Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: A megfelelő matrac kiválasztása egy hosszú folyamat végén!
- GoodSpeed: Ebes, a megtervezett falu!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MaxxDamage: (TongFang) Medion Erazer Beast 16 X1 benchmark
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Sapphi: StremHU | Source – Self-hostolható Stremio addon magyar trackerekhez
- Meggyi001: A végtelenbe...
Új hozzászólás Aktív témák
-
eziskamu
addikt
válasz
lumpen_stex
üzenetére
Rólad, és a hasonszőrüekről a piroskás vicc jut eszembe:
-Nagymama, miért olyan nagy a füled?
-Hogy jobban haljalak, kisunokám.
-Nagymama, miért olyan nagy a szemed?
-Hogy jobban lássalak, kisunokám.
-Nagymama, miért olyan nagy az arcod?
-Mert Debiant használok!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nem kell hülyézni a felhasználót, pláne mert próbálkozna, de elakad, pláne amikor egy 2 éves leírás már nem jó, mert egy vesszőt pontosvesszőre kéne már cserélni, vagy a másik disztró másik könyvtárba pakolja a cuccokat, vagy azillető, aki felrakta a leírást, életében ki nem próbálta.
Másik történet:
Annak idején, amikor az első gépemet vettük egy bontóból (nem röhög!) és utánna láttam, hogy a floppy-t rosszúl "ismeri fel" a BIOS, rákérdeztem a számtechtanárnál, hogy, hogyan lehet beállítani. Válasz: Hű az nagyon bonyolult! Visszavittük, gondolom sejtitek mi lett, BIOS setupba belép, első menűpont alatt kiválasztja a jó tipust, és menti
. -
lumpen_stex
aktív tag
Ott tévedsz, hogy azt hiszed alinux hülyéknek való. A linux azoknak való akik tudják amit csinálnak.
Gui meg giu között kb annyi a különbség, hogy egyiket itt van van az X a másikban meg ott. Ha nem tetszik akkor felrak egy xp skint aztán olyan mint az xp. A használt programok ugyanazok tök mindegy, hogy kde vagy gnome, stb ablakkezelőd van.
-
PetX
aktív tag
Túlságosan sok felé húz a linuxos társadalom, túl sok a disztro.
Egy átlag usernek irányítás kell, fix pontok, ököl szabályok, mit hol talál, nem distronként teljesen más elgondolás. (de ez nem csak egy átlag usernek szükséges sztem)
Fel kellene fogni, hogy ha már van egy GUI ami minden szempontból jó, akkor csak azt kellene tökéletesíteni frissíteni, persze most azt mondjátok, de hát pont ezért jó a linux mert óriási a szabadság, de erre én azt mondom pont ezzel riasztanak el sok felhasználót.Hja még valami, tudja valaki miért nem tudnak normális drivert írni az ATI kártyákhoz?
Mert, hogy még nem találkoztam egy olyan driverrel sem, amit ha felrakok és működik egyből az is biztos.
Most az AMD nem fejleszt drivert vagy mi a fene van? nV bezzeg megy döcögés nélkül -
válasz
Nowhereman
üzenetére
Vajon létezik ember, aki ezekre a flashreklámos-kamus-átverős akármikre nem hogy rákattint, de még be is dől nekik? Elhiszem, de OMG.
-
-
sanzi89
addikt
Sejtettem, hogy ez lesz a cikk fórumából, mint sok más hasonló témájú fórumból.
Nagy kár érte... -
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Nowhereman
üzenetére
De így azon kívül,hogy te nem látod a reklámokat, más értelme nincs. A nagy eredmény akkor lenne ha az oldal betöltése közben már tiltaná. Na, akkor már gyors lenne a cucc. De ez így csak egy valami. És sajnos egyre több oldal flash alapú vagy a fontosabb dolgok is mint flash alapúak, így nekem is le kellett szoknom róla.

-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Nowhereman
üzenetére
Ezzel a reklámblokkolóval és flash blokkolóval az a gond, hogy már bejött és akkor tiltja le. Én is ebben a hitben volt és használtam,hogy majd gyorsabb lesz. Fenét, nálam pl látszik, hogy betölti a flash reklámot és utána tiltja le.

A chrome-ról meg leálltam mert egy pár oldal nem jött be vele csak a nagy fehérség, amelyek firefox alatt meg simán bejöttek. Persze sebességben sokkal jobb, de ez nem mindig elég.
-
-
Nowhereman
őstag
Nos azzal, hogy a chrome-ot mérföldekkel jobbnak minősíti valaki, akkor a linfoxot simán lehet leesett állal minősiteni a winfoxhoz képest. Arról ne is essék szó, hogy ha nem megy közben a letöltés(igen a fox nem tolong olyan jól a sávért), akkor a foxhoz lévő reklámblokkolóval és társaival belőve eléggé versenyképes bármivel szemben...
A felület meg izlés kérdése. A gnome-ot nem cserélném windows felületéért, és ha valakinek a neten lévő ezernyi skinből egyik se elég pofás, hát szabad a pálya.
-
V.Stryker
nagyúr
Az írás frissült. És az én tudásom is.

-
sztikac
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Elhiszem, hogy _nálad_ gyorsabbnak hat, de ez a "a sebesség különbségtől valószínűleg leesik az állunk" akkor is durva vicc

#158: tearing-re guglizz, 2010-re már eljutottunk odáig, hogy az esetek nagy részében megoldható a dolog

szerk.: "de itt jön be az, hogy a felületet ugye nem programozóknak kellene tervezni, hanem megfelelő Designereknek."
most mér'? pólót is terveznek. Egyik egy kis GUI tervezés, másik nap egy kis pólótervezés, harmadik nap meg comittol egyet mondjuk a schedulerbe

-
PuMbA
titán
válasz
eziskamu
üzenetére
", az Ubuntu alatti firefoxtól meg azért esett le az állam, mert hogy nézhet ki Ubuntu alatt ratyibbúl a Firefox, mint Windows alatt.
Még az oldalakon lévő elemek és szövegek is jobban elcsúsznak a az Ubuntu alatt, mint Windows alatt, pl freemail"A Chrome ugyanúgy néz ki Ubuntu alatt is,mint Windows alatt és a szövegek sem csúsznak el + mérföldekkel gyorsabb,mint a Fox.
-
válasz
Nowhereman
üzenetére
"a windows sajátja még a nem MS rendszereket fel sem ismeri!" - nem ismeri fel, mert a saját rendszerén kívül a Microsoft nem hajlandó elismerni más rendszer létezését, de ugyanez igaz az Apple-re is. Nyilván nem lenne nagy durranás megírni erre egy szoftvert, de akkor az már elismerést jelentene, ami marketing okokból erősen hanyagolandó.
-
eziskamu
addikt
Én viszont azt nézem, hogy pl az ilyen VSYNC hibákat Win7/Vista alatt megoldották alapból, az Ubuntu alatt meg megálltak ott, hogy 3D oszt jól van. Hiába tud jobb effekteket az Ubuntu(ba épített Compiz), ha az ablakmozgatásnál és videólejátszásnál még mindíg elcsúszik gyors mozgásnál/mozgatásnál a kép/objektum alsó és felső része egymástól. Jó biztos valahol be lehet állítgatni ilyeneket, de ha már beállítottam a maximum effekteket, miért nem alapbeállítás az.
Meg valahogy olyan szedett vedett az egész, de itt jön be az, hogy a felületet ugye nem programozóknak kellene tervezni, hanem megfelelő Designereknek. Rendben hogy a közösségben nincs ilyen potenciál de talán az Ubuntu mögötti cégben lehetne. A Kubuntun meg érződik, hogy mellékprojekt.
Nekem elég gyors a Win7+Chrome is
, az Ubuntu alatti firefoxtól meg azért esett le az állam, mert hogy nézhet ki Ubuntu alatt ratyibbúl a Firefox, mint Windows alatt.
Még az oldalakon lévő elemek és szövegek is jobban elcsúsznak a az Ubuntu alatt, mint Windows alatt, pl freemail
Valaki lenyúlhatná már A SnowLeopard felületét forráskódostúl![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
sztikac
őstag
Az is tény, hogy amikor windowsból átlépünk linux alá és elkezdünk böngészni, akkor a sebesség különbségtől valószínűleg leesik az állunk.
na itt hangosan felröhögtem

-
Ezt senki sem vitatja. Sok teruleten eskuszom a linux/unix folenyere.
A debian lassu release ciklusa pont ezert tetszik. Ha valami kell leforditom magam, de az alap stabil. Ubuntut sima apt-get update, upgrade utan lattam mar doglodni ugy, hogy semmi extra tarolo nem volt beallitva.
-
válasz
Nowhereman
üzenetére
Az atlag user, aki windowsrol jon letolti a legfrissebb darabot es az alapjan itel. A legnagyobb gond az, amikor egy sima update utan hasal el a linux. Ahhoz, hogy ezt kritizalom ne keverd bele a Windowst. Ez szimplan fejlesztesi/tesztelesi hiba. Nem nagyon talalkoztam olyan programmal, amit ne lehetett volna az uj verziora ujbol leforditani. Ha maskent nem static libbel mennie kell.
LTS: Van par szerverem, amin meg mindig 2003 koruli disztro fut. Nem otthoni gepen RHEL vagy debian fut.
Ne relativizalj. Igen, a win sok szempontbol hulladek, de sok szempontbol jobb, mint a linux. Az MS sok dolgot emel at az open source programokbol. Miert ne tehetne meg ugyanezt a kozosseg is?
Amit pozitivumnak latok az opens source kozossegben: nyitottsag es hogy elobb-utobb mindenre szuletik megoldas (pl. vaapi). Fokozatosan no az ereje, egyre tobb vallalat tamogatja.
-
Nowhereman
őstag
Nos. a gyakori féligkészvberzióváltogatás tényleg gond. A kis piacarány mellett ez tartja vissza a kiadokat a platform támogatásától szerintem - a magas disztribució divergencia mellett. De vannak LTS verziók, kissé kiforrottabbak.
És kissé benne van ebben a mondatodban - bocsájtsd meg - a vidózjúzer. Az, hogy egy win98-ra írt progi nem ment 2000-en az aprogramozó hibája, ha 8.04-re írt progi nem megy 9.10-en az meg a rendszeré... Bár tény, hogy a fressentés nem mindig tökéletes, de azért látot már a világ a windowst is fejre tud állni tőle, mint a huzat..."A Windowsnak semmi baja, csak a helyen kell kezelni."-ugh!
A linuxnak is megvannak a nyűgei, de gyakran eltörpülnek a Windowsé mellett. Ha már az oprendszerválasztónál tartunk - linuxban kissé macerás az alapdefínió beállítása - de a windows sajátja még a nem MS rendszereket fel sem ismeri! De nekem még az is előfordult, hogy installkor simán törölte is a nem MS fájlrendszereket tartalmazó particokat(találd ki, mennyire boldog voltam miatta), pedig nem volt ukázba adva neki. Ha olyan kóser és kiforrott egy oprendszer lenne, akkor miért él meg sok cég abból, hogy a megletősen ratyi MS modulok helyébe saját segédprogramot kínál?...Miért rójuk fel a linux hibájának azt, ami a windowst méginkább érinti?
-
Amit kritizalsz, arra tokeletes peldat mutatsz.
- Mert soros porton keresztul nem csak a futo gepbe tudok belepni, hanem tobb gepnel a BIOS is hajlando kommunikalni soros vonalon keresztul. Vegyes Unix rendszernel meg fokent elonyos, ha elerheto az OBP vagy ok prompt.
- Butasag. A Windowsnak semmi baja, csak a helyen kell kezelni. Terminalnak, jatekra, titkarneninek Office futtatasara tokeletes.
- Megfigyelo rendszer nem ment at. Vegul VNC lett belole.
- Nem kell (teljesen) sajatot gyartani, pont erre jo a Gentoo. Van ahol en is hasznaltam, mert tenyleg sok baromsagot belapatolnak az ujabb kiadasokba, de az esetek 99%-ban egyutt lehet elni veluk. Akik fanyalognak azokkal nem letorkollni kell. Nem egy embert sikerult raszoktatnom linuxra es az a tapasztalatom, hogy ertelmes magyarazattal elfogadjak, hogy mas a filozofiaja, mint az MS rendszernek.-Nem, nem a resze. A HP megoldasa, de tutin kivalthato vele a soros port-ssh... kombo, ha kell. Bar en ha lehet az ssh-t preferalom.
Egy uj labdat dobnek fel:
Ami zavar es ugy latom, hogy sokan belefutnak, az a frissitesek utani macera. Rendszeres, hogy egy update utan az addig tokeletesen mukodo rendszer nem indul, baj van a grub-bal, vagy csak eltunt az addig mukodo video gyorsitas. Teszteletlenul, kapkodva dobjak ki az ujabb es ujabb kiadasokat.
-
folyamatosan arról beszélsz, milyen vagy milyen nem a linux. Én meg arról, milyenek a linux és windows felhasználók. Én emberi problémákat kifogásolok, ti meg szoftverest.
Láttam már portszervert, és? Minek, ha van hálózat?
Mi baja a puttynak? láttad már, milyen oprendszeren fut?
Nekem eddig még minden átment X forwardingon, amit át akartam tolni rajta...
Azért nem csinálok saját disztrót, mert az opensource lényege az lenne, hogy mások munkáját felhasználhatom annak érdekében, hogy a saját munkám pazarlását elkerüljem és arra tudjak fókuszálni, ami akár nekem, akár más opensource felhasználóknak jó. Magyarul több értelme van annak, hogy új, mások számára is hasznos dolgokat csináljak, mint annak, hogy megcsináljam a 416-odik linux disztrót.Kérdés még, hogyha én csinálnék egy saját linux disztrót, azok az emberek, akik most fanyalognak a linux miatt, rögtön boldogok lennének? Hát vannak kétségeim ezügyben... ergo az általam firtatott problémát nem oldja meg a saját disztró, az én, egyéb területeken levő személyes problémáimat esetleg igen.
Az ilo nem a linux operációs rendszer része tudtommal.
-
Elolvastan a hozzaszolasokat. Azt latom, hogy ugyanazt a hisztit csinalod, mint a Win hivok, csak a masik oldalrol.
A kerdeseidre kerdessel valaszolnek:
1. Lattal mar port szervert?
2. Mi a baja a putty-nak?
3. Hogy viszel at X forwardingon pl. overlay-es kepet?
4. Miert nem csinalsz sajat disztrot vagy maradsz meg annal a verzional, ahol meg nem volt dbus?
5. Az iLO-val nem lehet elerni linuxos gepeket is? -
Egy fő meg néhány mellékkérdésem lenne:
A fő kérdés: vajon miért nem olvastad el azt a hsz-t, amire válaszoltál?Mellékkérdések:
1. láttál már mondjuk 50km-es soros drótot?
2. Putty jesszus...
3. az x forwarding miben limitál? hint: semmiben
4. Miért baj, ha csinálnak grafikus felületet? olvastad azt a hsz-emet, amiben leírtam, hogy a hozzá szükséges alap infrastruktúra miatt rosszabb a linux kiadások minősége?
5. szereted a linuxban az ilo-t? elég érdekes megállapítás... -
De miert? Az mar nem az igazi. A jo oreg VT100-as konzol, az igen! 9600,8n1
Hiaba hasznalsz mondjuk putty-t, azon nincs video, kep nezegetes... Vannak akik magasabb kovetelmenyt tamasztanak a kezeloi felulettel kapcsolatban. Tudom-tudom lehet X forwardingot csinalni stb. de az megint limital.
Hiszti forditva: Miert kell a hiszti, ha valamihez csinalnak next-next-finish feluletet? Fokent, ha megmarad a lehetoseg, hogy tovabb hasznald a szamodra kenyelmes conf allomanyokat?
Pont azt szeretem a linuxban, hogy nem koti meg a kezemet. Van amit sokkal kenyelmesebb egy terminalbol megoldani, van amihez kell az X. De nem koti meg a kezem, mert mindenre van minimum 3-4 megoldas. Van gepem, amit csak soros porton erek el, van amit ssh-val, de van konzol, XDMCP, iLO es meg legalabb meg fel tucat mas eleresi mod.
-
teljesen jól el lehet kezelni a linuxokat soros konzolon is. mondjuk én nem soros konzolon használom, hanem karakter alapú terminálemulátorral, ami annyiban különbözik a soros konzoltól, hogy interneten kapcsolódik, nem rs232-őn, de minden másban azonos.
és még mindig nem az a téma, hogy min keresztül kezeled a linuxodat, hanem az, hogy hajlandó vagy-e elfogadni, hogy a linux olyan, amilyennek látod, vagy minden esetben, amikor különbséget látsz a linux és a windows között, elindul a hisztiparádé, hogy legyen a linux is olyan, mint a windows.
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz
eziskamu
üzenetére
Miért milyen hardveres csilli villi felület nincs Linuxra? Sztem a legszebb a Linux-OSX, de mindegy, persze kicsit buherálni kell hozzá, ennyi.
Multimédia támogatottsága szerintem rendben van.
Megoldható a játék is Linux-on igaz Wine -vel pl, de aki akar vannak konzolok is (nem vészes az áruk), valamint nehogy már egy PC -nek az elsődleges funkciója a játék legyen. (sztem elégséges ez is)
-
Ennyi erovel meg midnig csak soros konzolt is hasznalnank. Valami oka csak van, hogy elmozdultak a konnyu felhasznalhatosag iranyaba.
A GUI csak egy wrapper, tehat megvan a lehetoseged, hogy figyelmen kivul hagyd es vi-al turkalj a conf allomanyokban. Ugyanigy, ha tul Windowsos egy distro, akkor valaszthatsz masikat. Mondjuk ott van a debian, slackware, gentoo vagy akar hegeszthetsz sajatot, ha olyan nagy spiller vagy.
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
"iszont az biztos, hogy egy wines embernek nem fogod tudni megmagyarázni, hogy az a "gagyi karakteres pppfaxomoe conf" működik, jó, ": azt kellene megérteni, hogy:
1. nem is akarom megmagyarázni neki
2. miért hiszi egy windowsos, hogy a linuxosok nekik akarnak mindent megmagyarázni?a pppoeconf-nak van karakter alapú álgrafikus felülete. de minek... ha a pppoeconfot és minden mást, amivel gondja van a windows usereknek, ellátnák egy grafikus felülettel, akkor windowsnak hívnák az oprendszert.
Nem, nem ez az álláspont a megoldás. A megoldás az lenne, hogy akinek next-next-finish kell, az windowson marad. Aki meg mindenáron linuxozni akar, az elfogadja, hogy itt pppoeconf van, ahol entert kell ütni háromszor.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Így már értem az álláspontod, és egyet is tudok vele érteni. Viszont az biztos, hogy egy wines embernek nem fogod tudni megmagyarázni, hogy az a "gagyi karakteres pppfaxomoe conf" működik, jó, és pont olyan jó, mint egy fasza grafikus áttűnéses csilivili ablakos cucc.
Lehet pl. csak annyit kellene tenni, hogy pppoeconfot el kellene látni egy grafikus felülettel, ami pont ugyanazt tudná mint a karakteres, csak követné a "next --> next --> next --> finish" wines elvet. Viccesen hangzik, de talán pont ez lenne a megoldás. Aztán valami hasonló a többi ilyen proginál.
hcl: ha megszokod a windowst, a hibái már fel sem tűnnek.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
A linux userek jelentős része belefut valami problémába, ilyen olyan pofonba (lehet, hogy ide mondhatnék 100%-ot). Én is, csak rendszerint más jellegűbe, mint átlag user. Itt elválnak a dolgok, mert:
- az userek egy része kihívásnak, rejtvénynek tekinti, hogy megoldja a bajokat és érteni akarja, tanulni akarja, ezekkel semmi gond.
- az userek egy másik része meg verni kezdi az asztalt, hogy miért nem működik ugyanúgy, mint windows alatt. Ezeknek erősen azt tudom javasolni, hogy töröljék le és felejtsék el a linuxot.Egyébként ékes példát mondtál arra, hogy miért nem jó, ha elwindowsosodik a linux. Én poe-t vagy pppoeconf-fal szoktam konfigurálni, vagy vi-jal. Ez utóbbi a jobb, mert akkor pont az lesz, amit akarok. De a windowsosok kedvéért mindenféle ótvaros kapcsolatvarázslót meg egyebeket raknak a linuxos kiadásokba, amik vagy működnek, vagy nem, de inkább nem. De ahhoz, hogy csilivili módon működjön, azért beleraknak egy általános üzenetküldő infrastruktúrát is, dbus-t és társait, ami mindegyik cuccba bekerül és hiába nem teszem fel vagy nem használom a network config appletet, attól a dbus még ott van minden linuxon, attól még a dhcp kliensbe beletúrtak, hogy kezelje a dbus-t, attól még avahi-t meg hasonló ökörségeket felrak az alap disztró is... És akkor borulhat minden. Vagy kinyomozod, vagy megpróbálsz élni vele, vagy csinálsz magadnak saját linux disztrót.
Ez a parasztos. Ha a windows user hajlandó lenne elfogadni, hogy itt bizony vi-jal konfigelünk, akkor egy halom mindent nagy ívben ki lehetne hajítani a francba és nem rombolná a rendszer minőségét.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ati driver nekem nem használható, ami benne van Ubiban, mert szükséges a gpu scaling beállítása, hogy az LcdTV-n teljes képernyős legyen a kép, azt meg ha jól tudom, nem tartalmazza a sima driver. Ez már rögtön terminált kíván, a gyári driver telepítéséhez.
frescho: gyakori vendég vagyok abban a topicban.
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Nekem pl. összejött mindegyik Ubuntuval és a Linux Minttel is. ATi drivernél is elég volt bekattintani, hogy használja és ment. Tényleg csak advanced dolgokhoz kellett, pl. ssh szerver beállításnál, saját tűzfal beállításhoz, mailszerver konfigurálásához. Nyilván saját tapasztalatból beszélek, amikor azt mondom, hogy átlagfelhasználáshoz nem kell terminál.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem értem, hogy miért kellene ennyire elkülönülnünk. Én is szeretném használni Ubuntut is, de ott tartok, hogy:
- ha be van kapcsolva a CnQ, megfagy a rendszer.
- ha frissen felrakott (teljesen szűz) 9.04-en nyomok egy frissítést a totál átlagos asztali gépemen, akkor a köv induláskor 3 hibaüzi fogad, és csak a háttérkép tölt be, más semmi. Oldjam meg parancssorból.
- adsl kapcsolatnál ha nem pppoeconfal csinálom a kapcsolatot, hanem a grafikus felületű progival, akkor jogosultság kezelő valamelyik frissítése után egyszerűen nem lesz net, sőt, attól a ponttól már helyre sem lehet hozni, csak reinstall.Ez nem vélekedés kérdése, ezek a tapasztalatok. Szeretném használni, de a leírtak alapján az jön le, hogy nem megy, akkor ne erőltessem. Akkor most az a kérdés, hogy mit kell tennem ahhoz, hogy menjen?
Nem vagyok régi keletű Ubuntus, a 8.04 óta használom őket, de egyenlőre csak a 9.10 jutott el egy P3-as gépen arra a szintre, hogy felraktam, és működött benne minden. (említett adsl dolgot leszámítva)
Mindegyik verziót próbáltam, több gépen is 8.04-től, de olyan még nem volt, hogy valami kritikus dolgot ne kellett volna parancssorból helyrehozni.
Írták itt többen, hogy átlagos usernek nem kell a parancssorban matatnia, de nem tudom elképzelni, hogy ez kinek jön össze. (leszámítva azt az esetet, hogy egy hozzáértő kolléga rakja fel, és minden felmerülő gondot megold neki, úgy adja oda használatra) -
válasz
V.Stryker
üzenetére
Elsőre úgysem fog jól menni, de gyakorlat teszi a mestert. Itt le van írva, mit, hogyan, mit ne stb. Megeshet, hogy olyan hibával találkozol, amit már más reportolt. Ezesetben megint csak segít a fejlesztőknek, ha leírod az általad használt szoftver- és hardverkörnyezetet - ha szükséges. Így is lehet segíteni a közösséget, nem csak fejlesztéssel.
-
válasz
V.Stryker
üzenetére
"De mivel én átlagos számítógép felhasználókról beszéltem, akik nagy része "windowsba született" ezért teljesen helyénvaló, hogy azok számára a linux még mindig egy másodlagosan felmerülő operációs rendszer.": pedig lehetne ötezredlegesen vagy egyáltalán fel sem merülő rendszer...
"Inkább egy visszajelzés a fejlesztőinek, hogy jó munkát végeznek": bennem valahogy motoz az az érzés, hogy Shuttleworth sem nem beszél magyarul, sem nem olvasta a blogodat...
"ha nem csak annak a szűk körnek fejlesztenének egy rendszert, hanem sokkal többen tudnák használni.": azt kellene megérteni, hogy ez az elvárás a linux felhasználók egy érdemi részének kárt okoz. És nekik nincs hova menni, aki windowsról jött, nem fog nagyon sírni, hogy ha nem tetszik neki a linux, visszaül windowsra, de aki mindig is linuxos volt és szétrombolják az egyetlen munkaeszközét, mit fog csinálni? átmegy windowsra? na neee... rohadtul nem szeretnék eljutni odáig, hogy saját kiadást kell faragni, mert linux millenium edition lesz a cuccból...
#116: "de azért ha az ember szeretne hardveresen gyorsított csilivili felületet, multimédiát, játékokat és a (Windows alatt) megszokott programokat,": akkor használjon windowst!!! ezt próbálom elmondani. Aki windows cuccokat akar, használjon windowst. Ez miért olyan bonyolult? Ennek az ellenkezője miért annyira vonzó? Miért jut mindig eszembe ama bizonyos medvevadász esete, akinek mindig az erdőben mond csütörtököt a puskája?
Nem akarok veled azon vitatkozni, hogy problémásabb-e linuxot használni otthon. Azon akarok veled vitatkozni, hogyha az az alapvető közvélekedés, hogy problémás (szerintetek) a linux, minek erőltetitek?
#119: két oprendszert mondok hirtelen, amiben van registry: opensuse és freebsd. Egyszer próbáld ki, mekkora különbség pl. egy dhcp szervert felrakni debianra meg freebsd-re, gyorsan meg fogod érteni, hogy a registry rossz irányvonal.
#122: debianban van külön program bugreportolásra.
#123: egyszer egyéb okokból raktam fel freebsd-t egy szerveremre... pontosabban nem egyszer, hanem háromszor...
-
-
eziskamu
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
Hát ami gyors is az nem olcsó. Én elkezdtem játszadozni FreeNAS-al és OpenFilerel, egyszer az egyiket csak sikerül belőni a helyi viszonyokhoz
. De az alapszolgáltatásokat hamar meg lehet csinálni, és szoftveres Raid megy mindkettővel, már csak az alaprendszerek miatt is, (valamilyenBSD és Linux) -
V.Stryker
nagyúr
-
-
válasz
eziskamu
üzenetére
Számtechtanártól
Hát ja, nem sko volt aki tudta, mi az a Linux 
"-Majd a Windows elindítja !"
LOLLLL@Nowhereman : Ja, azt ne várja senki, hogy egy új dologhoz ne kelljen akár minimális mértékben is tanulni... Na persze az manapság nem divat.
De akár ha csak egy addig általa nem vezetett autóba ül az ember, csak az alapdolgok vannak ott, ahol megszokta, én pl. egy Astrában nemtom mikorra találtam volna meg a világításkapcsolót, ha a tulaj nem mondja meg hol van
-
V.Stryker
nagyúr
Nem, nem volt bugreport. Igazság szerint fogalmam sincs, azt hogy lehet jól csinálni.
A gondjaimat az Ubuntu topikban osztottam meg.Otthon meg átlagfelhasználás esetén nem kell a terminál. - Pont erre szerettem volna rávilágítani, hogy tényleg nem kéne és mégis pl. egy frissítés után, ami kernel frissítést is tartalmazott, egyből grafikus felület nélkül a terminálban találtam magam. Ha akartam ha nem. És onnan kellett megoldanom.
Mi egyébként egy négy fős cég vagyunk, nem telik rendszergizdára. Egy ismerős csinált annó egy Debian alapú szervert, amin van fájlmegosztás is és azzal elvagyunk évek óta. Minden felhasználó XP-t használ, én a magam örömére próbálkozom a linuxal.
-
Nowhereman
őstag
válasz
eziskamu
üzenetére
Hadd tamáskodjak ezzel. Az első baj, hogy alapvetően windowsra idomított embertömeg szabadul rá a linuxra, és nem ott találja a dolgokat, ahol megszokta. A fájlrendszer helyből ilyen. Mindenki helyből C:-t keres - hiába. Pedig a windows szisztémája esetén a swap partició hiányánál nagyobb szegénységi bizonyítvány már nem is kell. Hogy aztán sok program ide meg odarandít, nem oprendszerfüggő...
A windowsnak is ugyanúgy megvannak a saját buktatói, lehet hogy nincs sudo és terminál, de mikor nyakig kell turkálni a regeditben, és drivercleaner jellegű segédprogik nélkül még a drájvert sem lehet megújítani, akkor nem mondható, hogy a windows teljesebb lenne. Nem, szimpán csak természetesnek vesszük ezek használatát, aztán meg megijedünk, ha be kell pötyögnünk egy parancssort...
Mindkét rendszernek megvannak a dilijei, de a linuxét is ugyan úgy meg kell szokni, mint a windowsét. A Linuxot megtanulni semmivel sem fárasztóbb, mint a windows-ot.Saját tapasztalatból, meg a mióta a nénikéimnél a féléves winújrainstalokat megunva(kb. mindegyik második bájta valami kártevő volt) linuxot tettem fel, azóta szinte csak nősítés címén zaklatnak. Pedig náluk 0-bb júzerosztályt genetikailag sem lehetne kitenyészteni.
-
válasz
eziskamu
üzenetére
Hát, a registry-ről annyit, hogy a gconf-editort indítsd el... aztán szörnyűlködj. Már az is sok, de ha erre még jönne egy registry-szerű képződmény, az maga lenne a pokol.
A telepítés meg tényleg legyen a szakember dolga - legalábbis cégeknél, Pont ez a baja minden hülye érvelésnek: "Gizike majd a terminálban állítja be a samba konfigot, mi?" Nem, majd a rencergizda beállítja, Gizikének csak az a dolga, hogy használja, amit eléraktak. Otthon meg átlagfelhasználás esetén nem kell a terminál.
-
eziskamu
addikt
1: azért volt idézőjel, amúgy meg nem én mondtam róluk, hanem ők magukról

2: Pont baambano, vagy egy másik hasonló hevületű valaki mondta, hogy a telepítés szakember dolga

Én amúgy nem vagyok semmi jónak elrontója, csak nem szeretem a bambano féle játszuk az agyunkat féle dolgot. Az rendben hogy hülyeség (szerinted) az én registry ötletem (bár nem is annyira
, persze csak a 4/5 linuxos közösség kapona ettől szívbajt, a többiek meg lehet lemodellezték/programozták és azért mondják, hogy hülyeség
) , de a cikk létjogosúltságát nem tudom minek kérdőjelezte meg bambano.Én még úgy telepítettem 2000 táján Debiant, hogy a feltelepített rendszeren kerestem a d: meghajtót, de nem találtam
. Amúgy mit is tudhattam róla. A helyi könyvtárban semmi értelmes nem volt a témában, internethez meg nem 486-ossal kellett volna nekikezdeni, pláne hogy még telefonvonalunk se nagyon volt hozzá.
Ja próbáltam segítséget kérni egy másik disztró telepítéséhez a számtechtanártól !!!!, mert nem tudtam, hogy működik a cd-ről történő bootolás (most már tudom, azon a gépen sehogy, floppyról kell kezdeni a dolgot, vagy spéci bootmanagert telepíteni)
És mi volt a válasz?
-Majd a Windows elindítja !
-
válasz
eziskamu
üzenetére
Pont ez az, hogy simán jogtiszta a cucc
Ha már nincs pénz.
Ja meg Linuxos szakik nem nagyon hiszem hogy szoktak pénzt kérni (illetve fórumokon ingyen segítenek).Ja ha meg valaki csak winnyózhoz ért, az mitől lesz "szaki"
Hülyére tudom röhögni magam, ha valaki informatikusként nem konyít minimálisan a Linuxhoz."még Windows-hoz szokott de egy picit tapasztaltabb felhasználók számára is"
Hát pont ez az, hogy tapasztalatlanabbaknak még inkább, mert nincs annyi zavaró elem, illetve veszélyforrás.Ja harvergyorsított felület meg előbb volt rajta, mint a winnyózon. Meg jobb is. Meg kevesebb erőforrással is megy.

-
-
eziskamu
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
Hagyjad!
Babano én mindig bambanőnek olvasom, de nem az
ebben a témában nem ismer tréfát, csak azt nem tudom, akkor minek jön közösségi portálra.
Kell az ész osztás de finoman, és okosan. Inkább örülne, hogy vannak ilyen cikkek is. Az rendben, hogy szerverplatformként csúcs (nálunk gond nélkül megy egy proxy+tűzfal+levelező szerver linux alapokon), de azért ha az ember szeretne hardveresen gyorsított csilivili felületet, multimédiát, játékokat és a (Windows alatt) megszokott programokat, akkor azért még vannak gondok, mégha részben a hardver és szoftver gyártók tehetnek róla. Az is rendben, hogy lehet adott disztróhoz, úgy összeveálogatni hardvert, amivel gond nélkül megy a legtöbb dolog.
(Régen mondta nekem bambano, hogy forduljunk szakihoz. Miből? Annak is örülnek sokan, ha a hardvert nem kellett összelopkodni, a jogtiszta win meg sokaknak luxus, bár azért ott is sok a lehetőség (egyetemisták és pedagógusok számára pl), és a "szakik" nagy része se tud hozzászolni Linux ügyben)A lényeg az szerintem is, amit hiába fog bambano tagadni/cáfolni/másra kenni:
Otthoni használatra azért még most is problémásabb linuxot használni, de ha szerencséje/megfelelő gépe van az embernek, akkor netezésre/filmnézésre/második gépre jogtisztán egy elég jól használható rendszer még Windows-hoz szokott de egy picit tapasztaltabb felhasználók számára is -
-
V.Stryker
nagyúr
idézet tőled: "fel akartam tenni az új ubi rc-jét": ez nekem rc. akárhogy is nézem. - Hány napja elérhető az új RC és mikor jelent meg a cikk ?
Ez csak egy friss példa volt, bár te körültekintés nélkül alig várod,hogy vitatkozhass valamin.Ha odafigyelnél, azt is megértenéd, bár az értelem osztásakor nem tudom hol álltál, hogy a cikk egy átlagfelhasználó és NEM programozó, NEM unix fejlesztő szempontjából íródott. Ezért, ahogy te is mondtad, leginkább olyannak való (szerencsére egyre inkább nem), akik konyítanak a programozáshoz, nem kell nekik grafikus felület és terminálból is bármit megcsinálnak, javítanak stb. És ezek az emberek nem az átlagfelhasználókhoz tartoznak, többek annál ezen a téren. De mivel én átlagos számítógép felhasználókról beszéltem, akik nagy része "windowsba született" ezért teljesen helyénvaló, hogy azok számára a linux még mindig egy másodlagosan felmerülő operációs rendszer. Ha úgy tetszik, másodhegedűs az átlagfelhasználóknak. Érted? És a cikkel nem azt szándékoztam közölni,hogy legyen olyan, amilyennek én akarom, hanem hogy ha néhány ilyen egyébként apró problémát nem elsőre bonyolult terminálos paranccsal kéne megoldani, akkor egy átlagfelhasználónak is, többek közt nekem is akár elsődleges operációs rendszer lehetne.
Az, hogy szerinted téves, engem még mindig nem győz meg, mert míg -ahogy ez kiderült- te egy professzionálisabb szintről látod a linuxos, addig én nem. Akkor vádolhatnál ezzel, ha valami windows fejlesztő lennék, aki belemártotta az arcát a linux kernelbe és kezdte fikázni. De valahogy te ettől nem vagy hajlandó elvonatkoztatni és azt erőlteted rám, hogy én bántom a linuxot, holott eszem ágában sincs. Inkább egy visszajelzés a fejlesztőinek, hogy jó munkát végeznek és már a hozzá nem értők is egyre több örömet látnak a használatában. Minden bizonnyal nekik is nagyobb megelégedettséggel szolgál, ha nem csak annak a szűk körnek fejlesztenének egy rendszert, hanem sokkal többen tudnák használni.
És ezt lehetne tovább ragozni. Hiszen ha minél szélesebb körben használnának linuxot, akkor annál jobban megérné ezeknek a köröknek linuxra programokat fejleszteni. Márpedig akkor sok sok linux fejlesztőnek sok sok munkája lenne, ami sok sok pénzzel jár.
-
válasz
V.Stryker
üzenetére
idézet tőled: "fel akartam tenni az új ubi rc-jét": ez nekem rc. akárhogy is nézem.
az, hogy hibák vannak a disztrókban, nem ezen cikk újdonsága, tele van vele a net. helyesebb is lenne, ha ezeket a hibákat nem itt beszélnétek meg, hanem a disztróra jellemző szakmai topicban, mert ott fogja keresni mindenki, aki utánatok érkezik és hasonló baja van.A szakmai problémákon túl a cikk mondanivalója az, hogy legyen olyan a linux, amilyennek te akarod. Meg hogy másodhegedűs... ez a cikk fő üzenete, és én ezzel az üzenettel vitatkozom.
A könyvtárszerkezeten tényleg kár vitatkozni. Még az sem számít, hogy nekem tetszik-e vagy sem. Emberek összeszedték az érveiket, meghatározták a feladatokat, funkciókat, ez jött ki. Nem l'art pour l'art ilyen, hanem szándékosan.
"Az,hogy szerinted a cikk téves, nem is érdekel onnantól, hogy sokan ugyanezeket itt is megírták,hogy szintén belefutottak.": pedig kellene, hogy érdekeljen, mert azok a sokak, akikre te célzol, a te cikkedben is, mintegy mellékesként, felmerülő szakmai kérdésekről beszéltek, egyedül én voltam az, aki az alapvető üzenettel, hozzáállással vitatkozik. Persze mondhatod azt, hogy nem érdekel, ettől még a cikk nem lesz jobb és ettől még a hibákat ki fogjuk/fogom emelni. Ez is egyfajta egoizmus, hogy ha valaki nem azt mondja, amit hallani szeretnél, akkor az nem érdekel meg kussoljon... szoktál toporzékolni is hozzá?
A többiek csak azt mondták, hogy egy adott konkrét kérdésben problémájuk volt. A többiek nem mondták azt, hogy legyen minden linux ms linux vista. Másrészt meg a te cikked indította a topicot, veled kell vitatkozni.
-
V.Stryker
nagyúr
Egyrészt ne csúsztass, mert nem 1-2 hónapról van szó és nem is arról, hogy ne tetszene, mert tetszik. (Egyébként nem küzdöttem volna vele.) Hanem arról szóltam többek közt, hogy pl. 9.10 alatt (ami nem RC) néhány kisebb hiba (vagy ha neked ez nem tetszik, akkor : jelenség) megoldásához egy átlagfelhasználónak (nem rendszergazda, nem programozó) nehézséget okoz azok megoldása, mivel a Terminálon keresztül lehet megoldani. Holott elképzelhető, hogy ha nem merülne fel vagy egyszerűen megoldható lenne, akkor utána semmi baja nem lenne a rendszerrel.
A könyvtárszerkezeten meg kár vitatkozni. Neked tetszik, érted és valszeg egyik másikba folyamatosan matatsz is, de ahogy arról szó volt, sokaknak elég a home és jobb is ha azon kívül másba nem nyulkál. Ezért írtam,hogy talán az sem lenne gond, ha nem látná akinek nem kell, legalább nem zavarja össze.
Az,hogy szerinted a cikk téves, nem is érdekel onnantól, hogy sokan ugyanezeket itt is megírták,hogy szintén belefutottak. De gondolom Ők mind divatlinuxosok és menjenek windowsozni, aki meg az észosztás során a programozás és unix fejlesztés sorban állt az linuxozzon.
-
válasz
V.Stryker
üzenetére
Én nem hisztiztem a grafikus felület megjelenésekor, mert a linuxban az kikapcsolható. Nem kötelező elem, ha kell, felrakom, használom, ha nem kell, kimarad. És linuxon nem kell grafikus felület egy gépre ahhoz, hogy a rajta futó grafikus programot használjam, mert ez nem windows.
Egyelőre arról van szó, hogy neked nem tetszik a linux, most akkor én is írjak neked ilyen csúnyaságokat, hogy kussoljál? Szerintem az az egoizmus, hogy 1-2 hónap linuxozás után alakítsák át a te igényeid szerint a linuxot.
"És tartom is, hogy első ránézésre": ez igaz, csak be kellene látni, hogy akik kialakították a unixos könyvtárszerkezetet, azok nem egyszer néztek rá, hanem sokszor. És mégis szerényebben adják elő.
"van néhány olyan alkalmazás aminek egyszerűen nincs linuxos megfelelője": hát akkor használj windowst, ezt kellene végre megérteni. Mi a francnak olyan program (=wine), ami az igényeidnek nem megfelelő oprendszert megtákolja olyanra, mint ami neked valójában kellene? Attól, hogy a ferrari jó autó, az emberek többsége még nem azzal akar szántani, hanem traktorral, bármennyire is jól mutat egy piros kocsi a szántásban...
Az, hogy egy rc bugos, az nekem természetes. A linuxosok is, a microsoft is szokott kiadni rc-ket, bétákat azért, hogy több szem többet lásson és több hibát gyaluljanak ki belőle. A linuxosok és a microsoft is hozzáteszi, hogy az rc nem általános használatra való, hanem arra, hogy segítsd a fejlesztőket.
ubuntu... hagyjuk.. divatlinuxos nyilván nem követi az ubuntu életét, nem is akarok erről vitatkozni veled.
Az, hogy a cikked alapjaiban téves, nem függ attól, hogy én olvastam-e vagy sem. Továbbá az, hogy más olvasók téves információhoz jutnak a cikked alapján, szintén nem függ attól, hogy én olvastam-e vagy sem.
-
V.Stryker
nagyúr
Ha jól veszem ki, akkor te ezt szeretnéd mondani, csak kicsit agresszívan adod elő.

-
V.Stryker
nagyúr
Ha jól látom te még a grafikus felület megjelenésekor is ekkora hisztit vágtál hogy minek.
Hisz ott van ezer programozói könyv, aki linuxot akar használni, az bujja azokat, azok alapján írjon olyan alkalmazásokat, ami neki tetszik és kussoljon. Szerintem ez az egoizmus.Egyetlen dolgot mondtam, amire a "windowssítás"-t rá lehet fogni, az a könyvtárszerkezettel kapcsolatos. És tartom is, hogy első ránézésre nem lenne rosszabb egy /system és egy /home, aztán jóccakát.
Az hogy küzdöttem a wine-al, az csak azért van, mert van néhány olyan alkalmazás aminek egyszerűen nincs linuxos megfelelője vagy csak olyan van, ami vagy fizetős vagy körülményes számomra a használata. Sem ez, sem pedig az a néhány bug, amiről írtam nem arra irányult, hogy a linuxból csináljun windowst. Ilyen pl, hogy épp ma fel akartam tenni az új ubi rc-jét és a telepítő egyszerűen töbször kifagyott, amire az orvoslás: "d boot képernőjénél látsz a jobb alsó sarokban olyat,hogy opciók,hozd elő őket az f6 gombbal majd nyomj egy escape-et ,és írd be a parancssor végére a két kötöjel után,hogy radeon.modeset=0 és így menj rá az ubuntu kipróbálására". Az hogy ez neked lehet természetes, egy dolog. Az hogy ezek nekem nem az egy másik. Hogy ennek és pl a vga normális működése kernel frissítés után megoldása a linux windowsosítását jelenti, szerintem ezt értelmezési zavarnak hívják.
"Vagy nem cél,hogy minél több ember használjon linuxot?": nem. az a cél, hogy legyen egy jól működő oprendszer. - Erről konzultálj néhány Ubuntu fejlesztővel is. Kiváncsi lennék az Ő véleményükre is,mert a tied nem valami meggyőző.
Ha zavarlak, akkor van más ezer topik itt a PH!-n, nem kötelező neked ezt olvasni és ide írni.
-
válasz
V.Stryker
üzenetére
a hozzád hasonló divatlinuxosok tömegei miatt olyan marhaságokat raknak a linuxos disztrókba, amiknek ott semmi keresnivalója. csak azért, hogy jobban hasonlítson a windowsra. cserébe instabil tákolmány lesz a régen jól működő cucc is.
tehát igen: zavar, rohadtul zavar.
-
válasz
V.Stryker
üzenetére
Szerintem kezdjük azzal, hogy nem személyeskedsz. Én nem rólad beszéltem, hanem a cikekdről, tehát ez a "te értelmezési problémákkal küzdesz" duma nem kell.
"windowsosok windowst használjanak": ez nem baromság, hanem józan ész. És nem az a kérdés vagy nem az a választóvonal,hogy valaki windowsos vagy linuxos, hanem az a választóvonal, hogy windows stílusban akarja használni a saját számítógépét vagy linuxos stílusban. Amilyen stílusban használni akarod, azt a rendszert kell feltenni. Ideje lenne már eljutni odáig mindenkinek, hogy nem az oprendszer határozza meg a felhasználást, hanem a felhasználó saját privát igényei határozzák meg az oprendszert. Neked van x,y,z stb, igényeid. Ezek a te privát döntéseid, senki nem akar beleszólni, hogy most filmet nézni akarsz vagy a fényképezőgépedről akarod a fotókat letölteni. Magánügy. Az is magánügy, hogy a te értékítéleted szerint ehhez milyen programot szeretnél használni. Viszont az már nem magánügy, hanem objektív kérdés, hogy ehhez milyen oprendszer való. Ha neked fotóbolt kell, akkor eszedbe ne jusson linuxozni, mert minek?
És igen, a linuxosok egy része linuxosnak született. Pontosabban mivel linux akkor még nem nagyon létezett, fogalmazzunk úgy, hogy nem windowsosnak született. Én sem. rsx-11m+-on meg dos/360-on kezdtem, majd vms-en nőttem fel. Aki pedig nem linuxosnak született, az attól tudott áttérni a linuxra, mert alapvetően az ő attitűdje olyan volt, amihez a linux jobban passzolt. Akik windowsról áttértek linuxra, egyik sem azt mondta, hogy most divatból át akarok térni linuxra, tehát adjatok nekem egy windows módra működő linuxot, hanem mind azt mondta, hogy én változtatni akarok azon, ahogy én magam viszonyulok a számítógépemhez és változtatni akarok a saját gondolkodásmódomon és az általam elérni kívánt cél, az általam kívánatos új gondolkodásmódomnak a linux jobban megfelel, mint a windows.
Tehát mégegyszer: akik áttértek linuxról windowsra, azok saját magukat akarták elsődlegesen megváltoztatni, nem pedig ostoba egoista módon a linuxot akarták a saját régi hozzáállásukhoz idomítani. EZ A ROHADT NAGY KÜLÖNBSÉG.
Egy másik szelete a dolognak az, hogy most még azoknak is van oprendszer, akik klikkelni szeretnek, meg azoknak is, akik szövegfájlokban vi-jal szeretnek motozni. Ha a sok egoista divatlinuxos igényei teljesülnének, jelesül hogy windows pofára szabnák át a linuxot, akkor mi lesz azokkal, akiknek ez nem felel meg? Maradjatok a saját kaptafátoknál és hagyjátok békén azokat, akiknek eddig jó volt a linux úgy, ahogy volt.
"Vagy nem cél,hogy minél több ember használjon linuxot?": nem. az a cél, hogy legyen egy jól működő oprendszer. "Mert ha nem, akkor már be is fejeztem": kiváló gondolat. És nagyon erősen vésd a fejedbe: az biztosan nem cél, hogy a linux közösség összedobjon egy windows linux editiont, hogy a winfanboyoknak is legyen linuxa.
Apróságok??? Az, hogy wine-t akarsz feltenni, az nem apróság, hanem egy nyilvánvaló jele annak, hogy a linuxot nem neked találták ki. Sokkal nagyobb problémákkal mások sem küzdenek? tudsz te például többszörösen egymásba ágyazott parancssort helyesen felírni? Láttad már a shell programozói kézikönyvét? Másik kérdés: érdekel? Mert ha nem, minek linuxoznál?
Nem tudtál office dokumentumot menteni... ha fogadnom kellene, arra fogadnék a windowsos kliensek miatt, hogy samba a szerver, azt raktad fel a saját gépedre... de minek? a unixos szerverek között amióta világ a világ, nfs volt a fájlmegosztó protokoll, minek windowsos dolgokat belekeverni? Ha nem tudod tisztán nfs-en üzemeltetni a hálózatodat, akkor neked nem kell a unix.
-
V.Stryker
nagyúr
Na de akkor már ha felbosszantottak kifejtem a lényegi mondanivalót:
Akkora baromság a világon nincs, hogy a windowsosok windowst használjanak és a linuxos meg békében linuxozzon. Kikből lesznek a linuxosok? Teremnek? Születési adottság?

Szóval, egy részük windowson nevelkedett. Ez van. DE szerencsére a "született" linuxosoknak hála olyan stádiumba kerültek a disztribúciók,hogy néhány apróságtól eltekintve simán át tudnának térni az emberek a windowsról. Vagy nem cél,hogy minél több ember használjon linuxot? Mert ha nem, akkor már be is fejeztem. Szóval tényleg olyan apróságokról van szó, amikbe én belefutottam és amelyekre főleg a linuxosoknak szerettem volna a figyelmét felhívni. És az eddigi hozzászólásokból kiderült,hogy nem hiába, mert sokkal nagyobb problémákkal mások sem küzdöttek, de ilyenekkel és hasonlókkal már egész sokan.
-
BaliJack
aktív tag
Először linux-szal az egyetemen találkoztam, konkrétan egy Mandrake 7-essel. Egy évfolyamtárs ajánlotta, hogy nézzem meg, ő mondta a megoldásokat a problémákra
.
A legjobban az a kihívás fogott meg benne, hogy az egyes problémákat megoldjam, amolyan játék volt
.
Később openSuse-t próbáltam ki egy kollégám tanácsára. Ő is segített, de ekkor már több dolgot tudtam egyedül is megoldani, és kevesebb gond is volt. Ha megszűntek, akkor tudtomon kívül csináltam magamnak: sok repo-t vettem fel és frissítgettem folyamatosan, így egy idő után nem bírta a Suse
.Most ott tartok, hogy az alap oprendszer egy Ubuntu 9.04-es, internetezés, levelezés(evolution), chat-elés(pidgin skype4pidginnel), office-ozás ez alól megy.
Azért csak a 9.04-es, mert a 9.10-es telepítéskor a grub létrehozásánál hibával leállt. OpenSuse 11.2-es meg fekete képernyővel akadt ki telepítéskor - gép adataimnál. Elismerem, hogy nem mai darab, de a 9.04-es simán megy vele
.
Terminálhoz nem tudom, hogy mikor nyúltam utoljára.
Lehet, hogy a Civilization IV-et is megpróbálom behozni alá, mert wine alól azt írják, hogy megy
. -
scramble
csendes tag
Helósztok,
Én ebben a témában eléggé elfogult vagyok.
Webtervezéssel foglalkozok, és itthon egy elég nagy hálózattal rendelkezek, mert az ismerőseimmel mind nálunk építgetjük az internetes rendszereket.
A webfejlesztő gépeken Windows van (Win7, WinXP), de csináltam egy Ubuntu 8.04-es szervert is, és szerintem a Windows 2003 vagy Windows 2008-hoz képest az Unix alapú szerverünk kivált képp tökéletes. A gép adottságaihoz képest nem gondolná senki, de a 10-20 megás MYSQL adatbázissal ellátott alaprendszert pillanatok alatt kezeli.
A gép: P2, 400 MHz, 512 MB DDR, 80 GB PATA, 200 Watt táp.
Szerintem ránézésre elég gyenge, de egy parancssoros Ubuntu szárnyal.
Az apache és az SMB körülbelül egy perc alatt feláll, és teljes erőbedobással kiszolgál mindenkit.Röviden ennyi. Összefoglalva, szervernek csak Linux, de pl. Macromedia használatához le kell mondani a Linux gondolatának pátyolgatásáról.
Heló,
SCR-DESIGN -
lumpen_stex
aktív tag
/*
De egyébként nem szeretném hogy ebből a fórumból egy "segítsetek megjavítani a Linux-omat" topik legyen. Arra akartam csak kilukadni hogy gyakran aránytalan mértékű hack-elést igényel a Linux ahhoz hogy máshol egyértelműnek tűnő dolgok
*/ez csak a zárt meghajtóknál van igy, arról meg a program irója tehet, nem a linux... egyébképnt az ubuntu eléggé bolondbiztos, ha stable disztrib-et használsz. gagyi meghajtók terén is, a restricted-modulesben, általában benne van minden modul a gyári kernelhez. és működik is..
Új hozzászólás Aktív témák
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Linux kezdőknek
- Direct One (műholdas és online TV)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Mindenkinél több és erősebb AI gyorsítót ígér Elon Musk
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone XS Max 64GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2898, 100% Akkumulátor
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3481, 100% Akksi
- Microsoft Surface Laptop 5 13,5" Fekete i7-1265U 16GB 512GB magyarbill 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
.
Nagy kár érte...

Azt meg nem hiszem, hogy a fedorád 2 másodpercnél gyorsabban bootolna...

A gondjaimat az Ubuntu topikban osztottam meg.
, persze csak a 4/5 linuxos közösség kapona ettől szívbajt, a többiek meg lehet lemodellezték/programozták és azért mondják, hogy hülyeség
Ez csak egy friss példa volt, bár te körültekintés nélkül alig várod,hogy vitatkozhass valamin.
Hisz ott van ezer programozói könyv, aki linuxot akar használni, az bujja azokat, azok alapján írjon olyan alkalmazásokat, ami neki tetszik és kussoljon. Szerintem ez az egoizmus.