Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5283) Pötyi


Pötyi
őstag

Ezt a sztorit azért írom le, hogy lássátok, a törpök élete sem csak játék, móka, kacagás és mese!

Péntek:

Régi jó ismerősöm és kollégám kért meg arra, hogy ugyan már, pénteken, munka után ugorjak ki hozzájuk, mert amióta megvették az új Asus VW193D típusú 16:9 –es TFT monitorukat, azóta nincs kép! A kiugrás az azt jelenti, hogy szálljak fel egy vonatra a Nyugatiban és vonatozzak egy órát Szob-alsóra, ami kb. a Duna-kanyarban van, Zebegény után… De hát a régi barátságra való tekintettel (nem is beszélve arról, hogy az asszonyka fél napig süt-főz)… Utána pedig hazadob kocsival. Megnéztem az előjegyzési naptáramat. Péntek estére már volt egy bál anyu munkahelyén, de hát egy délután csak elég lesz egy monitor beállítására, még ha egy órát kell vonatozzak oda, akkor is! Rendben, kimegyek!
Három órakor felszálltam egy zónázó vonatra, négykor leszálltam Szob-alsón, megérkezés, kaja-pia. Lássunk neki a munkának, kezdődjék hát a tánc!
Gép bekapcsol, csak hogy megbizonyosodjak a tényállásról. A post képernyő után valóban se kép, se hang. Nohát akkor indítsuk el csökkentett módban, vagy VGA üzemmódban. Na, ekkor volt ugyan kép, de nagyon csúnya, széthúzott. Lássuk a felbontásokat. Mindössze három érték a csúszka alatt: 640*480, 800*600 és 1024*768. Hm… Valószínűleg olyan felbontásban és frekvencián adja ki a képet a videokártya, amit a szegény képernyő már nem bír el. A régi monitor még megvan? Nincs, odaadtuk az onokatesó fiának. Lássuk csak, milyen videokártya is ez? ATI Radeon 7000 egy DVI és egy D-SUB aljazzal. A monitor a D-SUB-ra volt kötve. Azt már meg sem mertem kérdezni, hogy van-e itthon DVI-VGA átalakító… Adtak ehez a monitorhoz .infeket tartalmazó drájverlemezt? Nem, csak egy kézikönyvet tartalmazó 8 centis kiscédét, rajta pdf, 17 nyelven. (Az asszonyka úgy keresete a drájverlemezt, hogy KETTÉHAJTOTTA a dokumentációt. Ha valami ellenállásba ütközött, akkor abban a paksamétában volt lemez, ha nem akkor nem.) Szóval monitor .inf nincs. Hát akkor valószínűleg a gyári drájver kell a videokártyához, meg talán a Catalyst. Talán töltsük le. Hm. Nincs net. Igen, azt is akarták mondani, hogy pár napja nincs net. Sajátgép, hardver, eszközkezelő. A hálózati kártya mellett nagy, sárga felkiáltójel. Na, ekkor határoztam el, hogy lecsavarozom a ház oldalát. Nem kellett volna…
Ahogy eltávolítottam az oldalsó bádogot, nagy csörgéssel a szó szoros értelmében KIESETT egy SMC hálózati kártya! Benéztem. A gép egy low profile Dell masina volt, egy midi toronyba beszerelve. A low profile jelleg miatt a hálózati kártya hátsó fémpanelja le volt szerelve, ezét is csúszott ki a pci slotból, mivel nem tartotta semmi. A videokártya szintén így nézett ki. A D-SUB kivezetés egy szürke szalagkábelen lógott és egy kiegészítő fémpanelre volt kivezetve, szintén low profile, két gyorskötővel odabandázsolva a gép hátuljához, hogy ne lengedezzen az esti szélben.
Ilyenkor mindig szidom magam, amiért elvállalok ilyen munkákat, de hát a régi barátság miatt elég nehéz nemet mondani.
Az órámra néztem és gyorsan számot vetettem. (A vacsorát már megettem, tehát valami eredményt mindenképpen fel kell mutassak.)
1. A videokártya olyan képet ad ki, amit a képernyő nem tud megjeleníteni.
2. Drájvert kéne letölteni hozzá, de nincs net, mert a csúcskategóriás SMC hálókártyát nem ismeri fel az XP, amikor nem esik ki a PCI slotból, még akkor se!
Hát, talán pakoljuk fel a gépet és irány szép fővárosunk! A házigazdának nincs mit vesztenie, mert ezt az utat amúgy is meg kellett volna tennie, amikor engem hazavisz.
Jó, induljunk.
Otthon jóanyám már nagygálában volt és készülődött az esti bálra. A meghívómat kitette az asztalra, hogy majd utánuk tudjak menni.
A szekrényemből elővettem egy 3COM hálókártyát. Mindig van nálam vésztartaléknak egy-két márkásabb hálókártya, Intel, 3COM. Emlékszem, az SMC-t, Realteket már a windows 98 se nagyon szerette, nem volt hozzájuk beépített generál-drájver. Hálókártya berak, az XP név szerint felismerte. Rádugtam a routeremre, van net, ez már fél győzelem!
Lássuk a videokártyát! Előszedtem egy ősrégi vesa videokártyát, levettem róla a hátlapi fémpanelt és kicseréltem a low profile fémet. Ez sem lengedezik többé, szilárdan áll, mint a római vallás!
Akkor talán lássuk azt a Catalystot! Letölt, telepítés indít, de a nyomorult nem volt hajlandó felmenni, csak ha telepítem és frissítem a NET keretrendszert! Anyád!
Megnyomtam a windows update gombot, kis fejszámolás után úgy találta, hogy mindössze 93 db frissítést kell letölteni. No jó, akkor talán addig bevonulok a fürdőszobába + beretválkozás. Zakkendőt és nyakót öltöttem.
Közben anyám vagy ötször rámtelefonált, hogy a tombolán az én belépőjegyem számát húzták ki, AZONNAL menjek oda, mert ha öt percen belül nem jelentkezik a nyertes, újrahúzzák az ajándékot! Még szerencse, hogy anyu munkahelye az utca végén van, kocsiba vágtuk magunkat és odavágtattunk, a gépet meg otthagytuk, hadd frissítse magát. Gyalog öt perc lett volna, kocsival kettő. Berohanás, irány a díszterem, ajándékcsomag átvesz, majd kimentettem magam, mondván a sofőröm kint áll a ház előtt járó motorral, mennem kéne. Miért nem hívom be az ismerősömet? Mondjuk azért, mert melegítőben és tehénszaros gumicsizmában van, így mégse illendő bejönni egy minisztérium báljába! Ja, jó.
Hazajöttünk. A gép még a 89. frissítésnél tartott, majd lassan végzett. Ilyenkor alap, hogy vagy kétszer-háromszor ráindítja az ember a windows update-et, mert gyakran előfordul, hogy már a frissítés frissítése is kijött. Mindegyik alkalommal frissítés, letöltés, újraindítás. No jó, nagy nehezen elértük az optimális állapotot. A monitorhoz .infet, drájvert az ASUS oldalán se találtam, csak a 17 nyelvű manualt. Videokártya drájver és Catalyst fel. Megvan! Kiad egy szép, tűéles 16:9 arányú képet. A frekvenciát is felhúztam a maximumra, 85 Hz-re. Háromszor is újraindítottam, emberi beavatkozás – F8 megnyomása – nélkül is felállt a rendszer. Jó, hát akkor végeztünk és még csak negyed tizenegy. Összepakoltunk és elindultunk. Másodszor is eldobott jóanyám munkahelyére, majd hazaindult vidékre. Az átélt stressz miatt mindössze kétszer tudtam repetázni a bakonyi szarvaspörköltből, úgy össze volt szorulva a gyomrom!

Szombat:

Reggel tízkor csörög a telefonom, az asszonyka van a vonalban. A férje, a cimborám már elment dolgozni, de ő netezne, segítsek már neki és vezessem a kezét az adsl kapcsolat létesítésében. Azt se tudtam, hol vagyok, de odabotorkáltam a gépemhez és párhuzamosan csinálva felépítettünk egy kapcsolatot. Öröm, bódottá. Mellesleg közölte, hogy otthon csak az ötödik bekapcsolás után adott képet a monitor. Ilyen mondatok hallatán mindig elönti a szar az agyamat. Mondtam neki, hogy előző este a kedves férje úgy vitte el a gépet, hogy VOLT kép, ráadásul azonnal, a bekapcsolás után. No jó, mindegy, ne firtassuk, most működik.

Vasárnap:

Reggel tízkor csörög a telefon, az asszonyka van a vonalban. Segítsek már neki, rádiót szeretne hallgatni. Mondom neki, kapcsolja be a hifi tornyot! De nem úgy, hanem netes rádiókat! Jaaa, néma gyereknek az anyja se érti a szavát! Szóval netes rádiókat. Talán indítsa el a Media Playert! Elindította. Sikoltozott! De hát ez mindenféle beállításokat ír ki, ahelyett, hogy elindulna! No persze, mondom én, mert az első indításkor bizonyos beállításokat el kell végezni. Például a különböző méda-típusokat hozzá lehet rendelni a Media Playerhez, satöbbi. Na, lassan elindult a Media Player. Látja a bal oldalon a menűt? Válassza ki a Rádióvevőt! Újra nyafog. De neki ez nem tetszik, régebben a Winampot használta! Gyááá, akkor talán írja be egy www. és egy .com közé azt, hogy nullsoft! Keresse meg a DOWNLOAD gombot és telepítse. Ha a winampot használta régebben, akkor utána már menni fog neki… Visszhall!

Most vasárnap este fél öt van és még nem ért véget a hétvége! Mi vár még rám?

QNX is cool!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.