- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mycso
veterán
Húú, megtanulhatnál írni, mert elég nehéz elolvasni, hogy mit is akarsz.
9600XT-vel a 3dmark 2006 mint már írtam ''szaggatni'' fog mindíg. /gyenge a kártya/
2016pontot, soha életedben nem kaptál és nem is fogsz egy 9600xt-vel /maximum valami programhiba/Bug miatt/
Szanaszét húzott 6600GT és 7300GT vga-kkal szoktak 20xx körüli eredményeket elérni. -
apro
senior tag
-
Match
tag
sziasztok,van egy 640 CPU-m P4(3.2ghz es),az lenne a kerdesem hogy miert van az hogy 4.0ghz-ig lazan tudom nyomni semmi volt nelkul,4.2ghz-en mar 1.55 volt kell neki hogy menjen te a prime 95 -be 2 ora utan 10-bol 10x kek halla a vege,valakinek valami otlete?
Chieftec 400w-os tapom van,ramok vissza osztva minimre,fsb-nek +0.2 volt van,cpu homerseklete 1.55voltom max 62C,miert lehet a kek halal 2 0ras prime 95 utan,legyszi segitsetek!!
alaplapom Gigabyte 8I945P-G,elore is koszi,sziasztok -
robyca
csendes tag
Sziasztok!
van egy 3gz prescott 1mbL2 cache procim egy illen alapon P4V8X-MX
Tuningolhato valamennyire?van valakinek valamilyen tapasztalata ezzel kapcsolatban?Esetleg tippek hogy hogyan érdemes mit érdemes állitani!
Segitségeteket elöre is köszönöm!
A válaszokat legyetekszivesek privibe -
Sh4rKy
senior tag
szevasztok
egy olyan kérdésem lenne hozzátok hogy egy 2.4 es northwood prociból mit lehetséges kihozni szerintetek?
abit is7-v alaplap és 512 MB 200MHz-s ram van mellette...
csak akkor szeretném igazából kicsit feljebb pöckölni ha nagyon jelentős teljesítmény növekdést lehet kihozni belőle ugyanis kábé júliusban új konfig lesz és nem szeretném annyira megsütni addig =)
a válaszokat előre is kössz =) -
apro
senior tag
hali lehet hogy nemjó helyen érdeklődőm de tudna nekem vallaki segiteni hogy feltelepitettem a3DMark06-os verziot,( telj ver. és tesztelésnél, szaggat akadozva műkődik és ezért nem is mér hitelesen kérdésem mi lehetaz oka A 03-as verz mentt rendesen. és a 05-ós is előreis kőszi a segitséget
[Szerkesztve] -
Joyrider
tag
Már hogy ne lenne húzva?!
De ugyan így 3.82 GHz-en 1,4625V-tal sinán megy minden..
Akkor nehogymár 3.75-ön ne bírja..
Azért tökölök ennyit, hogy érdemes lenne-e D43-as ramokat venni, hogy azzal bírná-e a 400-at, mert ugye attól talán még egy kicsivel gyorsabb is lenne a gép. De ha azzal sem bírná az alaplap akkor meg ugye tök fölösleges..
270-es FSB?Ammá döfi..
-
mycso
veterán
válasz
Joyrider #1990 üzenetére
Az úgy OK, hogy a 320-as beállítás mellett indul el, mert az azt jelenti 250FSB-nél, hogy a ramod 400MHz-en megy --> tehát gyári értéken, ezért nemis szabad melegednie.
Hogy utána miért fagy a 3d mark, azt nemtom.
VGA-d nincsen húzva????
Esetleg ha a procinak adsz kis feszt akkor is fagy??? (jelenleg mennyit adtál a procinak)
Az NB-nek szvsz bírnia kell, legalábbis az én u.i. lapom simán bírta a 270-es FSB-t is, bár kipróbálhatod, hogy raksz rá valami coolert az nemtart semmiből. -
Joyrider
tag
Szia!
Kipróbáltam amit mondtál, visszavettem 3,57Ghz-re 250-es FSB-vel is csak 320-on hajlandó elindulni a Ram, XP bejön, de pl a 3Dmark05 már nem fut le normálisan, megáll..
Elképzelhető, hogy a NB nem bírja? Kézzel nem nagyon lehet megfogdosni, elég meleg a borda. Esetleg egy jobb NB hűtővel bírhatja? Vagy a memo nem bírja? Az viszont kb kézmeleg csak..
Köszi -
durkonorbi
tag
-
mycso
veterán
válasz
durkonorbi #1987 üzenetére
Esetleg amikor belépsz a biosba, nomj egy control+f1 vagy control+f2 kombót /most hirtelen már nemtom melyik a 2 közül/. --> aztán előkell jönnie-1-2 rejtett menünek. /konkrétan annak is, amivel a ram időzítés állítható/
A másik menüben ott van a ram osztó állítási lehetőség
Memory Frequency for --> menüt állítsd át auto-ról -
durkonorbi
tag
Nem , sajnos ez a menüpont ez én biosomban nincs benne ...
Nekem igy néz ki a főmenü:
[link]
és mellette van az általam jól ismert és használtfr/voltage controll:
[link]
Szal szerintem nincs ilyen benne ... legalábbis nem láttam ...
De ehhez használható windowsos progi akkor nincs is?
Amugy akkor rendben, értem, az FSB plussz proci a fontosabb .... -
mycso
veterán
válasz
durkonorbi #1985 üzenetére
Ezt írtam, hogy FSB + Proci órajel a fontosabb!!!!
A memidőzítés kevésbé fontos, annál fontosabb a mem órajel.
Helyesbítek nem a lapodat nem ismerem, hanem a biosát.
így nézki a biosod? [link]
Ha igen akkor az ''Advanced Chipset....'' menün belül a ''Configure DRAM timing''-et állítsd ''manual''-ra és máris tudod az időzítést állítani.
A ram osztót pedig a ''Frequency/voltage....'' menün belül tudod állítani a ''Memory Frequency'' almenüben. -
durkonorbi
tag
Hali ... köszi, kb. ilyesmire gyanakodtam én is, bár még mindig nem tom az egzakt választ a kérdésre ...
de lényegében akkor az FSB a fontosabb .... ugye?
A számértékeket ne vedd készpénznek .... azért irtam, hogy nagyjából....egyébként ez szerintem a memory copy sebessége volt ha jól emlékszem, de ebben sem vagyok biztos (everest elég friss, a pro verzio, de nem a legujabb, persze a gép sem ..
)
Az alaplap ez: [link]
Sajnos a biosban nem találtam ilyen beállítási lehetőséget ... -
mycso
veterán
válasz
durkonorbi #1983 üzenetére
Hát végülis az összes tényező számít valamennyit, de inkább az FSB+CPU freki.
Tehát én azt javasolnám, hogy nézd meg mennyit megy a ramod a procival 1:1-ben, aztán használd úgy a rendszert /már ha legalább 450-460MHz-et megy a ramod/.
Ha nem megy ennyit akkor a procit továbbhúzni, ameddig megy, és a ramokat visszaosztva járatni.
Az alaplapodat nem ismerem, de i865pe chipsetes, tehát elvileg egy tuningolható darab --> így rendelkeznie kell a biosban ram időzítés és ram osztó/szorzó állítási lehetőséggel.
Ha 3200-2800 a mem olvasásod, akkor ott valami nagyon nagy gubanc van./bár nemtom melyik everest verzióval mértél/ -
durkonorbi
tag
Illetve lenne még egy ehhez valamelyest kapcsolodó kérdésem: a biosomban nem találtam sajnos beéllítási lehetőséget arra, hogy a memória időzítéseit manulásan beirogathassam, hanem csak azt tudom beállítani, hogy auto/manual -ban 1:1-ben vagy osztva számoljon a már ismert módon ... akkor valószínűleg az én biosom nem támogatja ezt a funkciót ... tudom esetleg valamilyen win alatt futó programmal ezt változtatni, állítgatni, vagy marad amit ''a gép kiad'' ? A rendszer nagy vonalakban: 3 Ghz Northwood D1 stepping (jelenleg 3,6-ig próbáltam 1,525-ről 1,6000-ra emelt fesszel, ott jó volt, ha a memó 398-on megy, de pl. ha 3,4-en megy a proci akkor a memók ugye 1:1-ben már rosszabb időzítésekkel dolgoznak, és a mem olvasás, másolás sebessége vissza esik, nagyságrendileg mondjuk 3200-ról 2800-ra ... ), Gigabyte 8IPE1000G alaplap (nincs ráirva, hogy melyik rev.x.x de a biost rev3-assal frissitettem.... és jó lett, tehát az lehet ...
) 2*256 MB kingston value 400-as ram megy dualban a gépben.
[Szerkesztve] -
durkonorbi
tag
Sziasztok!
Olvasgattam a topicot - jó sokat - és én is húzom a procim, 3GHZ-es northwood proci (D1 malay) ... a kérdésem a köv lenne: mivel érek el érezhetően (tehát a mindennapi használatban részt vevő progik, játékok stb. nem renderelés, meg divx kódolásra gondolok) nagyobb sebességet: ha az FSB magasabb nagyobb késleltetésekkel vagy kicsit alacsonyabb FSB de jobb időzítésekkel??? Vagy másként: a mindennapi életben a gép sebességében mi az érzhetően jobb: (az everest alapján mért) magassabb memória irásolvasásmásolás értékek, vagy pedig a magasabb FSB, de alacsonyabbak a fenti mutatók???
Előre is köszi a választ!
Üdv:
Norbi -
mycso
veterán
válasz
agyurma #1979 üzenetére
Hát mivel a mostani 400-as is megy benne/ ezért is írtam, hogy valószínűleg fog, csak alacsonyabb órajelen/ így akár 400-ast is vehetsz.
Mivel a DualChannel nálad abszolult kiesett, ezért végülis teljesen mindegy, hogy milyen tipusú ramot veszel a meglévő mellé.
133/66/33 --> FSB/AGP/PCI --> az utolsó 2 maradjon 66/33!!! -
agyurma
csendes tag
Köszi a felhomályosítást! Milyen ramot vegyek a gépembe, ha a mostani 512-es 400 Mhz-es noname, és 1 Gb-ra szeretném bővíteni? A P4-es proci húzva van 2,66-ról 3,14-ra, szóval semmi más nincs átállítva a biosban, csak a 133/66/33 lett feltolva 157/valamennyire (nem emléxem). Jó az, ha csak 333-ast veszek, amit tud az alaplapom is? Vagy akkor már vegyek 400-ast, biztos, ami biztos?
-
mycso
veterán
válasz
agyurma #1977 üzenetére
Szió, a dualchannel-ről röviden: kell hozá általában 2db azonos méretű és tipusú memória /ritkán működnek a különbözőek is duálban de nem ez a mérvadó/ és egy olyan alaplap, melynek a megfelelő slotjába helyezve tudja őket duálban hajtani --> gyorsabbak lesznek a memória műveletek és ezáltal az egész rendszer.
A te lapod nem tudja a dualchannel-t --> a 2x512MB ram valószínűleg működni fog a gépedben, amennyiben nem 400MHz-es /a 400-as ramokat hivatalosan nem kezeli a lapod, bár kisebb órajelen valószínű elindulnak/ -
agyurma
csendes tag
Sziasztok,
ABIT BE7-es alaplapom van, DDR I-es memóriával. Nem tudom, hogy pontosan mit takar a dual channel 2x512-es memóriánál, és nem tudom, hogy ez elmegy-e az alaplapomban.
Előre is köszi a segítséget! -
mycso
veterán
válasz
Joyrider #1972 üzenetére
Neked is hasonlókat tudok tanácsolni.
Bár ez érdekes, hogy 5:4 /320/ beállítással nem megy a ramod, hiszen jelenleg 255FSB-n megy a procid ami a ramnak 408MHz-et jelentene /tehát +8MHz/.
Esetleg vedd vissza az FSB-t 250MHz-re, így a procid 3.75-ön a ramod pedig 400-on fog menni. -
mycso
veterán
Szió,
Ennél a lapnál nem lehet a ramot az FSB-től függetlenül állítani. /Erre csak az nforce chipsettel szerelt lapok képesek/
Itt sajnos csak osztók/szorzók vannak --> tehát az FSB emelésével arányosan változik a ramsebesség.
Tehát 250FSB-n 1:1 mellett valóban 500MHz-en kellene futni a ramjaidnak, ezt mezei 400-as ramok nemigen bírják, bár próbálkozhatsz az időzítések lazításával, esetleg kis + fesz a ramnak is /szerintem olyan max 450-460 körül fog menni csak/
Tehát így csak a visszaosztás maradt 5:4 --> így viszont 200FSB-nél 400MHz-en megy a ramod. -
Joyrider
tag
Hali!
Tuningba szeretnék segítséget kérni. Adott egy ASUS P4P800-as alaplap, egy 3GHz-es proci ami most 3,82GHz-n megy és adott 2x256 Samsung (350) DDR PC3200(400)-as memóra.
A proci tuting miatt a ram ferkijét vissza kellett venni 266MHz-re és az időzítéseket is..
Próbáltam feljebb venni, hátha megy 320-on, de XP boot közben már bejön a kékhalál..
Az lenne a kérdés, hogy ez a memó ebben az alaplapban ennyit bír, vagy ki lehet még hozni belőle valamit?
Később linkelek be képet is hogy milyen beállítási lehetőségek vannak a biosban a memóhoz..
A válaszokat előre is köszi! -
apro
senior tag
hali mycso
azt szer. kérdezní hogy a memot hogytudom kűlőn tuningolni, mosta (Asus P4P800 E_del.lap 2X512 DDr 400mhz kingston Rate..ram ati vid kár..am.látod a konfigom)
most ilyen időzitések vannak beáll 2,5.3.3.3.6. alap feszen 320. 5:4
Aproci huzva 250fsb.a ram 5:4arány, nemtudom érthető vagyok ha aramokat 1:1 re állitom akoor ezzel ha jól olvasgattam csak igy le het, de ez igy nagy emelés mert igy .már 500mhz.mennének és ezt nem birják el , másképp nem lehet .ugy mint a procit
vagy hűlyét kérdezek előre is koszi -
Mr.Skynet
senior tag
Valaki #1934-re tudna ajánlani valamit
plííz valaki...
-
Ramman
csendes tag
Üdv mycso!
Igen mindkét proci HT-s! A ramok Hardcore ramok és 500Mhz-n is mennek és 1:1-be emelem az ''fsb''-jüket a procival! és az a bajom hogy ha jól számolom akkor is ki kéne jönnie LEGALÁBB 6,5G-nak, de inkább 7nek! Valóban enniyvel rosszabb lenne a Norhwod? Pedig gyorsabb a kess-e (bár kissebb), és az órajele is 600Mhz-el több alapon! Hova tünik az az 1Ghz sebesség? Enniyt számít az a +fél mega kess? (nem kell valakinek egy vadi új northwod?) -
mycso
veterán
Bár így elég kevés az információ, mert nemtom hogy a prescottod HT-s volt-e vagy sem.
Feltételezem az volt: /szvsz felesleges és értelmetlen volt a váltás/
Szal, a 2.8@3.3 prescottnál szinkronban 470MHz-en mentek a ramjaid, ha visszaosztva használtad, akkor 376MHz-en --> 235FSB mellett.
Ezzel szemben a northwoodnál, 3.4@3.78 szinkron módban 444MHz-en, visszaosztva 355MHz-en megy a ramod és az FSB is csak 222MHz.
Tehát ezzel magyarázható memolvasás csökkenése. -
Rover623
félisten
Megkérném a tisztelt topiclakókat, hogy véleményezzék ezen táblázatot (hibák, hiányzó procik, stb.):[link]
Előre is köszönöm mindenkinek... -
Ramman
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Most cseréltem le egy P4 2,8 prescott-ot egy P4 3,4 es Nortwoodra.
Hát nem láttam a gyorsulást...A ''kess'' miatt lehet? Mondom mi a helyzet hátha van valakinek ötlete.
A 2,8-as ment @3,3 -an , de az új csak @3.78 -on hajlandó pedig azt hallottam, hogy jobban kéne húznia a nortwoodnak. Mindkettő hőmérséklete 50°alapon és terhelten 62° körül alakult így abban nincs változás. Viszont a memória olvasás a proci váltás iatt 6,5G bájtról vissza esett 4,5G bájtra!! Na ez mitől van
? Ennyivel rosszabb lenne a Nortwood?
-
Superman
nagyúr
-
mycso
veterán
válasz
Superman #1949 üzenetére
Saját tapasztalatom alapján: ha komolyabb vga-t tuningoltam /ezeken már volt +tápcsati, ami megoldja a vga áramellátását maximálisan/ sem nyúltam még soha az agp feszhez /vagyis még régebben piszkáltam énis, de általában fagyott a gép--> aztán az akkori okosok kioktattak, hogy nem kell azt babrálni, mert 1, értelme nincsen, 2, esetleg hardveres hibát is előidézhet --> vga-ban, agpsínben/
Bár tőlem próbálkozhatsz vele saját felelősségre én csak a tapasztalataim/infóm alapján akarok tanácsotadni. -
cancerf7
tag
hali
nem tudja vki mennyi az a fok amit elvisel 1 asus p4p800 nekem a ramok single-ben mentek akkor 24 fok volt. most dual-ban mennek így 29 fok. persze mind kettő alapállapot terhelés alatt nem tom.
előre is kösz -
Superman
nagyúr
''Mint a neve is mutatja: AGP Power voltage az AGP feszt emeli --> ezt inkább ne babráld, mert csúny következményei lehetnek. /ha jólemléxem tuning szempontjából semmi jelentősége sincsen''
Az MSI manulaban, a kézikönyvben ez áll az ''AGP Power Voltage''-ról:
Ezen a helyen az AGP feszültség állítható, amely lehetővé teszi, hogy növelje AGP-s videokártyájának teljesítményét, ha túlhajtja. Mindez viszont hatással van a stabilitásra.
Akkor ezt hogyan értelmezhetjük? -
mycso
veterán
Akkor valószínűleg nem is fog nagyon feljebb menni.
Általában ezek a 3.2 nw-k olyan 230-240 FSB-ig bírják, tehát max ~3.8GHz.
Volt ezekből egy széria amiket ''EE'' vagy ''Telekondis'' Northwoodként emlegettek --> na azok a példányok tuningbarátabbak voltak.
Én a helyedben a mostani 3.7gigás eredményemet kis léptekben próbálnám megdönteni --> magyarán 1-2 FSB-t emelj, és tesztelj stabil-e. Ja és törekedj minnél kevesebb feszt adni a procinak. -
mycso
veterán
Egy jó hűtéssel, olyan 1.6v-ig elmehetsz --> terhelve a proci hőfoka ne haladja meg a 70 fokot.
Nekem az ugyanilyen lapomban a 3.2-es prescottom 1.6v környékén ment 4GHz-et.
Konkrét leírásom nincsen, egyébként ennek a lapnak elég egyértelmű a biosa de itt nézelődhetsz: [link] itt írnak ezt-azt.
Ramot osztani ebben a menüben tudsz: [link]
Előző oldalon írtam le, hogy mi-mit jelent, de ittvan:
FSB : DRAM
533 --> 3:4
500 --> 4:5
400 --> 1:1
320 --> 5:4
266 --> 3:2
Ez azért jó, mert pl. te is 400-as ramot használsz amik ugye átlagban 430-450MHz-et még kibírhatnak/persze vannak kivételek/ de többet nem, így vissza kell osztani a ram sebességét az fsb-hez képest mégpedig oly módon, hogy a ram még bírja az iramot.
pl.: 250FSB --> itt a proci 4GHz-en ketyeg 1:1 /400/ beállításnál a ram 500MHz-en kell, hogy menjen, na ezt egy mezei 400-as ram nemfogja tudni, így visszaosztod a ramot: 5:4 /320/ és így máris 400 MHz-en fog ketyegni a ram.
Persze minél nagyobb a ram órajel, annál gyorsabb a rendszer --> de ahoz olyan ramok is kellenek. -
mycso
veterán
válasz
Superman #1933 üzenetére
Mint a neve is mutatja: AGP Power voltage az AGP feszt emeli --> ezt inkább ne babráld, mert csúny következményei lehetnek. /ha jólemléxem tuning szempontjából semmi jelentősége sincsen/
3.79GHZ-en a 2005-ös Mark-tól 4045 pontot kapott (CPU Score), míg 3.82GHZ-en 4005-öt
Hát ez lehet amiatt is, hogy a túlhajtás miatt valamelyik cuccod hibázott: vga:, gpu vagy ram, proci, ram -
Superman
nagyúr
-
Mr.Skynet
senior tag
Hi mesterek!
Légyszi ajáljatok nekem valami olyan alaplapot, amivel jól tudnám tuningolni a 630-as N0 steppinges procimat (max 4.3Ghz-t tud menni), és az A-data Vitesta 2*512Mb 533-as DDR2 memóimat, ami 800 körül tud repeszteni elvileg...
Ami kitétel, hogy legyen rajt az PCI-E vga csati, aminek örülnék az a sata2 de ez már mellékes, firewire, 20usb, 8 sata csati nem kell, mert nem használnám őket
Lehetőleg olcsó deszkát szeretnék, gondoltam pl. az Abit AA8-XE csak nemtom jó lenne-e az nekem
A válaszokat előre is köszönöm -
Superman
nagyúr
Táp: Chieftec CFT500W - 500 Wattos, de ez a jelölésből is kiderül.
''A biosbol nem tudsz a videókarinak feszt adni. /csak volt moddal vagy moddolt vga biossal/''
Érdekes, amit mondasz, mert először én is ezt hittem, de a Frequency/Voltage Control menüpont alatt az
AGP Power voltage 1.50V állítható. Jelenleg fehérben van, ami a safe - biztonságos helyzetet jelöli, a sárga a nagy telejsítményt, a piros meg a sütést.
Bár azt hiszem két különböző dologról beszélünk, csak nem fejeztem ki érthetően magam...
[Szerkesztve] -
Blaise
veterán
ismét kérdzenék:
Nekem is Asus P4p800 E-deluxe lapom van 3.2 procival....eddig 3.7-en ment legmagasabban
PQI DDR 400 rammal
tehát meddig adhatom neki biztonságosan a feszültséget ?
Van vmi leírásod, hogy melyik menüpont mire való ebben a lapban?
A memóriát hogy tudom leosztani, ill ez mire jó ? -
mycso
veterán
válasz
Superman #1930 üzenetére
Először is milyen tápod van?????
Esetleg egy olyan lehet, hogy a húzott procit + VGA-t terhelés alatt nem tudja a táp ellátni elegendő energiával.
Próbáld meg, hogy a vga alapon és úgy meddig megy a procid ill. úgyis kifagy-e a 3d matyi '05.
Hasonló szitu nekem is volt, csak nálam 3dm '05 vs '06-al. --> 3@4g prescottal a '05 tesztjei végigmentek, '06 második procitesztje közben fagyás /csak 3@3.75-ön ment végig/
A biosbol nem tudsz a videókarinak feszt adni./csak volt moddal vagy moddolt vga biossal/
-
Superman
nagyúr
No, mycso, a helyzet a következő:
253-as FSB mellett stabil a prockó 3794MHZ-en. menne feljebb is, de a 3D Mark 2005 kifagy IRQ NOT LESS OR EQUAL képernyővel. A 3D Mark 2003 lefut simán. Ez érdekes. nem lehetséges, hogy ezt a hibaüzenetet nem a húzott processzor miatt kapom, hanem azért, mert a VIDEOKÁRTYA is húzva van?
Mégpedig elég jól, mert egy MSI 7800 GS (alap: 375/1200) van meghúzva 500/1450-re.
Viszont: 510/1450-nél már 3794MHZ-en is kiakad a prockó a processzor tesztek alatt Ebből gondolom, hogy a videokártya is ludas lehet ebben a hibaüziben.
Kérdés: ha biosból plussz feszt adok a videokártyának és nem emelem tovább 500/1450-nél, akkor lehet, hogy emelhetem a processzor órajelét még? -
mycso
veterán
Talán itt keresgélj:
[link]
Hoffer: 200Mhz-et ír, de mivel DDR ezért 400MHz-en megy a ramod!!!!!
Húzni a ramot a biosban tudod. / már egy pár oldallal előrébb teljesen kiveséztük a biosod és a tuninglehetőségeket/opciókat --> kicsit olvas vissza és próbáld feldolgozni az ott leírtakat./ Mondjuk konkrétan erre gondolok: [link]
lacka1111:Talán átlagosnak mondható, bár nemtom melyik everest verzióval készültek.
[Szerkesztve] -
lacka1111
tag
Nekem a 2.8 Ghz-s procit 3.1-ig megy fesztemelés nélkül! A mem 450 Mhz-n mennek
Ezt az eredményt kaptam everestben: Mem olv.: 6457MB
MEM írás: 4632MB
Mem Másolás: 4266MB
MEM Késleltetés: 96,4 NS
Ezek mennyire jó eredmények? -
Hoffer
őstag
Hellosztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a cpu-z ben megnéztem és a memóriáim 200 Mhz en működnek és a FSBRAM 1:1 van! A procim egy 3.0 ghz es p4 es! Az hogy lehet hogy csak 200 mhz en mennek? Jah és 800 Mhz-eim vannak benne szal nem értem.. hogy tudnám akkor csak a memória sebességét átállítani hogy a proci maradjon 3.0 Ghz-en?
-
BiFi
csendes tag
Eeeegen.. viszem haza melobol az uj bios-t alaplaphoz.. lehet az lesz a ludas, bar a mostani is ismeri es kezeli a prescott-ot (elvileg..) bar 2004.08.30.-i
driverek a legujjabbak.. az egyik memoriam santa a dologban, mert legnagyobb meglepetesemre 333-as a lelkem... viszont megy dualban. de kiprobaltam, hogy kiveszem, es csak az egyik 512es modult hagyom bent, a 400ast de csak romlottak az ertekeim. -
D@ni88
addikt
478as P4re keresek 5ft körüli hűtőt... ha valaki tud szóljon, köszi
-
mycso
veterán
Vadonatúj install... proc-csere után talpra sem akart állni, úgyhogy muszáj volt
Mondjuk ez is elég érdekes
A régi procival 7878 pont volt
Gondolom ezt 2.4@2.88-on kaptad /jó lenne tudni, hogy a ramod itt milyen osztó/szorzóval ment/
Esetleg a lapnak egy új bios, friss driverek stb. ...
Ha az everest-es eredményeid 3.6GHz-en születtek, akkor nem mondanám olyan húde jónak. -
BiFi
csendes tag
Szasztok!
Érdekes kérdésem lenne: konkrétan:miapicsa?!
Proc csere történt a gépemben.
P4nw 2.4GHz/533 @ 2.88 cserélôdött egy E0 steppinges 3.0GHz-ás prescott-ra
a proci corefesz emelés nélkül vidáman kocog 3.6GHz-n.
Az EVEREST 2006 az alábbi értékeket adja 2x512MB memoval, amik jelenleg 5:4en futnak dualban egy IC7es alaplapban.
Mem olvasás: 5645Mb/s
Mem írás: 1859MB/s
Mem késl.: 80.4ns
CPU Queen: 2691
CPU Photo:8979
CPU Zlib: 17820
FPU Julia: 1961
FPU Mandel: 3735
Ezek jó értékek.
... és ekkor jött a pofára esés... elindítottam a 3DMark03-at
Képkártya: BFG 7600 GS OC 512MB @480/661
A régi procival 7878 pont volt.
ezzel alapon (3.0GHz) kaptam: 6988
3450MHz 7113 pont
3600MHz 7155 pont
EZMI? -
mycso
veterán
válasz
Superman #1915 üzenetére
Esetleg, ha meglesz egy stabil 250 körüli FSB, akkor próbálkozhatsz vcore fesz csökkentéssel is.
Hátha megy kevesebb fesszel is a proci és akkor hűvösebb is lesz egy picit.
Ja meg amit pár hsz-el feljebb írtam, próbáld megkeresni a ramod végét is, hátha egy jól tuningolható ramot fogtál ki és esetleg hajthatnád 1:1-ben is. -
Superman
nagyúr
No, 254-es FSB- nél már nem futott le a 3D mark 2005, hanem dobott egy hátast IRQ NOT LESS OR EQUAL hibaüzenettel.
Most még megnézem 253-as FSB-nél, aztán ha itt sem megy, akkor 252-re visszaveszem. Feszültséget nem nagyon akarok emelni már , ez az 1.5 volt is erősen fűti a processzort.
[Szerkesztve] -
Superman
nagyúr
''Milyen steppinges a procid??? E0, G1???''
Az utóbbi. Már a 254-ös FSB-t is viszi, most 3.8GHZ-en szaladgál, a feszültség továbbra is 1.5V. Kíváncsi vagyok, meddig marad stabil, mert feszültséget nem nagyon szeretnék emelni. Képzeld el, ha egy 1.5 órás netes autóverseny futanm közben 70 fokra menne fel a a processzor hőmérséklete. -
mycso
veterán
válasz
Superman #1911 üzenetére
Ilyennel már találkoztam, hogy ht-kikapcsolásánál bizonyos progik gyorsulnak, valahol vannak ilyen teszteredményeim is.
Az, hogy meddig bírja még, egy érdekes kérdés.
Először is a ram végét kéne megnézni /kiválasztod az 1:1 osztót, és szépen növeled az FSB-t, majd tesztelsz memtest86-al/
Ha ez megvan, mondjuk elszaladgál 450-470MHz-ig, akkor vagy hagyod ezen a beállításon vagy visszarakod 5:4-re, aztán megkeresed a proci végét is.
A feszültség emelés /kékhalál, nem jön be a win, újraindul a win/ általában segít ezen problémákon, de nem a végletekig --> magyarán lesz egy olyan pont ahol a procinak vége és nem megy tovább.
Milyen steppinges a procid??? E0, G1???
Ja miskolci, lehet lassan kéne csinálni egy működőképes miskolci ph-s talit. [link] -
Superman
nagyúr
mycso, kedves barátom, nagyon sokat segítettél, most már kiigazodom ezen az MSI bioson!
Jelenleg a helyzet a következő (ezeket az értékeket állítottam be és bootol a rendszer, hogy mennyire stabil, az más kérdés):
DRAM Frequency: 333 (5:4)
Adjust CPU Bus Clock: 252 (Ez 3780MHZ-et jelent.)
DDR Clock (MHZ): 403
Mivel csak 3D Mark 205 volt, ezért azon mértem és 300 ponttal többet hozott, mint az előbb, szóval a ramok most már hozzák a maximumot, sőt valamivel többet.
Terheletlen állapotban 48C a processzor.
Vcore: 1.5V
Kérdés: szerinted meddig lehet ezt fokozni még, addig esetleg, amíg a Windows dob egy hátast, kék halál formájában?
Más: én azt tapasztaltam, hogy ha a Hyper Threading-et kikapcsoloma biosban, akkor a játékok jobban futnak, több az fps (nekem mondjuk csak autószimulátorokhoz kell), de a 3D markokban is több az fps 200-al is akár. Ezt meg tudod erősíteni, vagy benéztem valamit?
Esetleg a feszültség emelése segít a Windowson, ha már nem tolerálja a tuningot, vagy ettől függetlenül, ha kékhalál, akkor ott a vége?
[Szerkesztve] -
mycso
veterán
válasz
FAkos19 #1908 üzenetére
Szió, ha az alaplapod pontos tipusát leírnád, akkor többet tudnánk segíteni.
Pl., jólenne tudni, hogy tudja-e a dualchannelt a lap, mert akkor érdemesebb 2x512MB ramot venni. /valamivel gyorsabb lenne/
Az egy northwood maos vagy prescott magos celeron??? /400 vagy 533 FSB-s, sima celeron vagy celeronD/
Ha sima, akkor ugyan a +rammal meg jobb VGA-val lesz valamennyi gyorsulás, de az a proci nem egy sebességbajnok.
CeleronD esetén, kis tuningolással egész komoly sebességtöbbletet lehetne elérni.
VGA-ból inkább a 6600-os javasolnám. -
mycso
veterán
válasz
Superman #1906 üzenetére
A CPUZ szerint az osztó fixen 3:2
Persze, mivel az éppen aktuális szorzót mutatja.
Performance Mode (na ez hiányzik pedig az alaplapi kézikönyvben benne van, mint ramtuningoló cucc és hogy nem mindegyik ram támogatja, de hogy a Kingmax sem, azt erős túlzásnak tartom)
Ezt hívják PAT-nak --> ha alapon megy a rendszered, akkor elvileg be tudod kapcsolni, tuning alatt i865PE lapoknál automatikusan kikapcsol /asus és abit lapoknál tudok erre megoldást, hogy mindíg aktív legyen/ Egyébként annyira nem nagy szám, a lényege röviden annyi, hogy a ram időzítéseket szigorítja --> gyorsulás nemigazán tapasztalható, max valami nagyon durva beállításnál, viszont ahoz már nagyon durva ramok is kellenek.
DRAM Frequency (MHZ) (Auto, 266, 333, 400, 500 Stb. értékek vannak)
És itt vannak az osztók/szorzók.
FSB : DRAM
500 --> 4:5
400 --> 1:1
333 --> 5:4
266 --> 3:2
De ha ez így van, akkor Biosból miért nem tudom megoldani? Ott 247-es FSB-nél nem megy feljebb a cucc. Ötletek?
Abit is7-nél találkoztam ilyennel, hogy biosbol egy bizonyos FSB felett megsem mukkant, viszont win alól, még jócskán lehetett húzni. Asszem ott egy bios frissítés megoldotta a dolgot. -
FAkos19
csendes tag
csáztok mivel ez az oldal egy számitogépes oldal talán ti tudtok segiteni
van nekem egy:
Pentium 4 es gépem:
--IntelCeleron 2,4 procival
----meg egy ASUS nagyon jo alaplappal
---meg 256 RAM al
---meg egy Getforce MX 440 128 bit
na itt lenne a ? sem a dologgal kapcsolatban
én szeretném tuningolni a gépemet még hozzá ugy hogy:
ATI RADEON 9550 vagy Getforce 6600 video kártya
meg vagy 2 szer 512 ram vagy egy 1 GB os ram
ja ézt azt monták a videó kártyán kivül meg a ramon kivül minden maradhat benne
ja meg egy SAMSUND DWD irót szeretnék bele rakatni
végül is enyi ha vkinek lenne egy jó ötlete vagy egy profi tapasztalat megjegyzése a témával kapcsolatban az irjon ide a fórumba vagy imailt vagy msn is ha tud és akar ott is segithetne
köszi előre is -
Superman
nagyúr
Szóval ezt a rejtélyt segíthetnél megoldani. Mire is gondolok?
A Core center MSI program nemcsak egy kijelző (hőmérséklet, egyebek, de Windows alatt manipulálni lehet vele a feszültséget, FSB-t, stb. Van egy lehetőség benne, ami kipróbálja, hogy az éppen adott beállítások mellett meddig bírja a Windows a strapát és mikor dobja fel a talpát. Ez azt jelenti, hogy csak az FSB-t növeli a progi, atöbbi (processzor feszültség, stb.) a biosbeli étékek maradnak. Nálam 253-as (!!) FSB-nél dobta fel a talpát kék képernyővel a Windows. 252-nél, 3780MHZ-en még vígan működött.
De ha ez így van, akkor Biosból miért nem tudom megoldani?Ott 247-es FSB-nél nem megy feljebb a cucc. Ötletek?
Most például szoftveresen 250-es FSB-re állítottam, az 3750MHZ és megy, persze tesztelni fogom.
persze ez még mindig messze van a 400MHZ-től, amelyen a ranmok mennek. Az időzítések most: 2.5,3,3,6.
[Szerkesztve] -
Superman
nagyúr
''Ezt, hogy osztót nem tudsz állítani hogy érted???
Nincs ilyen lehetőség, vagy ez egy bios bug --> ami miatt nemtudod használni az osztókat??''
Pontosan, nincs ilyen lehetőségem. A CPUZ szerint az osztó fixen 3:2.246-os FSB-n megy 3689MHZ-en, de 247-esnél sötét képernyő fogad. Pedig a ramok ekkor még csak 329-en járnak.
Nekem a Frequency/Voltage Controll menüpont alatt az alábbiak vannak:
Performance Mode (na ez hiányzik pedig az alaplapi kézikönyvben benne van, mint ramtuningoló cucc és hogy nem mindegyik ram támogatja, de hogy a Kingmax sem, azt erős túlzásnak tartom)
D.O.T Range (ez a dinamikus túlhajtás, MSI kártyáknál is ez van, max 10%-ot enged)
D.O.T Mode (CPU only)
CPU Ratio Selection Locked (ez nálam fixen 15X)
DRAM Frequency (MHZ) (Auto, 266, 333, 400, 500 Stb. értékek vannak)
Spread Spectrum Disabled
Adjust CPU Bus Clock (MHZ) 246 jelenleg
DDR clock (MHZ) háromszáz valamennyi jelenleg
Adjust AGP/PCI Clock (MHZ) 66/33 van beállítva, ezen kívül még két lehetőség van
Adjust Vcore yes
Vcore 1.450 jelenleg
DDR Power Voltage 1.60V
AGP Power Voltage 1.50 V
Ez utóbbi kettőt a bisoból nem lehet állítani a core Centerből Windows alól viszont igen. -
mycso
veterán
válasz
Superman #1899 üzenetére
Szió, általában amennyit a biosban beállítasz, annyit kapnak a cuccok --> a progiknak nem mindíg muszály elhinni, amit mutatnak. /bár ez a winben magasabb fesz adódhat egy rossz táp esetleg az alaplap hibájából is --> hiába állítasz be egy értéket, azt nem tudja a lap/táp tartani/
Ezt, hogy osztót nem tudsz állítani hogy érted???
Nincs ilyen lehetőség, vagy ez egy bios bug --> ami miatt nemtudod használni az osztókat??
A lapod s478-as testvérénél megvannak az osztó lehetőségek a biosban, gondolom akkor a tiedből sem maradt ki. -
robyeger
addikt
válasz
lacka1111 #1900 üzenetére
Mivel nem tudom milyen procid van(adatlapodon a konfigurációs sor nincs kitöltve), ezért csak tippelni tudok szerintem valamilyen Prescott mag lehet, ha az; akkor a ''C0'' azt jelenti, hogy elég régi sziliciumszeletből készült és mikrokód felprogramozást kapott, utóbbit valamilyen szinten tudja patch-elni az alaplap BIOS-a. Amúgy időrendi sorrendben így következnek: A0, B0 , C0 , D0, E0, G1 ; tehát időközben javultak melegedés és tuningolhatóság szempontjából. Az ''E0''-tól pl. ellátták C1E energiagazdálkodási eljárással. Egy halandó embernek ennél többet nem érdemes tudni az Intel gyári jelölési rendszeréről.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
moongoose
őstag
válasz
Superman #1898 üzenetére
Az Enterprise csillaghajó számítógépe+holofedélzet. Tapasztalt holoprogramozó vagyok.
ebből sajna nem derül ki a lapod típusa,de nekem a 865pe abit lapomnál, lehet ''akármilyen'' osztót állítani.
1:1
3:4
4:3
5:4
4:5
....stb ha, van még..
fejből nem tudom az összeset.
mycso segít..ő tudja melyik menüpont a bios-ban, az aktuális fül, amit állítani kell..
Új hozzászólás Aktív témák
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- AKCIÓ! FEHÉR ipad pro 13" M4 billentyűzet, VADIÚJ! EU-MAGYAR átvilágítós (lézeresen)
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest