Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15601) ubyegon2 válasza Kendek (#15600) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Pedig jól néz ki a kínai időjelzés.

(#15602) Lui82 válasza Kendek (#15600) üzenetére


Lui82
tag

jobb felső sarok

(#15603) Kendek válasza Lui82 (#15602) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Valamit állítgattál rajta, hogy ne az alapértelmezett pontot rakja a számok közé, hanem kettőspontokat? Mert gondolom azzal függhet össze a dolog. Alapból pontok vannak és semmi kínai írásjel.

<-ƘƘ->

(#15604) Lui82 válasza Kendek (#15603) üzenetére


Lui82
tag

nem állítgattam semmit, magyarra lőttem mindent
ezt amúgy hol tudom átállítani?

[ Szerkesztve ]

(#15605) Kendek válasza Lui82 (#15604) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Biztos, hogy nem állítottad be, hogy mutassa a másodperceket meg a hét napjait? Mert szerintem ez utóbbi az amit nem magyarul ír ki neked. Ráadásul alapértelmezetten csak az órát és a percet mutatja, ponttal. Amúgy kínaira nem tudom, hogy hogyan lehet átállítani.

<-ƘƘ->

(#15606) Lui82 válasza Kendek (#15605) üzenetére


Lui82
tag

de azt beállítottam, de akkor is miért kínai??

(#15607) Kendek válasza Lui82 (#15606) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Hát, ezt nem tudom, de a nyelvi támogatásnál töröld a nem magyar nyelveket, majd add ki a

sudo locale-gen

parancsot. Nekem csak magyar van, és helyesen is írja ki a nap rövidítését.

<-ƘƘ->

(#15608) Foose válasza ubyegon2 (#15591) üzenetére


Foose
addikt

Megnézem,köszönöm. Egyenlőre úgy indul a gép,hogy boot közben F11 nyomkodás,majd ott ki tudom választani a 80GB-os vinyót,pedig az ubuntu a másik vinyón van,onnan bootol a gép. Szóval szerintem a xubuntu a másik,nem ubuntus vinyóra tette a grub-ot :( Viszont a lista között (mit indítson a gép) még mindig ott van a listán a régi 12.04-es ubuntu is. Ez jó nekem?

(#15598) hcl Már ezen túl vagyok szerencsére :)

[ Szerkesztve ]

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#15609) Lui82 válasza Kendek (#15607) üzenetére


Lui82
tag

nem változott semmi :(
azt hol tudom beállítani, hogy az elválasztások . legyen ne valami más ami miatt krix-krax lehet?

(#15610) Rimuru válasza Foose (#15608) üzenetére


Rimuru
veterán

Előzményeket nem tudom! Mind a kettő vinyón van rendszer? Linux mind a kettő? Ha igen akkor rakd rendbe mind a kettő Grub-ot, utána már megcsinálhatod azt is hogy az egyik Grubból eléred a másikat így nem kell F11-el váltanod a vinyók között.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#15611) Foose válasza Rimuru (#15610) üzenetére


Foose
addikt

Nem,a 80GB-os vinyón xp van,végszükség esetére. Futottam már olyan programba pl telóhoz,amihez windows kell. De most nem értem,a másik vinyómon volt-van az ubi, (160GB-os) ezen volt eddig a grub,(vagy az eddig is a másikon volt,csak most xubuntura frissítéskor történt vele valami azon kívül hogy frissítette a grubot is?) ami most valószínüleg nincs. Ezért nem indul ha a 160-as vinyót bootolja a gép. Mindjárt megnézem tudok-e rá tenni valahogy.

[ Szerkesztve ]

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#15612) Kendek válasza Lui82 (#15609) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

A dconf szerkesztőben a com -> canonical -> indicator -> datetime alatt találsz még beállításokat, próbáld meg visszaállítani az összes értéket alapértelmezettre. Az időzóna meg legyen Budapest.

<-ƘƘ->

(#15613) Lui82 válasza Kendek (#15612) üzenetére


Lui82
tag

ez sem segített, ezt mutatja:

(#15614) Kendek válasza Lui82 (#15613) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Habár nem állítottál vissza semmit sem alapértelmezettre, az látszik, hogy valami nem stimmelhet, mert nálam pontot ír kettőspont helyett. Újraindítani próbáltál már a nem kellő nyelvek eltávolítása után? Ha magyar az egyetlen, és a parancsot is lefuttattad, akkor fogalmam sincs, hogy honnan veszi a kínait.

<-ƘƘ->

(#15615) Lui82 válasza Kendek (#15614) üzenetére


Lui82
tag

ez lett alapértelmezés visszaállítása után, újraindítás még nem volt, de megpróbálom még azt is, köszi

(#15616) Kendek válasza Lui82 (#15615) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Az alapértelmezettre visszaállítás után nem marad vastagbetűs semelyik sem. A jobb alsó sarokban levő gombot kell megnyomni hozzá mindegyiknél. A custom időformátumot meg hiába írod át addig amíg nem is az van használatban. A nyelvi beállításokhoz meg legalább egy ki- és bejelentkezés kellett volna a végén (gondoltam ez azért magától értetődő).

<-ƘƘ->

(#15617) Foose


Foose
addikt

Egyáltalán nem vagyok elégedett. Sem firefoxban,sem chromiumban nincs semmi betöltve ami flash,még egy egyszerű lejátszó sem :( Fel sem kínálja hogy kellene flash-t letölteni. Ez ugye a xubuntu 14.04. Az indítást sem tudom megoldani,egyszerűen sehogy nem indul "egy gombnyomásra" a rendszer,a lentebb írt grub gondok miatt. Google chrome-ot fel sem tudom tenni. Ez így nem kóser :( Jó kis megszokott 12.04-em nem csinált ilyen hülyeségeket. Lehet valahogy vissza kellene inkább tennem? De furcsa módon ugye a /home-ban minden megvan,de persze a systembackup-ot cseszhetem,mert nem külön partícióként lent feldobva a xubuntu. El nem tudom képzelni,mit csináljak hogy működjön nekem ez a rendszer,ahogy azt illik.... :B

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#15618) ubyegon2 válasza Foose (#15617) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Azért nem vagy elégedett, mert kapkodsz, ideges vagy. Így teljesen összekutyultál mindent, amit össze lehet.

Ez, amit végül csináltál ez alapján néhány gombnyomással a jelenlegi rendszeredről is működött vona és még a GRUB- ot se kutyulja meg: How can I upgrade to the latest version of Xubuntu?

Furcsának tartom, hogy az Ubuntusok ezt nem javasolták neked itt az Ubis topicban. Én most pillantottam rá a Xubuntu honlapjára, a MINT- ben nincs ilyen frissítési lehetőség, ezért szurtam ki.
Nem ártott volna átolvasgatni neked sem a Xubi dokumentációját, ilyen esetekben kötelező! Lehet, hogy így pár nappal később jelenik meg a frissítési opció, mint ha letöltenéd a legújabbat, de ez sem váletlenül van így.

Döntsd el, mit szeretnél pontosan elérni célként, olvasgasd a dokumentációkat és ha valamit nem értesz pontosan, arra kérdezz rá itt. Most egyből az elején jól összekutyultunk többféle ötlettel, mert nem volt kedved jobban utánaolvasni és igazából szükséged se volt a váltásra, csak kíváncsi voltál.

Egyszerű egyébként a feladat:

Most live cd-ről indítva le kell pucolnod a disztrót tartalmazó partíciót és feltelepíted a 12.04-et, csatolod hozzá a /home- ot és olyan lesz, mint volt. Ha mégsem, akkor ott a Systemback, visszaállítod azzal a rendszert.
Ha minden OK, akkor, ha szükséges, a fenti leírás alapján frissíted 14.04- re!

(#15619) Foose válasza ubyegon2 (#15618) üzenetére


Foose
addikt

Nem,nem kapkodtam el semmit. Kellett egy frissebb rendszer,és ez megtetszett. Az biztos,ha vissza tudom tenni a 12.04-et,akkor az xfce csomagot fel fogom tenni. Na de ahogy nézem a linket,az alapján nem xubuntu ment volna fel,nem? Nekem pedig a gyenge gép miatt az kellett. Végülis a live cd-ről frissítettem 12.04-ről xubi 14.04-re. Gyalulta a 12.04-et,ment a helyére az új,ezért nem értem,a grub miért nem ott van ahol lennie kellene. Lemezen van 12.04-em,azt akkor most telepítsem fel,így hazamegy a fenébe a 14.04. Na de mint ahogy windowson is,amik oda települnek progik,ahol a rendszer van,azokkal mi lesz? Vagy most végülis itt ubuntu esetében minden a home-ra települ?? Nem értem :) A home-ott a telepítő választotta le,amikor frissítettem xubuntura. Akkor most 12.04 telepítéskor hogy tudom csatolni a home-ot? :)) Ez az,hogy nekem nem 14.04 kellett,hanem egy disztró,mert gyenge a gépem. :) Nincs nekem semmi bajom a xubuntuval,csak az hogy semmi nem működik :) Nincs flash,fel sem ajánlja.... Ha valami proginak az ikonját kiteszem az asztalra,és indítanám,akkor hápog hogy nem biztonságos stb... Ilyesmik.

[ Szerkesztve ]

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#15620) ubyegon2 válasza Foose (#15619) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

"Na de ahogy nézem a linket,az alapján nem xubuntu ment volna fel,nem?"

upgrade to the latest version of Xubuntu? A link nevében is benne van, de http://docs.xubuntu.org/1404/migrating-upgrading.html#upgrading itt is látszik, hogy az XUBUNTU ! :F

Javallottam már sok mindenkinek, neked is, aki gyengébb gépre problémamentes és jól kinéző gyors rendszert akar:

Manjaro XFCE Arch alapú, így igen stabil és gyors. Elfelejtheted ezt a mondatodat is: Nincs nekem semmi bajom a xubuntuval,csak az hogy semmi nem működik :D

Nekem MINT 16 mellett ez is fenn van és soha semmi gondom nem volt vele.

Szerintem ezt próbáld ki! Pucold le az ubikat, de a systemback fájlt azért őrizd meg!

"A home-ott a telepítő választotta le,amikor frissítettem xubuntura. Akkor most 12.04 telepítéskor hogy tudom csatolni a home-ot?"
Így sehogy, azt hittem külön /home partíciót hoztál létre.

[ Szerkesztve ]

(#15621) Foose válasza ubyegon2 (#15620) üzenetére


Foose
addikt

Na már most nem akarok ebbe belemenni, pont az volt a cél, hogy gyengébb gépre.... Most rakom a 12.04-et,de ez a partíció engem kikészít :D most látott minden partíciót, és de, bocsánat, külön van home partíció. De nem értettem mit akar,nagy nehezen formázom azt amin a rendszer van, de nem jöttem rá, Hogy csatolom a home-ot :( nem értem ezt a dolgot. És ha akarom ha nem, van egy 2gb-os swap is. Mondjuk asszem ez így ok. Valahogy kínai nekem ez az Ubuntu :(

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#15622) ubyegon2 válasza Foose (#15621) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Manjarot pont a gyengébb gép miatt említettem.

Itt ismerkedhetsz a partícionálóval:
gParted használata képekkel.
Telepítés során is hasonló műveletekre van szükség.

[ Szerkesztve ]

(#15623) _Dumber_ válasza Foose (#15621) üzenetére


_Dumber_
őstag

A már meglévő /home-ot úgy tudod csatolni, hogy a telepítéskor "kézi particionálást" válasszál, és ott jelölöd ki, hogy melyik hogyan csatolódjon.
Egyre figyelj ! Míg a /-t MINDENKÉPPEN le kell formáznod, addig a /home-ot TILOS !

Érdemes először mindent kipróbálni virtuális gépen, és ott mindent kézi beállításon felrakni. Hamar rá fogsz jönni, hogy mi kell automatikusan és mi kézin a Te igényeidnek. - ( bár látom, hogy neked gyenge géped van, arra meg nehéz a virtualbox-ot rákanyarítani :( )

Én soha nem bízom a telepítőre a particiókat, mert nagy meglepetést tud okozni. Volt olyan, hogy szűz virtuális gépet képtelen volt rendesen particionálni automata módban. (ha jól emlékszem akkor a 13.04-es ubik voltak ilyenek)

(#15624) hcl válasza Foose (#15621) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Tényleg utána kéne olvasni, ha nem érted, mit csinálsz, akkor nem is lesz jó.
Ezt szoktam önreklámozni, ha Kubuntu is, a telepítés menete és az alapfogalmak azonosak

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#15625) Foose


Foose
addikt

Hát,meg is ittam a levét,mert ez a partíciós szentszűzmária össze is lett kavarva :D Egyre jobb káosz van a vinyómon. Mivel kézi telepítésre mentem,formáztam az anno 20Gb-nak megadott partíciót,fel is ment a 12.04,de ami külön partíció volt és at volt a home,úgy látom nem jól lett csatolva :( Ettől féltem. Most külön meghajtónak látja. Ott megvan minden,de ez nem így volt :( Most már én sem tudom,hogy van darabolva a vinyó :( MEgöl az ideg. Most a régi /home az "137GB fájlrendszer"-ként látható :( Asszem partícionálni kellesz. De ne próbáljam meg a home-ra mentett visszaállítási pontot systembackup-al visszarakni? Gondolom nem fog segíteni,mert most nem úgy van csatolva a home,ahogy ezeleőtt :( Kezdek semmit sem érteni. :W

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#15626) #40553216 válasza Foose (#15619) üzenetére


#40553216
törölt tag

Ha jól látom, 4-5 napja raktad fel az első Ubuntut. :) Feleslegesen upgrade-eltél, mert simán rakhattad volna fel egyből a 14.04-et. Ezen belül még a livecd-ről való "upgrade" meg még feleslegesebb volt. A telepített 12.04-en belül egy alt-F2

gksu update-manager -d

és ez megtette volna, amit akarsz. Most olvastam végig a sort. :)

Ha a 14.04-nél tartasz már, akkor célegyenesben vagy. Felrakhatod a teljes Lubuntu desktop felületet, vagy csak az LXDE-t (jóval kevesebb felesleges programot rak fel, pl. ha az alap Ubuntu felment, akkor már van Libre Office-od, így a Abiword és a Gnumeric felesleges). Ha meg fent van a szükséges minimális felület, leszedheted a többi, már nem kellőt (persze, enélkül is leszedheted, de akkor csak a konzol marad :DDD ), így kevesebb helyt foglal a gépeden.

Mielőtt bármit csinálsz, egy képernyőképet tölts fel ide a GParted-ről, minden lemezről! Ha van hdd-ről induló rendszered, akkor azon belülről indított GParted-ről, ha nincs ilyen rendszered, akkor LiveCD-s GParted-ről. Addig SEMMI MÁST NE CSINÁLJ!

[ Szerkesztve ]

(#15627) Foose válasza #40553216 (#15626) üzenetére


Foose
addikt

Nem,nem jól látod. Kb egy éve használom a 12.04-et,most frissebbet akartam. Kijött ugye a 14.04,de mivel gyenge gépem van,muszáj volt disztrót felrakni. Így jött a xubuntu. Tegnap felraktam,de sehogy sem jó,káosz nekem a 12.04-hez képest,se flash a gépen,sehogy.... nem mennék már bele. Most vissza akartam rakni a megszokott 12.04-et,csak telepítéskor nem jól csatoltam a home-ot.

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#15628) stopperos válasza Foose (#15627) üzenetére


stopperos
senior tag

Flash-t úgy tudod felrakni, hogy sudo apt-get install xubuntu-restricted-extras. Azért mondtam, hogy a live rendszert próbáld ki, és majd meglátod hogy tetszik e.

A home megjavításába nem mennék bele...

"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy

(#15629) Kendek válasza Foose (#15627) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

A Systemback rendszer-visszaállításához nem kell, hogy ugyanolyan partíciókiosztásod legyen. Indítsd el a rendszert, csatold a visszaállítási pont partícióját valahová (/media vagy /mnt), majd tallózd be neki, hogy lássa. Utána csinálj egy teljes visszaállítást automatikus beállításokkal. Így a GRUB-ot oda fogja újratelepíteni ahol a gyökérfájlrendszer is van.

<-ƘƘ->

(#15630) Foose


Foose
addikt

Szóval,én ezt nem így akartam :D 20GB a rendszer,(ne kérdezd,régen így raktam fel először az ubit) a többi lett ugye a home. Ja meg kellett ugye a RAM-hoz mérten dupla akkora swap,ezért ez 2GB. Na most,ezen a képen látszik,hogy extended lett az,ami eddig home volt. Nem tudom hogyan kellene,hogy ugyanúgy tudjam csatolni,és a tartalom nem legyen megint az mint mosst,hogy a rendszerhez megint kaptam letöltések,képek stb mappákat. Mert ugye az nekem szépen ott van a home-on. Azt a partíciót amikor teszem fel a 12.04-et miként csatoljam neki? home? :U Mert lehet nekiállok megint rányomni a 12.04-et. Sajnos az sdb6 ami ugye a home volt,most külön meghajtó,és abban van a saját mappa,azon belül minden,ahova tettem a systemback visszaállítási pont mentést is.

kendek nem értem,hova csatoljam a visszaállítási pontot? Épp most írtam hogy a korábbi home-on van. A rendszer saját biztonsági mentés cuccával is vissza tudom állítani? Nem értem miért mondjukm oda kell csatolni a visszaállítási pontot,és most nem szeretnék még nagyobb káoszt :)) Ránézek.

[ Szerkesztve ]

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#15631) Nkboy válasza Foose (#15627) üzenetére


Nkboy
senior tag

A nem jól csatoltam, az mit jelent? Nem jó helyre? Mert az nem olyan nagy baj.

Ami most /dev/sdb6 azt kell csatolni a /home -alá
Csak formázni nem kell!

[ Szerkesztve ]

A fekete kormánylégzsák a bézs utastérben felér egy őszinte vallomással

(#15632) Foose válasza Nkboy (#15631) üzenetére


Foose
addikt

Úgy értem,hogy mint lentebb írtam is,most "137GB fájlrendszer" néven van a gépen. :( Oké,azt szeretném én is,de azt most hogy tudom oda csatolni? Mert a rendszer telepítésekor szerintem azzal a partícióval nem foglalkoztam hová csatolja,ezért lett ez az eredmény :( Most mivel csináljam meg,hogy a sdb6 home-ként legyen csatolva a rendszerhez?

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#15633) stopperos válasza Foose (#15630) üzenetére


stopperos
senior tag

Bocsi, nem olvasok vissza. De ugye tudsz live környezetet indítani? Mert onnan ezt meg lehet javítani. (Előbb egy grub-ból indított recovery módon járt az eszem, de az lehet kicsit sok.)

Kb annyi kell, hogy live-ról indítasz. Felcsatolod a 20 gigásat és a régi home-od. A 20 gigáson megnyitod az fstab-ot, és a végén hozzáadszt egy sort a home-odnak. Az UUID-t tudod, mert már felcsatolódott a /media alá (terminálban egy ls /media). Majd a 20 gigáson törölni kell a home tartalmát, magát a könyvtárat ne. (ez megszabadít az új rendszer home tartalmától).
A felhasználói jogokkal lehet lesz gond, lehet nem. Azt újraindításkor tudod meg, de lehet javítani egy paranccsal. Ha egy felhasználó van a gépen, akkor velószínűleg az 1000-es számot kaptad meg, és az egyezik a korábbival, így nem lesz gond.

[ Szerkesztve ]

"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy

(#15634) Nkboy válasza Foose (#15632) üzenetére


Nkboy
senior tag

Nyugalom nincs gond :)
Szerintem itt megtalálod megoldást.

A fekete kormánylégzsák a bézs utastérben felér egy őszinte vallomással

(#15635) Foose


Foose
addikt

Hűha. Ez mind a kettő kb ugyanaz,csak épp kínai nekem :(

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#15636) Nkboy válasza Foose (#15635) üzenetére


Nkboy
senior tag

terminálba:

cat /etc/fstab

Másold be ide.

A fekete kormánylégzsák a bézs utastérben felér egy őszinte vallomással

(#15637) Kendek válasza Foose (#15630) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Ha eddig a kiterjesztett helyén állt a /home alá csatolt partíciód, akkor attól tartok, hogy minden adatod törlődött róla és nincs is miről beszélni. Ha a /media/<UUID> csatolási pont alatt megtalálod a Systemback könyvtárat, akkor viszont mégiscsak megvan, és egyszerűen csak be kell azt tallóznod a Systembacknek, hogy lássa a visszaállítási pontot. Ezt nem tudom ennél jobban elmagyarázni, a tárolási könyvtár megváltoztatása nem bonyolult. Azt is tudod, hogy mi volt a régi hely, és azt is, hogy most hol van. Nem látom a problémát...

<-ƘƘ->

(#15638) Foose


Foose
addikt

Jelenleg a 20GB-os lemezen a fstab így néz ki.

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#15639) _Dumber_ válasza Foose (#15635) üzenetére


_Dumber_
őstag

- indítsd el a linuxot.
- mikor felállt a rendszer nyiss egy terminalt.
- sudo nano /etc/fstab

megkeresed azt a sort amiben a temp és a / felcsatolása található

(nálam:

UUID=3cf85619-6020-4c26-87d2-0587ba6e8696 swap swap defaults 0 0
UUID=0ce65dd5-68bb-4152-987c-272f147d472d / ext4 rw,relatime,data=ordered 0 1

)

utánna beírod:

/dev/sdb6 /home ext4 defaults 0 2

lemented (ctrc+x, és yes/igen a mentésre)

újraindít.. örül - remélhetőleg :)

szerk:
a linkelt fstab esetén ráálsz a végére, nyomsz egy entert, majd beírod a sort amit írtam .
A VÉGÉNY NYOMJ EGY ENTERT, HOGY LEGYEN ÜRES SOROD !!!)
majd ment--- etc..etc

szerk2:
a geditet rootként indítsd!!!

szerk3:

estleg a /dev/sbd6 helyett írhatod a "UUID=<és ide az a számsor ami a gpartededben a /media/ után látszik>

[ Szerkesztve ]

(#15640) rolland88


rolland88
tag

Üdv.
Én egy lenovo b590-es laptopot használok.
1 hónapja vettem a gépet, 13.04 es ubuntut tettem rá, de pár napja frissítettem 14.04 re, utánna még kétszer feltettem a frissítéseket.
Olyan gondom lenne hogy mikor tesóm játszana fb-n a jelly glutton-al akkor fehér képernyő jön be csak, de más játék meg működik rendesen.
Tudnátok erre valami megoldást írni?

(#15641) Foose válasza _Dumber_ (#15639) üzenetére


Foose
addikt

Gondolom mivel nem rootként indítottam a geditet,ezért nem tudom menteni :)) De sajnos most csak mentés másként lehetőség volt. Ezért kell a root?? Na de azt hogy kell? :U öööö.... próbáltam a jogokat átállítani,(fstab megnyitás) de azt írja hogy nem tehetem,mert nem én vagyok a tulaj. Nem értem. Csak egy fekhasználó van a gépen,én.

[ Szerkesztve ]

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#15642) _Dumber_ válasza Foose (#15641) üzenetére


_Dumber_
őstag

ezért bizony.. mivel ez egy rendszerfile, ezért más nem módosíthatja csak a root

gksudo gedit /etc/fstab

de szerencsésebb egy terminál és ott
sudo nano /etc/fstab

----
csak érdekelne, hogy a régi 12.04 és az új14.04- ben ugyanaz e a felhasználóneved?

[ Szerkesztve ]

(#15643) Fritz Teufel


Fritz Teufel
addikt

Nálatok Ubuntu 14.04-en működik a VLC VLSub? Nálam el sem indul. Még egy ilyen bugos szrt mint ez a disztró! :F v13.10-en működött. Azt hiszem Fedora lesz ebből...

[ Szerkesztve ]

Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2

(#15644) _Dumber_ válasza Fritz Teufel (#15643) üzenetére


_Dumber_
őstag

Vagy manjaro.. :)
soha többet nem kell verzióváltással küszködnöd :)

(#15645) Foose válasza _Dumber_ (#15642) üzenetére


Foose
addikt

Na most az van,hogy a 12.04-ben xyPV488 (alaplap miatt kaptam ezt) volt a nevem,és ma is ezt adtam neki,amikor reggel feltoltam a 12.04-et. Viszont valóban,tegnap a 14.04-nél csak simán xy volt a nevem. De most a 12.04 van fent. Terminálba beírtam amit kell,lent ott van a súgó hogy mentés mivel lehet,de nem vágom mit jelent: mentés ^o

[ Szerkesztve ]

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#15646) ubyegon2 válasza _Dumber_ (#15642) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

gksudo gedit /etc/fstab

Ezt a változatot Alt+ F2 után bejövő ablakba kell írni, ha igaz. :U

(#15647) _Dumber_ válasza ubyegon2 (#15646) üzenetére


_Dumber_
őstag

:B
asszem igen (én nem szerkesztek GUI alatt ilyen fileokat )

(#15648) _Dumber_ válasza Foose (#15645) üzenetére


_Dumber_
őstag

A nevedet azért kérdeztem, mert a /dev/sdb6-os lévő /home könyvtár akkor lesz csak jó, ha a mostani neved megegyezik az ottanival...

ctrl+o..
de ne azt válaszd, hanem a ctrl+x-et és a mentésre válaszolj yes-vagy igennel (angol vagy magyar?)

(próbálom szájbarágósan, de azért olvasd is el amit írok :U )

[ Szerkesztve ]

(#15649) Foose válasza _Dumber_ (#15648) üzenetére


Foose
addikt

Közben lentebb már olvasom, megcsináltam. A felhasználónév már sajnos így marad. De a 14.04 tegnap volt fent sima xy felhasználóval,most a 12.04 van xyPV488-al. Oké,értem én hogy gubanc lehet emiatt,de már nem tudok most mit csinálni. MAjd ha nem lesz jó,átírom a felhasználót. Most beírtam az UUID=<számsor-t,gép restart. Ja,akkor most kell átírni. Na megnézem azt hogy tudom. Nem tudom átírni a felhasználónevet arra,ami a 14.04 home-kor volt :(

[ Szerkesztve ]

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#15650) _Dumber_ válasza Foose (#15649) üzenetére


_Dumber_
őstag

Hát az nem egészen ilyen egyszerű..
ha nem lesz a felhasználóneveddel /home/felhasználó könyvtár, akkor jó eséllyel nem lesz grafikus felületed sem...

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.