Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
wagzo
csendes tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy valaki használ-e ilyet?
https://www.aliexpress.com/item/1005001833820993.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.170c4c4dsVEj6pElnézést, ha hülyeséget kérdezek:
Az alkalmazás ( pl. Tuya) mennyire "lopja a telefonon tárolt adatokat", "mint bármelyik más ingyenes androidos App?
De komolyra fordítva, hallottam, hogy lehet moddolni, hogy ne kínai szerveren menjen.
Nem vagyok otthon ebben a témába, ezért kérném a segítségeteket.Köszönöm szépen
-
noorbertt
őstag
Sziasztok,
Vettem egy sonoff 4ch pro r3 kapcsolót és a gyári fw-vel mindenféle beállítás nélkül az 1 és a 2 kapcsoló állandóan együtt ki be kapcsol.
Ez valami bug? Vagy gariztatni kell? -
radio11
tag
Az az egyik bajom, hogy 3 RF relé mellé kellene 3 Wifi relé. Illetve lenne egy olyan projektem is, hogy a videó kaputelefon hívógombja is ad ki 433mhz jelet (a benti csengőt műkjödteti) ezt a jelet is szeretném a HA felé betolni, erre is jó lehet (?) egy RF bridge.
Apropó, kaputelefon. Szóval vettem annak idején egy Anytek B30 nevű szutykot, ami kicsit felemásan működik. Vagyis nem a kamera szutyok hanem az app és/vagy a felhő. Ha megnyomják a gombot a csengő azonnal szól (mint mondottam ez 433mhz) a telefonra viszont nem feltétlenül jelez át, csak akkor (akkor sem mindig) ha az app be van kapcsolva és benne is vagyok az appban
. Egyébként az appon keresztül pár másodperc alatt eljutok az élőképig (na jó 2-3 mp delay van a képben/hangban). Ezt az eszközre reménytelen integrálni HA alá?
-
szat8
tag
válasz
radio11 #27144 üzenetére
Ha az RF relé is szárazkontaktos, gondolom nincs akadálya, hogy párhuzamosan köss vele egy szintén szárazkontaktos wifis relét, hiszen úgyis csak fél másodperces impulzusig kell zárni az áramkört. De ha tévedek, az itteni szakképzett fórumtársak majd kijavítanak, mert én csak lelkes amatőr vagyok a témában.
-
radio11
tag
Nem "valamirevaló" kapuzáróim vannak, a kapu Polargos (lengyel sz@r) a szekcionált ajtó meg Milnertore (olasz sz@ar) - egyébként mindkettő jól működik, csak nagyon nem csereszabatosak a távirányítóik. Ezért anno vettem egypár kínai szárazérintkezős 433MHz-es relét meg távkapcsolót és mindkét nyitónak a külső nyitógomb csatlakozására feltettem, a kétgombos (kínai) távirányítók így mindkettőt működtetik. Eddig tökéletesen. Egy harmadik ilyen rádióvevő meg a kiskaput elektromos zárját nyitja távolról (kívülről ujjlenyomatolvasóval megyünk be, nagyon menő cucc lett
).
A szekcionáltra tettem egy Xiaomi ajtóérzékelőt, mert megesett már, hogy estére nyitva hagytam a garázst. Írtam rá egy aut-ot, hogy 21 óra után ha 10 percnél tovább nyitva van akkor jelezzen a telefonomra. Ha történetesen nem vagyok otthon akkor ilyen esetben jól jönne, ha tudnám zárni távolról. Nagykapu ugyanez.
Ahogy írtam a távkapcsolók miatt már van 1-1 relé, a távkapcsolók fixkódosak (azt hiszem) így az RF integráció tetszene.
Egyébként az RF intergáció adni és venni is tudja a jelet? -
zsamiatt
őstag
sziasztok, használja valaki HA-ban a node red kiegészítőt?
7végén volt egy NAS leállításom és a noderedből eltűnt az összes flow és plugin amit telepítettem. Nem menti automatikusan a benne lévő pluginokat és flowkat?A dockerbe telepített verzió is ilyen?
Hogyan lehet ezt megelőzni? köszönöm, -
gahor72
aktív tag
Sziasztok!
Itteni ajánlásra beszereztem pár lonsonho wifis kapcsolót. Esetleg vki vett már ezekhez kiemelő keretet? Nehezen fér be a dobozba(ltp), megpróbálnám azzal mielőtt nekiállok fúrni-faragni.
Üdv -
vkp
aktív tag
Google home hub-ra ki lehet rakni kamera képet? Pl. csengetnek és feldobná rá a kinti kamerát.
-
Degeczi
nagyúr
bin filet nem szerkesztesz, hanem új, saját verziót fordítasz a Tasmota forrásból!
Ha ettől még láthatóan nagyon messze vagy, akkor vagy engedd el, vagy rakjál föl régebbi Tasmotát. Mint alább írtam, tavaly márciusban jelent meg ez a feature, így a korábbi változatok még nem számoltak harmatpontot. -
Saua
tag
válasz
LouiS22 #27133 üzenetére
Tökéletesen igazad van!
ezért is keresem a megoldást, de a neten magyar nyelvü dokumentáció a TASMOTA -val kapcsolatban szinte semmi, angolul
display a value in webui vagy például select sensor value listening to the wifi interface ... semmi.
Tulajdonképpen működik, csak engem bosszantanak a felesleges információk. Nagyon belemélyedni a programozásba számomra nem érdemes, nekem ez csak hobby és ugyanezt meg tudom oldani például a BLYNK -el is csak az meg a saját szerverét használja azért nem tetszik. -
Saua
tag
válasz
vampire17 #27131 üzenetére
Sajnos ilyen szinten nem értek a témához. Azon a szinten vagyok, hogy csak egyszerübb .ino fájlokat tudok az igényeim szerint módosítani.
Ezt a tasmocompiler-master fájlt amit belinkeltél a library közzé kell bemásolni?
Azt hittem van valami egyszerü megoldás mint például a DVD-k írásánál használt képfájl szerkesztő. Megnyitom a .bin fájlt, megkeresem a my_user_config.h filet, kitörlöm ami nem kell és kész. -
Saua
tag
válasz
gya/352 #27129 üzenetére
Köszi a tanácsod és mindenkinek a válaszát.
Egyszerüen egy .bin fájlt (v9.2.0) a Tasmotizerrel töltöttem fel egy ESP8266 -be.
Ezt a my_user_config.h filet kellene átírni? hogy a"DHT11":{"Temperature":25.8,"Humidity":43.0,"DewPoint":12.3},"TempUnit":"C"}
helyett az alábbi jelenjen meg
"DHT11":{"Temperature":25.8,"Humidity":43.0,"TempUnit":"C"}
mivel tudnám szerkeszteni ezt a .bin fájlt? Mert például a PZEM szenzortól sem érdekel a hálózati frekvencia, vagy az előző napi energiafogyasztás
-
ojb
tag
válasz
radio11 #27125 üzenetére
"ezeket hogy tudnám elegánsan és olcsón HA alá tenni ? "
WiFi-vel. (Wemos D1; Shelly stb)
A garázsnyitás általában ugrókódos.
Egyszerűbb és olcsóbb megoldás valamiféle WiFi használata márcsak azért is, mert ebben az esetben lehet visszajelzésed a kapu, garázskapu pillanatnyi nyitott - csukott állapotáról is. RF433 (868) használatakor viszont alapból nincs. -
szat8
tag
válasz
radio11 #27125 üzenetére
A valamirevaló kapunyitók ugrókódosak, egy RF bridge-dzsel semmire sem jutnál.
Szerintem legegyszerűbb, ha egy szárazkontaktos relét (mint pl a Shelly1) rákötsz arra a bemenetre, ahová nyomógombot lehet kötni. Nálam így megy a garázskapu, 5 perc volt az egész, és nincs a szívás az RF-fel. Persze a kapu állapotát ez nem fogja mutatni, ahhoz kell még nyitásérzékelő. -
radio11
tag
Van egypár 433MHz-es távkapcsolásom (garázsajtó, garázskapu, kiskapu) ezeket hogy tudnám elegánsan és olcsón HA alá tenni ? (a cél, hogy HA-ból is tudjam indítani a nyitást-zárást). Sonoff RF bridge-t néztem, mint elterjedtebb megoldást, de úgy látom van valami GPIO-ra köthető 433MHz-es eszköz is, azokba viszot már kicsit belezavarodtam).
-
Degeczi
nagyúr
Mégegyszer: ez nem egy testreszabható UI, nem ez a feladata, hiszen ez csak egy setup-hoz és ellenőrzéshez való felület. Nincs ilyen opció, fixen számolja ki és jeleníti meg a harmatpontot a kód már bő egy éve.
-
Saua
tag
válasz
Degeczi #27116 üzenetére
Miért ne lehetne? Lehet beállítani hogy bizonyos időben kapcsoljon ki/be valamit, szabályokat lehet írni hogy bizonyos hőmérséklet tartományban kapcsoljon ki/be, vagy akár egy pompát is lehet vezérelni vele és beállítani, hogy bizonyos áramfelvételnél kapcsoljon ki (például elfogyott a víz a kútbol).
kis OLED kijelzőt lehet rákapcsolni, hogy wifi nélkül is lehessen látni az értékeket ... szerintem lehet a webUI felületen megjelenő adatokat is szelektálni, csak nem találom a megfelelő utasítst amit be kellene irni a terminalba. -
fo_di
őstag
válasz
huliganboy #27088 üzenetére
akkor csináld meg kézzel a bináris mqtt szenzort vagy az mqtt covert, ennek elvileg működnie kéne így:
binary_sensor:
- platform: mqtt
name: "ajtoszenzor"
state_topic: "tasmota_E14FEF/POWER"
payload_on: "ON"
payload_off: "OFF"
device_class: door
egyébként a Setoption 19 1 már nem javasolt, helyette home assistant alatt SetOption 19 0-t javasolnak és a gyári Tasmota integrációt, de ha mégis autofelfedezni akarsz, akkor itt még lentebb van némi info, hogy miket kellene a tasmotán még állítanod, hogy beküldje a bináris szenzort (SwitchTopic és SwitchMode állítása, de coverhez még a SetOption 66 1 is szóba jöhet) -
Saua
tag
válasz
vampire17 #27114 üzenetére
egyenlőre csak egy szobában egy elektromos fűtőtestet szeretnék vezérelni vele egy termostat szabállyal a TASMOTA -ban.
Home Assistant meg raspberry pi, még odébb van. Sajnos még ezt az egyszerünek tűnő kérdést, hogy a képernyőről eltüntessem a felesleges információkat sem sikerült megoldanom, pedig már két napja keresem a megoldást a neten. -
Saua
tag
Sziasztok,
Egy ESP8266 -ra telepített TASMOTA -t próbálgatok, egy PZEM004 -et és egy DHT11 -et kötöttem rá, így néz ki a felület:viszont például a frekvenciára és a relatív páratartalomra nincs szükségem, hogyan lehet megoldani, hogy ezek az adatok ne jelenjenek meg a webes felületen?
-
ojb
tag
válasz
vampire17 #27102 üzenetére
"A kérdésem, hogy mennyire "egeszseges" nagyobb feszultsegu arammal kisebbet kapcsolni?"
Ez egy kicsit fából vaskarika lett...
Természetesen "barmi mast is kapcsolnek igy, pl kazanok, LED, etc..." lehet kapcsolni a jelzett megoldással, de nagyobb kapcsolt áramok esetében célszerű figyelembe venni a kapcsolt fogyasztó elektromos tulajdonságait és ehhez illeszkedő ( Rezisztív, induktív, kapacitív, vegyes ) kapcsoló elemet használni...
Alapvetően az "okos cuccok" háztartási felhasználást feltételeznek és a rájuk írt max terhelés az esetek nagy részében rezisztív (ohm-os), mert a várhatóm felhasználás is az lesz.
Pl a #27104-ben linkelt kontaktor rezisztív terhelése 20A (~4kW) az induktív terhelhetősége viszont csak 7A (~1,2kW) !!!
Én ökölszabályként azt követem, hogy mindig egy lépcső biztonsági tartalékot hagyok a kapcsoló eszközök esetében. (25 -> 20; 20 -> 16; 16 -> 10; 10 -> 6; A stb
Akit nagyon érdekel a téma [itt] részletesebben le van írva. -
huliganboy
addikt
válasz
huliganboy #27088 üzenetére
Erre esetleg valaki? Biztos banálisan egyszerű de nem jön össze... Hiába rakok switch sensort a config a nem jön adat rajta. Miközben a topic meg küldi az adatot, hisz a figyelésben látom..
Köszönöm
-
radio11
tag
Ez [link] viszont nem vált be, már két ESP-01 lapot kinyírt. Lehet, hogy nagyon visszapofázik a relé tekercs (mondjuk most nézem, hogy az optocsatolót lespórolták). Rendeltem helyete Sonoff basic-t, majd jól megtasmotázom.
-
radio11
tag
válasz
vampire17 #27104 üzenetére
Ja, én a minap kötöttem rá a szaunára (6kW, 3 fázis) egy Sonoff Basic-ot, megfejelve egy 3 fázisú kontaktorral. Van egy infra-sókabinom abba pedig a Sonoff egy Finder relén keresztül kapcsolja az infrapaneleket (az kb 1000W, papíron bírná a Sonoff, de jobb a békesség)
-
vampire17
addikt
válasz
radio11 #27103 üzenetére
En sem gondolnam amugy, hogy gond lenne.
Erre is gondoltam kozben, pl egy 25A-es magneskapcsoloval:
Egyreszt megnoveli az elettartamot, masreszt kb a kontakor "meretetol" fugg innentol fogva a kapcsolas (kb egy 4000W-os villanykalyhat rakothetsz... )
nyilvan ez nem a konnektor moge beepites esete, inkabb egyeb dolgoknal hasznalhato. (nagy teljesitmenyu szivattyuk, futoszalas cuccok, vagy barmi ami nagy aramot vesz fol. Vagy csak egyszeruen nem bizunk a shellyben)
Amugy van aki ebay-en "szettben" arulja a shelly 2.5/EM 3D nyomtatott DIN-t, meg a kontaktort
-
vampire17
addikt
Sziasztok!
Shelly 2.5-ot "szárazkontaktositanek" magneskapcsoloval [link] .
A kérdésem, hogy mennyire "egeszseges" nagyobb feszultsegu arammal kisebbet kapcsolni? (altalaban forditva szoktak)
@ojb foleg teged kerdezlek
A fogyasztok es a 12V tap csak pelda, barmi mast is kapcsolnek igy, pl kazanok, LED, etc...
-
koala69
tag
válasz
Degeczi #27100 üzenetére
Koszonom a tanacsokat!
@Degeczi
esetleg a condition-ban egy template:value_template: "{{ ( as_timestamp(now()) - as_timestamp(state_attr('automation.rain', 'last_triggered')) |int(0) ) > 3600000 }}"
hogy csak orankent fusson le?!vagy inkabb csak egy sima delay miutan elkuldte a riasztast?
Új hozzászólás Aktív témák
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- AKCIÓ! MSI B450M R5 4500 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 CM MasterBox 5 Lite 600W
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest