Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- sziku69: Szólánc.
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- GoodSpeed: 3I/Atlas: Üstökös vagy idegen civilizáció űrhajója?
- MaxxDamage: (TongFang) Medion Erazer Beast 16 X1 benchmark
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
Új hozzászólás Aktív témák
-
taiji
csendes tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget, de meghekkeltem barátnőm windowsát, hogy fogadjon usb-t (cége letiltotta). Gyors pendrive kreálás, úgyhogy most megy fel a Manjaro újra a gépemre.
-
taiji
csendes tag
No feltettem a bumblebee drivert, és most nem bootol be. Pendrive-ról meg a telepítő sem bootol be, helyette grub rescue jön be. Ssd-n meg eljut egy ideig a bootig, aztán megáll. Azért egy kicsit gáz, hogy egy driver így haza tudja vágni a komplett oprendszert. Ebben még lenne mit fejlődnie.
-
taiji
csendes tag
Azt vettem észre, hogy a notebookom mintha jöbben merülne Manjaro-val, mint Windows-al. Elkezdtem keresgélni, és mindenhol azt írják, hogy akkor fordul elő jellemzően, mikor két videókártya van a notiban. Egy alaphasználatra Intel, és egy Nvidia, vagy AMD, mert ilyenkor alapjáratban is az erősebb videókártyát pörgeti. Azt látom, a Beállítások/Rendszerbeállítások/Hardware konfiguráció alatt, hogy mindkét kártyára video-linux van feltelepítve, és emelett van video-nvidia, meg video-híbrid bumblebee, csak se a nyíltforrás ,se a telepíve nincs bejelölve. Gondolom ezekre kellene átállnom, de ezt hogyan lehet? Töltsek le az nvidia oldaláról egy friss linuxos drivert (link), vagy itt a Hardware konfiguráció alatt kattinstak az Auto Install Proprietary Driver-re? Vagy az mást csinál?
-
taiji
csendes tag
Dede olvastam, csak nem gondoltam volna, hogy egy filekezelő, meg rendszermonitor program ennyi függőséget tartalmaz alkomponensekkel. XFCE alatt láttam a rendszermonitorozó programot Youtube-on, meg a filekzelőt is, hát egyik sem tetszik, viszont a rendszerbeállítások jóknak tűntek. No mindegy. Live-ként kipróbálom, oszt ennyi.
-
taiji
csendes tag
válasz
vadkörte
üzenetére
vadkörte
Köszönöm XFCE birizgálja a fantáziám a youtube-os videók alapján.
Dave™
Uhh köszönöm a részletes leírást
. Ahogy a videókból láttam a felinstallált programok is mások részben, de gondolom nem lehet gond XFCE-re feltenni a Ksysguardot ami a KDE-ben van, meg a Dolphin-t. Virtualbox alatt ki akartam próbálni az XFCE-t, de rögtön elszállt hibaüzenettel már az induláskor kernel hibával, úgyhogy lehet hogy abból is csinálok liveUSB-t, és úgy próbálom ki, hogy az milyen, mert kíváncsi vagyok. -
taiji
csendes tag
Valaki le tudná nekem írni, hogy a KDE-hez képest a Gnome és az XFCE miben jobb és miben rosszabb a Manjaro esetében?
-
taiji
csendes tag
Olyan programot találtam, hogy megdobbant a szívem!
Persze ehhez kell egy bizonyos életkor, hogy tényleg előtörjenek az emlékek.
A program neve Cool Retro Term. Octopi-ból simán felmegy.
Egy terminal emulator program, de a kinézete, nah azaz igazi retro kijelzők. Még az IBM 3278-as gép monitorjának működését is leprogramozták. Teljesen ugyanúgy viselkedik még a kurzor is, ahogy lassan halványodik el ahogy gépelsz. Jaaaj, most nagyon kész vagyok
-
taiji
csendes tag
Dave™
Konkrétan ezt a fórumbejegyzést még nem láttam, de máshol már olvastam, hogy a wifis dologgal sokan szívnak, és inkább kikapcsolják kompletten a kdewallettet, csak ugye ez egy hatalmas pofon a biztonságnak. Konkrétan vannak is scriptek, amikkel ezután ki lehet olvasni, ezt már olvastam tegnap mikor kerestem a problémára a megoldást. Megpróbálok egy másik jelszókezelőt. Rákeresek, hogy melyik népszerű még.
Amúgy most jelenleg a szombati távasztali munkáimat a Remmina-val csinálom. Nagyon fasza kis RDP (is) távasztali program. Szerencsére a már felvitt szerverket lehet másolni, így ki módosítással gyorsan felment a kb 85db szerver adatai. Első alkalom, hogy az otthonról végzendő munkámat nem Windows-al csinálom

ubyegon2
Nem, dehogyis úgy adtam üres jelszót. 10 éves korom óta gépezek, dolgoztam Microsoftnak is vagy 8 évet, szal ilyen hülye nem vagyok
Természetesen új jelszó megadásánál adtam üreset. Amikor ezt tettem, akkor már manuális wifi csatlakozásnál nem kért jelszót, de automatán ugyanazon hibával elszállt. Ha a seahorse nálad rendben megy, akkor megpróbálom azt is, ha megy KDE alatt is, meg rákeresek egypárra még. -
taiji
csendes tag
Írtam az előbb, hogy a kdewalletben üres jelszót adtam meg, és pl a wifire csatlakozás úgy is hibát ír ki. Csak akkor megy automatikusan hiba nélkül a wifire csatlakozás, ha azt választom ki, hogy minden user csatlakozhat rá (unecrpyted). Ebben az esetben ugye nincs titkosítva, így a kdewallethez sem fordul.
-
taiji
csendes tag
A KDEwallet helyett tud valaki másik normálisan működő jelszókezelőt?
Wifi képtelen automatikusan csatlakozni. Mindig kiírja, hogy nincsenek titkok megadva. Manuálisan csatlakozva felugrik a kdewallet. Olvastam hogy ha a kdewalletnek ugyanaz a jelszó van beállíva, mint a usernek, akkor ez a probléma megszűnik. Beállítottam, de a hiba fennáll továbbra is. Beállítottam üres jelszót, de ugyanúgy nem tud automatikusan csatlakozni a nincsenek titkok megadva hibaüzenettel.
Amúgyis elég fura az is, hogy a Vivaldi minden indulásakor be kell írnom a kdewallet jelszavát, mintha képtelen lenne megjegyezni, hogy az a program jogosult alapból hozzá. Rém frusztráló így használni a Manjaro-t.Persze az is megoldás lenne, ha a komplett jelszókezelő tárat törölném, hogy ne legyen, no de akkor még annyira sem lenne biztonságos, mint a Win10.
-
taiji
csendes tag
Igen, tegnap megfizettem a tanulópénzt
Octopinak is utánaolvastam ma, és nyomatékosan mondják, hogy az a feltelepített program, ami nem csak zöldként van jelezve, hanem pipa is van, annak eltávolítása erőst problémát okozhat. Megnéztem párat, és volt olyan beépített program, aminek eltávolítása törölte volna az Octopi-t is
szal óvatosan töröltem az előtelepített programok közül. Zavar, hogy ott vannak a menüben. Még arra nem jöttem rá, hogy én Alkalmazásmenüre váltottam a bal alsó M gombot, és onnan hogyan lehet törölni komplett programokat hogy ne mutassa. Elrejtés van (bár az így is látszik). Igaz ennek még nem kerestem utána. Tanulási hajlandóság mindenképp van. Win-t már 10 éves korom óra nyúzom (most vagyok 40), ésbár mindig van hova fejlődni, de elég volt. Épp eleget menedzselek Win-es szervereket (összesen kb 80-at...), úgyhogy most újra adtam esélyt a Linuxnak (utoljára fősulis koromban próbáltam, szal jó régen), és most tetszik. Már a konzolos parancsokat bújom, mert szép, hogy octopi is mindent megcsinál helyette, de szeretem tudni, hogy a háttérben mi zajlik 
Köszi az infót az adblockra, akkor mindjárt kúszik is fel. -
taiji
csendes tag
Dave™
Ezaz pont ezt mondtam én is. Egyébként már a fontosakat le is mentettem. A Manjaro reinstall-t tudod azért csináltam, mert a volume control eltünt és a widget letöltések alatt sem volt, úgyhogy mivel úgyis baromi gyorsan felmegy a Manjaro, így ebből gond sincsen. Ráaásul van az a probléma, aminek a felderítése, megjavítása hosszabb idő, mint az egészet újrahúzni, és beállítani.
ubyegon2
Én nem is mondtam, hogy a komplett beállítások ott vannak. Viszont a programokat nem kell újra beállítanom, és elég sok KDE rendszerbeállítás is ott van xml-ként ahogy nézem, szal azt visszatöltve is sok időt spórolok. Mindenesetre most már nem fogok újabb volume control-okat próbálni

Most amúgy a Vivaldit próbálgatom, hogy leválthatja-e már a Chrome-ot, de ha még nem kezel plugineket (Adblock), akkor marad a Chrome.
-
taiji
csendes tag
Nekem nagyon tetszik ez a Manjaro. ELkezdtem körülnézni most a fájlrendszerben (meg tanultam most Grub-ot, mert sosem árt, ha bootolási gond van. Win-él már ismerem a bcdeditet, és a bootrec-et, de azokat most a hajamra kenhetem), szal látom, hogy totál intelligensen a home könyvtárban a .config alá szervezi a programok, és a KDE beálltásait, ergo ha valami oknál fogva elbaxok valamit, és újra kell húznom a Manjaro-t, akkor ezeket visszaműsolva (azért nem az összeset, mert van pár nem lényeges config ott), akkor megkapom a mostani működő beállított rendszeremet. Zseniális. Win-él meg hegeszthetném a registry-t...

-
taiji
csendes tag
Sajnos nem az a gond. Ezek amúgy mind le voltak tiltva. Egyszerűen nem mindig ismeris fel a Manjaro usb live teleptője, hogy az 500MB-os partíció a rendszerpartíció. Sajnos ezen notebook bios-ában nem választható az UEFI.
Meg is untam a próbálkozásokat, és most csak Manjaro van, és majd a cégtől kérek egy tartalék notit vészhelyzet esetére. -
taiji
csendes tag
Bizony nem volt ott. Közben már elkezdtem újra feltenni a Manjaro-t, aminek azvolt az eredménye, hogy a rendszerpartíciót szétbarmolta, úgyhogy se a win se a manjaro nem indult el. Most már a win telepítővel helyreállítottam a rendszerpartíciót win-re, és mehet újra a manjaro dualbootba, ha érzékelni fogja win10-nek, mert pár napja mikor elkezdtem nem akarta, csak sokadikra. Csak most közben a házban is bontom a lambériát és helyette normális szigetelést csinálok, így kicsit lassan megy a dolog.
-
taiji
csendes tag
Azaz. Ott jártam, de nincs ott. Mindjárt újrahúzom az egészet, mert a wifire se kapcsolódik automatikusan már 2 napja. Manulis csatlakozva meg a KDE wallet jön elő, mintha valami extra delgot csinálnék, pedig ahhoz nem nyúltam. Sok mindent még nem állítgattam, úgyhogy nincs nagy gond. Pikk-pakk újramegy az egész.
-
taiji
csendes tag
Köszi ablak beállításokat megcsináltam még tegnap, most visszaellenőriztem a te beállításaidat és ezek működnek (a pluszban nyíló ablakokra is, köszi
, de vannak olyan ablakok, ahol nem (pl ilyen a rendszerbeállítások is), plusz ezek nem vonatkoznak az oszlopk beállításaira, hogy mennyire vannak széthúzva. Mivel rendszermérnöki feladatokat is ellátnék, ezért elég gyakran nézegetnék monitorozó programokat, ahol vannak bizonyos oszlopok, amiket széjjelebb húznék, ezért kicsit zűrös. De lehet hogy ez a gond egyszer ki lesz "javítva"/megoldva az újabb kernelben esetleg.Az SDDM beállításait megnéztem, de ott nincsen automatikus képernyőzár vagy hasonló, viszont ha bejelöltem az újrabejelentkezés kilépés után-t is, akkor már van automatikus bejelentkezés. Most vagy a magyar fordítás rossz, vagy a logika fura, mert ez és az automatikus bejelentkezés nem teljesen ugyanaz

-
-
taiji
csendes tag
Sziasztok. Belefutottam pár problémába, és hátha tud valaki segíteni:
- még mindig van az a probléma, hogy nem jegyzi meg az ablakok helyét és nagyságát, sőt ha vannak cikés oszlopok amik alatt értékek vannak, és széthúzom, hogy látszódjanak, akkor a következő indításkor azt sem. Ugyan azt beállítottam, hogy minden program közel középen nyíljon meg, de arra nem találtam beállítást, hogy ezek az ablak-beállítások működjenek akkor is, hogy ha egy programból meg akarok nyitni egy file-t és erre ugrik fel egy ablak, ahol tallózhatok, no az mindig kicsi, mindig nagyítgatnom kell az ablakot, majd az oszlop fejléceket (pl filenév) széthúzni, hogy lássam a teljes filenevet. Azért így használni eléggé fárasztó, és kiábrándító mindennapos használatban. Biztos van erre valami megoldás, mert nem hiszem, hogy a mai világban erre egy oprendszer ne lenne képes, főleg úgy, hogy másban meg tele van jó ötletekkel

- Be van állítva, hogy az adott felhasználómnak bár van jelszava, de maga a bejelentkezés automatikusan törtéjen meg, ennek ellenére mégsem jelentkezik be automatikusan, mikor elindul a Manjaro. Mi okozhatja ez? Van még valami trükk?
- Mivel sajnos a notebookom csak 1366*786-as felbontású - ami bár otthoni használatra nekem elég lenne -, és miatt szívok ha dolgoznom kell otthonról, így tervezem, hogy notebookot váltanék ha találok egy jót, jó áron, de ugye felmerül az a kérdés, hogy ha az új notiba átpakolom majd az SSD-met, és bebootolok, akkor mit fog szólni a Manjaro? Mert azt tudom, hogy a Windows 8.1 óta ez a Windowsnak nem probléma. A drivereket újra felkonfigolja 1-2 perc alatt és kész (max egy rebootot kér), de mi újság ezen a téren a Manjaro-val? Ő is képes arra, hogy ha érzékeli, hogy a komplett hardver réteg megváltozott, akkor automatikusan újra felnyomja a megfelelő drivereket, és minden megy tovább?
-
taiji
csendes tag
Heeken
No az nem volt meg. Most így már jó

Dave™
lehet ikon témákat is váltogatni. Az alap breeze elég sablonos, és választottam egy jobban elkülönülőt, csak hiába alkalmaztam, nem változott csak minimálisat. Ki-bejelentkezés most megoldotta, és rögtön a kiválasztott ikonokat használja.
Igen, láttam a funkciók engedélyezésénél, hogy miket lehet még vele, de ez a mobilos események kezelése még anno Nokia - Windows kombón se volt érdekes számomra, csak akkor ha hosszabb szöveget kellett beírni, és ugye akkor még gombos butatelók voltak, az hosszabb ideig tartott, de maga hogy a gép jelezze a mobil csörgését, sms írását stb, ezeket teljesen feleslegesnek tartom már. Médialejátszás is már nekem vagy mobil+marshall bluetooth speaker, vagy fiio x3+marshall, tehát oda sem kell már notebook. A fájlátvitel egész jó ötlet 1-2 file-ra, de arra meg ugye kérdeztem tőled az ftp szerverhez való csatlakozást Dolphinnal ha emlékszel. Az kedvencekbe rakva és mobilon egy gombnyomással ftp server indítás, és kényelmesen böngészhetek, küldhetek. Szal ez nekem már elkésett ötlet, de 1-2 percig jó poén volt. Mondjuk melóhelyen minden gépre feltenni, és ha nem dolgoznak rendesen, akkor meg lehetne a kollégákat viccelni, de itt is csak a genyó énemnek lenne érdekes
-
taiji
csendes tag
Végignéztem a teljes rendszerbeállítást, és be is állítottam magamnak ahogy kell, bár pl az ikonok vátoztatásánál minimális változás történt csak, pedig példának mutatott ikonok jócskán különböztek. Viszont a végén volt a KDE Connect beállításai. Felraktam mobilra, és összepárosítottam, Hogy ez az alkalmazás mekkora poén
Mondjuk nekem nemigen van értelme. Max akkor tudnék vele mit kezdeni, ha a laptomomat HDMI-n összekötnám a tv-vel és úgy filmeznék, akkor lehetne mobillal irányítani, de a tvm-nek van rendes és jó médialejátszója, szal felesleges, de poénnak jó 
-
taiji
csendes tag
Megvan a megoldás (félig-meddig), hogy az ablakok ne mindig a bal felső sarokban nyíljanak meg:
Rendszerbeállítások/ablakezelés/speciális
Ablakelhelyezés legyen középre igazított. Sajnos olyan nincs, hogy az utolsó pozíciót jegyezze meg, de jobb, mint a semmi.
Viszont érdekes, hogy intelligens beállításon volt, ennek ellenére, mindig ugyanazon sarokpozíciba tette. -
taiji
csendes tag
Nekem is ez volt. Valahol a dátum és idő vagy időzóna alatt nem volt bejelölve, hogy nyári időszámítás. Utána már jó lett. VIszont érdekes módon ezt a kapcsolást most egyik beállítás alatt sem találom. Lehet hogy beállítva már nem mutatja, csak azt, hogy most téliben vagyunk.
-
taiji
csendes tag
Van arra lehetőség, hogy megjegyezze minden egyes ablak pozícióját? Mert nekem minden ablaknyitáskor a bal felső sarokba pozícionálja. Egy beállítást találtam erre, de azt minden egyes programnál be kellene állítani, és az egy kicsit maceráns: További műveletek/Special Window Settings/Méret és elhelyezkedés alatt az elehelyezkedés és méretet kiválasztom, és megjegyzés-t jelölöm ki.
De nekem ez minden egyes ablakra kellene. -
taiji
csendes tag
Dave™
Igen, ezt a linket már néztem mikor olvastam a cikkedet, csak még nem áldoztam rá elég időt, hogy nyugalomban tudjam nézni az alternatívák megfelelőségét, meg az eddigi időt inkább a Manjaro-val való ismerkedésre szántam.
vadkörte
Igazságszerint a Paint Shop Pro-t nem rajzolásra használom, hanem a mobillal készült fényképek minőségének javítására, bár már ez is ritka, mert az elmúlt 2-3 mobilom fotóképessége elég jó már, ezért is hagyom ezt a végére
-
taiji
csendes tag
válasz
vadkörte
üzenetére
vadkörte
Uhh, most nagyon szégyenlem magam
Nem gondoltam volna, hogy ilyen lehet alapból letiltva. VIszont most végignézem az összes rendszer beállítást, mert eddig csak amit kifejezetten kerestem azt állítottam be rajta.
Nagyon köszönöm a segítséged
Amúgy gyakorlatilag már majdnem minden programot beállítottam, feltettem amire szükségem van. Még a Corel Paint Shop Pro helyett kell találnom valamit (nem Gimp-et), és kész is vagyok a mindennapi használatra.
Még a Windows alatt már seedelt torrenteket is vissza tudtam úgy tölteni Manjaro alatt, hogy ne legyen gond.Dave™
A Dolphin alatt kedvencekbe rakott mobilos ftp elérést kipróbáltam, és teljesen kényelmes lesz így nekem, köszönöm

-
taiji
csendes tag
Nálam valami gond lehet, mert bármilen USB-s winyót dugok a gépbe nem ismeri fel a Manjaro, nem mountolja fel, Dolphin nem mutatja.
-
taiji
csendes tag
válasz
vadkörte
üzenetére
Igen azt látom, hogy külsőre kicsit nagyobb sortávok vannak, meg linuxra jellemző dolgok benne vannak, mint linkek, mountolási lehetőségek, de még a beállításon belül is nagyon hasonló dolgok vannak. Tetszik, köszi

Meg kipróbálom a Dolphin alatt a KDE services it, mert nagyon tetszik a Dolphin. Gyakorlatilag olyan, amilyennek egy gyári fájlkezelőnek kell lennie. -
taiji
csendes tag
Ezt hogy érted? TC alatt el lehetett menteni az FTP-s kapcsolatokat is. Tehát a listában csak rákattintottam a mobil-ra (ezt a nevet adtam neki), és a megfelelő ip-re megfelelő user/pass-al (ezek mind el voltak mentve) már rá is csatlakozott, tehát összesen két kattintás volt az egész. Most nézem a weben ezt a Double Commandert, és gyakorlatilag külsőre mindenképp egy Total Commander, csak linux-ra. Otthon kipróbálom, de szimpi, az átállást megkönnyíti

Viszont a telepítőből van qt-s és qt5-ös is. Nyilván a QT a fejlesztői környezet lenne, csak nem tom hogy a sima qt, vagy qt5-öt érdemes-e telepíteni. -
taiji
csendes tag
válasz
vadkörte
üzenetére
vadkörte
Köszi, megnézem, hogy milyen.
Dave™
Filezillát használom céges szinten, de nem akarok pár alkalmas adatátvitelre még egy programot használni. TC-ben is azt tetszett, hogy két kattintás, és már rá is csatlakoztam, és ugyanúgy az ablakban tudtam másolni, mintha egy másik meghajtó lenne. Egyszerű volt és nagyszerű. Ilyen érdekelne itt is.
Kipróbálom a címmezőt, bár azt mindig beirogatni nem túl kényelmes, illetőleg megnézem a KDE services felrakását. Gondolom nem lehet nehéz a context menüt szerkeszteni
-
taiji
csendes tag
Sziasztok,
Feltettem én is a Manjaro KDE-t, és az lenne a kérdésem, hogy a Dolphin-nak van olyan pluginja, hogy ftp-zni lehet vele? Nagyon szeretm Windows alatt a Total Commander FTP funkcióját, mert azt szoktam használni vezetéknélküli átvirelre a mobilomra. Mobilomon nyitottam egy ftp szervert, és Total Commanderre rácsatlakoztam. Dolphin amúgy tökéletes lenne fájlkezelőnek, nagyon sok mindent tud, és praktikus, de ez az FTP-zés nekem nagyon hiányzik.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ismét az Apple veheti át a piacvezető pozíciót
- OLED TV topic
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Futás, futópályák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen videókártyát?
- Formula-1
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- További aktív témák...
- Dell Precision 7730,17.3",FHD,i5-8400H CPU,16GB DDR4,512GB SSD,WIN11
- ÚJ! BONTATLAN! Samsung 860 EVO 1TB SSD,2.5
- Új Prémium vezeték nélküli billentyűzet eladó Magyar (PBT) kupakokkal
- HP EliteBook X360 1030 G2,Multi-Touch 2 az 1-ben,i5-7300U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- ÚJ! BONTATLAN! WD BLUE Sata SSD 1TB,2.5,560/530
- Samsung Galaxy A53 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3835, 100% Akksi
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Nem gondoltam volna, hogy ilyen lehet alapból letiltva. VIszont most végignézem az összes rendszer beállítást, mert eddig csak amit kifejezetten kerestem azt állítottam be rajta.