- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Prof
addikt
Ez mind kamu 640k mindenkinek eleg kell legyen
Amugy a legjobb PC hardware kuncsaft aki nem tanulta meg bezarni az ablakokat/ tabokat. -
podtibi
senior tag
De ez megint más. Én is megtudom etetni a gépet akármennyi rammal, de az a norma, ha arra elég, amire kell. Pl. ha 4k ban tolod, a gép többet eszik, 1080p ben pedig kevesebbet. Aztán adott a lehetőség, hogy játék inditásakor, a gép, minden ramot, amit csak lehetséges, a játék futtatására biztositson. A minecarft bedrock edition pedig a ram mennyisége alapján dönti el a teljesitményt leginkább és nem a processzor vagy videokártya kell neki jobban. Tehát az nem a ram mennyiség hibája, ha egy program, képes mindet felhasználni és azt se jelenti, hogy kevesebbel is, ne működhetne ugyanúgy. Programtól függően.
1080p ben, ha valamire nem elég 16gb ram, akkor az nem a ram mennyiség hibája. -
Elég a 4 giga böngészésre. 16 nem elég meg 32 se AI-s feladatokra. Relatív az egész.
-
hunluki
senior tag
Vadállatok háborúja
Digitális detoxnak indult hobbigép, időközben main gépem lett belőle
Dual boot W7-el late98 early xp korszak játékait gyönyörű szépen viszi, passzív hűtés, kis túlzással gombelemről elmegy, imádom
luki@brix:~$ neofetch
Host: GB-BACE-3000 1.x
Kernel: 6.1.0-33-amd64
Uptime: 8 mins
Packages: 1526 (dpkg), 8 (flatpak)
Shell: bash 5.2.15
Resolution: 1280x1024
WM: i3
Adwaita [GTK3]
Icons: Adwaita [GTK3]
Terminal: x-terminal-emul
CPU: Intel Celeron N3000 (2) @ 2.080GHz
GPU: Intel Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx
Memory: 1153MiB / 3573MiBedit: neofetch debian ascii art szétesett nemkicsit úgyhogy elimináltam
-
Colos1
őstag
DCS World. Szíria térkép. Multiplayer.
-
moleculez
veterán
5600GT + 32GB
Én azt gondolom 16GB az alap. W11 meg a soxar webapp szereti a RAMot. Néha kiváncsiságból ránézek mikor sokminden van nyitva, eddig max 20GB volt használva, de 8nál mindig több. Max egy reset után az üres rendszer + outlook + pár weboldal az kb 5GB (LSTM W11-m van az elég csupasz)
De ahogy elkezdem használni (Pár VS code, pgadmin, YT, Github, 6-8 weboldal) 10-14GB rögtön🤷🏼♂️ Persze azért mert a Win használja ha van, és ugye azért van.
Szal 16GB-be átlag használat mellett kényelmesen el lehet férni, és akkor még pár évig jövőálló is. Akinek meg 32 kell az úgyis tudja -
zorzy4
addikt
A laptopjaimban 8gb (2x4) van, Sose telt meg. Nyilván nem játzom. Az asztalimban, 16gb, csak az időtállóság miatt.
-
yoda2
csendes tag
Igen a win7 is így néz ki butítva, de ez még XP! Wmware alatt fut a win7 , mert pár hónapja azon megy csak a PH! Nekem amik játékok max 2010 ig bezárólag vannak, bőven elég ez így, netezésre pláne. I3 3220 GT630. Utálom ha valami lassú de itt semmi sem az! Ja egy kicsit csaltam mert valójában 8GB ram van a gépben de amit nem lát a 32bites xp az egy +4GB-os ramdrive hogy kíméljem az ssd-t.(temp,swap...). És tényleg minden van a gépen videó tömörítés, hang vágás, 3D modellezés, grafika, programfejlesztés.Az igaz hogy nem a legújabb memóriazabáló szoftverek hanem amik beváltak és szeretek. Persze van egy win10 is telepítve a másik HDD-re de nem bántom hadd pihenjen.
-
Nekomajin
aktív tag
Én Vivaldi-Edge-Firefox hármast használok napi szinten a PC-n. Nagyritkán Chrome-ot, ha valami csak abban megy.
A Vivaldi a default, ebben vannak megnyitva üzenetküldők állandó jelleggel. Ebben olvasok híreket. Én az a típus vagyok, aki végigmegy a címlapon/rovatban, és sorra nyitja, ami érdekli, és csak utána kezdi el olvasni. Amikor nincs időm befejezni, akkor ott hagyom őket nyitva, és majd folytatom. Néha, ha valamit vásárolni akarok, de nem tudok dönteni, akkor az adatlapokat is nyitva hagyom, akár több tucatnyit is. És amióta kiadták a munkaterület funkciót, azóta a fejlesztés alatt álló projekteket is nyitva hagyom. Korábban nem tettem, mert a lapcsoportokat nem szeretem, de így egyszerűbb, mint mindig megnyitogatni.
Az Edge a streamelős böngészőm. Abban nyitva vannak a kedvenc yt csatornáim és playlistjeim. Nagyságrendileg 20 lap. Erre a célra igazából azért használok külön böngészőt, mert alapból nem szeretem a sötét témákat, de streamelésnél meg pont tetszik.
A Firefoxot főleg teszteléshez használom. Abban nincs mgnyitva kismillió lap állandóan.
Idővel alakult ez így. Nyilván, ha kifogynék a RAM-ból, akkor nem tartanék ennyi mindent nyitva. Sőt, még ezekkel a szokásokkal is vékonyan, de beleférnék a 16 GB-ba, de az mindig nagyon idegesített, ha valamit be kellett zárnom akkor, ha elindítottam egy IDE-t vagy valami más memóriaigényes programot.
-
Attila0
őstag
Lehet hogy nem pont ide tartozik de, már több helyen olvastam hogy egyesek több weblapot is nyitva hagynak. Ennek vajon mi értelme van? Ugye én Opera és, Vivaldi böngészőt használok amiben, "gyárilag" van egy un. gyors hívó funkció.Vagy ez tulajdonképpen ugyan az, mintha nyitva hagynék X lapot?
-
DraXoN
addikt
2012 óta 16GB ram volt a gépemben, 2021-ben bővítettem 64GB-ra, igaz azóta egy másik gépem van, de az asztali továbbra is 64GB memóriával rendelkezik.
-
hibavissza
veterán
Az a gond, h mindenki csak találgat. A videoban top kompetitív jàtékkal párhuzamosan futatott Discord lett megemlítve mint konkrét eset amikor jöhet mikrolag. Ez azért nem általános felhasználás. Több mindig jobb ez soha nem volt vita tárgya, de pl. Macen nem olyan olcsó 32 GB.
-
brabbitz
aktív tag
Pont gondolkodtam hogy lecserélem már az AM4-es konfigomat mikor találtam bele ingyen 2x8GB ramot. Hála isten korrekten pörögnek 3200ön, a microlaggok is eltüntek, játék mellé böngésző is mehet végre orrba-szájba, szóval teljes az öröm, nem fogok ezért egy ideig váltani.
Az a vicces hogy néhány éve azért még bőven elegendő volt a 16GB RAM.
Legtöbb házkörüli gépbe 8-12-16GB RAM van már, DDR2-től DDR5-ig. Mindenhol próbálom a legalább 8GB RAM-ot belőni ha többre nincs lehetőség -
carl18
addikt
válasz
hibavissza #78 üzenetére
Engem zavar a lagg és Micro lagg és mennyi pénz 32gb ddr 4 ram? 20e Forint a G.Skill szóval ennyi pénzt meg ér egy asztali gépbe a rendszer pörgős maradjon.
Én úgy voltam hozzá az a 20e forintot Megéri a 32gb ram ára cserébe nincs lassulás és nem húzza a időt a gép. Lapozó fájlozás és társai így szerintem sok esetbe hasznos de 16-32gb manapság a ideális.
Alap netezős gépbe is kell a 8gb.
-
hibavissza
veterán
8 GB Ram. Resolve 4k videó vágás, PS tucatnyi layerrel, jó pár ablak Firefoxban és még soha nem volt semmi problémám. Ram felhasználás mindig is OS és alkalmazásfüggő volt. Egyszerűen nem lehet kijelenteni mennyi a minimum. Az lett volna érdekes teszt, ha gyors nvme SSD és proci mellé betesztek 4-6-8-12-16 GB Ramot és milyen alkalmazásoknál válik használhatatlanná az adott mennyiség. Gyanítom, hogy böngészés, alap office mai napig elvan 4 GB-on, ha mellette van egy gyors SSD. Ez a 32 GB-os minimum barokkos túlzás. Egyébként mi van akkor, ha néha belaggol egy alkalmazás kicsit? Semmi.
-
Semplar
őstag
Lehet úgy "használni" egy gépet, hogy minden is kevés legyen, de minek?
-
válasz
racskobalazs #16 üzenetére
Ha a dolgokat legalább minimálisan leoptimalizálnák, fele, de lehet inkább negyedennyit ennének. De ez igaz midnenre, a sima weblaoktól az asztali programokon át a játékokig stb...
-
csendes
addikt
Az asztali gépben 4GB RAM van, nemigen van vele gond és ebből még a videókártya is levesz valamennyit. Igaz, Linux van rajta jwm ablakkezelővel.
-
Picivel kevesebb, mint 500 mega (!) DDR rammal netezek. Ha valaminek 2025-ben nem elég
16 gigaszerk.: bocsánat, 8 giga ahhoz, hogy böngészni tudj és el tudd végezni a dolgodat, akkor a rendszer sz*r. -
Nekem 9-11 GB között szokott tanyázni 32 GB RAM megléte mellett, 1-2 YouTubeot is tartalmazó böngészőfüllel meg jópár háttéralkalmazással
Gyorsítótárazva szinte ugyanannyi. -
Citrone39
csendes újonc
.
-
jozefgucci1
addikt
Nálam még mindig 16 Gb van és AAA címekkel játszom 1440P-ben , de talán most érezem , hogy érdemes lenne cserélni DDR5 re és akkor már 32 Gb-ra fejleszteni . A gyerekem szimulátorozik ( Leman , Iracing ) és nála is 16 Gb ram van és bőven el van vele.
-
slmSIG
tag
Érdekes olvasmány és vélemény. Nálam videóra, böngészés-zenehallgatás, mindezekből itthoni vágás-dekódolás és egyéb, valamint 'AAA' játékokra IS még elég a 16GB -eddig még sosem fogytam ki, személy szerint még lassulást sem tapasztaltam.
5600X @4800GHz
6650XT Sapphire (gyári + SAM)
1440P -n használom ráadásul, nagyritkán 1080p(2-3patch előtt). -
Juhaszatti
addikt
Pár héttel ezelőttig 8GB RAM-ot használtam a céges gépben. Futott a vállalatirányítási rendszer, 10-15 böngészőlap 2 monitoron, Skype, néha szövegszerkesztő meg még ez az. Több mint 1,5 évig használtam így, az utóbbi időben kezdtem el érezni a korlátait, mikor még több tabot kellett megnyitnom.
Raktam mellé még 8GB-ot, így nagyon sokáig elég lesz. De meglepően jól működött 8GB-al is, mindezt Win 11 alatt.Hogy mennyi RAM kell, az mindig felhasználásfüggő. Otthonra, ha játszom is, akkor részemről 32GB. Kevesebbel már nem időtálló, több ilyesmire még nem kell.
Futtattam annak idején virtuális gépeket is, oda a világ összes RAM-ja se lenne elég, de az egy másik téma. -
Scholes9
nagyúr
PC-t már nem nagyon használok, max néha filmet vagy sorozatot nézni abban 16Gb van 10 éve már, bőven elég.
Az M4-es, 14-es, alap MacBook Pro-m szintén ennyi memóriával rendelkezik, bőven elég, mert nem használom munkára -
tibaimp
nagyúr
Játszok, és 32GB (DDR4 3000MHz) van a gépben már egy pár éve. Eddig nem volt gond vele, elég volt mindenre.
-
KAMELOT
titán
válasz
csakany2001 #59 üzenetére
A notiba alap a 16GB ram.
8GB édes kevés, főleg ha több ablakod van megnyitva és még mást is akarsz csinálni.
Egy dedikált gpu is jól jön oda. -
16GB van és mostanában nem tervezem bővíteni. Nem használok memóriaigényes programokat böngésző pedig 3-4-5 megnyitott lappal bőven elvan ennyivel is. Majd ha kevés lesz megduplázom. Videó? Ne már...
-
csakany2001
senior tag
Felhasználás függő az egész.
Ilyen egyszerű rohangálos-böngészős notebook-ra elég a 8GB RAM, ha van egy normálisabb-takarékosabb Ryzen CPU mellette. De kevés tabbal, alkalmazással a háttérbe, nem lehetetlen és élhető.Viszont teljes munkaállomásra, ahol van gaming, virtualizáció, alkalomadtán videóvágás, képszerkesztés stb. oda már 32GB RAM erősen ajánlott.
Én is érezhető változást vettem észre, amikor megdupláztam a 16GB-t, így egy saját üzemeltetésű szerver(DNS, és társai, DB nélkül), saját kliens + virtuális kliens belefér, hogy jó néhány böngésző tab fut.(és nem is futottam ki a memóriából)
De ha erre elég még felesleges a 64GB egyelőre, de ami késik....Nyilván a munkaállomáson is üzemeltethetünk sok szolgáltatást, futtathatunk sok alkalmazást a háttérben egyidejűleg. Növekszik a saját igényünk és az alkalmazások igénye is. Szerencsére megfizethető a memória manapság.
-
cs.zs.
veterán
Lenovo 83AM000WHV,
Win 11 Pro , Ryzen5-7640HS + 16GB DDR5-6400 , amiből 2 GB a biosban oda van adva fixen a Radeon 760M IGPU-nak.
Nincs dedikált GPU, 165Hz FHD HDR monitoron 105-120 FPS-sel megy a WarThunder, játék közben 8-11 GB Ram foglalt. -
gabro0
őstag
Idén már 64GB-ot, virtualizáláshoz kell. Sokszor elfogyott a 32GB
-
scyllarus
veterán
Akkor ott van baj. Nekem aztán nagyon sok minden van megnyitva, és bőven elég a 16 a céges gépben. A felsoroltakon kívül az SQL Developer, 3-4 SAP környezet, 2-3 Excel munakfüzet alap, meg még amit éppen használok, és semmi probléma.
A sajátomban is 16 van még 2019 óta, azt duplázni fogom idén, de azon játszom is állandóan. -
razorka777
veterán
16 GB van a gépembe, néha elfogy, tervezek 24-re, vagy 32-re bővíteni.
-
aprokaroka87
nagyúr
A böngészők mennyire tudják használni a dedikált gpu ramot?
Mert ugye logikus lenne a grafikai elemeket oda rakni. -
zebra_hun
veterán
A jó öreg DDR4 2x8, de 5000MHz CL 18-on
Mindenre is elég. A 4800MHz azért barátibb voltOk, viccelek, de nekem elég (volt). RTX3080 a 10Gb-tal is bőven elég. Vacak játékok meg nem is érdekelnek.
-
Nagyon sok FHD játékra még elég a 16 giga ram, főleg Linux alatt.
-
podtibi
senior tag
Én egy ideig 4x8 ramot használtam, amig rá nem jöttem, hogy a 4x8 használatához, az alaplapnak és a processzornak is támogatnia kell mindezt. Azóta 2x16ot keresek. Ugyebár az ízlésemnek megfelelőt.
-
KAMELOT
titán
Én már 6 éve is 32GB használtam.
Majd jöhet a 256GB -
carl18
addikt
Nekem Ryzen 5 3600 mellet volt 16gb ram G.skill aegis. Aztán rendeltem 32gb G. SKILL ramot.
Néztem használtan 8e forintért menne el a 16gb ram.
Aztán 4 slotos a alaplap így lett 48gb ramom.
G.skill Aegis 3000mhz 2x8gb és 2x16gb.Kicsit jelen esetbe túlzás de sose kell félni ki futok a rambol.
Régen mikor gyerek voltam mindig kevés ram volt a gépbe 2005-körül 128mb aztán lett másik gép 2007 felé 512mb. -
Reggie0
félisten
válasz
Trailblazer #37 üzenetére
En laptopon jobban szeretem, ha nincs, mert tok feleslegesen irogatja az esetek 99%-ban, cserebe, ha megis vissza kell tolteni valamit, akkor az lassabb. Az, hogy emiatt a cache csokken viszont igazan nem nagy ervagas.
-
Apollyon
Korrektor
Pár éve többször is kifutott a gép a 16 GB-ból, úgyhogy duplázás helyett 64 GB-ra bővítettem, egy ideig biztos elég lesz.
-
turorudi
aktív tag
Ryzen 9700x alapú konfigom van. Elsősorban zenélésre, hanggal való foglalatosságra használom, illetve fotó és videó is befigyel néha. 32GB van benne, ami szoftver szintikhez sem szükségszerű, de a hangminta alapú VSTi-kkel a 16GB-on azért túlfut néha, tehát annyi már szűkös lenne. A gyerekek néha ideülnek játszani rajta, de csak valami régebbi kisebb VGA van benne (nekem ennél erősebb nem kell), de nincs bajuk vele. Egy 3700-as Ryzen van a saját gépükben 16GB rammal, ami bőven elég nekik játékra, iskolai és egyéb feladatokra meg pláne. És az egyik gyereknek van még egy 4. generációs i5-tel egy 8GB rammal rendelkező gépe. Ő rajztáblán rajzol vele (integrált VGA van benne csak), és akadás nélkül, szépen működik.
-
Reggie0
félisten
válasz
Trailblazer #35 üzenetére
En mar 64-bol is futottam ki, mert elfelejtettem bekapcsolni idoben a swapot laptopon. Pedig nem is ment sok extra, bongeszo meg slicer, par uvtools.
-
Trailblazer
veterán
Nemrég váltottam 48 gigára (azt is inkább a CUDIMM és a magasabb órajel miatt - de ha már lúd, legyen kövér), ám 32-vel sem szenvedtem hiányt sosem memóriában. Szerintem jelenleg a 32 pont optimális.
-
angryatti
csendes tag
Szerintem manapság a casual ráérős bohóc entry a 8 GB RAM... Dual channel es 16 GB RAM alá nem nagyon szabad adni ... Én. Imádok virtualizálni és fejleszteni is ..32 GB RAMom van. És már nem dual bootos vagyok . A kormodatok ,;az elején leginkább a Windows felhasználóknak szólt.
-
Nekomajin
aktív tag
Nekem a dolgozós (böngésző, office) laptopban 8 GB van, amiből 300 MB-ot visz az IGP. Amire használom, arra simán elég, bár ha éppen 2-3 tucat weblapot kell nyitva tartanom, akkor meg szokott telni. Mostanában tervezek másik laptopot venni. Abban már valószínűleg 16 GB lesz.
Az itthoni mindenes PC-m 16 GB-tal kezdett, amit bő két éve dupláztam. Az akkor éppen elég volt, de egy Android Studio az emulátorral szépen be tudta lakni. Most a 32 GB-ból 4-et visz az IGP. Emelett stabilan fut 3 különböző böngésző összesen 50+ lappal, plusz Outlook és pár apróság a háttérben, ami nem foglal sok memóriát. Így normál esetben 10-12 GB-ot nem használok ki, viszont amikor mégis kell, akkor nagyon jól tud jönni. Egyelőre ezzel kényelmesen elvagyok, de nem tartom kizártnak, hogy pár éven belül, akár egy platformváltásnál megint duplázok.
-
JulianSinulf
őstag
8100T 16GB rammal többnyire vígan elvan. 6,2 GB van használatban W10 alatt.
Most épp 52 napja fut a rendszer. Mióta bekerült a gépbe egy 3050, azóta 3 hónapot is elmegy gond nélkül. VGA nélkül ilyenkor már nagyon hülyült. Kellett neki az újraindítás.
Ez a gép nincs játékra használva. Böngészés, meg filmek mennek. Simán nyitok a chrome-ban egy rahedli oldalt gond nélkül. Vásárlásnál ez nem ritka. Amit viszont nem szeret, ha yt oldalt hagyok nyitva, mert meg akarok nézni 1-2 videót, de aktuálisan épp nincs kedvem/időm rá. Egyszer elfogyott mind a 16 GB. Illetve majdnem, mert 1 GB szabadnál kifagyott a chrome és be kellett zárni. De lehet, hogy bezárult magától. Utána visszaállt a memóriahasználat. A füleken amúgy jól követhető volt, hogy az amúgy pár száz, esetleg GB méretű oldal egyre csak hízott anélkül, hogy nézve lett volna.A játékgépben már 32 GB van. Egy ram igényes feladat miatt lett bővítve 16-ról 48-ra, aztán 16 átment egy másik gépbe. Mostanában nem figyeltem, hogy mennyit esznek a játékok.
Volt, hogy a lapozófájlt levittem 1 GB-ra. A Space Engineers bezáródott memóriahiánnyal. Pedig a 16 GB-ból csak 12 volt használatban. Nem is értettem, aztán valamiért úgy gondoltam, hogy lehet, hogy a lapozófájl mérete a gond. Megnöveltem 4 GB-ra és jó lett. Azóta nem vacakolok, simán hagyok annyit, amennyi ram van a gépben. Tárhelyem van elég. És észrevettem, hogy hiába a sok memória, a lapozófájlt egyes alkalmazások időnként mégis használják. -
Sinesol
veterán
Kb. fél éve váltottam 16-rol 32-re, mert jó áron tudtam cserélni,hát őszintén szólva kb. semmi különbség, de legalább emiatt sem kell aggódni. A memoriakezelés butasága itt is megvan, mint a vram esetében, tökugyanazt megnyitva, netezve már hirtelen 3-5 GB-al többet eszik a rendszer és a programok.
-
zzola
titán
válasz
aprokaroka87 #6 üzenetére
Hja, főleg hogy az iOS vagy 2GB-ot használ fel.
-
ddekany
veterán
Bőven elég a 16 GB a legtöbb tipikus "irodai" munkára. De nagy cégek, ahol rakás pazarlóra írt biztonsági meg management cuccot kötelezően előtelepítenek, az speciális eset.
Videót meg nézzen a hóhér,azaz, szvsz tegyétek alá írásban is. (AI leiratozó, AI szöveg átgyúrás, átolvas, és talán kész is.)
-
PuMbA
titán
Legfrissebb Windows 11 indítás után ~5GB. Háttérben automatikusan elindul: iCloud, hangkártya szoftvere, Logitech G HUB, Samsung Magician, KeePass, AMD Software és a Windows Defender. Illetve azt nem tudjuk, hogy mit tett be a memóriába a Superfetch, hogy gyorsabban induljanak egyes programok, ha rájuk kattintok
Ha letiltanám, csak akkor derülne ki, hogy mennyivel csökkenne a memória használat.
-
Shing
őstag
válasz
Intruder2k5 #20 üzenetére
Viszont 4GB RAM és 32GB RAM között már lehet, hogy minimális az észrevehető különbség
Nem fogok azért más internetezős szokásába beleszólni, tudom hogy van akinek aktívan nyitva van 20 lap. Oda biztos kell a memória. Bár én a processzorhasználatot sem érzem, AMD Phenom II X4 965 duruzsol Windows 10-hez...#22
Hát igen, ott is a böngésző eszi a gépet -
Ez nem ilyen egyszerű, mert ha van RAM, akkor eszik az oprendszer, és nem csak a Windows, más is. Láttam laptopot Windows 10-el 1GB RAM-mal, működött, de nyilván kegyetlen lassú volt. Azon az alap memóriahasználat valahol 800MB körül volt, de egy 32GB-os gépben ugyanazzal a rendszerrel nem annyi lesz.
-
tasiadam
veterán
Hasznaltam 8gb ramot netezo gepben, meg 16-ig jatszani. Van jatek, ahol a memoria leakel. A netezo gepbe raktam 16-ot, minden masban 32-t, szerverbe, asszony laptopjaba, sajat gepembe, es ugye minel tobb a ram, annal tobbet hasznal minden. Es igaz. Elotte megalltam 12 giganal, most van, hogy 20-24-nel all a gepem, es joforman semmi erdekes nem megy. Nem draga a memoria, de sajnos kell is
-
Shing
őstag
Valaki nyomna egy alap Windows 11 memória használatról screenshotot? Mert szerintem csak a fejünkben megy feljebb a használat már a Windows 7 óta. Mindig rámondják, hogy mennyit eszik, aztán emlékszem hogy a Win 8 konkrétan kevesebbet evett mint a 7.
A Win10 alapjáraton is csak közelit a 2GB használathoz.
Ami tényleg megnőtt az a webbrowser-ek igénye, de szerintem 8GB RAM-al nem fogsz annyi tabot megnyitni, hogy ne lenne még elég a rendszer.
Ahova tényleg sok memória kell, az a komolyabb videoszerkesztés, képszerkesztés vagy játék.
Szóval nekem elég színvonalatlan ez a bemondásra 3,5-4,5 GB RAM-ot használ a vindóóz. Egy prohardvertől azért konkrét adatokat, statisztikákat várnék, nem ilyen "trust me bro" szintet és tévhitek terjesztését.
-
muxi-muxi
senior tag
válasz
mindhunter #15 üzenetére
Ötödik éve van 64 Gb a gépben, akkor nagyon jó áron voltak a RAM-ok, meg kellett lépni. Mind a memória, mind a proci ellesz még nálam egy ideig, nem bírom már anyagilag az egy-kétévenkénti uppokat sajna. Van egy "zenélős gépem", azt kell W11 kompatibilisre lecserélnem a security miatt, meg már dadog, ha Traktor Dj mellé böngészőt nyitok a 8 gaga rammal. Szerencsére a második gépet céges leselejtezéskor kaptam, csak az SSD-re kellett áldoznom. Netezős, játék nélküli masinához szerintem a 16 giga még pár évig elég lehet.
-
racskobalazs
senior tag
Szerintem attól függ mire használjuk. Nálam pl a photoshop simán megzabálja a 32GB-t minden gond nélkül. Meg az ollama is...
De valszeg azért irodai munkára vagy netezésre jó az még. Pláne ha nem windows-on vagyunk.#8 bambano "Van erőforrás, minek optimalizálni"
Ha a dolgokat legalább minimálisan leoptimalizálnák, fele, de lehet inkább negyedennyit ennének. De ez igaz midnenre, a sima weblaoktól az asztali programokon át a játékokig stb... -
mindhunter
tag
Pár hónapja beleraktam a gépbe (2x32GB) 64GB DDR5 6000-es memóriát. Pár évig csak elég lesz
-
F34R
nagyúr
Am sitting on a t..4GB
-
Attól függ ki, mire használja... Bő egy évvel ezelőtt váltam meg a szeretett Lenovo T500-as laposomtól, abban 8GB RAM volt, amire én használtam, mindig elég volt. A mostaniban van 40GB, de még sosem láttam olyat, hogy 11-12GB-tól több lett volna foglalt.
-
Én csak annyit írtam volna, hogy újabb clickbait^3.
Játékra persze 128 GB is kevés; böngészni-levelezni-videózni pedig 4 GB is bőven elég lehet megfelelő rendszerrel.
Én 16 GB-ben kényelmesen elférek, pedig aztán itt megy fejlesztőrendszer, konténerek, adatbázisok, GIS.
-
Francia91
veterán
Feleségem Precision M4800-asában 16 GB RAM van, 10-11 GB-nál sosem volt több RAM használva, lapozófájl meg ki van kapcsolva
Böngészés, LightRoom, EuroTruck játékra van használva, nem volt még kevés.
Ha meg fogyna, akkor még mellé tudok pattintani még 2x8 Gb-ot, 32 Gb-ig lehet bővíteni
-
Cassi
őstag
A DDR5-tel a gyártók egyértelműen a 32GB-os minimumra emelték a lécet, a legtöbb kit ilyen, ez fog terjedni. Új gépnél ez az ajánlott mennyiség, amit azért sem nehéz betartani, mert csak kb. 20 ezer Ft a különbség.
-
paatrick
őstag
válasz
aprokaroka87 #6 üzenetére
De nem azért mert kéne, hanem mert gané optimalizálatlan appokat adnak ki. Számítógép, játékok ugyanez. Mikor egyes új játékok követelik a sok gigás kártyákat majd a 10 évvel ezelőtti grafikát se érik el az azért röhejes.
Nekem 16 giga van a gépben, átlag 7-9 van foglalva.
Az is megérne egy cikket hogy mennyi felesleges cuccot futtatnak az emberek a telefonjukon, számítógépükön amit amúgy nem is használnak.
-
bambano
titán
Teljesen mindegy, mennyi ramot teszel a gépbe, amíg fakezű programozók marketing szempontok szerinti tömegtermelésében készült gagyi programokat használsz. Az, hogy egy firefox képes megölni 16 giga ramot, nonszensz.
Az meg vicc, hogy ha telerakod a gépedet rammal, lehet, hogy nem fog minden működni...
-
16 gb még a céges laptopba is kevésnek bizonyult, outlook, teams, vírusírtó, böngésző és már 14-nél jár a gép..
-
aprokaroka87
nagyúr
Telefonok esetében is egyre inkább a minimum 8gb az ajánlott már szinte.
-
plman
tag
jelenleg 16 gb ram van a gépben, nem játszok, nem használok spéci programokat, csak netezek, youtubozok, meg filmezek. Szerintem (remélem) még jó néhány évig elég lesz.
-
yanna
addikt
1 éve dupláztam meg a 16 GB-ot, de nem azért mert bármihez is kevésnek bizonyult a felhasználói szokásaimnak, igaz még passziánsszal sem játszottam.
-
ColdMan
tag
Minden az igényektől és a felhasználói szokásoktól függ.
Nálam van egy 5600G + 16GB (-3GB IGP) RAM
AAA címekkel nyilván nem játszom, megnyitott böngésző fülek - max 8-10
Még soha nem volt vele problémám. -
HantekDSO
tag
Amikor kezdtem a 8 bites Z80-ról átállni az IBM XT-re, akkor a 640 KByte RAM és a Hercules video bőven elég volt. Most 128GByte RAM és 24GByte VRAM van - de tartok tőle, hogy - inkább előbb, semmint később - kevés lesz. Ezt hívják fejlődésnek. Ezt hívják fejlődésnek?
Új hozzászólás Aktív témák
ph A 16 GB RAM még mindig az alap? Vagy 2025-ben már komoly kompromisszumot jelent? Futottunk egy gondolatkört.
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB NZXT H7 Elite GIGABYTE AORUS 850W
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Dell XPS 13 9305 üzleti notebook - i7 1165G7 16GB DDR4 512GB SSD Iris Xe IGP Win11
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest