Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
assemble
addikt
Hali!
A celom egy win8 (vagy win7) + ubuntu dual boot rendszer osszehozasa, ha kijon a 14 LTS.
A vas egy laptop egy ssd-vel + egy hdd-vel. (nem mai darab azert, csak az SSD uj)Roviden rakerestem, es alapbol is tudtam, hogy win8 mellett a dualboot necces (pl a fastboot miatt amit emiatt kulon le kell tiltani, meg pl ha 4-nel tobb particio van akkor kerdes nelkul atter valami olyan formatumra ami nem szabvanyos es linux sem tud vele mit kezdeni - raadasul kerdes nelkul csinal maganak tobb particiot csak ugy poenbol, stb, stb, nagyobb frissitesnel sokszor meg ki is torli a tobbi bootloader-t csak ugy onhatalmulag, meg a secure boot-ot erolteti).
Viszont most meg olyat is olvastam, hogy egy random kis windows update is tonkreteszi a dualbootot: Heads up: Windows 8 update borked dualboot, removing GRUB2 Mondanom sem kell, hogy nem sok kedvem van ahhoz, hogy folyamatosan rendbe kelljen raknom a bootloader-t, amit a windows rendszeresen elbarmol.
Olvastam egy biztosabb modszerrol, hogy ha 2 vinyoja van az embernek, akkor egyszeruen rakja oket kulon vinyora, mindketton a sajat bootloader-ukkel, es akkor siman bios szinten lehet a bootolast/sorrendet szabalyozni, es akkor nem nagyon tud mit elcseszni a windows. Csak ennek meglenne az a hatranya, hogy az egyik OS-t a HDD-re kene raknom - valszeg az Ubuntu lenne az. (nem tudom lenne-e egyszerubb modszer)
Vagy persze hagyhatom a win8-at a fenebe, es rakhatok win7-et is, azzal elvileg joval kevesebb ilyen gond van. Igazabol win8-at csak azert hasznalok most is, mert ujabb technologia, bizom benne h kicsit optimalizaltabb/hibementesebb, de amugy csempektol pl rosszul vagyok (le is tiltottam oket ahol tudtam), de igazabol ennyi.Valaki hasznalta SSD-vel es HDD-vel az Ubuntu-t, mennyire halalja meg az SSD-t?
Masreszt: tudtok arrol valamit, hogy az Ubuntu mennyie SSD barat? Olvastam rola, hogy egeszen eddig a TRIM pl ki volt kapcsolva alapbol, de allitolag a 14-ben mar engedelyezve lesz: [link]
Egyebkent mekkora particiot javasoltok majd Ubuntu-ra, es swap-nak mennyit (4 giga ram melle)? Meg az se mind1, hogy a swap-ot hova tegyem, ssd-re lehet h nem erdemes, mert lehet hogy gyorsan elhasznalna...Koszi, udv!
-
assemble
addikt
Jah, oke, vilagos Swap particiod amugy nincs? (vagy csak en nem latom?)
Az sztetek mukodne, hogy a rendszer menne ssd-re (mondjuk ilyen 20-30 gigas particiora gondoltam kb), es a swap pedig menne hdd-re? Mert a swap az ssd-n hosszu tavon lehet, hogy nem tenne jot neki a sok iras miatt...
-
assemble
addikt
válasz lionhearted #14677 üzenetére
Nem vedem annyira, csak az olyan dolgokat amik kb a suru irasra vannak kitalalva (a swap szerintem ilyen), nem biztos h odaraknam, marcsak elvbol sem...
Na ez a swappiness dolog nekem uj
De igy utanaolvasva elvileg pont hogy 0 korulre allitva nem swappolna csak ha muszaj (cserebe pedig a page cache-bol dobalna tobbet), 100 korul pedig nagyon agreszivan hasznalna a swap-ot, vagy rosszul latom?
Thx. -
assemble
addikt
Tenyleg, ezt a 32/64 bit kerdest nekem is el kene dontenem majd.
4 GB RAM-om van, mit javasoltok? Driverek szempontjabol mekkora a kulonbseg, szoktak mindkettore lenni? -
assemble
addikt
Ok, koszi mindenkinek, akkor 64 bites lesz majd. A gep egy 4,5 eves laptop, de azert van benne egy 2,4 GHz-es C2D es 4 GB RAM, szoval nem kifejezetten gyenge sztem, ha nem is a legerosebb mar manapsag.
Igazabol csak arra panaszkodtam eddig is, hogy a HDD sokat szokott kaparni, de miota SSD van, ez sem problema -
assemble
addikt
En is varom mar
Es en se ertem, hogy hogy letezhet, hogy itt tobbeknek ilyen-olyan gondja van az eredeti verzioval, a mindenfele disztroval meg ami ra epul (ergo minden hibaja is benne kene h legyen) nincs gondja.
Mindenesetre a pudding probaja az eves, szoval mindenkepp teszek vele egy probat.
Nekem is nemreg win8.1 volt meg amugy, de beujitottam egy ssd-t es ennek kapcsan ujra is raktam a rendszert, es akkor mar win7-et raktam ujra, nagy reszben azert is, mert azzal elvileg joval kevesebb gond van ha dual boot-tal akarom hasznalni ubuntu mellett. Persze szivem szerint mar reg elfelejtenek mindent ami windows, csak par dolog miatt (foleg melo) meg mindig kell. De a tobbseget amugy szinte csak a jatek koti oda, a jatekvilag pedig egyre inkabb megveti a labat linux-on is (lasd: steamos, stb), szoval bizok benne, hogy szep lassan elindul egy globalis trend is a windows lecserelesere.
-
assemble
addikt
Hivatalosan meg nem jelent meg elvileg, de 10 percen belulre mondjak a bejelentest:
[link] -
assemble
addikt
2 kerdes:
Amikor azt valasztanam, hogy install alongside windows7, utana egybol kezdene installalni, meg sem kerdezi (es fogalmam sincs), hogy melyik vinyo melyik es mekkora particiojara rakna magat. Valaki vagja hogy megy ez? Csak emiatt custom installal kell szorakozni? 12 lts verzioval tuti nem igy volt, ott utana meg ki lehetett valasztani a particiokat.
Tovabba: pendriverol installalnam, check disc for detects szerint 5 hiba van, ketszer ujra megcsinaltam az usb-t (kozben formazas, stb) es masodszor is ugyanez volt. Valaki megnezne aki ugyanigy usb-rol probalkozik, h nala is ilyen-e? Ha nem, vajon hol lehet a hiba, probaljak masik pendriveot?
-
assemble
addikt
válasz lionhearted #14985 üzenetére
7zippel hiba nelkul meg tudtam nyitni (ami nem szokott teljesulni ha rosszul jott valami le), de checksumot meg nem ellenoriztem, majd akkor megnezem azt is...
-
assemble
addikt
válasz assemble #14986 üzenetére
Kozben lecsekkoltam es rendben van a checksum.
Az, hogy pendrive-rol probalom az nem befolyasolhatja, ugye? Azzal a cuccal csinaltam bootolhato pendrive-ot, amit az oldalukon ajanlanak (pendrivelinux).
Mert akkor marad maga a pendrive, hatha az a hibas, kiprobalom egy masikkal.Masik kerdesrol tud valaki valamit? (win7 melle installalasanal miert nem lehet particiokat valasztani, es akkor cusotm installnal hogy lehet/erdemes megcsinalni?)
Thx...
-
assemble
addikt
válasz assemble #14997 üzenetére
Kozben lecsekkoltem egy tok mas pendrive-al egy tok mas verziot (lubuntu 64 bit), es arra is azt mondja, hogy talalt ket hibat.
Valaki megnezne akinek pendrive-on fent van, hogy nala is ir-e hibakat? Mert most mar ott tartok, hogy vagy nem jol ellenoriz valamit, vagy minden pendrive-om szar... -
assemble
addikt
válasz woodworm #15018 üzenetére
Koszi (tobbieknek is), most felvettem videora amikor ellenorizte lubuntu-nal (mert a vegen persze nem irja ki a hibakat szepen sorban, csak hogy osszesen mennyi volt), es osszesen ennel a ket cuccnal talalt mismatch-et:
.boot/grub/grub.cfg
.boot/grub/loopback.cfgKicsit utananezve szerintetek jol gondolom, hogy ezek csak a boothoz kapcsolodo konfig cuccok, amik a pendrive telepites miatt valtoztak meg, igy kvazi minden rendben van?
-
assemble
addikt
Most azon ragodok, hogy hogy osszam ki a particiokat.
Szoval adott egy gep egy ssd+hdd komboval, es viszonylag ssd-kimelo megoldas lenne az idealis.
Alapvetoen nem szeretem a sok particiot, es nem szivesen csinalok minden cuccnak kulon, csak bizonyos cuccok az ssd-nek hosszutavon nem tesznek jol, ezert varialnek csak kicsit.
Illetve megjegyzendo, hogy egy (mar meglevo) win7 mellett lenne az egesz dual bootban, es az adatok elsosorban egy nagy kozos ntfs particion lennenek a hdd-n.Ahogy kivettem, ezeket lehet erdemes hdd-re tenni: /var, /home, /tmp, swap.
Ami eleg kerdojeles pl, hogy melyik legyen primary, melyik logical.Valahogy igy csinalnam:
(mar adott: 150 GB ntfs windows ssd-n)
/ 20-30 GB ext4 ssd primary/logical?
swap 4-8 GB hdd logical
/home 5-20 GB ext4 hdd logical
(maradek hdd: kozos adat particio, ntfs - ezt hova illik mount-olni? /data pl? Vagy /media/valami?)Ami meg viszonylag kerdojeles:
/var 4 GB ext4 hdd logical?
/tmp 4 GB ext4 hdd logical?Ez igy sztetek nagyjabol rendben lenne?
SSD-nel meg telepites utan meg ugye ellenorizni kell majd a TRIM-et, az alignalast (ez utobbit pl nem tudom hogy), noatime hogy be legyen kapcsolva sda-n (nem tudom alapvol azon lenne-e).
RAM-bol mivel csak 4 giga van, igy az ilyen mindenfele ramdisk varazslatok sztem eleg korlatozottan lennenek csak hasznalhatoak.
Elore is koszi a segitseget!
-
assemble
addikt
válasz lionhearted #15056 üzenetére
Koszi mindenkinek a tanacsokat, nemileg modositott ertekekkel sztem nekivagok akkor.
Ami kerdes maradt meg: alignalast sztetek magatol megoldja a cucc, vagy nekem kell manualisan gondoskodnom rola? Mert nem tudom meg manualisan hogy kell megcsinalni, de ha meg kell, gondolom jobb mar az elejen megcsinalni mielott felrakom az egeszet, mint utolag buveszkedni...
-
assemble
addikt
Koszi, ezt adja ki:
Disk /dev/sda: 240.1 GB, 240057409536 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 29185 cylinders, total 468862128 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0xba6235db
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 2048 206847 102400 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 206848 307199999 153496576 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 307200000 365793279 29296640 83 Linux
Disk /dev/sdb: 500.1 GB, 500107862016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders, total 976773168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesAnnyi a lenyeg, hogy a start oszthato legyen a unit-tal, tehat 307200000 az 512-vel? Szoval ez igy rendben van?
-
assemble
addikt
TRIM-et hogy tudom ellenorizni, hogy megy-e?
Intel SSD-m van, ezert elvileg alapbol mennie kene azt olvastam, de tenylegesen nem tudom hogy lehetne ellenorizni.
A /etc/fstab-ban pl a discard opcio nincs ott, ez nem gond? (noatime,nodiratime sem volt, azokat hozzaadtam most) -
assemble
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #15034 üzenetére
Ennek a default TRIM temanak kozben utanaolvastam, es a kovetkezore jutottam:
Ami TRIM alapbol engedelyezve van, az nem a filerendszer szintu discard opcioval van elerve, hanem egy masik modszerrel, cron-nal, ami idoszakonkent futtatja le az fstrim-et, es nem TRIM-el egybol minden torles utan. [link] [link]Emiatt nem nullazza ki ez a teszt sem a file-t, az csak a kovetkezo idoszakos TRIM futas utan tortenne meg, ami azt hiszem alapbol ilyen heti futasura van belove (weekly).
Elvileg egyebkent azert igy csinaljak, mert a /discard-nak elvileg vannak eszreveheto teljesitmenyvonzatai sok file torlesenel (elvileg tobbszoros kulonbseg is lehet - de sztem ez mondjuk tenyleg csak sok file-ra vonatkozik, normal felhasznalasnal valszeg nincs jelentos kulonbseg), es normal felhasznalasnal elvileg eleg ha ilyen hetente fut le. Aztan fene tudja, hogy melyik megoldas ami a tenyleg jobb, mindegyiknek megvan a maga elonye az biztos. -
assemble
addikt
A laptopomban Mobility Radeon HD4670 van, ehhez erdemes szerintettek kulon drivert felrakni?
Az meglepodve tapasztalom, hogy olyan jatekok, mint pl CS:S egesz jo grafikan siman 60 fps-el mennek az alap open source driverrel is. L4D2 mar kicsit rosszabbul megy, de ott sem annyira durva a kulonbseg, mint gondoltam volna.Ugy latom, a "hivatalos" propriety driver-t Ubuntu-hoz fglrx-nek hivjak es itt leledzik: [link]
Gondolom elsosorban ezt lehetne megprobalni. Ha meg nem jon be, gondolom vissza tudok menni az open source driverre valahogy.A masik pedig amit talaltam, az AMD hivatalos oldalan van: [link] - Errol mit gondoltok?
[ Szerkesztve ]
-
assemble
addikt
válasz Kendek #15109 üzenetére
Hat ja, a legacy statuszt mar windows-on is megtapasztaltam egy ideje, gyakorlatilag evek ota nem adtak ki hozza uj drivert (pedig mintha azt igertek volna, hogy negyedevente azert lesz egy - na mind1).
Szoval azt mondod, hogy nem is tudnek fglrx-et telepiteni ha akarnek sem?
Hm, tenyleg ugy latom, hogy igy van, konkretan az a gond, hogy XServer-bol 1.12 felettit nem tamogat az AMD [link], ezert ujabb Ubuntu-kon halott dolog. Na mindegy, igy akkor legalabb nem kell filoznom rajta, hogy mit hasznaljak, mert nincs is valasztasAnnyira nem szoktam sok jatekkal jatszani mondjuk ugy sem. Ami meg erdekes lehet, az hardveres videogyorsitas kerdese. Eddig ami videokat probaltam, azt jol vitte az alap lejatszo (es van VLC, XBMC is), de azt mondjuk nem tudom, hogy tudnak-e hardveres gyorsitast hasznalni (ez fugghet ugye a gpu drivertol is) vagy procibol, izombol nyomjak le.
Hat, L4D2 pont nem megy annyira jol meg, de beallitasokkal meg szorakozok majd azert.
CS:S-sel pl tudtam multizni a windows-os ismerosokkel is. Vajon az osszes steam jatek megy cross-platform multiban? -
assemble
addikt
válasz Kendek #15113 üzenetére
Most kiprobaltam par videoval, nem is vagyok benne biztos, hogy hasznal-e hardveres gyorsitast (proci terheles azert van kozben rendesen (de azert nem veszelyes, ilyen 40-60% max ahogy latom), majd meg nezegetem a beallitasokat a lejatszokban) de a vegredmeny mindenkepp magaert beszel: az a helyzet, hogy mocskos jonak tunik a video lejatszas, egyertelmuen jobb mint windows-on. Vannak peldaul 1080p 60 fps videoim, amiket windows-al soha, semelyik driverrel, semelyik lejatszoval nem tudtam normalisan lejatszani. Itt egy darab driver installalasa nelkul, az alap videolejatszoval (de azon kivul VLC-vel, XBMC-vel is) is tokeletesen le lehet jatszani oket.
Annyira amugy nem is lepett meg a dolog, az asztali bikaeros gepen is regota xbmcbuntu-val jatszok le minden filmet, mert windows-on barmit csinaltam, soha nem volt tokeletes a lejatszas, mindig volt egy megmagyarazhatatlan szaggatas. Filmeknel ez jo esellyel a 24 -> 60 fps interpolaciora vezetheto vissza, de probalkoztam lejatszokban (mpchc) direkt beallitani, hogy a frissitest allitsa at a videohoz, es ugy sem volt soha jo. Xbmcbuntu-ban ugyanezt beallitva tukorsiman egyenletesen nyomja ki 24 hz-en a filmeket, amit a tv is fel tud interpolalni kicsit, es tokre folyamatos lesz tole az egesz. Szoval majd kiprobalom az ubuntu-s laptopot is sztem, hogy mennyire all jol a 24 hz-en a filmek kinyomasahoz hdmi-n.Jatekokkal kapcsolatban: ja, nem erre gondoltam, arra gondoltam, hogy ami kompatibilis linux-al es van multiplayer-e, hogy azokbol az osszes tamogatjaa-e a cross-platform multit, azaz tudok-e linux-rol olyan emberekkel jatszani, akik windows-on nyomjak, mert CS:S eseteben ez biztosan igy van.
De ha mar a jatekok kompatibilitasa is szobakerult: ranezesre annyira azert nem is keves jatek van ra, sot, szerintem meglepoen sok. Az en szereny 95 jatekos steam kollekciombol pl 35 megy linux-on. Es ebben a statisztikaban az is benne van, hogy vannak olyan jateksorozatok, mint pl 10 darab GTA, meg 15 darab Sid Meier jatek, amikbol egyik sem kompabilis. -
assemble
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #15174 üzenetére
Ennyire en nem ertek hozza, de az elozo kapcsolodo hsz-emben talalsz linkeket annak a magyarazatarol, hogy a discard helyett miert a cron opcio mellett dontottek, es ha igaz amit mondasz, szerintem ott meg is tudod nekik magyarazni, hogy miert lenne megis jobb a discard alapbol: [link]
-
assemble
addikt
válasz lionhearted #15116 üzenetére
Hat, olvasgattam, meg kiprobaltam dolgokat, de elegge elveszettnek erzem magam...
Az open source driver oldalan (ha jol vettem ki, akkor alapbol ilyen van az ubuntu-ban, ezert ram ez vonatkozik) video hw gyorsitasrol semmi infot nem talaltam.A linken amit irtal:
Alapbol gyanus, hogy ezt irja:=== Using VDPAU/XvMC accelerated video ===
Supported XvMC drivers: r600, nouveau
Supported VDPAU drivers: r600, radeonsi, nouveau
Supported OpenMAX IL Bellagio drivers: r600, radeonsiA gpu-m amugy [AMD/ATI] RV730/M96-XT [Mobility Radeon HD 4670] [1002:9488] (ez az RV730 mobility valtozata). Ha jol veszem ki, a sima open source driver siman radeon nevre hallgat, ami nincs is a listaban. Azert megprobaltam felrakni a csomagot (sudo apt-get install mesa-vdpau-drivers) es kiprobalni (mplayer -vo vdpau -vc ffmpeg12vdpau yourvideofile), de ezt kaptam, es video nem is jelent meg:
Forced video codec: ffmpeg12vdpau
Cannot find codec matching selected -vo and video format 0x34363248Kiprobaltam a masik parancsot is (mplayer -vo xvmc yourvideofile), az meg ilyeneket dobal jo hosszan, video pedig tovabbra sem jelenik meg:
[h264 @ 0x7f8675103b00]Missing reference picture
Could not find matching colorspace - retrying with -vf scale...
Opening video filter: [scale]
The selected video_out device is incompatible with this codec.
Try appending the scale filter to your filter list,
e.g. -vf spp,scale instead of -vf spp.
[h264 @ 0x7f8675103b00]Missing reference picture[ Szerkesztve ]
-
assemble
addikt
válasz Dashington #15239 üzenetére
En az itt elfogadott valasz szerint oldottam meg:
[link] -
assemble
addikt
válasz #40553216 #15251 üzenetére
Azt elhiszem, ebben nagyon sok opcio tenyleg nincs, de a 4 dologbol amit irt, az elsot es negyediket biztosan be lehet allitani benne, a tobbiben nem vagyok biztos, vannak scroll beallitasok is benne (en a ketujjas scrollozast hasznalom, szoval ahhoz en nem is nyultam).
-
assemble
addikt
A tray-en nem nagyon jelenik meg az ikonja skype-nak, hangouts-nak, steam-nek, meg ugy kb semminek.
Azt olvastam (elozo ubuntu verziokhoz kapcsolodoan), hogy egy whitelist alapjan le vannak tiltva (hogy tisztabb legyen az interfesz?), es manualisan lehet engedelyezni oket. Viszont mintha trusty-nal ez mar nem teljesen igy mukodne, es magukban a programokban kene lennie opcionak erre. Hangouts-nal pl tuti be van kapcsolva, hogy show system tray icon, de nem jelenik meg semmi.. Szoval valaki tudja hogy lehet ezt megcsinalni?[ Szerkesztve ]
-
assemble
addikt
Kozben a skype-nal megoldodott a gond, valoszinuleg hianyzott a sni-qt csomag, amit elvileg felrakott volna magatol ha a software center-bol installalom, de nem onnan csinaltam. Szoval ujrainstallaltam onnan es jo lett. Beallitottam autostart-ot is ra (fura, hogy manualisan kellett).
Hangouts-nal meg mindig nincs ikon, de az mar a legkevesebb -
assemble
addikt
válasz assemble #15183 üzenetére
Na kozben fejlemeny hw video gyorsitas ugyben:
Azota nem telepitetttem semmi ehhez kapcsolodot, most kiprobaltam smplayer-ben (ha jol veszem ki, ez csak egy felulet mplayer kore), a video output driver-t atallitottam vdpau-ra (xv-n volt eredetileg), es minden tovabbi nelkul gyonyoruen megy a videogyorsitas, 3% fole nem megy a lejatszo prociterhelese. XBMC-ben is megy minden tovabbi nelkul, ott sztem alapbol be volt kapcsolva a vdpau. VLC-ben nem megy, az sztem csak valamilyen mas fajta gyorsitast tamogat (va api) ami gondolom az en rendszeremhez nem jo.
Szoval nagyon rendben van ez a videolejatszas tortenet. Nehany durvabb fajta video (1080p 60 fps) van ami hw gyorsitva lassitva megy (a hang is elcsuszik emiatt), de ez maganak a gpu-nak a korlatja, windows-on se birta. Procibol viszont itt rohogve vajsiman elviszi a procit is viszonylag minimalisan terhelve, windows-on ezek a videok sehogy nem mentek jol.[ Szerkesztve ]
-
assemble
addikt
válasz Fritz Teufel #15471 üzenetére
Chrome-ban gondolom magatol frissul ugye?
-
assemble
addikt
válasz Dontorrent #15526 üzenetére
Probald ki chrome-al, abban alapbol van flash.
-
assemble
addikt
válasz Fritz Teufel #15574 üzenetére
Micsoda, ez komoly? Letezik egyaltalan nod32 linux-ra? Mi a sz@rnak kell az? Ez nem windows...
-
assemble
addikt
válasz #35202114 #15710 üzenetére
Errol jut eszembe: cinnamon-bol meg nem jott stabil trusty-hoz ugye?
Ennel a reponal ezt irjak:
"This PPA will not be receiving any new updates.
You can now install cinnamon from the official Ubuntu repositories."Viszont a hivatalos repokban is ami van, az trusty-hoz meg nem jo, csak regebbiekhez, trusty-hoz csak a nightly channel-en ami van, az jo egyelore...
-
assemble
addikt
válasz #10726912 #15719 üzenetére
Ahogy tudom:
Linux-on nincs fos registry mint windows-nal, ezert nem kell karbantartani sem
Program meg csak ugy telepul meg, hogy rendszergazdakent explicite engedelyt adsz ergo, ergo a virus sem nagyon letezo fogalom, ameddig megbizhato forrasbol telepitesz megbizhato programokat. -
assemble
addikt
Ha mar XBMC:
Nalam a kovetkezo a helyzet:
Sima gyari Ubuntu-m van, 14.04-es. A GPU egy Mobility Radeon HD4670. Sima alap open source (mesa) driverrel, ahogy tudom erre mast nem is tudnek rakni, mert legacy a kartya es nincs ra olyan ami menne uj Ubuntu-kon.
Ubuntu-n belul ha felrakom az XBMC-t, a teljes meretu 1080p videok erosen tearing-elnek, folyamatosan: a kepernyo felso reszen szinte konstans modon vagy egy vizszintes csik, ami felett az eggyel korabbi kepkocka van. Settings-ben a vsync-re vonatkozo opcio be van kapcsolva sztem. Akkor is fennall a dolog, ha meg bootolas utan bejelentkezesnel valasztom ki az XBMC feluletet (shell). Mindenfele beallitast probaltam mar.Na most jon az erdekes dolog: XBMCbuntu-val pendrive-rol bootolva (a beallitasokhoz hozza sem kell nyulni) mindent teljesen tokeletesen visz, ha beallitom hogy alkalmazkodjon a frissitesi frekvencia a filmhez, foleg teljesen vajsima a lejatszas 24 hz-es kepfrissites mellett (amit a tv ki szepen ki tud simitani).
A celom persze az lenne, hogy igy menjen Ubuntu-bol inditva is igy jatsza le a dolgokat (hogy ne kelljen mindig ujrabootolni filmnezeshez), es probalok rajonni, hogy ez miert nem igy van, mi okozza a kulonbseget. Plane, hogy az XBMCbuntu is Ubuntu alapu. Illetve egy kulonbseg, amire meg tippelek, hogy az konkretan Lubuntu alapu, nalam meg sima Ubuntu van, es talan jobban szereti az LXDE-t, mint a Unity-t. Ez sztetek lehet a problema, megprobaljam felrakni az LXDE feluletet pluszba, lehet hogy az segit rajta? Vagy van valami egyeb otletetek?
-
assemble
addikt
válasz kriszpontaz #15848 üzenetére
Az is be van kapcsolva (bar az sztem az audiora vonatkozik), es a Vertical blank sync is (aminek annak kene lennie).
Egyik masik videlejatszoval sincs semmifele tearing amivel probaltam (VLC, Totem, SMPlayer, youtube videoknal sincs) -
assemble
addikt
válasz Fritz Teufel #15888 üzenetére
Nalam megjelenes ota ubuntu 14.04 fut, altalaban kb egesz nap megy, eddig semmilyen instabilitast nem produkalt soha.
-
assemble
addikt
válasz Fritz Teufel #15921 üzenetére
A tobbsegnel azert gondolom nincs semmi gond.
Amugy passz, fogalmam sincs mi lehet, en elsore valami driver hibara gyanakodnek (egy olyan hardverhez, ami a tobbsegnel nincs igy nem jon elo), esetleg valami rejtettebb driver hiba, ami bizonyos programok bizonyos esetekben valthatnak ki. A jozan esz azert azt diktalna, hogy ha szepen szisztematikusan kiprobalja az ember a dolgokat, elo kene kerulnie a hibas komponensnek, valami nyoma kene h legyen a hibanak.A desktop linux megjegyzessel meg mire gondolsz?
Pont most probaltam amugy az Ubuntu Touch-ot telefonon (Galaxy Nexus) dual boot-ban, mondjuk asszem kb pont mostanaban ert veget a hivatalos support is ra. Hat igen, az azert eleg lassunak tunt (eleg oreg mondjuk a telo hardvere is, nem egy izomgep), van meg mit csiszolni rajta, de az alapveto dolgok azert mukodtek, van benne sok jo otlet is, megneznem majd valami erosebb telon is.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- LEGO klub
- Facebook és Messenger
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek