- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Dany007: Kiakasztó frissítések
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rez_Grof
őstag
válasz
raskolnikoff #698 üzenetére
Igen jól számoltál. Addig elfogadható ameddig elindul a géped, tovább egy lépéssel se.
-
Rez_Grof
őstag
válasz
raskolnikoff #696 üzenetére
Most még jó a 5:4, de ha tovább emeld az fsb-t akkor a 333Mhz ram miatt le kell tenned 3:2-re.
-
raskolnikoff
őstag
nekem több beállítás is van
5:4
3:2
2:1
1:1
by spd
namost akkor nekem melyik is kell????? -
mycso
veterán
válasz
robyeger #691 üzenetére
Egyébként neked is teljes mértékben igazad van.
Meg kicsit én is bekevertem a dolgokat.
Az asusomnál az időzítésnél volt ''by SPD'' és a ram frekinél ''Auto'' lehetőség.
Viszont az IS7-emnél a ram frekinél volt ''by SPD'' --> viszont amit leírtam, az ide teljes helytálló. [link]
Mivel ic7-e van, ezért nála is ez a helyzet. -
0Li
senior tag
válasz
raskolnikoff #692 üzenetére
Sztem bőven húzhatsz rajta még 10%-ot! Intel bírja
-
Rez_Grof
őstag
válasz
raskolnikoff #692 üzenetére
Hát szerintem ennyi tuninghoz még nem kell feszt emelni. A most wanted mellé pedig indits el egy prime95öt, mert úgy lesz mind a két szál leterhelve teljesen. (Kicsit melegebb lesz a proci
)
-
raskolnikoff
őstag
Abit IC7 van. (és Northwood HT 3.0 GHz)
Szóval magyarán szólva a memória freq kisebb lesz ha 5:4-ről 3:2-re állítom by my own hand.
Ez szükséges ugye?
Jelenlegi adatok: 220 FSBx15= 3.3 GHz.
Feszt adtam neki egy egységnyit (ez asszem 0.125V és most ha jól tudom valahol 1.55V körül jár)
A memóriák 333-on mennek (addig amig nemsokára lecserélem az egyiket 400-asra és akkor mindekettő 400) Ehhez kéne egy jó beállítás a FSB: DRAM-mal.
Gyári hűtés van, a proci egy alapos Most Wanted után sem nagyon megy 50 fok fölé.
köszi a hozzászólásokat!
[Szerkesztve] -
mycso
veterán
válasz
robyeger #689 üzenetére
Kis kieg.: a by SPD alatt szerintem arra gondol, hogyha nem ő állítja, hanem úgymond ''auto''-n van./asszem nekem az asusnál is by spd volt a neve/
Ilyenkor, ha 200FSB a proci, akkor 1:1, ha 100 vagy 133FSB, akkor általában 4:5 FSBRAM arányt használ.
Vagy, ezeket tudod kézzel is állítani. -
robyeger
addikt
válasz
raskolnikoff #688 üzenetére
a by Spd, a memória időzítésekre vonatkozik, pl. egy sort hány órajel ciklus alatt ér el vagy egy oszlopot stb... az FSB : DRAM arány az más dolog. Egy memóriának van órajele, sebessége, hogy egy már megtalált adatot milyen gyorsan jutatt el a chipsethez, míg a időzítés, hogy milyen gyorsan lapozza fel, magyarán keresi meg a kiválasztott adatot. A memória és chipset közötti sebességet(dram) lehet aránypárral felirni a chipset és processzor közötti sebességhez(fsb), ezt jelölik (FSB : DRAM)-nak.
[Szerkesztve] -
raskolnikoff
őstag
kérdés nohheinmal:
tehát visszaosztás alatt azt értjük, hogy pl 5:4-ről 3:2-re vissza kell venni?
Nekem most by Spd-en van, ez azt jelenti hogy arányosan kezeli a visszaosztást? -
robyeger
addikt
Próbáld ki a sajátod, minden proci kicsit más és más
Indítsál el pl. egy Everest v3.0 stabiliti tesztet és AI. Booster progi segítségével növeld addig a CPU voltage-t, míg a proci hőmérséklete meg nem haladja a 65C. (ez lesz a hűtésed és jelenlegi szoba hőmérsékleted mellett még biztonságosan adható maximális proci fesz), aztán olvas el a topic első hsz-t, mert
1. fixálni kell PCIE/PCI órajeleket
2. FSB : DRAM arány megválasztása és DRAM timing kézzel beállítása
3. CPU FSB emelése (akár AI Booster-el), amíg pl. az Everest stability teszt hibát nem jelez vagy ki nem fagy a rendszer.
4. 266Mhz FSB felett: cpu termination volatge, MCH, ICH feszültségek emelése (a chipset hőmérséklete se haladja meg a 60C!!)
[Szerkesztve] -
Zjunior
veterán
CSá all!
Van vkinek Intel D930-as procija?MEddig lehet húzni gyári hűtővel amig STABIL a rendszer???
Előre is THX
LOOL -
mycso
veterán
Lécci olvasd el még1x a 680-as és az 1. hsz.-eket.
Majd értelmezd amit elolvastál.
És ne írkáljál egymás után 1-2 szavas hsz.-eket. /piros: ''MOD'' gomb/
Mert így szerintem nemfogod sokáig élvezni ezt a fórumot.
Egyébként röviden tömören:
Mivel intel lapod van --> ennél már oly sokszor bebizonyosodott, hogy a biosbol nemigazán vagy egyáltalán nem lehet tuningolni!!
Erre az esetre vannak különböző win alatt futó tuningprogik, amik pár oldallal előrébb voltak linkelve /bár intel lapnál kétlem, hogy valamelyik is működne, de hátha/
Másik, ha 800QDR-nél 200 az FSB, akkor vajon 1000QDR-nél mennyi lesz??????
250 lesz az fsb. --> szerintem elég egyértelműen kikövetkeztethető és le is lett írva.
Még 1: ha tényleg tuningolni szeretnél, szerintem ne tedd!!!!
Ha mégis, akkor először mindenképp olvasd át ennek a topicnak a kezdő hsz.-ét és esetleg nagyjából átfuthatod a topicot is, hogy tisztában legyél 1-2 alapvető fogalommal mielőtt nekikezdessz.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
A 800Mhz-t osztani kell négyel, mivel quad pump processzor, minden P4 és Conroe ilyen, tehát 200Mhz a procid alapórajele, ezt lehet arányítani a DDR-hez. 1:1-nél a memóriádnak is 200Mhz lesz az alapórajele, amit kettővel kell szoroznod, mivel a DDR-nél duplázódnak az alapórajelek, tehát 800Mhz QDR (1:1) -> DDR 400Mhz-n.
800Mhz QDR (4:5) -> 800/4 x 4/5 x 2 = DDR 320 Mhz-n.
ez akkor hasznos, ha a QDR 1000Mhz, mert 1000/4 x 4/5 x 2 = DDR 400Mhz, de itt már 250Mhz az FSB, a lényeg -
skilled
csendes tag
pls help
-
skilled
csendes tag
Én ezt a 4:5 1:1... dolgot nem értem. Ebből honnan tudom meg, hogy mennyi Mhz-ja lesz a memóriának? Megha az Fsb 800-as, akkor abból azért lesz kevesebb, mert több jutt majd a memónak?
A másik: ahol tudnám húzni, ott az értékek szürkék, és semmit sem tudok rajtuk változtatni. Úgy tudom csak azért, mert olcsó az alaplapom, vagy mi.
pls help -
válasz
raskolnikoff #674 üzenetére
Konkrét procitesztelő igazából nem létezik, általában a rendszer stabilitását lehet tesztelni, pl: superpi-vel. A proci nem is szokot soha hibázni, legfeljebb lefagy, vagy elég, de az uóbbi esetben már nem használható többet. A P4-eknél az elégés sem fog megtörténni, mert va nbennük hővédelem, maguktól lekapcsolnak. Szóval ha bármi baja van a rendszernek, furcsa dolgok történnek, az soha nem a proci miatt van (legfeljebb komplett fagyás lehet), általában memória vagy videokártya problémák szoktak lenni.
-
Rez_Grof
őstag
válasz
raskolnikoff #674 üzenetére
1. ''Ha feltételezhető hogy a memóriák korlátozhatnak, célszerű az órajelüket visszaosztani. Erre az alaplapok SETUP-jában különböző néven, de szinte mindig van lehetőség.'' Általában CPU : DRAM ration ként hivatkoznak rá.
2. 68-72 °C-ig de az processzoronként változik. Ha a RightMark CPU Clock Utility azt mondja, hogy a proci throttlingol akkor visszább kell venni az FSB-t vagy komolyabb hűtést kell szerezni. Elvileg olyan 85°C-95°C-nál a proci lekapcsolja magát.
3. Cpuburn, Prime95, Superpi, 3Dmark
4. Nincs ilyen érték, akkor kell neki feszt adni, ha nem megy az adott feszültséggel tovább a tuning. Általában elmondható, hogy 1,6V-nál nagyobb feszültséget NW procinak nem illik adni léghűtés mellett. A feszt is lehetőleg kis lépésekkel emeld.
Azért lehet érdemes lenne a topic archivumainak 15000hozzászólását is átböngészni a keresővel, sok érdekeset leirtunk már ide.
[Szerkesztve] -
raskolnikoff
őstag
Sziasztok!
Elolvastam lelkesen az első hozzászólást.
Kérdéseim:
1. Hogy is kell a memóriát visszaosztani? Mi ez?
2. Mekkora hőfokig lehet egy procit engedni?
3. Melyik a legjobb procitesztelő - szerintetek?
4. Hány százalékos tuningnál vagy hőemelkedés szerint mekkora százalékrátánál érdemes feszültséget adni és mennyit?
Intel Pentium, 3.0 GHz (jelenleg 15x210FSB, vagyis 3.15 GHz) Northwood mag, Hyperthreading
Abit IC7
Ha lehet, pontonként válaszoljatok, köszi
[Szerkesztve] -
mycso
veterán
-
Zjunior
veterán
Hi all!
Tudnátok segíteni?
Meddig lehet húzni egy P4 D940-es Procit (DUal Core-os)???
Link lécci vagy tapasztalat!
Thx előre is! -
mycso
veterán
-
Guszti
aktív tag
Hat nemtom, szerintem nem rakom fel szarul a bordat, meg raadasul azert erezni rajta, hogy melegszik is...
Mind, asszem marad a vizhutes, mert nem sok kedvem van 10-15K-t kidobni egy procihutoert, akkor inkabb ketszer annyibol egy kezdetleges vizes rendszer, egy pumpa, egy CPU blokk, zsiguli futoradiator az van, aztan kesobb lehet boviteni is akar... -
mycso
veterán
Bár én nem ismerem az a hűtőt, de ha tényleg olyan jó, akkor nem lehet hogy rosszul van felrakva????
Esetleg paszta kevés/sok vagy valami ilyesmi????
Bár lehet betudható ennek a meleg időnek, mert nálam a vízzel hűtött d805-is produkált mostanság olyan hőfokokat, hogy majdnem rosszul lettem.
Nekem régebben volt egy E0 3G prescottom + CM aero4 lite hűtőm, de még 270FSB körül terhelve sem emléxem 60 feletti értékekre. /nyáron sem/
3 gigán idle, a hűtő min. fordulat környékén, asszem olyan 32-34 fok körül volt a proci. -
Guszti
aktív tag
Nem igazan tudom mi tevo legyek, nem tudok egyrol a kettore jutni melegedes ugyben....
Sikerult elerni, hogy a 2.4-es NW mar kulturalt homersekleten menjen, de most ez a 3.0-as prescott sokkal sokkal melegebb, most idle allapotban 255*15-on egy freezer 4-el 58-60 fok, kint van az asztalon a gep, korbe van veve ventikkel....
Van teszt freezer 4-rol is itt a PH!-n es ott sokkal jobb eredmenyek szulettek, nyilvan nem 30 fok volt naluk a szobahomerseklet, meg nem IC7-be mertek, ami koztudottan felulmer kicsit de ez igy nekem akkor is eleg soknak tunik.
Real power 450-es tapom van, es ahhoz van ilyen kis szar ami meri, hogy mennyi a tap teljesitmenyfelvetele, idle allapotban kb olyan 210W, full terhelesnel pedig olyan 290W korul, kis analog muszer, pontosan nem lehet leolvasni. Ez igy normalis KB?
Tegnap ideallitottam melle KB 80 centire egy mobilklimat kuldtem ra a hideget, mint allat, akkor sikerult elerni, h full terhelesnel ne menjen 60 fok fole 265*15-on, de ez sajnos igy nem megoldas....
Valakinek valami 5lete esetleg lenne azon kivul, hogy dobjam ki, vagy nezzek egy vizhutest?
Kicsit hosszura sikerult sry, de remelem valaki mondd majd valami okossagot.
[Szerkesztve] -
mycso
veterán
Az IC7 tudja, de a procik csak 3.2-től felfele ill. azok közül sem mindegyik.
Amit linkeltem a procidról táblázatot, ott a táblázat alatt ezt írja: support loadline B (FMB 1.0). --> röviden és tömören ebből az következik, hogy nem tudja a szorzóvisszavételt 14-re.
Aminél ez van: support loadline A (FMB 1.5).--> azoknak visszavehető 14-re a szorzója. -
-
Guszti
aktív tag
Hli!
Gyors kerdesem lenne, ki mit tud mi ez a G1-s prescott (478-as), en azt hittem, hogy ami ilyenbol letezik legutolso az az E0???
Everest ezt irja:
CPU tulajdonságai:
CPU típusa Intel Pentium 4, 3982 MHz (15 x 265)
CPU alias Prescott
CPU stepping G1
Utasításkészlet x86, MMX, SSE, SSE2, SSE3
Eredeti órajel 3000 MHz
Min / Max CPU szorzó 14x / 15x
Engineering Sample Nem
L1 trace gyorsítótár 12K Instructions
L1 adat gyorsítótár 16 KB
L2 gyorsítótár 1 MB (On-Die, ECC, ATC, Full-Speed)
Multi CPU:
Alaplap azonosítója OEM00000 PROD00000000
CPU #0 Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz, 3983 MHz
CPU #1 Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz, 3983 MHz -
eddie17
addikt
NA megnéztem azokat az oc progikat de egyikse támogatja a lapomat. Ugyhogy ez marad igy ahogy van.
Nem baj hétfőn már jön a Asrock dual s939+amd athlon 64 3000+ -
-
mycso
veterán
-
eddie17
addikt
Üdv mindenkinek!
Az lenne a kérdésem, hogy van nekem egy shuttle MV43n alaplapom és van benne egy wilammette-128 1.7-es celeron processzor. Sehogy se megy nekem a tuning mert nem engedi az fsb-t piszkálni. Olvastam hogy inteleknél lockos de sehol nem irták mi a megoldás.
Valaki tudja hogy tudnám kicsit feljebb tolni a procit meg a ramot? (333as noname ram van benne)
Előre is köszönöm a válaszokat! -
Khelben
nagyúr
Nekem is ramos kérdésem van
a proci most már rendesen megy 2,6 helyett 3,4-en, 56 fokos max hőmérséklettel, de a ramot nem tudom felhúzni.
170es FSB mellett 170 MHz-en megy, a biosban pedig csak olyanokat tudok állítani a dram frequencynél hogy AUTO, 266MHz, 333MHz, de bármire állítom, marad 170MHz... -
Khelben
nagyúr
Üdv!
Egy CeleronD 330-nak mennyi a max elviselhető hőmérséklete?
alapból terheletlenül 37, terhelve 50 fok szokott lenni, most 2,66 helyett 3,2 GHz-en megy, ekkor terheletlenül 40, teljes terhelésen 54 fok (Coolink tank breeze hűtővel).
vigyem még feljebb vagy már az 54 fok is sok?
Köszi! -
Hali Kollégák! Általában egy 1600 MHz-s, 512k/400-as Pentium 4-M (mobile prociból) mit lehet kihozni tuningban egy jó lapban egy jó hűtővel?
-
Zjunior
veterán
Sziasztok!!
Tudnátok nekem segíteni?
nem találok sehol tesztet erről a Prociról!!
Intel P-4 3000/800 LGA 775 2x2MB IEM64T Dual D930
Egyet találtam de az 2005-ös volt itt a Pro-n!
Tuningolhatóság, játékok szempontjából érdekelne engem!
Ha vkinek ien procija van akkor a véleménye is érdekelne!
Előre is THX!!! -
Hero's
csendes tag
Hello.Tudom nem ebbe a topic-ba tartozna de ilyen már nincs vagy kihalt.
Van egy PIII procim(1 Ghz,alap)133 mhz.Van hozzá SDRAM ami 135 Mhz max.És ha húzni szertném akkor a memoria 147 mhz-e megadja magát(Bios reset/memoria hibák windows alatt).De a proci bírná még.Azt szeretném tudni le lehet osztani a memoriának a sebességét és kell-e feszültség emelés(ha igen hány %) -
t1
veterán
Hali!
Megjött az új hűtöm Artic Cooling Freezer 4 de a procit nem tom húzni mert ha emelem az fsb-t akkor nem ismeri fel a samsung vinyómat ami SATA-s -
Rez_Grof
őstag
válasz
guest666 #619 üzenetére
Azt jelenti, hogy ExtremEdition maggal van szerelvel, csak nincs benne engedélyezve az L3 cache.
Érdemes lesz majd újabbra, cserélni, de az csak teljes belsőség cserével oldható meg.
Majd a conroe-ra lesz érdemes váltani nemsokára, de ahhoz alaplap, ram, videókártya csere kell. -
guest666
aktív tag
Sziasztok,
mit jelent az hogy telekondis P4 ?
Nekem egy 2,8-as Northwoodom van már 2,5 éve, azóta folyamatosan 3,54 Ghz-en járatom probléma nélkül. Érdemes ezt valami újabbra lecserélni ?
Már azt is elfelejtettem hogy ez milyen foglalatos a procim... -
apro
senior tag
válasz
robyeger #613 üzenetére
hali
csak azt akarom mondani hogy nembizti hogy műkődni fog az AL Booster( ugyebár ha megnézed nekem asus laponvan és ezt a progit nemtufom használlni mert hibauzeneteket irkál és kilép a progibol)pedig a talepitő lemmezét is kiprob és tőltőttem uj vert és egyik sem műk, pedig mindent megprobáltam még vissza állitottam alapra a tuningot is és úgysem műkődik DE BIOSBOL LEHET ÁLLITGATNI
hali -
-
törölt tag
Valaki kérdezte itt a fórumban, hogy mivel lehet procik szorzóját állítani.
Nos az a proci amelyik támogatja a sppeedstepet, na és persze az alaplap is, ahhoz pont jó a systool nevü progi. -
Necc
addikt
Hali.
Nem akarok új topicot nyitni neki, nem is kerestem, mivel betárcsázós netem van, az idő pénz
Kérdés:
Milyen hűtőt tudnátok ajánlani egy P4 2.8-ashoz? (prescott, S478, blabla)
A hűtő legyen nagyon csendes, és jól hűtsön ÉS könnyen beszerezhető. Tudom, ez részben ellentmondás.
Jelenleg egy Zalman 7000B AlCu hűtőm van, de ez 3.2GHz felett már nem bírja, tojást lehet sütni a procin
Találtam egy általam nagyon könnyen beszerezhető Zalman 7700 hűtőt. Ez használhatóbb, vagy felejtsem el, továbbá AlCu vagy Cu? Nagyon gyakran cipelem a házat, így a hűtő súlya is fontos tényező, nehogy ''leszakadjon'' az alaplapról!
Az ár, mint szempont, kevésbé számít.
Konfigom az infó lapomban.
Aki némi együttérzést szeretne tanúsítani az elmaradott betárcsázós netet használó vidéki paraszt embernek, kérném, hogy e-mailben válaszoljon, az ugyanis számomra (legalább) korlátlanvagy írjon privit, mert az itteni topicok ''sebességét'' ismervén mire következő alkalommal jönnék, keresgélhetnék ami idő, és az idő nekem pénz.
e-mail: necro@pannonmail.hu -
TothMG
aktív tag
Tud valaki valami nagyon jó progit amivel tuningolni lehet a procit xp alatt, mivel nekem a biosban nem lehet a szorzót visszavenni és ez gáz.
A ramok viszont mennek 2,5 3 3 8-on 495-ön. Ez jó érték? -
Gergo_pet
aktív tag
Esetleg probald meg az FSB-t kettessével állitani mindig magasabbra, a vége felé meg egyesével, igy korrektebben meg tudod nézni mit bir a proci. A ramokat meg mint az 1 es hszben is le vagyon irva probáld meg fixálni ha engedi a lapod, igy biztos nem a memoria lesz a tuning akadálya. Ha pedig megtudtad mi a procid vége, akkor kezdheted a memokat. Egyébként az is probléma lehet, hogy több fajta memoria van berakva, szóval szerintem probáld meg az egyfajta memokat a 400asokat.
Csak azért gondolom, mert nekem is volt hasonlo gondom két két különfajta memo volt benne, mindketto 400-as, egyik Hynix másik PQI (tehát nem brand) mégis mivel a Hynix-eknek jobb volt az időzitése gyárilag, igy azokkal picit jobban lehetett tuningolni, a PQI-k visszafogták kicsit. Más kérdés, hogy inkább visszatettem a másik 2 ramot és kevésbé huztam fel a procit, mert ugye kell az az 1 giga ram.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Gamer PC - Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 256SSD+500GB HDD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- LG 83C3 - 83" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs