Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• zolka78

senior tag

Sziasztok!

Pár hónapja kértem segítségeteket tele obi vásárlása kapcsán, hogy nagyjából max. 100e-t szánnék rá. A válaszotok alapján és a topic hosszasabb olvasása után rájöttem, hogy ami 100e alatt van az igen csak kompromisszumos, ami meg jobb minőség arra nem elég 100e. Viszont majd 1 hónapos alkudozás után 13e forintért vettem egy használt tamron 55-200 obit, ami fél éves. Gondoltam, ha gázos lesz, akkor tanulópénznek még talán elfogadom. Meg kell mondjam nagyot csalódtam, persze pozitívan. Először is rájöttem, hogy nekem nem is létszükség a tele, valószínűleg ez a kényszerem abból adódott, hogy az ultrazoomos kompaktnak tolhattam kifele a tubusát ezerrel. A másik dolog, teljesen meg vagyok elégedve a minőségével. A szerkezeti felépítése szerintem jobb, mint a Canon kit obi, a képminősége bőven jó nekem, főleg, hogy mint most már rájöttem nem ezt a tartományt fogom használni a legsűrűbben. Szerintem megéri a pénzét még az új is, nem is tudom miért adják el a használtakat, az ilyet meg kell tartani vésztartaléknak, ha lesz jobb. Most viszont megint tanácsra van szükségem. Van ugye a 18-55 IS kit obim amire mindenki azt mondja, hogy ez már szuper. Na most én nem ezt vettem észre. 500d-vel használva nekem mintha néhol életlen lenne, vagy túl lágy lenne a rajzolata. Nem minden képen, csak néhol, általában rosszabb fényviszonyok mellett beltéren. Volt szerencsém a saját obimat kipróbálni 1000d-n és 400d-n is, ezeken teljesen más képet produkált. Mintha élesebbek vagy telitettebbek lettek volna a képek. Lehet, hogy az 500d-n már küszködik a 15 Mpixellel? Nincs fókusz hiba sem, ezt megnéztem, ezért tippelek erre. Ugyan akkor a tamron obi sem csinál olyan lágy rajzolatot. Teszem hozzá csak raw fotókon próbáltam, így nem tudom milyen, ha visszább veszem a felbontást. Ezért gondolkodok egy minőségi általános zoomon. Beltéren, rendezvényeken is többször megfordulok ahol ugyan nincs sötét, de gyér a megvilágítás, itt már haldoklik a kit obi. Ezért inkább még raknék a telére szánt pénzhez és egy vakut és egy jobb általános zoomot vennék. Tehát kellene a kezdő fényerő és egy általános tartományt lefedő obi. Mivel túl sokat nem tudok rá szánni, így ezeket néztem ki:

- Sigma 17-70 f/2.8-4 DC macro os hsm
    - Sigma 24-70 f/2.8 ex DG macro
    - Tamron AF SP 28-75 f/2.8 XR DI LD

Canont szánt szándékkal nem írtam, mert az L szériát nem tudom meg fizetni, a 17-85-t mindenhol szidják, a 15-85 már bejövős a fényképei alapján, itt már a kezdő fényerőről is lemondanék, ha már lesz vaku, de ez meg túl drága. Tehát ezt a tartományt kéne lefednem legalább. A 24mm és 28mm kezdő gyútáv sem lesz kevés nekem, mert azokon a rendezvényeken ahol használom, ott nem mindig lehet pár méternél közelebb menni. Max természetben kirándulásokkor kevés, de akkor ott a kit obi, majd meg tanulom használni a hibáival, ha tényleg hiba az amit írok és nem én vagyok balf@$. Ha igazam van és a kit obi szar@szik a 15 Mpixellel, akkor a fent említett obik hogyan bírják a nagy felbontású szenzorokat? Vagy ettől nem kell félnem?

Új hozzászólás Aktív témák