Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
aag
őstag
válasz leslieke #203 üzenetére
Viccelsz? Már régen live-dvd-n vagyok. A winyómon két EXT4 partíció van. Az egyiken egy 10.04-es ubi, a másikon pedig egy 1204-es alapú Linuxmint Maya. Egyik sem indul el. Pontosabban mindkettő parancs-módban indul, de egyikkel sem lehet semmit sem csinálni. Tegnap már volt ilyen egyszer. Akkor Kendek segített "kézzel" megcsinálni a visszaállítást. Úgy tűnt minden ok. Mára viszont (anélkül, hogy bármit csináltam volna) megint összefosta magát a rendszerem. Adatom megint nem veszett el, de nagyon el vagyok keseredve. Hát már nekem sohasem lesz egy stabil rendszerem?
-
aag
őstag
Adatmentés másik winyóra és teljes winyó-formázás lesz ebből. Aztán egyetlen partícióra felrakom a jóöreg 10.04-esemet és míg a világ meg két nap azt fogom használni. Elegem volt a próbálkozásokból! De abból meg még jobban elegem van, hogy még az olyan okos és tapasztalt fórumtagok, (mint például Kendek), sem tudják megmondani, hogy mivel idéztem elő ezt az állapotot? Mivel, hogy felraktam egy Mayát? Dehát mi van abban rossz? Vírusos, vagy mi? Mert ezt azért nem tartom kizártnak, de nem is hiszem, hogy ez lenne a megfelelő következtetés. Szóval el vagyok keseredve az új linuxokkal kapcsolatban. Várni kell. De meddig? És honnan fogom tudni, hogy eleget vártam? Mikor lesz valóban stabil, meglepetésmentes, az igényeim szerint működő linuxom már végre?
-
-
-
M.W.H
aktív tag
hello az uj ubuntuba már kijavítottak ezt a ventilátor nem kezelős problémát?
Mad W. Highflyer
-
Javítható, ha bekapcsolod a pcie energiagazdálkodást, ami az egészet okozza, és alapból ki van kapcsolva.
Legalábbis elvileg ez megoldja. (De ha fagyni fog, ne sírj )
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
Sweet Lou 6
addikt
-
MODERÁTOR
válasz Sweet Lou 6 #221 üzenetére
Tömörített RAM SWAP. Az újabb Ubuntu kiadásokon alapértelmezetten aktiválódik. Semmi dolgod nincs vele, nem okoz problémát.
-
törölt tag
Én meg régen néztem ugyan ezt a palimpsest cuccot, de akkor még nem voltak ott a "lemezkép létrehozás", "lemezkép helyreállítás" opciók.
Akkor a /dev/zram0 ugyan ez a tömörített ram swap cucc?Hülye kérdés, válasz a képen.[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz Sweet Lou 6 #223 üzenetére
Ez nem foglal plusz helyet, hanem éppen, hogy növeli a felhasználható RAM tárhelyet, hiszen tömöríti az adatokat.
-
-
aag
őstag
Azt írtad: "Javítható, ha bekapcsolod a pcie energiagazdálkodást, ami az egészet okozza, és alapból ki van kapcsolva." Ez fals. Alapból be van kapcsolva az összes ubi-változaton. Ettől függetlenül, fogalmam sincs, hogy meg van-e már javítva, vagy nincs. Egy darabig azt hittem, hogy azért fagy nálam 3 gépen is az új 12-es ubi, mert még nincs kijavítva a kernel. Ezt mutatták a szoftveres "mérések is". Többletfeszültséget láttam a 10.04-esemhez képest. Tehát jogosan gondoltam, hogy az lehet az oka. Viszont a Linuxmint Maya ugyanazt a kernelt használja. Ugyanazon a gépen, ugyanazzal a programmal (HardInfo) ugyanazokat a feszültségeket mutatja mint a 10.04-esemen és atomstabil. Bár mostanában éppen tönkrement egy 500GB-os winyóm (nem fizikailag), amit talán éppen a Maya okozhatott, de persze ez sem biztos. Szóval én nem tudom megmondani, hogy mi a frász van a kernellel és zt sem, hogy mi okozta a feszültségtöbbletet, illetve az instabilitást, de egy biztos, ezek a jelenségek fennálltak. Már egyébként nem érdekel az egész. Túl sok időt csesztem el ezekre a dolgokra. Miattam okozhatja a láthatatlan rózsaszínű egyszavú is, már azt sem kétlem. Annyira nem lehet tudni ezeket a dolgokat, hogy az már valóban bosszantó. Ehhez képest kell befejezni ezt a félrevezetést, mert aki biztosat mer mondani megalapozatlan információ hiányában, az garantáltan csak vak vezet világtalant játszik. Pont.
-
törölt tag
A Mate telepítése után az
echo "export LIBOVERLAY_SCROLLBAR=0" > /etc/X11/Xsession.d/80-disableoverlayscrollbars
gobálisan hozza vissza a klasszikus gördítősávot, ugye? Tehát a Gnome Classic felületen sem lesz. Vagy mi?
-
Laybee
őstag
Sziasztok! Egy netbokkon van fent a 12.04 és azt szeretném elérni, hogy ne kelljen visszavenni a fényerőt minden indulásnál. Mindig fullon indul. Köszi előre is.
-
ngabor2
nagyúr
van valami progi, amit ki lehet tenni fentre, és kiírja a proci hőmérsékletét, és a venti fordulatszámát? nem ismerem a mostani nevezéktant, hogy a tálcát most épp minek nevezik, így nehéz keresni.
-
-
-
leslieke
Jómunkásember
Esetleg ez? Hőmérséklet figyelés Ubuntun
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
Brutforsz
senior tag
Most indicatoroknak hívják a panel-kisalkalmazásokat. Itt egy lista az elérhetőkről, neked ezek közül kettő jöhet szóba, a Sysmonitor és a Hardware Sensors, ezek megfelelő működéséhez nyilván szükséges az érzékelés beüzemelése, mint azt leslieke is linkelte.
Te sejted, kik vagyunk, mi tudjuk, ki vagy.
-
Swinkx
csendes tag
Sziasztok!
Ismerősöm laptopjára telepítettünk Ubi 12.04et. Mind a nyílt, mind a zárt driverrel is eszméletlenül lassú a unity. Youtube videók/filmek kisméretben nézhetőek, viszont teljes képernyőben csak 5-6 fps-el futnak. Próbáltam kézi telepítést is, de nem segített.
Most 10.04et raktam a gépre, de a probléma még mindig fenáll.
A gép : AMD v140 proc, ati mobilit 4250HD, 2gig ram.
Valami ötlet, hogy mi okozhatja a bajt ? -
Tamy
senior tag
Sziasztok!
Helyi hálón szeretnék elrejteni egy
gépet (Ubuntu 12.04) a többi elől,
hogy a hálózat tallózása során ne
jelenjen meg. Windows alá
találtam rá megoldást, de Ubuntu
alatt nem tudom miként tehetném
meg.Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
rybank
senior tag
Ugyanez a gépem van!
Rakhatsz rá Lubuntu-t, de csak 11.10-et. A 12.04 melegíti, mint a szar. Zárt meghajtóval nyomjad. Gyors lesz és hűvös. A hagyományos gnome felület, és a unity is tetű lassú ezen a gépen! Sokat szptam vele.
A youtube-ra pedig ott a minitube. Youtube-on úgy 480p-ig elmennek a dolgok, de a minitube alkalmazással 720p is megy.
1080p videók nem mennek. Habár nyílt meghajtóval fut a 720p közben melegszik a gép. Érdemes úgy csinálni, ahogy az mondtam.Más: Elindítottam a Doom3-mat.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Mondjuk így:
Enable PING rész. -
Uninstalláld a sambát, akkor nem fog látszani (igaz, más hálókon meg szükség lehet a megosztásra).
A tomtyi által javasolt dolog úgy is mehet, ha csak az adott hálóra tiltod le a pinget.
De egyébként, ha nincs rajta megosztás, vagy nincs engedélyezve, akkor akár még látszhat is.
Lassúság : Unity alapból is lassú, de mondjuk azon a gépen azért mennie kellene, mint a szél...
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
chab7
addikt
Ó jajj
Újabb bajom akadt a rendszerrel (pedig már minden be volt állítva és napok óta megy is rendesen - leszámítva hogy nagyon le tud lassulni egy idő után, de most nem ez a megoldandó baj). A laptop vga kimenetét egy tv-re kötve használom, kiterjesztett asztalként. Ilyenkor a tv-n mehet egy vlc-ben film, miközben a gépen meg tudok dolgozni.
Mikor befejezem a munkát a fedelet lehajtom (a kijelző el is alszik) viszont a vga kimeneten a film megy tovább, az a kijelző nem sötétül el, hátradőlök élvezem a filmet.
Miután vége a filmnek felhajtom a kijelzőt és az is újra bekapcsol és tudok tovább dolgozni.
Na, ez tegnapig így ment szépen. Tegnap este óta viszont hiába hajtom fel a fedelet, - kivilágosodik ugyan, de csak egy full fekete képet mutat, nem az asztalt. Tehát a világítást bekapcsolja, de nem teszi vissza az asztalt. Eközben a tv-re kiterjesztett fele ugyanúgy megy tovább szépen.
Mi a frász lelte, hogy már nem működik úgy ahogy eddig?Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Sweet.tv - internetes TV
- Bestbuy játékok
- Tippmix
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Windows 11
- Lexus, Toyota topik
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.