- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Kalacskepu: Elb*szott Radeon X1950 Pro megjavítása
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X AIDA64, és PCMark 10 Benchmarkokban mérve
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- mefistofeles: A 15 centi nagyon rövid.........
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
bandi0000
nagyúr
válasz
tboy93 #10797 üzenetére
C#-t tanítottak nekem elsőnek, vagyis alapokat, c++ meg emitt megy, bár nem tudom mire elég a tudás, Java-t nem ismerem, de majd utána járok, hátha gyorsan meg lehetne tanulni érdemben, úgy is kell később
visual studioban tudok java-t is programozni ugye? max le kell hozzá szedni a kiegészítőket
-
bandi0000
nagyúr
Nyáron ha jól haladok a tanulással, szivesen elmennék fizikai munka helyett valami programozói munkára, persze kezdő/junior szinten, amit látom keresnek is pár helyen, viszont azt tudja valaki hogy esetlegesen mit várhatnak el egy junior fejlesztőtől? JAVA-t is meg akarom tanulni, de nem biztos hogy annyit magamra tudok szedni nyárig, viszont láttam c++ junior állást is, erről tudna valaki nyilatkozni?
-
kezdosql
tag
Ket programot keresek regota, remelem, itt valaki talalkozott veluk, igy gyors ket kerdes:
1. haromnal tobb halmaz teruleti abrazolasara keresek programot, remeltem, iskolai oktatoban less, de eddig nem lattam ilyet.
2. a masik regota letezik Mozilla kiegeszitokent, eredetileg Collision volt, majd Lightbeam lett. Szepen abrazolja a meglatogatott weboldalak kozti kapcsolatokat, ha jol sejtem javascriptben fut minden.
Olyan valtozatot keresek, amikor en adhatom meg neki az abrazolando adatokat.Az is jo lenne, ha esetleg valaki ugy dontene, hogy ezek nagyszeru otletek es most hirtelen megirna oket, minden megoldas erdekel.
-
cadtamas
tag
Az udemy-n mikor szokott 10-15 eurós akció lenni?
Csak karácsony/újév környékén? -
válasz
pellesmartin #10789 üzenetére
Parancsolj: [link]
-
válasz
pellesmartin #10789 üzenetére
Valami dereng, hogy mintha C#-ban lettek volna erre eszközök, de nem ma volt már.
Mindenesetre én arrafele nézelődnék.Ha meg más nem, akkor ha a registry-be ír, akkor kideríteni, hogy hova/mikor/mit, és onnantól könnyű megoldani két kis scripttel.
De mondom, ezek csak tippek, amolyan iránymutatásként, hogy Én merre indulnék.
-
pellesmartin
tag
Hello!
Lenne egy kérdésem,meg lehet ezt oldani valamelyk programozási nyelvvel?
A hang beállításokba van egy állítási opció,azt szeretném úgy megoldani hogy egy billentyű kombinációval,vagy akár egy asztali parancsikonnal tudjam ki-be kapcsolni.
Mire gondolok: -
bandi0000
nagyúr
arra van valami türkk, hogy ha van egy struktúrám, és olyan struktúra visszatérési értékű függvényt szeretnék csinálni, akkor ne nyavajogjon a fordító, hogy nincs deklarálva a fv név
struct adatok{..}
adatok min(adatok tmb[],y);helyesbítek, az a követelmény, hogy a fügvényeket először deklaráljuk, aztán a program végén definiáljuk, ha egybe csinálom a deklarálást és a definiálást akkor semi gondja nincs, viszont ha deklarálom először és azt le zárom ;-al, akkor nyavajog
-
orc88
őstag
Javaban egy akasztófa játékot kell csinálnom.
A program nagy része kész, már csak a kép megjelenítése hiányzik, amit én előre elkészített .jpg képekkel oldanék meg, (6 db van) amit a hibázások száma alapján cserélgetek.
Csináltam egy metódust, ami minden karakter megnyomás után lefut, és beállítja a képet a hibák alapján, így néz ki:
public Icon faimg(int hiba) {
ImageIcon kep = new ImageIcon();
String elut = " ";
switch (hiba) {
case '0': kep = new ImageIcon(elut = "af_0.jpg"); break;
case '1': kep = new ImageIcon(elut = "af_1.jpg"); break;
case '2': kep = new ImageIcon(elut = "af_2.jog"); break;
case '3': kep = new ImageIcon(elut = "af_3.jog"); break;
case '4': kep = new ImageIcon(elut = "af_4.jog"); break;
case '5': kep = new ImageIcon(elut = "af_5.jog"); break;
case '6': kep = new ImageIcon(elut = "af_6.jog"); break;
}
return kep;
}Ezt lefuttatom minden gombnyomás után:
kep = muvelet.faimg(hiba);
keplabel.setIcon(kep);Nem akarja megjeleníteni a képet, nem tudom mit rontok el
Legutóbb, mikor segítséget kértem csináltam egy "kisebb" hülyeséget, így ha valaki tudna segíteni, a forráskódot is elküldöm privátban, nem akarom szét-offolni megint a topikot.
-
fordfairlane
veterán
válasz
fordfairlane #10782 üzenetére
Megvan, ez a feladatgyűjtemény az:
Programozási feladatok és algoritmusok Turbo C és C++ nyelven
-
bandi0000
nagyúr
válasz
fordfairlane #10780 üzenetére
köszönöm, indulásnak jó lesz, hátha megvilágosodok tőle, nyáron nyelvvizsga, és akkor majd ránézek az angol könyvekre is
-
fordfairlane
veterán
válasz
fordfairlane #10780 üzenetére
Illetve volt még külön egy C++ példagyűjteményem, ami nagyon hasznosnak bizonyult a gyakorláshoz, de annak a címére sajnos már nem emlékszem.
-
Nah, akkor, mivel sokan kérték, három sztem jó, nyelvfüggetlen gyakorló feladat.
Nem nehézségi sorrendben vannak a feladatok.
Alapvetően elmondható, hogyha ezeket a feladatokat jól meg tudod oldani (szépen, modulárisan, bővíthetően, tesztelve, stb), akkor egy junior interjún valszeg nagy bajod nem lesz. Őszintén szólva tapasztalataim alapján lehet egy senior interjún sem, de ez már a dolog szomorúbb része.A dolog szépsége, hogy meg lehet oldani nagyon sokféleképpen, hétköznapi feladat, és nincs rá univerzálisan "jobb" megoldás, avagy minden út Rómába vezet.
Szóval, a feladatok röviden, tömören:
#1:
Írj "liftvezérlő" programot.
A képzeletbeli liftünk egy olyan lift, ahol van külön lefele és felfele hívó gomb.
A liftben van mérleg, és meg van adva, maximum hány ember szállhat be (hány kg).
A liftnek okosan kell megoldania, hogy mikor/milyen hívásra áll meg, és mikor nem.
Bármilyen módot választhatsz az adatok tárolására, feldolgozására, beolvasására.
A lift hívógombját valósidőben kezelni kell, nem előre eltárolt eseményként kell megírni!A program kimenete az aktív hívások litsája, a lift aktuális helye, állapota (üres/teli/stb, áll/mozog fel/mozog le) és célja.
#2:
Csinálj egy virtuális mosógépet. (Legalább megtanulod hogy kell mosni, muter is örülni fog.)
Nem hiszem, hogy túl kell magyarázni a dolgot.
Vannak programok, vannak események, vannak akciók, van mindennek ideje és mennyisége, állapota, stb.Bónusz: időráta. Mivel egy emulált 100 perces mosást kivárni nem jó ötlet, lehessen menet közben állítani az időrátán mondjuk 0.5x-50x-es gyorsaságot.
A program kimenete a mosógép mindenének az állapota, a mosás kezdetétől eltelt idő, és a mosás végig hátralévő idő.
#3:
Egy önkiszolgáló kassza programját kéne megírni.Vannak termékek, és akciók. Akció lehet pl az, hogy három ugyanolyan termékből az egyik ingyen van, vagy az, hogy három valamilyen termékből a legolcsóbb ingyen van (pl macisajt, túrórudi, patkányméregből a rudi ingyen van).
A feladat az, hogy: írd meg a "scan" függvényt.
Bármilyen módot választhatsz az adatok tárolására, és beolvasására (pl stringben a termék neve, rendelhetsz hozzá "vonalkódot" (ID), vagy akármi).A feladat végső kimenete pedig a blokk, amin tételesen szerepelnek a megvásárolt termékek, árral, darabszámmal, stb, illetve a levont akciók (ha van ilyen), árral, stb, és a végén egy végösszeg.
Mindhárom feladathoz az alábbi még fontos:
- Magic number a kódban nincs. Nem, még az az egy ártalmatlan sem.
- Ha értelmezhető, no warning policy van. Nem, a warning elnémítása nem elegendő. Kivételt képezhet ez alól ha warninggyáros libetek használsz (pl qt, boost)
- Fontos, hogy úgy legyen megírva, hogy ha esetleg valaki kitalál egy új funkciót, ne kelljen az egészet újraírni (OOP, SOLID).
- Fontos, hogy ne legyen hardcode-olva semmi. Minden legyen konfigurálható és dinamikus.
- Tudástól függő dolog, de TDD, BDD előny. Persze ha teljesen kezdő vagy, akkor az elején nem elvárt.Jó szórakozást kívánok hozzá!
Kollegáktól vélemény/konstruktív kritika jöhet bátran.
-
fordfairlane
veterán
válasz
bandi0000 #10779 üzenetére
Én anno régesrégen ezeket olvastam, ebben a sorrendben:
Brian W. Kernighan – Dennis M. Ritchie: A C programozási nyelv
Bjarne Stroustrup: A C++ programozási nyelv
Dr. Kondorosi Károly - Dr. László Zoltán - Dr. Szirmay-Kalos László: Objektum-orientált szoftverfejlesztés C és C++ nyelvenTalán nem a legújabbak, de ezek mind jól megírt könyvek.
-
-
Ispy
nagyúr
válasz
bandi0000 #10776 üzenetére
Nagyon egyszerű a story: elolvasod a magyar könyvet, kezdésnek jó lesz, aztán jöhet a többi is.
Én mondjuk soha nem olvasgattam programozó könyveket, mert szerintem tök felesleges időtöltés. Keressél inkább sample kódokat, lehetőleg olyanokat, amik végig is csinálnak valamit az elejétől a végéig, abból sokkal többet lehet tanulni, szvsz.
De a legjobb, ha kitalálsz magadnak viszonylag egyszerű, kicsi feladatokat, és azok mentén haladsz a tanulással, mit, hogyan, miben, merre meg ilyenek.
-
válasz
bandi0000 #10776 üzenetére
Nem véletlenül.
Amúgyis, programozni angolul tanulunk. Ha nem megy az angol, akkor meg pláne, így az elején ugyan lassabban fogsz haladni, de két legyet egy csapásra.
Ennek az oka az, hogy a szakmai nyelv az angol és pont. Magyar cég magyar emberével is félig angolul (hunglish nyelven) beszélsz a munkáról. Ha kell valami információ és rákeresel, szinte minden találat angolul lesz, így az a programozó, aki nem ír-olvas angolul jól, gyakorlatilag minden mástól függetlenül közel értéktelen.
Röviden, tömören, keress egy angol könyvet, google translate-re fel(csak az ismeretlen szavakhoz!), aztán hajrá!
-
bandi0000
nagyúr
tudom hogy sokan nem preferáljátok a magyar nyelvű prog könyveket, de ez a tanulj meg c++ programozást 24 óra alatt mennyire lehet jó indítónak?
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok!
Egy átfogó feladatgyűjteményre lenne szükségem. Ami a két szám összeadásától a backtrackig átfog dolgokat. és szépen lehet vele haladni egy nyelv (újra)tanulásánál.
-
Gyb001
senior tag
Sziasztok,
Milyen könyvet/oldalt ajánlotok amiből gyorsan meg lehet tanulni a fortran nyelvet?
És a fortan kód optimalizására? vektorizálás (avx) -
axioma
veterán
válasz
gyurman #10769 üzenetére
Na varj, ez a feladat lapszabaszat, amire vannak megoldasok keszen (amik me'g a sza'l/minta iranyokra is tud figyelni... ha kell). Tehat ha nem hazi vagy gyakorlas, akkor keress ilyet keszen a neten es hasznaljak!
Masreszt az 5mm-t felejtsd el. Siman
- noveld meg a kitoltendo teglalapot a vagas szelessegevel
- es a bepakolandokat is
(ugy kepzeld, hogy mindre KORBEN teszed le a felet)
Es amugy csak egyenes, elejetol vegeig vagast tudsz, vagy tenyleg teglalapot tud kivagni? Mert a csatorna az nem teljesen egyertelmu ebbol a szempontbol.
Ja az egydimenzios az ladapakolas lenne, ha nem kell kulonbozo meretekbe beleferned.
Tekintettel a varhato darabszamokra es arra, hogy vegulis a vagas lassu, a szamolas nem kell gyors legyen, egy (normalis) brute force probalgatas is megfelelHET. -
bambano
titán
válasz
gyurman #10769 üzenetére
"Adott hosszú egységben több db változó hosszúságú a legoptimálisabb elosztásban hogyan helyezhető el?": ez a pakolási feladat szerintem: van x darab cuccod, hány egyforma bőröndben tudod elvinni.
bebizonyították, hogy ha méret szerint sorba rakod a cuccokat, majd úgy pakolsz, hogy csökkenő sorrendben belerakod az első bőröndbe, amibe belefér, akkor max. 1 bőrönddel kell több, mint az elvi optimum. -
gyurman
tag
válasz
bandi0000 #10768 üzenetére
Igaz, a kérdést nem jól fogalmaztam meg. Reménykedtem valami képlettel, vagy kiegészítővel meg találom a megoldást. De az excelesek írták, képlettel nem megoldható.
1. Feladat 2 dimenziós. Több db nagy területbe kell elhelyezni (3 féle területű (1000x2000, 1250x2500, 1500x3000)) változó méretű, több darabszámú téglalapot. A téglalapok nem érhetnek egymáshoz. Kell közöttük 5 mm csatorna. Hogyan lehet kiszámolni a legoptimálisabb elhelyezkedést?
Olyan eredmény elvárt, hogy
- melyik az a táblaméret amelyik a legkisebb veszteséget adja?
- melyik téglalapból hány db és milyen elforgatással jó?
2. Feladat ugyanez lineárisan egy dimenzióval számolva.
Adott hosszú egységben több db változó hosszúságú a legoptimálisabb elosztásban hogyan helyezhető el?
Remélem, így érthető?
Köszi! -
válasz
bandi0000 #10766 üzenetére
Lehet az a feladat, hogy minel nagyobb osszefuggo terulet maradjon ki?
Lenyeg a lenyeg, normalisan le kene specifikalni a feladatot, addig gondolkodni is felesleges rajta, mert ha rossz fele indul az ember, csak az idodt meg az idegrendszert pazarolja...
#10768: Az a konnyebbik resze, VBA, nem nehez, cellakat meg siman egy ketdimenzios tomb egy elemenek tekintjuk.
Ha meg nagyon perverz, akar olyat is csinalhat, hogy VBA-ban csak megirja a cellak "getter-setteret-checker", fuggvenyeit, ezeket kivulrol hivja valami mas nyelvbol (C#, C++, VBS, VB, talan meg JAVA is mukodik), aztan onnantol kezdve meg olyanban irja a cuccot, amiben akarja/ismeri/otthonosan mozog. -
bandi0000
nagyúr
-
válasz
gyurman #10764 üzenetére
Lehet en vagyok teljesen retardalt, de eskuszom nem ertem mi a feladat. Bele kell rakni x darab micsodat?
Egy cellaba tobb erteket valahogy es parse-olni?
Vagy annyi a feladat lenyege, hogy van egy 100*100as terulet, es abba kell megoldani, hogy beleferjen x db y*z teruletu kisebb teglalap? Es eleg csak mondjuk a cellakat szinezni excelben?Vagy most mivan?
-
gyurman
tag
Mi a neve? Területben terület keresése?
Kedves fórumtársak; a következő feladat megoldását keresem excelben.
1.) Van 100x100 egységem. Ebbe kell bele tenni 28x36 4 db, 13x41 7 db, 22x43 6 db , 11x23 11 db, 13x19 16 db, stb értékeket, persze nagyobb számokkal.
Kérdés hogyan tudom ezeket úgy elosztani, hogy legkisebb legyen a maradék? Kellene tudnom, hogy merre forgatva jobb az eredmény? Mennyi marad ki? A feltétel, hogy közöttük legyen 4 üres csatorna.
2.). Gondolom ha ezt megértem, akkor el tudom osztani a számok 1 hatványait is?
Pl.
Van 200 egységem. Ebbe kell bele tenni 28 4 db, 13 7 db, 22 6 db , 11 11 db, 13 16 db, stb
Ezer köszönet! -
válasz
bandi0000 #10762 üzenetére
Nem teljesen ertem a kerdest, de ha jol tevedek, hogy mire gondolsz/mi zavart ossze, akkor egy szepen kifejtett valaszt itt talalsz.
szerk:
#10761: Hat, ha oszinte akarok lenni, szamomra az egyetem leginkabb matematikai alapot, es rengeteg kapcsolatot adott. Tobbek kozott ezeknek a kapcsolatoknak koszonhetem, hogy ma foallasu programozo vagyok, veluk egyutt tanultam szabadidomben rengeteget programozni, illetve volt koztuk egy mar az egyetemi eveiben senior fejleszto, akitol rengeteget tanultam/tanultunk. A sracnak a mai napig nagyon halas vagyok, nelkule nem tartanek fele ott sem, ahol tartok. Emellett pedig irgalmatlan szorgalom es onuralom kellett hozza, hogy a szabadidom eleg nagy reszet tanulassal toltsem.De szummazva annyit lehet mondani, hogy nem, az egyetemen nem fogsz megtanulni programozni, viszont meg tudja adni azt, ami ahhoz kell, hogy onalloan meg tudj tanulni, es ertekes szakember legyen beloled.
-
bandi0000
nagyúr
Rakott fel a tanár gyakorló ZH-t, hát elég érdekes lesz az igazi majd, 5 perc 10 kérdés...
viszont amit benéztem, hogy ez miért is azt csinálja amit?
*tmb[2]={elso,masodik};
**tmb // elvileg ez így helyes, és e betűt ad vissza
-
bandi0000
nagyúr
amúgy mindenki a suli/képzés ideje alatt tanulta meg a programozást, értem én úgy hogy tovább képezte magát,önállóan tanult, vagy elment dolgozni és így is úgy is muszáj lesz megtanulnia?
mert most eléggé kilátástalannak tartanám azt, hogy leüljek 2-3 órát tanulni/programozni, idő hiányában, persze tervben van és akarom magam képezni csak nem tudom mikor leszek úgy időben
-
válasz
bandi0000 #10758 üzenetére
"double a,b; // ez a rész mit csinálni?"
Definiálja az osztály két tagváltozóját.
"mármint ha meghívom ezt az osztályt, akkor nem ezt a részét hívom meg nem? hanem ezt:
Teglalap(double a, double b)"Igen, mivel azok változók és nem függvények, ezért nem fogod tudni meghívni őket
Ez a Teglalap() függvény egy speciális metódus (ez onnan látszik, hogy egyrészt úgy hívják, mint magát az osztályt, másrészt meg nincs visszatérési típusa), a konstruktor, ennek a feladata az, hogy az osztály létrehozásakor inicializálja annak a belső állapotát (adjon valami értéket a tagváltozóknak, ilyesmi)."this->"mutatóval" melyikre mutatok?"
A this nem "mutató", hanem mutató, tényleg, egy teljesen közönséges mutató, az egyetlen dolog, ami speciális benne, hogy nem a program ad neki értéket.
És hogy mire mutat?
Ugye az osztályok adatokból és az azokat kezelő függvényekből állnak. Egy kicsit képzeld el, hogy ez hogyan működhetett C-ben:
struct Teglalap
{
double a;
double b;
}
double terulet(struct Teglalap *t)
{
return t->a * t->b;
}
double kerulet(struct Teglalap *t)
{
return 2*t->a + 2*t->b;
}Namármost (egyszerűsítő mese
egy idő után felmerült, hogy tökre macera ez az állandó pointerpasszolgatás és milyen jó lenne, ha ezt inkább a fordító intézné, ebből lett az osztály, ami tulajdonképpen így is kinézhetne:
class Teglalap
{
double a;
double b;
double terulet(class Teglalap *this)
{
return this->a * this->b;
}
double kerulet(class Teglalap *this)
{
return 2*this->a + 2*this->b;
}
}De nem így néz ki, mert tök felesleges lenne mindig odaírni a this-t, ezért inkább így néz ki, a this-eket meg majd "odagondolja" a fordító:
class Teglalap
{
double a;
double b;
double terulet()
{
return a * b;
}
double kerulet()
{
return 2*a + 2*b;
}
}Na, és akkor mire mutat a this? Az osztály egy konkrét példányának (egy objektumnak) az adatterületére, ott, ahol annak a konkrét objektumnak az adatai (esetünkben a két double változó) meg a virtuális függvényeinek a címei vannak (jelen esetben ilyen nincs).
-
bandi0000
nagyúr
köszönöm a segítséget, és a megértést is
még 1 dolog és asszem ennyi, mert végig is értem a diákon eztán már csak emésztés
kicsit szűken magyarázza az osztályokat, utána fogok nézni, de most sürgősen kell hogy nagyjából értsem a dolgokat itt
class Teglalap
{
double a,b; // ez a rész mit csinálni? mármint ha meghívom ezt az osztályt, akkor nem ezt a részét hívom meg nem? hanem ezt:Teglalap(double a, double b)
{this->"mutatóval" melyikre mutatok? tehát amikor meghívja a fő fv-ben, akkor Teglalap(double a, double b) ez kapja meg az értékeket, és dobja tovább a this-el a sima double a-b;-nek?
-
válasz
bandi0000 #10756 üzenetére
"Én meg azért kérek elnézést hogy itt kérdezgetek sokat"
Szerintem azert soha ne kerj elnezest. A programozo egy azon keves szakmak kozul, ahol soha nem szegyen a kerdezes, meg neha trivialis dolgokra sem. Sot, inkabb az szegyen, ha valaki nem kerdez. A kereses meg gyorsan az utan fog menni, hogy megtanultad a "hatalomszavakat", addig szenvedes.Kapcsos zarojel: Ha a scope/variable lifecycle (fogalmam sincs ezeket hogy mondjak magyarul, sorry), szavak mondanak valamit, akkor a valasz nagy egyszeru: ez a fajta zarojel egy scope-ot "jelent" minden esetben, legyen az egy fuggveny, osztaly, akarmi, vagy akar csak magaban a zarojel (bar utobbiert jar a bitofa).
Ha nagyon egyszeruen kene megfogalmazni, annyi lenne, hogy a valtozok eletciklusa a scope-juk (asszem a scope kb ezt is jelenti). Tehat ha egy valtozo kifut a scope-bol, megdoglend. Pointereknel lehet varialni ezzel, de abba most nem megyek bele, mert csak osszezavarna.A peldadban a kovetkezo tortenik (commentek sor utan):
{ //itt "letrejon" egy uj scope
int h=0; //a letrejott scope-on belul megszuletik a valtozo, neve "h", tipusa "int", erteke "0"
} //itt megszunik a scope, es mivel egy kis geci, mindenkit magaval rant a halalba, aki hozza tartozik, tehat h-t is
-cout<<h; //itt "h" mar nem letezik, ez egy masik scope, ezert nem is tudod kiiratni.
ui.: ha valaki meg tudja fogalmazni szepen flancosan, de tanulonak erthetoen magyarul a fentit, ne tartsa magaban, nekem ez soha nem ment.
-
bandi0000
nagyúr
köszönöm, legalább megnyugodtam egy kicsit hogy nem velem van a nagy gond
gondoltam, hogy többet kell tudnom tanulnom mint amit órán leadnak, de azt nem hittem, hogy azért kell tanulnom majd, hogy az órai anyagot megértsem
na mind1 majd lesz valami, csak az a para, hogy el kell érnem 50%-ot a 2 elméleti zh ból... valós programozástól nem félek, de az elméletbe sokat tudnak szivatni még ha nem is szándékosan
Én meg azért kérek elnézést hogy itt kérdezgetek sokat, mert 1-2 dolognak utána tudok keresni pl mit csinálna az if, de konkrét kérdésre nem tudom hogy keressek rá, pláne gyorsan
mint ami most jött elő
a kapcsos zárójeles dolgokat tudom, if else stb, de lehet önmagában is olyanra használni, mint hogy egy adott részt "elzárni" a többitől, mert egyik dia szerint ha csinálok egy ilyet önmagában :
{
int h=0;
}cout<<h; //akkor itt nem tudom kiíratni
-
válasz
bandi0000 #10754 üzenetére
Hat, sok sikert kivanok.
Figy, 2010 ota dolgozok foallasu programozokent. Mostanaban interjuztam, most vagyok a vegen, konkretan cincalnak a cegek(nem szet, hanem oda). Ez nem onfenyezes, csak hogy kepbe rakjam a dolgot.Mikor meglattam a kodot, kiguvadt a szemem, es az elso gondolatom az volt, hogy baszki, ez vagy valami, vagy megy valahova...
Persze, par perc alatt sikerult dekodolni, de egy ilyen 50 soros kis valaminek, plane ilyen funckionalitassal konkretan ugy kene kineznie, hogy ranezel es tudod. A belinkelt kod konkretan alkalmas senior fejlesztok interjun valo szivatasara, hogy mondd meg ez mit csinal itt.Szoval, mindenkinek, aki ugy ment oda, hogy nem tud programozni, es sikerul ezen atmenni
A tobbiek meg ne keseredjenek el, nem biztos, hogy Ok a hulyek hozza, itt az egyetlen biztos pont, hogy a tanar es az anyag borzalmas.
-
bandi0000
nagyúr
GAMF/PAE
tavalyi prog tanár jobb volt, az idei ilyen, nem is dicsérik...
ez annyira ömlesztett vacak, megvettem a jegyzetet, valszeg abból dolgozott, a jegyzetbe elég egyértelmű minden, elmagyarázza pl a mutató tömböt, és a végén ír egy kódot hozzá, ami érthető is
de ez meg a tanár órai anyaga pdf formában, és nem is ez a legnagyobb gond, hanem hogy holnap írjuk az elméleti ZH-t, ami abból fog állni ,hogy az ő program részleteit látjuk, és kérdezi hogy ez jó e így, vagy mi a hiba stb, ami elég nagy
szopáslesz, mert ezeket is nehezen tudom értelmeznisemmi gond, értem mire gondolsz, én is ezért vagyok mérges, mert elég lesz megérteni ezeket a dolgokat önmagukba hogy miért így úgy működnek, de némelyik kód-ot elég kibogarászni hogy mit csinálna, nem is értem miért tömörít ennyire, ennyi erővel azt a fentebb tárgyalt legrövidebb kódot is adhatná
-
válasz
bandi0000 #10752 üzenetére
*& problemat itt szepen elmagyarazzak
sz= 2*sz; Siman megduplazza "sz" erteket. Mivel ref-szerint lett atveve, ezert ez kihat a fuggvenyen kivulre is. (ugyanaz, mint a pointer, az is ezert *&)
++i, i++: tudtommal for ciklusban nincs neki jelentosege, elvileg a ++i gyorsabb, bar sztem ezt ma mar a barmelyik compiler megoldja, hogy tokmindegy legyen.
"és erőltetek ezt, hogy függvény deklarációt írjunk előbb, és a fő függvény végén írjuk meg a függvényt, mint ahogy a képen is van, ezt ti is így használjátok?"
Hat, igazabol header file-t szokas hasznalni, ugyhogy vegulis fogjuk ra, hogy igen?
Normal esetben a main()-be csak az megy, aminek tenyleg muszajkell-fontos, hogy ott legyen, de gondolom az elejen meg elfogadhato, aztan majd bevezetik a header-cpp bontast, es megerted, miert eroltetik a dolgot.Viszont nekem lenne egy kerdesem:
Ez mar nem az elso kod, amit megosztasz, szoval...
Nem akarok megbantani senkit, de hol tanitjak igy a c++-t?
Eskuszom borzaszto kivancsi vagyok, ha mas nem mar csak azert, hogy mindenkit lebeszeljek meg arrol is, hogy a hely kozelebe menjen. Regen lattam ennyire mocsok gusztustalan, nem legacy kodot. Kb tobb vele a baj, mint ahany sorbol all szegeny.Egy code review-n ilyet latnek, lehet inkabb meghivnam a kollegat egy sorre, es mikozben atelnem ugyan a fajdalmat, megis javasolnek neki valami mas szakmat inkabb.
Borzalmas, trehany, tele worst practice-el, es ebbol kene tanulnotok, fejlodnotok, megerteni a "programozos" gondolkodast es megszeretni a szakmat es a nyelvet?!
szerk:
ui.: Ne erts felre, tanulotol elfogadhato amit itt latok egyszer, max ketszer, de minden esetben kapna egy listat a javitando dolgokrol, es el lenne varva, hogy a kovetkezot mar ugy adja be. Szoval tanulotol elfogadhato, de tanartol?! Peldakent?! Uristen... Sorry, ezt mar az eddigi kidreszeknel is le akartam irni, csak inkabb visszatartottam, de most egyszeruen kitort belolem, nem birtam tovabb.szerk2.:
Hogy valami jot is mondjak, ha ebbol kepes vagy megtanulni es megerteni a C++-t hasznalhato szinten, akkor hogy is mondjam... Nem sok legyozhetetlen akadallyal fogsz talalkozni eleted soran. -
bandi0000
nagyúr
ezt segítenétek értelmezni?
Igazából, hogy mit csinál azt tudom, csak ezeket nem értem:
void fv-ben, miért *&tp-t írt? elvileg egy mutató lett volna, akkor nem csak * ?
int*tp= new int[size] : itt ugye lefoglal neki egy dinamikus memória területet, de new int ugyan az mintha adtam volna neki egy random nevet és akkor new tömb[size]?
a void fv megnövelte a tömb méretét, viszont a fv végén van ez:
sz= 2*sz;
tp= newtp;
ez működik így a fő függvényen belül is?meg előszeretettel használják a for-ban is a ++i-t az i++ helyett, értem a különbségét, de for ban van jelentősége neki?
és erőltetek ezt, hogy függvény deklarációt írjunk előbb, és a fő függvény végén írjuk meg a függvényt, mint ahogy a képen is van, ezt ti is így használjátok? mert nekem sokszor nem annyira átlátható, + én egybe írom meg a fv-t és így is tanultam
-
bandi0000
nagyúr
lenne még egy kérdésem, most bújtam a prog könyvemet, és
mutatóknál ugye így adok értéket:
int *a;
int b=10;
a=&b; // így akkor a-ba "lesz" b értéke, de ha így íratnám ki: *a, akkor nem a 10-et, hanem a memória címet írná ki ugye?viszont ha függvényt címzek mutatóval akkor
int fv(int x,int y) {...}
int (*mfv)(int,int)=fv; // könyv szerint ez így a helyes, de a függvényre nem &-el kellene rá mutatni? mint fentebb írtam?
-
cadtamas
tag
Tudnátok nekem valami jó magyar nyelvű irodalmat ajánlani ami segít nekem kialakítani, hogy miként célszerű programot tervezni?
Pythont tanulok autodidakta módon és nagyon tetszik, de nem igazán 'éreztem rá' arra, hogyan építsek fel egy programot a nulláról.
Hajlamos vagyok egyszerű feladatokat túlbonyolítani és egy idő után nehezen látom át a 'nagy egészet'. -
cattus
addikt
válasz
bandi0000 #10745 üzenetére
Első kommentezett sor: azt csinálja, amit leírtál
Második kommentezett sor: bekér a standard bemenetről max darab számot és be is teszi a tp tömbbe. Ha jól értem akkor azért rakta a beolvasást (
cin >> t[i]
) a ciklusfeltételbe, hogy ellenőrizze, hogy helyes volt-e a bemenet, bár ez szerintem nem túl szerencsés ebben a formában, mivel a cin az egystd::istream&
-t ad vissza, amit logikai kifejezésben kiértékelni nem biztos, hogy a legszerencsésebb, de ezt majd a nálam okosabbak megmondják.// system("pause") használatáért körmöst osztogatnék.
-
bandi0000
nagyúr
hogy ha már úgy sincs nagy beszélgetés itt, kis fejtörő, bár ti jobban átlátjátok mint én...
gyakorlatilag erről tanulunk, és szeretném megérteni a lényegét, de nem igazán látom át hogy mit csinál a program,elvileg a dinamikus memóriakézlesről és azon belül a tömbkezelésről szólna
intmain() {
intmax;
cin >>max;
int*tp= new int[max]; // Itt egy dinamikus tömb kezdőcímét kapná meg a *tp? és a new int[max], egy max méretű területet foglal le a memóriából?
int i;
for(i=0; i<max&&cin>>tp[i]; ++i) // ezt nem igazán értem, hogy mit csinál
{
;
}
for(intj = i -1; j >= 0; --j)
{
cout<<tp[j] <<endl;
}
delete[]tp;
system("pause");return0; -
válasz
Chesterfield #10742 üzenetére
Haaaat, igy hirtelen, ha biztos vagy benne, hogy a gyakornoki programot konkret allas koveti, ES el tudod kepzeli az egesz jovodet annal a cegnel, akkor igen.
Szerintem barmi mas esetben minel tavolabb tartod magad egy tetszhalott nyelvtol, annal jobb. Persze ha mas opcio nincs a lathataron, akkor a semminel sokkal jobb, legalabb az OOP , meg programozasi gondolkodas/nezopont alapokat megkapod, aztan ha ugy adodik, lehet valtani mas, keresettebb nyelvre.
Egy dolgot mindenkepp erdemes szem elott tartani: Az altalanos az, hogyha belemerulsz egy halott nyelvbe, es abban leszel senior, akkor utana rohadt nehez am valtani, mert:
- mashol az a nyelv nem keresett, de legalabbis a lehetosegeid szama finoman szolva is limitalt
- ha masik nyelvre valtasz, joesellyel csak juniornak fognak felvenni, joval az akkori fizetesed alatt, es ugyan hosszutavon nagyot nyerhetsz vele, rohadt nehez am rabolintani, hogy 3 evig kevesebbet keresek, mint most, cserebe utana jobb lesz...Persze, van ez alol kivetel, es barmilyen programozasi rutin jo, ha van. Ha meg tenyleg csak arra kell, hogy megtapasztald, hogy milyen ebbol elni, akkor meg miert ne, ilyen szempontbol programozas-programozas.
Szoval Te tudod milyen helyzetben vagy, neked kell eldonteni, es persze amiket fentebb irtam azok altalanosan igazak, de mindig van egy-ket kivetel.
-
Chesterfield
őstag
Mi a véleményetek, érdemes jelentkezni egy gyakornoki programba, ahol Delphi-t oktatnának?
A cég főleg ezzel fejleszt. -
válasz
DNReNTi #10736 üzenetére
Ezen gondolkoztam en is, hogy hogy fogalmazzam meg ezt ilyen szepen, de En sajnos addig jutottam, hogy megkerdezzem, hogy nem latja-e a problemat a "tanult, tapasztalt, okos hulyet keresek" mondatban.
Persze lehet csak az en compilerem hibazik, de nalam amit irt az egy az egyben erre fordult le.
-
Lanie
újonc
Programozót, heckert keresek alkalmi munkára vagy baráti alapon, ha magadra ismersz küldj üzenetet, köszönöm!
-
axioma
veterán
válasz
PumpkinSeed #10731 üzenetére
Ott van a feladat, azt oldja meg
Egyebkent a kozepen van a lenyege: az a
result+=2*array[inputszam%modulo]++
. Merthogy a vegen ugye az osszegben minden egyes modulora ha abbol van valami K darab, akkor K*(K-1) (mindket iranybol szamolt) kapcsolat van. Ez viszont eloallithato ugy, hogy 0+2+4+6+8+... -bol K darab tagot veszel. Ehhez tudni kell, hogy a nem definialt ertekek is hasznalhatok (szam eseteben 0-kent), sot a tombnek is cimezheted a sokadik indexet elsore, szepen kiegesziti a meglevot es a nemletezoket feltolti 0-val. Szoval valahogy igy.
Itt van ugyanez ahogy en irtam elsore pythonban:_,K=map(int,raw_input().split())
r=0
n=[0]*K
for c in raw_input().split():
l=int(c)%K
r+=n[l]*2
n[l]+=1
print r -
axioma
veterán
válasz
Jim Tonic #10728 üzenetére
De rovid
Megjegyzem, az a 3 nyertes (ok kapnak penzt, 1000-2500 dollar kozotti mertekben), aki ezt a 40-eset kuldte be. Az en 12. helyem pont azzal a 4 karakter kulonbseggel adodott (ez csak egy feladat volt a 6 kozul, de vegul gyakorlatilag csak ez dontott, aki a tobbiekbol nem tudott 100 pontot ill. az approx-nal 99.6 felettit, az ezt se tudta eleg jol megcsinalni (pontozas olyan volt, hogy egy betu rovdites 0.4 pont plusz)
-
axioma
veterán
válasz
Jim Tonic #10724 üzenetére
A nyertes kod 40 karakter: <>=~($/=$");$\+=2*$c[$_%$']++for<>;print
A feladat hozza, most mar beirhatom mert lejart a verseny: van az input elso soraban ket szam szokozzel, az elso a kov. sorban a szamok szama, a masik lesz a modulo; es a masik sorban levo szamokbol csoportokat kepzel az azonos modulok alapjan, oda-vissza szamolva ha'ny szomszedsag lesz igy... En a split eliminialasara nem jottem ra (a $/ resz nem vilagos nekem teljesen ebben), amit en kuldtem be az 44 karakter.
Igazabol totalisan olvashatatlan, az az elmeny ha elkezded elemezgetni es rajossz, hogy mennyi trukk van benne (pl. az osszeget a sorvege jelbe teszi mert a print azt mindig kiirja igy nem kell utana a szokoz dollar valtozonev...) -
válasz
PumpkinSeed #10723 üzenetére
"Ez önmagában arra jó, hogy valaki megmutassa mennyire ért az adott nyelvhez vagy területhez amiben megírj a programot. De olvashatatlan."
És ez mennyiben különbözik egy sima, hétköznapi Perl scripttől?
-
axioma
veterán
válasz
axioma #10720 üzenetére
Huuu, ez a perl naggyon durva a code golf-hoz! A python is tomor, a nem golf-olt megoldasom 111 karakter volt, python3 es kicsit trukkozottebb kod is tobb mint 75, perl-ben guglizassal egyelore 49. Allat
Nem gondoltam volna hogy ezt a kombinalgatast is fogom ertekelni, de jatszani jo (programot akkor se irnam igy vitalis helyen).
-
PumpkinSeed
addikt
Hát ez egy érdekes nyelv, lehet a hétvégén leprogramozom a Hello World-t a valóságban.
-
válasz
axioma #10718 üzenetére
Javaslom a Programming Puzzles and Code Golf SE böngészését, egyrészt rengeteg golf-orientált ezolanggal lehet találkozni, másrészt extrém megoldásokkal a hétköznapi nyelvekkel is.
-
axioma
veterán
Az egyik versenyen egy eddig szamomra szokatlan pontozasu feladat van: minel kevesebb karakter (code golf). A vicc az, hogy kozben lehet hasznalni vagy 20 nyelvet... en kepes vagyok ezt az egy feladatot egy vacsiuj nyelven (csakazertis: van egy kis kulonversenyem az egyik versenytarssal
) megtanulni megfogalmazni (pythonban most 100 korul van), de a nyelvek nagy reszet nem ismerem tomorsegileg. Csak azt a tippet szeretnem megkapni, hogy ezek kozul melyikben erdemes me'g megprobalni?
C, C++, Clojure, C#, D, Erlang, F#, Go, Groovy, Haskell, Java, Java 8, JavaScript(Rhino), JavaScript(Node.js), Lisp, Lisp (SBCL), Lua, Objective-C, OCaml, Octave, Pascal, Perl, PHP, Python, Python 3, R(RScript), Racket, Ruby, Rust, Scala, Scala 2.11.8, Swift, Visual Basic
Fontos, hogy inputrol kell 2 sort beolvasni szokozzel elvalasztott egeszeket (az elsoben mindig 2 van), es egy buta for ciklus utan egy masik buta sum kell. Pythonban a beolvasas, kiiras miatt szukseges karakterek jo sokat elvesznek (mar 3-asban irom a raw_ elhagyasa miatt)
Koszi! Ja vasarnap delutanig erdekes max. -
DrojDtroll
veterán
Pastebin-en meddig maradnak meg a kódok?
-
MeghaL0L
addikt
Sziasztok!
Elsősorban azoknak a segítségét szeretném kérni akik WP8.1 -re fejlesztenek vagy értenek hozzá. Beraktam egy egyszerű map -ot. Azt szeretném megoldani , hogy csak Magyarország legyen alapból látható teljes egészségében (ezt sikerült, csak leírom, hogy teljesen legyen a kép) és ne lehessen innen elnavigálni sehova. Tehát gyakorlatilag a movingot kéne letiltani ami sikerült is, de akkor kompletten nem lehet "húzogatni" a térképet Magyarországon felül se. Tehát azt szeretném, hogy egy megadott kordinátán kívül ne lehessen menni.
Köszönöm.
-
axioma
veterán
válasz
fordfairlane #10707 üzenetére
Argh, ez olyanra sikerult, mint amikor elemraktak egy parsoros kodreszletet - mentsegukre szoljon azzal, hogy rejtveny -, hogy mitol lehet az adott eredmeny. Egy operator overloading-ot kellett kitalalni... [mondjuk arra legalabb tippeltem, erre nem, en egyedi file-t jobb klikk-futtatas probalok ki, most is eppen betoltottem a sajat netbeans kornyezetembe).
-
orc88
őstag
válasz
fordfairlane #10707 üzenetére
Szerk.:
Nálam volt a hiba, bocsi...Pendriveon is dolgoztam rajta, és valamiért egy projectben ossze akadt a kettő, de továbbra se értem, hogy miért, mivel mindig ezt a verziót futtattam. Elnézést mindenkitől, új még nekem ez a netbeans
-
orc88
őstag
válasz
fordfairlane #10704 üzenetére
-
fordfairlane
veterán
Kipróbáltam command lineból is a jdk 1.8 könyvtárjából, és úgy is 1.6 jött ki eredményül. Meglehet, a Netbeans valamit betáraz valami cache-be, amit aztán nem hajlandó frissíteni. Igazából nincs ötletem, mi lehet rossz. Enne jónak kell lennie. kirpóbáltam floattal, double-lal, és mindkettő jó eredményt ad.
-
orc88
őstag
válasz
Chesterfield #10702 üzenetére
-
orc88
őstag
válasz
Chesterfield #10700 üzenetére
Akkor totál nem értem mi folyik itt...
JDK 1.8u121
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Fotók, videók mobillal
- Milyen routert?
- Energiaital topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Formula-1
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3315, 90% Akkumulátor
- iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3314, 94% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3312, 94% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3311
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3310
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8250U 8GB 256GB 14" FHD 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! 3Dconnexion SpaceMouse Enterprise egér garanciával hibátlan működéssel
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 512SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Szép állapotban levő Apple iPhone 12 Pro Max 128GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest