- XIAOMI Smart Air Purifier 4 Compact EU - légtisztító újabb okoseszköz a lakásban
- Clickbait szülinapi sorsolás II - még drágább a clickbaited
- Optikai szál nem kell félnetek jó lesz, avagy a damil alapú hálózat
- A PC-m több mint 1 évtizedes története - AMD FX OC, 64GB RAM, ipari SSD - 1.rész
- Agglegénykonyha 15 – Néhány tavaszias recept
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- GoodSpeed: XIAOMI Smart Air Purifier 4 Compact EU - légtisztító újabb okoseszköz a lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- E.Kaufmann: Optikai szál nem kell félnetek jó lesz, avagy a damil alapú hálózat
-
1200 - 1101
5544 - 4001 4000 - 3901 3900 - 3801 3800 - 3701 3700 - 3601 3600 - 3501 3500 - 3401 3400 - 3301 3300 - 3201 3200 - 3101 3100 - 3001 3000 - 2901 2900 - 2801 2800 - 2701 2700 - 2601 2600 - 2501 2500 - 2401 2400 - 2301 2300 - 2201 2200 - 2101 2100 - 2001 2000 - 1901 1900 - 1801 1800 - 1701 1700 - 1601 1600 - 1501 1500 - 1401 1400 - 1301 1300 - 1201 1200 - 1101 1100 - 1001 1000 - 901 900 - 801 800 - 701 700 - 601 600 - 501 500 - 401 400 - 301 300 - 201 200 - 101 100 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
LeC
addikt
Egyébként kicsinyített képeket hogy tudok berakni? hogy rákattintva a nagyot lehessen megnézni?
-
LeC
addikt
-
LeC
addikt
-
Bici
félisten
-
LeC
addikt
hm, érdekes, nem tudom miért igy töltötte fel...
-
mycso
veterán
Azért 85 foknál, mert az az abszolút határ, ahol még biztonságosan leállítható a CPU.
A thremal spec, pedig a maximum hőterhelése lehet egy processzornak. Ha én pl. 70 fokon használtam volna a 630-as procimat, akkor lehet, hogy max 3 hetet bírt volna, mert jórész filmtömörítést végez a procim. És volt rá példa, hogyí egyfolytában napokig.
A 60-65 fok a még értelmes hőhatár, ahol hosszabb távon is használható marad.Hagyjad, nem tudod meggyőzni.
Használja 85 fokon a prociját, mert az úgy jobb neki./lehet ő egy inteles fejlesztőmérnök, aztán azért tudja így a tutit/ -
mycso
veterán
Super Pi [link]
MetaBench [link]
CrystalMark ALU [link]
CrystalMark FPU [link]
Ezek alatt, mind a crystalmarkt alu tesztje van, ha tudod javítsd ki a linkeket..
Ja és everestből kellett volna a cpu utáni 3 FPU teszt is, de köszi ezeket is. -
LeC
addikt
Akkor használjad 75 fokon

Az az egészséges, ha nem éri el terhelve a 70fokot.
kolega meg azt mondta ne érje el a 70fokot...én arra válaszoltam
Méghozzá, egy elég nagy hülyeséget: még nótvúd is mehet 85fokig, presscott meg alapból is magasabban kezdődik
Látogass el ide, [link] aztán keresd meg a procid és nézd meg a ''Thermal Specification''-nál megadott értéket, majd kattints rá, hogy mit is jelent.
-
törölt tag
Azért 85 foknál, mert az az abszolút határ, ahol még biztonságosan leállítható a CPU.
A thremal spec, pedig a maximum hőterhelése lehet egy processzornak. Ha én pl. 70 fokon használtam volna a 630-as procimat, akkor lehet, hogy max 3 hetet bírt volna, mert jórész filmtömörítést végez a procim. És volt rá példa, hogyí egyfolytában napokig.
A 60-65 fok a még értelmes hőhatár, ahol hosszabb távon is használható marad. -
Geli
senior tag

Méghozzá, egy elég nagy hülyeséget: még nótvúd is mehet 85fokig, presscott meg alapból is magasabban kezdődik
Látogass el ide, [link] aztán keresd meg a procid és nézd meg a ''Thermal Specification''-nál megadott értéket, majd kattints rá, hogy mit is jelent.
szerinted miért 85nél kapcsol le a bios is, abit eq is,meg az összes többi program?

azt elfelejtettem mondani hogy ic7 10fokot fölémér
szerk: termal spec 74fok
[Szerkesztve] -
mycso
veterán

-
Bici
félisten
Szerintetek, mi a jobb megoldás?
Venni mostanában egy tuning 805D procit, vagy várni egy kicsit, míg lemegy az E6300 ára?
Jelenleg egy 4.5GHz-ig húzható s478-as Prescott procim van egy fasza lappal. Ráfizetés nélkül tudnék 805D-t + lapot venni.
Oké, hogy gyorsabb a 805D, de vajon melyik tartja jobban az értékét? a s478-as tuning prescott + lap, vagy a 805D +lap?
(Mindenképpen Core2-re akarok váltani rövid/közép távon.)![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Köcccc!
Vagy lehet, hogy ismétlem ismétlem magam magam??

[Szerkesztve] -
Geli
senior tag
-
Zoza24
senior tag
szóval senki?b1 steppinges 930asokról kéne vmi info,főleg a tuningot illetően

-
westlake
félisten
a sima prescott procik szorzoja miota allithato?

-
Jimmike
tag
Szevasztok!
Kérdésem a következő:
Van egy P43,0-s Prescottom, ami ugye 15X200. Mi az a szorzó, amit szerintetetk elbírna 2x512 Corsair Cl2,5 pc3200-zal? Az alaplap ASUS P4P800 SE.
Csak elmélet alapon kérdezem, és lécci ne azt írjátok, hogy olvassam el a korábbi hsz-eket.
Előre is kösz! -
Bici
félisten
-
westlake
félisten
Igen, erre én is gondoltam, de azért kivi lennék, hogy megy-e.

Ha milliomos lennék, és nem érdekelne, hogy bukom ratja, akkor kipróbálnám...
Egyébként csak annyi lenne vele a gond, hogy nem tud a régi lap olyan kis feszültséget adni neki, vagy a szabályozhatósággal is lennének gondok?
Ha jól tudom, akkor van erre egy átalakító, nem? Itt a PH-n is teszteltek régi 479-es proccokat s478-as lapban. [link] Ha az csak annyit csinál, hogy azz az egy lábat ''átköti'' + beállítja a feszültséget, akkor a 478 lábú Core Duo procinál már csak a feszültségállítás lehet gond. De mivel a s478-as lapok is tudnak 1.4V-ot, ez felfogható tuningnak is, és emelhetjük a proci órajelét... Már csak a fesz szabályozás kérdése nyitott, meg az a kérdés, hogy hol tévedek.

[Szerkesztve]hidd mar el, a socket 479-es core 2 duo procik NEM mennek 478-as lapban.. atalakitova sem!
kiprobaltak es az lett a vegeredmenye, hogy elegett nehany ic az atalakiton -
Bici
félisten
ezt nem igazan tudom hova tenni.. tudomasom szerint nincs 479 labu processzor.. pin 479 alatt inkabb azt ertik, hogy melyik az utolso laba a procinak.. azert, ertem, hogy meiert hivak pin 479-nek, azt viszont nem, hogy akkor miert van belole pin 478-as.. kizart dolog, hogy menjen a regi lapokban.. lehetetlen.. nem megfelelo a lapok feszgeneratora..
Igen, erre én is gondoltam, de azért kivi lennék, hogy megy-e.

Ha milliomos lennék, és nem érdekelne, hogy bukom ratja, akkor kipróbálnám...
Egyébként csak annyi lenne vele a gond, hogy nem tud a régi lap olyan kis feszültséget adni neki, vagy a szabályozhatósággal is lennének gondok?
Ha jól tudom, akkor van erre egy átalakító, nem? Itt a PH-n is teszteltek régi 479-es proccokat s478-as lapban. [link] Ha az csak annyit csinál, hogy azz az egy lábat ''átköti'' + beállítja a feszültséget, akkor a 478 lábú Core Duo procinál már csak a feszültségállítás lehet gond. De mivel a s478-as lapok is tudnak 1.4V-ot, ez felfogható tuningnak is, és emelhetjük a proci órajelét... Már csak a fesz szabályozás kérdése nyitott, meg az a kérdés, hogy hol tévedek.

[Szerkesztve] -
westlake
félisten
ezt nem igazan tudom hova tenni.. tudomasom szerint nincs 479 labu processzor.. pin 479 alatt inkabb azt ertik, hogy melyik az utolso laba a procinak.. azert, ertem, hogy meiert hivak pin 479-nek, azt viszont nem, hogy akkor miert van belole pin 478-as.. kizart dolog, hogy menjen a regi lapokban.. lehetetlen.. nem megfelelo a lapok feszgeneratora..
-
Bici
félisten
tehat.. tisztazzunk nehany dolgot.. nem letezik 479 labu processzor!
ezt az elnevezest az intel azert talalta ki, hogy ''ezeket'' a procikat megkulonboztessek a valodi 479 labu prociktol.. a procifoglalat elmeletileg 500 lab fogadasara lenne kepes, de a normal lapoknal a ket utolso lab ki van hagyva.. ezek a normal 478-as lapok (pl. northwood)
aztan vannak a socket 479-es lapok, amiknel szinten csak 478 lab van ''kifurva'' es a procik is csak 478 labuak..
annyi a kulonbseg, hogy a socket 479-es prociknak egyel arrebb van az egyik labuk, mint a socket 478-as prociknak.. ezert nem is kompatibilisek egymassal.. minden centrino (dothan/banias) es merom proci socket 479-es, igy nem mennek a regi 478-as lapokban (csak amire az van irva, hogy socket 479 es merom ready..)!
egyebkent az aopen x975-ydg es az msi gt speedstar is viszi a merom procikat
[Szerkesztve]Okkés! Ez tiszta, de akkor mi a különbség a 478 pin és 479 pin Core Duo procik között? Mert az intel oldalán két különböző fajtát említenek: [link]
Melyikhez milyen lap kell?
[Szerkesztve] -
westlake
félisten
tehat.. tisztazzunk nehany dolgot.. nem letezik 479 labu processzor!
ezt az elnevezest az intel azert talalta ki, hogy ''ezeket'' a procikat megkulonboztessek a valodi 479 labu prociktol.. a procifoglalat elmeletileg 500 lab fogadasara lenne kepes, de a normal lapoknal a ket utolso lab ki van hagyva.. ezek a normal 478-as lapok (pl. northwood)
aztan vannak a socket 479-es lapok, amiknel szinten csak 478 lab van ''kifurva'' es a procik is csak 478 labuak..
annyi a kulonbseg, hogy a socket 479-es prociknak egyel arrebb van az egyik labuk, mint a socket 478-as prociknak.. ezert nem is kompatibilisek egymassal.. minden centrino (dothan/banias) es merom proci socket 479-es, igy nem mennek a regi 478-as lapokban (csak amire az van irva, hogy socket 479 es merom ready..)!
egyebkent az aopen x975-ydg es az msi gt speedstar is viszi a merom procikat
[Szerkesztve] -
Bici
félisten
Szerintetek, mi a jobb megoldás?
Venni mostanában egy tuning 805D procit, vagy várni egy kicsit, míg lemegy az E6300 ára?
Jelenleg egy 4.5GHz-ig húzható s478-as Prescott procim van egy fasza lappal. Ráfizetés nélkül tudnék 805D-t + lapot venni.
Oké, hogy gyorsabb a 805D, de vajon melyik tartja jobban az értékét?
(Mindenképpen Core2-re akarok váltani rövid/közép távon.)![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Köcccc!
-
Bici
félisten
westlake írta: szia.. ezeket a procikat is core 2 duo-nak hivjak es a conroe/allendale procik mobil valtozatai.. 478 lalbuak, DE csak az erre alkalmas lapokban mennek.. a regi 478-as lapokban NEM.. ezeket a procikat 479-es prociknak is nevezik, mert egy labuk egyel arreb van, mint a regi 478-as prociknak.. ezert sem kompatibilisak veluk
Köszi a felhomályosítást, de az intel oldalon szerepel 479 lábú, és 478 lábú változat is. Akkor a 478 lábú sem megy a lapomban? Albatron PX875P Pro 2.0 - Talán a legkésőbbi s478-as lap.
Kössz! -
Zoza24
senior tag
B1 steppinges 930-as procikról tudnátok vmi tuninghajlandóságot mondani esetleg?esetleg ha vkinek ilyen van,az irhatna eredményeket
-
mycso
veterán
westlake írta: szia.. ezeket a procikat is core 2 duo-nak hivjak es a conroe/allendale procik mobil valtozatai.. 478 lalbuak, DE csak az erre alkalmas lapokban mennek.. a regi 478-as lapokban NEM.. ezeket a procikat 479-es prociknak is nevezik, mert egy labuk egyel arreb van, mint a regi 478-as prociknak.. ezert sem kompatibilisak veluk
-
Bici
félisten
-
törölt tag
-
mycso
veterán
-
törölt tag
Megnézem azt a prescottot, ami 85 fokon stabil, és napokig üzemben marad

A northwood-nál dettó.
Még ha fölé mér az alaplap akkor is sok a 85 fok. A stabilizátoroknál is, pedig ott magasabb a hőhatár. 75 fok felett már a prescott hirtelen halál is könnyen bekövetkezhet.
[Szerkesztve] -
Geli
senior tag
A Cpu Lock Free-vel, a proci szorzóját fogod tudni állítani.
Ennek a 3.4GHz-es procinak, gyárilag 200az FSB-je, és 18x a szorzója, így jön ki a 3400MHz /18x200=3400/
A te procidnál viszont megfelelő lap/bios esetén állíthatod a szorzót 14x-re, tehát 14x200 azaz 2.8GHz-en fog menni a proci. /igazából ez valami energiatakarékoskodási funkció lenne/
Viszont emiatt nyugodtan emelhető az FSB az egekig, hiszen, ha a 14x-es szorzóhoz 243MHz fsb-t állítasz, aproci még akkor is csak alapórajelen jár.
Viszont szinkron 1:1 hajtáshoz, már komoly ramok kellenek, de ha van osztó funkció a lapodon, akkor visszosztható a ram olyan frekire, amit még bír.
A 100%terhelt állapotnál nemszabad elérnie a 70 fokot!!!70fok?
még nótvúd is mehet 85fokig, presscott meg alapból is magasabban kezdődik 
-
mycso
veterán
szia!
megnéztem a biosban amit mondtál asus p4p800e deluxe
ott át állitottam manuálra
és láss codát tudom huzni a procit
5%-os lépésekben egészen 30%-ig
nem kellsemmit sem piszkálnom, elég csak beállitani, hogy hány százalékot akarok.
a többit elvégzi a bios( vagy mi
)
mindent hozzá állit fsb, ram, cpu.
fel huztam egészen 3,3GHZ-ig!
szerinted mennyi az ami még biztonságos az én konfigomnál?
CPU:2,4GHZ Northwood FSB800, 4X512 DDR 400-as Kingmax superram cas2,5Hát, ha kézzel állítod, nem pedig ezeket a százalékos vackokat használod, akkor biztosan tovább jutnál.
Biztonságosnak az mondható, ahol minden alkatrészed, hiba és durvább melegedés nélkül 100%-os terhelésnél is tökéletesen működik. /tehát ez egy elég tág meghatározás/ -
excalibur36
senior tag
szia!
megnéztem a biosban amit mondtál asus p4p800e deluxe
ott át állitottam manuálra
és láss codát tudom huzni a procit
5%-os lépésekben egészen 30%-ig
nem kellsemmit sem piszkálnom, elég csak beállitani, hogy hány százalékot akarok.
a többit elvégzi a bios( vagy mi
)
mindent hozzá állit fsb, ram, cpu.
fel huztam egészen 3,3GHZ-ig!
szerinted mennyi az ami még biztonságos az én konfigomnál?
CPU:2,4GHZ Northwood FSB800, 4X512 DDR 400-as Kingmax superram cas2,5 -
Kari7777
csendes tag
-
mycso
veterán
Igen az FSB: RAM arányt jelenti (pontosabban RAM : FSB, mert kisebbel kell osztani és nagyobbal szorozni) és csak ez a két beállítás van, nincs más.
Ez egy Asrock 775Dual-880Pro alaplap 1.40 bios-al.
Az a baj, hogy 250FSB-nél 8:6 arányban a ramok 333*2=667MHz-et kapnának és ez sok
(már próbáltam és nem bootolt), mert DDR II 533 1GB ramom van.
Talán 667-es ramokkal 533 (azaz 8:6 arányra állítva) menne feljebb az FSB, de szerintem érdemesebb alaplapot cserélni. (én asus P5ND2 SLI lapot néztem ki az NForce miatt csak nem tudom milyen tuning beállításokat biztosít)
Esetleg valakinek tipp????
[Szerkesztve]Ja, hogy osztók nincsenek.

1:1 beállítás sincsen????
Mik vannak a biosban a ram frekinél???
A p5nd2 sli, elég jó tuning alap. -
Kari7777
csendes tag
Igen az FSB: RAM arányt jelenti (pontosabban RAM : FSB, mert kisebbel kell osztani és nagyobbal szorozni) és csak ez a két beállítás van, nincs más.
Ez egy Asrock 775Dual-880Pro alaplap 1.40 bios-al.
Az a baj, hogy 250FSB-nél 8:6 arányban a ramok 333*2=667MHz-et kapnának és ez sok
(már próbáltam és nem bootolt), mert DDR II 533 1GB ramom van.
Talán 667-es ramokkal 533 (azaz 8:6 arányra állítva) menne feljebb az FSB, de szerintem érdemesebb alaplapot cserélni. (én asus P5ND2 SLI lapot néztem ki az NForce miatt csak nem tudom milyen tuning beállításokat biztosít)
Esetleg valakinek tipp????
[Szerkesztve] -
mycso
veterán
Sziasztok!
Van egy Intel P4 640-es procim (3200MHz, 2MB L2, 800MHz FSB) és tuningolni szeretném. 3.6GHz-ig már mentem vele csak az alaplapom a ram miatt nem engedi tovább (8:6 és 10:6 arányt lehet állítani)
Van valaki aki ilyen procit tuningol? Érdekelne hogy bírná-e a 250 FSB-t a 16-os szorzóval és mekkora feszt lehet adni neki? Most 1.3-at kap Cpu Z szerint 1.36-os változat.
Itt egy kép róla:[link]
ÜdvHa a 8:6 és a 10:6 is az FSB:DRAM arányt jelenti, akkor 8:6-ra is simán állíthatpd, mert 250FSB-nél, a ramok olyan 375MHz körül fognak menni, más osztó lehetőség nincsen???
Milyen alaplapod van, milyen rammal???
[Szerkesztve] -
polisix
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Intel P4 640-es procim (3200MHz, 2MB L2, 800MHz FSB) és tuningolni szeretném. 3.6GHz-ig már mentem vele csak az alaplapom a ram miatt nem engedi tovább (8:6 és 10:6 arányt lehet állítani)
Van valaki aki ilyen procit tuningol? Érdekelne hogy bírná-e a 250 FSB-t a 16-os szorzóval és mekkora feszt lehet adni neki? Most 1.3-at kap Cpu Z szerint 1.36-os változat.
ÜdvNekem 16x244 -en megy.
-
törölt tag
Sziasztok!
ÜdvJó hűtéssel elmehetsz 1,5 voltig is.
Nekem 630 volt, az nagyon ment. -
Kari7777
csendes tag
Sziasztok!
Üdv -
mycso
veterán
Megpróbálom ''elavult'' gépemből kihozni a maximumot, & lecserélni 3.4ghz-es re a procit.
És innen huzni...
Sikerült az alaplaphoz találni CPU lock free biost,nem kis keresgetés útján.Majdnem mindenhonnan leszedték...
3.6on is stabil,de a ramok itt már nem nagyon bírják.Szerintem.
Ostoba kérdés lesz,de a CPU lock free-vel külön fogom tudni emelni a CPU frekit?
Minden esetre :
Pentium 4 Processzor 3.06GHz, 800MHz FSB, 1MB 478S Elpassz.15rugóért,ha valakit érd.jelezze.
Nekem 3.6on terheletlenül nem volt 46C-nál,alapon 38C-volt.
Köszi.
A Cpu Lock Free-vel, a proci szorzóját fogod tudni állítani.
Ennek a 3.4GHz-es procinak, gyárilag 200az FSB-je, és 18x a szorzója, így jön ki a 3400MHz /18x200=3400/
A te procidnál viszont megfelelő lap/bios esetén állíthatod a szorzót 14x-re, tehát 14x200 azaz 2.8GHz-en fog menni a proci. /igazából ez valami energiatakarékoskodási funkció lenne/
Viszont emiatt nyugodtan emelhető az FSB az egekig, hiszen, ha a 14x-es szorzóhoz 243MHz fsb-t állítasz, aproci még akkor is csak alapórajelen jár.
Viszont szinkron 1:1 hajtáshoz, már komoly ramok kellenek, de ha van osztó funkció a lapodon, akkor visszosztható a ram olyan frekire, amit még bír.
A 100%terhelt állapotnál nemszabad elérnie a 70 fokot!!! -
Daweee
őstag
Megpróbálom ''elavult'' gépemből kihozni a maximumot, & lecserélni 3.4ghz-es re a procit.
És innen huzni...
Sikerült az alaplaphoz találni CPU lock free biost,nem kis keresgetés útján.Majdnem mindenhonnan leszedték...
Ostoba kérdés lesz,de a CPU lock free-vel külön fogom tudni emelni a CPU frekit?
Minden esetre :
Pentium 4 Processzor 3.06GHz, 800MHz FSB, 1MB 478S Elpassz.15rugóért,ha valakit érd.jelezze.
Köszi.
Oszd vissza a ram-okat a biosban kisebb alapfrekvenciára, és úgy próbáldd meg!
-
ANT
őstag
És innen huzni...
Minden esetre :
Köszi.
De ha veszel egy 3.4-es példányt, amin még a szorzót is vissza tudod majd venni, akkor ahhoz szvsz még pöpecebb ramok kellenek majd!

-
the taky
csendes tag
És innen huzni...
Minden esetre :
Köszi.
-
the taky
csendes tag
Archív I.: [link]
Archív II.: [link]
Archív III.: [link]
Mielőtt rátérnénk a tuning mikéntjére, olvassátok ezt el:
Kérjük mellőzzétek az olyan kérdéseket, hogy: ''ilyen meg olyan proci meddig húzható?'', Minden rendszer egyedi, senki sem tudja, hogy meddig lehet az adott esetben húzni. ''Nem vagyunk jósok''. Ki kell próbálni mit megy bír egy adott konfiguráció. Archív témában lehet szemezgetni milyen eredmények születtek.
Hogyan tuningoljak kérdésre egy rövid válasz
A számítógép tuningolása garanciavesztésével jár, ha bizonyítható, hogy az alkatrész túlhajtás következtében ment tönkre.
Nagyon sokszor kértek itt segítséget olyanok, akik azt se tudták, hogy mi mit csinál az adott alaplap SETUP-jában. Kérünk benneteket a saját érdeketekben is, hogy mielőtt tuninghoz fogtok, tanulmányozzátok át az alaplaphoz mellékelt kézikönyvet. Elkerülhetőbbek lesznek az ehhez hasonló helyzetek. [link]
Ha tunigolni szeretnél tudd, hogy pontosan milyen alkatrészekből áll a számítógéped!!
Az Everest nagyon jó program erre a célra: [link]
És ezzel kezd:[link]
Fontos hogy a géped hűtése jó legyen. Használj jó minőségű, hatékony CPU hűtőt. A gyári ventillátorok a névleges frekvencián elegendőek, de általában max. 10% túlhajtásig képesek lehűteni megfelelően a processzort.
Javasolt a chipset (északi híd) és a memóriák hűtőbordával való ellátása is.
Elengedhetetlen kellék még a nagy teljesítményű és jó minőségű, különböző védelmekkel ellátott tápegység. A modern processzorok áramfelvétele jelentős, a tuning során ez csak nőni fog.
Amennyiben „sikerül” olyan beállításokat végrehajtani a BIOS-ban, hogy a PC már el sem indul, az esetek nagy részében lehetőség van „vészindításra”.
Kapcsoljuk ki a PC-t, várjunk 10-15mp-t (álljon meg az összes ventilátor), tartsuk lenyomva az INS gombot és így kapcsoljuk be a gépet. Ekkor általában a SETUP DEFAULT értékekkel indul el a PC, így lehetőségünk van a SETUP-ba belépve módosítani a beállításokon.
Némelyik alaplap képes észlelni hogy előzőleg nem tudott bebootolni és egy kikapcsolás-bekapcsolás után megpróbál alapállapotban elindulni.
Ha ez sem segít, az alaplap típusától függő módon (kézikönyv!) CMOS RESET-et kell végrehajtani.
A tunig alapvető lépései.
1. Szinte minden lapon lehet olyan beállítást találni, hogy „AGP/PCI frequency” vagy „AGP Ratio” valamilyen szövegkörnyezetben. Ezt bármilyen kicsike tuning előtt is vagy FIXED-re vagy 66/33-ra KELL állítani, mivel az AGP kártyák fizikailag károsodhatnak a túl magas AGP frekvencia miatt.
A PCI Express-es alaplapok közül a 915-ös lapkakészlet sajátossága, hogy nem képes valóban fixálni a PCI-e órajelét, ezért alaplaptól és a PCI-e buszon lévő eszközök típusától függően egy bizonyos FSB fölött (általában 260MHz felett) az egyes eszközök megtagadják a működést. Különösen érzékenyek a SATA kontrollerek, az alaplapra integrált Gigabit Ethernet adapterek és a VGA kártyák! A kritikus frekvencia elérésekor a VGA érzékenysége esetén be sem bootol a gép, a SATA kontroller nem látja a HDD-ket, az Ethernet kontroller egyszerűen „eltűnik”.
A 925XE és feletti lapkakészletek már garantáltan támogatják a 266MHz FSB beállítását, és a PCI Express órajel fixálási probléma sem jelentkezik
2. Mivel a memóriák sebessége (néhány speciális alaplap kivétel) szorosan összefügg az FSB-vel, ügyelni kell arra hogy nehogy a memóriák korlátozzák a tuningot. A legtöbb esetben az alapértelmezés a memóriák számára a „DRAM Ratio” 1:1, ez alaplapok függvénye, hogy mikor hogy jelölik, lásd a lentebb lévő táblázatot.
Mivel ebben az esetben pl. 250MHz-es FSB esetén a memóriák is 250MHz-et kapnak, ez 500MHz-es effektív órajelet jelent DDR memóriák esetén. Tehát csak akkor használjuk így a memóriákat, ha biztosan tudjuk: bírja a használt FSB kétszeresét!
Ha feltételezhető hogy a memóriák korlátozhatnak, célszerű az órajelüket visszaosztani.
Erre az alaplapok SETUP-jában különböző néven, de szinte mindig van lehetőség.
Nagy általánosságban az alábbi lehetőségek léteznek:
:
/a DDR memória sebbességek
100MHz-es FSB-nél (a procinak ugyebár 400):
1:1 = DDR200
3:4 = DDR266
3:5 = DDR333 (nem minden lapnál!)
133MHz-es FSB-nél (a procinak 533):
1:1 = DDR266
4:5 = DDR333
2:3 = DDR400 (nem minden lapnál!)
200MHz-es FSB-nél (a procinak 800):
3:2 = DDR266
5:4 = DDR320
1:1 = DDR400
2:3 = DDR600 (nem minden lapnál!)
/b DDR2 memória sebességek:
A táblázatot a csúcs kategóriás alaplapok lehetőségei alapján állítottam össze, tehát ha valamelyik lehetőség hiányzik a tuningolni kívánt lapról (aminek nagy a valószínűsége még prémium lapoknál is) akkor azon nem kell meglepődni. Ezek itt az „elvileg” lehetséges szorzó számok, 3 féle jelöléssel..
133MHz-es FSB-nél (a procinak 533):
1.50x = 3:2 = DDR200
2.00x = 1:1 = DDR266
2.50x = 4:5 = DDR333
2.66x = 3:4 = DDR354
3.00x = 2:3 = DDR400
3.33x = 3:5 = DDR443
4.00x = 1:2 = DDR533
200MHz-es FSB-nél (a procinak 800):
1.50x = 3:2 = DDR300
2.00x = 1:1 = DDR400
2.50x = 4:5 = DDR500
2.66x = 3:4 = DDR533
3.00x = 2:3 = DDR600
3.33x = 3:5 = DDR667
4.00x = 1:2 = DDR800
266MHz-es FSB-nél (a procinak 1066):
1.50x = 3:2 = DDR400
2.00x = 1:1 = DDR533
2.50x = 4:5 = DDR667
2.66x = 3:4 = DDR711
3.00x = 2:3 = DDR800
3.33x = 3:5 = DDR889
4.00x = 1:2 = DDR1067
3. A „DRAM timing”-ot érdemes „by Spd”-re vagy „Auto”-ra állítani
Az esetek kis százalékában a BIOS nem képes az adott órajelekhez korrekt időzítési értékeket párosítani, ekkor állítsuk a késleltetéseket kézzel a maximumra (pl. 5-5-5-15).
4. Most kezdődik a tuning. A FSB-t szépen el kell kezdeni emelni 5Mhz-es lépésekben. Ha Windows lefagy mikor egy programot elindítasz akkor vagy már rögtön kékhalállal indít akkor a jelenlegi beállításokkal átléptük azt a határt amit a rendszer még képes elviselni.
5. Ekkor 5Mhz-t vissza kell venni az FSB-ből és a rendszert különböző terhelő programokkal kell izzasztani 4-5 órát vagy még többet. Pl.: 3Dmark, Cpuburn, Prime95, (ennek használatáról itt olvashatsz bővebben [link]
Ha gond van, akkor általában hamar kiderül akkor még pár Mhz-t vissza kell venni és valószínűleg stabil lesz a rendszer.
6. Ezután meg lehet próbálkozni a memóriák magasabb órajelen való hajtásával, vagy ha ez nem megy, akkor az időzítések alacsonyabbra vételével.
7.PROCESSZOROK ENERGIAGAZDÁLKODÁSA
Ahogy egyre nőtt a processzorok(CPU) komplexitása(csíkszélességhez mérten), tehát egyre több tranzisztort tartalmaztak, úgy nőtt vele az energia felvételük és a mellékes(káros) hő kibocsátásuk is. Elsőként a mobil számítógépek világában merült fel azon igény, hogy ha egy processzor nincs vagy kevésbé van megterhelve(használati %), ezzel arányosan valahogy csökkentsék az energia felvételét és hő kibocsátását is. Ennek legkézenfekvőbb módját abban látták a gyártók, ha terheletlen állapotában a processzoroknak lejjebb veszik a szorzóját, ez által csökkentve a processzormag órajelet, következésképpen így már biztonsággal csökkenthető a magfeszültsége, ami pedig kisebb energia felvételt eredményez. Az Intel cég a szorzócsökkentésre kétféle eljárást fejlesztett ki:
Enhanced Intel SpeedStep Technology (EIST) és a
Thermal Monitor 2 (TM2)
Természetesen azért születtek teljesen más elven működő energiagazdálkodási eljárások is, amik változatlanul hagyják a processzor szorzóját; működésükre nem térnék ki, csak felsorolás szintjén pár példa:
Enhanced Halt State (C1E),
Thermal Monitor 1 (TM1),
On-Demand Clock Modulation (ODCM)
Ezen eljárásokat általában az alaplapi BIOSban, le lehet tiltani, de nem érdemes hiszen ezek a processzor túlhajtás nagyságát se befolyásolják. A TM2 eljárás ha nincs tiltva a BIOSban automatikusan működésbe lép az ezt támogató operációs rendszeren (pl. a DOS nem támogatja, de a BIOS képernyője alatt se működnek). A EIST eljárást viszont a Windows XP SP2 alatt is kézzel kell aktiválni, méghozzá úgy, hogy a Vezérlőpult / Energiagazdálkodási lehetőségek / Energiagazdálkodási sémák közül a „Minimális energiagazdálkodás”-t kell kiválasztani. Angol szakirodalom:
[link]
Ha ezek működését szeretnénk ellenőrizni vagy megfigyelni, tudom ajánlani a:
Rightmark CPU clock utility nevezetű programot.
[link]
Ezen program monitoring funkciójában láthatjuk processzorunk pillanatnyi adatait; legfelső diagrammon a magórajelét, a középső diagrammon a terheltségi állapotát és legalul a szorzó(FID) és a feszültség(VID) értékét.
[link], (mirror)[link]
Példában mutatott processzor szorzója jó látható, hogy csak két állapot között 14 és 16 között váltakozik. Ezt min. és max. szorzónak szokták hívni, természetesen léteznek már olyan processzorok is, ahol lépcsőzetesen azaz nem csak két érték(min. és max.) között ugrál a szorzó, hanem köztes értékeket is felvehet, ilyenek a Netburst architektúrájú mobil processzorok és az újabb Core elnevezésű processzorok bizonyos példányai. Eddigi tudomásom szerint a Netburst desktop processzorcsaládnál maximum kétféle szorzó állapot lehetséges min. és a max.
Végezetül mind a TM2, mind pedig az EIST eljárás működésének a feltétele, hogy a processzor, az alaplap és az operációs rendszer mindegyike tudja támogatni ezen eljárásokat. A túlhajtással kapcsolatban pedig a processzorunk stabilitását mindig 100% CPU terheltség alatt kell végezni, különben a későbbiekben érhetnek kellemetlen meglepetések automatikus szorzóváltáskor.
CPU RATIO UNLOCKED (Szorzózár feloldás) - Történeti áttekintés
Intel processzorok esetében biztos van aki már hallott szorzózár feloldásról „cpu ratio unlocked” vagy „cpu multiplier unlocked” az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez nem szorzózár feloldást jelent, hanem egy lehetőséget csak arra, hogy processzorunk szorzója terheléstől függetlenül mindig a min. értéken maradjon. Léteznek gyárilag szorzózár mentes processzorok is, ezeket „Engineering Sample” vagy „Confidential” elnevezéssel különböztetik ugyan azon típus társaiktól. A pontos megértés végett; teljesen szorzózár mentesnek azt nevezzük, mikor a néveleges teljesítményéből adódó szorzónál magasabb értékek is beállítható.
A történet onnan indult ki, hogy anno annak idején mikor megjelentek az első Prescott magos processzorok, amik természetesen még csak 478 tokozásúak voltak, 3Ghz felett már annyira meg növekedett az üzemi hőmérsékletük, hogy az Intel cég mérnökei kénytelen voltak a Northwood magoknál alkalmazott energiagazdálkodásoktól jóval hatékonyabb technológiákat alkalmazni a Prescott-ok esetében, ez lett a Thermal Monitor, aminek egy kibővített második specifikációja pedig a Thermal Monitor 2 (TM2) és a min. szorzó értékét 14-esnek választották. A bibi csak ott volt, hogy bizonyos régebbi alaplapok nem voltak képesek megvalósítani, még BIOS átprogramozással sem ezt a FID & VID modulációt, ezért az Intel a 3,2Ghz-es és 3,4Ghz-es 478 tokozású Prescott magos processzorait és elkövetkező alaplapjait úgynevezett FMB1.5 (Flexible Motherboard) jelzővel illette. Szépen telt múlt az idő és kijöttek a LGA775 tokozású Prescott magos processzorok újabb generációi. Itt a nagyobb hő terhelést úgy jelölte meg, hogy a kisebb fogyasztású processzorait (04A/05A) performance és a nagyobb fogyasztású processzorokat, amiket már ellátott TM2 technológiával is, kapták a (04B/05B) performance jelölést.
2004. szeptember 21-én(Taipei) történt egyszer, hogy az Asus kiadott egy kommünikét, miszerint mérnökeinek sikerült egy kiskaput találni, magyarán mondva átverni a TM2 eljárást alkalmazó processzorokat és akármilyen terheltség mellett is állandóan minimumon(14-en) tartani a szorzót.
[link]
Az Asus mindjárt üzleti hasznot akart kovácsolni a felfedezéséből, ezért azonnal hozzálátott alaplapjai BIOS-nak módosításához, hogy BIOS szinten fixen 14-re tudjuk állítani processzorunk szorzóját, ezt a konkurencia se nézhette tétlenül és később több alaplapgyártó(Abit, Foxconn, Gigabyte, MSI) is kijött ezzel a megoldással. Mikor az Intel rádöbbent a turpisságra, amit ellene elkövettek, hiszen a szorzóvisszaállítás közvetlenül fenyegeti az Extreme Edition(EE vagy XE) processzorainak piacát, válaszlépésként azt találta ki, hogy szoftverek számára láthatatlanná tette a TM2 eljárást, ami teljesen automatizáltan figyeli a CPU terheltséget és az alapján változtatja a szorzót min.-re vagy max.-ra. Így már bátran alkalmazta a TM2 energiagazdálkodást 04A/05A jelű alacsonyabb fogyasztású processzoroknál(pl. 541) is. Egy hátulütője azért lett a dolognak, hogy a teljesen automatizált TM2 eljárásnál hiába szeretnénk processzorunk szorzóját mindig maximumon tartani terheléstől függetlenül, ez sem lehetséges, mivel annyira ki lett iktatva minden külső tényező, hogy letiltása se oldható meg. A tiltakozások véget talán ezért kezdte jobban favorizálni az Intel a másik hasonló eljárását az EIST-et.
2005. év elején viszont újabb nagy dobással állt elő az Asus, sikerült neki az EIST energiagazdálkodást is kijátszani. A hírt nem is verték nagy dobra, sőt csendben halkan publikálták újabb szorzó visszaállítási lehetőséget.
[link]
Vélhetőleg az Intel vigyázó szemei miatt, másodsorban ellentétben a TM2-vel itt nem csak egy egyszerű BIOS átprogramozásról van szó, hanem a PCB-n azaz alaplapon bizonyos fajta elektronikai kialakítás is szükséges. Megint Intelnél volt a labda, válaszul módosított az EIST-en, míg kezdetben 14-et alkalmazott, mint minimum szorzót, a későbbiekben már ezt 12-re módosította. Ennek hatására természetesen az Asusnak is újabb elektronikai újítást kellett bevezetni alaplapjainak nyomtatott áramkörein, ahhoz, hogy a 12 szorzót is fixálni tudják. Valószínűleg ezen okok miatt, és jelenlegi tudomásom szerint kizárólag csak Asus alaplapok birtokolják ezt a fajta képességet. Az időközben megjelent Conroe architektúrájú processzorok merőben új helyzetet teremtettek processzor szorzó ügyében. Az Intel nagyvonalúan már többlépcsős EIST energiagazdálkodással látta el új Core2Dou desktop processzorait is, így az Asus természetesen megint ráharapott a dologra és az új alaplapjainál(PCB) és azok BIOS-ában már biztosította 6-tól egyesével felfelé egészen a processzor normál szorzójáig az állíthatóságot. Itt már a konkurencia is lépett valahára (pl. Abit). Mellékesen megjegyezném, hogy nem véletlen és merő jóindulat ez az EIST kibővítés a desktop(asztali) processzoroknál az Intel részéről, megtehette, hiszen, a Core elnevezésű processzoroknál közel se nyerhetünk annyi teljesítménytöbbletet a szorzó visszaállítással, mint a Netburst architektúrájú processzorokkal. Így mindjárt el is érkeztünk a következő fejezethez.
MIKOR ÉRI MEG VISSZÁBB VENNI EGY PROCESSZOR SZORZÓJÁT?
A Core2Dou processzor esetében a magyarázatot könnyen megkapjuk, ha fogunk pár memória benchmark(valós sebesség mérő) programot(pl:[link]) és lemérjük a processzorba érkező memóriaadatok valós sávszélességét, visszavet és normál szorzón, hamar rájövünk, hogy Conroe-nál, ha vissza is tudjuk venni fixen a szorzót, teljesítménybeli előnyünk nem fog származni belőle, ugyanis minden processzor architektúrának vannak határai, mind a Core-nak, mind a Netburst-nek is. Tehát minél nagyobb az alapórajelünk és kisebb a szorzónk, annál közelebb kerülünk egy a processzor számára valós memóriaadatsávszél korláthoz. Netburst tulajdonosok megnyugtatására, pontos adatom ugyan nincsen erre vonatkozólag, de legkisebb 12 szorzónál is bőven ráérünk 300Mhz FSB felett elgondolkozni a szorzóvisszaállítás hasznán.
PROCESSZOROK AZONOSÍTÁSA
Mivel az Intel sok processzor típusának megjelentetése után csak későbbi sorozatokba építette be valamelyik fejlettebb energiagazdálkodási eljárást, ezért érdemes kicsit jobban szemügyre venni a cég belső jelölési rendszerét, pontosabban mi is az a stepping? Intel a processzor magjainak időbeni változatait(javításait) az ABC betűivel és egy utána következő számmal jelöli, összesen 2db karakter, 1db betű+1db szám. Ez a javítás lehet gyártástechnológia és belső mikrokódtár(a processzor BIOS-ának is nevezhetjük)-beli változtatás. Ellentétben az alaplapoknál a processzor BIOS-a csak olvasható. Tehát ha egy processzort legyártásakor nem láttak el TM2 vagy EIST-el, akkor az utólag se vehető rá ezen eljárások támogatására. Ha éppen üzemel a processzorunk, egyszerű diagnosztikai programokkal meg is nézhetjük stepping besorolását. Pár ilyen program példaként: CPU-Z, [link]
(itt a revision mezőben láthatjuk azt a bizonyos 2karakteres jelölést.)
Everest, [link]
(itt már részletesebb és értelmezhetőbb felsorolást kaphatunk processzorunk tulajdonságairól, főként a min./max. CPU szorzóról is)
Külsőleg a processzor sapkán viszont a stepping-et nem tünteti fel az Intel, de rágravíroz egy úgynevezett 5 karakterből álló sSpec számot. Ebből viszont visszakereshető a stepping-e, ilyen táblázatokat találunk az Intel hivatalos weboldalán is: [link] vagy úgymond magán/illegális/nem hivatalos oldalakon, mint például a [link]
(példaként: SL94R, ami egy Pentium D930 processzort jelöl „B1” stepping-el)
Végezetül még egy általános megállapítás a steppingel kapcsolatban; a gyártási időben, azaz az ABC-ben minél később következő jelöléssel rendelkező processzorok jobban tuningolhatóak, mint az előzőek, mivel általában kevésbé melegednek.
TM2 eljárás kijátszhatósága
Külön felhívnám mindazok figyelmét akik nem olvasták el a történeti áttekintést, hogy az újabb kiadású processzorokban ezt az eljárást az Intel levédte vagy már bele se tette, főként a 478 tokozású processzorokra értendő. Hogy melyiknél már védett és melyiknél nem? , mivel itt külön stepping-el nem illette a változtatás tényét, maximum a dobozos verziók csomagolási dátuma adhatna támpontot, de erről konkrét információikkal nem rendelkezem. Szóval az Intel a FMB1.5 kezdeténél csak azon processzorait látta el a régi TM2 technológiával, amik már magas órajelüktől fogva hajlamosak voltak a nagyobb hő fejlődésre, ezért sajnos csak ezeknél jöhet szóba a TM2 szorzó visszaállítás lehetősége.:![[kép] [kép]](http://www.imghack.org/images/3040tabla1.jpg)
Külön felhívnám a figyelmet arra, hogy a 550 sorozatban két fajta készült, van 04A és 04B is. Kettő közül csak a 04B-nél lehet visszavenni a szorzót 14-re. Amit nem tettem a táblázatba, de érdemes megemlíteni, miszerint a Xeon processzoroknál is alkalmazta az Intel a TM2-t, méghozzá a Nocona és Irvindale magoknál, tehát ezeknél is lehet manipulálni a szorzóval. Arról nincs biztos információm, de valószínűnek tartom, hogy a legújabb duplamagos Paxville-oknál is működhet a dolog. Léteznek „F” vagy „J” jelzésű processzorok is, ebben az esetben a jelölés nem befolyásoló tényező. Nézzük a másik hozzávalót, hogy melyek azok az alaplapok, amik támogatják a szorzóvisszaállítást. Én csak Abit, Asus, Foxconn, Gigabyte, MSI márkákkal fogok részletesebben foglalkozni, de attól még más egyéb márkájú lapok is tudhatják ezt a csalafinta megoldást. Hogy nehogy egyszerű legyen a dolgunk, minden alaplapgyártó más-más névvel illette a TM2 szorzóvisszaállítást.
Abit: CPU accelerator technology
Asus: CPU lock free
Foxconn: Adjustable ratios (Ratio Free)
Gigabyte: C.A.M. (Cpu Adjustable Multiplier)
MSI: CPU ratio unlock
De sajnos ezt sokszor nem tüntetik fel külön az alaplap jellemzésekor és míg esetleg régebbi BIOS verzióknál külön menü sor volt erre, (High/low vagy Yes/No), addig általában az újabbaknál egyszerűen a cpu szorzó kijelző sorában lévő gyári(default) értéket lehet átbillenteni 14-re vagy csak a megfelelő processzor használatakor jelenik meg a BIOSban az ezzel kapcsolatos választható opció. Sokszor még az alaplap felhasználói kézikönyvében (user manual) se hajlandó a gyártó feltüntetni, ami pedig mindig letölthető PDF fájlként a gyártó weboldaláról. Biztosabbra talán úgy mehetünk, ha megpróbálunk mélyebben bele lesni a BIOSba. Ehhez két programot tudok javasolni, egyik az AWARD,
[link]
a másik pedig az AMI bios fájlok szétbontásához szükséges.
[link]
Adatbázisszerűen vannak általában letárolva a menük és opciók megnevezései. Így a rejtett megnevezések is megtalálhatók, nem szükséges hozzá a megfelelő processzor.
Nézzük a régebbi alaplapokat, részletesebben kezdjük is a sort a 478 tokozású lapokkal, mivel az Asus volt az első ki erre rájött, ezért a következő alaplapjai biztosan támogatják:
P4C800-E Deluxe,
P4P800-E Deluxe,
P4P800 SE
P4P800-X
P4GD1
Ezeken kívül támogathatják olyan lapok is, ha hivatalosan gyárilag nem is, olvastam úgynevezett mod-olt BIOS-okról, ahol élelmes vállalkozó kedvű programozók kibővítették az alaplap BIOS-át ilyen jellegű Thermal Monitor2 funkciókkal. A továbbiakban térjünk át a LGA775 tokozású alaplapokra:![[kép] [kép]](http://www.imghack.org/images/1515tabla2.jpg)
Amik időrendi sorrendben ezen táblázatban szereplő alaplapok után adtak ki a cégek, nagy valószínűséggel tudják a TM2-s szorzóvisszavétet, de persze vannak kivételek is, mint pl: Foxconn NF4SLI7AA-8EKRS2. Vannak olyan lapok is, aminek jóval később került a BIOS-a módosításra a gyártó által. (pl. Abit IC7 lapok)
EIST eljárás kijátszhatósága
Míg a TM2 eljárás kijátszásánál megfelelő processzort volt nehéz találni és könnyebb volt alaplapot, itt az EIST-nél pont fordítva és a szorzóvisszaállításra alkalmas alaplapra nehéz ráakadni. Kezdjük a könnyebb részével az erre alkalmas processzorokkal:
14x-es szorzóvisszavéttel látták el az összes(mind 04A,mind 04B) „N0” steppinges Pentium4 6x0 processzorokat (Prescott), részletesebben sSpec szám szerint:
SL8AB, SL7Z9, SL7Z8, SL7Z7, SL7Z5, SL7Z3
(a D805 processzor korai példányait is ellátták EIST energiagazdálkodással, aztán steppingváltás nélkül kivették belőle, itt is csak a csomagolás dátuma segítene, de erről nincs információm)
13x-es szorzóvisszavétre képesek az első kiadású Pentium4 6x1-ek (Cedar Mill):
SL8WJ, SL8WH, SL8WG, SL8WF
12x-es szorzóvisszavétre képesek a későbbi kiadású „R0” steppinges Prescott magok:
SL8Q7, SL8Q6, SL8Q5, SL8PZ, SL8PY, SL8UP, SL8QB, SL8Q9
Továbbá minden (Presler magos)PentiumD, ami „C1” és „D0” steppinges, a 9x0 processzorok közül a SL95X, SL95W, SL9K8, SL95V, SL9AP, SL9K7 és mindegyik 9x5 processzor;
SL9KB, SL9DA, SL9KA, SL9QR, SL9D9, SL9QB, SL9QQ
(habár a „D0” steppingeseket nem volt alkalmam személyesen kipróbálni, de szerintem nem lehet gond)
Nézzük a problémásabb részt az EIST-el kapcsolatban az alaplapokat. A leírás elején említettem, hogy jelenlegi tudomásom szerint csak Asus lapok képesek a Netburst processzorok EIST féle energiagazdálkodásának kijátszására, kivételt képez az első generációs NVIDIA chipsetes P5ND2-es lapok. Itt sajnos mindjárt két részre bonthatjuk az EIST szorzóvisszavételt, vannak a Core2Dou processzorokat még nem támogató alaplapok, ezekkel lehet az előbbiekben felsorolt Netburst processzoroknak visszavenni a szorzóját, méghozzá olyan módon, hogy a BIOSban az Advanced menüben/ a CPU Configuration almenüben/ a Intel(R) Speedstep Technology opciót „minimum speed”-re kell állítani.
[link], (mirror) [link]
A windows-ban ne kavarjon be senkit, hogy sok program még a nem létező max. szorzóra számolja a processzor magórajelét, tudom javasolni az előzőekben már megemlített CPU-Z programot, mert az mindig helyesen mutatja.
[link], (mirror)[link]
[link], (mirror)[link]
Visszakanyarodva a lapokhoz, sajnos az sem mindegy, hogy milyen reviziós alaplappal van dolgunk, hiszen a nagyon régi lapoknál előfordulhat, hogy fixen csak a 14-es szorzóvisszavételre képesek, 12-re nem. Az újabbak, amik már támogatják a Core2Dou-t, pedig nem képesek a Netburst processzoroknak visszavenni a szorzóját, csak a Core2Dou processzoroknak. Gondolom nem csak bennem vetődik fel a kérdés, miért van ez? Az én feltételezésem szerint talán elektronikailag nem összeegyeztethető egy alaplapon a két külön architektúrájú(Netburst és Conroe) processzorok szorzókijátszása. Külön érdekesek azon alaplapok, amiknek kezdeti revíziói még nem tudták kezelni a Core2Dou processzorokat, csak később készítették fel rá, mint pl. a P5LD2. , ahol köztudott, hogy 2.01G revíziótól kezeli a Core2Dou-t. Tehát az én 1.02 rev. lapomnál csak;
1207 ver. BIOS-al tudom fixen levenni a Netburst processzorom szorzóját, a
1503ver. BIOS-nál, hiába választható ki a „minimum speed” funkció már nem működik, marad a CPU szorzó a maximumon, a
1702 ver. BIOSnál pedig már csak engedélyezni vagy tiltani lehet a Speedstep-et, viszont 2.01G rev. lap-tól állíthatjuk a Core2Dou processzorok szorzóját 6-tól egyesével a max.-ig.
Tehát ha Asus alaplapod nem támogatja a Core2Dou processzorokat és a Intel(R) Speedstep Technology opciónál nem jelenik meg a „minimum speed” funkció, akkor érdemes a BIOS verziókban visszafelé haladva, megkeresni azon verziót, amivel már fixen vissza tudjuk venni Netburst processzorunk szorzóját.
Lehet, hogy ezen írásom több kérdést vet fel, mint választ a témával kapcsolatban, ezért is kérném a segítséged, ha bármi mást vagy újat tapasztalsz a leírottakhoz képest vagy pontosítani, kiegészíteni szeretnéd kérlek email-en vagy privát üzenetben jelezd felém.
*****************************************************************************************************
Példa.:
3GHz-es P4-es procit húztunk (800MHz-es FSB). Kiindulásnak 5:4-es beállítással kezdtünk a memóriának (320MHz), DDR2 memória esetén 1.5x szorzóra állítsuk (3:2 arány).
258MHz-en bizonyult stabilnak a processzor. Ekkor a memória 412MHz-en ment, ezt valószínűleg bármelyik „utcai” RAM modul elviseli.
A memóriák órajelének osztóját 1:1-be állítva ennél az FSB-nél a memóriák már 516MHz-en megy…ezt nem biztos hogy bírni fogja.
Ellenben ha mondjuk levisszük az FSB-t 245MHz-re, akkor 490MHz-en már megy a rendszer.
Ekkor benchmarkokkal illetve a használni kívánt alkalmazásokkal dönthetjük el hogy mi adja számunkra a jobb teljesítményt:
a CPU=258, RAM=412 beállítás, vagy pedig a CPU=245, RAM=490 párosítás?
A tapasztalatok azt mutatják, hogy kimagasló tuning potenciállal rendelkeznek a „telekondis” Northwood magok, az E0 steppinges Prescott magok, és a 6xx sorozat N0 steppinges tagjai
Procikereső: [link]
By Rover623 & Rez_Grof & robyeger
Köszi a kiigazítást,ez most tényleg jól jött.
És innen huzni...
Minden esetre :
Köszi.
-
Attisg
csendes tag
Pontosan ez.
Én is erre a megállapításra jutottam.
Köszönöm a segítségeteket, majd cserélem egy dual chanel-es lapra és megírom a változást.
[Szerkesztve] -
excalibur36
senior tag
-
LeC
addikt
-
mycso
veterán
A lapod így néz ki, ugye vagyis ez a te lapod???
![[kép] [kép]](http://www.tecstore.net/images/p4s800.jpg)
Ha igen, akkor nem támogatja a DC-t
Akkor ahogyan sejtettem, emiatt kevés az írás/olvasás/másolás értéke. -
LeC
addikt
Ezek szerint sajna a lapod nem támogatja a Dual Channelt

De ha írsz nekem egy pontos alaplap tipust, akkor megnézem biztosra. -
Attisg
csendes tag
A Dual channelt én is ugy oldottam meg hogy az egyik ramot a Dimm1-be raktam a másikat a dimm3-ba!Nekem pl:.van Két zöld slot egymás mellet és két Lila egymás mellett az egyik ramot az első zöldbe raktam a másikat az első Lilába raktam és amikor bejön a Bios akkor ez van kiirva Dual channel,Liner -Mode!
vagy megnézheted az everestbe is vagy a CPU-Z-ba is!Probálgasd! 
Sem a gép indítás elején, sem a CPU-Z/Everest, sem a kézikönyv nem irja a dual chanel-t.
A ramokat 3 sockets-ba tudom tenni, próbaként átraktam dimm2-ből dimm3-ba de így sem változott semmit.
Ezek szerint alaplapot kell cserélnem.
-
LeC
addikt
Valszeg ezek az integrált cuccok nem bírják a tuningot, hallottam már olyat hogy az integrált hálokártya mondta be az unalmast tuning miatt.
De nézd meg terhelés alatt is a procit, pl prime95-el, vagy cpu burn-el hogy bírja-e. -
Cumulus
tag
47-fok alapjáraton sajnos!
De visszaraktam mindent a BIOS-ban defaultra mert ha huzom az FSB-t akár 1 MHZ-t is már nincs a windowsban hangkártya!Integrált van az alaplapomon és egyszerüen eltünik ez miatt!
De miért???

[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
LeC
addikt
A Dual channelt én is ugy oldottam meg hogy az egyik ramot a Dimm1-be raktam a másikat a dimm3-ba!Nekem pl:.van Két zöld slot egymás mellet és két Lila egymás mellett az egyik ramot az első zöldbe raktam a másikat az első Lilába raktam és amikor bejön a Bios akkor ez van kiirva Dual channel,Liner -Mode!
Így van, dimm1 és dimm3-as slotba kell pakolni (nálam is igy van) és akkor müxik a dual channel.
-
Cumulus
tag
-
LeC
addikt
A Bios-ban 133-as FSb van irva azt felvittem 166-ra igy megy 3.66GHz-en nem merem tovább emelni mert igy is 47 fok-os.Ez nem sok?
Kiprobáltam hogy mit tud az everest ultimate editionban:Mem.Olvasás:6530MB/sec ez jó vagy rossz?
Gyári Intel hűtö van rajta rézmagos.A ramok igy mennek 400Mhz
.Amugy alap FSB-n csak333-on miért? 
47 fok az még nem vészés, de terhelve ennyi vagy alapjáraton?
-
LeC
addikt
-
LeC
addikt
szia!
hát nemjutottam semmire...
látom az fsb.t, de nem lehet hozzányulni(inaktiv)
nincs olyan progi amivel meglehet csinálni ezeket?
Biosban tuti lehet állítani, csak rakd át manual-ra, gondolom most defaul-ra van állítva és azért nem tudod változtatni!
-
Attisg
csendes tag
Ez tényleg nagyon kevés. /olyan 6k körül kéne lennie/
A procid, biztosan 800FSB-n, 3GHz-en megy???
A ramok biztos 400MHz-en mennek???
Ha igen, milyen időzítésekkel????
A lapod támogatja a Dual Channelt??
Ha igen, akkor úgy vannak berakva a ramjaid, mennek dualban???
/szerintem ez a dual channel hiánya miatt van, de majd meglátjuk/
Ja CPU-z vel nézd meg.3 GHZ fut és 800 FSB-n ez biztos.
A ramok is 400 MHz-en mennek.
De ezt a dual channel-t nem vágom,
honnan tudom megnézni! -
excalibur36
senior tag
-
Cumulus
tag
A Bios-ban 133-as FSb van irva azt felvittem 166-ra igy megy 3.66GHz-en nem merem tovább emelni mert igy is 47 fok-os.Ez nem sok?
Kiprobáltam hogy mit tud az everest ultimate editionban:Mem.Olvasás:6530MB/sec ez jó vagy rossz?
Gyári Intel hűtö van rajta rézmagos.A ramok igy mennek 400Mhz
.Amugy alap FSB-n csak333-on miért? 
-
mycso
veterán
Ez tényleg nagyon kevés. /olyan 6k körül kéne lennie/
A procid, biztosan 800FSB-n, 3GHz-en megy???
A ramok biztos 400MHz-en mennek???
Ha igen, milyen időzítésekkel????
A lapod támogatja a Dual Channelt??
Ha igen, akkor úgy vannak berakva a ramjaid, mennek dualban???
/szerintem ez a dual channel hiánya miatt van, de majd meglátjuk/
Ja CPU-z vel nézd meg. -
Attisg
csendes tag
-
mycso
veterán
Hi!
Kicseréltem a gépemben (P4S800, 2*512MB 400MHZ) a 2.4 Celeront egy Pentium 4 S478 3 GHz / 800MHz / 1MB procira. Újratelepítés után everestben csináltam egy sebességmérést és a memória olvasásra 30xx MB/mp eredmény született, ezt rém kevésnek találom mivel a 2.4 celeron alapból kb 100 MB/mp kevesebbet tudott.
Na most mit csináljak?Melyik everest verzió???
-
Attisg
csendes tag
Hi!
Kicseréltem a gépemben (P4S800, 2*512MB 400MHZ) a 2.4 Celeront egy Pentium 4 S478 3 GHz / 800MHz / 1MB procira. Újratelepítés után everestben csináltam egy sebességmérést és a memória olvasásra 30xx MB/mp eredmény született, ezt rém kevésnek találom mivel a 2.4 celeron alapból kb 100 MB/mp kevesebbet tudott.
Na most mit csináljak? -
LeC
addikt
Sziasztok!
Szeretném én is tuningolni a procimat!Alaplapom MSI 865PE Neo2-P Platinum Edition,
Procim:Intel Celeron D 345 3.06Ghz/256/533,ram:2*256DDR400(DUAL Channel)!
Gyári Intel rézmagos hűtő van rajta!Mennyire tuningolhatnám fel a procimat?És mennyi lenne az a hőmérséklet amit meg szabad még engedni(alaplap,Cpu)?
Hát kezd el emelgetni az fsb-t, adj neki egy kis feszt. De figyeld hogy 70 fok fölé ne nagyon menjen.
-
Cumulus
tag
Sziasztok!
Szeretném én is tuningolni a procimat!Alaplapom MSI 865PE Neo2-P Platinum Edition,
Procim:Intel Celeron D 345 3.06Ghz/256/533,ram:2*256DDR400(DUAL Channel)!
Gyári Intel rézmagos hűtő van rajta!Mennyire tuningolhatnám fel a procimat?És mennyi lenne az a hőmérséklet amit meg szabad még engedni(alaplap,Cpu)?
-
LeC
addikt
-
LeC
addikt
-
Daweee
őstag
-
LeC
addikt
Azt mondják 10%-os emelés az még baratságos.
De biztos 1.6V az alapfesze a procidnak? Megnézted biosban is? mert nekem egy 3,2-es nw-m van és annak is csak 1.55 az alapfesze. -
Daweee
őstag
Hy!
Van egy 2.4-es celeronom, northwood maggal, 100-as FSB-vel, és 1.6V-os alapfesszel (cpu-z szerint)
Sikerült szerezni hozzá egy tuningbarát lapot, és arra lennék kíváncsi, hogy meddig emelhetem a feszültséget gond nélkül.
Válaszokat előre is köszi! -
LeC
addikt
-
LeC
addikt
sziasztok!
segitséget kérek proci tuningban
szeretném emelni az órajelét, de nem tom, hogy kell!
konfig: INTEL P4 2,4GHZ 800FSB(everest szerint a valódi órajele 3,6GHZ)
Alaplap: Asus P4P800E Deluxe
Ran:4X512 Kingmax Superam Cas:2,5Keresd meg a biosban a proci beállításait, és emeld meg az fsb-t.
Nálam ez a legelső menü, nem tudom asus lapban ennek mi lehet a neve. -
mycso
veterán
Hát ha már tuningról van szó, akkor fesz csökkentés + tuning

Alap ~40 fok körül, most 2 prime közben ~53fok körül /alapfeszen-alap órajelen full terhelve 63-65fok
/![[kép] [kép]](http://jeghegy.uw.hu/D805/cpuz3g.png)
Ez most egyelőre csak pici tuning.
Várok a prime-val vagy egy órát, aztán ha nem hibázik akkor húzok fsb-t emelni!
[Szerkesztve] -
excalibur36
senior tag
sziasztok!
segitséget kérek proci tuningban
szeretném emelni az órajelét, de nem tom, hogy kell!
konfig: INTEL P4 2,4GHZ 800FSB(everest szerint a valódi órajele 3,6GHZ)
Alaplap: Asus P4P800E Deluxe
Ran:4X512 Kingmax Superam Cas:2,5 -
Panyi
csendes tag
-
apro
senior tag
Persze annál jobb, minél magasabb órajelen megy a ram, minél kisebb késleltetéssel.
De feltételezem, a te eredményeid nem a 2.0-ás everesttel készültek /ez egy nagyon régi everest, és ha megnézed, annak a listáján a 2. vagyok --> tehát az egy nagyon jó eredmény --> a régebbi verziók más-más eredményt adnak/ --> egyébként ennél a 2.0-ás verziónál, az olvasásom: 7182 volt!!
Egyébként itt egy kis mérés egy nemolyan régi everesttel, mostmár nem mondhatod, hogy gyenge az eredményem: [link] [link]
A mostani verzió, meg talán még többet ad asszem az írásra.
Ja és természetesen ahoz azért már valami durva ram is kell, hogy 250FSB-nél 5:4-ben járasd a ramot --> ~625MHz

Alapon, volt hogy énis 500-on járattam a ramokat /5:4/ --> természetesen ez gyorsabb.
[Szerkesztve]köszi szépen értem igy már nemsemmi
hali -
mycso
veterán
hali mycso
azt szeretném kérdezni tőled ,hogy miért jo hogx 1:1 arányban vannak a ramjaid
nekem, ha megnézed
majdnem ugy az a lap,proci?. de nekam aramok 5:4 arányban vannak
és a teszt eredményak duplája a tiédnek
nekem irás 4966 mb/mp
olvas 6113 mb/mp
késlelt 85,6
ez igy nemjobb ezt szeretném kérdezni vagy lehet hogy hűlyeséget kérdezek?
hali( igaz nekem telj terh 61C a proci hőfok / 1.4v al
[Szerkesztve]Persze annál jobb, minél magasabb órajelen megy a ram, minél kisebb késleltetéssel.
De feltételezem, a te eredményeid nem a 2.0-ás everesttel készültek /ez egy nagyon régi everest, és ha megnézed, annak a listáján a 2. vagyok --> tehát az egy nagyon jó eredmény --> a régebbi verziók más-más eredményt adnak/ --> egyébként ennél a 2.0-ás verziónál, az olvasásom: 7182 volt!!
Egyébként itt egy kis mérés egy nemolyan régi everesttel, mostmár nem mondhatod, hogy gyenge az eredményem: [link] [link]
A mostani verzió, meg talán még többet ad asszem az írásra.
Ja és természetesen ahoz azért már valami durva ram is kell, hogy 250FSB-nél 5:4-ben járasd a ramot --> ~625MHz

Alapon, volt hogy énis 500-on járattam a ramokat /5:4/ --> természetesen ez gyorsabb.
[Szerkesztve] -
apro
senior tag
hali mycso
azt szeretném kérdezni tőled ,hogy miért jo hogx 1:1 arányban vannak a ramjaid
nekem, ha megnézed
majdnem ugy az a lap,proci?. de nekam aramok 5:4 arányban vannak
és a teszt eredményak duplája a tiédnek
nekem irás 4966 mb/mp
olvas 6113 mb/mp
késlelt 85,6
ez igy nemjobb ezt szeretném kérdezni vagy lehet hogy hűlyeséget kérdezek?
hali( igaz nekem telj terh 61C a proci hőfok / 1.4v al
[Szerkesztve] -
mycso
veterán
LoL Hát valljad

Az a baj, hogy alap hőfokos képem nincsen, mert mindíg csak az adott progiról csináltam screent.
De itt egy screen 3@3.75GHz@1.5V kisebb terhelés után 42 fok [link]
Tehát ebből nagyjából következtethetsz/vallhatsz arra, hogy alapórajelen, idle állapotban mennyi volt a proci hőfoka.
[Szerkesztve] -
hati
addikt
-
mycso
veterán
-
LeC
addikt
Pont ezért írtam, hogy létezik belőle 5 tipus.
Nekem volt E0 és D0 is belőle.
E0 a kis gagyi cm hűtővel alapon 34-5 fok, full terhelve 4x.
A D0 vízzel alapon 40 környékén volt.
Tehát ha konkrétan E0 procit tud venni, ráadásul SL7PM, akkor az nem melegszik és szanaszét húzható /persze jó rammal+lappal/Hát most árulnak G1 steppinges prescottokat HW piacon, srác azt mondja hogy 4ghz-et viszik simán.
-
hati
addikt
Tehát ha konkrétan E0 procit tud venni, ráadásul SL7PM, akkor az nem melegszik és szanaszét húzható /persze jó rammal+lappal/Nálam E0 és 48-50C alapon (visszavett venti fordulatszámmal), 62-64C terhelve, freezer4-el hűtve, Abit IS7 lapban (fölémérne?)
[Szerkesztve] -
mycso
veterán
Tehát ha konkrétan E0 procit tud venni, ráadásul SL7PM, akkor az nem melegszik és szanaszét húzható /persze jó rammal+lappal/ -
mycso
veterán
Ha akarsz az összehasonlításhoz egy 6xx-es prescottról is eredményeket, szívesen segítek, bár nekem 267-en van meg a 4 Giga...
Bár eddig stabilan még csak 262-n használtam, az volt az előző lapom vége, az új lapommal meg valami gáz volt, de rájöttem, hogy csak aluladagolja a feszt, elég rendesen... Tegnap alapfesz alatt meg volt a 4 Giga, csak belefagyott a bootba... 
Hát az igazi egy 640-es proci lenne, mert alap 3.2GHz-es eredmények kellenének, és húzott 4GHz/250FSB/ eredmények.
-
LeC
addikt
én inkább a northwood magosat ajánlanám

de ha növekvő gázárakat figyelembe vesszük, akkor télen a prescott magos proci egész jó alternatív megoldás fűtésre
-
hati
addikt
-
GiXXXer
tag
A játékokat is bírni fogja, persze nem mindegy, milyen videókarit hajtasz meg vele... Egy x1900 CF-höz, vagy egy 7950 GX2-höz már édeskevés...

Bár gondolom, hogy a 2x ezres proci mellé nem fogsz 100+-t költeni vidkarira... -
Panyi
csendes tag
-
Joces
senior tag
Jó az a 805d...
Nekem is van egy, az megy 4ghz-en vízzel, minimális feszemeléssel...
[Szerkesztve] -
Joces
senior tag
-
mycso
veterán
Azt szeretném kérdezni hogy ez a proci jó-e vagy sem!
Hát ez egy nagyon költői kérdés.
Mihez képest jó vagy rossz??
Mire szeretnéd használni??
Egyébként létezik ebből a prociból 5 tipus is és mind különböző picit. -
Panyi
csendes tag
Hellosztok!
Én most szeretnék venni egy Pentium procit.
INTEL P4 3.0GHZ/800/478/OEM. 1M PRESCOTT
Azt szeretném kérdezni hogy ez a proci jó-e vagy sem!
Abit IS7/E2 lapom van.
Aki tud erről a prociról valamit az írjon.
Köszi előre a segítséget! -
GiXXXer
tag
Énis próbálkozok

Itt futtattam egy everest rendzerstabilitás tesztet, ott nem volt gond.
Viszont, ha lejebb állítottam a feszt akkor fagyott.
Ezt is már progival kellett, mert a biosból csak ez megy: [link]
De most hagytam is ezen már megint.
Jelenleg gyári coolerrel használom, aztán melegszik nagyon.
Ami érdekes, hogy eddig 48 környékén volt alapon, most meg ettől a kb ~0.2volttól egy jó 10-est esett a proci hőfoka

mod.: hopp most nézem, ahogy belinkeltem a képet, hogy nem 133FSB-vel megy a procim. Annyira kevés a volt, hogy nembírja 133-on járatni????
[Szerkesztve]Bizony, nekem is stabil 30 fok a proccom alapon, mert annyira van beállítva a hűtőm...
Most épp 500 körül forog, sokszor le is áll... de próbálkozok még... 
-
mycso
veterán
Ha nem lenne értelme, nem csinálnám...
Még majd azt akarom kipróbálni, hogy a legalacsonyabb feszen, azaz 0,8375-ön milyen órajellel stabil a gép, és ott milyen gyors... Letöltésre, zenére biztos elég, és akkor nem akarná anyám a villanyóra korongjával átvágni a torkom...
Mindjárt neki is esek...Énis próbálkozok

Itt futtattam egy everest rendzerstabilitás tesztet, ott nem volt gond.
Viszont, ha lejebb állítottam a feszt akkor fagyott.
Ezt is már progival kellett, mert a biosból csak ez megy: [link]
De most hagytam is ezen már megint.
Jelenleg gyári coolerrel használom, aztán melegszik nagyon.
Ami érdekes, hogy eddig 48 környékén volt alapon, most meg ettől a kb ~0.2volttól egy jó 10-est esett a proci hőfoka

mod.: hopp most nézem, ahogy belinkeltem a képet, hogy nem 133FSB-vel megy a procim. Annyira kevés a volt, hogy nembírja 133-on járatni????
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
-
1200 - 1101
5544 - 4001 4000 - 3901 3900 - 3801 3800 - 3701 3700 - 3601 3600 - 3501 3500 - 3401 3400 - 3301 3300 - 3201 3200 - 3101 3100 - 3001 3000 - 2901 2900 - 2801 2800 - 2701 2700 - 2601 2600 - 2501 2500 - 2401 2400 - 2301 2300 - 2201 2200 - 2101 2100 - 2001 2000 - 1901 1900 - 1801 1800 - 1701 1700 - 1601 1600 - 1501 1500 - 1401 1400 - 1301 1300 - 1201 1200 - 1101 1100 - 1001 1000 - 901 900 - 801 800 - 701 700 - 601 600 - 501 500 - 401 400 - 301 300 - 201 200 - 101 100 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- BMW topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- E-book olvasók
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

De visszaraktam mindent a BIOS-ban defaultra mert ha huzom az FSB-t akár 1 MHZ-t is már nincs a windowsban hangkártya!Integrált van az alaplapomon és egyszerüen eltünik ez miatt!