Hirdetés
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
TKL
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Olyan céget / embert keresek aki objektívek átalakításával foglalkozik (SMC Takumar 200mm F4-et szeretnék átalakíttatni M42 bajonettről Nikon F-re úgy, hogy minden kiegészítő adapter / üveg nélkül képes legyen a végtelenbe fókuszálni, mivel asztrofotózáshoz használnám.
Lehetséges az átalakítás, és találtam is már valakit aki megcsinálná, de túl soknak tartom az összeget amit kért érte, ezért még tájékozódnék.
Köszönöm előre is ha valaki tud segíteni!
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
kacsento1
üzenetére
Volt C 35/f2-m, szerettem, képközépen tényleg okés volt nyitva is. Ami miatt végül megváltam tőle: csak 5 lamellás a blendéje és gyorsan szögletesedik a bokehja. A kevés lamella miatt eléggé "ideges" a háttérmosása, nem az a szép krémes jellegű. A YN elvileg 7 lamellás, de fogalmam sincs, hogy optikailag hogyan teljesít.
-
kacsento1
senior tag
Sziasztok!
Objektívet szeretnék venni főleg beltéri portrék készítéséhez. Jelenleg egy Canon 5D classicom van EF 85mm 1.8 objektívvel. Két low budget objektívben gondolkodom. Az egyik egy használt Canon EF 20-35 F3.5-4.5 USM. Az előnye, hogy nagylátó Canon és usm motoros. Hátránya, hogy nem valami fényerős. Gondolom az igazi egy vakuval megtámogatva lenne. A másik egy Yongnuo 35mm F2. Előnye, hogy fix, és fényerős, de sajnos nem ismerem milyen megbízható EF rendszeren, és mennyire lenne tartós. Képminőségét egyiknek sem ismerem, de gondolom a fix 35-ös élesebb lehet. Melyik lehet a jobb választás egy 12mp-es full frame vázhoz, amit mostanában biztos nem fogok lecserélni, mert a tudása és a 12mp felbontás számomra megfelelő.
-
mokasirs
csendes tag
Sziasztok!
Szerintetek e három közül melyik a jobb, melyiket érdemes megvenni?
Auto Chinon MC 50mm f1.4
Revuenon 50mm f1.4 MC
Konica Hexanon AR 50mm f1.4
-
tvamos
nagyúr
válasz
randras_83
üzenetére
Nem annyira rossz, persze, de ha úgy kezdi, hogy eleség... meg szerintem pixel méret függő is a dolog. A lényeg, hogy van külön topicjuk.
-
randras_83
addikt
válasz
tvamos
üzenetére
annyira nem rossz az, nekem 44-2 van -zebra-, picit rekeszelve simán jó, tény hogy inkább a bokeh miatt szeretjük.
u.i.: az exif adatokban lévő 135mm f/3.5 nem igaz, csak nem állítottam át a vázon, hogy melyik obi van fönt.
-
tvamos
nagyúr
válasz
excalibur36
üzenetére
Szerintem jobb azt messziről szeretni, ha élességet akarsz: [link]
-
SkyTrancer
senior tag
válasz
excalibur36
üzenetére
Nézd csak : [link]
-
jmakk
őstag
válasz
excalibur36
üzenetére
A Heliosok nem az élességükről a leghíresebbek, hanem a jellegzetes körkörös háttérmosás effektusukról. Ez teljes képkockás (full frame) gépen jön ki a legjobban, mert a képszéleken a legerősebb. Az effektust legjobban a 2-es verzió hozza. Általánosságban elmondható, hogy a későbbi generációk valamivel élesebbek.
-
excalibur36
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék venni egy Helios 44 obit, de annyi fajta változatban van, hogy elvesztem....
Élességre, kép minőségére, szín világra melyiket tartjátok jobbnak?
44M 2/58
44M-2 2/58
44M-4 2/58
44M-6 2/58 MC -
80hun
addikt
Lámpa felé fordítva nézz át rajta különböző szögekben, én itthon vettem pont ugyanilyet és 3.-nak is hibás darabot kaptam. Amik nekem jöttek mind olyan volt mintha keresztbe lenne repedezve több heyen, de ez csak egy bizonyos szögben látszik nézegetés közben lámpával átvilágíva.
A végén inkább vettem teljesen mást

-
törölt tag
A nagy záridő és a kézben tartás nem jó kombináció. Előbb emelném az ISO-t, mint a záridőt, pont a kézből való fotózás bizonytalansága miatt. 1/40 alatt már nagyon biztos kéz kell egy fotóhoz, és még a fókusztáv sem mindegy, minél nagyobb, annál jobban kijön a kézremegés. Szoktam én is CPL szűrővel fotózni, de pont a fényerő csökkenés miatt használok állványt. Vagy, ha nincs nálam, akkor emelni az iso-n mert inkább legyen 600-800 között az iso, és egy kicsi zaj, (800-ig nincs látható zaj nekem) mint életlen bemozdult kép. A zajt könnyű szűrni utólag.
-
Pikaa
aktív tag
Sziasztok!
Láttam, hogy van külön topikja a szűrőknek, de ott nem nagyon láttam aktivitást, így gondoltam ide írok.
Az elmúlt napokban vettem egy 77mm CPL szűrőt a Sigma 70-200-as telémre. Kipróbáltam, és életlen, bemozdult fotókat lehet vele csak csinálni.
Mi lehet az oka?
-
SkyTrancer
senior tag
Én azt mondom, hogy 55-250 lenne a nyerő, mert akkor lefeded a teljes látómezőt 250-ig
a másik objektívvel együtt.
Ha jó árban van, végül is mindegyik jó vétel lehet
-
GeriCool
aktív tag
válasz
SkyTrancer
üzenetére
Igen egy kicsit én is a 55-250 felé hajlanék. Bár a 18-135 meg kényelmes, mivel kiválthatnám a 18-55. Van már egy 10-18. Az 55-250-el meg szeretném a gyerkőcöt fotózni sport közben. A 18-55 kevés volt hozzá. És mivel telektulajdonos lettem vidéken esetleg állatokat is lehetne ezzel. Persze tudom, hogy ezek nagyon alap obik, de maga a gép is az. És ha látom, hogy mire van igény akkor majd lehet feljebb lépni.
Egyébként bolti ár alatt 20k val van most egy példány és 1 év gari van rá. -
MrChris
nagyúr
válasz
excalibur36
üzenetére
Inkább a sel35/1.8, de kérdezd meg a sony milc topikban. A régi manuálok nyitva lágyak, egyet rekeszelve használhatók, így nem nyersz vele fényerőben szinte semmit. Van pár kivétel, de számodra a 35-ös AF-el biztosan jobb választás.
-
excalibur36
senior tag
Szervusztok!
A segítségetek, tanácsotokat kérem.
Van egy Nex6 gépem amin egy Sigma 30mm 2.8 obi van.
Az optika nagyon szépen karcol, tű éles képet ad, viszont néha jó lenne ha fényerősebb lenne... Szerintetek érdemes lenne eladni és venni egy all round Sony SEL 35mm 1.8 obit, vagy tartsam meg a Sigmát és inkáb vegyek egy fényerős manual obit átalakítóval pl. Canon FD 50mm 1.4, vagy Nikon nikkor SC 50mm. 1.4 et?
( e két manual optika közül melyiket tartjátok jobbnak?)
Köszönöm előre is a segítséget! -
SkyTrancer
senior tag
Pont én is obit akartam venni pár hete és végigpróbáltam egy csomót, többek között ezeket is
Én ugyan nem ezeket választottam, mert számított a képminőség, de.Az 55-200-nak jobb a képe , mint a 70-300-nak
F5.6-tól felfele egyre kisebb a különbség
18-135-ös nem rossz, középen ennek picivel még élesebb a képe, viszont a széleken, meg annyival
több a kromatikus aberrációÉn az árakat nézném, és amelyik a legkedvezőbb azt vinném.
Bár 70-300 szerintem felesleges ilyen objektívnél
Akkor már inkább 55-200
300-on így is úgy is karcsú a képe
18-135 meg ugye sok mindenre jó
Te tudod mire akarod használni -
GeriCool
aktív tag
Üdv!
Kérdezni szeretnék. Használt olcsó teléket nézegettem Canon 750d-hez. Melyik az ajánlottabb?
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II
Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM
Igaz árban is van köztük 30000 forint különbség, de megéri e?Illetve egy másik vonal. Utazóban néztem a 18-135-t. De most lehet kapni ezt is használtban a régebbit
Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS
Ez is hozza ugyanazt a képi világot mint az újabb STM-es verzió.
Köszönöm! -
80hun
addikt
válasz
excalibur36
üzenetére
Igen lehet venni EXA adaptert.
Viszont drágább mint az m42 adapter. szerk: látom már exa adapter is van olcsón
Az a zeiss létezett M42-esbe is ha jól tudom.
-
törölt tag
válasz
excalibur36
üzenetére
Hehe, ha Exa-hoz való, akkor azon még kézzel kell felhúzni a rekeszt is jó eséllyel...
Annyi pénzért inkább egy Nikon AI-S 50 1.8-at vegyél. Persze ha van egy elfekvőben, akkor lehet próbálkozni, de nem igazán éri meg. Létezik egyébként adapter. [link]
-
excalibur36
senior tag
Szervusztok!
Mi a véleményetek erről az optikáról? CZJ Tessar 2,8/50 (Exa)
lehet hozzá kapni nex adaptert? -
TV Béla
tag
Üdv!
Tokina 11-16 11-20 f2.8 tulajdonosoktól kérdezném, hogy másnak is nehezen lehet le meg fel pattintani a napellenzőt?
Nekem néha olyan érzésem van, hogy el fog törni, sokszor annyira szorul.
Persze amikor megvettem az objektívet azt gondoltam majd kidolgozza, kopik annyit, de nem. -
Azie
őstag
válasz
vihartigris
üzenetére
Köszi, továbbítom a javaslatokat.
-
Azie
őstag
Sziasztok! Kollégám objektívet szeretne vásárolni Nikon D3300-as géphez. Cél: gyerek fotózása mozgás közben (ahogy kicsap a vízből úszás közben), természetfotózás (pl. mókus ugrik át egyik fáról a másikra). Ár: 120k körül. Van-e értelmes ebben a kategóriában, ha igen, mit javasoltok? Előre is köszi!
-
MrChris
nagyúr
válasz
randras_83
üzenetére
Pedig már jó ideje bemutatták. Kár hogy a sima A7-el nem megy, A7II-vel meg már kezd elég drága lenni.
-
hito
nagyúr
Jesszus gyerekek, mik vannak már
És ez mennyire pontos? -
hito
nagyúr
válasz
Muerte68
üzenetére
&80hun: nem. Ez egy elektronikus NX - Canon EF speed booster, ami jelátvivős, van rendes AF. Legjobb tudomás szerint Canon AF objektíveket lehet teljeskörűen használni NX vázon, az említett 1 stop előnyt és látószög növekedést is élvezve természetesen.
Nem is tudtam, hogy van olyan is, ami manual objektívből "csinál" AF-os obit. Azt mégis hogy?
Hiszen fókusz motort nem tud az obiba varázsolni 
-
jlaudio
tag
Használ itt valaki Sigma 18-35 ART-ot Nikonnal? Szeretnék egy új obit venni a Nikon d5100 gépemhez, jelenleg van egy Nikon 18-105 VR obim és egy Tokina 11-16 f2,8 nagylátóm, eredetileg egy Nikon 35 f1,8 fixet akartam de a 3-ik decentrál példány után megondoltam magam. Tudom, hogy voltak/vannak fókusz problémák, egy havernek van egy ilyen obija, az övé nagyon problémás, lehetetlen rendesen beállitani, igaz használtan vette és elég kopott volt már de például LV módban nem téveszt a fókusz.
Szóval én egy új példányt akarnék vásárolni, netes rendelés lenne igy sajna nem tudom kipróbálni vásárlás előtt, már vettem is egy USB dokkolót hozzá, tehát elméletileg majd tudok rajta állitani ha kell.
A neten sokat olvasgattam egyesek szidják a fókuszt mások szerint OK, változtattak valamit ezen az obin a megjelenése óta, már vagy 4 éve gyártják történt valami fejlesztés rajta ami javitja a fókusz problémákat? -
Sage83
aktív tag
válasz
vihartigris
üzenetére
-
80hun
addikt
ESzterga+ Camdiox + egy adapert aminek lecsapják a végét. Pont most hekkel egy ilyet Nikon 1-re tvamos.
És mindjárt megvan a harmadából
-
vihartigris
őstag
-
Sage83
aktív tag
Sziasztok!
Kezdő teleobjektívnek melyik lenne jobb választás?
Nikon Nikkor AF-S 55-200mm f/4-5.6 G DX IF vagy Sigma 70-300mm (3ÉV) f/4-5.6 APO DG
Nikon d3300 vázra kéne!
alatta lévő tartományban egy Sigma 17-70mm f/2.8-4 használok...Válaszokat előre is köszönöm!

Üdv
-
hito
nagyúr
Sziasztok! Kérdésem nagyon egyszerű és triviális: ezek a focal reduce-ek mennyire rontanak az objektív rajzolatán, élességén? Mégis csak egy plusz lencse kerül a szenzor és az obi közé, és mint ilyen széles skálán mozoghat ezeknek a lencséknek a minősége, jól gondolom?
-
apóka
aktív tag
Sziasztok!
Tanácsot kérnék, mert teljesen járatlan vagyok a témában.
Hozzám került 2 régebbi (1977) analóg gép és egy objektív. Annyit már kiokoskodtam, hogy az objektíveket külön is árulják. Érdekelne, hogy mennyit érnek ezek? Azt látom, hogy mennyiért hirdetik (főleg Ebay), de mennyi az amiért el is viszik.
Az elsőElőre is köszönöm!
-
szecsgeri
tag
válasz
B.Á.L.!.N.T
üzenetére
Hopsz, nem konkrétan neked akartam, mellényomtam.

-
-
szecsgeri
tag
válasz
B.Á.L.!.N.T
üzenetére
Sigma 120-400mm f/4.5-5.6 DG OS HSM-ről vélemény Nikon rendszeren?

-
válasz
temagad.aho
üzenetére
Ha a sigmához állítják,akkor a többi objektívnél lesz kérdéses a fókusz. (Feltéve ha több obid van)
Vagy vennék egy komolyabb vázat, vagy mondom rekeszeld és akkor sokat javul a dolog. (tapasztalat) -
80hun
addikt
válasz
temagad.aho
üzenetére
Azért próbáld ki MF-al és Live view-ban is AF-el.
Mert ugye Dslr-nél a frontbackfocus probléma itt is előjöhet.Lehet csak AF finomhangolni kéne ha a váz tudja persze.
-
válasz
temagad.aho
üzenetére
Igen találkoztam,amikor még az a nagylátóm volt.
Csak akkor kaptam azt az élességet amit elvárna az ember amikor lerekeszeltem. f7.3-tól jó volt.
De f3.5-5.6 körül mondhatni életlen volt. Csak tajképezem szóval ez miatt nem igen érintetett a dolog.
Később af fine tune-nal megtudtam oldani h nyitott rekeszen is jó legyen.
Mondjuk amúgy se a legélesebb nagylátó az tény, mondhatni átlagos. -
temagad.aho
tag
Sziasztok! Nemrég vettem egy Sigma 10-20mm f3,5-ös obit, és nem vagyok 100%osan megelégedve az autofókusszal. Csináltam ma pár próbaképet és nem az igazi az élesség. Találkozott más is ilyen jellegű hibákkal ennél az obinál?
-
Neck
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Nem tudom megítélni, nekem nincs Lumix. Viszont abban biztos vagyok, hogy nem az általad linkelt két képpel érdemes nézni a Sony kitobi teljesítményét. Teljesen használható, annyiért, amennyibe kerül. Én inkább örülök neki, hogy nem 250 ezerbe kerül az A6000 kit, egy valamivel jobb kitobival, amit természetesen még mindig lecserélsz, ha többre vágysz.
Azt meg többen elfelejtik, hogy egészen jó stabi van benne. Mind a két linkelt hosszú záridős vízeséses képet, és még vagy 15 másikat kézből lőttem vele (gyakran első próbálkozásra sikerült, némelyik 2. - 3. próbára), mellettem többen szerencsétlenkedtek iszonyú állványokkal a síkos, iszamos talajon.Érdemes megnézni, mennyiért megy HA-n, az A6000 kit viszonylagos olcsóságának köszönhetően. Stabival, PowerZoommal, pancake felépítéssel, az A6000 gyors PDAFjével, ennyiért szerintem semmi baj nincs vele.
-
Neck
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Már vártam, hogy ismét belinkeld ezeket a képeket!

A kedvedért 5 perc alatt bedobtam pár vázból kieső jpg-t egy mappába, Horvátországból szeretettel.
Mind a kitobival készült. Ha szeretnél, linkelek neked 50mm-eseket is. -
Dragon27
senior tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Köszi

És a többieknek is
-
törölt tag
válasz
Ateszponthú
üzenetére
A linken Canon adapter van. Az nem jó Nikon-ra.
Én konkrétan Tamron 150-600G2 obihoz használok, Sigma APO 2X adaptert (Canon). Tökéletesen működik. -
Ateszponthú
csendes tag
Sziasztok!
Nagy megelégedettséggel használok egy nikon d7k, tamron 70-200 f2.8 vc gen1 kombót. Vásárolni szeretnék hozzá egy 1.4X telekonvertert. Annyit utánaolvastam már, hogy végképp nem tudom mit is szeretnék! Torzo mester a 27651-ben említette, hogy csak tami tc-vel volt teljes kompatibilitás. A tamron 1.4x sp af pro (af14pn-700) működhet? (jelenleg erre lenne lőszer) Esetleg felhasználói vélemények? Köszi: Attila
[link] -
tvamos
nagyúr
Legyszives, ne vedd kotozkodesnek, de ez volt a kerdes:
(#27687) Dragon27
Csillag fotózáshoz mi a legjobb 550euróból? a6000 erre a célra? De néha jól jönne a magas optikai zoom ..Erre nem biztos, hogy az A6000 a leg kompromissszum mentesebb valasztas.
Ezert probaltam inkabb az Astro topic-ba iranyitani a forumozo kollegat.De persze, ha van megoldas, akkor minden franko!
-
80hun
addikt
válasz
tvamos
üzenetére
A csillagevő ficsör is egy nagyon-nagyon pici felhasználói réteget érint. Ha belegondolsz hogy hány gépet adtak el akár csak az A7 sorazat különböző tagjaiból ez a pár ember akit érdekel nem túl sok

-
tvamos
nagyúr
Igy van! Olvasson mindenki Kenrockwellt!
Es vegyen Nikont! 
(#27704) Dragon27
Csak arra vigyazz, ha A6000-rol feljebb valtanal full frame-re, akkor Sony vonalon csak a csillag falo A7-ek vannak... amik amugy nagyon szuper gepek, de kell kompromisszumokat kotnimitt is. Vagy ezt mar megoldotta a Sony? Mostanaban nem figyeltem annyira.Kiveve persze, akinek futja D810A-ra, mert az ugye a legjobb.

-
80hun
addikt
válasz
MrChris
üzenetére
Mondjuk akkor már linkeld be Kenrockwell teljes tesztjét az obiról

-
-
MrChris
nagyúr
válasz
Dragon27
üzenetére
Ha csak ezt az egy objektívet tervezed mindenesnek, akkor elsősorban nagylátós képeknél csalódás érhet a gyenge, szétkent szélek és sarkok miatt. Nyitott rekeszen ez már a kép egyharmadánál láthatóvá válik. Erősen rekeszelned kell, de még úgy se az igazi, ami egy kevés fényű helyen elég kellemetlen. Például egy városi képnél már FHD méretben is belefuthatsz ebbe. Nem csak bizonyos helyzetekben, hanem természetesen ez a tesztekben is meglátszik. Itt egy, két példa összehasonlítással. Sajnos a rekeszelés is keveset javít, ez pl 7.1-en készült. Érdemes letölteni és megszemlélni fhd-ba leméretezve, mert még úgy is látszik.
Ha ennél többre vágysz akkor mélyebben zsebbe kell nyúlnod, vagy ezzel a minőséggel megelégedsz. Bár csak egy kit objektív de összevetve a konkurensek hasonló, szintén kit objektívjei lényegesen jobb képminőségűek. -
Dragon27
senior tag
válasz
üzenetére
tvamos köszi,... elmentettem az oldalt...

Tin_ShieldMivel egyenlőre nem szeretnék túlköltekezni, de mivel ezek szerint A6000 jól lehet alapozni
így szerintem ennél maradok... adapter + obi az már sok... Mi a legjobb obj.... átlag fotózásra (tanulás és ismerkedés, alapozás) később MC-11 adapterem és Objektív csillag fotózásra.....MacroVagy a gyári ILCE-6000 + 16-50mm vagy más Objektív, de egyenlőre adapter nélkül miket tehetek rá

Tamron 18-200mm vagy ezekhez Sigma,Canon,Tamron... mindenképpen adapter szükséges
Samyang -
80hun
addikt
válasz
barrasz
üzenetére
Én ugyanígy tárolom az AF-es obikat is.
Állítva , felfelé tárolom azokat is. De mintha Ropi írt volna már erről vhol hogy mi a helyes módja. Nézd csak itt van.A gépet meg épp ahogy a táskába kerül de az enyém ugye milc.
-
80hun
addikt
válasz
barrasz
üzenetére
A manuál más mint az AF-es obik.
Simán állítva lehetőleg páramentes helyen. Nekem frontlencsével vannak felfelé.
Amelyiket le tudod azt rekeszeld le f5.6-ig.De nem kell félteni őket mert elképzelheted mit kapott némelyik a 30-40-50 év alatt és még minig jó
Énkább az ha sokáig nem használod az obikat akkor néha érdemes kitenni napozni őket , úgy hogy átsüssön rajtuk a nap hogy nehogy gombásak legyenek.Egyébként itt dobálok a garázsfiókba(mindenes fiók úgymond) egy industar 61-et 3 éve már , nem lett semmi baja még müködik. Pont most vettem kézbe

Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 14 128GB,Kartyafuggetlen,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Black-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4203, 94% Akksi
- Google Pixel 10 Pro XL Moonstone Super Actua 120 Hz, Pro kamera 5 zoom 256 GB Használt,Gari
- iPhone 17 Mist Blue 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- LG 55C2 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Erre figyelni kell, hogy jól próbáld tenni.

És ez mennyire pontos?

Hiszen fókusz motort nem tud az obiba varázsolni 

A canon verzió af 14pc-700.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)