- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Kempingezés és sátrazás
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
peteris
csendes tag
Nem akartam reklámot csinálni sem a netbooknak, sem a Windowsnak, csak egy érdekességre hívtam fel a figyelmet, mellesleg azt hiszem válaszoltam macci730 fórumtárs kérdésére is. Nem értem, hogy a hozzászólásomban hol az "önigazolás". Megpróbáltam valamit, nem sikerült és ennek alapján úgy döntöttem, hogy nem folytatom. Négy évvel ezelőtt "linux-oztam" utoljára és még jól emlékszem arra, mennyi időt, fáradságot kellett egy-egy disztribució használhatóvá tételére fordítani telepítés után. A netbook-on ugyanez várna rám most is.
Mindenesetre most komolyabb gépeken is kipróbáltam a manjaro-gnome-ot, a LinuxMint 18.3-at, a manjaro-xfce-t és a manjaro-deepin-t (ez egyben a "tetszési" sorrendem). Mindegyik simán települt és jól működött.
Visszatérve a netbookra: a Windows updatelési folyamat lassú és valóban használhatatlanná teszi a gépet, ez a fő probléma. És ezek az updatek erőszakosak. Egy hétvégi házban másod-gépként terveztem használni a netbook-ot, ahol csak mobil net van (korlátos). A frissítések után alig marad keretem a tényleges használatra. A manjaro rolling természete és a frissítések kézben tarthatósága volt (lett volna) számomra a fő vonzerő.
Köszönöm a többi tanácsot is.
-
peteris
csendes tag
Egy adalék az Atom témához. Idézetek:
"x86-os processzor (ajánlott 10 évesnél nem régebbit használni), 2 GB RAM és nagyon javasolt legalább egy alap integrált grafikus gyorsító, ezt már a közel 10 éves processzorok többsége is biztosítja, egyedül az Atom szériás megoldásoknál lehetnek kisebb-nagyobb problémák"
Az én kérdésem az volna, hogy milyen problémák lehetnek? Megéri vele kínlódni?
Mivel nekem van egy acer emachines e250 netbookom, atom processzorral, és 2 Gb rammal, és 120 Gb-os SSD-vel, amire egy normális Linuxot keresek.Van egy Acer D250-es netbookom, Atom N270 processzorral, 2 GB RAM-al és 120 GB-os HDD-vel. Ma megpróbáltam feltenni rá egy manjaro-xfcet. Sajnos már az első körben megbukott a dolog, az üzenet úgy szólt, hogy ehhez nincs kernel! Nem nagyon lepett meg a dolog, hiszen a szerző figyelmeztetett kisebb-nagyobb problémákra.
Többnyire egyetértek az ilyen kategóriájú gépeknek (Atom) a fórumban olvasható fikázásával, nekem sem ez a fő gépem, de kiváncsi voltam, mit csinál Linux alatt. Azt hiszem nem kisérletezek vele tovább, maradok a gépen lévő Windows 10-nél, ami úgy látszik nem olyan igényes, mint a manjaro és "kíméletes" használattal böngészésre, levelezésre elmegy.
-
vadkörte
addikt
Azért ennyire lúzer nem vagyok.
Ha az lennék, nem azt mondom, hogy én voltam a hülye, hanem azt, hogy #szaralinuxmonnyonle...
Az OMV-hez SSH-n hozzáfértem, de azon kívül, hogy a rendszerlemezen lévő adatpartíciót átmásoltam a tárhelylemezre semmiféle módosítást nem tudtam végrehajtani. Se nano, se mc-s felülírás a backup-ból, pedig ott volt és elég friss is volt. Root felhasználóként sem.
A módosítás annyi volt, hogy az SSD miatt a flash meghajtókhoz ajánlott opciót a megadott módon beírtam az fstab-ba. Mindegy. Ráment pár jópár órám, de működik a kis gépecske.Az X-hez.
Mint írtam telepítettem pár érdekesnek látszó összetevőt AUR-ból. Úgy is lehet fogalmazni, hogy próbálkozok, mint a kiskutya az ugatással. És valószínűleg - na jó, biztos - a feleslegesnek ítéltek eltávolításánál kiválasztottam a listából olyat is, amit nem kellett volna, ez vitte magával a komplett X-et.
Gondoltam a konzolos helyreállításra is, de ennek előfeltétele lett volna, hogy tudjam, mit is töröltem le amit nem keleltt volna.
Egyszerűbb volt az alapoktól újraépíteni a gépet, ~2 óra alatt az eredeti (ill. kicsit jobb) állapotába hoztam vissza. (telepítés, belakás, szoftvereim telepítése és beállítása, frissítések, stb...) Windows esetén erre ráment volna legalább egy napom, meg egy csomó sokkot kapott agysejtem.Kipróbáltam már egy rakat disztribúciót, de még mindig ez - a Manjaro - az amire őszintén tudom azt mondani, hogy tudnám használni, akár a mindennapokban is.
-
vadkörte
addikt
Fstab-hoz óvatosan nyúlok. Egy ártatlannak tűnő fstab szerkesztés után telepíthettem újra a szerverem OMV-ját. Még live rendszerrel sem fértem hozzá a módosított fstab-hoz.
A hétvégén nekem is sikerült megrogyasztani a Manjaro-t. Persze 100% user error volt az ok.
Telepítettem pár dolgot - AUR-ból is - de nem minden működött úgy, ahogy azt elvártam, vagy egyáltalán nem működött. Így elkezdtem szép sorban lesatírozni a nem működőket. Az egyik törlés után viszont összeborult az egész rendszer. Kimerevedett a kép, újraindult a gép és ennyi, valószínűleg olyan összetevőt is töröltem, amit nem kellett volna. X11 error-ral a betöltés alatt megállt (nem volt kernel panic, de a fallback mód sem működött). Rendszermentés persze nincs, pánikba azért nem estem, live rendszerről történt adatmentés után pár óra alatt működőképessé lett varázsolva a gép. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mint KDE-n futottam bele olyanba a múlt héten, hogy az egyik GCC csomag eltávolítása törölte a plasma-desktop csomagot is és akkor nem tűnt fel, csak a következő bejelentkezéskor, hogy nem volt kiválasztható session.
Vagy az apt cseszett el valamit, vagy a csomag volt rosszul összerakva. Lehet a kollégának is hasonló problémája akadt.
-
Frawly
veterán
Pont ez az, hogy ilyen pár másodperces bootidőknél SSD-vel már nem éri meg altatni a gépet. Egyébként is bugos sok gépen a hibernáció, míg a rendes boot tiszta lap minden induláskor, és a modern DE-k, WM-ek tudnak sessiont is menteni, így ugyanonnan folytatod a munkamenetet az összes programmal, ahol abbahagytad. Meg frissítés után is újra kell indítani a gépet, már pedig Manjaro, Arch Linux vonalon sokszor van frissítés.
-
zoltanz
nagyúr
Jó mondjuk én is tesztelgetem őket, az LXDE és a Cin-t fogom felrakni csak legközelebb valószínű.
Próbáltam segíteni ha visszanézzük, de úgy, hogy nem írja le mit szedett le pontosan és hogyan rakta vissza, úgy nehéz. Nem mondtam neki, hogy törölje le, nem is sugalltam, csak írtam, hogy én így használom. -
taiji
csendes tag
Dede olvastam, csak nem gondoltam volna, hogy egy filekezelő, meg rendszermonitor program ennyi függőséget tartalmaz alkomponensekkel. XFCE alatt láttam a rendszermonitorozó programot Youtube-on, meg a filekzelőt is, hát egyik sem tetszik, viszont a rendszerbeállítások jóknak tűntek. No mindegy. Live-ként kipróbálom, oszt ennyi.
-
Eszemben sem volt kekeckedni, minek várnák meg ezzel egy aktuális témát. Ma nem is foglalkoztam Linux-szal, de olvasam a spotify thread-et és belenéztem az AUR-ba, így tünt fel a dolog. Akkor ezek után, ha felfedezek valami érdekeset, magamban tartom.
Szerintem itt az analógia a torrent kliensekkel erősen sántít, mert a torrentkliens arra van, amire szánják (irreleváns most, hogy vissza lehet élni vele), de ennek alapból egyetlenegy célja van, ami egyértelmű csalásra sarkall. Ez a neve, hogy reklámgyilkos!
Szerintem ezeket nem kéne beszólogatásnak venned, mert ha jól tudom, nem tulajdonod vagy rokonod a Manjaro és az AUR, nem is a Te szellemi termékeid, így nehezen értem, miért veszel minden kritikát támadásnak. Megint oda jutunk így, mint a Unitynál, hogy csak az szóljon bele a témába, aki dicsérni tudja.
Tudnék analógiát hozni a magyar valóságból, de szerencsére tiltott itt a politizálás.
-
Nemrég volt valami vita arról, hogy az AUR mennyivel ellenőrzöttebb, mint a PPA. Van az AUR-ban ehhez a Spotifyhez egy adkiller-git kiegészítő is, ha ez reklámmentesíti a Spotifyt, az azért elég aggályos, mert ez a program fizetős verziójának a meghekkelésének tűnik.
Nem vettétek még ezt észre? Szóval, ha ilyen bekerülhet az AUR-ba, akkor gyakorlatilag bármilyen biztonságot veszélyeztető app is bekerülhet. Nem kekeckedésből írom, csak engem nagyom meglepett, hogy ilyen van bármely Linuxhoz.
-
vadkörte
addikt
Belenéztem az AUR-ba és a "b"-nél meguntam a görgetést... Eszméletlen sok cucc van benne. Ez mellett terminal-ozni felesleges, avgy tényleg csak akkor kell, ha nagyon nincs meg a keresett cucc.
Jó az XFCEsaját alkalmazáskezelője, egyelőre a fizikai gépen fut - virtuálison meg egy Gnome - ismerkedünk.Tetszik
-
vadkörte
addikt
Valószínűleg azért kérdeznek, kérdezünk, mert a kérdés tárgya nem teljesen világos.
Mint-nél ha nem találtam a tárolóban, jött guglibarátom, majd terminal-ból telepítettem. Itt nem feltétlenül ez a menetrend.
TE a KDE ablakkezelőről írtad a cikked és az XFCE-t használom. Az AUR beröffentése sem teljesen olyan ezen, mint KDE-n.
OK sikerült, de nem úgy, ahogyan leírtad.
Amúgy a fingerprint gui felment, de nem működik. A program igen, lsusb látja az eszközt, a kettő nem akaródzik kommunikálni. Mindegy, nem létkérdés.(#614) Wlac:
Vonatkoztass el a Win-től. Ez NEM Windows. -
Heeken
tag
Szeretném hozzátenni, hogy a Spotify hivatalos linuxos támogatása megszűnt 2016-ban. Ellenben lelkes fejlesztők a Spotify-nál házon belül, saját projektként elkészítették az alkalmazás nem hivatalos kliensét. Ellenben AUR-ból nem, csak Snap csomagként érhető el.
# pacman -S snapd
Természetesen Octopiból(AUR) elérhető.# systemctl start snapd.socket
Ha szeretnénk később is használni, illetve hogy mindig fusson a snapd service.# systemctl enable snapd.socket
# snap install spotifyMinden funckió működik benne ugyan úgy, frissebb is a verziószáma mint az AUR-os Spotify-nak.
-
taiji
csendes tag
Olyan programot találtam, hogy megdobbant a szívem!
Persze ehhez kell egy bizonyos életkor, hogy tényleg előtörjenek az emlékek.
A program neve Cool Retro Term. Octopi-ból simán felmegy.
Egy terminal emulator program, de a kinézete, nah azaz igazi retro kijelzők. Még az IBM 3278-as gép monitorjának működését is leprogramozták. Teljesen ugyanúgy viselkedik még a kurzor is, ahogy lassan halványodik el ahogy gépelsz. Jaaaj, most nagyon kész vagyok -
taiji
csendes tag
Dave™
Konkrétan ezt a fórumbejegyzést még nem láttam, de máshol már olvastam, hogy a wifis dologgal sokan szívnak, és inkább kikapcsolják kompletten a kdewallettet, csak ugye ez egy hatalmas pofon a biztonságnak. Konkrétan vannak is scriptek, amikkel ezután ki lehet olvasni, ezt már olvastam tegnap mikor kerestem a problémára a megoldást. Megpróbálok egy másik jelszókezelőt. Rákeresek, hogy melyik népszerű még.
Amúgy most jelenleg a szombati távasztali munkáimat a Remmina-val csinálom. Nagyon fasza kis RDP (is) távasztali program. Szerencsére a már felvitt szerverket lehet másolni, így ki módosítással gyorsan felment a kb 85db szerver adatai. Első alkalom, hogy az otthonról végzendő munkámat nem Windows-al csinálom
ubyegon2
Nem, dehogyis úgy adtam üres jelszót. 10 éves korom óta gépezek, dolgoztam Microsoftnak is vagy 8 évet, szal ilyen hülye nem vagyok
Természetesen új jelszó megadásánál adtam üreset. Amikor ezt tettem, akkor már manuális wifi csatlakozásnál nem kért jelszót, de automatán ugyanazon hibával elszállt. Ha a seahorse nálad rendben megy, akkor megpróbálom azt is, ha megy KDE alatt is, meg rákeresek egypárra még.
-
taiji
csendes tag
Írtam az előbb, hogy a kdewalletben üres jelszót adtam meg, és pl a wifire csatlakozás úgy is hibát ír ki. Csak akkor megy automatikusan hiba nélkül a wifire csatlakozás, ha azt választom ki, hogy minden user csatlakozhat rá (unecrpyted). Ebben az esetben ugye nincs titkosítva, így a kdewallethez sem fordul.
-
taiji
csendes tag
Igen, tegnap megfizettem a tanulópénzt
Octopinak is utánaolvastam ma, és nyomatékosan mondják, hogy az a feltelepített program, ami nem csak zöldként van jelezve, hanem pipa is van, annak eltávolítása erőst problémát okozhat. Megnéztem párat, és volt olyan beépített program, aminek eltávolítása törölte volna az Octopi-t is
szal óvatosan töröltem az előtelepített programok közül. Zavar, hogy ott vannak a menüben. Még arra nem jöttem rá, hogy én Alkalmazásmenüre váltottam a bal alsó M gombot, és onnan hogyan lehet törölni komplett programokat hogy ne mutassa. Elrejtés van (bár az így is látszik). Igaz ennek még nem kerestem utána. Tanulási hajlandóság mindenképp van. Win-t már 10 éves korom óra nyúzom (most vagyok 40), ésbár mindig van hova fejlődni, de elég volt. Épp eleget menedzselek Win-es szervereket (összesen kb 80-at...), úgyhogy most újra adtam esélyt a Linuxnak (utoljára fősulis koromban próbáltam, szal jó régen), és most tetszik. Már a konzolos parancsokat bújom, mert szép, hogy octopi is mindent megcsinál helyette, de szeretem tudni, hogy a háttérben mi zajlik
Köszi az infót az adblockra, akkor mindjárt kúszik is fel. -
taiji
csendes tag
Dave™
Ezaz pont ezt mondtam én is. Egyébként már a fontosakat le is mentettem. A Manjaro reinstall-t tudod azért csináltam, mert a volume control eltünt és a widget letöltések alatt sem volt, úgyhogy mivel úgyis baromi gyorsan felmegy a Manjaro, így ebből gond sincsen. Ráaásul van az a probléma, aminek a felderítése, megjavítása hosszabb idő, mint az egészet újrahúzni, és beállítani.
ubyegon2
Én nem is mondtam, hogy a komplett beállítások ott vannak. Viszont a programokat nem kell újra beállítanom, és elég sok KDE rendszerbeállítás is ott van xml-ként ahogy nézem, szal azt visszatöltve is sok időt spórolok. Mindenesetre most már nem fogok újabb volume control-okat próbálni
Most amúgy a Vivaldit próbálgatom, hogy leválthatja-e már a Chrome-ot, de ha még nem kezel plugineket (Adblock), akkor marad a Chrome.
-
-
Shyciii
veterán
Azt még ki kell próbálnom, hogy az androidos mókolások (adb parancsok, google, xiaomi driverek, rom telepítő szoftverek működnek-e úgy. A legnagyobb kérdés, hogy a mobilokhoz tartozó drivereket hogyan virtualizálja le. Félek hogy sehogy, így pl a Xiaomi MiFlash toolja meghal pl, de majd egyszer ha sok időm lesz kipróbálom. Most be van rendesen állítva, rootolva a telóm, és most hagyom is így, mert nincs mire áttérni, úgyhogy ezt pause-álom).
Viszont belefutottam megint egy gondba. Ugye múltkor mutattad és be is állítottam az FTP elérést Dolphin alá, de még csak most próbáltam ki a másolást, és szomorúan tapasztaltam, hogy Dolphin alatt lehet így másolni mobilra, de mobilról leftpzni a winyóra nem. Rögtön hibát ír ki, hogy nem éri el. Maga a kapcsolat biztos jó, és jogosultság gond sincsen, mert másik filekezelő (Double Commander) gond nélkül működik mindkét irányba, úgyhogy más gond lesz. Szomorú leszek, ha ez miatt kell lemondani a Dolphin-ról, mert nagyon remek kis filekezelő, pedig én hozzá vagyok szokva a Total Commander kinézethez, de ez el tudott csábítani. Majd Google keresgélek hátha más is tapasztalt ilyet.Viszont ez az átkozott wifi-re csatlakozás automatikusan az újratelepítés után sem működik. Tuti a KDE wallet genyózik, de nem látom, hogy a KDE wallet teljesen hogyan kapcsolható ki, mert így egyelőre több gondot okoz, mint hasznot.
Illetve az lenne a kérdésem, hogy ha egy progrmból több féle verzió van, akkor melyiket érdemes letölteni? GTK, QT, QT5? Mi látható különbség ha van egyáltalán?
-
Flowtation
őstag
Közben használtam ezt a gtk-t, és beugrott az is, hogy pl. nem jegyzi meg a beállításokat, hiába állítom át a nézetet, oszlopokaz, stb, az alap jön be. Valamint - ez fontosabb - nem tudok mappát létrehozni a remote guin keresztül, tehát külön létre kell hozni a sorozat mappáját, majd évad mappáját, ezt az 5.x-ben frankón megoldották. Kipróbálom az electorrentet is. Viszont előjött a régi problémám, ami csak manjaroval eddig is, ez a nyomorult NFS csatolás...erről már beszéltünk, ha emlékszel.
-
taiji
csendes tag
Sajnos nem az a gond. Ezek amúgy mind le voltak tiltva. Egyszerűen nem mindig ismeris fel a Manjaro usb live teleptője, hogy az 500MB-os partíció a rendszerpartíció. Sajnos ezen notebook bios-ában nem választható az UEFI.
Meg is untam a próbálkozásokat, és most csak Manjaro van, és majd a cégtől kérek egy tartalék notit vészhelyzet esetére. -
Flowtation
őstag
Jónak jó az is, de régebben volt vele gondom, pl. nem csatlakozott auto, stb, de ezek nem manjaro alatt voltak. Ráadásul azt hittem, hogy Qt-ra nem teszünk Gtk-t, csak ha nagyon muszály.
szerk: rájöttem miért nem jó: mert gázul néz ki, az 5.x verzióhoz képest. Sajnos utorrentes előzményeim vannak, ahhoz vagyok szokva.
-
Heeken
tag
Hybrid sleep
Rendszergazda parancssorból tök könnyen letiltható.
powercfg -h off
Semmi mást nem kell tenni ha Windows mellé akarod telepíteni és fel is akarod mountolni a partícióját.
Nameg Manjaro esetén a secure bootot kikapcsolni. Meg nekem UEFI-vel mást is kellett a laptopon, de az is végtelenül egyszerű volt. Ha kell valakinek leírom szívesen.
-
taiji
csendes tag
Bizony nem volt ott. Közben már elkezdtem újra feltenni a Manjaro-t, aminek azvolt az eredménye, hogy a rendszerpartíciót szétbarmolta, úgyhogy se a win se a manjaro nem indult el. Most már a win telepítővel helyreállítottam a rendszerpartíciót win-re, és mehet újra a manjaro dualbootba, ha érzékelni fogja win10-nek, mert pár napja mikor elkezdtem nem akarta, csak sokadikra. Csak most közben a házban is bontom a lambériát és helyette normális szigetelést csinálok, így kicsit lassan megy a dolog.
-
taiji
csendes tag
Azaz. Ott jártam, de nincs ott. Mindjárt újrahúzom az egészet, mert a wifire se kapcsolódik automatikusan már 2 napja. Manulis csatlakozva meg a KDE wallet jön elő, mintha valami extra delgot csinálnék, pedig ahhoz nem nyúltam. Sok mindent még nem állítgattam, úgyhogy nincs nagy gond. Pikk-pakk újramegy az egész.
-
Shyciii
veterán
Nem firefoxhoz használom, az nem tudom hogy keveredett most ebbe a témába. Ez magában van egy ilyen program FF Multi Converter néven (külön telepítettem). Időnként Win alól konvertálok flac-et mp3-ra, ha autóba rakok újabb zenéket, vagy néha régebbi avi-kat mkv-be, hogy a tv médialejátszója elfogadja. Elég jól lehet konfigolni benne a formátumhoz kapcsolódó értékeket.
-
Shyciii
veterán
Multi Comverter kép, videó, dokumentum konvertáló. Én világéletemben Windows-t használtam (no meg DOS-t), úgyhogy most vadászom össze azon programokat, amivel majdnem full le tudom váltani a Windows-t. Mivel otthoni munkám többek között RDP kapcsolati távasztalizást is használ, így vagy fél óráig kerestem olyan távasztal progit, ami RDP protokolon dolgozik ÉS tudja kezelni a TS Gateway-t is. Nah így már nehéz volt találni. Egyelőre úgy néz ki, hogy az összes fontosabb programomnak meg lett az alternatívája, így az otthoni kevés szórakozás, és munka is menni fog Manjaro alatt. 1 miatt marad a Windows 10 dualboot-ban, de az nagyon ritka, hogy szükség legyen rá, úgyhogy 40 éves fejjel most kezdtem el komolyabban Linuxozni
Amúgy maga a frissítési rendszere fogott meg elspre a Manjaro-ban amikor a cikkedet írtam. Ott volt az első pont, hogy ezt most érdemes lenne komolyabban is kipróbálnom. Mondjuk én pár alapban feltelepített programtól megváltam, de amúgy az alap rendszert használom. Bár kíváncsi lennék a Gnome-ra és társaira, de ezért mégegyszer nem telepítek. -
Heeken
tag
Igen. OOB kapsz egy marha jó media playert, office-t, minden alap dolgot amire szükséged van. Elkezdtem összeírni, hogy milyen Windows-os programjaimra kell majd alternatívát keresni.
Minitool Partition - Beépítve érkezik - KDE partíciókezelő
O365 - Előtelepítve érkezik - Libre Office - Nekem mondjuk ez pont nem annyira fontos, mert azokat a funkciókat tudja az Online is amire nekem kell.
VLC - Előtelepítve érkezik - VLC
AIMP3 - Ezt speciel pont fel kellett rakni. - Clementine
Spotify - Snapből fentvolt egy pillanat alatt kb. - Spotify
Telegram - Tárolóból egy perc se volt. - Telegram
Firefox - Előtelepítve érkezik - Firefox
Qbittorent - Fél perc volt telepíteni. - Qbittorent
Dolphin - Hát ez kb kávét is főz kategória a Windows Intézőhöz képest - DolphinOOB megy a Bumblebee, azaz a Nvidia és Intel grafikus hardver közötti váltás. Megy a Wifi, USB3.0, Bluetooth. Sikerült jól laptopot választani.
Egyedül a Sofascore asztali appja hiányzik. Az mondjuk pont UWP-s alkalmazás. Az egyetlen amit használtam.
Még 12 hsz és előzzük a Manjaro topikot.
-
A tapipados dologban most olvastam egy előbbi hsz-edet, arra írtam az imént. Már lefutott téma.
(#474) vadkörte
OMV meg Raspbi speciális rendszerek, a /srv is specifikus könyvtár, csak ilyen disztrók használják, amúgy nem része az srv a Filesystem Hierarchy Standard-nak, normál használatú disztrókon funkciótlan teljesen.
Debian/Ubuntu alapúaknál a /media és a /mnt tárolja a csatolt köteteket. Régebben az Arch alapúaknál is így volt, de itt is működött a minéljobbannehasonlítsunka debianvonalra effektus.
(#472) Heeken
Wines (gamer) létedre egész jól összefoglaltad a lényegét.
-
Shyciii
veterán
Most így hirtelen a KSysguard (beépített rendszermonitor) ilyen, de pl ha FF Multi Converterből akarok egy fájlt megnyitni, akkor ugye egy plusz ablak jön elő, ahol file-t lehet kiválasztani, és abban a segédablakban sem lehet. Ilyeneknél láttam, hogy nem jegyzi meg az oszlopbeállítást. Dolphinban nekem is megjegyzi.
Igen, azt próbáltam, hogy mindenre kitettem majdnem, és bizony voltak érdekességek, úgyhogy visszaállíotttam az első hármat kiválasztva. -
Ha engedélyezve van a tapipad, akkor a Cinnamonban is hasonló beállitások vannak, de nekem a tapipad működött KDE alatt is, hiába volt bedugva egér is.
Tévedtem, Cinnamonban nincs opció, a disabled mouse pluged opció hiányzik.
Rosszul fogalmaztam imént.
-------------------------------------------
Kibojoe Manjaro kissé furán akar telepiteni AUR-ból..... -
lekezelő stílusban oktatott ki, pedig senki sem kérdezte.
Sajna a funkciós lények itt a PH-n utóbbi időben elég parasztok tudnak lenni, nem tudom mire akkora az arcuk, gyakorlatilag, ha kap egy funkciót valaki, akkor el kéne fogadnia, hogy azért tartják. Én is kaptam már olyan választ normális silusú kérdésemre, hogy inkább nem válaszoltam, mert József Attila stilusban tudtam volna csak.....
Persze rám is mondták, hogy a Tg funkciótól hogy elszálltam, pedig aki ismer, tudja, hogy a stilusom egyébként is elég alulszofisztikált.Gyakorlatilag azt hiszi a konnektor, hogy szivességet tesz azzal, hogy átnézi az irásodat? Elég rosszul látja, Te tettél szivességet a PH-nak, hogy irtál egy jó kis ismeretbővitő cikket.
(#462) CPT.Pirk
Szokott mostanában lenni, biztosan a chili-mániád miatt.
Syl
Látod, még a normális cikkirókkal is hogyan bánnak, akkor mit várjak én, akinek a nickjére vörös lámpa van ragasztva!?
Időm se tudom mikor lesz irásra, most is valami csodadisztróról irok live-ból, a Manjarok között böngészve találtam:
Nem tudom mi köze a Manjarohoz, de érdekes, a wifi detectort úgy kellett valahonnan előbányászni, nem indult a rendszerrel, minek is indulna.
Ez a Pacli csomagkezeló viszont egész jó, totál egyértelmű.
-
Syl
nagyúr
Jól emlékszel a problémámra. (A minap Kapitány csípős megjegyzésére szándékosan nem reagáltam, pedig rólam beszélt) Ez a bemutatód nagy kedvet csinált a próbához. A következő alkalommal ezt a disztribúciót fogom kipróbálni. Pár éve Manjaroval már úgyis volt egy pár hónapos szeánszom (ott az XFCE vs. Intel HD tearing volt a legnagyobb bajom)
Apropó. Az egérgyorsítás mennyire agresszív Manjaron? Mert Ubuntu(származékoko)n nagyon rühellem. Még az OSX-en sem szeretem az egérkezelést. Ezért végzem a munkámat inkább Win10-en.
-
Igaz, de ha már paranccsal kezdtem...tudom, itt terminal nélkül is meg lehet oldani a dolgokat, de az autoremove-ra hirtelen nem jutott eszembe GUI-s megoldás, a cache-t azt ismertem. Viszont az igazán nagy állományok a felgyülemlett kernelek lehetnek, amiket szintén el lehet távolitani GUI-ból is (ezt nem találom most hirtelen). Ez már ilyen beidegződés sokaknál, hogy egyből a sokkal egyszerűbb terminalos parancs ugrik be.
Ja, nálam Pamac van Mate-n.
-
taiji
csendes tag
Köszi ablak beállításokat megcsináltam még tegnap, most visszaellenőriztem a te beállításaidat és ezek működnek (a pluszban nyíló ablakokra is, köszi
, de vannak olyan ablakok, ahol nem (pl ilyen a rendszerbeállítások is), plusz ezek nem vonatkoznak az oszlopk beállításaira, hogy mennyire vannak széthúzva. Mivel rendszermérnöki feladatokat is ellátnék, ezért elég gyakran nézegetnék monitorozó programokat, ahol vannak bizonyos oszlopok, amiket széjjelebb húznék, ezért kicsit zűrös. De lehet hogy ez a gond egyszer ki lesz "javítva"/megoldva az újabb kernelben esetleg.
Az SDDM beállításait megnéztem, de ott nincsen automatikus képernyőzár vagy hasonló, viszont ha bejelöltem az újrabejelentkezés kilépés után-t is, akkor már van automatikus bejelentkezés. Most vagy a magyar fordítás rossz, vagy a logika fura, mert ez és az automatikus bejelentkezés nem teljesen ugyanaz
-
vadkörte
addikt
Majd keresek valamit a tárolóban, Végülis nekem is valami minimalista - értsd erőforráskímélő - multi applikáció kell. Csicsára nincs szükségem, teljes méretben úgysem látszik, de játszon le minden (fontosabb) formátumot.
Árpis témához csatlakozok.
Végülis, ha így közelítek a témához, a Windows máris kissebbségben van otthon.
A NAS-on Openmediavault van a TV alatt egy RPI2 figyel nálam is (LibreELEC + Raspbian) a noteszen ugyebár Manjaro. A TV-k DIGI-s beltérijein valamilyen ismeretlen beágyazott linux származék... -
vadkörte
addikt
Az egy dolog, hogy PH! addikt van a nevem alatt, de erről a kereszthivatkozásos dologról még nem nagyon hallottam.
Szerintem egyáltalán nem lenne elvetendő a dolog!(#357) Heeken:
A több 100 megás RAM foglalásai óta nem vagyunk jóbarátok. W10-es PotPlayer-ezek, Manjaro-n, egyelőre VLC van (még keresem a PoPlayer alternatíváját) -
Azért az imént bemutatott kereszthivatkozásnak lenne értelme. Én még ennyit sem értettem hozzá, mégis elvoltam 3 kezdő topikban is, mint Tg.
Ha egyformán előtérbe kerül a saját topikja és a cikked, akkor azért felfutna a szaktopik is, nézd meg hol állta DW-n 1-2 éve a Manjaro és hol áll most! Még én is nekiveselkedtem a Manjaronak a cikk hatására, hiába buta Debian vonalas vagyok.
(#351) Dave™
Szerintem vállald el te, neked már van Tg tapasztalatod is
Ez lenne a hónap vicce, ha bejelentkeznék rá a nagybetűsöknél! Mai napig nem hevertek engem ki. Naná, ha valami kicsit gázosat írok valamelyik topikban, szinte azonnal eltűnik a hozzászólásom. Ez viszont jó, mert legalább tudják, hogy vannak Linuxos topikok is, akár még kiemelt topik is akad közöttük.
-
Ez fel sem tűnt, már megszoktam, hogy synapticban külön kijelölöm a -hu nyelvi csomagot.
Van egy technikai észrevételem, ami ebből a hsz-ből eredeztethető.....
A kollégát átküldtétek a Kezdőbe, ami akkor még logikus lépésnek tűnt, de most nem emlékszem már, hogy a cikkben van-e utalás arra, hogy van külön saját topikja is a Manjaro Linux-nak. Most az a helyzet kezd kialakulni, hogy 3 felé fragmentálódik a Manjaro kezdő kérdések tömege és ami még rosszabb, ugyanígy a hasznos válaszok is.
Nem lenne egy rossz ötlet vállalnod ott a Tg nyűgjét és akkor a Manjaro topik Összefoglalójába integrálnád ezt az írást és akkor egy helyen gyűlnének a releváns infók.
(#346) vadkörte
Igen, erre gondoltam ezzel:
de most nem emlékszem már, hogy a cikkben van-e utalás arra
-
vadkörte
addikt
Mint már párszok ítram van egy kevés Linux-os múltam, de azért inkább vagyok laikus, mint hozzáértő.
Volt azon az öreg laposon már Linux - Mint Mate - meg virtuálban itt-ott van pár linux-om (Manjaro KDE/Gnome/a cégesen XFCE, Mint Mate/Cinnamon, Ubuntu, OMV (igaz nem linux, de még HighSierra is)) így nem volt teljesen ismeretlen és szerintem van bennem nyitottság is.
Az eddigi tapasztalataim alapján az öreg vasat simán felismerte, nem kellett bűvészkedni a TLP-vel, meg driver-t vadászni rá. A biometrikus szenzort kell még beüzemelnem. A W7 Vista driverekkel működött, de voltak kehék rendesen.
A terminal utasításokkal kicsit barátkozok még - igazad volt, ha nem akarom nem használom - de ahogy elnéztem nagyon nem különbözik a debian-os utasításoktól.Szerintem jól megleszünk. Ki tudja, egy nagyobb SSD esetén lehet, hogy az asztalira is feltenném dualban a W10-zel... Az biztos, hogy ha le tudnám cserélni az öreg Misit egy HP/Lenovo sub-ra, nem foglalkoznék Win-nel. A Manjaro eddig megvett
-
Heeken
tag
Érdekes, hogy Pamacban maradt az egy kattintásos módszer csak Octopiban kell kettőt kattintani.
Mondjuk én terminálból csináltam. Nem tudom már miért.
Működésről meg annyit, hogy másik laptopra is feldobtam. Live módban nem ismerte fel a benne lévő Wifi-t. Feltelepült simán, elindult, majd szólt hogy itt vannak a Wifi kapcsolatok, ugyanmár valamelyikre csatlakozzak.
-
taiji
csendes tag
Dave™
Igen, ezt a linket már néztem mikor olvastam a cikkedet, csak még nem áldoztam rá elég időt, hogy nyugalomban tudjam nézni az alternatívák megfelelőségét, meg az eddigi időt inkább a Manjaro-val való ismerkedésre szántam.
vadkörte
Igazságszerint a Paint Shop Pro-t nem rajzolásra használom, hanem a mobillal készült fényképek minőségének javítására, bár már ez is ritka, mert az elmúlt 2-3 mobilom fotóképessége elég jó már, ezért is hagyom ezt a végére -
Rimuru
veterán
-
vadkörte
addikt
-
jonyibandi
csendes tag
-
taiji
csendes tag
Ezt hogy érted? TC alatt el lehetett menteni az FTP-s kapcsolatokat is. Tehát a listában csak rákattintottam a mobil-ra (ezt a nevet adtam neki), és a megfelelő ip-re megfelelő user/pass-al (ezek mind el voltak mentve) már rá is csatlakozott, tehát összesen két kattintás volt az egész. Most nézem a weben ezt a Double Commandert, és gyakorlatilag külsőre mindenképp egy Total Commander, csak linux-ra. Otthon kipróbálom, de szimpi, az átállást megkönnyíti
Viszont a telepítőből van qt-s és qt5-ös is. Nyilván a QT a fejlesztői környezet lenne, csak nem tom hogy a sima qt, vagy qt5-öt érdemes-e telepíteni. -
Frawly
veterán
Nem azt mondtam, virtualizálj. Csak abban értettem egyet a kollégával, hogy ezt kezdő felhasználónak alternatívának ajánlani nem jó ötlet. Egyébként az MS Office megy Wine alatt is, ráadásul egész tűrhetően, ha nem a legújabb, 2016-os verziót erőlteti valaki, hanem még egy régebbit, 2013-asat vagy azelőttit. Azért én sem tennék fel Windowst, még csak virtuálisan sem. Pedig az én gépeim is bőven bírnák a virtualizációt, akár több virtuális gépet is párhuzamosan, 2-3. genes i5-i7-es mobilprocik, meg 8-16 GB RAM, 525-1050 gigás SATA3 SSD, az idő nagy részében valóban kihasználatlanul unatkoznak. Pedig még virtualizálni, meg emulátorozni is szoktam, de főleg DOS-t és régebbi rendszereket, retrózáshoz meg abandonware játékokhoz, nem Windowst, ezeknek a hardverigénye is alacsonyabb.
(#242) ubyegon2: sok felhasználó elfelejti azt is, hogy oké, van licence Winhez, de az csak adott esetben, ha OEM, adott hardverre szól, virtuális gépre nem érvényes, meg ha nem is OEM, de már fent van a gépen, akkor külön példányra nem jogosít virtuális gépben, ahhoz külön lincencet kéne venni. Akkor még a Windowson futó alkalmazások licencével nem is foglalkoztunk. Ezt viszont azért nem szoktam felhozni a Linux mellett, mert elcsépelt, mindenki tudja, meg warez programokat arra is lehet letölteni, wines játékok, Wine alatt Photoshop és társai, fizetős linuxos programok (Codega, UltraEdit, Sublime). Aki meg nem akar warezelni, az Windowson is el tudja kerülni. Így sose látom értelmét ezt az oldalát mélységében firtatni. Sőt, igazából én voltam az, aki a kezdő linuxos topikban lebeszéltem az egyik emberkét, aki csak azért váltott volna, mert nem volt pénze Win-licencre, de amúgy nem sok kedve volt a Linuxhoz sem. Inkább javasoltam neki, hogy eBayen lőjön aprópénzért érvényes termékkulcsot, és használja azt. Na ezért váltson, hanem azért, mert tényleg akarja élvezni a Linux összes előnyét.
Illetve még a vírusos szálhoz: nem lebecsülendő szempont átlag felhasználó szemszögéből, aki csak böngészik meg filmet néz. Nem fogja a vírusirtó a gépet, ami főleg gyengébb gépnél jelentősen gyorsító tényező tud lenni. Lehet ezen humorizálni, de egyes felhasználóknak ez ég és föld különbséget jelenthet. Nálam ez sose volt szempont, mert Windows alatt sem használtam aktív vírusirtót, szóval nálam nem volt mi lassítson, így sem kaptam be vírust. Átlag felhasználónál viszont lehet igenis jelentős érv.
-
A kolléga desktop Linux területén különösen jól tájékozott lehet, mert én még olyat nem hallottam, hogy valaki a munkája miatt használ desktop disztrót, nem sok értelme van ennek így. Olyat már elég sokat hallottam, hogy valaki kizárólag a munkája miatt van Winhez kötve a spéci programok miatt.
Az, hogy mi ciki, mi nem, inkább nem is térnék ki rá, senkit nem akarok megsérteni, mert egy hasonló vitánál mindenki sértetten kijelentette, hogy ő csak jogtiszta Wint használ.....na ja, meg az összes azon futó program, segédprogram, kártevőírtó, game, mind-mind jogtiszta. uhm...
A valóság az, hogy ha valaki mezei otthoni használatra megismer egy desktop Linuxot, onnantól már elég nehéz levakarni róla. Ez saját tapasztalatom.
-
orion1025
őstag
A virtuálban futtatás már win alól is vér ciki, akkor egy kényelmesen és "kompromisszum mentesen" használható oprendszert miért cseréljen le az ember linuxra azért, hogy két rendszer között rodeózzon az ember? Ez olyan, mint amikor a boyracer feltuningolja az Astrát, hogy Bömös legyen belőle, de amennyi pénzt és időt beleölt, vehetett volna egy rendes gépet is ami nem kíván megkötéseket és nem tartogat korlátokat. Ez az amiben a Linux el van veszve, és nekem senki ne jöjjön azzal, hogy arra is vannak programok. Igen, vannak, de amíg a közember számára használt programok léteznek egy másik rendszeren, ami hozzáteszem kellően megbízható stabilitásilag a Win 7 óta, nem mellesleg "felhasználóbarát", akkor minek kínlódjon az ember egy totál másképp működő rendszeren? Bohóckodni meg próbálgatni egy másik terméket jó a közember számára, de ennyi, aki nem fan, vagy nem kénytelen a munkája miatt használni a pingvint, az nem nagyon fog felé szagolni. Tök szép, meg jó, hogy a terminálozás a háttérbe szorult, de ennyi változott az évek alatt. A Wine pedig nevetséges ha Wines program futtatásáról van szó, a virtuálban nyomulás meg mint írtam, nevetséges, mert ebből is az derül ki, hogy Mikroszaft terméke még mindig egyeduralkodó a piacon. Ez persze saját vélemény, de ez a Manjaro egészen tetszetős, de csak a korlátokat látom ebben is. Aki pedig azzal takarózik, hogy erre nincsenek vírusok, szemben a win termékeivel, az használja csak ezért a "plusz kényelemért".
-
Skullwipe
senior tag
Hú, de jó volt a fenti írás, én élvezettel olvastam és nevettem a végén mondjuk a vírus résznél, hogy annak is szenvednie kell
Nekem is ez a hálózati dolog a halálom, én nagyon nem értek hozzá, és nekem kéne egy fix SMB megosztás egy ugyan olyan ip címmel mint ablokosban, van erre leírás javaslat? Még ablakban se nagyon értem, csak jobb klikk, megosztás, és kész, a többiről nem tudok sokat, és amivel lehet elérem, mert megadtam hogy mindenki írhatja olvashatja az adott mappát. -
Flowtation
őstag
-
Flowtation
őstag
Szia!
Tegnap nagy lelkesedésemben felraktam otthon újra (azért újra, mert még először sikerült összekutyulni a yaourt-ot, meg az AUR-t, stb) először nem raktam rendszerbetöltőt, mondván van fent egy másik linux, azé jó lesz. Így viszont nem indult a manjo, csak terminálos szöveget kaptam, a végén le is fagyott. Asszem volt benne kernel panic is. De ez nem olyan lényeges, mert rendszerbetöltővel viszont szépen települt. A másik gondom viszont az, hogy amikor úgyhagytam, bekapcsolt (volna) a képernyővédő, de olyasmit írt ki, hogy a screensaver nem működik, menjek másik konzolra (ctrl-alt-f2) ott írjam be ezt:
loginctl unlock-sessions
Aztán vissza a futó konzolra és jó lett. Na ez mitől van? -
alig árad belőled a negativizmus valami más iránt, ami nem Debian vonal
Biztos még korán van....
(#172) Shyciii
Látom nem érted. 2018-ban oprendszernek nevezni bármit is, ami nem támogatja teljes mértékben a virtualizációs technológiákat, az több, mint érdekes.
Nem nagyon értem a nyekergést, miért kéne minden disztrónak minden technológiát támogatni, ez nem Ubuntu, főleg nem Debian, mégsem nyekergek azon, hogy nem serverre való meg nem a világ összes architektúrájára telepíthető alap, mint a Debian. Nem ez a célja, desktop/laptop disztró, erre kell használni.
Az ismertebb virtualizációt támogatja, bőven sok az is, én nem is használok ilyet, minek? Hely van a gépen, pár perc alatt feltelepül vagy kipróbálom live-ban, ha muszáj, de ezt sem szoktam.
Linux alatt egyébként rohadtul nem hiba, ha nem támogat MS technológiákat. Ez egy viszonylag kis disztró, ne felejtsd el. -
Shyciii
veterán
Látom nem érted. 2018-ban oprendszernek nevezni bármit is, ami nem támogatja teljes mértékben a virtualizációs technológiákat, az több, mint érdekes.
Viszont mivel most van időm, egy beteg gondolattól vezérelve kipróbáltam, hogy első generációs Hyper-V-t választok ki, és ott indítom el, és lőn elindult a bebootolás (mert ugye nem az install akadt el, hanem már a boot), szóval a Manjaro igen csak el van maradva, mert egy olyan Hyper-V technológiával kompatibilis, ami majdnem 10 éves technológia. Ahogy olvastam sokan szídják az Ubuntut, de érdekes módon neki meg sem kottyan a második generációs Hyper-V, mint ahogy a FreeBSD-nek sem. Bár a Manjaro kifejezetten desktop-nak használják, azért van még mit fejlődnie.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iGO Primo
- Autós kamerák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- One mobilszolgáltatások
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Kompakt vízhűtés
- Azonnali fotós kérdések órája
- E-roller topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- HP Zbook 15 G3 laptop (15,6FHD/I7-G6/16GB/256SSD/AMD2GB/MagyarVilágítós/Win11)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új csak kipróbált Smartech 55 139cm Qled 4K UHD Quantum tv google assistant,Netflix, stb
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett +128GB SanDisk SD
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- Csere-Beszámítás! Olcsó Gamer laptop! MSI Cyborg 15 . I5 12450H / RTX 4050/ 16GB DDR5
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest