Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
-
LOGOUT
Subaru topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petester
senior tag
-
Petester
senior tag
Megint egy túl árazott H6 OBK? Kíváncsi leszek mennyit esik majd hónapok múlva az ára vagy csak én gondolom, hogy sok pénz ez egy 300+ezer km-t futott 13 éves autóért?
Megint felmerül bennem a kérdés, hogy szemrebbenés nélkül mennyiért tehetném fel (nem akarom!) a hahura? Simán kitehetném, hogy 2,8 millió? És elviszik 2,6-ban? Oké, hogy költöttem rá vastagon, de ezt egyik vevőn sem tudnám érvényesíteni, max hamarabb gazdát cserél. Bár ha nekem azt mondták volna vétel előtt, hogy hengerfej problémával már kezelték, nem biztos, hogy pozitívum lett volna...
Pedig a miénk sokkal kevesebbet futott, mint a fenti és sokkal szebb állapotban is van. Például az a bőr, nos, szerintem sose ápolták.
Mondjuk szerintem Frau Spitz se foglalkozott a bőrrel, elég sok koszt mostam le róla... Én mondjuk 1 év alatt 3x kezeltem.Most vettem Auto Glym cumót (tisztító és külön az ápoló balzsam), amit Acheron ajánlott nemrég, de még nem próbáltam ki. Kíváncsi leszek milyen lesz majd.
Azt a műanyag ápolót is ki fogom próbálni, mert a tükör háromszög és a hátsó ablaktörlő lapát karja is kiszürkült már. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Petester #5195 üzenetére
Én sem, azért lenne érdekes.
Lehetséges de nem tudom van-e összefüggés ilyen téren köztük. Az tény, hogy a szívó oldalon van gyertya is meg a szelepállítás is.Nem nagyon terjedt el, (Alfa használt még a közelmúltban twinspark motorokat) van pár előnye (tökéletesebb égés ami tisztább kipuff gázt jelent, alacsonyan ébredő nyomaték) meg pár hátránya is (drágább (8 trafó, 8 gyertya) a tűzfal és a blokk között megrked a forró levegő ezért a hátsó trafók hamarabb halnak) valószínűleg a korszerű széleskörben és pontosan állítható szelepvezérlés miatt okafogyottá vált a használata.
-
Petester
senior tag
Én meg nem értek hozzá.
Gondolom a változó szelepvezérlés nem működik úgy, ahogy kell és ezért lehet gond a gyújtás oldalon is?
Vagy hülyeség?
Van értelme a dupla gyújtásnak? Elég kevés motorban használják, fura, hogy a Jazz pont ilyen.
3 hét múlva leszek pont szabin, bár terv szerint nem megyünk foglalós helyre, a környéken fogunk csavarogni, de ha lehet, fixáljuk előre, nem biztos, hogy online leszek.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Petester #5192 üzenetére
Nem a kétkdés miatt kérdeztem, hanem tanulási szándékkal.
Közben a Jazz-en lecseréltük tegnap a 8 gyertyát (dupla gyertyás konstrukció), hiába 2x annyi gyertya ugyanannyi idő mint a Subin a 4, nem kell lebontani hozzá a fél hóbelebancot, hogy hozzáférj.
mod:
Oké, akkor 3 hét múlva nyomjuk.
-
Petester
senior tag
Ejj, híres és öreg lovak vagytok már...
Bár a regisztrációm régebbi, de ez nem jelent semmit, nem én leszek hamarosan 40...
(#5127) Qru
NEm tudom mit jelent, nem kérdeztem részleteiben .De mivel márkaszervizben dolgozik, nem is kételkedtem a szavában.(#5130) Parci
Nyírő azzal magyarázta, hogy ha a már hangja van a láncfeszítőnek, az már nagyon nem jó. Amúgy maga a lánc nem drága, az a legolcsóbb eleme a rendszernek, de ez nem meglepő. Mivel változó szelepvezérléses, ezért az optimális működéshez minden kisebb hiba a mátrixban borít mindent. És ezek elég érzékeny szerkezetek. Azok a dugattyúk drágák (40k körüli darabja, ha jól rémlik), amik a szelepvezérlésért felelnek. Remélem amúgy jól írtam, nem értek ennyire a témához.Vízpumpát amúgy nem cseréltek, az állítólag szívós darab, a motort is túléli.
(#5143) Parci
Üdv a Klubban...
Basszus, nem kevés pénz mindezért, de azért újra gondolva, lehet nem is annyira elrugaszkodott. Elképzelhető, hogy ezért a pénzért több ember dolgozik az autódon azért, hogy minél hamarabb visszakapd. Akiknek a bérét és a járulékos költségeit is ki kell termelni. Ezek az emberek kapásból tudják, mit, hol, mikor, milyen sorrendben kell csinálni további költséget megtakarítva, hisz kitanulták a buktatókat. Birtokukban van minden szakirodalom erről, meghúzási nyomatékokkal, mindennel. A veszélyes hulladékokat megfelelően kell kezelni, amik megint pénzbe kerülnek egy rendes szerviznek. Nem tudom, hogy honnan kaptad az ajánlatod, az első benyomás sokat számít. Most így visszagondolva az esetemre, ha a Hacetől is kértem volna ajánlatot a hengerfej problémámról, és drágábban vállalták volna, lehet akkor is hozzájuk vittem volna, annyira tiszta és sterilnek tűnik a műhelyük és másnak a hozzáállásuk, de persze utólag mindig okos az ember.Apropó, Seibiko, részemről befejeztem a további együttműködést velük, ha esetleg garanciális nyűgöm lesz, akkor hívom max őket. A Nyírő hozzáállása, vetítése nekem elég volt. Múlt héten voltam náluk, a váltó pozíció jeladóját matatták, meg mondtam, hogy a parkradar még most sem okés, 3 hosszú sípolással indul, ami a 3. fej nyűgjére utal. Nézzék már meg, mert nem tetszik. Úgy hoztam el, hogy azt mondta Nyírő, hogy fej hiba van. Szkeptikus voltam, nem hittem el. Hétvégén gondoltam kipróbálom a fej cserét, hogy vajon a csere után mit csinál. Közben észre vettem, hogy a vezeték rálóg a kipuff csőre és rá is olvadt...
Persze fej csere után ugyan úgy a 3. fejre megy a panasza a radar csipogójának. Ejjnye! Vezetékeket szétbontottam és lám-lám, frankón összeolvadt a 3. fejre menő kábel, összeértek a szálak belül. Fasza. Szerencsére maradt annyi helyem, hogy újra tudtam forrasztani és zsugor csövezni a hibás részt, de akkor is, menjenek a picsbe...
Miért kell az ügyfél szemébe hazudni??? És persze az első lámpák magasságát se állították be, másodjára sem, ugyan úgy fosul világítok magam elé...
(#5182) Qru
Írta már, hogy 3 hét.
Ez azt jelenti, hogy akkor hamarosan lesz Subaru topik tali?(#5187) tomtrial
Én is a Hace-t javaslom, de mintha az rémlene, hogy a dízelt nem szeretik.
Ha esetleg szereted a kihívásokat, akkor még a Seibikora rápróbálhatsz, ott rendszeren láttam dízeleket.
-
tomtrial
tag
Sziasztok,
Subarukhoz értő szervízt keresek Budapesten, szakik előnyben
Autó: Subaru Forester 2010 TD
Hibakód: P1380 - Glow Relay Circuit (Low)
Állítólag csak izzítógyertya hiba, de jobb ha megnézi egy szaki.
Köszönöm
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
outsiders #5185 üzenetére
Autoglym nagyon bevált. Az elefánt fül helyén lévő kis műanyag háromszögbetét meg a tükör fekete betétje kapott és szépen megújult tőle.
De hogy legyen feljegyzés a normál fogyasztásról: telekről tempósan jöttünk haza, időre kellett vissza érni. Átlagfogyi: 12,8 a bc szerint. Na ez már döfi.
-
outsiders
aktív tag
válasz
kitalaltnev #5184 üzenetére
Nagyfaluban leszünk azon a hétvégén.
Qru: én wolf black out kenegetést tartottam műanyag elemeken, második alkalom volt 2 héten belül. Elég látványosan megújította a műanyagot, de hálistennek nem a klasszikus szilikon fújás a nepperektől, kifejezetten szép a végeredmény. Kicsit motorteret is takarítottam hígítás nélküli apc-vel, elég szépen szedi a koszt. Kedd délelőtt lesz tisztára suvickolás a program. -
balage.
tag
-
outsiders
aktív tag
válasz
kitalaltnev #5179 üzenetére
Mentek valamerre augusztus huszadikán? Nekem az simán jó, utálom a tömeget, boltok is zárva
-
kitalaltnev
csendes újonc
Remekül döntöttetek, félreértés ne essék
számolgatni meg, h. mennyire rentábilis, nem szabad, mert nem az. De ez a történet nem is erről kell szóljon. Boldogan meglépném én is, ha megtehetném, de egyelőre még megvárom, lesz-e újabb pénzügyi válság, ill. az bizonyos, h. igen, csak milyen kihatású a kamatokra, háztartásokra, stb.-re nézve.
Parci full egyetértünk. Ha nem 9-10 milla körül kezdődne egy jobb villanyautó, már bizonyosan belevágtam volna.
-
válasz
balage. #5171 üzenetére
én sem szeretnék dízelt. a saját használati szokásaim miatt is, de azokért sem, amit írsz. a baj az, hogy pont vw-éknél a benzines sem jobb: közvetlen befecsi, turbó, anyámtyúkja. egy jó árú, felszerelt jó skodát akár egy gyengébb szívó benzinessel is megvennék, lemondva minden örömről
, de azért ilyen 1,8 tsi-vel nem.
-
balage.
tag
A VW konszernnel az a baj, hogy Günteréknek készül, ahol ugye 3-5 év alatt cserélik az új autót, amíg tart a gari. Ott mindegy, ha befosik rajta valami kicserélik ingyen. Kis hazánkban vagyunk meglőve, ha pl. az ember haladni akar a korral/trenddel jön az anyagi korlát (kivéve az adócsaló számlabizniszelős réteget).
Egyébként a dízel sokkal károsabb (pl. a részecskéi miatt, DPF ide vagy oda) mint egy benzines. Nem is szereti a nem üzemmeleg állapotot, prémiumot kell bele tankolni, hogy ne makkanjon meg a szivattyú és befecskendező rendszer (még a 2000-es évek környéki, CR előttiekbe is).
Az ilyen adblue marhaság meg egy hatalmas parasztvakítás, nem merik megmondani milyen káros anyagot bocsát ki mellette, csak a CO-HC-NOx-PPM kombó a lényeg...
Fogyasztás oldal ugye dízel mint üzemanyag nagyobb égéshővel rendelkezik és a motornak jobb picit a hatásfoka (vagy hogy tudományosabb legyek, nagyobb a középnyomása mint a benzinesnek), ezért takarékosabb, lehet ez valakinek megéri. Én utálom a traktor hangot személyautóba.
Haszonjárműben, terepjáróban elmegy, oda kell a nyomaték. -
válasz
kitalaltnev #5166 üzenetére
a monstre benya inkább abban jó, hogy mivel túlméretezett dög, még ebbe a szivatós pár km-es használatba sem nyúvad ki. persze, sokat fogyaszt, de 1-2 km-en mindegy, egy hónapig jársz oviba, mire összejön a 100 km, belefér a 18 liter.
meg a magas fogyasztást ellensúlyozza, hogy viszont nem újítasz fel motort másfél milkáért.
de a legjobb a benya hibrid, sőt, plug-in hibrid. ezért akartam outlander phev-t. az ilyen rövideket megcsinálod csak villannyal, a benzinmotort elég hetente egyszer berúgni, viszont ott van, elindulhattok bármikor 1500 km-re is.
nagyon csipáznám, de nem 5m ft-ért, 200e km-t futottan. ebből lett végül az rx, mint jelenleg elérhető kompromisszum.
-
kisgyerekkel, agglomerációban? aligha. bölcsiovi 1-2 km, bolt is, rendelő is, minden. ahhoz sok, hogy gyalogolj (kisgyerekkel ez egy óra, megáll minden fűszálnál, "apa, nézd!"), ahhoz kevés, hogy autózz, de végül autózol. ha bemész bp-re, az sem jobb, mert száz lámpa, dugó, hiába több km, azt sem szereti a dízel.
valószínűleg jó autók a fósvágennyek, de nincs egy olyan motor sem a jelenlegi kínálatban (!), amit meg mernék venni. és nekem a dsg sem tetszett soha, meg az egész cég filozófiája sem.
amit csak azért sajnálok, mert a skodák viszont tetszenek, mindegyik.
-
-
CB
senior tag
válasz
kitalaltnev #5163 üzenetére
Valami ideológiát kellett hozzá kreálni, hogy ez most (azon felül, hogy pár éve erre spórolunk) miért éri meg nekünk.
Persze hiába mindez, mert tudjuk, hogy évente 1 misi megy a kukába. Viszont ha jó lesz, és megmarad, akkor ezzel nem kell foglalkozni.
Eddig még minden autónk olyan volt szerencsére, hogy a kötelezőkön kívül másra nem kellett költeni.
Ja, de. A Hondánál volt két apró casco javítás, mindkettő olyan 150e körüli, de gyári alkatrészekkel javítható. Nem kellett fényezni, stb. Mint a legózás. Patt,patt, patt, és fent is volt az új elem.
Azt kell majd megtanulnom a garancia lejártáig, hogy hol kell leengednem az olajakat.
A többit mindíg elintéztem.
Precízen szoktam vezetni amiket cseréltem, fotókkat, mennyiségekkel.
A szíjcserét persze csak szervízben, mert én olyannak nem állok neki, a szervíznek is meg kell élni.
Évi 12-14e km-megyün általában, ezt üzemanyaggal is ki lehet bírni.
Csak azt sajnálom, hogy XT-t nem lehetett az eu-ban EyeSight-tal venni, mert akkor azt venném. -
kitalaltnev
csendes újonc
A régebbi sűrű vidéki utak után most már csak keveset, éppen ilyesmi utakra, mint írod, jellemzően városban. Oda a "csalódízel"
valóban nem kóser. Elviselte ugyan, de nyilván nem az volt a terepe.
Bár te a monstre benyás mocis vetetted fel.
Azzal nyilván a városi fel sem melegszik-optimális műkődési tartományában ritkán van-zabál a motor a legfőbb gond.
Sztem cseppet sincs baj a "német ladával".
-
Qru
MODERÁTOR
Feljottunk a telekre, kicsit megnyomtam idefele, szepen van skalazva a valto. Ha teljesimenycsucson valtok akkor pont nyomatekcsicsig ejti vissza a fordulatot. Kellemes.
-
válasz
kitalaltnev #5163 üzenetére
mennyit mész egy évben? sok város van benne? nálunk az a gond, hogy sokszor hónapokig csak kisebb távok helyben (bölcsiovi, doki, bolt, környéken valahova), ebbe szerintem egy csalódízel befingana.
-
kitalaltnev
csendes újonc
Az idő mindent megold. A családtagok jobbára úgyis csak belülről látják és élvezik, nézegetni, leguggolni hozzá, waxolni, szólongatni úgyis te fogod. ☝️
Értem én, drága vas, de kaptál hozzá mézesmadzagot.
Kell az ilyesmi lélegmelegítő tudat, miszerint olcsóbban hozzájutsz, mint más máskor.
Parci A Skodákról. Nos, eleddig volt már jónéhány típusú autó a kezem alatt, de a legmegbízhatóbbnak messze egy Octi RS bizonyult. 10 évig a kötelező szervizeken kívül csupán egy izzó- és az EGR szelepcserét igényelt, még pl. az eredeti ablaktörlő lapátokkal került az új gazdához.
Pedig a 350 Nm-ével az sem volt egy hétvégi csoszogós autó. Remélem, h. az aktuálisan cserélt méregdrága Subaru alkatrészek legalább megközelítik ezt a szintet.
-
CB
senior tag
válasz
kitalaltnev #5159 üzenetére
Hát, a legfontosabb dolog a világbéke.
Sajnos 3 hét, mire bele lehet ülni.
Egy gyári levehető vonóhorgot sikerült belealkudni a most amúgy nagyon kedvező árba. Nem tudom mostanában követtétek-e a az új Subaru árakat, de az elmúlt két hónapban a foresterek ára 1, az új XV ára 0,5 mFt-ot emelkedett az árfolyam változás miatt.
Ezt a kocsit most olcsóbban kapom, mint az árfolyam változás előtti listaár. Persze a listaárból lehet alkudni, de a Subaru esetében nem sokat.
Egyik ismerősöm mesélte, hogy ezek a kocsik euro6-os környezetvédelmi osztályba vannak sorolva, de azon belül is vannak kategóriák. Szeptembertől változik az unioban az új autók eladható kategóriája. Ezek a Foresterek már nincsenek benne. Amit nem tudnak.addig eladni, azt szeptembertől már csak használt autoként lehet értékesíteni. Ezért próbálják most kiszórni a kifuto példányokat. -
nincs gond azzal, hogy rá kell költeni félmilió forintot egy kocsira, amit 2,5 körül vettél, de újonnan 19 volt. viszont akkor nem fogok 750 ezret kifizetni, ha ugyanolyan jól megcsinálják máshol mondjuk 400-ból. van olyan, hogy 1 milliót kér egy vas, mert mondjuk letérdel a váltó... vagy hengerfejes lesz
, ez ilyen, onnantól, hogy nem boltból vesszük teli áron, nincs reklamáció.
a foresterhez meg előre is gratula, nagyon tetszik ez a kocsi, egyszer majd lesz egy ilyenem (bár a rokon outback sem tetszik kevésbé, sőt). és szerintem a gyöngyház-fehér az ász.
-
CB
senior tag
Hát, eldöntötte a család, hogy megvesszük az új Forestert.
De amiket itt olvasok az elmúlt napokban, kezdem meggondolni magam.
Remélem, hogy ennek a kifutó FB20-as motornak a vezérlését csak a kocsi következő gazdája látja 15 év múlva, 200000 km megtétele után.Kaptam is fotókat az elsőként kiszemelt fehér paripáról, aztán az asszony gyorsan, az utolsó pillanatban rábeszélt a bronz színűre. Hát nem csodálatos?
Parci: vettél egy nagyon szép autót, most pedig kaptál egy elég tetemes szervízköltséget. Tudom, hogy ez nem volt belekalkulálva, de gondolj arra, hogy miután megcsinálják az autót, kvázi új közeli állapotba kerül. Pár évig feltehetően nem kell hozzányúlni a motorhoz. A motorháztetőt csak akkor kell felnyitni, ha valaki kíváncsi lesz mi van alatta.
Persze ennek egy részét én sem hiszem el, mert minden szét-összeszereléssel újabb hibát viszel a szerkezetbe. Ez munkahelyi tapasztalat, szivattyúkkal foglalkozunk.
-
az a vicc, hogy ezek tartós, jó gépek, alapvetően nem drága fenntartani, de mégis összejön a sok még pár apróbb dologból is.
itt egyértelműen a motorkiszereléses műtét dobja meg, de akárhogy nézem, nem értem a 350e ft-os alkatrészköltséget sem. a szűrők, olajok nem drágák. a gyertya sem igazán. egy tömítés nem lehet az. a hűtő valószínűleg nem olcsó, de az kb. 60e ft. a vezérlésszettről tudom, hogy nem drága.
lehet, hogy a gyári toyota drága ezekből, de jó lesz nekem dayco vagy gates is, 47e ft a szíj a görgőkkel, unix teli áron. dayco vízpumpa ugyanitt 25e ft.
nem értem ezt a 350 ezret.
persze a reálszisztémában (lexus márkaszerviz) valami 85e ft egy sima olajcsere, így aki oda hordja a használt, olcsó autóját, az persze, hogy hamar feladja.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
kitalaltnev #5150 üzenetére
Öreg prémiumot nem megvenni, hanem fenntartani a sok. Hiába öreg a gép és olcsó, az alkatrész ugyanúgy prémium árú marad. Ezt már sok olcsón vett BMW/Merci tulaj is megtanulta.
-
outsiders
aktív tag
válasz
kitalaltnev #5148 üzenetére
Ne is, emelt SEGGEL kell járni egy Foresterrel
Új hozzászólás Aktív témák
- La Quimera early access beszámoló
- Légies akkut kap az iPhone 17 Air
- Villanyszerelés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- sziku69: Szólánc.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M i5 7400 8GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB ZALMAN S3 TG Chieftec 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest