatra(ezt láttad a videóban), akkor a backup gombot válaszd a Pinguy Builder-ben, és ez esetben a skel mappával sem kell foglalkoznod, a szoftver minden szükséges módosítást automatikusan elvégez helyetted, a jelszavaid, böngésző könyvjelzőid, stb. elmentését is beleértve(előtte a /home-ban lévő fontos adataidat persze mentsd el: dokumentumok, képek, miegymás). Ha viszont egy olyan remaster-t szeretnél létrehozni ami csak az alaprendszert és az általad telepített programokat és azok általad módosított beállításait(nyelv, kinézet, stb.) is tartalmazza, de a saját jelszavaidat nem, és ezáltal bárki számára használható legyen, akkor az általam leírt módon kell eljárnod.
Remélem sikerült érthetően megfogalmaznom a választ.
-
brickm
őstag
válasz
lev258 #27945 üzenetére
Ez tiszta sor, ezért kérdezem. Azt tudom hogy kell a windowst uefi módban bootollható formába hozni (GPT-NTFS) de nem tudom a linux kernel miben tud elindulni.
Rémlik halványan valami olyasmi, hogy GPT-ből nem tudja betölteni a kernelt a grub.Tehát első kérdés, rufus- alatt milyen beállítást érdemes követni.
Második kérdés kell-e valamit kezdeni a windows UEFI firmware-ével vagy teljesen tárgytalan, csak bootoljam be az elkészített pendrive-ot, és tegyem fel egy ext4 partícióra a cuccomat..?Lathronos
Amúgy megy a live rendszer jeleneg, 16.04.1-es unity-vel, 3d kocka, 3d ablak, miegymás minden rá van compizolva és nem hullámzik a kép. Örülök neki nem is kicsit. Pinguy-builderrel készítettem. Délelőtt még összeomlot 10percenként a GUI
, pláne ha ment a nautilus, de a compiz gyorsítótár kiürítése megoldotta a gondot, most tökéletes a dolog.
Viszont lenne egy olyan kérdésem, hogy pinguy buildernél is be kell másolni a -skel -be az örökíteni kívánt beállításokat? Neten láttam egy videót, ahol nem másolt át sehova, mégis megmaradtak a cuccok, vagy valami más trükk van a dologban(esetleg átmásolta, csak nem mondta?) -
brickm
őstag
válasz
Lathronos #27943 üzenetére
Nemsoká kiderül sikeres volt-e a dolog, már készül az ISO.
Másik:
UEFI módban telepített win10 mellé hogy tudom szintén uefi móddal tenni az ubuntut?
LEginkább az a kérdés, hogy rufus-sal MBR vagy GPT illetve NTFS vagy FAT partíciót kell-e készítenem. Illetve guglizgattam a témában, a telepítésnél azt írták a windows-t troubleshoot módban kell ujraindítani hozzá. MEnnyi igaz ebből, vagy csak toljam ki MBR-be a linuxot és bootoljak róla, majd ő tudja mi hogy lesz? -
Lathronos
őstag
válasz
brickm #27942 üzenetére
Remaster-t leginkább frissen telepített és nem már belakott pár hetes vagy hónapos rendszerből ajánlott készíteni. De talán egy próbát megér. Ha futtatod a leírásban prezentált beállításokkal a bleachbit-et, akár 2-3 GB-tal is csökkentheted a / partíció méretét. További 2-3 GB-ot pedig az ubuntu-tweak régi kernelek eltávolítása funkciójával nyerhetsz.
-
brickm
őstag
Sziasztok!
Egyik gépemen készítettem egy rendszert ami nagyon bevált.
Systemback-kel készítettem egy live usb-t, amivel másik gépre átvittem, viszont.Telepítés után a másik gép grubját teszi fel, amivel nem is lenne gond, csak ugyebár nem bootol kernel betöltés hibára hivatkozva.
Jó, egye fene, grub rescue disk letölt bebootol, grub helyreállítás start, felismeri a jelenlegi win10-et plusz a linuxot is, el is indul hurrá. DE ami eddig működött live módban, témák, ikonok, gesztusok, mind-mind alapra áll vissza, amit szépen egyesvel megint be kell állítanom. Gyanítom ez az új felhasználói fióknak köszönhető jelenség.Holnap kipróbálom a Lathronos leírásával megcsinálni, csak a / meghajtóm nem 8GB, ami miatt lehet nem fog sikerülni.
-
-
AlBundy
aktív tag
Ubuntu 16.04-em van. Sem a külső SD olvasót, sem a belső SD olvasót nem kezeli a notebookomon.
Pár hónapja még használtam. Most viszont semmi nem történik.
Hol keressem a problémát?
-
Dhampir
félisten
-
Syl
nagyúr
válasz
zoltanz #27929 üzenetére
Ha ubuntu telepítéskor nem készítesz külön /boot partíciót, akkor a grub a / partíción lesz, vagyis nem kell vele variálni. Maga az indítója kerül az MBR-be (512 byte?) (amit egy win telepítés felül szokott írni), de maga a kód és a beállítása a /boot-ban van. Ezért szokta magát összetojni a gép, ha az ember a win mellől törli linux partíciókat.
-
Syl
nagyúr
-
brickm
őstag
Sziasztok!
Remasterelésre használtátok már a systemback nevű appot?
Tegnap csináltam egy próba ISO-t, ami szépen bootol, live módban. Ma kipróbálom telepítőként is.Más:
Ubuntu 16.10 betát használja valaki közületek?
Érdemes béta rendszerrel foglalkozni másodlagos OS-nek, szokott velük komolyabb bug lenni? -
zoltanz
nagyúr
Úgy lehet telepíteni az Ubi-Win dualboot-os rendszert egy SSD-re, hogy a Grub-ot pendrive-ra teszem?
(ha bent van, választható mi induljon, ha nincs, a Win mbr indul)
Így talán a Win frissítéssel se lenne gond. -
megema
őstag
Sziasztok!
Van egy Ubuntus VPS-em, amit webszervernek használok. Mindenféle adminisztratív tevékenység kizárólag VPN kapcsolódás után végezhető rajta. Belekezdtem egy projektbe, amihez felhúztam egy SSH alapú Git szervert és másoknak is hozzáférést kéne biztosítanom. Arra gondoltam, hogy egy (VPN nélkül elérhető) külön porton, kizárólag egy adott csoport tagjainak és kizárólag publikus kulccsal biztosítanék hozzáférést. Ha jól látom az sshd_config man page-ét, akkor ennek semmi akadálya. Match feltételekkel megoldható (az új körülményekhez alakítva az alapértékeket, majd a VPN-es címtartományra match feltételekkel többet megengedve).
Viszont pár kérdés:
1) Mit gondoltok, jó ez így? Érdemes külön portot használni, vagy engedjem a 22-es port elérését VPN nélkül is és bízzam a belépni próbálókat a Fail2Banre?
2) Ha az adott felhasználó csak a git-shell-t tudja használni belépés után, akkor hogy működnek a hook-ok? Írtam egyet, ami push után automatikusan szinkronizálja a Git változásait egy mappába rsync-kal, hogy weben azonnal látható legyen. Így gondolom nem futna le a hook sem. -
NickNév
csendes tag
-
Patice
nagyúr
válasz
Grafiqs #27906 üzenetére
Nekem ez úgy tűnik, mintha az SSD-t nem formázta volna le, csak a meglévő partíciókra átmásolódtak az adatok oszt sanyi.
Telepítésnél én mindig kézi partícionálást csinálok és megadom a gépnek, hogy hova rakja a bootloadert.
Amúgy ennél a gépnél szerintem Legacy Boot-ot csinálj MBR partíciókkal.
Pendrive-ot is érdemes szvsz. Rugus-szal megcsinálni úgy, hogy lehessen Legacy módban is bootolni vele.
-
Grafiqs
őstag
válasz
God Vazzeg #27910 üzenetére
Nem. A második a sorban. Megcseréljem?
G
-
Grafiqs
őstag
Telepítés problémám van. A 14.04.5-ös Lathronos féle 64bites full verziót szeretném telepíteni, de elakadtam.
A gép egy Intel Atom D525 4Gb ram, 2TB vinyó és 60Gb SSD. Az utóbbira szeretném telepíteni a rendszert. Pendriveról elindul a gép, majd a telepítés, másolás simán megvan. Majd feldobja az újraindítás ablakot ls egy szürke ablakot: Fatal error. A bootloadert nem tudja telepíteni az adott meghajtóra.
Segítséget kérnék!G
-
Aflamin
tag
Üdv!
Reagálok erre meg erre!
Bár nyílt driverek voltak fent, de csak a Mate vette a lapotamíg az nvidia zárt driverét fel nem tettem.
Attól kezdve se kép se egyéb...
Mondjuk az alaplapom elég különleges AMD A75 Hudsun 4 chipset, sokszor szívok miatta.De harcolok tovább, már feltettem egy W7-et és egy 64 bites puppy linuxot.Most jön az Ubuntu Mate és a CubLinux.
Sok sikert nekem. -
zeix
senior tag
Sziasztok!
Terminálból szeretnék telepíteni pár csomagot, de nem akar csatlakozni a szerverhez.A hálózat elérhetetlen) [IP: 2001:738:5001::24 80]
E: Sikertelen letöltés: http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu.....
Kapcsolat létrehozása sikertelen ehhez: hu.archive.ubuntu.com:....Ez központi hiba, vagy ezzel a géppel van valami?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 11
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- DUNE médialejátszók topicja
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Futás, futópályák
- Építő/felújító topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Napelem
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Precision M4800 i7-4800MQ I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I K1100M I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest