Hirdetés

Aktív témák

  • BlacKSouL

    addikt

    banánturmix..nyamnyam..
    észrevettétek, hogy a legjobb a costa-ricai banán? később szedik le, mint a columbiait, vagy az ecuadorit, kicsit más fajta is, mert kisebb, és így elméletben kevéssé eltartható a piacországokban. Cserébe jóval finomabb, édesebb, kellemesebb az állaga is, és másképp érik a lakásban is. Eleve a boltban már sárgán kerül ki, esetleg a száránál még halványan zöldes. Szép aranysárgává válik, majd megjelennek a barna foltok, aztán egyre jobban megbarnul, végül elkezd kocsonyásodni, aztán már nem annyira jól fogyasztható. A többi meg nagy dög méretű, a boltokban nem is találni szép sárgát, csak olyan méregzöldet, vagy olyan fakó sárgászöldet, ami aztán a lakásban otthon érlelve sem szép sárga lesz, hanem olyan fakósárgásbarna, és nem lesz olyan szép barnás pöttyös, hanem csak egyszerűen megbarnul, és ellöttyed. És az íze meg nagyon fanyar, aligédes, szappanszerű, még túlérlelve is ízetlen, nem jó.
    Az előbbiből egyre kevesebbet találni sajnos, mert az utóbbi gazdasági szempontból, a szállítás, raktározás, eladhatósági időtartam szempontjából a kereskedőknek, szállítóknak jobban megéri. Persze egyik fajta banánt sem szedik le éretten, mert akkor nem tudnák szállítani, egyből megromlana. De nagyon nem mindegy milyen fajtát, milyen érés után szednek le, és mennyit bíznak a hűtőházas, raktáras érlelésre.
    Ja, és a c.r-i szép íves, kerek keresztmetszetű míg a többi nagy, félig egyenes, és szögletes kersztmetszetű, köszönhetően a fürtök túlzott tömöttségének.

Aktív témák