Hirdetés
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
Superman
nagyúr
Egy érdekes dologra lettem figyelmes, nem egészen értem, mitől lehet. Kitapasztalom a processzor végét, ez nálam olyan 257-es FSB-nél van, vagy legalábbis az alaplap eddig bírja vele a tempót. A számítási feladatok nyögvenyelősen lefutnak, de a 3D-s benchmarkok már nem.
Itt jön a furcsaság: visszaállítom a rendszert a stabilan működő állapotába (feszültségek, miegymás) és azt veszem észre, hogy a 3D benchmarkok nem akarnak lefutni, holott azelőtt ötször-hatszor lefuttattam őket egymás után. Exe hiba, újraindulás, miegymás. De miért, mikor azelőtt hibátlanul működött minden?
-
-
Qkackca
őstag
Sztem előbb nézd meg 1:1-be mit tud a ram, utána ha van akkor próbáld más arányban is visszaosztani pl 3:2 (cpu:ram). Win alól a clockgen vagy systool igen célszerű, de a setfsb is szóba jöhet
Ha az a cuckerájod ami az adataidnál van, akkor a procinak illene tudnia, a ramnak is talán, az alaplapról meg fogalmam sincs, majd ha jön a 'fönök' meg akik értenek hozzá gondolom tudnak többet segíteni. -
eXodia
aktív tag
Hi all!
Próbálom kideríteni, hogy mekkora fsb-t bír a cpu-m (3.20E C0 stepping) feszemelés nélkül, viszont ramom csak ddr400-as van.
fsb233 visszaosztva 5:4-el valami olyasmivel szállt el win belépés közepedte, hogy a következő művelet nem hajtható végre a memóriaterületen read és ilyen hexadecimális érték.
akkor most a ram nem bírta (vissza osztva) vagy a cpu?
hogyan tudnám megállapítani a cpu-m max fsb-jét alapfeszen ddr400-as memória mellett?
-
-
Qkackca
őstag
Tényleg érdekes...
Esetleg kipróbálhatsz egy pár alternatív módot:
-változtass a gép helyzetén, pl fektesd el (csodákat művel bizonyos gépekkel
)
-fordulj el, hátha szégyellős
-várd meg míg elmúlik a hapci járványveszély hátha összeszedett vmit
Ez mind saját, tapasztalati úton szerzett ismeretek
-
mycso
veterán
válasz
Superman
üzenetére
Azért is írtam le érdekesség képpen, ha nemis tudja senki megoldani.
A 478-as asus lapomnál is volt ilyen %-os szarság és egyedül a 10%-nál indult el a többinél semmi, viszont kézzel ment méghozzá nagyon.
És mások tapasztalatai alapján is ez mondható el --> tehát ez az asus oc menü inkább csak dísznek van, viszont a mostani lapomnál fordult a kocka. -
Superman
nagyúr
Nálam a 30% 4160MHZ-et, vagyis 260-as FSB-t jelentene. Ezt a százalékos megoldást én is kipróbálom, bár nem hiszek benne, hogy elindulhat a gép.
Csak a Super PI 1M-es mérésében történt előrelépés: 32s.
A többi eredmény is jobb, mint, amit 4GHZ-en mérten, de csak pár tíz, vagy száz ponttal. -
Superman
nagyúr
Állítgattam én is egy kicsit még. Az FSB 256-os, 4100MHZ-en megy a prockó és 512.6MHZ-en a Kingmax Superramok. Azért ez nem semmi egy 400-astól azt gondolom, bár lehet, hogy van olyan, akinek 600-on is megy.

Most lefuttatok néhány Mycso-féle tesztcsomagot.
Egyébként Franck delattre írt korábban egy programot, amivel a PAT Windows alól is aktiválható, ha 200-as FSB felett kikapcsolt, de én semmiféle gyorsító hatását nem láttam.
[Szerkesztve] -
mycso
veterán
Na kérdezek már énis.
Ezt eddig senki nem tudta megmagyarázni, bár nem pont p4 procituning.
Asus p5ld2-SE + C2D E6300.
A proci alapból 266FSB-n fut.
A biosban manuálisan 299FSB-ig tudom emelni az FSB-t, feszek emelése nélkül.
VISZONT felette /tehát 300FSB -->/ akármit állíthatok (feszek, időzítések, stb...) --> fekete képernyő, tehát a bootig sem jut el.
(természetesen a táp, ramok, stb... mind-mind bírják és megfelelnek a követelményeknek)
Ám az asusnak vannak a biosban elmentett OC profiljai:
10, 20, 30% és különböző FSB/ram kombinációs profilok pl.: 1333/733 (valami ilyesmi)
Itt nyugodtam állíthatom a 333FSB-re (1333/733) vagy 345FSB-re (oc 30%) és simán indul a gép, lefut mindenféle teszt.
Szóval ezt eddig még nem sikerült megfejtenem, hogy miért van sőt már 1-2 szintén hozzáértőt megkérdeztem és maradt a ''passz'' válasz.
Azért dobtam fel ide is, hogy hátha valamit összetudunk hozni ha meg nem akkor csak példaként, hogy ilyen is van.
Bár van egy olyan érzésem, hogy a lap lesz a ludas a dologban (csak nem értem, ha elmentett profilból megy akkor manuálisan miért nem) -
robyeger
addikt
ez nem alul feszelés, hanem energiagazdálkodás, ennek többféle eljárása létezik procitól függően:
Enhanced Intel SpeedStep Technology (EIST)
Thermal Monitor 2 (TM2)
Thermal Monitor 1 (TM1)
Enhanced Halt State (C1E)
On-Demand Clock Modulation (ODCM)
Ezek mind arra hivatottak, hogy csökkentsék a Vcore-t, mert attól hogy szoftverikusan 100% látod a processzort, még nem jelenti azt hogy az fizikálisan is, minden egyes egysége teljes gőzzel üzemel. Tehát BIOSban mindig a maximális feszültséget adhatod meg, winben pedig az aktuális(pillanatnyi) értékét látod. Nincs ezzel semmi baj!
Természetesen deszka és tápegység együttes kérdése a stabil feszültség ellátás, akinek van pénze, kedve, elhivatottsága, az jobban költ rá, van aki kevésbé. Amelyik lapnál jobb a tápkörellátás(phase power), ott a jellemzőinél úgy is megemlíti a gyártó. -
Match
tag
válasz
robyeger
üzenetére
ismerem persze,1.6 voltot igaz tudok adni a cpunka
,de ez a lap nagyon alul feszel,1.6 voltot adok a cpunak akkor is max terhelve 1.5 voltot kap,ez merve volt nem szoftosan multi-al,szal ez a problemam,meselj ezekrol a faziskoros temakrol,mert szerintem az a bibis nekem,instabil a lap,van mikor 3-4 orat megy sabilan orthosba 4.2 ghz-en 1.5 volton,van mikor 20perc es hibazik,ezt nem ertem
-
robyeger
addikt
nyugodtan kérdezz, de minek akarsz 1.6V-nál többet adni a procinak? Az Asus deszkáknál, mint pl. az enyémnél is 1.7V a max, de 1.6V felett letilt a proci, akármennyire is hűtöm(kompival ugyan még nem próbáltam
), a másik hogy nem csak a feszültség nagysága a lényeges, hanem hogy milyen stabilan kapja, hány fáziskörös a betáplálás az alaplap részéről? A jobbakon 8, de létezik gigánál már 12 körös is.
Gigabyte lapoknál gondolom ismered azt a vezércselt, hogy a BIOS főképernyőjén megnyomod a CTRL+F1 gombokat. Én nem láttam szükségét modbiosnak ennél a lapnál. -
robyeger
addikt
válasz
Superman
üzenetére
Szép ez a 480Mhz ramfreki, csak az a kérdés 2,8V-hoz mit fog majd szólni a ram a nyári kánikulában?, azért csak óvatosan a feszültség emelésekkel. Ezzel a progival lehet, hogy tudod winben, menetközben állítani a mem időzítéseket: [link]
A Hyperpath(PAT)-ot vagy bírja vagy nem? Próbálkozni lehet
[Szerkesztve] -
Superman
nagyúr
válasz
robyeger
üzenetére
Most 1:1-ben 240-es FSB mellett 3.84GHZ -en megy a processzor és 480MHZ-en a ramok 3-4-4-7-es időzítéssel, de a biosban már csak az utolsó értékét lehet változtatni 8-ra. Esetleg nincs olyan progi, amivel Windows alól lehet az időzítéseket manipulálni? Bár ezt nagyon nem szeretm, a bisoban szeretm állítgatni a dolgokat, de hát ez van....
Az Asus Biosban van egy ilyen opció: Memory Acceleration Mode: ez a HyperPath technológia és gondolom ezt már jobb kikapcsolni ilyen magas Ram frekinél.... -
robyeger
addikt
válasz
Superman
üzenetére
legjobb lenne az ha minél magasabb az FSB és a memória órajele, és amilyen rövid csak lehet a időzítés, de hát az élet nem egy habos torta, kénytelenek vagyunk kompromisszumokat kötni
Nagyon sok variációs a téma és lehet hogy a különbségek inkább mérhetők, mint érezhetők. Javaslom a Sandra2007 használatát, memory bandwith és memory latency benchmarkokat. -
Superman
nagyúr
válasz
robyeger
üzenetére
Most viszont Dualban már jobb eredményeket érek el.

Megpróbálom 1.1-ben hajtani a prockót és a ramot. Most 235-ös FSB mellett 3.7GHZ-en megy a proci és 470MHZ-en a ramok. Szerinted a Kingmaxok meddig bírják? 2.85 Volt melett 500-ig elmennek?
Ha már itt tartunk: a ramok időzítését ilyen magas órajel mellett érdemes viszavenni?
Más: dehogy fogytál ki az ötletekből, éppenhogy inspirálsz, régen beszélgettem itt a PH-n ilyen jót, mint veled/veletek.
-
robyeger
addikt
válasz
Superman
üzenetére
Jól látod tényleg nincs a P5P800 biosában a ''terminal voltage'' opció, bocs
Kifogytam az ötletekből...
ha detto ugyan azon DDR memóriával próbálkoztál, mind2 deszkánál, akkor másra nem tudok következtetni, csak hogy az MSI jobban szereti azokat a memókat, mint az ASUS, másik variáció hogy a P5P800 lapokból a szinte legrosszabban tuningolható darabok egyikét fogtad ki

-
Qkackca
őstag
válasz
Superman
üzenetére
A dual-channel elég nagy szerepet játszik, főleg a memória igényes alkalmazásokban pl játék
, méghozzá meglepően nagyobbat mint számítottam rá.
A performance mode az asus-nál a pat-ot jelenti, tudtommal 200-as fsb felett hivatalosan (auto beállításon) kikapcsol, de ha standard-re állítod akkor megy. Nekem ment akkor is amikor auton volt, viszont mind a 4 slotban volt ram.Ha standard-re állítottam akkor a cpu-z már nem írta ki a 4 modul esetén hogy enabled viszont a tesztek alapján működött mert gyorsult 1 picit kb azt a pár százalékot amit a pat jelent. -
Superman
nagyúr
Ja még annyit, hogy a 3D mark 2005-ben a processzor 5407 pontot kapott, eddig single channelben a 4200-at is alig érte el. Érdekes....
-
Superman
nagyúr
öööö...izé...a Dual Channel ennyit számít? Már annyit variáltam ramokkal, hogy az nem igaz, egy csomó feleslegem is van belőlük.

Szóval volt itt négy 512MB-os modulom. Két Kingmax és két Samsung. A Kingmaxokat az első és a harmadik, a Samsungokat a második és a negyedik slotba tettem, de nem akartak dulban menni. Kivettem a két Samsungot, így maradt 1 GB Ram a gépben,a Kingmaxok jóvoltából és begyorsult a gép, mert Dual Channelben megy. A Super PI, meg minden egyéb benchmark, amire a prockó támaszkodik. Ez érdekes. Egy kérdés még:
A CPUZ kiírta a Memory Fülön, hogy Dual channel enabled és Performance Mode disabled. Ez így rendben van? A performance mód csak single channelben kapcsol be? -
Superman
nagyúr
válasz
robyeger
üzenetére
Dehogy nehéz, én öntöm itt az információkat számolatlanul.

Bontsuk akkor szét:
1. Első probléma: az MSI 865PE neo3-F lapban 248-as FSB mellett ment a 640-es jelenlegi P4 3.97GHZ-en stabilan. Most az Asus lapban 4080MHZ-en megy stabilan, 256-os FSB-vel is megy Maximum Speeden (bios beállítás), mégis az MSI lapban mért összes benchmark eredményem jobb, mint most az Asus lapban, annak ellenére, hogy itt magasabb órajelen megy a processzor. Videokártya beállítások ugyanazok (3D-s benchmarkok esetén).
2. Második: Kipróbáltam, Minimum Speedre állítottam a biosban a megfelelő beállítási opciót és a szorzó fixen 12 lett. De: 260 a maximum FSb, amit íg el tudtam érni 1.4 Volt mellett. Ez 3124MHZ-et jelentett és jóval lassabb volt a gép, mint annak előtte (Super PI 1M, 10Mp-vel lassabban futott le, stb.) 264-es FSB mellett pedig nem jutott el a Windows bootig a gép. A post screen lefutása után vagy újraindult, vagy kikapcsolt, akár 1.65Volt magfeszültség melett is.
Terminal Voltage-et hol piszkálhatom meg, mert ilyen bios opcióm nincs.
És bocsesz a sok infoért, csak most benne vagyok és jó kísérletezni.
-
robyeger
addikt
válasz
Superman
üzenetére
Bocs, nehéz a fejem manapság, szóval az MSI lapban megy akkor 266x16 a procid és az Asusban, max. 255. jól értem?
-A proci 266x12-n 1.4V tökéletes(sőt 250x12-nél még alá is lehetne menni), ennél nem kell több magfeszültség, esetleg a 865PE chipset miatt érdemes emelni a proci terminal voltage-ját, hátha attól adott kürölmények között többre is képesé válik?
[Szerkesztve] -
Superman
nagyúr
válasz
robyeger
üzenetére
Minimum Speed, Maximum Speed, Disable és Automatic funkciók vannak a biosban. CPUZ-vel néztem és 12X-es a szorzó Minimum Speeden. Majd kipróbálom mennyire lehet emelni az FSB-t, de azt hiszem 255-nél nem megy többet. Mennyi feszt kell, lehet ekkor adni? Hiszen a processzor ekkor csak 3GHZ környékén megy.
-
robyeger
addikt
válasz
Superman
üzenetére
de 250 Mhz FSB megy? és tuti nem ugrik fel a szorzó sose 16-ra?? Mert pl: a P5LD2 deszkámnál a legújabb 1702 version BIOSból már kivették a ''minimum speed'' funkciót, az előtte lévő 1503 version BIOSban még választható a ''minimum speed'' funkció, de már nem működik, marad 16-n a szorzóm, a még 1el előbbinél a 1207 version BIOS-nál működik rendesen fixen 12-n.
Hogy a te P5P800 deszkádnál csinált-e ilyen variációkat az ASUS?
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
válasz
Superman
üzenetére
A HT kikapcsolni szerintem nem érdemes, az hogy egy processzor pár mhz-el tovább húzható, ha nincs HT, meg ha kisebb lenne az L2 cache stb.. hát nem valami számottevő különbség. (manapság kapcsiból ott futnak a háttérben a tűzfal, viruspajzs, amiknél nem árt a HT) persze ha valaki teszteredményekre gyúr, jogos ott minden pont számít
-nagyobb fesznél meg lehet hogy bekapcsol a proci hővédelme, tehát visszafojtja magát, hiába nem éri el a kritikus hőfokot, láttam már ilyet is
Ahogy nézem már töviről hegyire kielemezted a masinádat, jelen hűtésed mellett
Szóval rekorddöntögetéseken kívűl én a helyedben, alapon 12x266 hajtanám, ha meg nagyon oda akarnék húzni neki 15x266, mert a 266Mhz alapórajel úgy is szabványos, így a memória és a VGA is könnyebben viszonyul a dolgokhoz.
[Szerkesztve] -
Superman
nagyúr
válasz
robyeger
üzenetére
Hidd el, ezen magam is meglepődtem. nem azért futtatok 3D markokat, hogy több pontot kapjak, tudom mire képes a Gainward kártyám.
hanem elsősorban a CPU izzasztására, hogy mire képes és mennyi pontot kap.
Ekkor lettem figyelems arra, hogy ha több feszültséget adtam neki, mint amennyire szükség volt az induláshoz és a stabil működéshez (ez persze csak próbálgatás után, később derült ki), katasztrofális pontszámokat adott a 3D mark 2005 a CPU-ra. Volt olyan, hogy 3000 pontot. Ha visszavettem a feszültségből és ez valamiképpen kompenzált valamit a programban - hogy mit azt csak a programozók tudnák - akkor máris 4000 pont fölé ment a CPU pontszáma.
Más: kiakaszt a HT. Nem kell elmagyarázni, mi is ez, jól tudom, mindent elolvastam róla még anno, amikor megjelent az első 3.06GHZ-es Intel processzorokban.
De magyarázza már meg nekem valaki a következő jelenséget (szándékosan kiemelem):
az adott feszültségen addig jól működő processzor (konkrétan: 4080MHZ, 1.51Volttal, HT kikapcsolva, minden hibátlanul lefut, benhmarkok, 3D-s programok) rögtön megőrül, mihelyst bekapcsolom a HT-t. Konrétan ez abban mutatkozik meg, hogy ha például lefuttatom a 3D Mark 2005-öt és a processzor tesztelő részhez ér a program, akkor vagy egyszerűen kilép, vagy újraindul a gép. Kipróbáltam néhány elég gépigényes, számításigényes autós szimulátorprogram esetében is, ugyanez a jelenség van. Pár másodperc és kilép a program. Ha több feszültséget adok neki, vagyis radikálisan emelem a prockó feszültségét, akkor meg visszajutunk az eredeti problémához: az fps esik, ez szemmel is látható és a 3D Mark 2005 2000 pontot ad a processzorra a lefutás után (márha nem bukik bele még így is a benchmarkba).

Ezek szerint nincs más lehetőség, mint kikapcsolnom a HT-t......
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
-
robyeger
addikt
válasz
Superman
üzenetére
Mivel a főbb alkatrészeket buszrendszerek kötik össze, amiknél mind működik valamiféle CRC protokoll, ezért nem következik 100%-osan egy átviteli hibánál, a teljes rendszer összeomlása, lassulás viszont mindenképp az újrapróbálkozásból adódó idő vagy ütem kiesésből. Ritka jelenség amit írsz, mert ez egy eléggé szűkös határmezsgye, az tuti

-
válasz
Superman
üzenetére
egy kis huzós-di
asus p5b deluxe ddr2 800mhz @930 5-5-5-15
Crystalmark
ALU___________________14446
FPU___________________15593
SuperPI 1mb ___________30.063
Everest
CPUQueen_____________3187
PhtotoWorxx___________16791
CPU ZLib _____________18496
FPUJulia _____________3995
Mandel _______________2282
SinJulia _______________4900
és itt egy kép a Metabench-ről : [link]
és egy Cpu-Z kép : [link] -
Superman
nagyúr
Egyszóval 4080MHZ-en 1.5Volt-al HT nélkül ment minden szépen, de amikor a HT-t bekapcsoltam, akkor 1.55 Volt-ra kellett emelnem a feszt, mert különben a 3D Markok proci mérő részei nem futottak le. Viszont: az MSi lapban, ha bekapcsoltama HT-t, akármelyik prescottnál, mindig 200-300 ponttal kevesebbet kaptam, az Asus lapban viszont többet.

-
Superman
nagyúr
Nem tudjátok véletlenül, hogy ha a HT funkciót bekapcsolom, akkor néhány benchmark miért száll el? Anélkül minden rendben, de ha bekapcsolom jónéhány mérőprogi elsőre kilép.

-
válasz
Superman
üzenetére
majd utána nézek mert most fejből nem megy
a biosban 3 lehetőség van : auto , 1.057(ezen használom) , a harmadik nem tudom most. majd megnézem és rákérdezek a deszka topicjában lehet-e arra rámenni
baj nélkül
ez most csak szórakozás nekem mert rájöttem hogy ebben a lapban nagyon megy ez a proci. mindennapi használatban 4350mhz amin megy,minden.
nekem is a stabilitás a fontos csak most visz a kiváncsiság
-
Superman
nagyúr
válasz
akoska07
üzenetére
Na de mennyi az a kicsivel több? Én mondjuk a stabilitásra megyek, tehát, hogy például egy másfél órás online autóversenyt is kibírjon az adott programmal a prockó.
bejön 4.2GHZ-en is a Win, de azonnal kilép minden program, bármennyi feszt is adok neki.
Mennyit is jelentene a chipsetnek akkor ez a feszültség? -
még nem is irtam,ma biost kellett visszaraknom
biztos vmit alul feszkóztam, proci vagy a chipset
huztam ''kicsit'' a procit![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
amikor le akartam fényképezni az 5Ghz-es boot képernyőt
eldobta a biost kicsit
majd még próbálkozom vele,4.96Ghz ott még jött minden
aztán mentem is be hogy toljam fel csak 5Ghz-ig
és ott dobott egyet
szerintetek adhatok a chipset-nek egyel feljebb feszt?
szerintem az volt a bünös,ill kevés
Asus P5B Deluxe deszkában hajtom a procit -
apro
senior tag
hali
valaki megtudná mondani,hogy miért ''úgrál a Volt a CPU-Z -ben 1360-és 1440Vkőzőtt? -
Superman
nagyúr
Nahát, én is mértem a Mycso kolléga által belinkelt tesztprogikkal, de csak húzott állapotú prockót. Az adatok:
Asus P5P800 i865 lapkakészlet, DDR400 SDRAM 2.5-3-3-6.
P4 (640) Prescott 3.20GHZ/4080MHZ, FSB 255, HT bekapcsolva
Crystalmark 0.9.117.299
ALU___________________ 13225
FPU___________________ 14224
Super PI 1M_____________36.125
Everest
CPU Queen______________2922
CPU PhotoWorxx_________8106
CPU Zlib________________16854
FPUJulia________________3641
Mandel__________________2053
FPUSinJulia_____________4499 -
P4czy
csendes tag
Nem visszavenni akartam, hanem kicsit jobban bepörgetni.
Everest Ultimate Edition-l nézem általában a fordulatszámot + hőmérsékletet:
Most 1200-1800-t szokott kijelezni (azt nem értem mi alapján , mert ahogy nézegettem, hőtől + terheléstől független)
Régebben 2000-4600 (lehetséges, hogy megy annyit 1 gyári hűtés?, azt írta ki az biztos, meg sipolt is eléggé, de nemtom mennyire lehetséges) és régebben azért figyelemmel volt arra is, hogy éppen miylen meleg a proci és ha kicsit megindult felfelé, akkor elkezdett pörögni.
Speedfan-l próbáltam: Az alaplapra kötött hűtőkkel működött is, kivéve a procihűtőt. Akárhova állítottam az értéket a hűtő ugyanúgy megy tovább. Se kiírt értékekben, se hangban nincs semmi változás.
Én is arra gondoltam, hogy kezdi közölni velem, hogy felmond....
-
apro
senior tag
a Super Pi 1M =446729s ez mit mér a ramot
-
mycso
veterán
válasz
Superman
üzenetére
Egyszerű:
kell hozzá egy jó (stabil, tuningbarát, stb..) alaplap /nekem: asus p4p800-e dx ~285FSB is ment/
kell hozzá egy jó ram /nekem 1g Geil value DDR400@570MHz/
Hát a prociból sem árt egy megfelelő példány, de az már részletkérdés
no meg egy jó erős, stabil táp: /nekem egy 400-as Zalman volt annó/ -
apro
senior tag
hali Mycso!
csináltam egy MetaBench-t ezt az eredményt hoszta ez jó.Vagy nem? 8018?
kőszi a választ -
nos... végig nyomtam alapon is
egyedül az everestet nem a 2.8-al hanem a 3.5-el csináltam
Intel@ Pentium@4 640 3.20Ghz
Alap ---------- @250 FSB
Super Pi 1M ----- 40.928s ---------- 33.112s
Metabench 0.91a ----- 8655 ---------- 10552
Crystalmark 0.9 ALU ----- 10335 ---------- 12721
Crystalmark 0.9 FPU ----- 11031 --------- 13490
Everest 3.5 Queen ----- 2287 ---------- 2854
-Photoworxx ----- 13166 ---------- 15114
-CPU ZLib ----- 13309 ---------- 16358
-FPU Julia ----- 2872 ---------- 3578
-Mandel ----- 1636 ---------- 2039
-SinJulia ----- 3518 ---------- 4388
pedig olyan szépen akartam beirni de nem hagyta a PH
remélem nem hagytam ki semmit
[Szerkesztve] -
P4czy
csendes tag
Lenne egy olyan kérdésem, hogy az alap intel hűtő fordulatszámát lehet-e vhogy szabályozni. (Szoftveresen) , mert próbálgattam , de semmivel nem jött össze. Rátettem egy 800Ft-s fordulatszám szabályzós (lehető legegyszerűbb szerkezet), de azzal meg folyton pittyegett.
Anyagilag most nem vagyok eleresztve (ráadásul VGA-ra gyűjtök), úgyhogy nem szeretnék venni se új hűtőt, se extra drága hűtőszabályzót.
A gond lényege, hogy mostanában 1200-1800 körüli fordulaton forog a hűtő (hőfoktól függetlenül) . Szerencsére a gépház jól be van hűtve (2 12cm-s + 1 8cm , ez nem sok, de jó elhelyezésben vannak + a gépház egy aerocool aeroengine) és így ha alapjáraton megy a proci akkor nemigazán megy 60-65°C fölé, nagyobb terhelés mellet sem. De ha 3.4-re teszem akkor már 75-80°C-s ami azért már nem olyan kellemes hőmérséklet, de néha meg jól jön a + erő. Régebben nem is volt gond, mert ilyenkor felpörgött a hűtő és meg se konnyant a gépnek, volt már 3.8-n is a proci úgy, hogy 1 12cm-s hűtővel kevesebb volt (igaz nem terheltem, de alapjáraton 60-63°C-t tartott 3.8-n, alap hűtővel!!) -
pityeszka
őstag
Na végre vmi jó is van a gépemben

-a tápot ma vettem szvsz azzal nem lesz gond>>chieftek 450W
-a lappal még nem volt problémám
-a memóriámat azt kifejezetten rühellem(kingmax)csak gyári időzítésen hajlandó dc-ben menni
- a kholler meg jó nagy
már csak arra kell ügyelni hogy ne olvadjon meg az asztal

-
-
u.d.
tag
Hát ahhoz mit szóltok, hogy csináltam egy 2 GHz-es celeronból egy 2.6 GHz-es celeront?
[Szerkesztve] -
mycso
veterán
válasz
Retekegér
üzenetére
A lapod tuningbarátnak mondható, tehát a procid mellé bőven jó.
A gondolatmeneted tökéletes, 3.5GHz-et azt még talán feszemelés nélkül is fogja bírni a proci, tehát lehet azt babrálni sem kell.
A ramodat konkrétan nem ismerem, de azt 700MHz-et talán még gyári időzítésekkel is tudnia kell (bár először megnézném, hogy a ram valóban tudja-e ezt az értéket) -
Match
tag
robyeger ha agy irj,kerdeznek,neked ha jolt emlekszem volt Gigabyte 8I945P-G lapod,nekem ilyen van kerdeznek par dolgot,nekem 650 cpu van most a 945p-g-be,elvileg kene tudnom szorozt varialnom,17x-rol lefele,hasonlok erdekelnenek,szal ha vagy irj,elore is koszi
-
mycso
veterán
válasz
akoska07
üzenetére
Nagyszerű, ha van kedved végig csinálnál pár tesztet alap és 250FSB-n???
[link] itt leis töltheted a teszteket.
Kíváncsi vagyok egy 775-ös rendszer eredményeire is.
Ja és jöhet majd egy super Pi 1m eredmény is max órajelen.
mod.: Superman: még nem, de a miskolciban gaga mondott egy 17-es mag-ot 8k-ért.Csak ismerősöm akinek kell, most hét közepe-vége fele lesz pénze.
[Szerkesztve] -
mycso
veterán
válasz
pityeszka
üzenetére
Szia, valószínűleg a lapod tudná a szorzó visszaállítást, a procid viszont biztos, hogy nem!
Asszem sekli megválaszolta ennek az értelmét: [link]
Tehát igazából ha nagy tuner vagy akkor érdemes ilyen procit/lapot keresni, de ehez bika ramok is kellenek, hogy kitudd használni a teljesítményt.
Igazából ez energiatakarékossági szempontból lett kitalálva, de senki nem azért vesz ilyen procit, hogy takarékoskodjon vele, hanem hogy szanaszét tuningolja.
Egyébként szorzóállítás témában robyeger-et keresd, neki ebben több tapasztalata van. -
válasz
P.e.t.ya.
üzenetére
majd délután vagy este amikor több időm lesz meghajtom a cuccot
láttam tegnap képeket ahol 5.2 Ghz volt 1.7V mellett vmi extrém hütéssel
akkor az enyémtől nem rossz AC-hütővel 1.44V , 4.64Ghz windows boot
végülis én azzal is elégedett lennék ha 4.7ghz-en stabil lenne![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
azért majd vhogy kitornázom azt az 5Ghz-et
, remélem
mod: a boot képernyőt sztem simán hozza 5Ghz-en
[Szerkesztve] -
P.e.t.ya.
senior tag
5Ghz 
-
válasz
Superman
üzenetére
most vettem egy elég tuningos alaplapot
Asus P5B Deluxe,ajánlom mindenkinek
olyan dolgokat hoz ki a prociból hogy félelmetes
nekem a 3Dmark06 simán ment 4333mhz-en
''persze ahol te jársz már elkél az 1.6 Volt.
nekem ez megy max 1.44V-on
ennyit számit az alaplap,szerintem...
ezek szerint bátran tolhatom felfelé a fesz-t,hőfok figyelemmel kisérése mellett
szerintem 1.6-1.65V-nál már meg lesz az 5Ghz
egyébként a tied mennyit megy? milyen fesszel -
Retekegér
MODERÁTOR
Adott egy 531-es E0 steppinges Prescott (3GHz). Adott emellé egy Abit AB9, mely aránylag jól bírja a tuningot. Van egy 1 gigás takeMS DDR2-es CL4-es modul (667MHz-es). Namost, szeretném a procit mondjuk úgy 3,5 GHz-re felhúzni. Az FSB-t 200-ról 233-ra állítom, ez 15-ös szorzóval 3495 MHz-et jelent. Memóriát 1,5-ös szorzóra állítom, tehát 699 Mhz-en kellene futkosnia. Nem vagyok még nagy guru procituning terén, de szeretném megkérdezni, hogy helyes-e a gondolatmenet?
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3235
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Kék -12 hónap JÓTÁLLÁS - Kártya független, 100% gyári Akkumulátor
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Beszámítás! X870 /R9 9950X / RX 9070XT / 32GB DDR5 / 2TB SSD
- Samsung Galaxy S22 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

az adataimnál lévő cfg valós 

Természetesen deszka és tápegység együttes kérdése a stabil feszültség ellátás, akinek van pénze, kedve, elhivatottsága, az jobban költ rá, van aki kevésbé. Amelyik lapnál jobb a tápkörellátás(phase power), ott a jellemzőinél úgy is megemlíti a gyártó.
), a másik hogy nem csak a feszültség nagysága a lényeges, hanem hogy milyen stabilan kapja, hány fáziskörös a betáplálás az alaplap részéről? A jobbakon 8, de létezik gigánál már 12 körös is.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

![[kép] [kép]](http://jeghegy.uw.hu/celd22@39.png)
5Ghz