Hirdetés
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Meggyi001: Több tucat Eiffel torony??? ... Igen, gyere mutatom, hogy hol...
- weiss: Lakodalom van a mi utcánkban...
- ZolaMan: NerdQAxe++ 4.8TH/s SHA256 BTC Miner Modding
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
Új hozzászólás Aktív témák
-
lumpy92
aktív tag
válasz
Predator2
üzenetére
Régen nem szerettem az angolt. Elképzelhetetlennek gondoltam, hogy egy középfokú nyelvvizsgát valaha is összehozzak belőle, mivel akkor már 8 éve tanultam angolt iskolában és nem láttam az eredményét.
Ma már kifejezetten szeretem.
Ha visszagondolok, az angol az egyik leghasznosabb dolog amit iskolában megtanultam.
Kinyílik a világ! Angolul minden van!
Tökmindegy, hogy téged a bungalló építés, a python programozás, a Formula-1 vagy a lakberendezés hoz lázba, mindegyikből sokszoros mennyiségű anyag elérhető angol nyelven. Kb. olyan, mintha levetnél egy láncot, amit a magyar nyelven elérhető források limitáltsága okoz.
Szerintem kevés jobb "jutalom" létezhet ennél. Arról nem is beszélve, hogy az angol nyelvtudást aprópénzre is tudod váltani a munkában.
Úgyhogy csak hajrá, nagyon megéri!!!
-
b0bcat
addikt
válasz
Predator2
üzenetére
Valamit meg kell értened: az anyanyelviek által beszélt hétköznapi angol (ide sorolva különösen a szlenget) sok ponton eltér attól, amit "tisztességes" nyelvtudásnak nevezünk, és amit mérni lehet. Lehetsz akármennyire jó angolos, ha kimész Angliába, kezdheted elölről tanulni a nyelvet - de nem az alap angolt (azt itthon is rendesen meg tudja tanulni, aki szeretné), hanem a helyi tájnyelvet. Ez utóbbira itthon senki nem tud felkészíteni.
Azt is tudnod kell, hogy azok, akik kint tanulják meg a nyelvet, sokszor csak a konyhanyelvig jutnak (esetleg egy munkahelyen az ott helyben szükséges fordulatokkal és szakkifejezésekkel megspékelve), de egy újságot nem nem tudnak elolvasni, és komolyabb beszélgetést sem tudnak folytatni azzal nyelvtudással. (Aztán megy a sírás meg az önigazolás, amikor itthon nem sikerül egy középfokú vizsgát sem letenniük.
)A lényeg: ezzel a hozzáállással nem fogsz soha igazán boldogulni a nyelvtanulással. Kipróbálhatsz mindenféle csoda módszereket, meg keresheted égen-földön a számodra legkevésbé megterhelő módjait a tanulásnak, de ha alapvetően utálod az egészet, és ha nem vagy hajlandó beletenni a munka rád eső - "száraz, unalmas, monoton" - részét, akkor teljesen feleslegesen vesztegeted az idődet ezzel az egésszel.
-
Mátyás300
újonc
válasz
Predator2
üzenetére
De egyébként amit tudnék javasolni:
Semelyik idegen nyelvet sem szereted, semelyik sem tetszik? Lehet jobb lenne, ha elengednéd az angolt, mert ha ennyi évig nem sikerült rászánnod magadat a tanulásra, ezután sem fog sikerülni. És eljutni egy kommunikációs szintre, nagyon komoly munkát és időbefektetést igényel.
Esetleg próbálkozz más nyelvekkel, például német vagy a skandináv nyelvek, és azzal is tudsz külföldi munkát vállalni az adott nyelvterületen.Ha mégis az angol mellett döntesz, akkor sok lehetőséged van a tanulásra:
.
-Önálló tanulásra tervezett kurzuskönyvek vagy egyéb ilyen oldalak (akár fizetős is): viszont nagyon fontos, hogy olyat kell találnod, amiből öröm tanulni, amit szívesen vesz elő az ember. Nagyon sok fajta könyv létezik. Érdemes az időt rászánni, minden könyvbe belenézni, és megtalálni a megfelelőt.-Magántanár és iskola is jó választás lehet, sőt a te esetedben ez jobb választás: ha már kifizetsz egy vagyont, akkor valószínűleg nem fogod elhanyagolni a tanulást, és a tanárok is motiválni fognak.
-
Mátyás300
újonc
válasz
Predator2
üzenetére
Üdv, vissza olvastam a korábbi kommentjeidet, és ennyi idő alatt már C1-es szint is elérhető lett volna bőven, gyakorlatilag 2013 év végén határoztad el, hogy szeretnél angolul tanulni.
A helyedben én nagyon mérges lennék magamra! Ennyi időt kidobni a kukába!Én csak fél évet dobtam ki, mert halasztgattam, de így is nagyon-nagyon mérges vagyok magamra.
Ne haragudj, de a helyedben nem kezdenék bele semmilyen angol tanulásba sem.
Nem az angol tanulást kell elkezdened, hanem először rendbe kell rakni magadat egy pszichológussal. Tudom ezek kemény szavak, de most szerintem BonFire is ezt mondaná, gondolná. -
BonFire
veterán
válasz
Predator2
üzenetére
2013-10-15 06:47:44
HellóKezdő angolosnak milyen könyvet/hangoskönyvet (vagy bármilyen más módszert) ajánlotok amivel tanulhatnám az angolt!?
Nehezen tanulom a nyelvet sajnos.***
2017-06-08 21:26:31
HellóA szókincs fejlesztésére milyen módszert ajánlotok, olyan embernek aki nem szeret idegen nyelvet tanulni?
2017-06-15 20:45:04
Tanulmányi szerződésem van, nem mondhatok fel. […] Tűzoltás kellene. Mit kezdjek el tanulni amivel javíthatok ezen a gyalázatos helyzeten.***
2018-10-13 20:10:30
Reménytelen. Egy ne lopjanak el szintet, egy nagyon alapot, szeretnék majd összevakarni.***
Ne haragudj, ha most ezt megkérdem, de te tulajdonképpen minek jársz ide? Évente kétszer benézel, hogy feltalálták-e már a csodamódszert/könyvet, amit megveszel, behajítod a sarokba, a tartalma pedig bemászik majd a fejedbe? Már most visszaolvastam a kommentjeidet itt a topikban, és mint látható, 2013 októbere óta még mindig ott tartasz, hogy „el kéne kezdeni angolul tanulni…”. Biztos, hogy el kéne kezdeni neked? Nem kell mindenkinek megtanulnia mindent, főleg akkor nem, ha a háta közepére se kívánja. Téged mákszemnyit sem érdekel az angol, csak a mai világban állandóan falba ütközöl nélküle, ezért egy kényszerhelyzetben toporogsz, amit viszont nem vagy hajlandó megoldani. Egy évnyi rendszeres tanulással, napi 1 órát belefektetve 365 nap alatt el lehet jutni arra a szintre, hogy „nem adnak el külföldön”, sőt… Elvileg ennyi idő alatt 3 nyelvi szintet lehet teljesíteni, azaz A1, A2, B1-ig eljutni. Az már turistáskodni is megfelel, meg egyszerűbb munkákat vállalni is.
Ha sose kezded el, sose fogsz tudni. Más pedig nem kezdheti el helyetted. Meg se tanulhatja helyetted. Az nem a tanulás része, hogy a Tanuljunk angolul topikban beszélgetünk magyarul. Még mindig ott tartasz, hogy melyik a tuti nyelvkönyv? A 0. szinten, ahol te vagy, bármelyik! Annyi angol nyelviskola és kurzus van, hogy inkább a bőség zavarával küzd az ember. Venni kell egyet és kész. De már leírtam korábban is, hogy egy könyv végigolvasásától nem fogsz tudni egy nyelvet.
Annyi online eszköz van arra, hogy angolul tanuljunk, hogy akár ingyen is meg lehetett volna tanulni ennyi idő alatt. Sorolom.
Ötvencsillió+ YouTube csatorna, ami angolul tanít. Minden szinten, elementary szinten is. Keresd és használd őket!
Százezermilliárdcsilliárd+ felirattal ellátott videó a YouTube-on, ahol még a nyelveket is váltogathatod, vagy ha nincs magyar átirat, akkor a Google automatikus fordítása is megteszi, hogy megértsd a lényeget. Használd!
Angol nyelv kezdőknek (magyar nyelven) a YouTube-on ezerbillió találat. Használd!
Ha a kiejtésben nem vagy biztos, használd a YouGlish-t! Autentikus, YouTube videókból szedi ki a meghallgatni kívánt szót amerikai, brit és ausztrál akcentus szerint is szeparálva!
Glosbe – Angol-magyar korpusz (szöveggyűjtemény). Fordításhoz sokkal jobban használható, mint a szótárak, mert szövegkörnyezetben (kontextusban) látod a szavakat. A keresés mindkét irányban működik. Használd!
Hallott szövegértés gyakorlat, tollbamondás – Google ontja neked a találatokat. Használd!
Angol nyelvű tesztek a tudásod ellenőrzéséhez: Használd!
Angol alapok kezdőknek online – 163 000 Google találat! Bármelyiket használd!
A helyesírásod ellenőrzésére szolgáló applikáció a Grammarly, akár böngészőbe is beépül. Használd!
5perc Angol (magyarul, ingyenes) Használd!
5 év 5 nyelv blog (segítség, útmutató és motiváció a nyelvtanuláshoz) Olvasd!
Anki, Quizlet már milliószor ki lett tárgyalva, te is próbáltad, használd őket! De tényleg. Rágd végig magad ezeken legalább, amiket most összeszedtem neked, ez mind ingyen van!
Semmilyen könyvet ne vegyél egyelőre, mert csak thrown money down the drain (ablakon kidobott pénz) úgyis. Tökmindegy, melyiket veszed, ha úgyse nyitod ki sose.
-
BonFire
veterán
válasz
Predator2
üzenetére
"Remélem ez a topic nem olyan mint más hasonló topic, hogy drága stb... cucc a jó."
Részemről… nem. Én azt a könyvet mutogatom, amit én ismerek, és arról a módszerről, ami nekem vált be. Neked egyelőre semmilyen módszer nem vált be, tankönyvet pedig nem ismersz. Ezért megvennéd az elsőt, amit a Google mint akciós dolgot felajánl. Szerintem elsőként végig kéne olvasnod Szalai Nóra weboldalát, abból kapsz egy képet a tanítási stílusáról. Mindenesetre nem lehet azt mondani rá, hogy zsákbamacskát árul. Az is lehet, mire végigjárod a weboldalt, nem is lesz szükséged a könyvre. Mindazonáltal ez kettő darab ponyvaregény ára, tehát ha így érted, akkor bizonyára megéri.
Én mindenesetre ha új nyelvet tanulnék, soha nem kezdenék neki magyarul. A sok fals magyarázattal egyrészt úgy bevisznek a málnásba, hogy zúg a fejed tőle, másrészt sokkal jobban ráparázol az egészre, mint amennyire az indokolt lenne. Rögtön azzal kezdi minden magyar módszertan, hogy rád zúdítja a 12 igeidő magyarázatát, amit persze nem lehet megmagyarázni, erre fel mindenféle idővonalakat rajzolgatnak, hogy talán az szemléletesebb lesz majd, pedig hát dehogy!
Én sok sok év gyakorlati tanulás után jöttem rá, hogyan is kell az igeidőket helyesen használni, ugyanis vannan típusmondatok és helyzetek, amelyeket tipikusan egyikkel vagy másikkal képzünk. Tehát felesleges leírni a leírhatatlant, például
Present Perfect (befejezett jelen? WTF? – már eleve le se lehet fordítani) Amikor egy cselekvés a múltban kezdődött, de a jelenben is kihatása van, azaz még nem fejeződött be. – Se füle, se farka így. De ha úgy kezdi magyarázni, hogy a
Még sose ettem ilyet
Még sose voltam ott
Még sose tanultam angolul
Már próbáltam az ejtőernyőzést
Már próbáltam a főzést
Már próbáltam, de nem működik
Már mindent kipróbáltamEnnél megjegyzi az ember, hogy ez PP, akkor onnantól kezdve nincs szükség további halandzsára. Egyszerűen tudja az ember, hogy mit hogyan kell kifejezni, anélkül, hogy meg tudná nevezni az igeidőt. Ha pedig elhibázod, akkor sem történik égbe kiáltó dolog, legfeljebb ha nem egyértelmű, mire gondoltál, akkor vissza fognak kérdezni, hogy pontosítsuk.
Ezzel csak arra szerettem volna példát hozni, hogy a magyar nyelvű angol tankönyvek sokszor már azelőtt elveszik a kedved a tanulástól, mielőtt egyáltalán hozzáláttál volna.
Körülbelül nullára tehető a francia vagy német nyelvtudásom, de láttam már hasonló, kezdőknek szóló nyelvkönyvet, és ki bírtam találni, mi mit is jelent benne. Mert ott az illusztrácó, a fotó, a szimbólumrendszer, s végül, de nem utolsósorban a kétszavas utasítások, amelyeket könnyű megfejteni egy szótárral. Aztán hogy a „bonszoár” szó szerint mit jelent, annak végül is nincs jelentősége. Annyit kell róla tudni, hogy a napnak egy bizonyos szakában így köszönnek. Ma is tudom oroszul, hogy „minyá zavut XY”, azaz be tudok mutatkozni, anélkül, hogy tudnám, hogy mi a szótő, és mi szerint toldalékolják ebben az esetben és hogyan van elragozva. Tökmindegy. Ezen a szinten még teljesen lényegtelen.
A pénztárcája meg mindenki magánügye, de azt megmondom, hogy semmit nem adnak ingyen. A nyelvet is így-úgy fel lehet szedegetni, de tanácsos 1-2 kurzust vásárolni és végigcsinálni, hogy rendet rakjanak a fejekben, és rávilágítsanak a hiányosságokra. Ami biztos: nem lehet egyetlen könyvből megtanulni egy nyelvet. Én inkább úgy mondanám, hogy minden kezed ügyébe eső dologból lehet tanulni. Egy kicsit ebből, egy kicsit abból.
-
BonFire
veterán
válasz
Predator2
üzenetére
Igen, csak véletlen kettétört és már nem tudtam javítani.
Azért tettem be fotót a könyvből és a munkafüzetből, hogy lásd, hogyan is működik. Működik. Itt kétszavas utasitasok vannak, a listen, read, write és answer szavakat azért meg tudod fejteni, ha más nem, szótárral. A többit meg nem kell lefordítani, csak megtanulni. Bemutatkozás és üdvözlések. A nevem... Hogy vagy? Kösz, megvagyok. Helló, szia, szevasz... Minden nyelv itt kezdődik.
Ahogy fentebb is leírták: tanulni neked kell, nem a tanárnak. Aki hősiesen ellenáll, annak nem fogják megtanítani. Ahogy nekünk se sikerült anno az oroszt belénk verni.
-
cigam
titán
válasz
Predator2
üzenetére
Ha csak angolul szólnak hozzád, rá vagy kényszerítve, hogy minden egyes szót kiszótárazz, megtanulj. Persze kell hozzá némi asszociációs képesség, hogy rájöjjél, hogy mit akarnak elmesélni. (ilyen szempontból is jobb a tanfolyam, mert a tanár(és a többiek) addig "aktivitizik" amíg le nem esik mit akar tőled.
+ Ha kicsit komolyabban foglalkoztál már a számítógépekkel, eleve ragadt rád jópár szó, aminek már tisztában vagy a jelentésével.
Egy dolgot nem fog senki helyetted megcsinálni: Tanulni. Napi szinten foglalkozni vele, próbálkozni, még ha megakadtál is. Újra és újra nekifutni, amíg rögzül vagy "leesik" hogy mit miért.
Eleinte nekem sem tetszett, hogy 3.ból 2 könyvem angolul magyaráz mindent, és csak a leckék szószedeteinél találkoztam magyar szöveggel. Ugyanakkor lehet, hogy egy magyarul magyarázó könyv kell ahhoz, hogy meg tudd tanulni. Szerintem ez egyén függő. -
BonFire
veterán
válasz
Predator2
üzenetére
Mondtam már neked, és csak magamat tudom ismételni: motiválatlan embernek nem lehet megtanítani, amihez semmi affinitása. Motiváltnak is hosszú, időigényes, olykor kilátástalan, és rettentő türelemjáték a nyelvtanulás. Még azok nagy része is belebukik, akiket egyébként érdekelne. Csak épp vagy a kitartásuk, vagy a módszerük nem megfelelő.
Szakmai szövegelés meg totál más szókincs, tehát ahhoz, hogy szakmai dolgokról beszélni tudj, egy jó erős középfok szükséges, mert amit nem tudsz megnevezni, azt tudnod kell körbemagyarázni, körülírni. Na, most ez egy bizonyos szint alatt nem lehetséges.
Keress más állást! Magyar nyelvűt.
-
BonFire
veterán
válasz
Predator2
üzenetére
Na, most hozzám is odatettek a munkahelyen egy szlovák srácot, hogy tanítsam be. Mire? Ha hazamegy, az ottani gyárban 100%, hogy nem ugyanazt fogja csinálni, ugyanazokkal az eszközökkel, mint én. A szoftverek lehet, hogy ugyanazok lesznek, de más semmi.
Kérdeztem, milyen nyelven tanítsam be. Magyarul nem tud (vagy tagadja). Angolul sem. Jobb híján mindent angolul mondok neki. Úgy tűnik, a passzív nyelvtudásával nincs baj. Mindent megért, ha én is leegyszerűsítem a mondókámat. Ha nem kell eget rengető szakmai ismereteket oktatni, akkor a mutogatás is megteszi. De nyilván nem jó, hogy nem vagyunk egy hullámhosszon. Tőlem beszélhetnénk angolul, de tőle nem. Na, most ilyenkor mit csinál? Semmit. Kibekkeli a kiküldetése idejét, aztán ha hazamegy, otthon majd összedugják a fejüket a szlovák kollégákkal és kitalálják a saját szisztémájukat.
Ha téged úgy alkalmaztak, hogy a munkaköröd ellátásához nem szükséges nyelvtudás, akkor minden utasítást az anyanyelveden kell kiadni. A karbantartó olyan dolgokért felelős, amelyek nagy kár tudnak okozni a cégnek, ha egy félreértésből adódóan nem megfelelően van ellátva a munka. Ha tolmácsot ígértek, legyen tolmács, vagy tudjanak rá, hogy nem érted meg az utasításokat.
Volt, hogy nekem is leküldtek egy angol nyelvű mailt a Henkeltől, én meg megmondtam, hogy nekem adják írásba az utasításokat magyarul. Vagy fizessenek nyelvpótlékot, mert ha nem kapok érte pénzt, akkor senkinek semmi köze hozzá, hogy én privátban hogy beszélek angolul.
Ha tanulmányi szerződést kötöttél, az kétoldalú. Őket is kötelezi, hogy az instrukciókat olyan nyelven adják elő, amilyet megértesz. Ha nincs kedved hozzá, nyugodtan tetesd süketnek magad. Majd előbb-utóbb leesik nekik a húszfilléres, hogy valamit kezdeni kell.
-
BonFire
veterán
válasz
Predator2
üzenetére
Nincs olyan módszer, ami a demotivált embert segítené. A nyelvtanulás még akkor is fárasztó, és hosszú távon kiégető, ha egyébként motivált vagy. Amikor az ember holtponton van, akkor lehet különféle trükkös, hasznos készségfejlesztő dolgokat bevetni, hogy átlendüljön ezeken. De ha valaki hősiesen ellenáll, akkor nincs a világon olyan hatalom, aki az akarata ellenére meg tudná neki tanítani. Mi voltunk így anno az orosz nyelvvel.
Ha a munkád miatt van rá szükség, az nem motiváló, hanem frusztráló. Főleg ha feltételeket és határidőket is szabtak, amelyek nem teljesülése esetén szankciókat léptetnek életbe. (Ej, de szép volt ez tőlem!
). Ebből jó nem sül ki. Talán olyan állás kéne, ahol nem nehezedik rád ez a rendkívüli teher. Ez az egyik.A másik vége a dolgoknak, hogy ha felismernéd, hogy az angol nyelv ismeretével mennyi mindent nyerhetnél, kinyílna az egész világ, és nem lennél bezárva ebbe a tíz-egynéhány milliós gettóba, akkor talán ez motiválna, hogy megtanuld a nyelvet. Én azért tanulom ezt, mert ez a világnyelv, és ezt mindenhol megértik. Egyik nap olaszokkal beszélek munkában, másnap szlovákokkal. Naná, hogy angolul. Pedig a munkám ellátásához nincs rá szükség. Csak azok a fránya interpeszonális kapcsolatok! Azok a gyengéim.
Németet, franciát vagy bármely más nyelvet nem tanulnék. Nincs praktikus oka. Ha Németországba, vagy német nyelvet beszélő országba vetne a sors, gondolom, idővel kénytelen lennék megtanulni a helyi nyelvet, de egyelőre nem ilyen a helyzet. Végül is egy jó angollal bárhol a világon elboldogulhatsz, amíg meg nem tanulod a helyi nyelvet, és nem feltétlen egy konyhán kell mosogatnod, és nem vagy kiszolgáltatva mások tolmácsolásának.
-
BonFire
veterán
válasz
Predator2
üzenetére
Írhatsz nyugodtan, bár én sem vagyok szakértő, csak hétköznapi felhasználó. Ezért aztán a tudásom is véges, de amit tudok, segítek. Fórumba azért jobb írni nyíltan, mert a több szem többet lát alapon valószínűsíthetően hamarabb kapsz választ a feltett kérdésre.
Ettől a topictól meg egyáltalán nem témaidegen az Anki, mivel ezt nagyon sokan használják, és azért ez eléggé pörgeti a topikot.
-
BonFire
veterán
válasz
Predator2
üzenetére
A beállításokon belül a fejlett beállításokban keress egy ilyet: Text to Speech. Ide kell egy pipa, aztán a következő gyakorláskor fel fogja dobni, hogy milyen nyelven szeretnéd, hogy megszólaljon. A magyart az ugye nem kell neki kiejteni, meg különben sincs magyar hang, de az angolhoz van brit, amerikai és amerikai számítógépes is. Én speciel az amerikai csajt szoktam használni. Szóval csak engedélyezni kell a plugint, és lesz hangja.
-
kispx
addikt
válasz
Predator2
üzenetére
Bocsi, hogy későn válaszok, csak amikor írtál, akkor munkában voltam, utána, meg már elfelejtkeztem róla

Megnyitsz egy kártyacsomagot
A bal alsó sarokban lévő szerkesztés gombra kattintasz
Bal felső második gombra kattintasz (kártyák...)
Az alsó szövegbeviteli mezőn legvégén lesz valami hasonló {{Hátlap}} Dupla kapcsos zárójel között a hátoldal neve.
Azt onnan töröld ki, és másold be a legfelső mezőbe
A legfelső mezőben írj a a kezdő kapcsos zárójel és a név közé egy type: szót. Tehát így fog a {{Hátlap}} kinézni: {{type:Hátlap}}
Majd zárd be az ablakotMásikhoz:
Az Ankiban nyisd meg az eszközök -> Kiegészítők -> Böngészés és telepítés
A kódhoz írd be 301952613 és okézd le.
Itt nekem hálózati hibával elszáll, mert egy erősen lekorlátozott hálózaton vagyok, de elvben nálad működni kellene. -
BonFire
veterán
válasz
Predator2
üzenetére
Nekem telefonon is kimondja meg táblán is. Valamit nem jól csinálsz.
Nyilván mindenkinek más jön be, de az Anki attól függetlenül még hatékony. 15 perc alatt átnézel 100 kártyát. Ez pont megfelelő, ha éppen sorban állsz egy pénztárnál, vagy a liftre várakozol. Ilyenkor előkapod, megnézel pár kártyát villámgyorsan és már zsebre is teheted. Akkor most elkezdenél pötyögtetni? Az Ankiban pont az a zseniális, hogy nem kellenek különleges körülmények a gyakorláshoz. Azokat a perceket fordítod vele gyakorlásra, amelyekben egybként értelmes dolgot nem tudnál csinálni. Mondjuk, míg megmelegszik egy tányér kaja a mikróban.
Ezek a mikrotanulások, ezek a napokból lopott percek aztán szépen összegyűlnek. Így 30–60 perceket össze lehet gereblyézni naponta minden különösebb erőfeszítés vagy kötöttség nélkül. Ha meg gépelni akarsz, ahhoz neki kell ülni az asztalnak, de minimum időt kell rá szakítanod. Nem hatékony. Főleg ezer kifejezés fölött már nagyon nem az. Mert ugye nem különálló szavakat tanulunk, hanem szókapcsolatokat, kifejezéseket.
A nyelvtant és a helyesírást másképp is gyakorolhatod. Mondjuk leveleket, posztokat írsz. Van ez a böngészőbe épülő cucc, a Grammarly, ami telepítésével az internetes szövegboxokba írt szövegedet elemzi, és ahol helyesírási ÉS nyelvtani hibát vétesz, felajánlja a javítást. Így egyúttal írás közben a helyes szerkezeteket is gyakorlod, a fontos szórendet nem véted el, és ha betűhiba van a szóban, arra is figyelmeztet.
A nyelvtanulóknál pont a helyesírással szokott a legkevesebb gond lenni; mivel sokkal gyakrabban látják a szöveget, és általában írott anyagból tanulnak, sokszor sokkal jobb a helyesírásuk, mint az anyanyelvi beszélőké. Persze a központozás az más tészta, de az angol úgyis nagyvonalúan bánik a vesszőkkel. Szóval a helyesírás nem olyan vészjósló dolog, hogy olyan nagy erőket kéne ráfordítani.
Az Ankit meg meg kell hagyni annak, aminek ki lett találva. Flashcard program. Előhúzzuk, rápillantunk, gyorsan átismételjük a tanultakat. A fölösleges 90 másodpercünkben, mondjuk amíg bebootol a Windows és nekifognánk dolgozni.
-
kispx
addikt
válasz
Predator2
üzenetére
Lehetséges, csak el van dugva.
-
BonFire
veterán
válasz
Predator2
üzenetére
Miért pocsékolnod a drága idődet írással? Kimondod a választ, ráböksz a gombra, ellenőrzöd, jó volt-e. Ezer kifejezés esetén napi több tíz gyakorolni való lesz, és minél több kerül bele annál több idődet foglalja le a gyakorlás. Irkálni nem hatékony. Főleg mobil eszközön nem.
-
devil-k
nagyúr
válasz
Predator2
üzenetére
Nagyon jól leírja a lényeget, de nem mélyíti el annyira, amennyire illene. Nekem mind a kettő 5 perc angol könyv itt sorakozik a polcomon és az 5 perc angol újságok is (amik egyébként nagyon jók).
Abszolút nem rossz az általad linkelt 2 könyv, de önmagában kevés. Újrakezdőknek lehet jó mankó, de kezdőknek nem csak ebből kell tanulni.
-
-
Mercutio_
félisten
válasz
Predator2
üzenetére
Why didn't you wait for the bus?
Viszont az egyik wait szerintem felesleges vagy ahelyett másik szó van csak kimaradt?
Miért: Elsősorban szórend. Kérdőszó [segédige] "kicsoda micsinál"*
* ezt nem tudom értelmesebben elmagyarázni, de annó egyik tanárunk szemléletesen ezzel a "szószerkezettel" magyarázta a szórendet

Majd jönnek a szakik, akik el is tudják magyarázni az okokat. -
SOAD19
addikt
válasz
Predator2
üzenetére
Hali!
Nem vagyok túl jó angolból, de lehet jó, amit írok. De, amúgy van, ennek megfelelőbb topik: [link]
Kérdezz rá ott is inkább.What did your brother study at university? - Mit tanult a bátyád az egyetemnél,egyetemen?
Why didn't you wait for the bus? (egy wait-tel többet írtál, vagy ha nem, akkor rossz a megoldásom) Miért nem vártál a buszra? Mert túl hideg volt.
-
kispx
addikt
válasz
Predator2
üzenetére
szotar.net
Akadémiai kiadó szótára. -
devil-k
nagyúr
-
axioma
veterán
válasz
Predator2
üzenetére
En mindig a szotar.sztaki.hu -t, bar tudom, hogy egyesek szerint tele van hibaval, es neha tenyleg fura talalatokat ad. Ami meg olyan, azt inkabb visszaellenorzom vagy onmagaval (pl. ad ke't angol talalatot, de nem tduom melyik az ami a nalam levo szovegkornyezetbe jobban illik, akkor katt ra es visszaadja annak a lehetseges forditasait, amibol van hogy jol kitalalhato a hasznalati modok kulonbozosege), vagy a dict.leo.org-on nemetre (mondjuk ahhoz nem art, hogy nemetul tudok).
Ja neha (foleg inkabb fura mondatoknal) beprobalkozom a translate.google.com-mal is, nagyon hulyesegeket is tud mondani, de neha megvilagositja jobban, mint egyesevel a szavak kikeresese. (Ott is ha van masik, magyarnal kevesbe egzotikus nyelv amit jobban tudsz, meg lehet probalni arra kerni a forditast, nagyobb esellyel volt jo vagy van mar javitva.) -
MaciG
addikt
válasz
Predator2
üzenetére
Előveszed a telefonod, odateszed az asztalra ahol netezel (legyen ott hangfal is), én ezt a weblapot megnyitom annyiszor ahány szó van meg amennyit a böngésző elbír a böngésző, beírom a szavakat, szépen sorba ahogy a szótáramban van. Ha ez megvan, elindítom a a hangfelvevőt a telefonon. Magyarul kimondom a szót hangosan, majd háromszor rányomok az angol kiejtésre a weblapon (hangfal legyen hasonlóan hangos mint ahogy te kimondod) és hagyok közte pár másodperc szünetet. Ez jó, mert közben magadban meg tudsz fogalmazni egy rövid mondatot is vele. Persze aztán ezt lehet úgy is csinálni ,hogy külön szoftvert használsz gépen és mikrofonnal veszed fel, de saját használatra kár bonyolítani.
-
MaciG
addikt
válasz
Predator2
üzenetére
"Lehet én vagyok rosszul összerakva, de én hiába nézek angol videókat, vagy hallgatok angol zenét, játszok angolul stb... nem értem mit mondanak benne."
Milyen szinten vagy? Mert nem fogsz egyik napról a másikra megtanulni angolul, ez egy hosszú folyamat.
Én pl. olyat csinálok mikor összejön 40-50 új szó, akkor ezekből csinálok hanganyagot. Elindítom a felvevőt, én kimondom magyarul, majd a hangos szótárral "kimondatom" háromszor pár másodperces szünetekkel. (ezeket előre beállítom, megnyitom az oldalakat) én a cambridge-t használom). -
Louro
őstag
válasz
Predator2
üzenetére
Szia,
vannak könyvek, amik bizonyos szintekhez vannak igazítva. Azt hiszem penguin readers a sorozat neve. De van Oxford-osban is. Elég sok témában írtak, így szerencsére nem csak romantikus írás van. Azért jó, mert különböző szinteken különböző elvárt szóismeret kell. LEhet nem írtam le a legpontosabban, de ha rákeresel, akkor érthetőbb lesz.
Ha van lelkesedés, akkor még pár dolog:
- Szalai Nóri oldalán fel lehet iratkozni hírlevélre, ami ha van időd hasznos.
- Duolingo
- Lingq
- 5 perc angol újság - Szalai Nóriék adják ki.
- Filmeket, sorozatokat - leginkább ismerteket, ahol már nem kell 100%-ban a történetre figyelned - angolul, angol felirattal
Az utóbbi kettő telefonra is letölthető alkalmazásként. Rengeteg jó kis dolog van, amihez akár 5-10 perc is elég lehet.
-
devil-k
nagyúr
válasz
Predator2
üzenetére
Érdemes akkor tematikus szótárt venni és abból tanulgatni a szavakat:
Pl.:
Témakörökre van bontva (ház, közlekedés, kert ....stb) és ezen belül is jelzi 3-4 színnel, hogy melyik szavakat érdemes megtanulni- ami attól is függ, hogy a nyelvtanulás melyik évében jársz.
Itt pedig a kiejtést tudod gyakorolni:
Oxford Dictionaries
Beírod a szót és rákattintasz a kis ikonra.
De ahogy előttem is írták, érdemes minél több angol nyelvű szöveget, dalt hallgatni (lehetőleg nem rap zenét) és szoktatni a füledet a kiejtéshez. Nem kell megértened, elég ha szoktatod. Illetve ami bevált még nálam, hogy kedvenc dalok szövegét néztem meg.
-
MaciG
addikt
válasz
Predator2
üzenetére
Mivel az angolban rengeteg olyan szó van minek több különböző jelentése van, ezért fontos a szövegkörnyezet.
Ami még szerintem fontos, hogy próbálj meg minél több angolt hallgatni (rádiók pl. bbc, podcastok,stb.). AZ se baj ha nem érted, de szoktatni kell a "füleid" hozzá. A másik ,hogy próbáld meg magad körülvenni angol tartalommal. Én pl. minden elektronikus eszközt átállítottam angolra.
-
tDr1v3r
veterán
válasz
Predator2
üzenetére
Rosetta Stone? Angol nyelvű program, de nevetségesen könnyen lehet használni meg angolt tanulni vele, hülye szabályokat se tukmál rád, vagyis nem "láthatóan", a tudatalattid a hangok-szövegek-képek alapján magától építi fel, hasonlóan mint amikor magyarul tanultál meg kiskorodban.
A másik meg amit javasoltak, hogy nézz sorozatokat angolul, magyar felirattal. Én a nyelvtudásom nagy részét (avagy kb. mindent
) onnét szedtem össze. -
Coccolino_O
őstag
válasz
Predator2
üzenetére
Nem ismerek olyan tankönyvet, amelyik ne lenne "száraz" valamilyen szinten. Vannak olyan könyvek, amik színesek vagy sok-sok képet tartalmaznak, de alapvetően egyik sem pótolja a nyelvtan seggelését szvsz. A hozzáállás fontosabb, minthogy milyen könyvből tanul az ember. Ha van már egy kis alapja az embernek, akkor elkezdhet kétnyelvű könyveket olvasni, angol nyelvű sorozatokat magyar felirattal pedig még anélkül is tud nézni. Azért ezekből is tud valami kis tudás tapadni az emberre.
-
Coccolino_O
őstag
válasz
Predator2
üzenetére
Hali!
Rimaszombati Károly: Angol nyelvtan 222 pontban;
Csordás Norbert: Angol nyelvkönyv.
Ezekre nézz rá első körben, én az 5 perc angol könyvet nem ajánlom, nekem nem jött be. A könyvek képezik a nyelv szárazabbik részét szvsz, minden más pedig a szórakozást (könyv, podcast, sorozatok, filmek, TV, rádió stb.). Amit csak tudsz, olvass v. hallgass angolul. Rengeteg szorgalom és kitartó gyakorlás. Ez a kulcs az egésznek.

Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- World of Tanks - MMO
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Eladó Konfig Ryzen 5 8400F 32GB DDR5 512GB SSD 1TB HDD RX5700XT 8GB!
- Kingston FURY 32GB (2x16GB) KIT DDR4 3600MHz CL16 Renegade Black - Garancia: 2034.10.07 ALZA
- ÚJ Nvidia RTX 2060 super 8GB GDDR6 Ryzen 5 8400F Zen 4 12x4.7Ghz/32GB DDR5/512Gb/1TB M.2 SSD/2ÉV
- ZOTAC GAMING GeForce RTX 5080 AMP Extreme INFINITY ULTRA
- Rog Ally Z1 Extreme
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X230 - i7-3GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3635,95% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3588, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
)
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
). Ebből jó nem sül ki. Talán olyan állás kéne, ahol nem nehezedik rád ez a rendkívüli teher. Ez az egyik.