Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz Fire/SOUL/CD #6322 üzenetére
Köszönöm. Elméletileg van CLI-ből használható modulja. Tesztelni fogom.
-
Thusor
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #6358 üzenetére
Igen azt is megtettem. Újraindítottam az agentet. De még mindig ugyanazt írja ki, hogy nem tudta betölteni a filerendszer szűrő drivert.
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
Thusor
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #6361 üzenetére
Diagnosztika futtatásakor azt írja amit linkeltem képként. Azokat meg is csináltam. Gép újraindít de még mindig fenn áll a probléma.
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
Thusor
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #6364 üzenetére
Milyen csomagnéven szerepel, ami alapján dpkg-vel eltávolítható? Vagy van valami futtatható uninstallja?
-
Thusor
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #6366 üzenetére
Köszi szépen a segítséget. Így le tudtam szedni. Nem teszem fel újra. Linux alatt csak nem szedek össze valami veszélyeset.
-
Thusor
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #6375 üzenetére
Megoldódott, köszönöm szépen. Visszatettem a 3.2-es kernelt és most már működik rendesen.
-
banán007
tag
válasz Fire/SOUL/CD #6720 üzenetére
Köszönöm a válaszokat! - Sokat segítettetek!
-
MODERÁTOR
válasz Fire/SOUL/CD #6731 üzenetére
Ez nem ehhez a Catalysthoz való.
-
MODERÁTOR
válasz Fire/SOUL/CD #6733 üzenetére
De, csak éppen a legacy meghajtóról van szó. Az HD 2XXX-től 4XXX-ig támogatja az AMD grafikus processzorait. Amiről te linkeltél, az meg HD 5XXX-től fölfele. Ennek az előző kiadása a 12.6-os volt, azt váltja. Csak éppen még a hónapokkal ezelőtt kiadott legfrissebb Ubuntuval sem kompatibilis.
(#6735) róland: Futtatni kell, ahhoz pedig előbb be kell állítani a jogosultságainál ezt (chmod +x), majd futtathatod:
./fájlneve
Érdemes Debian telepítőcsomagokat kreáltatni, a Next-Next-Finish megoldás nem túl nyerő. Ehhez csak használd a --buildpkg Ubuntu/quantal kapcsolót.
[ Szerkesztve ]
-
Penge_4
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #7671 üzenetére
Köszi, így már világosabb. A Linux -> Windows 8 sorrend eredményére én is kíváncsi vagyok. EFI-nél akkor már lehet, hogy nem írja felül, csak elhelyezi a saját boot loaderét. Bár ettől még kétlem, hogy látná majd az Ubuntut.
-
gyulank
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #7747 üzenetére
De az ubuntu bebootol, és fut akkor is, ha csak a 3TB-os van benne. Az ubuntu nem rendszer?
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #7747 üzenetére
Kipróbáltam, de a javítás semmit sem változtatott. Csak lett grub, benne ubi, ubispec, +2 mem diag, de legközelebb ezek se lesznek, hisz csak az ubit ismeri fel, és egyből az tölt. Nem lehet valamivel manuálisan betenni grubba a win8 klón partíciót?
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #7763 üzenetére
A probléma leírásakor leírtam, hogy nem EFI-s, még ha nem is konkrétan neked. Egyébként az a lap amit kiír alul. De te azt is mondtad, hogy ha nem EFI-s, akkor nem tudom használni rendszerlemezként.
Én pedig azt is mondtam, hogy de tudom, mert Ubuntu feltelepül, bootol, és fut.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
válasz Fire/SOUL/CD #7992 üzenetére
Már hogy ne lenne: http://keefox.org/
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #8083 üzenetére
Nem.
UEFI-re támaszkodó ASUS M5A97 EVO R2.0 lapról, de feltételezem ez ebben a kontextusban mindegy, mert a Fast, illetve Secure Boot itt is megvan.Üdv. core2
-
MODERÁTOR
válasz Fire/SOUL/CD #8092 üzenetére
Eldöntheti, hogy mit szeretne, már ha a lap UEFI-je valóban tartalmaz Compatibility Support Module-t. Az enyém igen, de mégis áttértem GPT-re és EFI-s indításra.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz Fire/SOUL/CD #8094 üzenetére
Majd eldönti, hogy mit csinál, én csak leírtam, hogy mit kell tennie ahhoz, ha UEFI-s telepítést szeretne. Semmivel sem bonyolultabb mint egy normál telepítés, ráadásul a GPT modernebb és kompatibilisebb. Az UEFI nem a Windows 8 sajátja, nem csak akkor kell (lehet) használni ha az is telepítve van.
Ahhoz, hogy normál módon tudja telepíteni a rendszert, az UEFI-nek tartalmaznia kell Compatibility Support Module-t. Tehát annyira mégsem általános ez a dolog, de valóban, még napjainkban a legtöbb alaplap támogatja a kérdést.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz Fire/SOUL/CD #8096 üzenetére
Jó-jó, nem akarok ezen vitatkozni, felőlem azt csináltok amit akartok. Ha legacy módban használjátok akkor úgy használjátok, nekem aztán igazán mindegy. De azon kívül, hogy nincs előnye (ami azért nem teljesen igaz), hátránya sem igazán van. Én ha új vinyóról lenne szó, biztos, hogy GPT-re váltanék, és akkor pedig már UEFI-s indításra is. Mert miért ne, miért jó a régi módszernél maradni? Az sem jobb, csak legfeljebb megszokta és ezért könnyebb.
Minden UEFI támogatott deszkára lehet Legacy-ban telepíteni
Felőlem hidd ezt, én meg maradok a valóságnál...A GPT-nek aztán tényleg nincs haszna, főleg egy 2TB-nál nagyobb vinyó esetében nincs...
[ Szerkesztve ]
-
Foose
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #8862 üzenetére
Köszi,sasolom...
Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL
-
törölt tag
válasz Fire/SOUL/CD #9305 üzenetére
Köszönöm, végre kidobhatom a windowst
-
Qasam
aktív tag
válasz Fire/SOUL/CD #9308 üzenetére
Köszönöm!!!
-
törölt tag
válasz Fire/SOUL/CD #9329 üzenetére
# W8 az SSD-n volt. Az adatok az NTFS HDD-n, amit most nem érek el, fenti üzenetre hivatkozva.
# Nem emlékszm megmondom őszintén, de elvileg nem kellene hogy számítson, hiszen másik particióról beszélünk (amihez tudtommal nem nyúltunk).
# UEFI vagy sima install? PD-ról bootoltam, arról telepítettem.BIOS-ban: Fast Boot disabled. Ez mire is volt jó?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Fire/SOUL/CD #9333 üzenetére
PD-ről ha boot-olsz, akkor még véletlenül sem az UEFI előtagos menüvel indítani a telepítést.
UEFI előtagos telepítés? Ez mit jelent?
-
törölt tag
válasz Fire/SOUL/CD #9335 üzenetére
Értem! Köszönöm, az install megy újra. Utána jelentkezem.
-
törölt tag
válasz Fire/SOUL/CD #9335 üzenetére
Nos, lehúztam a HDD-t és nem az UEFI előtagos PD-vel telepítettem, hanem a simával. Probléma nem lett megoldva. Ellenben találtam egy ilyen cikket, de hülye vagyok hozzá. Az elsó háromnegyedben található az én hibaüzenetem.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Fire/SOUL/CD #9338 üzenetére
Sajnos a lementés nem járható. A HDD 2TB méretű, 80% terhelt. Nincs külső meghajtóm, a lementése nem lehetséges. Szóval örülnék valami kevésbé drasztikus megoldásnak.
kispx: mely gyökérkönyvtárban? A HDD-n? Azt nem tudnám megmondani, mert ugye nem érem el. Az SSD-n van egy 8GB-os swap partíció és egy maradék, amiből 7GB-t foglal el az OS, ha emlékem nem csal.
[ Szerkesztve ]
-
n00n
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #9507 üzenetére
Köszi szépen, akkor már csak azt nem értem nálam miért ilyen:
Ötlet?
-
n00n
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #9509 üzenetére
Valamit szerintem elpiszkáltam inkább:
Kendek: Azért gondolom én is, hogy elpiszkáltam, csak éppenséggel nem rémlik, hogy telepítettem volna.
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz Fire/SOUL/CD #9815 üzenetére
há mert gondolom linux alapon rakta fel azért...
szerintem az NTFS-3G-t kéne felraknia, de nem értek hozzá
-
donceleger8
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #9815 üzenetére
Mert ez ubuntut nem win felületre telepítettem, hanem bootolható változatban telepítettem, és amikor a gépem elindul választhatom, hogy a win8 vagy az ubuntu induljon el.
Szóval xbmc elindul, onnantól már linux-os a téma, a kérdésem meg az volt, hogy linux alatt hogyan érem el a windows-os mappáimat, ami szintén ezen a meghajtón található meg, hogy a media fájljaimat meg is tudjam nézni az xbmc alatt.Amelyik cápa a tenyeredből eszik, az a lábadból is fog!
-
donceleger8
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #9818 üzenetére
Nem értem ezt a fájlkezelő részt!
Nekem egyből az xbmc indul el, csak azon belül tudok mozogni.
A legújabb xbmc van feltelepítve, de sajnos nem találom a D-nek megfelelő partíciót. Pedig már szinte az összes mappát végignéztem. Igazából egyetlen fájlt sem találok, ami a merevlemezen van!Amelyik cápa a tenyeredből eszik, az a lábadból is fog!
-
Tamás88
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #9818 üzenetére
Kivéve, ha van lapozófájl, és hibernálási fájl, ugyanis a Windows 8 alapból a gyors leállást használja, ami ugye nem más, mint hibernálás, így az Ubi nem tudja megnyitni az NTFS meghajtókat.
-
Rimuru
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #9821 üzenetére
Ha XBMC oldaláról töltötte le akkor jó kérdés hogy mi van rajta (bár úgy nézem Gnome van), egyébként fstab szerkesztéssel könnyen tudja csatolni.
Egyébként azt nem értem miért jó így külön felrakni mikor megy Windows alatt is.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
donceleger8
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #9823 üzenetére
Köszi szépen, így már sikerült.
Viszont valamiért nem tökéletes a dolog. Ha arrébb húzok egy ablakot, akkor ott marad a nyoma, mintha lefagyna, de mégsem.
Illetve két megjelenítőt használok, a monitor és a tv, de amikor kikapcsolom a mirror funkciót, nem engedi elmenteni vmi felbontás hiba miatt, illetve nem tudom kiválasztani csak a tv-t, mint megjelenítőt.
Továbbá hang sem volt, pedig az xbmc felületen a hdmi van kiválasztva. Érdekes, hogy normál hang sem volt, a házi mozi ugyanis a sima hangkimenetre van kötve, de ott sem jött hang. Az Ubuntu felületen viszont a beállításokban ugyanakkor látszik mindkettő lehetőség.
Amúgy a filmet először szépen elindította, de utána akadozott mint az állat. Ez másnál is előfordult ahogy olvastam a fórumokon.
Ha ezeket sikerülne beállítani tetszene a dolog, a windowsos változat pedig valóban nagyon gyenge.Amelyik cápa a tenyeredből eszik, az a lábadból is fog!
-
donceleger8
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #9825 üzenetére
Nem és erre magam is rájöttem kb 45 perce. Mekkora láma vagyok mi?
Épp most szereztem be a linuxos drivert, feltelepítem és majd jelzem hogy alakult a dolog.
Köszi az eddigi segítségeket!
üdvAmelyik cápa a tenyeredből eszik, az a lábadból is fog!
-
donceleger8
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #9833 üzenetére
Miért szűnik meg a támogatás egy elvileg újabb rendszer esetében?
Szerintem megpróbálom a terminált elérni ezen verzióval, ha nem megy akkor 12.04-es lesz.Amelyik cápa a tenyeredből eszik, az a lábadból is fog!
-
félisten
válasz Fire/SOUL/CD #9846 üzenetére
PeppermInt 4-el nincs gond, de csak azért, mert annyira frissen van csomagolva, hogy nincs mit frissítenie.
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
God Vazzeg
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #9847 üzenetére
Mint 15-öt is tesztelheted, nekem itt ketyeg, nincs vele gond
-
donceleger8
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #9846 üzenetére
Már késő!
Tegnap este felraktam a 13.04-es verziót, a telepítés rendben lezajlott, de újraindítás után semmit sem volt hajlandó csinálni. Többször is megpróbáltam. Mérgemben szakítottam az Ubuntuval, helyreállítottam az MBR-t és visszaadtam a meghajtót a D meghajtóm számára.
Marad a Windows és max majd veszek egy mediaplayert.
Azért köszönöm szépen mindenkinek a segítséget.Amelyik cápa a tenyeredből eszik, az a lábadból is fog!
-
MODERÁTOR
válasz Fire/SOUL/CD #9940 üzenetére
De van, csak ki kell vezetni. Az alaplapi tűsorra rádugod a vezetéket, majd a csatit rácsavarozod a gépházra.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz Fire/SOUL/CD #12908 üzenetére
Baloldalt fent a GNOME Terminálnak is volt indítómenüje, akár Főmenüje is ha az lett beállítva. Szerintem csöppet jobban hasonlít a Start menüre, meg úgy általában a Windows tálcájára mint a Netbook Edition felülete. Mindenesetre legyen igazad, akkor mit lehetne tenni, hogy megjelenjen?
-
busman83
csendes tag
válasz Fire/SOUL/CD #12910 üzenetére
Igen, egy HP Netbook-on van!
-
busman83
csendes tag
válasz Fire/SOUL/CD #12912 üzenetére
Az említett, Alt + F2 kombinációra semmi sem történi, nem jön elő semmi menü.
-
atesss
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #13459 üzenetére
Igen, pontosan ezt próbáltam.
És elég rossz emlékeim vannak.
Mármint a saját hülyeségemből, de akkor is...
Egy jó fél napos szívást kreáltam magamnak azzal hogy nyomtam egy csomagfrissítést, és utána nem indult el a rendszer. Újratelepítés után meg a kétmonitoros rendszert kellett beüzemelnem. Aminek a vége az lett, hogy az Ati helyett vettem bele egy NV videokártyát. Nem ért meg részemről akkor plusz még pár óra szívást a kártya ára (meg amúgy a régi Ati kártyát meg el tudom vinni)De a HPLIP-re visszatérve:
A függőségek (szükséges csomagok) telepítésénél akadt el.
Maga ez az installer nem tudta felrakni. Nekiálltam manuálisan felrakni őket. De vagy 15 csomaggal megcsináltam ezt.
De egyet így sem sikerült.
Utána nyomtam egy apt-get update-et, utána próbáltam másik szoftverforrás szervert választani (nyilván utána megint update), majd mivel az sem ment, végül nyomtam egy apt-get upgrade-et. Utóbbit mint később kiderült nem kellett volna...[ Szerkesztve ]
-
soldi3r
veterán
-
Fritz Teufel
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #14579 üzenetére
Igen, így csináltam ezen leírás alapján: How to install Kernel 3.14 on 64 bit Ubuntu, Linux Mint and derivative systems
Nem akarok elkiabálni semmit, majd holnap reggel nyilatkozom... mármint a stabilitásról.
Jah, és köszönöm mindenkinek a segítséget!
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #15034 üzenetére
Ez pedig így nem igaz. A discard az online TRIM-et kapcsolja be, Ubiban offline TRIM van bekapcsolva (ellenőriztem ), heti futással... ezért nem fogsz egyből eredményt látni.
Arról még megy a vita, hogy melyik jobb, de a kernel-ben nincs jól implementálva az online TRIM, így nagyobb mennyiségű adat törlésekor belassul.
@jános: Ez azt jelenti, hogy az SSD támogatja (supported), nem azt, hogy fut is.
Egyik módja, hogy ha lefuttatod a sudo fstrim-all parancsot, ha viszonylag megdolgoztatja a gépet, akkor látja az SSD-t, ha pillanatok alatt végez, akkor nem. Jobbat még nem találtam. Vagy online-ra kapcsolod be.[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
MODERÁTOR
Na jó, de az fstrim nem ugyanaz mint a discard csatolási opció. Azt próbáld ki, hogy futtatod a teszt szkriptet, majd mikor kiírja a 120 másodperces várakozást, akkor add ki az fstrim /csatolási/pont parancsot. A végeredménynek ugyanannak kell lennie mint discarddal, csak éppen nem kapja meg az SSD minden törléskor a TRIM utasításokat.
-
assemble
addikt
Ennek a default TRIM temanak kozben utanaolvastam, es a kovetkezore jutottam:
Ami TRIM alapbol engedelyezve van, az nem a filerendszer szintu discard opcioval van elerve, hanem egy masik modszerrel, cron-nal, ami idoszakonkent futtatja le az fstrim-et, es nem TRIM-el egybol minden torles utan. [link] [link]Emiatt nem nullazza ki ez a teszt sem a file-t, az csak a kovetkezo idoszakos TRIM futas utan tortenne meg, ami azt hiszem alapbol ilyen heti futasura van belove (weekly).
Elvileg egyebkent azert igy csinaljak, mert a /discard-nak elvileg vannak eszreveheto teljesitmenyvonzatai sok file torlesenel (elvileg tobbszoros kulonbseg is lehet - de sztem ez mondjuk tenyleg csak sok file-ra vonatkozik, normal felhasznalasnal valszeg nincs jelentos kulonbseg), es normal felhasznalasnal elvileg eleg ha ilyen hetente fut le. Aztan fene tudja, hogy melyik megoldas ami a tenyleg jobb, mindegyiknek megvan a maga elonye az biztos. -
MODERÁTOR
válasz Fire/SOUL/CD #15174 üzenetére
Azzal szoktak érvelni, hogy sok kisebb fájl törlését nagyon belassíthatja az online trimmelés. Persze ezzel együtt meg akkor fstrimmel az írási műveletek lassulhatnak. De biztos kitesztelték, hogy ez így van jól, nem tudom.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest