Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aethelstone
addikt
válasz theiron320 #14949 üzenetére
Még mindig nem tudjuk, hogy milyen felügyelő programot szeretnél. Ami kiírja a rendszerváltozók tartalmát? Vagy mit?
Arsenal FC - Go Gunners!
-
Vakegérke
félisten
válasz Aethelstone #14952 üzenetére
Mondjuk ez a görgő problémára vonatkozik, de hasznos információ. Köszönöm.
Már csak a gombok programozhatósága lenne érdekes.
Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
válasz Vakegérke #14946 üzenetére
Kezdőknek bármelyik ajánlható, úgysem olyan, mint egy Windóz
A Lubuntu gyengébb gépekre való, de hasonlít a WinXP-re, a sima Ubuntunak kell vas, és nem is hasonlít semmi másra.
Ha van még Kubuntu a 12-eseken túl, akkor azt is be lehet próbálni, az is csicsás, erőforrásigényes (Core2-n mondjuk jól megy), és nem olyan erugaszkodott, mint a Unity-s dolgok.Az egeret nem tudom. Az ilyen egzotikusabb hardverekkel lehetnek gondok, de gúgli, és hátha lesz valami.
Mutogatni való hater díszpinty
-
theiron320
aktív tag
válasz Aethelstone #14951 üzenetére
Adott egy állomány, benne felhasználónevekkel, és 5 percenként azoknak akik aktívak küldenék egy üzenetet(ami egy másik állományban van).
Azért szeretném awk-val csinálni mert annak akinek már küldtem egyszer üzenetet nem szeretnék küldeni egy második üzenetet, csak azoknak akik azóta bejelentkeztek.[ Szerkesztve ]
Nem a győzelem a részvét, hanem a fontos!
-
őstag
Ez a "kell a vas" elég tág fogalom...
A vas alatt mit értünk, ugye? i5-i7? Mert egy Unity is vígan elvan a Core2-n, ha van mellé valami 3D támogatott GPU... És nehezen hívhatunk "vas"nak valamit, amihez képest a mai Haswell Celeron/Pentiumok is kb 2x gyorsabbak.De tény, hogy nem 800MHz-es VIA-val kell próbálkozni.
Tegnap még működött...
-
kriszpontaz
veterán
ATI X1650 512MB DDR2 AGP kártyát újabb Ubuntukon működésre lehet bírni (zárt driverre gondoltam)?
Lenne egy régebbi 1 magos AMD Athlon 64 3000+ procis gép 2GB DDR2 rammal és egy fentebb elmített VGA-val.
Erre kellene vagy Lubuntut, vagy Ubuntut, vagy valamit felhegeszteni XP helyett.
Van rá esély hogy sikerül? Ti mit javasolnátok? (VGA csere jelenleg kizárt, alig találok AGP-s karit.)[ Szerkesztve ]
-
Vakegérke
félisten
Az adatlapomon láthatod a gépem összeállítását. 64 bit-ben gondolkodom. Vagy ez túlzás? Bár nehezen váltok, tanulékony vagyok.
Mit mondasz, Ubuntu, vagy Lubuntu?lionhearted: Szerinted?
Már bocs az értetlenkedésért, de lehet, hogy most a "sorsomról" van szó.
[ Szerkesztve ]
Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
assemble
addikt
Hivatalosan meg nem jelent meg elvileg, de 10 percen belulre mondjak a bejelentest:
[link] -
őstag
válasz Vakegérke #14960 üzenetére
Az egy erős vas, csuklóból visz bármilyen disztrót, 64biteset is természetesen (én ajánlom is a 64bitet). Inkább Ubuntu, de nézz róla videókat, ami tetszik.
@Godlike79: Zárt támogatást már nem fogsz rá találni, de a nyíltban is nagyon sok minden van már, 3D támogatás, energiamenedzsment, videógyorsítás...
Az egymagos gép nem túl penge, ha Ubuntu nem megy jól Neked, akkor először inkább Xubuntu. Nem P3asról beszélünk azért.@assemble: nah meg, hogy ne lógjon rajta mindenki, és a tükörszerverek végezzenek a szétosztással...
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
Vakegérke
félisten
válasz lionhearted #14965 üzenetére
Köszönöm a tanácsot, és természetesen hcl fórumtársnak is.
-
Fritz Teufel
addikt
[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
buherton
őstag
Őszintén fel vagyok háborodva. Mi az, hogy a Files-ból kivették a tab split funkciót (állítólag azért vették ki, mert touch pad-on nem működik jól...)? És mi az, hogy a tapipad görgő része nem megy by default?
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
Giovanny
őstag
INNEN letöltöttem Kununtu 14.04,gondolom ez is végleges.
Zero Defect.No Compromise !
-
RBJ
addikt
Úgy látom leszek nagy viharban mostanság.
eleve a gépemen van vagy 4 patrició. win, linux mint, elementary ami elsődlegesen használok, és manajaro ból marad patrició ami üres és nem tudom hova csatolni.
Szerintem maradok majd az elementary n csak hogyan fogom én a linux os patriciókat egybegyúrni az magas.
MÁsodik problémám ami kevésbé nagy de probléma, hogy van egy külső usb táram.
Ami két patricióra van osztva egyik wbfs/ wii/ másik fat32 és ez a baj mert 5 Gb nál nagyobb motyó nem megyen rá. Ezen sok filmet eltároltam amit nem szeretnék letörölni de nincs kedvem másolgatni így full ntfs lesz szerintem.Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
BoB
veterán
válasz buherton #14969 üzenetére
Ezért nem használok már GNOME-ot. Folyamatosan veszik ki a funkciókat olyan felkiáltással hogy ez használhatatlan, és nem kell a felhasználónak. Ebből a projektből használ a unity is elég sok dolgot, többek között ezt is.
És ezért gondolkoznak Canonical-nál is azon hogy forkolják a nautilus-t. (ez a files).
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
őstag
válasz buherton #14969 üzenetére
Gondolom mert a 2 ujjas görgetés megy, nem a tapipadszélén lévő.
Egyébként, ennél sokkal furább, hogy sehol egy említés arról a ReleaseNotes-ban, hogy a régi LTS-ről hogyan lehet frissíteni... és ha be is írom a varázsszót, akkor azt mondja, hogy Tahr development branch...
Anno 12.04-nél kint volt, és mellé az is, hogy a rendszer majd a .1nél ajánlja fel, de most nem látok semmit.
@bob.zxr: Már forkolták, ahogy a gnome-control-center-t is.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
Giovanny
őstag
Most már csak egy segítőtárs kell aki elmagyarázna nekem szájbarágósan hogy kell UEFI be telepíteni
-
Aethelstone
addikt
Nah én hanyagolom egyelőre. Kétszer csontra fagyott a telepítő. HP EliteBook 8440P. Nem valami dzsunka hardver.
Arsenal FC - Go Gunners!
-
őstag
válasz Aethelstone #14927 üzenetére
Igen. Illetve hogy jó-e így a videókártya illesztőprogram.
A Chrome még csinál olyat, ha több lap van megnyitva, átváltok egyikről a másikra, a tartalom marad változatlan, de a lap fent kiválasztásra kerül.
No mindegy. Majd megszokom -
tvamos
nagyúr
No, lejott nekem is... Remelem komaplja az NVS4200M-et....
Csak nincs kedvem mar installalni kezdeni ilyen keson. :S"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
kriszpontaz
veterán
válasz lionhearted #14965 üzenetére
Játékok miatt kellett volna a zárt támogatás, nem tudom nyílt driverrel mit produkálna. Az Ubuntu hogy megy-e? Hát szoktam használni, de ha akarok benne bütykölni valamit nem megy minden zsigerből.
A lényeg ha más nem a Net, a YT videók, Facebook, meg egyebek szépen fusson rajta.Eddig csak a sima Ubuntuval bütyköltem, nem ismerem nagyon a Xubuntut, sem a Lubuntut, nem tudom melyik lenne jobb erre a gépre. Nem akarok túl fapados Linuxot, meg jó lenne ha menne rajta a Steam is.
Esetleg Linux Mint?[ Szerkesztve ]
-
válasz lionhearted #14958 üzenetére
Lolka, pont arra gondoltam, hogy egy Core2 ezek alá már több, mint fasza Mondjuk egy Lubuntuhoz képest, ami 512Mb RAM-mal már vígan elvan
@Vakegérke : Azon a gépen minden elmegy. Viszont arra számíts, hogy rengeteg mindent meg kell szoknod, mert nem windóz.
Mutogatni való hater díszpinty
-
sh4d0w
félisten
válasz buherton #14950 üzenetére
Nem, Mir elhalasztva legalább a következő LTS-ig.
#14949 theiron320:
"...Igen pont ezért nem írtam részleteket, hogy ne higgyétek azt, hogy a házimat akarom megcsinálni. Csak arra lettem volna kíváncsi, hogyan kell felügyelő programot írni mivel kurzuson erről nem hallottam semmit( ha hiszed ha nem). Szóval köszönöm, hogy egyből leendő diplomás munkanélkülinek "neveztél", nem mondom nagyon jól esett. Azt hittem, hogy van rá külön "parancs"..."
Ha segítséget kérsz és támpontokat adsz, hogy miben akadtál el, akkor tudunk segítséget adni, egyéb esetben nem. Azt, hogy nem hallottál arról, hogy hogyan kellene megcsinálni a gyakorlati feladatot, nehezen hiszem, egészen biztos vagyok benne, hogy vhol vmilyen formában a kurzus során, vagy a kapcsolódó tananyagokban találkoznod kellett a dologgal. A diplomás munkanélküli nem neked szólt, hanem egy általános megjegyzés volt - akinek nem inge, nem veszi magára. Voltak itt már, akik bevágták egy az egyben a szövegesen leírt feladatot és várták, hogy mások megoldják helyettük azt, amiért ők ülnek az egyetemi előadóban. Külön parancs monitoring program írására semmilyen rendszerben nincs.
Úgy nézem, hogy itt találsz segítséget a probléma megoldásához.
[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
kispx
addikt
Csillagközi vagányoknak: Doing more with your Unity8 preview session in Ubuntu 14.04
-
törölt tag
Feltettem a laptopomra (Asus K53SV) az Ubuntu 14.04-et, de ugyanaz a problémám, mint a 13.x verziókkal. Folyton villog az egér pointer a képernyőn. 12.04-en még nem volt ilyen gond, de újabbrendszereken már igen. Mi lehet ennek az oka? Valami VGA driver gond? HD3000 + GT540M van a gépben.
Esetleg a jelenlegi nyílt driver nem tetszik valamelyik VGA-nak?
Update:
Az is furcsa, hogy a kijelző beállításnál a beépített kijelző mellett megjelenik egy ismeretlen kijelző nevű is. 800x600 és 1024x768 felbontást enged hozzá állítani.[ Szerkesztve ]
-
stopperos
senior tag
válasz kriszpontaz #14978 üzenetére
Én Radeon HD3450 (AGP) és Sempron 2800+ (754) -el kiakasztottam a Portal 2-t a gépen, 14.04-el és nyílt driveren. Nem sokat panaszkodott, mondjuk 1.5 GB ramot megevett közben.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
assemble
addikt
2 kerdes:
Amikor azt valasztanam, hogy install alongside windows7, utana egybol kezdene installalni, meg sem kerdezi (es fogalmam sincs), hogy melyik vinyo melyik es mekkora particiojara rakna magat. Valaki vagja hogy megy ez? Csak emiatt custom installal kell szorakozni? 12 lts verzioval tuti nem igy volt, ott utana meg ki lehetett valasztani a particiokat.
Tovabba: pendriverol installalnam, check disc for detects szerint 5 hiba van, ketszer ujra megcsinaltam az usb-t (kozben formazas, stb) es masodszor is ugyanez volt. Valaki megnezne aki ugyanigy usb-rol probalkozik, h nala is ilyen-e? Ha nem, vajon hol lehet a hiba, probaljak masik pendriveot?
-
őstag
-
assemble
addikt
válasz lionhearted #14985 üzenetére
7zippel hiba nelkul meg tudtam nyitni (ami nem szokott teljesulni ha rosszul jott valami le), de checksumot meg nem ellenoriztem, majd akkor megnezem azt is...
-
kriszpontaz
veterán
válasz stopperos #14983 üzenetére
Na az jó hír, de a HD széria is legacy támogatást élvez? Tehát ahhoz sincs már gyári driver? Nekem úgy rémlik mintha a HD széria még támogatott lenne, de az X1xxx széria már tuti nem, max ha kernelt cserélek régebbire, és valamelyik régi drivert felerőszakolom. Jó lenne ha nyílt meghajtókkal is működne rendesen, de szerintem végigpróbálom a Lubuntut, Xubuntut, Linux Mint-et és az Ubuntut, és megnézem melyik a nyerő .
-
kriszpontaz
veterán
válasz kriszpontaz #14987 üzenetére
Mármint a HD2xxx-HD4xxx-ig legacy.
-
-
Giovanny
őstag
#14974 re tudna valaki segíteni? Ma szeretnék kipróbálni az asztali gépen,csak linux lesz rajta.
[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
A Files-ban nincs tab split. Ezzel a mentalitással el fognak üldözni erről a rendszerről. A nautilusban egy dolgot használtam ki. A tab split-et, de azt nagyon sűrűn, most hogy nincs, miért használjam? Pont az ilyen húzásokért hagytam ott az MS-t...
[ Szerkesztve ]
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
buherton
őstag
válasz sh4d0w #14980 üzenetére
Továbbra sem értem, hogy miért kell egy másik ablak kezelő, ahelyett hogy az X-t tennék rendbe. Gondolom ez is egybe lesz építve a Unity-val, amivel pont az veszti el, hogy más disztrók is könnyen integrálhassák maguknak. Valami olyasmire emlékszem, hogy a 13.10-ben debütált volna, de aztán nem sikerült összehozni, így jött a 14.04 LTS, de gondolom LTS lévén nem akartak rizikót maguknak, mert e nélkül is megér egy misét.
Más: felraktam a 14.04 LTS-t, és egy kicsit elszomorodtam. A sudo reboot -h now nem mindig indítja újra a gépet, ami nekem elég nagy probléma. Ráadásul érezhetően lassabban tölt, lassabban bootol, mint a 12.04. Amikor kiakartam tövistől szedni az amazon seach-t meg az összes többi hülyeséget, akkor ezt azzal hálálta meg a rendszer hogy eltüntette a felső sávot és a launch pad-et. Ezt két újra telepítésnél is megjátszotta. Harmadiknál már a 12.04-t raktam vissza.
[ Szerkesztve ]
-
Aethelstone
addikt
Olvasva itt az első véleményeket, kicsit korai volt még ez a kiadás.....
Arsenal FC - Go Gunners!
-
assemble
addikt
válasz assemble #14986 üzenetére
Kozben lecsekkoltam es rendben van a checksum.
Az, hogy pendrive-rol probalom az nem befolyasolhatja, ugye? Azzal a cuccal csinaltam bootolhato pendrive-ot, amit az oldalukon ajanlanak (pendrivelinux).
Mert akkor marad maga a pendrive, hatha az a hibas, kiprobalom egy masikkal.Masik kerdesrol tud valaki valamit? (win7 melle installalasanal miert nem lehet particiokat valasztani, es akkor cusotm installnal hogy lehet/erdemes megcsinalni?)
Thx...
-
Fritz Teufel
addikt
... és akkor ezért röhögtek ki a Facebook fórumon, hogy mit arénázok a kerneloops-ommal, amikor az a verzió egy Béta 2 volt. Szerintem megy egy Béta kettőnek már nem szabad összeomlania, pláne nem kernel probléma miatt. Tényleg nem merem már feltenni, pedig ezt leszámítva nálam gyorsabb volt mint a 13.10 és valahogy szebb is. Szerintem hívhatjuk nyugodtan Béta 3 verziónak.
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Felraktam virtualboxba. Öt perc alatt volt három "az ablak nem válaszol" vagy valami ilyesmi üzenet. És az egész rendszer érezhetően lassabb, mint a 12.04.
(#14991) buherton
A Files már az előző verziókban is el volt qrva. Nem véletlen jelentek meg a downgrade leírások.
Az elementary fájlkezelője is ilyen béna. Böngésző stílusú fülek vannak, nincs "tömör" nézet, nincs állapotsor stb. Úgyhogy Nautilus 3.4.2-őt használok helyette.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
n00n
őstag
Gyerekek nem értem. Otthon 3 gépre raktam fel probléma nélkül. Írok konfigot is, ha kell. Tegnap és ma Virtual Box-ba 10x telepítettem (32 és 64 bites rendszert is), hogy teszteljem mennyire stabil és, hogy váltsak-e a munkahelyemen. Semmi gond nem volt. Egy hibaüzenet vagy lassulás nem volt. Most húzom éppen a céges gépre (Live munkamenetről írok) és eddig minden oké.
Ráadásul kb 2-3x gyorsabb, mint a 12.04. A család szerint.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- BestBuy topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- LEGO klub
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Wise (ex-TransferWise)
- Synology NAS
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest