Új hozzászólás Aktív témák
-
b0bcat
addikt
válasz #76896256 #2903 üzenetére
Tipp: olyan filmeket ill. sorozatokat nézz eredeti nyelven és angol felirattal, amiket már láttál! Így az agyadnak nem kell majd a jelentéstársítással bíbelődnie, hiszen már tudod, mi történik.
Ennek köszönhetően az agyadnak már csak a hangot és a feliratot kell összevetnie, ami komoly erőforrásbeli könnyebbség ahhoz képest, mintha mindeközben még a történettel és az angol szöveg értelmezésével (fordításával) is vesződnöd kellene.
Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r
-
zharkanyi
tag
válasz #76896256 #2899 üzenetére
Hát a filmek magyar felirattal kb. semmit nem érnek az olyan típusú embereknek, mint én is vagyok.
Válts át angol feliratra, mert úgy már kénytelen vagy foglalkozni a nyelvvel. Nyilván nem a nagyon várt "kedvenceknél", de én pl. mikor mostanában keresek valami néznivalót, akkor azt eleve angolul kezdem már nézni, angol felirattal. Úgy vagyok vele, hogy most nyelvet tanulok és közben még remélhetőleg szórakozok is, nem pedig filmet/sorozatot nézek.Zene detto. 10-20 éves angol nyelvű számoknak csodálkozok mostanában rá a jelentésére. Több százszor hallottam őket anélkül, hogy egy pillanatra is belegondoltam volna miről szólnak. Biztos már korábban is megértettem volna egy részét ezeknek, de ahogy akkor sem, így sokszor most sem foglalkozok azzal, hogy miről szól egy szám.
A csak hallgatás/olvasás meg tényleg nem elég. Utazás közben viszont ez marad, hacsak nem kezdesz csevegni a többi vonatozóval angolul tanuló kirgiz bevándorlónak kiadva magadat. Na jó, ez nem jó ötlet, még a végén még megvernek. Legyél fizimiskádnak megfelelően svéd/portugál/lengyel.
-
b0bcat
addikt
válasz #76896256 #2899 üzenetére
Nagyon fontos lenne, hogy ne csak input jelleggel foglalkozz az angollal, hanem interaktívan is, feladatokon keresztül. Az utóbbinak a hatékonyságát már
brittudósok is bizonyították.Fontos a hallgatás és az olvasás is (az utóbbi még inkább, főleg eleinte), de ki kell alakulnia a fejedben a rutinnak ahhoz, hogy önállóan tudj mondatokat alkotni.
[ Szerkesztve ]
Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r
-
zharkanyi
tag
válasz #76896256 #2897 üzenetére
Nem azt mondom, hogy helyette. Csak ne görcsölj rá, hogy azt kell hallgatnod. Ha épp nincs kedved hallgass mást. Ha a másik jobban bejön, akkor meg csak azt.
Ami épp szimpatikus. Nálam most ezek: BBC-s rövidek (pl. 6 minutes english), Luke's English Podcast, Voice of America
De ha rákeresel bármelyik podcast lejátszóban, akkor még sok másikat is találsz. Nem eszik mobilnetet, mert be tudod állítani, hogy wifin töltse le az epizódokat.
-
zharkanyi
tag
válasz #76896256 #2895 üzenetére
Mikor kezdted az Effortless Englisht? Ha tippelnem kellene, akkor nem rég.
Pár hétig én is így voltam vele, dalolva könnyedén indult. Aztán volt pár semleges hét, majd jött a "csak azért is kibírom" időszak, míg végül már szívből gyűlöltem.A rosszul eltöltött idő utazás közben is elpazarolt idő. Mást is hallgathatnál, ha pedig nem vezetsz, akkor a beszéden kívül bármit tudsz gyakorolni angoltanulás közben.
Nem mondom, hogy az EE nem jó, vagy elpazarolt idő lenne, de nem is a szent grál. Amíg tetszik hallgasd, de ha megcsömörlesz ne görcsölj rajta (vagy hagyd abba), hanem simán keress valami más hanganyagot.
-
-
zharkanyi
tag
válasz #76896256 #2892 üzenetére
Hallgattam sok Effortless English-t. Kicsit lassabb tempóban, mint ahogy javasolták, de ezzel csak időben húztam el kétszer olyan hosszúra. Az óraszám megvolt, túl voltam 15 leckén (15x2x7 óra) és amennyire tetszett az elején annyira megutáltam a végére. Teljes agymosás, nem embernek való.
Kerestem podcast-okat, melyek között azóta is csapongok. BBC-s rövidek, Luke's English Podcast, Voice of America és még másik legalább 4-5 féle, ami nem olyan állandó visszatérő, mint az előbbi három, de azokban is van több óra.
Ég és föld. Nem kell hánynom, mikor elkezdődik. Ha valami olyan téma van, ami érdekel, akkor azt rákoncentrálás nélkül is felfogom. Ha nagyon távol áll tőlem a téma, akkor meg át is ugrom. Össze sem hasonlítható mennyivel jobb így és (bár nem hiszem, hogy így van) még akkor is ezt tenném, ha amúgy az EE időben hatékonyabb lenne.Igazából azt várom mikor fogok tudni nem angoltanulóknak szánt podcast-et hallgatni. Ott végképp csak olyat hallgatnék, ami témájában érdekel. Szórakoznék és közben tanulnék. Most azért ez még csak félig van így.
-
BonFire
veterán
válasz #76896256 #2884 üzenetére
Mondtam, hogy jó az EE, és azt is mondtam, hogy nem jó. Ez egy olyan ellentmondás, ami látszólag feloldhatatlan. A feloldás abban rejlik, hogy 1 anyagból nem lehet jól elsajátítani a nyelvet, ráadásul rá is unsz.
Akik azt állítják, hogy egyetlen anyagból sajátítottak el egy idegen nyelvet, azok bizonyára nem vezettek naplót, hogy hosszú tanulóéveik alatt hányféle eszközt, appot, könyvet, anyagot, podcastot, videót, fordítgatást megpróbáltak. Kijelentik, hogy az volt hatásos, amiért egy valag pénzt kifizettek. Nyilvánvaló szubjektív szempont, hogy nehezen ismeri be az ember, ha hagyta magát palira venni.
Nekem a változatosság bizonyult gyümölcsözőnek. Mert bár nekem is van kedvenc ételem, ha tíz éven át csak azt ehetném, bizony elég hamar ráunnék. A hosszú távú, ép elméjű életben maradásnak a receptje a változatos koszt. Vedd ezt kisarkított példának.Az Effortless English, a Learn Real English, meg a Power English is ugyanarra a kaptafára épül. Mind AJ Hoge módszere szerint csinálja. Csak az EE a kezdő szint, a Power English meg a haladó. A Learn Real English meg két másik figurának az előadása. Rohadt frusztráló, ha csak ezt próbálod tanulni. Pláne napi másfél órában. Ez valójában az agymosás technikája. Addig kántál valamit, amíg bele nem ragad a fejedbe, de nem fogod élvezni. Valahol a spagettiből épített vár meséjénél kezdett el egy ideg rángatózni a szemhéjamon, és ott és akkor puszta kézzel meg bírtam volna ölni Hoge-ot. Felbukkant bennem a kérdés, hogy mégis ezek az abszurdnál is abszurdabb Mini Story-k hogyan kamatoztathatók a való életben, a társalgásban, emberi kapcsolatokban. Kábé sehogy. Megtanít pár szót, de ezeket normális kontextusból jobb tanulni. Példának okáért a "kék" szóhoz kapcsolódhat az "ég", a "tenger", az "óceán", de elég ritkán a "barátság" vagy a "szerelem". Tehát ha szavakat pakol egymás mellé, attól még, hogy nyelvtanilag helyes, nem biztos, hogy van is valami értelme. Újra mondom: sokféle anyag, mindegyik mértékkel.
b0bcat: Valójában egy csomó dologban még a nyelvtanárok között sincs egyetértés. Van aki az egynyelvűre, a másik a többnyelvű anyagra esküszik. Egyik a fordítást, a másik az idegen nyelven történő fogalmazást részesíti előnyben. Az a baj, hogy egy ember csak egyszer tanulhat meg angolul (ha csak ki nem törlik az emlékezetét valahogy), és akkor nincs róla visszajelzés, hogy a másik módszerrel hogy tanult volna meg. Két ember meg még ugyanazzal a módszerrel sem hozza ugyanazt az eredményt. Még az ikrek sem, bár nekik általában van kivel gyakorolni.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
b0bcat
addikt
válasz #76896256 #2880 üzenetére
"Szerintem mire az ember az egynyelvű módszerrel megtanul egy nyelvet, az ugyanannyi időbe telik, mintha a kétnyelvű módszerrel tanulnánk..."
Szerintem a kétnyelvű módszer gyorsabb.
-
BonFire
veterán
válasz #76896256 #2869 üzenetére
"Nagyon azon vagyok, hogy az EE-t hagyjam a fenébe, és helyette a Kreatív Angolt kikérdező anyagjait csináljam, talán azokkal többre jutok."
Mint említettem, alap szókincs nélkül az EE nem használható. Ha már érted a leckéket, akkor kell hallgatni. Egy dologra tuti jó. A tipikus hibás szerkezeteket, meg a magyar szemetet kitakarítja az agyadból, és az alapvető dolgokat (1/3 's' rag az ige végén) hatásosan kigyakoroltatja. És a rémisztő igeidők is helyre kerülnek általa.
A KA is nagyon jó (ezt is próbáltam), de a hátránya az, hogy fordítani kell a mondatokat, ami végső soron zsákutca, mert eleve oda kell eljutni, hogy angolul fogalmazol, nem pedig magyar mondatot fordítasz. Mint mondtam, tökéletes anyag nincs, mindnek van hátránya és előnye. Mindet mértékkel fogyaszd. A KA nyelvtani összefoglalói csapnivalóak például.
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
válasz #76896256 #2869 üzenetére
"Én pedig pont nem érek rá, mert mindenképpen az motivál engem, hogy kitűzök egy célt, hogy x napon fogok tudni beszélni folyékonyan angolul és megértem a filmeket, könyveket.
Ez azt a célt tűztem ki jövő év végéig."1. Nem ellened akarok beszélni, de ez így nem jó. Rengeteg oldalon le van írva a helyes, reális célkitűzés. Első fontos dolog, hogy rövid távú célokat kell kitűzni, egyrészt mert egyhónapos intervallum beláthatóbb, és jobban ellenőrizhető. A homályos, távoli jövőbe mutató célkitűzés (főleg, ha irreális) nem motivál eléggé, mert nem tudod ellenőrizni, hogyan fejlődsz, és hajlamos ellustítani az embert, mert "Ej, ráérünk arra még!". Mini célokat kell kitűzni, úgy, hogy a végén a végcélt elérd.
Példa: Szeretnék 1 hónap alatt önállóan bemutatkozni, és angolul útbaigazítást kérni.
Szeretnék a jövő hónap végére egy bolti bevásárlást lebonyolítani.
A következő hónap végére szeretnék egy külföldi szállodai foglalást lebonyolítani. stb.Ezek a jó célkitűzések. Ami nem jó: Szeretnék másfél év múlva folyékonyan beszélni angolul. Én folyékonyan még az anyanyelvemen se tudok beszélni. Főleg nem nyelvtani szempontból helyesen és kifogástalanul. Ha nem tudod tesztelni magad időről időre, nem fogod tudni, mennyire haladsz jól, vagy mennyire vagy lemaradva.
2. NEM ÉREK RÁ! – Ebben az esetben abba is hagyhatod az egészet, mielőtt belefognál. Korábban már sokan leírtuk, hogy a nyelvtanulás lassú és sokszor unalmas elfoglaltság. És sosem ér véget, mert az ember egy életen át tanulja.
3. Ne ess annak a felhasználónak a hibájába, aki évek óta folyamatosan felbukkan itt, és egyfolytában tananyag után nyüstöl minket. Idestova 8 éve már, ha jó emlékszem. Ennyi idő még arra se volt neki elég, hogy belefogjon. Időnként betér ide, és tuti anyagok után érdeklődik, de sose kezd hozzá. Fogj hozzá! Bármilyen kezdőknek szánt ingyenes anyag jó, csak indulj el végre. Nincs ultimate módszer és tankönyv: mindenkinek más és más kell, viszont az alapokat többé-kevésbé bármiből el lehet sajátítani. Ott az öt perc angol, vagy minden, amit a YouTube-on találsz "Angol nyelv kezdőknek" keresésre. Ott a Youglish, ahol a szavak autentikus kiejtését hallgathatod szövegkörnyezetben, ott a Glosbe, ami többnyelvű szöveggyűjtemény (korpusz), ahol kontextusban láthatod a kifejezéseket; forgasd mindennap, irkáld ki belőle a gyakori kifejezéseket stb. Annyi ingyenes anyag van, hogy belefulladsz. Fogj hozzá (egyidejűleg több szálon is lehet, sőt kell haladni), és majd meglátod, melyik tetszik a legjobban. Úgyis le fogsz ragadni 1-2 tutinál. Motivációnak meg olvasgasd az Öt év, öt nyelv weboldalt, mert ott a szerző leírja a buktatókat is, meg ami bevált, azt is.
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
b0bcat
addikt
válasz #76896256 #2872 üzenetére
Igen, iskolai tanóráról van szó. Azt írja a CEFR. Ha nincs tanárod, akkor azt talán betudhatod sima órának, ami mellé a dupláját kell tenni, tehát akkor 3000-3600 óra felkészülés.
A C2 szint valóban nagyon magas, azt elég nehéz elérni. De nincs is feltétlenül sok haszna.
-
BonFire
veterán
válasz #76896256 #2860 üzenetére
Semmiképp ne pocsékolj egyfajta módszerre napi 120 percet! Én másfél év EE után kezdtem egészen begolyózni a valóságtól teljesen elrugaszkodott idióta mesék mantrázásától. Abbahagytam. Az angoltanulásban egy titok van, amikor egy anyagba beleunsz, keresni kell mást, amelyik leköt. Nekem volt ELO, aztán évek kimaradtak, majd EE, Learn Real English, Misterduncan, Rachel's English, meg millió dolog, amit nem is tartok számon. Anki is volt, és a Duolingót is végigtoltam 1 nap alatt. Utána egyéve nyelviskola, majd egy kéthetes intenzív Oxfordi magánsuli egybekötve kirándulással, aztán külföldi nyaralás, turistáskodás, és minden külföldivel elcsevegek, hogy ki ne jöjjek a formából.
A kedvenc zenéimet lefordítom, a szöveget kívülről fújom, a sorozatokat-filmeket már eredeti nyelven nézem, a YouTube-ot meg a kezdetektől, amikor még kukkot se értettem belőle.Ez egy lassú folyamat. Kérdezz meg bármilyen nyelvtanárt. Segg kell hozzá, és türelem, de ne hagyd, hogy az intenzív tempó, amit magadnak diktálsz, kiégessen. Mindenki kiég előbb-utóbb az évek során, a lényeg az, hogy ezeket a hullámvölgyeket túléld, és akkor is folytasd, amikor úgy látod, megrekedtél. Angolul plateau-nak hívják a jelenséget, és ha túltolod, kezdőként el fog rettenteni a további tanulástól. Persze a gyakorlottabbak tudják, hogy ez természetes folyamat, és folytatják tovább, de a kezdő ilyenkor szokta félbehagyni vagy 10 évre, hogy aztán később újra kezde, és ugyanazokat a hibákat kövesse el.
Én sose feszültem rá. Ráérek, tart, ameddig tart.
-
b0bcat
addikt
válasz #76896256 #2860 üzenetére
Az in Use könyvek az anyag tekintetében nagyon jól lefedik a megtanulandókat, de miután ezek úgynevezett "referencia" könyvek, magukban nem elegendőek, mert a nyelvi interakciókkal nem foglalkoznak eleget, hiszen nem ez a fő feladatuk.
Ezek a könyvek összegző célúak, és így nem igazán vezetnek végig a tanulás folyamatán. (Mondjuk még így is sokkal hasznosabbak, mint a Dohár könyv, vagy akármelyik kurzuskönyv sorozat.)
Az "életszerű" tudáshoz sok narratív és párbeszédes anyagot is kell olvasni illetve hallgatni.
[ Szerkesztve ]
-
b0bcat
addikt
válasz #76896256 #2850 üzenetére
Az in Use sorozat az angol nyelvkönyvek "magasiskolája". Mindenki ismeri, legalább a már említett piros/bordó (B1) illetve a kék (B2) könyvet, még ha a sorozat többi tagját nem is.
Az English File és barátai úgynevezett kurzuskönyvek, amik kifejezetten nyelviskolai, csoportos feldolgozásra készültek. (Szemben az in Use könyvekkel, amik önálló használatra is kiválóan alkalmasak. Rájuk is van írva, hogy Self-Study.) Szóval kéretik nem összehasonlítgatni őket!
@Mercutio_:
Azt hiszem, Oxford Angol Nyelvtan a címe annak a könyvnek, ami egy kicsit utánérzése az English Grammar in Use-nak, de annyiban túlmutat rajta, hogy kétnyelvű. Hirtelen ez ugrik be, mint ismertebb könyv a közelmúltból, ami egészen biztosan jobb, mint a Kis angol nyelvtan.
[ Szerkesztve ]
-
b0bcat
addikt
válasz #76896256 #2847 üzenetére
Tudom, ez egy ilyen beidegződés, hogy a Kis angol nyelvtan mennyire szuper könyv (én is sokat hallom ezt a vélekedést, bár sokaknak inkább csak megvan a könyv, de soha ki sem nyitották), pedig már a maga idejében sem volt azon kívül kiemelkedő, hogy erőltetetten jópofáskodó példamondatok vannak benne. Azóta pedig lényegesen jobb kétnyelvű nyelvtankönyvek jelentek meg a piacon.
-
b0bcat
addikt
válasz #76896256 #2845 üzenetére
Örülök.
A kurzuskönyveket (mint a felsorolt Headway és barátai) viszont nem igazán tudom javasolni, mert nagyon össze-vissza van bennük az anyag. A Kis angol nyelvtan c. könyvet pedig határozottan nem ajánlom. Ha nyelvtan, akkor English Grammar in Use (középfokig) vagy Essential Grammar in Use (alapfokig).
-
BonFire
veterán
válasz #76896256 #2839 üzenetére
Bocs, hogy nem említettem, de én amikor az Effortless Englisht elkezdtem, akkor én már egy alapfokú ELO kurzuson túlvoltam, tehát azok a minimális alapjaim megvoltak, ami alapján az EE legkönnyebb, legegyszerűbb leckéjét megértettem. Van a YouTubon egy effortless english welcome reklám, ha megérted, amit beszél a csávó, akkor elkezdheted. Ha nem érted még a reklámját se, akkor még neked magas a kezdő szint is.
Amúgy van a csávóban valami beteges, ami legtöbb embert taszít. De kezdő szinten lényegtelen a személyiség; a lényeg az, hogy mindenből tanulsz egy picit.Mindenképpen alapozni kell valamilyen rendszerbe foglalt kurzus alapján. Az első tanulópénzt meg kell fizetni.
-
b0bcat
addikt
válasz #76896256 #2839 üzenetére
Túl magas szintről kezdtél. A könyvolvasás biztosan túlzás a te szinteden, de a hallott szövegértésből is olyannal kellene kezdened, ami a szintednek megfelelő. Ahogy már többen említettük, ama bizonyos elengedhetetlen alapok hiányában csak nagyon nyögvenyelősen fogsz tudni haladni.
Szóval add lejjebb az igényeidet! Először tanulj meg nagyon alap szavakat, gyakorolj nagyon alap mondatokkal, és nagyon egyszerű nyelvezetű anyagokat hallgass illetve olvass!
-
b0bcat
addikt
válasz #76896256 #2834 üzenetére
1) Minden intézményben másképpen folyik a tanárképzés. Amit tudni kell, az az, hogy magára a tanításra nem igazán készítenek fel. Rengeteg elméleti maszlagot tanítanak, meg szétszívatnak a hardcore nyelvtannal. A nyelvből nagyon pengének kell lenni, és sokszor még az sem elég a 2-eshez.
2) Nem létezik havi bontás a megtanulandókra.
3) C1 körül indul a szint.
4) B2 szintű nyelvvizsgával kell rendelkezni ahhoz, hogy megkaphassa a tanár a diplomáját a képzés végén. (De a nyelvi alapvizsga simán C1 szintű ennek ellenére.)
5) C1-C2 szintű könyvekből folyik a felkészítés, de ebből sincs sztenderd. Kifejezetten leendő tanároknak szóló tankönyvet még nem is láttam.+1) Először anglisztika vagy amerikanisztika szakot kell végezni, és utána, pluszban lehet már csak tanári képesítést szerezni. Nem is létezik már itthon klasszikus nyelvtanári alapképzés.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz #76896256 #2830 üzenetére
zenéket hallgatok, miközben olvasom a szövegüket, - közben szótárazok, kiírom az idegen szavakat
Ezt szerintem (dalszöveg olvasás szótárazással) felesleges, amíg nem állsz egy erős középszinten, mivel a dalszövegek nem mindig szó szerintiek, illetve a nyelvtani szabályokat sem mindig tartják be, hogy kijöjjön a ritmus/dallam.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest