- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Narxis: Problémák, problémák, problémák
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Na, belenéztem az English Grammar in Use könyvekbe, egész jónak tűnnek, eleinte megijedtem, mert nem találtam meg a megoldókulcsot, de látom hogy a könyv utolsó oldalain vannak. Mindenképpen megfogom vásárolni ezeket a könyveket.
Egyébként a 4. és az 5. kiadás tetszik, jól van megszerkesztve, dizájnos, de nem estek túlzásba.Azt hiszem, hogy ennek a haladó része az Advanced Grammar In Use, viszont annak csak 3rd kiadása a legutolsó.
Az English File-t ajánlották többen másol, az is tetszik.
Most mivel rengeteg könyvet végignéztem, ajánlani szeretnék valamit, ami egész jónak tűnik:
Dr. Pavlenko Alexander - Angol-magyar társalgási témákHárom része van, összesen 10 órás hanganyag van hozzájuk.
A Kreatív Angolnál, a Czifra Éva könyveknél vagy a 888 kérdés és válasz angol nyelvből könyvnél szerintem mindenképpen jobbnak tűnik és sokkal részletesebb, jobban szerkesztett az egész.
-
b0bcat
addikt
válasz
#76896256 #2847 üzenetére
Tudom, ez egy ilyen beidegződés, hogy a Kis angol nyelvtan mennyire szuper könyv (én is sokat hallom ezt a vélekedést, bár sokaknak inkább csak megvan a könyv, de soha ki sem nyitották), pedig már a maga idejében sem volt azon kívül kiemelkedő, hogy erőltetetten jópofáskodó példamondatok vannak benne.
Azóta pedig lényegesen jobb kétnyelvű nyelvtankönyvek jelentek meg a piacon.
-
b0bcat
addikt
válasz
#76896256 #2845 üzenetére
Örülök.
A kurzuskönyveket (mint a felsorolt Headway és barátai) viszont nem igazán tudom javasolni, mert nagyon össze-vissza van bennük az anyag. A Kis angol nyelvtan c. könyvet pedig határozottan nem ajánlom.
Ha nyelvtan, akkor English Grammar in Use (középfokig) vagy Essential Grammar in Use (alapfokig).
-
törölt tag
Kedves b0bcat, megfogadtam a tanácsodat, így vettem egy nagy levegőt, és azt mondtam: kezdjünk mindent előröl.
Beszereztem a Penguin Readers könnyített olvasmányait, és onnan kezdem legelőről. Itt legalább van sikerélmény.
Illetve felkerestem egy angol tanárt, és elhatároztam hogy heti egyszer elfogok járni hozzá.
A gyakorlásra is szeretnék rámenni, de konkrét tankönyvcsaládok érdekelnének, azokhoz van munkafüzet.
New English File, New Cutting Edge, New Headway, esetleg más - nem tudom melyiket tudnátok javasolni ezek közül. Tudom, hogy ezek nem otthoni önálló tanulásra vannak, úgyhogy a tanárral is átvenném őket, amiket nem értek belőlük.
Vagy ezeknél egy Szalai Nóra - 5 perc Angol könyvek, illetve Dohár Péter - Kis angol nyelvtannal kombinálva hatékonyabb lehet?
És milyen podcast anyagokat tudtok ajánlani nekem, ami kezdő szinttől haladóig van? A British Council Podcast-ot találtam, nagyon-nagyon jó, de én amerikai kifejtést szeretném inkább hallgatni.
Köszönöm!
-
tknof1871
őstag
Üdv!
Ha nincs meghatározott számú "munkánk" vagy "feladatunk" akkor egyes számban használjuk ezeket vagy többes számban?
A szituáció
X úr odaszól Y úrnak: Lépjünk tovább, sok munkánk van még.
(Tegyük fel X és Y úr egy gyárban dolgoznak, szalagmunkajellegű munkájuk van. Nem túl változatos feladatok. Y úr elbambult , mert kiragasztották a 2020-as naptárt amin vonzó nők vannak. Y úr meg minő véletlen tipikusan úgy viselkedik mint akinek Y kromoszómája van. Végig lapozza az összes hónapot.
SRY, ezt nem hagyhattam ki!)
Let's move on. We have a lot of task.
vagy
Let's move on. We have a lot of tasks.
Melyik lenne a helyes mondat? -
törölt tag
válasz
BonFire #2842 üzenetére
Oké, köszönöm!
Az általad linkelt reklámot megértem 100%-ban, illetve van egy újabb reklámja, azt is megértem teljesen [link].
Eddig csak az első anyagot hallgattam, a "A Kiss" c. leckét, abban volt jó pár olyan dolog amit nem értettem, illetve eléggé lassan fogom fel, amikor kérdez, ez zavart...
-
BonFire
veterán
válasz
#76896256 #2839 üzenetére
Bocs, hogy nem említettem, de én amikor az Effortless Englisht elkezdtem, akkor én már egy alapfokú ELO kurzuson túlvoltam, tehát azok a minimális alapjaim megvoltak, ami alapján az EE legkönnyebb, legegyszerűbb leckéjét megértettem. Van a YouTubon egy effortless english welcome reklám, ha megérted, amit beszél a csávó, akkor elkezdheted. Ha nem érted még a reklámját se, akkor még neked magas a kezdő szint is.
Amúgy van a csávóban valami beteges, ami legtöbb embert taszít. De kezdő szinten lényegtelen a személyiség; a lényeg az, hogy mindenből tanulsz egy picit.Mindenképpen alapozni kell valamilyen rendszerbe foglalt kurzus alapján. Az első tanulópénzt meg kell fizetni.
-
b0bcat
addikt
válasz
#76896256 #2839 üzenetére
Túl magas szintről kezdtél. A könyvolvasás biztosan túlzás a te szinteden, de a hallott szövegértésből is olyannal kellene kezdened, ami a szintednek megfelelő. Ahogy már többen említettük, ama bizonyos elengedhetetlen alapok hiányában csak nagyon nyögvenyelősen fogsz tudni haladni.
Szóval add lejjebb az igényeidet! Először tanulj meg nagyon alap szavakat, gyakorolj nagyon alap mondatokkal, és nagyon egyszerű nyelvezetű anyagokat hallgass illetve olvass!
-
törölt tag
Túl vagyok a második angol tanulási napomon, ami a célkitűzésem szerint haladt.
Hogy lehetne azt elkerülni, hogy ne kapjon el az idegbaj?
Ha például az Effortless English-ből alig értek valamit, vagy az általam beszerzett könyvekből (pl. most a The Haunting Of Hill House) még az első bekezdést sem sikerült megértenem?Egyébként találtam még nagyon jó podcast anyagokat, az British Council Podcast anyagjait, ezt fogom hallgatni az Effortless English mellett.
De itt is azt érzem, hogy alig tudom követni ezt a gyors beszédet (persze nem is olyan gyors, csak nekem gyors)...
Nyugtassatok meg, hogy a mindennapi gyakorlásnak lesz látható eredménye, mondjuk 1 hónap múlva, mert egyelőre lehetetlen számomra elképzelni hogy ennek lesz bármi eredménye...
Egyszerűen azt érzem, hogy a nyelvtanulást nem nekem találták ki, nagyon elkeseredett vagyok most, nagyon közel vagyok hozzá hogy hagyjam a francba az egészet...
-
b0bcat
addikt
válasz
#76896256 #2834 üzenetére
1) Minden intézményben másképpen folyik a tanárképzés. Amit tudni kell, az az, hogy magára a tanításra nem igazán készítenek fel.
Rengeteg elméleti maszlagot tanítanak, meg szétszívatnak a hardcore nyelvtannal. A nyelvből nagyon pengének kell lenni, és sokszor még az sem elég a 2-eshez.
2) Nem létezik havi bontás a megtanulandókra.
3) C1 körül indul a szint.
4) B2 szintű nyelvvizsgával kell rendelkezni ahhoz, hogy megkaphassa a tanár a diplomáját a képzés végén. (De a nyelvi alapvizsga simán C1 szintű ennek ellenére.)
5) C1-C2 szintű könyvekből folyik a felkészítés, de ebből sincs sztenderd. Kifejezetten leendő tanároknak szóló tankönyvet még nem is láttam.+1) Először anglisztika vagy amerikanisztika szakot kell végezni, és utána, pluszban lehet már csak tanári képesítést szerezni. Nem is létezik már itthon klasszikus nyelvtanári alapképzés.
-
törölt tag
Az angol tanári képzésnél milyen tematika szerint tanulnak a leendő tanárok? Mi az például amit egy hónapban meg kell tanulni? Egyáltalán milyen szintről kezdődik a tananyag?
Egy angol tanárnak C1-es vagy C2-es nyelvvizsga kell majd a végén?Illetve olyan tankönyvek érdekelnének, amikből angol tanárok készülnek fel a tanári pályára.
-
b0bcat
addikt
válasz
Mercutio_ #2831 üzenetére
Ha nem is kell feltétlenül erős középszinten lenni, de erős alapokkal kell rendelkezni ahhoz, hogy ne találgatás legyen a dologból. Illetve valamiféle segítség jól jöhet, akivel meg lehet beszélni, hogy azt jelentik-e a szavak, kifejezések illetve a mondatok, amit az ember gondol.
-
törölt tag
válasz
Mercutio_ #2831 üzenetére
Köszönöm a válaszodat.
Viszont én egy zenefüggő vagyok és zenegyűjtő.
Azt vettem észre, hogy a kedvenc zenéimben lévő számomra ismeretlen szavak jelentését elég egyszer lefordítanom, azonnal megjegyzem, mivel ezeket már rongyosra hallgattam. Tehát csak szavakat jegyzek meg, konkrét mondatokat nem.Például akkor lettem figyelmes erre, amikor Chris Jones - No Sanctuary Here c. zene szövegét olvastam, és a refrén jelentése (No refuge, no respite, and no sanctuary here) másnap is eszembe jutott rögtön, és elég volt csak egyszer lefordítani, nem kellet külön memorizálni meg mondogatnom, hogy berögzüljön - tehát nem úgy mintha szótárból tanulnám, ahol a francért sem akar megmaradni a memóriában a szó jelentése.
A kérdésemet kiegészíteném - Effortless English helyett tud valaki olyat, ami hatékonyabb lehet? Például podcast anyagok hallgatása? De milyeneket?
Bár az Effortless English mellett azért szeretnék kitartani, mert itt a fórumon is írta egy elég tapasztalt tag, hogy "örök kezdő"-t felhúz középszintre... Viszont azóta lehet hogy vannak jobb módszerek erre... -
Mercutio_
félisten
válasz
#76896256 #2830 üzenetére
zenéket hallgatok, miközben olvasom a szövegüket, - közben szótárazok, kiírom az idegen szavakat
Ezt szerintem (dalszöveg olvasás szótárazással) felesleges, amíg nem állsz egy erős középszinten, mivel a dalszövegek nem mindig szó szerintiek, illetve a nyelvtani szabályokat sem mindig tartják be, hogy kijöjjön a ritmus/dallam.
-
törölt tag
Sziasztok!
Péter_55 vagyok, múltkor írtam ide, csak nem sikerül belépnem abba a profilomba.
Tovább kutakodtam, hogy mely módszerek lennének a leghatékonyabbak, és a (tervezett) tanulási programomat megreformáltam, mégpedig így:
-Csak nagyon kevés nyelvtant tanulok egyelőre
-"Input módszer": Az érdeklődési köreimbe tartozó könyveket olvasok (akár regény, akár tech, mindenfélét) - közben szótárazok, kiírom az idegen szavakat
-Youtube videókat nézek felirattal, zenéket hallgatok, miközben olvasom a szövegüket - közben szótárazok, kiírom az idegen szavakat
-Mondatalkotás (Saját magam próbálok meg összerakni különféle mondatokat, amik éppen eszembe jutnak)
-Effortless English - Ezt hallgatni fogom napi másfél órát
Ami még pluszba jöhetne, az a kifejezések tanulása, mondjuk napi 10 új kifejezés, de fogalmam sincs hogy melyik könyvből kéne. Például Czifra Éva könyvekből vagy Kreatív Angolból?
Így jó lesz, ez elég? Napi 2 órát tudok rászánni a tanulásra, hétvégén többet. Vagy ti hogy tanulnátok a helyemben, ha lenne napi 2 órátok rá és A1-es szinten vagytok?
Ami érdekelne még engem az egy olyan tankönyvcsalád/szoftver, ilyen all-in-one angol cucc, ami kezdő szinttől a felső szintet célozza meg, és nem áll meg B2-nél, és ajánljátok ti is.
Köszönöm.
-
-
axioma
veterán
válasz
philoxenia #2827 üzenetére
Nem, nem csak a spec. szavakkal volt gond... hanem a gyakorlattal. Megerteni a hulye angol (brit angol) idiomakban beszelest, amivel nem fog kozepfokig talalkozni. Meg ahol folyamatosan kell az angol, ott jellemzoen nem csak anyanyelviek beszelik, vagy tul anyanyelviek (fonokom eredetileg skot)... szoval hiaba volt mar tobb evtizede nyelvvizsgam es hasznaltam a szakmam miatt olvasni mindenkepp, irni is mar konnyebben, kevesnek bizonyult.
-
axioma
veterán
válasz
Di Natale #2824 üzenetére
Hat, nekem azert mar felsofoku tesztek is 50-50-be mentek, de megis toltak (es fizettek) ahogy felvettek tovabbi angolra, mert hiaba Bp., a normal kommunikacio angol (inkabb szoban nem ment, es videokonf megbeszelesnel ez me'g jobban elojott). A kozepfoku olyan cegnel eleg, ahol max. olvasnod meg irasban valaszolnod kell, de ha a csapatmunka is angol, akkor egeszen biztos nem eleg.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Az a kérdés, mit nevezhetünk anyanyelvi szintnek. Beszéltük már arról, hogy az a szint az eredeti anyanyelven sem egyforma...
-
Di Natale
senior tag
Szerintem az anyanyelvi szintnek akkor van értelme, ha az illető külföldön szeretne élni. Egyébként az itthoni cégeknél elég a középfok. Például jöttek kínai vendégek hozzánk és Ők is törték az angolt.
Ha külföldön élsz már évek óta, akkor idővel úgyis jön magától az anyanyelvi szint. De ehhez mindent angolul kell intézned. (Konyhai receptek, filmek, sorozatok, újságok, könyvek és beszélgetés).
-
b0bcat
addikt
válasz
BÁ Nutrition #2819 üzenetére
Úgy értettem, hogy irgalmatlanul sok időt kell a nyelvtanulással tölteni, ha az ember egy idegen nyelvet anyanyelvi szinten szeretne megtanulni.
-
Péter_55
friss újonc
Sziasztok!
Elhatároztam, hogy felfrissítem az angoltudásomat, a célom hogy egy olyan szintre jussak el, ahol nem okoz gondot a mindennapi kommunikáció, egy film megértése vagy egy internetes cikk elolvasása. Tehát a felső szintet céloztam meg.
Angolt általános iskolában tanultam fakultáción második nyelvként, tehát nem sok minden maradt meg.Mindenképpen intenzív nyelvtanulást tervezek, azaz: ha a szabadidőm engedi, akkor foglalkozom a tanulással.
Kidolgoztam egy napi rutint, a lényeg hogy szeretném az összes nyelvi készséget fejleszteni egy napi tanulással. Az általam kidolgozott program így néz ki:
-Angol nyelvtan tanulás (Pl. tankönyvekből, internetről stb.)
-Kreatív Angol hanganyagból a kifejezések tanulása
-Cikkolvasás (pl. www.bbc.com, theguardian.com) - [közben pedig szótárazás]
-Youtube videók nézése felirattal - [közben pedig szótárazás]
-Zenék hallgatása felirattal [közben pedig szótárazás]
-Diktálási feladatok
-Mondatalkotás (Saját magam próbálok meg összerakni különféle mondatokat, ami éppen eszembe jutnak)
Mint láthatjátok a napi tanult új kifejezéseket a Kreatív Angol adja, illetve a napi új szavakat az általam kigyűjtött szavak.
Esetleg még mit kéne hozzárakni vagy mit kéne elvenni belőle?
Köszönöm.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
BÁ Nutrition #2820 üzenetére
Hadházi stand upját ismered?
az alamóniumot, úgy kellesz hegeszteniök
Hát nekem ez a félév nem lesz meg...Mondjuk ezeknek a szavaknak felét/harmadát azért ismerem.
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
philoxenia #2818 üzenetére
Felenk mondjak igy. Remelem azert tudtal aludni, nem rangatott az ideg
-
b0bcat
addikt
válasz
BÁ Nutrition #2815 üzenetére
"Valodi anyanyelvu szinthez azert eleg sok idot bele kellesz tenni"
Finoman szólva is "elég sok időt". -
philoxenia
MODERÁTOR
Igazából az a legjobb módszer, ami rávesz a gyakorlásra.
Nekem bizonyos szavak
már túlságosan is jól mennek,
csak azok nem túl szalonképesek,
bár Gattyán úrnál már lehet, hogy meglenne
a B/2 szint velük... -
b0bcat
addikt
-
törölt tag
válasz
philoxenia #2807 üzenetére
Bocsánat, akkor rosszul fogalmaztam, inkább újrakezdőnek mondanám magamat.
Az érdekelne konkrétan, hogy az Effortless English-t mennyire ajánljátok?
Belehallgattam az anyagjaiba, igazából a történeteteket megértem, bár vannak ismeretlen szavak, csak azt nem tudom, hogy érdemes -e belevágni, vagy inkább Kreatív angolozzak, mert az hatékonyabb...? -
törölt tag
válasz
philoxenia #2805 üzenetére
Kezdő szintről anyanyelvi szintig.
-
törölt tag
Sziasztok!
Milyen angol oktatócsomagokat ajánljatok, amik valódi eredményt hozhatnak?
Amiket ismerek, néztem őket:
Rosetta Stone - Az elején tetszett, de aztán elegem lett belőle, mert egy idő után nem érettem, hogy mit akar
Duolingo - Ezt nem tudom komolyan venni, inkább hagyjuk
Effortless English - Sokan dicsérik, másik pedig nagyon lehúzzák. Mi az igazság?
Villám Angol - Még nem használtam
Kreatív Angol - Eddig ez tűnik a legjobbnakEsetleg más, amit érdemes használni? Most ilyen komplett programok érdekelnek, könyveket már gyűjtöttem be, tehát olyan érdekel, amihez van hanganyag is lehetőleg.
Köszönöm.
-
Di Natale
senior tag
Számotokra is ismerős érzés amikor megakadtok egy bizonyos szinten (Nálam ez a pre-int.) és kínotokban eldobjátok az összes tananyagot majd hetekig csak Netflixet néztek?
Új hozzászólás Aktív témák
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Óvodások homokozója
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Politika
- Elektromos cigaretta 🔞
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- ÚJ, GARIS! Dell Latitude 5450 - 14" FHD / Ultra 5 125U / 16GB DDR5 / 512GB NVMe SSD / HDMI 2.1
- Acer NITRO V 16 Gamer Tervező Laptop -35% 16" RYZEN 7 8845HS 16/1TB NVIDIA 4060 8GB FHD+ 165Hz
- AppleCare+ biztosítás és kiterjesztett garancia - Apple hivatalos biztosítás - Számlával
- Új Acer Predator HELIOS NEO 16 Gamer Tervező Laptop -35% i9-14900H 32/1TB RTX 4070 8GB 2,5K 240Hz
- ASUS Vivobook Pro 14 OLED - RTX 3050 - R7 5800H - 16GB RAM - 500GB NVME SSD
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF 120TB+400GB rack szerver - 2xE5-2680v4,128GB RAM,2x10G NET,H730p RAID
- Fotó állvány eladó
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest