- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Egy olcsó vállfás megoldás a pólóimnak...
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ricshard444: Fényképező ? Telefon helyett
- Lalikiraly: Astra kalandok @Harmadik rész
- bitpork: MOD Júni 28- Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
válasz
#05304832 #9696 üzenetére
Ha iratsz titoktartasit, elmondhatod barkinek aki alairta
Ha tenyleg olyan nagy dolog, lehet hogy olcson+reszesedes megcsinaljak, de ha nem vagy nincs jo uzleti modelled ra kidolgozva, biztos hogy csak fix penz aztan csinalsz amit akarszFelesleges farasztanod egy fejlesztot a "startup vagyok szuper otlettel, csinald meg es osztozunk" dologgal, kb naponta kapok ilyet, mar nem is nagyon valaszolok
Ha az otletgazdanak sem eri meg belefektetni, akkor nekem miert? -
pc360
addikt
válasz
#05304832 #9693 üzenetére
Lehet morcosan keltem kicsit... Akkor marad az, hogy keress meg vele egy webfejlesztőt, vagy inkább céget (akik design-nal és online fizetési módozatokkal is foglalkoznak)! A vigyorgás inkább annak szólt, hogy programnyelvre kérdeztél rá, mintha te magad akarnál nekifogni a dolognak. Az online kalkulátorokból is lassan Dunát lehet rekeszteni, úgyhogy sok sikert!
-
pc360
addikt
válasz
#05304832 #9691 üzenetére
Programozókkal is felvettem már a kapcsolatot de nem jártam sikerrel.
Most mondjam azt, hogy nem csodálom?
Gondolom, mert fizetni kéne nekik, vagy mert ők maguk is röhejesnek tartják a projectet.
Ha kezdő vagy, akkor mi a fenéért ajánlanánk programnyelvet?
És mi az, hogy a webes felület a legbiztonságosabb? Milyen szempontból?
Ha tényleg megvalósítanád, akkor egy webfejlesztőre van szükséged, aki az egyedi fejlesztésért alsóhangon elkér 150-200 ezret. Ha mindezt fizetési lehetőséggel - és ezzel együtt jogosultsági rendszerrel - látnád el, akkor inkább a triplájával számolj! A designt és az egyéb költségeket nem is írom. Egy excel táblázat funkcionalitásáért viszont senki sem fog perkálni.
Maximum az MS-nek. Az Office-ért.
-
Feldughatod az interaktív applikációid, az önmagában nem feltétlenül elég (bár igazából az lehetne), hogy megnézted az algoritmusokat. A legnagyobb baj az, amit Martonx megfogalmazott. Lusta vagy valójában, csak magadnak sem vallod be. Ki akarod kerülni a keményebb munkát.
Olvass már el egyetlen programozásról szóló könyvet! Mindegy mit. Csak olvasd el! Addig ne gyere vissza! Kikérdezem.
A Reiter C# jó lesz neked is. -
kkdesign
senior tag
Üdv,
Én magamra vetítve írok neked választ. Javaslom, hogy kezdj C#-al konzolos felülettel. Írd be google-ba hogy c# jegyzet reiter, egy nagyon jó könyvet fogsz találni az első találatnál.
Nézz utána ezeknek:
változó,
ciklus,
elágazás,
kiíratás.majd ezek típusait, ezekből írj pici programokat. Pl: Irasd ki a neved 10szer a képernyőre. vagy. Írasd ki 13x ha az óra később jár mint 17:29. Ha nem akkor irasd ki hogy nyasgem.
Én javaslom a C#-os kezdést, barátságosabb mint a C++
Én speciel tanultam a C-t is, de ha már ezek a fent felsorolt dolgok sem mennek, akkor a mutatóknál eleveznél mint kishableány a korallzátony mellett
Úgy talán könnyebben tudod rávetíteni a dolgokat a programozásra, hogy párhuzamot vonsz az élethelyzetekkel.
pl. ciklus: tesióra. 20 iskolakör. ott te vagy az i változó mindig egyel több köröd van kész. majd elérsz 20ig és befejezted, kész a 20 kör.
vagy: elágazás : ha jóidő van mész futni, ha nem akkor nem mész futni.
vagy: kiíratás: felemelsz egy táblát és kiírod hogy "imádod a programozást"
jobban nemtom elmondani, de így este 10 és fél óra meló után ennyio jutott eszembe
-
repvez
addikt
válasz
Jim Tonic #9687 üzenetére
Ha ti is figyelmesen elolvastátok volna amit írok akkor olvastátok volna, hogy azt is írtam, hogy az összes C++ modulon végigmentem az applikációval ahol interaktívan bemutatta a különböző szintaxisokat, tehát nekiálltam.
DE mint mondám ennek ellenére nem tudom, hogy használjam fel őket, hova és hogyan.ÉS igen , köszi a könyveket és értékelem, hogy egy ideje arról írogatunk, hogy a legalapabb dolgokban kellene a segítség és erre nagyon erős C++ tudáshoz kapok könyv ajánlásokat. Ezek akkor később lesznek hasznosak csak ha el tudnák indulni .
-
Te egyetlen könyvet nem olvastál végig az ajánlottak közül. Ha úgy lenne, nem írnál ilyen kérdéseket. Ez mindenki számára nyilvánvaló, és ezért nehéz már komolyan venni, amit csinálsz. Sőt, szerintem azt sem olvastad el rendesen, amit írtunk neked. Ha mégis, és ennek ellenére nem érted, akkor szerintem rossz lóra tettél.
Itt egy gyűjtemény könyvekből játékfejlesztéshez ([link]), de ehhez minimum nagyon erős C++, mellé jó matematika, ill. jó erős angol nyelvtudás kell.
Ja, ha már ZTE_lukyhoz hasonlítod a szitut: pont azt kaptad, amit ő. Könyveket, tanácsokat. Ő megköszönte, nekiállt. -
repvez
addikt
válasz
martonx #9684 üzenetére
Akkor nagyon félre értettetek, azt a repülős videót nem azért tettem be, hogy egyből azt akarom lemásolni. Azért linkeltem be, hogy azon a témában szeretném megtanulni a dolgokat , és ahhoz kellenek az alapok, mert nem biztos, hogy mindenre szükség van vagy épp még a c++on kívül másra is.
ÉS soha nem írtam , hogy egy hónap múlva vagy bármilyen közeli időben kész akarok lenni vele.Igen kaptam tanácsokat,de azokat nem tudtam hasznosítani.
Kaptam könyv linket, de nem értettem még belőle a dolgokat.
ÉS kaptam olyan tanácsokat is, hogy ha nem tudok programozni akkor kis programokat csináljak sokat.
Mintha azt mondanátok, hogy ha nem tudsz repülőt vezetni akkor repülj sokat akkor megtanulsz.ÉS az a baj, hogy ami számotokra egyértelmű és szerintetek segítség az egy abszolút kezdőnek nem biztos hogy az.
-
martonx
veterán
válasz
dabadab #9682 üzenetére
Erről az ősrégi vicc jut eszembe, amikor emberünk látja, hogy árvíz van, felmászik a tetőre, és buzgón imádkozik istenhez, hogy mentse meg.
Jön egy csónak, de azt elküldi, hogy ő istentől vár segítséget.
Aztán jön egy hajó, de ő még mindig istenben hisz, majd isten megmenti.
Végül jön egy helikopter is, de azt is elküldi, hiszen őt isten úgyis megmenti.
Aztán amikor belefullad az árvízbe és felkerül a mennybe, szemrehányóan kérdezi az istent, hogy miért nem mentette meg. Erre isten ezt válaszolja:
- Ember, először küldtem érted egy csónakot, aztán egy hajót, majd egy helikoptert. Mégis mi mást kellett volna még tennem? -
martonx
veterán
Még mindig nem érted. Aki ide jön, hogy szeretné elkezdeni valahol, annak persze hogy segítünk, mert az elején elkezdeni könnyű. Te viszont a végén akarod elkezdeni, sőt igaziból el se akarod a folyamatot kezdeni, csak kész akarsz lenni vele, mintegy varázsütésre.
Neked is linkeltünk be videókat, könyveket, frameworköket, adtunk tanácsokat. Kicsit olyan vagy, mintha odamennél az orvosi egyetemre, hogy te mennél állam vizsgázni, mert egyébként már van jogosítványod, és ismered az elsősegélyt, sőt egyszer már egy vágásra ragtapaszt is ragasztottál. De nincs kedved azt a 6 évet végigszopatni magad, hiszen mint előbb említetted, már elvégeztél egy elsősegély tanfolyamot, ki mit javasol, hogyan fuss neki az államvizsgának, mert amúgy nem érted, hogy mi ez a sok latin katyvasz, meg mi lehet az a sok bizbasz a műtőben. Szerinted hülyének néznének?
-
pc360
addikt
Szerény véleményem szerint az, aki nem találja fel magát ma a neten, hogy önfejlesszen, az ne akarjon programozni, max krumplit pucolni. Egy rakás jó oldal van tudásbázissal, könyvlistával stb. De ezeket fel kell fedezni, hogy aztán a köztük lévő minőségi különbséget is lásd. Ez a tanulási folyamat része.
-
dabadab
titán
"Ti mit tennétek ha valamit meg akartok tanulni, de aki tudja nem segít"
Elmész a francba!
A fél topik ajánlgatott neked tanulási módszereket, könyveket, anyagokat - amikről te látatlanban megállapítottad, hogy neked nem megfelelőek, egy szalmaszálat nem tettél odébb az ügy érdekében, csak itt panaszkodsz és most azt hazudod, hogy senki nem segít neked.Ennek így semmi értelme, amíg nem változik meg a hozzáállásod, javaslom, hogy szüneteltesd a topik látogatását.
-
repvez
addikt
Nem mondom , mert nem az.
Csak nem értem, hogy mi olyan nehéz azon megérteni, hogy vannak olyan emberek akik nem úgy születtek, hogy értenek a programozáshoz, de szeretnék elkezdeni valahol.
DE az olyan helyeken ahol programozásról van szó, mindenhol csak falakba ütközik, mert valami rejtélyes okból, mindenki lebeszéli róla az embert, hogy ez így nem fog menni, vagy kiröhögik és/ vagy hülyének nézik.Fordított helyzetben Ti mit tennétek ha valamit meg akartok tanulni, de aki tudja nem segít a könyvekkel meg nem tudtok elindulni?
DE érdekes, hogy a napokban szintén jött valaki aki ugyan így el akart kezdeni, de nem volt konkrét célja mégis többen készségesen segítettetek. Nem irtatok gúnyosan , hogy mit akar.
Nekem van egy konkrét célom konkrét nyelvvel, mégse találok kiindulási alapot hozzá.Igen, lehet, hogy én úgy kérdeztem, hogy azt hittétek poénkodok, de csak azért mert tényleg azt sem tudom, hogy az adott problémát, hogyan kérdezzem, vagy keressek rá megoldást.
Ha csak annyi lenne, hogy a googléba beírom amit keresek és copy /paste beillesztem azt már megtettem volna, de ez nem így van, akkor mindenki tudna programozniNem azt kérem senkitől sem , hogy tartson magán órát, mert sem más idejét nem akarom rabolni és nekem sem mindig van annyi időm amennyire szeretném, de amikor van akkor szeretnék egyedül is haladni vele.Ehhez valami kiindulási alap kéne.
-
brd
nagyúr
Kérlek, mondd hogy ez csak valami beteg felmérés, hogy mennyire türelmesek a programozók, és nem komolyan írod ezeket! Mi az, hogy mit mire lehet használni? Miért, egy szerszámot hogyan használsz? Egy csípőfogóval kábelt vágsz, krimpelőfogóval krimpelsz, baltával fát vágsz. De lehet a csipőfogóval ujjat is amputálni, a krimpelőfogóval mintát nyomni a gyurmába, a baltával meg szöget kalapálni. Neked kell eldöntened, hogy a "valami" a repülő magasságát jelenti, és az érték kiíratása lehet a magasságmérő műszeren megjelenített érték, vagy jelentheti az üzemanyag mennyiségét, akkor meg ha hozzáadsz egyet, akkor mondjuk 1 litert hozzátöltöttél a tankhoz.
-
repvez
addikt
Még mindig keresek valami olyan leírást amiből ki tudom deríteni, hogy mit mire és mikor lehet használni c++ ban.
Végigcsináltam a sololearn c++ applikácion az összes modult, de nem lettem okosabb tőle. ahogy írtam csak a szintaktikai magyarázatok vannak,de ,hogy konkrétan mihez jók az nem derült ki számomra.
Mintha látnék egy szerszámot, de nem tudom, hogy hova és hogyan kell használni.ÉS az összes szintaktika szinte olyan, hogy megmondom, hogy milyen típusú a "valami" majd a "valamit " átnevezem " izének" , az "izé" egyenlő lesz x-el aminek az értékét növelem 1-el és kiírom az értékét ami lényegében a "valami" volt csak húztunk köré egy terjedelmes levezetést.
-
pc360
addikt
válasz
bairyhalls #9676 üzenetére
Akkor itt az ideje a mysql és a php tanulmányozásának.
-
bairyhalls
csendes tag
Hi!
Az utobbi 2-3 hetben kezdtem el a html/css nyelvekkel foglalkozni. Eljutottam arra a szintre hogy a nullarol epitettem egy portfolio oldalt, az ilyen és ehhez hasonlo oldalat strukturáját nagyjábol tudom értelmezni.
A gondom az lenne, hogy ugyan mégis hogyan/mivel tudok olyan weblapot készíteni aminek megírom az alapját, és készítek posztoknak helyet. De magát a posztot egy külső felületről illesztem csak be. Ha esetleg nem érthető, akkor leírom igy: A prohardveren például. hogyan van megoldva hogy az ember csak posztol, mert azt kétlem hogy minden kííráshoz a htmlbe nyulnának.
-
pc360
addikt
Webfejlesztés körben tennék fel kérdést, de ez aktívabb topiknak tűnik.
Hogyan tudnám kiiktatni egy weboldalon a közvetlen továbblinkelhetőséget? Nincs még nagy forgalom, de míg ezt a motorból nem oldjuk meg (egyedi fejlesztés), addig van erre valami szimplább megoldás, hogy legalább a linket ne lehessen kimásolni, és csak kattintásra működjön az oldalról a letöltés? Persze kibányászható lesz így is a link, ha valaki megnézi a letöltéseknél, de egy kicsit megnehezíteném a simple userek dolgát ilyen szempontból.
-
Embere válogatja, kinek mi fekszik. A valszám szerintem is a diszkrétből a legrosszabb, ráadásul annak van egy olyan jó tulajdonsága is, hogy ha nem érted, nem nagyon tudsz gyakorlással fejlődni. Hiába seggeled be a képleteket, ha nem tudod, oda melyiket kell alkalmazni. Van jó kis folytatása, a sztochasztika (sztochasztikus folyamatok). Az tud igazán perverz lenni. Én szerettem, így pl. MSc-n a sztocha is anno elsőre meglett, míg a diff és az analízis tanárok visszahívtak egy ismétlésre, puszta szeretetből.
Villanyon (MSc) kellett a diff/analízis nagyon keményen, pár helyen mostanában az infósoknál is erősen kérik. Az más kérdés, hogy ebből mennyit fogsz használni a munkádban. De ez ismerős mindenkinek.DNReNTi: szerintem a matek mindenhol a véreztetés tárgya, így aztán kevesen szokták szeretni a suli után. Én szerettem a matekot, máig szeretem, de a hátam közepére nem hiányozik. Lehet azon agyalni, hogy ez most a tanár vagy az én felelősségem, de ez nem változtat a dolgon.
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz
Jim Tonic #9667 üzenetére
Értem, nagyon szépen köszönöm, nagyon sokat segítettetek, és motivációt is adtatok
Esetleg ha a jövőben felmerülne még kérdés, megkereshetlek?DIszkrét matekhoz: Nekem is nagyon döcögősen megy, elég ratyi vagyok matekból (gyengém) , és nagyon sokszor szorulok segítségre, valamikor a házimban egy feladattal elvagyok órákhosszat :/
-
Szerintem sehol sincs a keményebb diffegyenletekhez, függvényanalízisekhez képest.
ZTE_luky: Ott a Java is. Szerintem jobb választás, mint a Python, de ahogy érzed. Témát nem tudok javasolni, tekintve hogy sokféle program van. Neked kell tudnod, mi az érdekes. Írhatsz telefonokra is (pl. Androidra) programot Javában, van hozzá videó is bőven.
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz
dabadab #9663 üzenetére
értem, most már tiszta. Ahogy látom, meg a példádból leszűrve meg kell ismerni a python miértjét, hogyanját, logikáját, és akkor fogom csak átlátni a rendszert.
Jim Tonic értem, hát ink. független programnyelveket tanulnék ,de többen írták a C#-ot, ezért gondoltam azt. aPythonba szerintem már belemásztam annyira hogy huzamosabban folytassam, esetleg kiismerjem teljesen. És a saját projekt alatt mit értesz? Miket javasolsz mik könnyűek?
-
válasz
ZTE_luky #9662 üzenetére
Rövidre vágva: a C a család alapja, strukturált nyelv. A C++ az a C + OO. Ezek teljesen függetlenek szinte/gyakorlatilag mindenhol, bármely rendszeren, architektúrán rendelkezésre állnak. A C# teljesen más tészta. A Sun (Java atyja) és az MS között volt egy jelentős nézeteltérés, ezért az MS saját keretrendszert adott ki (.NET), és ehhez jelent meg a C#. Tehát a két nyelv nem ugyanaz.
Ebből adódik, hogy ha Windows-okon akarsz majd fejleszteni, akkor C#, ha platformfüggetlen maradnál, akkor C, C++, Java, Python, stb nyelvek lesznek megfelelőek. Lehet amúgy C#-pal Linux alatt is dolgozni, de ez nem annyira elterjedt.A tutorialozás jó, bár én inkább akkor szoktam ehhez folyamodni, ha konkrét szívásba torkollok, de sokan esküsznek rá. De mondom, nem is olyan rég volt itt téma, akkor fogsz tudni fejlődni (illetve fenntartani a motivációd), ha keresel egy saját projektet.
-
dabadab
titán
válasz
ZTE_luky #9662 üzenetére
a=[1,2,3]
Itt két dolog történik:
1. Létrejön az [1,2,3] lista
2. Az a változót ehhez a listához köti a Pythonb=a
A b változót ahhoz az objektumhoz köti a Python, amelyikhez az adott pillanatban az a van hozzákötve.
És akkor most a különbség:
a=[]
Itt megint két dolog történik:
1. Létrejön egy üres lista
2. Az a változót ehhez köti a Python (a b változatlanul az [1,2,3]-ra mutat(a.clear()
Itt a kötések nem változnak, viszont az [1,2,3] listának meghívja a clear() metódusát, ami törli a lista tartalmát. Vagyis a és b változók nem változnak, csak az az objektum, amire mindkettő mutat.
Ez így érthető volt?
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz
Jim Tonic #9659 üzenetére
Köszi, ez nagyon hasznos volt, hát arra célzok hogy kiötöljek valamit vagy keressek tutor videókat neten és csináljam vagy nyálazzam át a könyveket. pl amit linkeltél könyvben abban is csomó dolgok van amit elsőre nem fogok fel, kell hozzá gyakorlat, és csak akkor leszek képes megérteni. A kiejtéssel kapcsolatban: azt tudtam hogyaz 'szí shárp' csak írni mindig így zsoktam. ÉS amúgy a C# és C az két külön nyelv ugye?
dabadab
igen teljesen igazad van, ezt már tapasztaltam én is többször.
ezt az üreshalmazt nekem levezetnéd, mert sehogy nem értemés nagyon kíváncsivá tettél
-
dabadab
titán
válasz
ZTE_luky #9658 üzenetére
"oké köszi, akk kezdem C#-vel. Kérdés: mennyire tanuljam elméleti síkon?"
Elsőre ne nagyon. Persze valamennyire megúszhatatlan az elmélet, de ha abbba belemész, akkor nagyon könnyű úgy elúszni, hogy egy helloworldötse írtál még, mert egy mai modern nyelv mögött ott van 60-70 évnyi töprengés olyan problémákon, amikkel valószínűleg még nem is találkoztál, mert nem dolgoztál kellően nagy projekteken. Ez persze ahhoz fog vezetni, hogy belefutsz olyan esetekbe, amikor nem érted, hogy az pont miért úgy működik*, de hát... nincs királyi út
Ha viszont már valamennyire stabilabb talajon állsz, akkor mindenféleképpen érdemes foglalkozni az elmélettel, meg azzal is, hogy mi zajlik a színfalak mögött (pl. hogy mit és miért generál a fordító abból, amit írsz).*: pythonos példa:
1.
a=[1,2,3]
b=a
a=[]
print(b)2.
a=[1,2,3]
b=a
a.clear()
print(b)Amíg valaki nem érti, hogy a pythonos változók objektumreferenciák (illetve azt, hogy mi az az objektum meg mi a referencia), addig egyáltalán nem lesz neki világos, hogy miért lesz b üres a második esetben és miért nem az elsőben.
-
válasz
ZTE_luky #9658 üzenetére
Elég ha megértem és tudom használni vagy az elméletet is ugyanúgy pörgessem mint a gyakorlatot, használatot? Ez igazából értelmetlen kérdés. Minden nyelvnek ugyanaz elmélete, legfeljebb paradigmában, szintaktikában és szemantikában (meg néhány apróságban) térnek el. Szóval az elméletet egyszer mindenképpen meg kell tanulnod. Gyakorlatnak érdemes kitalálnod valami programot, amit meg akarsz csinálni. Ott beleütközöl majd kihívásokba, azzal sokat tanulsz.
C# nagyjából az MS válasza a Java-ra, persze nem azonosak, de hasonlóak.Reiter István C# könyvében benne vannak olyan alapfogalmak is, mint a bináris fa, az a könyv sokat segíthet neked.
C#-vel Csak kíváncsiságból: hogyan ejted? Mert az szí sárp, tehát C#-pal. Nehogy furcsán nézzen rád a tanár.
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz
Jim Tonic #9657 üzenetére
oké köszi, akk kezdem C#-vel. Kérdés: mennyire tanuljam elméleti síkon? Elég ha megértem és tudom használni vagy az elméletet is ugyanúgy pörgessem mint a gyakorlatot, használatot?
Java-val is ismerkedjek és próbáljam erőltetni annak ellenére hogy az még nem kell egyetemen?
-
válasz
ZTE_luky #9656 üzenetére
Kezdj akkor C#-pal! Ott nem kell mélyebb dolgokkal foglalkoznod, az algoritmusok és az OO megérthető vele. Két jó magyar C# könyv is van, a Reiter-, illetve az Illés-féle, mindkettő elérhető PDF-ben, de ezen felül is van bőven jegyzet.
Megmondom őszintén, fogalmam sincs, mi az az X-TOY, illetve most, hogy rákerestem, már van némi. Java-ra a legjobb könyv az Angster-féle, azt csak megvenni tudod.
Alapesetben a fordított haladás szerintem az ajánlott, strukturálttal kezdeni, aztán OO, de nem fogsz megzavarodni, ha nem így mész.
Pythonban én 2x írtam kicsi programokat, mellé azzal sem lősz, bár én nem azt választanám.Bocs, Angster Java 1 könyve elérhető pdf-ben: [link] Azt nem tudom, mennyire számít egy 13 éves könyv ma aktuálisnak.
Reiter és Angster könyvei azért jók, mert elmagyarázzák az alapfogalmakat is. -
ZTE_luky
aktív tag
válasz
Jim Tonic #9654 üzenetére
Köszönöm szépen nagyon hasznos volt a válaszod! A matek problémát szerintem meg is oldottad
Más: Programokból az egyetemen C# C C++ TOY szg van, kezdhetem ezeknek valamelyikével, vagy sokan javasolták hogy pythonnal induljak el, ezzel kapcsolatban mit javasolsz, javasoltok?
-
válasz
kkdesign #9652 üzenetére
PowerShellel lehet mutatókat cserélgetni, így aztán script is írható: [link]
ZTE_luky: Nekem sem volt gimnáziumban anno informatika képzés, bár volt terem, és bejártunk. Elvégezhető anélkül is, ha az egyetem alapokról oktat. Ha nem, és erős alapokat várnak, akkor neked kell eldöntened, bírod-e. Csodát nem lehet tenni, több év oktatást csak úgy tudsz pótolni, ha keményed tanulsz.
A diszkrét matematika nem nehéz, de nélküle az informatika elképzelhetetlen. Van pár területe, amit nagyon kell tudni, ezt viszonylag hamar pótolni tudod.
Itt vannak a wikipédiáról a területei, vastaggal jelöltem, ami szerintem már most nagyon kellhet:
Gráfelmélet
Kombinatorika
Játékelmélet
Algoritmusok
Számítástudomány
Kriptográfia
Logika
Információelmélet
Halmazelmélet
Valószínűségszámítás
Számelmélet
Algebra
Geometria (diszkrét geometria)
Topológia (egyes területei)
Operációkutatás
Szóval majdnem mind. A többi is kelleni fog, de ezeket jó eséllyel egyetemen is venni fogjátok. Igazából egyetemen k.rv@ nagy szívás tud lenni a matek, főleg, ha kemény a tanár, és téged még az idegennyelv is hátráltat. Az bárkit hátráltat ilyen tárgyaknál, akkor is, ha kitűnően beszéli.Programozásra maximum könyveket tudunk ajánlani, ami nagyon fontos, hogy megismerd az algoritmusokat, illetve - a jelek szerint - az objektumorientált szemléletet.
Ha ezek közül tényleg egyikhez sem tudsz hozzászólni, de már most elvárások, akkor a helyedben elgondolkodnék passziváláson, pár hónap alatt a nyelvben és tudásban is sokat tudsz pótolni.
-
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni tőletek
Python programozásról olvastam sokat és találtam magyarázó videókat, és ezzel kezdtem el én programozni, és szép, érthető. Magamról annyit, hogy tavaly érettségiztem és egy osztrák egyetemen kezdtem el hallgatni, szoftverfejlesztés szakon. Na most ezzel csak annyi a probléma hogy én járműmérnöknek készültem gimnáziumban is, csak jött ez a külföldi lehetőség és ott nem volt ilyen szak, aezért nekivágtam a programozásnak, de gimnáziumba se és máshol se volt lehetőségem ismerkedn ia témával, gyakorolni, programnyelveket megismerni stb, tehát most 100%-ig zöldfülű vagyok, és az egyetemen hatalmas az elvárás, és szét vagyok csúszva (szakmai, nyelvi nehézségek egyaránt) Elvárásba van diszkrét matek, C,C++ X-TOY stb.. Ezekkel megpróbáltam kezdeni de nagyon nehéznek bizonyultak. Mit javasolsz, mivel indítsam ezt a zegész "projektet" hoygan induljak el? Hogy vezessem r magam arra,hogy hozzam be az eddigi elmaradásaimat? A Python jó kezdés szerintetek, és hogyan tovább?
-
kkdesign
senior tag
Sziasztok!
Nem találtam megfelelő topikot, illetve amit találtam az le volt zárva.
A következő lenne a kérdésem.
Hogy lehetne, vagy lehet-e egyáltalán olyan Windows Scriptet írni, hogy ha rákattintok a fájlra, illetve indítópultba helyezve magától futva lecseréli az egér ikonokat egy megnevezett sémájú egérikon pakk-ra. Azért lenne erre szükségem, mert a Win10 mindig visszaállítja alapértelmezettre az egérmutatókat és nagyon irritáló, és én sajnos a windows scriptekhez egyáltalán nemértek :/
-
fpeter84
senior tag
Sziasztok!
A következőben kérném a segítségeteket - remélem hogy az általános programozás topikban jó helyen vagyok vele, mivel nem kifejezetten programozási kérdésem van hanem inkább a fordító környezet összerakásával nem boldogulok...
Szeretném lefordítani ezt a programot win környezetre: BOSSA 1.5-arduino
Bár egy előző verziót (1.2.1) megtaláltam kész telepíthetó formájában, viszont az még nem támogatja az Arduino Due-t, a fenti verzió viszont állítólag már igen...
A következőket raktam fel:
- tdm-gcc-4.8.1.exe
- wxwidgets-3.0.2-tdm-gcc-481-32-devel.exe (wx-config és egyebek)
- mingw-get-setup.exe (msys.base részét a make miatt)A fordítás viszont csak eddig jut el:
c:\Downloads\GCC\BOSSA>make
CPP APPLET src/WordCopyArm.cpp
g++ -Wall -Werror -MT obj/WordCopyArm.o -MD -MP -MF obj/WordCopyArm.d -DVERSION=\"1.5-arduino\" -g -O2 -c -o obj/WordCopyArm.o src/WordCopyArm.cpp
CPP COMMON src/Samba.cpp
g++ -Wall -Werror -MT obj/Samba.o -MD -MP -MF obj/Samba.d -DVERSION=\"1.5-arduino\" -g -O2 -c -o obj/Samba.o src/Samba.cpp
CPP COMMON src/Flash.cpp
g++ -Wall -Werror -MT obj/Flash.o -MD -MP -MF obj/Flash.d -DVERSION=\"1.5-arduino\" -g -O2 -c -o obj/Flash.o src/Flash.cpp
CPP COMMON src/NvmFlash.cpp
g++ -Wall -Werror -MT obj/NvmFlash.o -MD -MP -MF obj/NvmFlash.d -DVERSION=\"1.5-arduino\" -g -O2 -c -o obj/NvmFlash.o src/NvmFlash.cpp
CPP COMMON src/EfcFlash.cpp
g++ -Wall -Werror -MT obj/EfcFlash.o -MD -MP -MF obj/EfcFlash.d -DVERSION=\"1.5-arduino\" -g -O2 -c -o obj/EfcFlash.o src/EfcFlash.cpp
CPP COMMON src/EefcFlash.cpp
g++ -Wall -Werror -MT obj/EefcFlash.o -MD -MP -MF obj/EefcFlash.d -DVERSION=\"1.5-arduino\" -g -O2 -c -o obj/EefcFlash.o src/EefcFlash.cpp
CPP COMMON src/FlashFactory.cpp
g++ -Wall -Werror -MT obj/FlashFactory.o -MD -MP -MF obj/FlashFactory.d -DVERSION=\"1.5-arduino\" -g -O2 -c -o obj/FlashFactory.o src/FlashFactory.cpp
CPP COMMON src/Applet.cpp
g++ -Wall -Werror -MT obj/Applet.o -MD -MP -MF obj/Applet.d -DVERSION=\"1.5-arduino\" -g -O2 -c -o obj/Applet.o src/Applet.cpp
CPP COMMON src/WordCopyApplet.cpp
g++ -Wall -Werror -MT obj/WordCopyApplet.o -MD -MP -MF obj/WordCopyApplet.d -DVERSION=\"1.5-arduino\" -g -O2 -c -o obj/WordCopyApplet.o src/WordCopyApplet.cpp
CPP COMMON src/Flasher.cpp
g++ -Wall -Werror -MT obj/Flasher.o -MD -MP -MF obj/Flasher.d -DVERSION=\"1.5-arduino\" -g -O2 -c -o obj/Flasher.o src/Flasher.cpp
CPP COMMON src/WinSerialPort.cpp
g++ -Wall -Werror -MT obj/WinSerialPort.o -MD -MP -MF obj/WinSerialPort.d -DVERSION=\"1.5-arduino\" -g -O2 -c -o obj/WinSerialPort.o src/WinSerialPort.cpp
CPP COMMON src/WinPortFactory.cpp
g++ -Wall -Werror -MT obj/WinPortFactory.o -MD -MP -MF obj/WinPortFactory.d -DVERSION=\"1.5-arduino\" -g -O2 -c -o obj/WinPortFactory.o src/WinPortFactory.cpp
CPP BOSSA src/BossaForm.cpp
g++ -Wall -Werror -MT obj/BossaForm.o -MD -MP -MF obj/BossaForm.d -DVERSION=\"1.5-arduino\" -g -O2 -mthreads -DHAVE_W32API_H -D__WXMSW__ -DNDEBUG -D_UNICODE -IC:/wxWidgets-3.0.2/lib/gcc_dll/mswu -IC:/wxWidgets-3.0.2/include -DWXUSINGDLL -Wno-ctor-dtor-privacy -pipe -fmessage-length=0 -fno-keep-inline-dllexport 3.0.2-DWX_PRECOMP -Wno-ctor-dtor-privacy -O2 -fno-strict-aliasing -c -o obj/BossaForm.o src/BossaForm.cpp
g++.exe: error: 3.0.2: No such file or directory
make: *** [obj/BossaForm.o] Error 1Nem igazán tudom értelmezni hogy most mit hiányol, mit kellene még hozzá feltennem. Tudnátok segíteni?
Előre is köszönöm a tippeket!
-
MasterMark
titán
Üdv
[link]
Itt is megkérdezném, mert azt hiszem nemsokára idegösszeroppanást kapok... Ha esetleg valaki tudná. -
Klasszikus értelemben nem fontos a bejárás. Csak a szomszédok fontosak. A csúcsok fokszáma viszonylag alacsony marad, ugyanakkor a csúcsok száma nagyon magas is lehet. Ezért gondolom, hogy a megközelítésem rendben van, de én speciell elég régen gráfoztam (10+ éve), és simán lehet, hogy vannak jobb megoldások. Inkább kérdezek.
Sztanozs, jó a cikk, bár az én esetemre overkill. De tényleg nagyon jó!
-
szcsaba1994
tag
Sziasztok!
Nem tudom, mennyire programozás topicba való, remélem itt is tudtok rá válaszolni.
Matlabban egy képen a vonalak függőlegeshez/vízszinteshez mért szögét hogy lehet meghatározni?
Odáig megvan, hogy edge(img, 'Sobel'), ez jól ki is adja az éleket (konkrétan óramutató).
Analóg óráról idő leolvasásához kellene -
A lényeg, hogy egy csomópontból mely csomópontba juthatsz el egy lépésben (szomszédok).
Sztanozs: Az irányítottat meg lehet oldani azzal, hogy fordítva is tárolom a csomópontokat a mezőkben.
Pl.:-ból -ba
1 2
1 3
1 4
2 1
4 1Van ennél jobb elgondolás? Linket megnézem, köszi.
-
axioma
veterán
válasz
Jim Tonic #9637 üzenetére
Szerintem attol fugg, hogy mi a cel...
Eleve, "ket mezoben a csomopontokat" alatt mit ertesz? Egy sikon van a graf rajzolva, es az elhelyezkedes kell belole, nem a graf (matematikailag: csucsok halmaza, elek halmaza, illeszkedesi relacio) maga?
Vagy me'g eggyel tavolabb nezve: mit szeretnel abrazolni, amibol mar a graf megoldasi modkent jott? -
Hali!
Van valakinek konkrét tapasztalata gráfok relációs adatbázisban történő tárolásában?
Úgy értem, van annál jobb ötlet, mint hogy két mezőben letároljuk a csomópontokat? -
fatal`
titán
-
biker
nagyúr
válasz
sztanozs #9628 üzenetére
önmagában nem hiba, ha két azonos nevű ember van, sőt az sem, ha két azonos emailű, mert mondjuk a fél család egy emailt használ, nincs olyan pont, ahol kíszűrheted, mitől duplikátum, és mitől nem az.
Ha ő kézzel beírja ugyanazt mégegyszer, de más fényképet tölt fel hozzá, már nem azonos a két azonosnak tűnő tag. így "jelen esetben" erre a formra nem tehetek sok mást, mert nem csak refreshelni tudjaEgyébként igazad lenne.
-
biker
nagyúr
Ontopic is legyek már: windows phoneban nincs nagy jártasságom, lehetséges, hogy nem működik az iframe az IE-ben (és az opera mini WP editionben)???
Ma kaptam két embertől is jelzést, hogy az egyik rendszerben, ahol egy iframe-ben megjelenik egy wdcalendar, az 400 error (bad request)-et dob, és nem jelenik meg.
Hozzáteszem, kb 10.000 ember tudja használni, és mondjuk iphone safari, opera mini, chrome is jó, sőt desktop bármin is jó, teljesen elhűlve állok előtte, mi lehet ez?
Van tippetek, hol induljak el, vagy van valakinek WP-je és tud segíteni privát ezt feloldani?
-
biker
nagyúr
válasz
martonx #9624 üzenetére
Nem jogos. A bejelentés az, hogy mikor új vendéget rögzít, akkor "magától" még egyszer rögzíti az előző vendéget.
Pl a délután négykor rögzített vendéget este 9-kor
A logban meg benne van, hogy belép, majd visszamegy előzményekbe, onnan kikér egy vendég felvitele űrlapot, és ugye megkérdezi a browser, hogy "újra elküldi a formot" és leokézza, hiszen a logban ott van egy árválkodó postolt hívás get oldalbetöltés nélkül(nem lehetséges hogy elküldjön egy űrlapot az "uj_vendeg.php" oldalra úgy, hogy előtte nem töltötte be az "uj_vendeg.php" oldal az űrlapot, amit el kell küldeni, nyilván, csak ha visszament az előzményekbe, és a browser memóriában még ott van az elküldött űrlap)
Majd ezt elköveti úgy, hogy 21:40.kor belép a laptopján desktop Firefoxal hdsneten, és 21:42-kor állítólag magától rögzített a rendszer egy duplát, holott elküldött egy postolt újratöltést az iphonejáról telenoros IP-ről, mert onnan is volt előzménye.És a rendszerben nem kizáró ok, hogy két azonos nevű tag legyen...
Most már az lesz, majd sírnak, hogy épp mi alapján legyen kizárva az egyezés, két azonos email? és akkor anya lánya közös emaillel nem jöhet? nem, akkor nem, így jártál kiscsillag
Telefon? majd eldöntik...De hogy ezt képes hibaként elküldeni valaki?
Ez olyan, mintha 2magától kinyílt a légzsák" dumával hozna egy karambolos autót, nem? -
rovar1
csendes tag
A legnagyobb tisztelettel és hajbókolással keresek programozót aki OBJECT C-ben segítségemre lenne.
Egy srác (nevezzük suttyónak) OFFolta a projektemet, az előre kifizetett tisztelet díjat pedig megtartotta. Így most van egy félig kész APP-om, amivel semmire se megyek. Cinizmustól mentes programozó jelentkezését várom a munka befejezésére vagy a projekt teljes átdolgozására. Köszönöm! -
biker
nagyúr
Azért az milyen gáz, ha egy ügyfél 4 alkalmazottjából egy olyan szinten szabotálja a kész rendszer használatát, hogy megőrjít a hibajegyeivel, és a végén elküldöd neki CC a főnökének, hogy legalább ne két külön gépről nyomulna egy időben, azt imitálva, hogy "duplázódnak az események"?
Szoktatok ilyen idiótákkal találkozni? -
Jim-Y
veterán
Szia,
Séma:
K: szeretnék egy vásznat arra egy fehér téglalapot ami a földet modellezi
V: fogalmad sincs hogy állj neki ezért -> beirod szépen a google-be hogy C++ how to create a canvas, majd ha megvan google -> how to draw a rectange on canvasSatöbbi. Ez tényleg ilyen "egyszerű". Ha a google-ben írt dolgokat nem tudod értelmezni, nem tudod hasznosítani, akkor az azt jelzi, hogy programozni kell megtanulnod és ekkor alkalmaznod kell azokat a tanácsokat amiket kaptál. Ha ezt nem fogadod el akkor egyhelyben fogsz topogni és nem fogsz haladni a cél felé.
-
martonx
veterán
Akkor itt egy könyv az engine programozáshoz: [link]
Ettől függetlenül, amikor pont olyan fogalmak sem mennek, mint hogy mikor kell array-t használni, vagy for-t szerintem akkor is a Unity a jó kezdés, hogy legalább ezeket megértsd. Aztán fokozatosan el lehet mélyedni az egész programozás rejtelmeibe.
-
rokendrol
senior tag
válasz
DrojDtroll #9614 üzenetére
köszi
-
repvez
addikt
Kösz, de csak én is ismételni tudom, magam, ha tényleg nincs semmi alap tudásom, akkor hogy kezdjek neki, mert minden ami eszembe jut, hogy meg kéne írni az már ott elbukik, hogy hogy álljak neki a programban, fejben elgondolom, azzal nincs baj az "eszközt" nem tudom hozzá használni.
És van rengeteg Pdf c++ könyvem, de azok is csak a szintaxisra koncentrálnak, vagy olyan megfogalmazással magyaráznak, hogyha magyarul lenne sem érteném, hogy mit akar kihozni belőle.
Meg csak egy kódrészletet vágnak be, de hogy az most az előző után kell írni vagy egy teljesen új dolog arra már nem tér ki.A matek és a fizika ment/megy középfokú szinten , amit utána oktattak volna az kimaradt ,meg ugye nem mai gyerek vagyok így ami volt is megkopott egy kicsit. 36 évesen próbálkoznék ezzel a témával, tehát nem ilyen tini eszmefuttatás, ha valaki azt hitte volna,hogy trollkodom.
Így azért egy kicsit hendikeppel indulok azzal aki gyerekkorától géppel kelt feküdt.
-
Gyuri16
senior tag
Ha a programozas resze erdekel, akkor tanulj meg programozni. A repulos programodat felejtsd el legalabb egy evig - ez egy tapasztalt fejlesztonek is tobb honap munka. Ha van valamilyen kezdo anyagod, lenyegtelen milyen prog. nyelvrol, akkor ragd at rajta magad es irj sok egyszeru programot. Hidd el senki se akar itt neked rosszat, de a programozas nem ugy mukodik (plane ilyen bonyolult projektnel), hogy csak a kepleteidet kell valahova bepotyogni.
Amit fentebb irtal for ciklusrol aranyos.. garantalom, hogy ha eljutsz addig, hogy meg tudd irni a szimulatorod RENGETEG for ciklus lesz benne. Ne azon agyalj, hogy nem tudod mire lesz jo, mert igy sose jutsz semmire. A kezdo programokat mindenkinek meg kell irnia. Fokozatosan egyre bonyolultabbakat tudsz majd irni.
Vegere csak egy kis kommentar, ha tenyleg nullarol akarsz egy 3D szimulatort irni, akkor gondolom a matek eleg jol megy. Nelkule problemas lesz, meg ha meg is tanulsz programozni.
-
thyeby
őstag
Minden eddig hozzászóló álláspontja igaz, és érthető, ha abból az aspektusból indulok ki, hogy miként kezdjen az ember. A programozás alapjai tényleg egyszerűek, mint az ék, van azonban soksok bugyra.
Leginkább az a szerencsés, ha motivációt érezve kipróbálsz minden programozási elemet, amit még nem tudsz, nem ismersz. Fontos, hogy ez a motiváció mentes legyen kényszer érzettől. Miután végigmentél elég példaprogramon, kipróbáltál elég probléma gépi nyelvre fogalmazását, már megmozdulhat a fantáziád, és magad találsz ki problémákat. Onnan kezdve, ha szagot kaptál, nem tudsz felállni a géptől, és nincs megállás, újabb problémákat/feladatokat akarsz gépre ültetni. És bárhonnan bárhova eljuthatsz.
Nekem sosem volt bajom azzal, hogy nem jött a gondolat, hogy mit is kellene gépre ültetni, és elég látványosan haladtam jó ideig. Akivel együtt tanultam programozni kezdetben, ő mindig szenvedett attól, hogy mit kéne írni? Következne ebből, hogy én jutottam messzebbre, mert mindig volt a tarsolyomban útravaló. Épp az ellenkezője következett be. Ő jutott messzebbre, én pedig megrekedtem. Talán azért, mert ő minden elméleti dolgon átrágta magát, ami a látószögébe került, én pedig csak abban mélyedtem el, ami érdekelt - s bizonyára voltak fontos dolgok, amik nem érdekeltek.
Írásodból hiányolok egy dolgot. Azt, hogy hol, min akadtál el. Úgy tűnik, egyszerre akarsz megérteni mindent, és csak utána írni kódot. Kezdetben rengeteg sok dolgot kell egyszerre megérezni, ez lehet esetleg ijesztő. Amikor autót tanulunk vezetni, akkor is hasonló a dolog. Két lábunk van, de három pedál. Így kezdődik. Ám akit motivál a vezetés tudománya, addig ráng a két lába, míg helyesen nem kezdi el bonyolultabban használni, mint annak előtte. Aztán jön a kresz a sok szabályával és kivételével. Ha ez teljesen megvan, akkor indulhatunk a forgalomba úgy, hogy van a szomszéd ülés előtt is három pedál. Ha kint vagyunk már a fogalomban (gyakorlunk), mindegy, honnan indulunk, és hova tartunk. Nagy a térkép, egyszer szembetaláljuk magunkat minden szabállyal, minden közlekedési helyzettel. És akkor jön a felemelő érzés, hogy tudunk vezetni. Ahogy megjelenik ez az érzés, megjelenik az elbizakodottság veszélye is. Mert a közlekedés minden szigora ellenére is minden esetben spontán. A programozás is.
És akkor tekintheti magát valaki komoly kezdőnek, amikor úgy érzi, hogy bármit le tud programozni. -
repvez
addikt
válasz
martonx #9613 üzenetére
Azért, mert az unity-s és más enginek, kb olyan mintha a 3dsmaxban összehoznám az egészet , pár kattintás és csuszkát kell huzigálni, meg oké ott is kell írni pár sort, de ezek az enginek előtt is készültek garázsprojektek mint amit linkeltem videót is.
ÉS engem konkrétan a programozás része érdekel nem az ilyen kész dolgokból összeválogatni az elemeket. -
martonx
veterán
Csakhogy ezt a Unity dolgot már én is javasoltam neki úgy egy éve, és akkor se fogadta meg, most se fogja. Akkor miről is beszélünk? Ő nem Unity-zni akar, meg tutorialokat akar nézni, megérteni, egyszerűbb programokkal próbálkozni (szóval sok időt belefektetni), hanem ő csak neki akar ülni és meg akarja írni élete játékprogramját. Ezzel az alap felállással viszont részünkről minden javaslat csak puszta billentyűzet koptatás
-
repvez
addikt
válasz
dabadab #9611 üzenetére
Nem kértem semmit , csak azt , hogy valami konkrét dolgot amivel el lehet indulni.
Ha valamit nem értek akkor abból, hogy kezdjek el programokat gyártani? És nem azért engedem el a fülem mellett mert nem akarom megcsinálni, csak azt jelenti ,hogy annyira nem értem, hogy nem tudom, hogy abból amit mondtak mit tudok hasznosítani vagy hogy álljak neki?
DE amúgy lényegtelen , hogy épp repülős progit akarnék, mert ha amőbát akarnék arra is azt mondanátok, hogy ne azzal kezdjek.Ezt mondom, már sokadszorra, hogy az abszolut kezdőknek nincs semmijük, hogy nekiálljanak, mert se anyag nincs amiből elinduljanak, a tapasztaltak meg már nem értik, hogy mit nem ért és ami szerintük már alap dolog az egy kezdőnek igen is megmagyarázásra szorul.
-
dabadab
titán
Nézd, az a vége, hogy itt gyártod a hozzászólásokat arról, hogy mit nem szeretnél csinálni meg mit rakjanak alád mások, emellett meg kb. nulla konkrét programozást csinálsz, amit meg mások javasolnak neked, azt meg elengeded a füled mellett. Ezt lehetetlen komolyan venni.
-
repvez
addikt
válasz
Jim Tonic #9608 üzenetére
Nem bántasz meg vele, mert tisztában vagyok vele, hogy nem értem az egészet, ezért jöttem ide, hogy hátha kapok valami támpontot ahonnan el lehet indulni, mert ugye senki sem úgy született, hogy értette.
Arról meg egyszer sem írtam, hogy pár nap alatt akarok idáig eljutni,
Csak annyit írtam, hogy ha lehet akkor úgy próbálnám meg megtanulni , hogy egy olyan programot csinálnék ami érdekel és lehet bővíteni később.
Tisztában vagyok ,hogy nem ez a legjobb kiindulás, de sztem az sem amit más helyeken is ajánlottak, hogy régi basic és pascal nyelveket tanuljak először, meg amőba progikat, ami biztos, hogy hasznos, de csak időhúzásnak érzem, mert utána úgy is át kell térni egy másik modernebb nyelvre és eljárásokra a kor színvonalának megfelelően.Nekem az nem annyira megy, hogy sok kis progit írok egy egy rész feladat miatt, mert attól még ugyan úgy nem fogom átlátni az egész kapcsolatrendszert. Én visuális és gyakorlati típus vagyok, tehát lássam, hogy valamit csinálok, minthogy elolvasok sok könyvet.
dabadab: tennék bele, de ezt mondom, hogy hiába van meg a szintakszis, ha a fenti kódból nem tudom, hogy melyik nész hova menne benne.
for (initialization; condition; increment/decrement)
statementint sum = 0;
for (int i = 1; i < 6; ++i) {
sum += i;
}a képletek, közül egyik sem olyan ahol bármelyiket is egynél többször ki akartam volna számolni és növelni az értékeit.
ÉS mindegyiknél ez a gondom, hogy a szintaxisokat, milyen gyakorlati helyzetben használjam fel, ezekre nem láttam példákat a könyvekbe. -
Figyu, nem akarlak bántani, de nagyon nem érted az egészet. Igazából az egész programozásról fogalmad sincs, és a legrosszabb, hogy "pár nap" alatt szeretnél játékot írni.
Azon a videón szereplő játék, amelyet belinkeltél, egy tapasztalt programozónak is rengeteg kihívás és munka. Abban, ott, beleölt évek lehetnek. Te meg azt szeretnéd, hogy mondjuk el, hogyan jutsz el ide anélkül, hogy egyáltalán figyelnél arra, amit írnak neked.
Nincs jogom ilyet mondani, de szerintem hagyd ezt az irányt, meg a programozást is, aztán próbáld meg más irányból. Ezt itt kezdésnek talán megteszi: [link]
Ha nem, akkor vagy nekiállsz az alapokról, amit azt jelenti, hogy tényleg az alapokról, mert a játékfejlesztés nagyon nem az, vagy megvárod, míg eljön a mátrix, és betöltik az agyadba egy interfészen.rokendrol: szerintem Te meg eltévedtél.
-
rokendrol
senior tag
sziasztok:HA NEM ZAVARLAK LENNE MEGINT EGY KÉRÉSEM!! Van 150 db.cd lemezem mind zene és elszeretném küldeni a fiamnak ,hogy ő pendrájverra tudja letölteni,mert külföldön dolgozik.Én úgy szeretném ,hogy egy csomagban legyen,és a lemezek borítója legyen kezdőnek és ha rá kattint akkor a többi infó ami a cd van címek stb,és persze induljon is. Olyan program kellene ami ezt tudja és ingyenes és magyar menüvel
Nem akarom lemezre leszedni mert nincs lemezem. Próbáltam már a MEGÁT,..My 4shared, de ezek csak a linket adják és nem a teljes cd-amin vannak az adatok..segítenél?. -
repvez
addikt
kb ennyit szeretnék a végére, ha ennyi alap megvan innen már sztem menne a további bővítés csinosítgatás, a gép helyett is lehet akár téglalapok, mert, gondolom ha ugyan olyan névvel nevezem el mint a részletesebb modellt akkor az ugyan úgy fog viselkedni.
Egyébként ezt egy magyar srác csinálta full egyedül Frakk nickel volt itt a fórumon, de a forrásfilet nem adta oda csak a kész progit.DE már régen volt és azóta az oldala sem működik. -
repvez
addikt
igazad van, ahhoz, hogy ne menjen el a kedvem tőle olyan dologgal kéne kezdenem ami érdekel és azon keresztül tanít meg az alap dolgokra.
Attól , hogy a száraz szintaktikát meg tanulom, még nem fogom tudni, hogy mikor mire van szükségem.
Egy olyan terv kéne mintha egy fa lenne, ott is a fő gyökérről és szárból indulnak ki az ágak és arról ágaznak le a plusz hajtások. és hiába kezdem a levelekkel abból nem lesz fa.Egy csontváza minden programnak van amit lehet bővíteni.Az egészhez még akár egy place holder dolgok is jók lennének, hogy mondjuk a tájat egy sima lap a modelleket meg egyszerű téglatestek helyettesítenék , így is tudnék, olyan tulajdonságokat adni neki, mintha egy részletes modell lenne, de legalább tudnám, hogy az amit csinálok azt csinálja e amit szeretnék vagy sem.
Mert hiába próbálkozok egy olyan valamivel ami nem érdekel vagy nem tudom, hogy amit csinál az úgy jó vagy kell e változtatni rajta akkor csak felesleges dolgokat fogok csinálni vagy rosszul fogom megtanulni az alapokat vele.
-
bucsupeti
senior tag
Teljes mertekben igazad van az adatokkal kapcsolatban. En szemely szerint mindig az adatszerkezetbol indulok ki.
Az utolso mondatom pedig arra vonatkozik hogy a srac kb itt tart. Ezzel kellene foglalkoznia egyelore semmi massal. A hozaszolasabol ugy tunik a ciklusokat nem ismeri, nem hiszem hogy ebben a helyzetben barmifele osszetettebb dologgal kellene foglalkoznia. Szerintem nagyon hamar tulteheti magat a prog alapokon es ugy sokkal sikeresebb lehet a unityvel torteno talalkozasa is. -
válasz
bucsupeti #9602 üzenetére
Frappáns összefoglalója az imperatív programozás nyelvi elemeinek, de a zárómondatoddal – "Minden ennyibol all es semmi tobbbol." – egyáltalán nem értek egyet. Bár Wirth kapcsán a megemlítetted, mintha mi se történt volna, mentél tovább az algoritmus vonalon, ignorálva a bonyolultabb problémát: az adatokat.
Pedig az állapot modellezése nélkül senki se tud túllépni a "számold ki mennyi a felhasználó által megadott két szám összege" típusú példáknál. A tényleges elvégzendő művelet, vagy hogy hány darab érték van, vagy hogy fájlból kell-e olvasni, amit az ilyen prog1 kurzusok maximum bemutatnak, teljesen irreleváns.
Mivel ennek semmilyen gyakorlati, kézzel fogható hasznossága nincs, ha nincs meg a kellő belső motiváció, itt is nagyon könnyű feladni. És nem hiszem, hogy e mögött az állna, hogy nincs meg a kellő kitartás a delikvensben, ezért alkalmatlan lenne a szakmára. Bár lehet azt is gondolni, hogy "ennyi elég", és belefutni fejjel valódi problémákba, valódi károkat okozni cégeknek és más fejlesztőknek.
---
Jelen esetben teljesen más megközelítést javasolnék. Van egy konkrét ötlet, ez a repülős játék. Erre lehetne célirányosan fókuszálni.
Szerintem hamarabb adna kézzel fogható eredményt (egyben pozitív visszacsatolást!), ha repvez a nyelvi alapok helyett felütne két tucat Unity tutorialt, kipróbálhatóan megtanulhatná belőle egy játék fő elemeit, azok életciklusát, és akkor ha már látott ilyet, rá tudná illeszteni a saját elképzeléseit a játékáról.
Utána GeoTIFF-et importálni terrainnek meg már triviális.
-
bucsupeti
senior tag
Íme roviden es velosen egy programozas kurzus:
A strukturalt programozasban harom eszkoz all rendelkezesedre hogy egy algoritmust megfogalmazz. A szekvencia, a szelekcio es az iteracio. Szerencsere egy tudos bebizonyitotta higy ezzel a harom dologgal minden algoritmus leirhato.
A szekvencia a parancsok, utasitasok egymasutani vegrehajtasat jelenti. A szelekcio vagy kivalasztas egy feltetel alapjan torteno elagazast jelent. Ez az if amit mar tudsz hasznalni. Az iteracio nem mas mint ismetelt vegrehajtas, azaz ciklusszervezes. Ehhez altalaban haromfele modot biztositanak a programnyelvek. Az eloltesztelo ciklus az amikor az ismetelendo utasitasok elott egy feltetel kiertekelese tortenik, mely eredmenyetol fuggo3n vegrehajtodik az utasitasok, majd ujra kiertekelodik stb...a masik a hatul tesztelo ciklus, mely a ciklusmag vegrehajtasa utan donti el hogy ujra vegre kell e hajtani a ciklusmagot vagy tovabbmehet. A harmadik a novekmenyes ciklus, amivel megadott szamu ciklusmag vegrehajtas tortenik.Na ennyi amit programozaskor hasznalnod kell. Kulcsszavak: if then else, while, do, for ja és a pontosveszo meg a { és } jelek. ( C szeru nyelvek eseteben)
Ami meg kell az az adatszerkezetek, valtozok osszetett adatszerkezetek. Ezekkel tudod az adataidat a programban kezelni, tarolni. Kulcszavak:int, char, double [ es ] valamint a * .
Az elejen emlitett tudos (keress ra: Nicolaus Wirth) azt is mondta hogy egy program az az adatok es a rajtuk elvegzendo muveletek osszessege. Igy mar minden adott ahhoz hogy programot keszits. Meghatarozod a bemeno adatokat, majd megtervezed a rajtuk elvegzendo muveletsort (ezt hivjak algoritmusnak) es kiiratod a vegeredmenyt.
Pl teglalap kerulete:
Bemeno adatok: a es b oldalak hossza
Muvelet: k= 2*(a+b)
Kimeno adat: kEnnyi a kurzus es a rohej hogy tenyleg ennyi az egesz. Ahhoz hogy a repcsid seruleseit kezeld tudni kell a bemeno adatokat az algoritmust ami ebbol kiszamolja a serulest aztan azt kiiratni.
Minden ennyibol all es semmi tobbbol.
-
dabadab
titán
Csak ismételni tudom magamat: kezd el programokat írni. Elsőre legyenek kicsik, de ülj le és írj programokat.
Az vezet valahova és attól meg fogsz érteni dolgokat. Attól, hogy itt panaszkodsz, hogy nem értesz semmit, viszont nem jutsz előbbre.
Írj tök egyszerű játékokat. Mastermindot, számkitaláló játékot, bármit, de csináld!
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest