Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz Fritz Teufel #14498 üzenetére
Ami meg engem bármelyik windowsos képnézegetőben idegesít, hogy az egéggörgővel nem tudok belenagyítani a képbe. Meg általában a Windowson: ahhoz, hogy egy ablakban görgetni tudj, bele kell klikkelni.
-
-
törölt tag
Erre csak azt tudom írni, amit arra a cikkre, ahol írják, hogy megtalálták a 4-es metró alapkövét:
Végre!
Bár az akkor is fennáll, hogy csak akkor, ha ott a fókusz. -
Fritz Teufel
addikt
Geeqie - éppen azt tudja, mint az ACDSee a sallangokat leszámítva! Villámgyors és képes a raw kezelésére, valamint van benne Gimp bővítés, ha valamit profi módon szerkeszteni akarok.
[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
válasz Fritz Teufel #14504 üzenetére
Na végre
Mondjuk nekem elég a Gwenview -ben a jobb katt, open with, és Gimp.Mutogatni való hater díszpinty
-
törölt tag
válasz Fritz Teufel #14504 üzenetére
Akkor öröm és bódottá!
Tényleg jó, a raw külön is jó. És nem csak DNG-t, de nálam PEF-et. Nyilván a Gimp miatt. És kattal lehet váltani a raw-jpeg között.
[ Szerkesztve ]
-
Fritz Teufel
addikt
válasz #40553216 #14506 üzenetére
Bizony! Valójában még jobb is mint az ACDSee. Bal oldalon lehet szépen tallózni a gyökérfában, alatta a miniatűrök, jobbra a kép. Be tudom állítani külön-külön, hogy a miniatűrök és a betekintő milyen minőségű legyen. Ez nyilván gyorsíthat vagy lassíthat a működésen. Katt a miniatűrre -> fullscreen, ESC és vissza az alkalmazásba. Pofon egyszerű. Jobb klikk a betekintőn vagy a miniatűrön és máris meghívható a Gimp szerkesztésre. Nagyon jó!
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Shrike7973
senior tag
válasz Fritz Teufel #14507 üzenetére
digiKam?
Megnéztem, gyorsabb is képmegjelenítésben, mint ez a geeqie.
És igényesebb is. Jobban hasonlítható egy ACDSee Pro-hoz.
Továbbá képváltás között mintha tearing-elne.[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz Shrike7973 #14508 üzenetére
És hozza magával a fék KDE-t (nekem ez probléma). Évek óta geeqie-t használok, ez volt a legjobb GTK-s
Vigyázat, csalok!
-
Shrike7973
senior tag
válasz Rimuru #14512 üzenetére
Engem sosem zavart az, hogy GTK-s rendszerben van KDE-s alkalmazás, és fordítva. Igen, elvileg hely, és memóriapazarlás, de a gyakorlatban ez számomra nem igazán okoz gondot. És ezzel nem csak én vagyok így, pl.: OpenSuSe alapból KDE felülettel érkezik, és mégis telepítve vannak a de-facto GTK alkalmazások.
De amúgy tényleg érdekes a KDE5 ilyen szempontból: Framework topology.
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz Shrike7973 #14513 üzenetére
Nekem majdnem csak GTK-s alkalmazásom van, a többi meg QT (de nem KDE-hez köthető). Ezek voltak olyanok amit tetszenek és megfelelően is működnek. Mivel már pár éve kb ugyan ezt a rendszert használom, nem is keresek új dolgokat, esetleg ha véletlen belebotlok valami- (kiemelkedő)be akkor váltok. Ilyen szempontból nem hoz lázba az KDE se (pedig régen szerettem).
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
-
Immy
őstag
Sziasztok!
Ubuntu 12.04.4 lts verziót szeretnék telepíteni egy 60gb-os SSD-re és minden nap szeretném használni. Milyen beállításokat kell eszközölnöm, hogy az ssd-m hosszú élettartamú legyen?
Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html
-
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
HardRic
addikt
http://www.omgubuntu.co.uk/2013/12/trim-ssd-support-enabled-ubuntu-14-04
14.04 alatt már alapból engedélyezve van a TRIM. -
félisten
-
soldi3r
veterán
-
Immy
őstag
Szeretnék összeállítani egy gépet, amin csak ubuntu 12.04 fog futni 5 kamera üzemeltetésére:
Asus H81T
Pentium G3220
2*2 GB RAM
60GB SSD oprendszernek
2TB adatnak (milyen fájlrendszerre érdemes formázni?)
Apache, mysql, java7 fog menni rajta.Csak az fstrim-et kell bekapcsolni? Semmi más beállítás nincs, amivel kímélni lehet az írási ciklusok számát? (Valamilyen logolás?)
-
Ext4 vagy Resiserre érdemes formázni, elvileg ssd esetén a naplózó filerendszerek esetén (tehát ext3 óta mindenen) ki kell kapcsolni a naplózást. De mondjuk ebben nem vagyok biztos (SSD híján), valaki tapasztaltabb kijavít, ha nem így van.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
stopperos
senior tag
-
-
-
Sonja
nagyúr
Vagy Paragon ExtFS programmal. Alapból nem tudja egyik Win sem olvasni az ext filerendszert tudtommal.
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
-
-
Shrike7973
senior tag
Én ezt használom: DiskInternals - Linux Reader
-
Immy
őstag
Hmm pedig megvoltam róla győződve, hogy alapból tudja olvasni. A paragon Extfs legalább ingyenes, szerintem így nem lesz vele probléma Elsősorban olvasásra kell, írni nem terveztem
Más: hallottatok olyan korlátozásról, hogy winscp gigabites hálózaton csak 100mbit sebességgel tudja átrántani Kali linuxról a fájlokat?
Mod: április melyik részén várható végleges 12.04 lts?
[ Szerkesztve ]
-
kriszpontaz
veterán
Mármint 14.04 LTS? Mert az elvileg 2014. április 17-én.
[ Szerkesztve ]
-
Immy
őstag
válasz kriszpontaz #14536 üzenetére
Igen 14.04-re gondoltam, csak kicsúsztam a módosítás módosító idején
Az elején biztos sok javítás jön hozzá, ezért gondolkozok rajta, hogy az legyen a serverApró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html
-
-
Fritz Teufel
addikt
Újabb jóság a 14.04 LTS-ben!
Ubuntu To Make Amazon Product Results ‘Opt-In’
Közutálatra kikerült a dash-ból az Amazon reklámdömping és visszatérnek a 2012-es desktophoz. Cool!!! Nekem sem tetszett.
De ló vagyok, ez már eddig is így volt a 14.04-nél
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Kendek #14523 üzenetére
Miért "több a semminél"? Ha discard-dal kapcsolod be, akkor meg minden törlést trim követ, ezzel lassítva a műveletet. Az a jobb?
Vagy mire gondolsz? Kifejthetnéd bővebben.@Syl: .1-ben mi változik? Új kernel? Attól még a unity marad, sőt a programok sem lesznek újabbak / jobbak. Ha szerencséd van, akkor valami exotikus telepítőbugot kijavítanak (és nem csinálnak helyette másikat).
Nem kell kelteni a pánikot![ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
sh4d0w
félisten
válasz lionhearted #14541 üzenetére
Kiforrottabb lesz. 12.04 az elején dobálta a hibákat, nautilus állandóan összecsuklott, mint a colstok. Egy ideje meg már nem csinálja.
[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
Fritz Teufel
addikt
Magára hagytam a gépet egy futó torrent klienssel, nyitott Chrome böngészővel (2 nyitott ablak), Skype és Thunderbirddel. Mire visszajöttem, már csak a hard reset segített, majd induláskor 8 (minden alkalommal 8) bug report. Vettem a fáradságot és a webes bug reoprotot rendesen kitöltöttem, remélem rá is néznek majd az elkövetkezendő hónapokban. Fene egye meg, hogy ilyen instabil, Windows Vista óta ilyennel nem találkoztam! :S
-
sh4d0w
félisten
-
őstag
válasz sh4d0w #14542 üzenetére
Ennek meg semmi köze a .1-hez, ha eltelik egy hónap, ezeket már mind meg fogod kapni.
Egyébként ezer éve nem láttam összecsuklást, tudom, többet kéne unity-znem, és látnám.14.04 is stabilan fut, igaz a libreoffice néha hajlamos feldobni magát, de nem tudom, hogy ez mennyire rendszer specifikus.
Először jött az, hogy nem szabad normál verziót, csak LTS-t. Most már az, hogy LTS-t sem, csak ha már .1. Mi a következő? Ne használjunk Ubit, csak Debiant?
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
Fritz Teufel
addikt
válasz sh4d0w #14544 üzenetére
Igen. A desktop verzió, napi frissítéssel. Egyébként érdekes ez a hiba, mert a kurzor aktív marad. A teljes desktop háttérkép lesz és a laptop gombjai billentyűzet, hangerő gombok, média gombok meghal. Még a wireless lekapcsolására sem reagál többet. Vagyis minden lefagy a kurzor kivételével.
[ Szerkesztve ]
-
sh4d0w
félisten
válasz lionhearted #14545 üzenetére
Nem unity volt, gnome-session-fallback. Lehet használni LTS-t, akár a kiadástól is számítva, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy érdemes egy kicsit kivárni a telepítésével. Nem mellesleg Kendek fórumtárs is megemlítette, hogy a Canonical kódjai kritikán aluli minőséget képviselnek, amit én készséggel elfogadok tőle.
Decepticon: akkor ne lepődj meg, még mindig béta státuszban van.
[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
válasz Fritz Teufel #14546 üzenetére
Meg kellett volna próbálni hálón bemenni és úgy kilőni
Mutogatni való hater díszpinty
-
veterán
válasz Fritz Teufel #14549 üzenetére
Minden tiszteletem, de amire gondolhatsz az a "cirkumveniál"
Üdv. core2
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest