- ldave: New Game Blitz - 2026
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Subaru topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
MasterMark
titán
A Motul-nál ott van hogy Subaru ATF HP az az ami a gyári is. Én azt tennék bele.
MOTUL MULTI ATF:
SUBARU ATF HP, KO410Y0700, SKU: SOA868V9241szerk.: A cikkszám is stimmel:
Subaru ATF HP/PS Fluid
Part Number: SOA427V1500
Supersession(s): SOA868V9240; SOA868V9241 -
MasterMark
titán
Most milyen van benne? Piros? Mert ha igen akkor maradjon ATF mindenképp, a CHF-et és az ATF-et nem lehet keverni.
Bár egyébként nem vagyok benne biztos, hogy mi ez a ravenol pontosan, de dexron minősítés nincs rajta. (Gondolom mert nem ATF azért nem Dexron.)
szerk.: Elvileg ez a PSF nem CHF, hanem inkább az ATF-hez hasonlít, de akkor is inkább olyat néznék ami Dexron III ha már azt kell belerakni.
-
Qru
MODERÁTOR
Na kuplungban nem kell, mert kuplungcserekor azt is cserélték (elvileg) most ősszel.
Marad a szervó olaj csere. Abba meg Ravenol PSF megy végülis, mert van Subaru jóváhagyása is. Amúgy ez a gyárija: SOA427V1500
-
Lacerta
aktív tag
Arról nem is beszélve, hogy ha elvállalják is, vidd el az autót lehetőleg munkaidőben, hagyd ott, aztán majd valamikor napok múlva érte mehetsz, de akkor azonnal vidd is el, ha szólnak ja, és a 3 egyszerű dologból amit kértél, 2 nem készült el, de sebaj, majd legközelebb.
-
Lacerta
aktív tag
Az ilyen melókat senki sem vállalja szívesen, mert esélyes, hogy csak egy kis zsír kellene a megfelelő helyre, de 2-3 órát sz*pni kell, amíg sikerül odajuttatni. Ezért is gondoltam megkérdezni, hátha valakinek volt már hasonló kínja, és akkor megoldom magam. Mostanában törekszem rá, hogy ami meg tudok csinálni, azt megcsináljam én.
-
Lacerta
aktív tag
Nyilván nem, ezért is bosszant. Kis szerencsével csak kenés kellene neki, ezt abból gondolom, hogy nedves körülmények közt és hidegen kussol.
De függetlenül attól, hogy olcsó a srác, emellett értelmes és ügyes is, ha végre rá tudom venni, hogy nekiálljon valaminek.
Bowdent kentem én is az asszony Ignisén, csuklókat is, váltókulisszát is, de ez speciel rudazatos, ha jól tévedek.
-
Lacerta
aktív tag
-
CB
senior tag
Mivel az autón a vásárlásakor yokohama nyári gumi volt, ezért a téli is yokohama lett. Most nem tudom melyik típus, de ha kell, megnézem.
Mikor vettem a kocsit, valahol azt olvastam, vagy hallottam, hogy a subarukat azzal tesztelik a gyárban, azzal viselkedik a legjobban. Ezért esett a télinél is a yokohamára a választás. Persze ez lehet hülyeség.
Sajnos már 7. évesek elmúltak a gumik - persze kopás egyiken sem látszik - ezért csere érettek lesznek.
Van valakinek jó tippje TPMS szenzorra? Olyan kellene, amiben 3 év alatt nem merül ki az elem. -
_Smooth
senior tag
Ugyan, dehogy!

Kölyök nagyon élvezi.
Amúgy tényleg brutál. Bár nincs nagy hó itt felénk, pláne emelkedők. Hétköznapi FWD-kel se akadtam el soha az elmúlt 23 évben.
De így is érezhető, mennyivel másabb ez a szekér.
Jegesre taposott havon fékezve persze csúszott kicsit a Conti 4S, de nem annyit, mint a cégesen lévő fulda téli. Ipari hulladék. Azzal latyakosra sózott úton 10km/h-nál satuzva becsúsztam a zebrára. Körforgalomban kéretlenül is korizott.
Ezzel meg motorfék, majd gáz, és át is suhantam rajta.
Direkt mentem 2 kerékkel az út szélére tolt hóba (másik oldal a jegesre taposott szakaszon). Mintha száraz aszfalton mentem volna mind a 4 kerékkel. Meg se hökkent, nem torpant, nem ingott meg.
Küszöb fölé érő friss hóban is úgy ment, mintha csak füvön mennék.
Nagyon durva. Kár, hogy igazából tökre nem indokolt nekem (egyelőre), tökre nem tudom érdemben kihasználni, de akkor is élmény első kézből megismerni, mit tud
-
stickermajom
addikt
-
NoLF
veterán
nyilván nehezen elérhetőek az ilyen fogyasztások egy RENDES motorral ellátott példánnyal, ezzel nem lehetetlen. egyébként a nagy átlag vegyes az 7,5 de egy 1,6 tonnás 4kerekes batárral azt sem sokallom (főként városi használat)
mióta a dpf ki lett pakolva (katalizátort kapott) azóta egész értelmesen megy is a dög egyébként. ütött-kopott, recseg-ropog, hiányzik ez-az belőle, de szeretem

-
-
NoLF
veterán
általános úthibákon, a legkisebben is, leginkább keresztbordákon, folyamatosan bubog. Kétszer átt lett nézve a teljes futómű, csak hátul cseréltek stabpálca szilentet, mert semmi másnak nincs baja (az első átvizsgáláskor az első alsó lengőkarokban lettek szilentek cserélve)
-
NoLF
veterán
köszi! olyan csodás, hogy az összes hozzáértő full a világ másik végén van hozzám képest... de legalább a Sebikio közel van a munkahelyemhez

@MasterMark: neked is köszönöm!
(egyébként cserélt, Euro5 motoros 2009es outback az áldozat, tudom tudom, mea culpa. DPF már kivéve, katalizátorral helyettesítve. osztómű meleg állapotban olyat üt mint Piedone, gondolom ez sem lesz olcsó mulatság
) -
NoLF
veterán
a biztos hogy fura, mert nem üt, nem lóg semmi, de elég betyár hangja van, mostmár mindkét oldalon...
valamint a bal első kerékcsapágy is elkezdett búgni. milyen márkákat ajánlotok? Kayaba, Japanparts? vagy vany más alternatíva ami nem ököráron van, de a minősége elfogadható?
-
_Smooth
senior tag
Nem tudom, hogy a szervoval van-e bajom (illetve, nem tudom, hogy annak van-e baja). De úgy maga a kormányzás egészében kissé fura. És azóta már a 205/50R17 gumik vannak fent a 215/45R18-hoz képest, amivel vettem. Ráadásul azok szélesebb felnik is voltak, más ET-vel. Ezért is gondoltam, hogy esetleg az okozza.
Eleve kicsit nehézkesebb, de ez még önmagában nem lenne gond. Inkább az, hogy érzésre lassabban is forgatja vissza magát. Egyenesbe állítva van egy +/-5-7cm (a kormány kerületén mérve) ahol esetlen, légies. De nem a holtjáték nagy, mert amúgy reagál, mozog az autó, csak ott túlságosan is könnyűnek tűnik. Ezt követően meg a (más, jellemzően max 5 éves) autókon megszokottnál nagyobb az ellenállása.
Ha ebben a fent nevezett tartományban mozgatom menet közben kicsit jobbra-balra, akkor mintha laggolna is néha O.o először mintha nem akarna reagálni, aztán meg hirtelen be akarja pótolni. És mondom, lehet, hogy csak én szoktam el túlságosan az idős autóktól és ez tényleg normális.#15373NoLF
83k volt a vége
Páromnak a '13as Megane-ra is kb ennyi szokott lenni, és abba nem is Motul megy. Úgyhogy nem tűnt irreálisnak.Szerk: most nézem, hogy előzőben melléütöttem. Nyilván nem 8200, hanem 8100X ment bele. Csak azt már nem tudom korrigálni.
-
q nagy kár ezért a rendszerért, mert amúgy a kocsi érzésre egy primkó, full mechanikus, elpusztíthatatlan valami, ami manapság már nem létezik. szóval pont az, amit szeretek (és a guruló okostelefon vonal meg pont az, amit nem). na mindegy, alul gyenge, ha elkoszolódik a pillangószelepnél, akkor még gyengébb
, de megy teljesen jól és átmegy bármin. városban vállalhatatlanul sokat fogyaszt, utazva 8-10 liter, ami nekünk tök oké. -
CB
senior tag
Nekem nem tetszik....
A Subaruba pont azért szerettem bele, mert ott volt a kiemelkedő hasmagasság, bakancs forma, hatalmas oldal üvegek és napfénytető, meg a nyers technikai tudás.
Az összkerékhajtás okosságait oldják csak meg a fogaskerekek. (na persze az enyémnél is inkább elektronika már sajnos).
Nekem ezek a lőrésnyi ablakok, meg túlzott elektronikai csodák nem jönnek be.
A néhány éve futó széria Subaruk formatervével sem vagyok kibékülve. Mik már ezek az eltúlzott műanyag izék a kerékjáratoknál? Valami verseny van, hogy ki tud szélesebb, és minél elbaltázottabb formájú műanyagot odabiggyeszteni?
Belső térre egyébként még most is nagyon tetszik a Subaru, és inkább a Forester még mindig. -
Qru
MODERÁTOR
Na ma beugrottam az EF-be (bocs tegnap), ott meg azt hozza VIN alapján, hogy 277-es tárcsa kell előre. Abban jobban bízok, mint vmi netes webshop-ban.
Jah és megrendelve a 2 gyári első csillapító. Ne akarjátok tudni mennyiért... Úgy látszik rajtam kívül senki nem vesz ilyet, mert még a németországi központi EU-s raktárban sincs. Japánból jön, kb 3-4 hét. Még jó, hogy lehet kapni.

-
_Smooth
senior tag
Ja ez most nem egy "EV-ellenes, régen minden sokkal jobb volt" rant akart lenni.
Városba tökéletesek ezek a háztartási gépek. Inkább a dieseleket kéne kiirtani végre.
Csak azt mondom, hogy igazából semmi nem szól mellette. Értem, hogy kis gyártók csak így tudnak fennmaradni, de csak azért, hogy a logót életben tartsák, nem tudom, van-e értelme.
Subaru mellett a boxer és az AWD szólt kb mindig. Bármi mást nézünk, azt tudja kb bármelyik másik gyártó is.
Így akkor miért vegyen bárki Subarut? Miért ne Toyotat?
Amúgy legyen, nekem nem fáj. Csak úgy érzem, ez lesz a vége. -
ez ugye egy e-chr toyota. nyilván soha a büdös életben nem lesz ennyi pénzem autóra, és ez rendben is van (egyszerűen nem fenntartható az a világ, ami arra rendezkedett be, h olyan tevékenységet végezz, h aztán egy ilyen erőforrástemetőt birtokolj), de ha ezt félreteszem, és csak úgy meg tudnám venni, mint a lidlis nagybevásárlást, akkor nekem tetszik.
21 centis hasmagasság, ezexerint kipróbált terepezés, összkerék, és egy rendes villanyautó. szerintem egész jól is néz ki.
más kérdés, hogy nálunk családi autó = benzin, városi autó = kisebb kocsi. és egy ilyen villanyizével egyelőre nem akarnék utazni, városba meg fölöslegesen nagy.
-
_Smooth
senior tag
Amivel nekem nincs is bajom. Nem hangos(abb) autót akarok, csak zümmögés helyett hubububububu hangot XD
Ha már olyan csóró vagyok, hogy egy rendes V8 nem fér bele :]
Amúgy beíratnám én, csak valóban, a Vogonokkal való küzdelem nem igazán hiányzik.
Úgyhogy igen, jöhet a chip. Akkor legalább kicsit legyen (még) agilisebb. Hátha nekem is meg tudják húzni 260-270-re
Bár előtte azért csak megejtek egy személyes diskurzust is a kipusokkal, hátha van valami megfelelő opció.
Egyébként érdekes, hogy a 2 literes kb 75LE/liter (a 150lovas verzió, de ha jól emlékszem, 163 volt a 2.0R), a 3 literes 81LE/liter, a 2.5 meg 69LE/liter (173LE - és ebből ugye volt gyengébb is).
Ha a 3 literes arányaival számolok, akkor 204LE kéne legyen a 2.5i.
De még a 2 literessel számolva is 187 alapból, míg a 2.0R kb ugyanazt tudja, mint a 3.0.
Mi okozza ezt a difit? Simán csak nem hajtották túl a tartósság jegyében, vagy a felépítéséből adódóan nem tudja ugyanazt? -
_Smooth
senior tag
Na beszéltem a kipusokkal. Elvetettem a UEL leömlőket és a sport katalizátort is.
"Leömlőt nem csinálunk erre a gépkocsira, főleg hogy a motornak a nem egyenlő szárú leömlő nem igazán tesz jót, illetve a leömlőben van a katalizátor is. A sportkatalizátor a szerkezetéből és áteresztéséből adódóan nem kezeli a 2db lambdaszondát, vagyis a gépkocsi hibakódos lehet. Érkezik a közeljövőben olyan sport katalizátor ami kezeli a 2db lambdaszondát papíron, de a sport katalizátor garanciája erre soha nem vonatkozk, vagyis ha még sem kezelné, akkor emiatt nem cserélik ezeket az egységeket garanciában."
A dobok miatt majd elviszem az autót, bár arra is azt mondták, ha gyáritól eltérő, akkor elhasalhat vizsgán.
Bár nem hangosabbat akarok, csak a motor karakteres hangját akarnám, h érvényesüljön. De gyanítom, egyik a másik nélkül elkerülhetetlen. -
_Smooth
senior tag
Igen, én is elgondolkoztam ilyenen (bár én másik irányból XD - kéne hangszigetelés, rezgéscsillapítás, akkor már lehet, hogy jó lenne hangszórókat is cserélni, de akkor már kéne rendes fej is...) csak aztán mindig ráeszmélek, hogy igazából én nem hallgatok zenét. Főleg nem autóban.
-
_Smooth
senior tag
Köszönöm, majd megkeresem őket.
Mindenképp kipu után akarok chipelni (augusztusban már lett volna időpontom is egyhez, de visszamondtam, amíg nem tudom, mi lesz a sorsa a kipufogónak).Más; napokban kipróbáltam, DVD lejátszik-e filmet is, vagy csak navira jó-e. Elég mókás azon a kis kijelzőn filmet nézni
(ha már autós mozik kb eltűntek).
Viszont így akkor működhet ez más, külső forrással is, nem?
Gondolok itt valami dobozkára, amit esetleges videóbemenetre lehet kötni, így akkor carplayre/navira tudom használni a gyári kijelzőt (nem érdekel a mérete, felbontása).Honnan tudhatom meg egészen biztosan, hogy van-e rajta, és ha igen, akkor milyen bemenet? Anélkül, hogy szétszedném. Vagy megint lyukra futnék online keresgéléssel, mint a guminál is.
Kézikönyvben szerepelhet? (nem ezzel jött ki az autó a gyárból, ezt az előző tulaj szerelte be, de gyári egység) -
_Smooth
senior tag
Nem hangzik rosszul. Én is rámennék már, csak előtte erősen gondolkozom a kipufogón. Mindenképp fel kéne méretni az állapotát. Aztán annak függvényében vagy az egészet, vagy legalább catback cserélni.
És akkor ez után lenne érdemes nekem.
Van esetleg bevált kipufogós? Lehetőleg olyan, aki akár teljes (egyedi) rendszert is épít, nem csak hegeszt meg dobot cserél.Ha már szóba került a fogyasztás, Neked mennyi a vegyes, 7,5? (Kicsit kisebb autó, de hasonló motor)
Nekem 8,2-t ír, de gumicsere napján 7,6-ot fotóztam épp.
Én azt hittem, nem fog 10 alá bemenni. (Pláne ezzel az öreg automatával). -
Qru
MODERÁTOR
Jah ha már optimalizálás: Megvolt az első 3000 km. Kellemes karaktere lett, alul nem olyan erőtlen a gép. Sőt talán kicsit túl harapós is, most az új kuplunggal még szoknom kell az elindulást de már egész jól megy.
Fogyiban eddig a gyári állapothoz képest -0,1 liter a nagy átlaghoz képest de nyilván tisztulni fog még a kép ha többet megyek vele.
Illetve a teljesítmény csúcs is lentebb jött 500 rpm-el, már nem érdemes 5500 főlé forgatni a korábbi 6000 helyett. Semmi diszharmónia nincs érzésre és hibát sem dobott eddig. Reméljük így is marad. -
czanga
őstag
Lehet nálam is meg fog...
Még vacilálok ezen, mert ugye a méret nagyon sokmindent befolyásol ami menetdinamikában jelenik meg.Szóval eredetileg Pilot Sport 4 is szóba jött, hiába nyugis sofőr, de a jó gumi nagyon fontos. Az viszont pl 205/50-es méretben nincs is.
Persze aztán az átlagosabb, de minőségi utcai gumik is szóba jöttek, de /50-es méretben azok hiába vannak (pl Hankook Ventus Prime 4), pokol drága.
-
_Smooth
senior tag
Ami mi lenne? Lévén, hogy nincs COC papírom

Illetve akkor mire vannak a váltóméretek?
205/55R16 szerepel a matricán. Meg lefelé 205/60R15. Akkor a 205/50R17 miért ördögtől való, mikor csupán 5mm az eltérés? Pont annyi, mint a két kisebb között. Ezen én egyelőre nem bírok túlgördülni
Na mindegy... a legközelebb valszeg majd 5 év múlva esedékes. Ha annyit megér egyáltalán nálam az autó. (remélem, igen)
Egyébként élvezetesebb lett ezzel a gumival/felnivel. Hülyeség ez a hiúsági verseny... ha nem pályára építesz autót, több a hátránya ezeknek a dögnagy felniknek, mint az előnyük.
Most ezzel a gyárival kicsit fiatalabbnak is hat az autó, mint azokkal a BBS-ekkel.
Kicsit szórakoztam amúgy AI-jal is (üvegek fóliázása, meg teszt ezüst helyett fehér, grafit fényezéssel, illetve fehérre fújt felnivel). Nem lenne rossz egyik-másik kombo. Fóliára elég valószínű, hogy be fogok nevezni.
-
_Smooth
senior tag
Bazz!

Hát köszi.
Gyanítom, itthon valóban nem lesz ezzel gond; előző tulaj 215/50 R17 és 215/45 R18 is elég messze voltak a gyáritól, mégis forgalomban volt az autó.
(A kotla füstköpő rémroncsokról nem is beszélve)Amúgy meg csak azért rugózom ezen, mert már fent vannak a gumik. Csak próbálom kimatekozni, mire számíthatok.
-
_Smooth
senior tag
Ha már szóba került a futómű meg kormányzás (mármint nem az. Bár mondjuk itt kedvencem a cégesekben sávtartó miatt felugráló "kormányzást átvenni" felirat XD - azon vagyunk, bazmeg! Remélem, jövőre sikerül végre
) az alábbit mi okozhatja?
Egyenesfutás esetén kicsit könnyünek érződik... mintha jégen futna. Aztán kb 10-10fokkal elmozdítva már felkeményedik a kormány, kanyarodás után pedig alig vagy egyáltalán nem bírja visszatekerni középre. De valami brutális mértékben, ami a cégeshez képest elég rendesen szembetűnő, nem csak valami borsószemkirálylányos reakció.
Ez szervoprobléma lehet? Vagy futóműbeállítás? Esetleg a nagyobb kerekek miatt? (215/45R18 egy 8.5 széles felnin, ET35-tel).
Sajnos még nem volt lehetőségem ezeket gyári kerékkel kipróbálni (amúgy a gyári felnin is 215/45R17 gumi van). -
stickermajom
addikt
Megint parkol az autó, most épp a karosszériásnál.
Kaptam egy 25-ös OBK-t csereautónak addig, asszem' eggyel jobb felszereltség mint az enyém, meg már FL. Egészen tetszik. Van benne kanyarkövető LED, combtámaszos bőrülés, H/K zene.
Csak az éberségfigyelő idegesítő rohadtul, sötétben látni a ledet ami a szemembe villog. -
_Smooth
senior tag
Hát én kombib*zi vagyok, nekem sedan nem játszik. Főleg nem páros ajtószámmal. Szóval S60 sose jött volna szóba. Pedig S80ból találtam egyszer egy gyönyörű példányt Yamaha V8-cal.
95ös 2.5-10V 850 volt a kiszemelt. 1 milláért hirdette, úgy még 1et kellett volna rákölteni, hogy műszakilag rendben legyen, még 1et, hogy esztétikailag olyan legyen, amit szeretnék, meg 1et klímára XD
Most persze ennek is valszeg 3 milla fölött lesz vége (sose lesz vége, de egyelőre odáig mennék el).Futómű kapcsán ilyesmire gondoltam, amit Te is írsz.
Chip akkor még talonban, először a kipufogót akarom megcsinálni, addig biztos nem lenne értelme, az tuti.
Fékre is próbáltam rákeresni, de Zimmermannal is elég nagy a szórás 35-70k/db között találtam elég sok helyen pl. tárcsát.
De ezt is mindenképp meg akarnám majd csináltatni. Persze egyelőre még rendben van, itt nem sürget semmi.
Olajcsere kb ősszel lesz esedékes.
És akkor addig azért jó lenne eldöntenem a felni/gumi kérdést is, bár igazából van most valami 6-7 éves szett a gyári felniken. Talán ezt a telet még ki húzom velük (igazából céges miatt senki nem kényszerít, hogy ezzel járjak).
De most azért hajlok megint a 4S felé. Michelin, Conti volt eddig is a kiszemelt. Az a bajom, hogy szerintem annyit nem fog futni az autó, hogy megérje külön szettet tartani. Előbb eszi meg őket az idő, mint a futás. -
_Smooth
senior tag
Köszönöm, így tiszta a chipes dolog is.
Egyetértek, nem is versenyautónak vettem. Elsődleges szempont tényleg az volt, hogy a megszokott közlekedőedényekhez képest valami különlegesebb dolog legye, és főleg a hangja. Ebben a nagy zöldülő, vinnyogó világban kicsit éreztesse, hogy ez még egy régi vágású vas. Ezért is keresgéltem első körben I5 kocka volókat (azok se különösebben versenyzős valamik a 140LE-vel
) meg VR6 Superb/Passatot. Ott már egy kis teljesítmény lett volna, miközben küllemre megmarad a szürke hétköznapokba simulva.
Szóval én is csak annyira tervezném, amíg az a motor élettartamát nem rövidíti. Nem végsebességre kell nekem az autó, hanem, ahogy Te is írtad, városban/alacsonyabb tempón legyen dinamikus. Egyébként (nem tudom, hogy ez az automata miatt van-e, de) 1-esben piszok jól mozog. Azonnal és elég harapósan reagál a gázra. Hátramenetben is óvatosan kell, mert nagyon hamar meg tud ugrani. Szóval, ha csak 20-30Nm-t tudnának hozni, nem biztos, hogy erre vernék el 80 rongyot.
A csikorgás kapcsán bennem is első körben egy szíj merült fel. Mindenképp meg fogom nézetni, addig meg igyekszem óvatosabban adagolni.
Kipu kapcsán nagyon köszönöm a tippeket. Akkor utánajárok ennek a leömlőnek. Sport katalizátort is néztem, azzal már kicsit fölötte lenne az erre szánt összegnek. De, ha máshol tudok engedni, akkor ide át tudom csoportosítani.
Fékre is köszönöm a tippeket, utánanézek ezeknek is.
Fűtómű kapcsán nem gondoltam igazán semmire. Felmerült bennem, hogy kicsit lejjebb hozni a dobozt, de szinte rögtön elvetettem. Reták magyar utakra, fekvőrendőrök stb. úgyse fogok tudni olyan tempóval kanyarogni, ahol erre szükség lenne. Inkább annyi, hogy ha bármit cserélni kell, akkor azt nem biztos, hogy gyárira cserélném, inkább megpróbálnék "feljebb" lépni, ha van rá mód, illetve annak van értelme.
Fényszóró kapcsán is ezekre gondoltam, majd meg is nézetem. Csak gondoltam rákérdezek, hátha van esetleg valami olyan ismert bug, amiből könnyen ki lehet ugrasztani.
Egyébként mennyire problémásak ezek a xenonok? Nekem eddig csak hagyományos vagy LED volt. Van/érdemes ezeket LED-esre cserélni? Vagy nem járok vele jobban? Inkább csak a tartósság/kényesség szempontjából.
Köszi a többire is a tippeket, válaszokat.
Hifi nem konkrétan hifiként érekel. Nem hallgatok zenét az autóban (meg úgy egyáltalán igazából máshol se
). Kölyök szokott néha berakni valamit, de ebben az autóban még Ő se hiányolta.
Nekem inkább telefon (bár van benne valami utólagos BT cucc), meg főleg navi miatt kéne. Igen, van benne valami gyári DVD-s navi, de én maradnék a waze-nél. És nem akarok telefont a középkonzolra vezetékezni.
Eddig ennek valamelyik verzióját néztem:
[link]
Alin különböző hardverrel van pár verziója.
Gumira nekem, ahogy írtam is, nincs rossz tapasztalatom 4S-sel.
Páromnak most is az, Firestone van fent (már kb egy éve) egy 2013. Megane-on. Télen egyszer se moccant meg az autó, idén meg Mallorcára ment ki vele, ott is állja a sarat (bár az nem sok van ott
). Előtte meg exemnek rakattam fel Contit. Az akkori céges octaviát nem éreztem olyan stabilnak ugyanazon az útvonalon 1-2 óra elétréssel, mint azt a kis öreg Pugot a négyévszakosokkal.
Egyetlen dolog aggaszt, az a nagyon ritka eset, hogy esetleg kimennénk valahova a szomszédba havazni. 1) felengedik-e a hegyre (vagy egyáltalán be az országba), ha nem téli van rajta? 2) vajon a legjobb 4S is fogja-e bírni annyira, mint amit egy proper téli tudna?
De persze már erre az esetre is felmerült bennem, hogy akkor veszek előtte 4 télit, aztán rögtön utána eladom (buktával, persze, de legalább nem áll feleslegesen 2 garnitúrában a pénz).
Ha már 4S, akkor 7.5 széles felnire 215/45 vagy 205/50? Tudom, hogy a felniméret alapján inkább a 215 adná... de nekem kicsit még tetszik is, ha befelé esik az oldalfala.
Üzemanyag terén én világ életemben OMV-s voltam. Cégesre MOL kártyám van, igazából nem is volt rá panasz. De politikai okokból inkább az ausztrál cégnél hagynám a pénzt
(még akkor is, ha magyarországon kb mindenki MOL üzemanyagot használ, csak másként adalékozza - bár úgy tudom, a premium az saját az OMV-nél). -
_Smooth
senior tag
Igen, azt gyanítottam, hogy ez inkább ilyen elérhető max lehet. 250Nm már elég lenne nekem egy ekkora autóhoz, csak azt abban a tartományban, ahol komfortosabb lenne, valszeg 300-320Nm csúccsal tudná produkálni.
20-30Nm növekedés meg nem biztos, hogy megér nekem 80ezret.
Amúgy mik az első tapasztalatok az upgrade óta? Nem is pusztán a teljesítménynövekedésre gondolok, inkább úgy általánosságban a karakterisztikája, dinamikája. Érezhető-e érdemi változás.Amúgy ez van az oldalukon (kimondottan erre a modellre, ezzel a motorral):
-
_Smooth
senior tag
Igen, a turboban nem voltam biztos.
Na akkor a chipről mindenképp mesélj majd.
Tudom, hogy turbós motorokból többet ki lehet hozni, de tényleg nem az a legfontosabb számomra, hogy szanaszét legyen húzva, minél magasabb lóerővel. Én azt se bánnám, ha teljesítmény kb nem változna, viszont nyomaték nőne és főleg alacsonyabb fordulattartományra húzódna el.
Eddig egy kb 82ezres ajánlatot kaptam rá, weboldal 290Nm-t ír elérhető opcióként. Az már nekem talán elég is lenne amúgy. Csak lehet, hogy előtte érdemes lenne kipufogorendszerre is ajánlatot kérni. Nem bánnám, ha nem kéne ezt 2x kifizetni. -
_Smooth
senior tag
Köszi.
Csak nyugodtan. Azért jó sok maszlagot kapartam össze, nem is vártam gyors választ
Utoljára talán 2018 környékén bóklásztam errefelé (csak aztán végül elmaradt akkor a vásárlás).
Ha jól emlékszem, akkor egy 3rd gen Imprezád volt. Talán 2.5T(?). Az van még? Szép példány volt. -
_Smooth
senior tag
hehe :)
Hát érdekes a sztori, mert már vagy 25éve van rajongás (eleinte még nyilván az első WRX STI-k, majd a blobeye iránt). 7 éve majdnem vettem is egy BP Legacyt, de aztán jött a céges autó. Most viszont amellé vettem egyet.
2008. facelift, 2.5i 125kW. Előző nap még egy 2.5i 850 kombit voltam megnézni, de nem volt benne klíma, így csalódottan elengedtem. Majd aznap este bukkantam rá ennek a hirdetésére. Minden benne, ami kellett. Egyetlen nagy kompromisszum: automata.
Előző tulaj szépen gatyába rázta, karbantartotta.
Még nagy tapasztalatok nem igazán vannak - kb 2 hónapja van meg, de csak kis közeli kirándulós utakat mentünk vele fiammal. 130km ment bele kb.
Tetőablak mindkettőnknek nagy kedvence.
Öreg autó, de sok más fiatalabb autóban autóban ültem, ami kopottabbnak, öregebbnek érződött.
Első tulaja állítólag egy cégvezető volt, aki összerúgta a port a céggel, de menesztésekor meg akarta tartani az autót. Ezt nem engedték neki, úgyhogy (valszeg bosszúból) hazavágta a motorját leadás előtt. Következő tulaja(i) próbálták pótolni benne a motort, de nem ezzel a 173LE-s változattal próbálkoztak, így folyamatos bukta volt, végül így adták tovább. Az előző tulaj szerzett bele egy megfelelő motort. kb 270ekm-nél egy (elmondásuk alapján 140ekm-es) blokk ment bele, akkor gyűrűket, vezérlést, gyertyákat, mindent cserélt benne. Most van benne 324e. Elég hosszú, sokmindenre kitérő sztorit kaptam hozzá, azért nem térnék ki mindenre, de van bizalom az elhangzottak kapcsán.
Érzésre nagyon egyben van, korának megfelelőnek tűnik. Rozsdát nem láttam sehol (leszámítva a kipu, kerékagy/fékek, meg a padlólemez felületén - de hozzá nem értőként nekem ezek tényleg csak felszíni rozsdának tűnnek).
Kipufogó cseréjén amúgy is gondolkozom, mert nem hallom a jellegzetes boxerhangot
ha már nem minimum 5 hengeres (pláne V8, VR6), legalább ez bubogjon kicsit. Hogy ez csak két hátsó dob, vagy teljes rendszer legyen, még nem dőlt el.
Fékeket is cserélném; nem érzem elég hatékonynak, kézifék is elég magasra jön fel.
Téli és nyárigumikat is cserélnem kell majd, illetve nekem a nyárik alatt lévő felnik nem igazán tetszenek. Méretre is kicsit eltúlzott, de kinézetre sem igazán az én világom. Talán emiatt érződhet a szervo/kormányzás is kicsit furának, főleg alacsonyabb tempónál. Céges konzervdobozok miatt lehet, hogy eléggé el is szoktam a régi vasaktól, de nem húzza vissza (vagy legalább is nem olyan hatékonyan) kanyarodás után. Majd télivel (az gyári felnin van) tesztelem ezt is.
Beltérben nagy hibák, kopások nincsenek, kormányon és vezetőülésen is minimálsan látszik a 300k+ futás. Viszont kicsit recsegnek, zörögnek pl. az ajtókárpitok. Ezekkel jó lenne valamit kezdeni.
Amúgy elég jól felszerelt; xenon, nagy navi, kormány mögött váltófülek, elektromosan állítható/behajtható tükrök, motoros, memóriás bőrülés, első ülések fűtése. Klíma valami elképesztően hatékony, köröket ver a céges B8 passatra is. Motoros tetőablak zseniális dolog. Összességében nagyon szeretem. Talán csak az ülését nem. Nagyon kicsi (195cm vagyok - nyilván minden autó ülése kicsi
), egyelőre nem találom benne magam. Gondolkozom a cseréjükön is. Eddig a Golf8 R/RLine/GTi/GTE ülése volt számomra a közel tökéletes.
Gázadásra elképesztően jól reagál, főleg 1-esben, meginduláskor brutális. Jó a gázreakció, valszeg kellően rövid a fokozat, nagyon szépen, harapósan ugrik meg. 60km/h fölött viszont már kb semmi. Felpörög, de nem érzem, hogy megmozdulna. Nem szívesen állnék neki előzni. De nem is nagy baj, egyelőre tényleg csak ilyen nyugis kis krúzolós kirándulós autónak használom.
Amikre tippeket, javaslatokat várnék/megköszönnék:
- motortérből valami fura csikorgó/fémes sivító hang hallható néha olyan 5-6kRPM között. Terhelés alatt tűnt fel először, hirtelen elérve ezt a tartományt. De üresben, ha ha ugyanígy megrúgom, és hirtelen éri el ezt a tartományt, akkor lehet hallani. De visszaejtve már nem. Ha lassan pörgetem fel odáig, akkor sem. Nyilván igyekszem nem gyilkolni, de ennek azért szeretnék majd utánajárni. Van-e esetleg bármi javaslat, amire nagyon kell ügyelni, ahogy érdemes használni, ellenőrizni, stb., bármi tanács, hogy ez a motor életben maradjon ennyi idő után is?
- kipufogóra van-e esetleg tapasztalat, javaslat? Nem a teljesítménynövelés lenne a cél, de még csak nem is a boyraceres recsegés. Csak valami diszkrét gurgulázás. Hogy hallható legyen a motor különleges/egyedi hangja. HKS-ről láttam videókat, de sehol se lehet kapni olyat. Ahogy néztem, mindenképp rozsdamentes acél kéne.
- chipre is találtam már ajánlatot - megint nem az a lényeg, hogy 2 piros között én legyek az első, hanem a behasalt 290Nm-re már talán szépen, kényelmesen lehetne alacsonyabb fordulaton is használni. Ezzel kapcs mik a tapasztalatok?
- a fent már említett beltéri/ajtókárpitok recsegésének csökkentésére van-e valami bevált módszer?
- féknek Brembóban gondolkozom, de itt is szívesen veszek bármi tanácsot.
- igazából minden, ami korából, állapotából fakadóan csereéretté válik, azt szeretném valami komolyabb dologra cserélni (pl. futómű elemeit is)
- AWD kapcsán mire kell nagyon ügyelni, hogy ne vágjam haza? Amiről tudok: úgy nem cígöljük, hogy csak egy tengely kerekei érik a talajt, hóláncot nem rakunk csak egy tengely kerekeire, olajat itt is időben cserélni. Előző tulaj amúgy tele is matricázta a motorteret a cserékkor; Motul 5W30 ment motorba és AISIN a váltóba/hajtásnak.
- műszerfalon nemrég megjelent egy fényszórómagasság állítás lámpa. Érdemes ezzel bármit kezdeni/próbálkozni, vagy bízzam szervizre?
- szerviz kapcsán: ahogy néztem, nekem (Gyömrőhöz) kb Seibiko van legközelebb. Van esetleg más tipp/javaslat? Vélemény róluk? Mi miatt lehet érdemes oda, esetleg más miatt máshova vinni?
- jelenleg 18x8 ET35 felnik vannak fent. Azt nézem, hogy elsők kb 1,5cm-re kilógnak a sárvédőív alól, viszont hátul épp tökéletes. Emiatt nagyon furán néz ki. 17x7.5 ET40 felnit szemeltem ki helyettük. Erzésre így elöl tökéletes lehet, hátul viszont behúzhatja magát kicsit alá. Megzavarhatja/árthat a hajtásnak, ha ott bekerülne egy kb 10mm-es nyomtávszélesítő - elöl viszont nem -?
- bal hátsó sárvédőíven van 2 kisebb horpadás, azt jó lenne (lehetőleg fényezés nélkül) javíttatni. Nézegettem már ezt is, de ha van bevált tipp, akkor inkább oda vinném.
- nem rossz ez a nagy kijelző az infóival, meg elvileg onnan állíthatók bizonyos dolgok, de nekem hiányzik a CarPlay. Találtam kínai alternatívát, de érdekelne, ha valakinek van már tapasztalata ilyesmivel.
- kulcs nélküli indítást meg lehet oldani valahogy ésszerűen, stabil működéssel? (csak azért, mert félek, hogy egyszer beletérdelem a kulcsot XD)
- van valami nagyon bevált gumi-kombó? Téli és nyári esetén is 205/50R17 a tervem. Vagy érdemes lehet 4évszakozni? (elég jó tapasztalataim vannak 4S gumikkal más autókon - egyetlen dolog miatt hezitálok; ha esetleg egyszer mégis kitévednék valami osztrák/szlovén/szlovák havas környékre, akkor lehet, hogy hiányoza egy rendes téligumi).
Igazából bármit szívesen fogadok, amivel az élettartamát tudom növelni, megőrizni.
Jelenleg harmadik autóként, főleg hobbi, de elegem van már a multis sz*rságokból, úgyhogy lehet, hogy max egy éven belül ez lenne a főautó.
Nagyon sajnálom, hogy addigra sikerült ilyenre benevezni, mikor már egyáltalán nincs hó magyarországon (pedig tél, hó az én világom), így az AWD-t valszeg sose fogom tudni igazán kiélvezni, de a boxer miatt akkor is jó móka.
Eddig (mind az egy alkalommal XD) OMV top üzemanyagát kapta és a tervem is ez a jövőre. Nem izgat, hogy 9liter a fogyasztása.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED TV topic
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen légkondit a lakásba?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Beszáll a Vivo a Pro Max csatába
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Videó stream letöltése
- PlayStation 5
- Mától Huawei okosórákkal is lehet érintésmentesen fizetni
- Papírnehezékként használható csúcs-GeForce-ot árul egy francia viszonteladó
- További aktív témák...
- Keresem a V-TAC SKU 7921 csillár mennyezeti ventilátort, tartalmazza a 4db E27 lámpa foglalatot.
- Roborock Q5 PRO robotporszivó (garis)
- TETKÓS/KOZMETIKUS lámpa eladó
- NOLAN N91 EVO Louis Special bukósisak N-COM B601S kihangosítóval
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- 1 év garancia, Hp 640 G8 i5-1135G7 16Gb rammal win11-el
- Lenovo A285 12,5" FHD - Ryzen 5 pro 2500U, 8GB RAM, 256GB SSD, jó akku, számla, garancia
- Apple iPhone 15 Pro 128 GB Blue Titanium 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W with combo cable (3TR87AA)
- 280 - Lenovo Legion Pro 5 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

(magánterületnek minősül, a biztonsági őrség meg túlbuzgó volt és tárcsáztak egyet)