Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1656) Cathfaern válasza paleinho (#1655) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"A decreasing trend in mortality from IHD in Inuit populations undergoing rapid westernization supports the need for a critical rethinking of cardiovascular epidemiology among the Inuit and the role of a marine diet in this population."
Kár, hogy nem derül ki, hogy mihez képest? Mert tudtommal nincs olyan 1970 előtt tanulmány ami egyértelműen hagyományos étrenden élő inuitokat vizsgálni, és magas érrendszeri megbetegedési arányt hozott volna ki. Tehát ha a kiindulás már az a korszak amikor elkezdtek átállni, míg az újabb felmérés napjainkban történt, akkor érthető az eredmény. Ugye átállási időszakban mi jutott el először hozzájuk? Cukor, csoki, édesség, finomított cukor, liszt, magyarul könnyen szállítható és tárolható dolgok. Ha ezeket betolták a magas zsírtartalmú étrend mellé, annak nyilván rossz vége lett. Ehhez képest nyilván egészségesebbek, ha azóta eljutottak hozzájuk friss zöldségek meg gyümölcsök is, illetve alapból lecsökkentették a zsírmennyiségét a ch mellett.
Szóval jó lenne látni, hogy pontosan mi volt a két csoport amit összehasonlítottak, de gondolom ehhez kéne a teljes cikk, ami meg nem elérhető.

Múmiákra nem tudok mit mondani, de felteszem nem tömegével találták őket, innentől egyedi esetnek kezelhetőek csak.

Masai-okra meg azt írja, hogy régebbről nincs pontos infó, hogy mit ettek, csak következtettek rá. Illetve:
"Perhaps the best dietary survey done on Masai people is from the early 1980s, done by the International Livestock Centre of Africa[2]. This was at a time there had already been a dietary transition occurring among the Masai."
Ez meg már átállási időszak volt. Nyilván ez az egész Masai étrendet, mint egészséges dolog vonalat gyengíti, de így nehéz konkrét következtetéseket levonni.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.