- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
kertsa #17007 üzenetére
az jó, mert én meg épp azt tervezem, hogy a desktopon a lekalózolt win 7-et (nem vagyok rá büszke, de na...) windows embedded 8-ra cseréljem, mellyel együtt a Linux-ot kiköltöztetném egy notira.
Azért pont embedded, mert 27k a licenc, illetve 6hónapra kapok ingyenes licencet.
egyébként erre azért van szükség, mert Windowst kizárólag játékra használok, illetve használnék, csak semmi kedvem ide-oda bootolgatni. illetve ha csak fórumozok, vagy LibreOffice-szal bűvészkedek, oda elég egy noti, ami ráadásul kevesebbet is fogyaszt. -
-
-
-
kertsa
senior tag
válasz
kertsa #13153 üzenetére
apt-get remove metacity , majd következő újraindításnál még a metacity felületet hozta be hibával. Kijelentkezett és tudtam választani
Nem rég óta használok linuxot, de azóta a windóz csak van. Sajnos a youtubos letöltéseket nem tudtam egyszerűen megoldani... egy darabig volt egy chrome plugin ami beépített egy download gombot, de eltűnt a bővítmények közül
-
válasz
kertsa #13124 üzenetére
A sok mókolást mindig úgy végzem, hogy Kendek fórumtárs Rendszerment (Systemback) nevű programjával készítek egy mentést, ha elcseszek valamit, mehet vissza a pár perccel azelőtti állapot.
Érdemes felvenni a tárolóját a frissítések miatt:*
sudo add-apt-repository ppa:nemh/systemback
sudo apt-get update
sudo apt-get install systembackvagy letöltheted: link
(*Ezért pedig köszönet atesz117-nek Innen van)
-
-
-
-
válasz
kertsa #13116 üzenetére
Linux felépítése? Csomagokból áll. Adott csmagot több dolog is használhat, de pl. egy GUI programnak lehet, hogy kell egy csomó egyéb cucc is, amitől ő függ. Ezeket a függőségket telepítéskor a csomagkezelő lerántja a szerverről. de nem törli, ha csak azt az egyet tölröd, amit megadtál neki.
Mondd neki azt, hogy sudo apt-get --autoremove
Amúgy megvárhatod, amíg valami Unityben tapasztaltabb ember mondana valami arra, hogy miért nem ment neked a juniti.
-
válasz
kertsa #13112 üzenetére
Sajnos Unityben ennyire nem vagyok otthon. Gondolom a compiz hiányzik neki, vagy akad össze a kwin-nel (a compiz a Unity alatti ablakkezelő, a kwin a KDE-é), azért nem megy.
Nyugodt szívvel nem tudom mondani a Compiz Config Managert, illetve mondanám, csak azt nem tudom, hogy a reset vagy a replace hazavágná-e a KDE-t :S
Amit gúgliztam a dolog után, mindehol az volt, hogy user feltette a Unityt a KDE mellé, és szépen ment... :S -
válasz
kertsa #13108 üzenetére
Fentebb írtam, hogy bejelentkezéskor tudsz felületet választani, hogy éppen melyiken induljon. Ha automata a bejelentkezés, akkor bejelentkezik az alapértelmezettel, és ha nem azt akarod, akkor kijelentkezel, majd másikkal be.
Elvileg nem kefél el semmit, legalábbis egy 3. rendszer feltelepítésével is van annyi esélyed egy kiadós cumira, mint ha csomagból felteszed.
Ja, a ubuntu-desktop csomagot nem csak terminálból, szoftverközpontból/csomagkezelőből is felteheted. -
válasz
kertsa #13104 üzenetére
Lehet úgy is, hogy a sima Ubuntura teszel KDE felületet, de erre is tehetsz Unityt. Ha minden igaz, így tudsz a meglevű Kubuntura Unityt tenni
-
válasz
kertsa #13097 üzenetére
Ha felteszed ezek mellé, akkor működnie kell a választómenünek. De a KDE nem operációs rendszer, csak egy felület Linuxra. Tehát az alatt milyen Linux van?
Merthogy a meglevő Linuxra is tehetsz más felületeket (pl. az alapértelmezett Ubi felületet, a Unityt), és akkor nem kell telepítgetned. Felületet választani meg bejelentkezésnél lehet. A programok is ugyanúgy elérhetőek az összes feltett felületről. -
-
-
-
-
-
-
-
-
Rimuru
veterán
-
-
-
vinibali
őstag
válasz
kertsa #10984 üzenetére
sudo sh /usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh
de ez annyira kommersz, hogy google 1 másodperc alatt kiadja. és ne ppa-ról szedd le, hanem inkább az AMD hivatalos oldaláról!
vízjel eltávolítás -
gery2123
őstag
válasz
kertsa #10972 üzenetére
Olvasd el Sly kolléga írását, ott minden le van írva. Én is ssd raktam, csak annyi a különbség hogy a partíciók mérete más, illetve a swap. Bocsi de mobilról vagyok.
http://logout.hu/bejegyzes/syl/husz_ev_windows_utan_tiz_honap_linux/Itt minden le van írva hogy mit kell előtte és utána tenni. Plusz az ssd méretének a 10-20 % hagyd üresen majd.
-
-
Akkor lehet az újabb kernel kell neki.
A 12.04-et miért cserélted le? Illetve azon sem történt olyan, hogy kernelfrissítés után nem ment?@vodkaboy22 : Elég gyorsan feladtad
Különben nkem eddig Atheros-os PCMCIA, Ralink USB-s, Broadcom-os mini PCI-os, mind ment elsőre, minden Linuxszal...
Mondjuk az Acer 3055-ökből, ahányat eddig telepítenem kellett, mindegyiken szenvedni kellett a windózos drivereikkel, mert az Atheros windózra elkefélt valamit bennük... -
vodkaboy22
addikt
Halkan jegyzem meg én se tudtam se 10.04 se 12.04-en megcsinálni a laptop beépített wifi-jét igaz nem is bajlódtam vele mer 56gbit-es csak és van elszorva vagy 3 db 300gbites usb-s amit viszont bedugva egyből müködik. Jól lehet szerintem ez nem azt jelenti, hogy nem is tudnám megcsinálni csak tojok rá
30 perc bajlódás után úgy döntöttem nem ér meg több időt szánnom rá.
-
-
Nagytalp
senior tag
Milyen chip van a Wifi kártyádon? Próbáltad már?: ndiswrapper
-
"Mikor töröltem a hálózatkezelőt, megszűnt minden netkapcsolat. és hogy le tudjam tölteni a wicd progit, be kellett állítani egy vezetékes kapcsolatot."
Ja, de akkor nem a probléma megoldásához volt közvetlen köze
(Mondjuk nyomd vissza auto-ra az eth0-t, mert később is kellhet még a kábel DHCP-vel.)
Az atomstabil Linux az a Debian stable ága
De azon a csicsát el lehet felejteni.
Különben nálam a Kubuntu is problémamentes (11.10), meg a legtöbb esetben az összes.
Kb. addig van szívás, amíg ezeket a bajokat ki nem gyomlálod belőle.
Különben milyen Kubud van? 12.04 még elég kiforratlan... -
-
TomBoy1986
veterán
Bár ez Suse-s doksi, de a KDE az KDE:
"Encrypted wireless networks are marked with a green (WPA) or yellow (WEP) shield, while open networks are marked with a red shield."
Szabad fordításban, ha zöldet akarsz, akkor WPA (abból is inkább a 2).
-
-
TomBoy1986
veterán
Szia, emlékeim szerint ezt akkor szokta mutatni, ha nincs WPA/WPA2/WEP kódolás bekapcsolva.
Router konfigjába belépsz és beállítod a WPA kulcsot, amit minden kliens gépen is be kell állítani az első routerre történő csatlakozáskor. MAC szűrés nem elég, mivel az könnyedén klónozható.
-
-
Csak a felület különbözik. A Linuxra írt programok kb. minden disztróval működni szoktak, Ubuntun belül meg még kevésbé szokott gond lenni az egyes változatok között.
Annyi az egyetlen hátrány, hogy ha nem az adott felületre készült programot teszel fel, akkor az egy csomó mindent feltesz magának a másik változatból, hogy működni tudjon. De ez a helyfogyasztáson kívül más gonddal nem jár. -
God Vazzeg
veterán
Én nem nagyon vágom, de itt nézelődj, van benne pár érdekes ötlet
-
Live Ubuntu indít, majd pár parancs:
sudo mount /dev/sdXN /mnt
sudo mount -B /dev /mnt/dev
sudo mount -B /sys /mnt/sys
sudo mount -B /proc /mnt/proc
sudo chroot /mnt
grub-install /dev/sdX
update-grub
exit
sudo reboot
Ahol is a /dev/sdXN a gyökérpartíció. Amennyiben külön van a /boot alá csatoltatva partíció, úgy azt is a helyére kell csatolni. -
rybank
senior tag
Még egy sudo apt-get clean-t is használj. Man megmondja miket csinálnak ezek. Egyéb takarító cucc értelmetlen. A hatékonyabb függőségkezeléssel lehetne spórolni a csomagokkal.
Emlékszem nem olyan rég felraktam egy csomagot, ami vonzott - szokás szerint - még vagy százat. Na most miután letöröltem purge-vel a függőségei fent maradtak, hiába az autoremove. Valaki azt suttogta, hogy Arch-nál ez jobb.
Természetesen nem az összes függősége maradt fen. Csak a nagyobb része. -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Meg fogom, ha hazaértem
Az biztos, hogy a wondershaper nevű csomag kelleni fog hozzá (csomagkezelőből, szoftverközpontból tudod feltenni, de még egyszerűbb, ha terminálba sudo apt-get install wondershaper
A scriptek tartalma :
1. (korlátozás, 128k letöltés, 16k feltöltést enged)
#!/bin/sh
sudo wondershaper eth0 128 162. (feloldás)
#!/bin/sh
sudo wondershaper clear eth0Ezek az eth0 hálókártyán módosítanak, ha wifit használsz, akkor wlan0 kell bele az eth0 helyére. Mondjuk így nem biztos, hogy jól írtam, de se asszony nincs a közelben, se a gép, amin használja, és erre emlékszem
Próbáld ki, bajt nem tud csinálni. Leteszed a két scriptet két file-ba, és azokra futtatási jogot adsz.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Milyen alaplapot vegyek?
- BMW topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nintendo Switch 2
- Fujifilm X
- Everest / AIDA64 topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Béta iOS-t használók topikja
- További aktív témák...
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged