Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
TKL
tag
Sziasztok! Egy kis segítséget / tanácsot szeretnék kérni. Asztro fotózáshoz vásároltam egy SMC Takumar 200mm F4-es obit, és Nikon D5500-on használnám. Azt tudom, hogy elméletben csak segédüveges adapterrel lehet a végtelenbe fókuszálni vele (ez még nem jött meg, nem tudtam kipróbálni még az obit), így használva adapterrel pedig benyelem a képminőség romlását.
A kérdésem egyrészt az lenne, hogy mennyire jelentős a minőségromlás, kifejezetten ha asztrofotózásra vetítjük le (aberrációk stb miatt)?
Másrészt: találtam külföldi topikokat azzal kapcsolatban, hogy módosítható a fókusz sok M42-es Takumar objektívben úgy, hogy Nikonon is tudjon plusz üveg nélkül a végtelen be fókuszálni egy sima adapterrel. Ez vajon megoldható az említett 200mm-esen is? (sorszáma: 5193xxx, elvileg 5 elemből áll belül).
Egy objektívekkel foglalkozó ember azt ajánlotta, hogy 25.000 ft ellenében átalakítja, jelentsen ez akár fókusz állítást vagy bajonett cserét, pontosan nem mondta hogy gondolta. Viszont a fókusz állítás megoldható házilag is, és meg is próbálnám, csak tudom kellene, hogy ezzel az obival ez lehetséges-e?
A fent említett összeg egy ilyen átalakítás esetében egyébként reális? 19.000 Ft volt maga az objektív...
Előre is köszönöm ha valaki tud segíteni!
[ Szerkesztve ]
-
TKL
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Olyan céget / embert keresek aki objektívek átalakításával foglalkozik (SMC Takumar 200mm F4-et szeretnék átalakíttatni M42 bajonettről Nikon F-re úgy, hogy minden kiegészítő adapter / üveg nélkül képes legyen a végtelenbe fókuszálni, mivel asztrofotózáshoz használnám.
Lehetséges az átalakítás, és találtam is már valakit aki megcsinálná, de túl soknak tartom az összeget amit kért érte, ezért még tájékozódnék.
Köszönöm előre is ha valaki tud segíteni!
-
TKL
tag
25 rongyot, maga az objektív közel tökéletes állapotban volt 19... Tudom, hogy macerás meló, és nem is vagyok annyira jártas a témában, de azért soknak érzem kicsit.
Még nem olvastam amit linkeltél, de az alap problémával tisztában vagyok, ettől függetlenül el fogom olvasni, köszi!
Egyébként 25ért találhatnék 200mm-es nikkor F4-et is, de kifejezetten a Takumar-t szokták használni asztro-ra, ezért ebben gondolkodnék első sorban.
[ Szerkesztve ]
-
TKL
tag
Vagy nem venném vissza vagy csak 5.6-ra, annyi kell hogy elég foton jöjjön be 1 perc körüli expokkal, esetleg többel ha a követés is épp engedi.
Az 55-200-ról hallottam jókat, de nem használtam még soha, nem ismerem. Óvakodok a zoom objektívektől, mert általánosságban nem ajánlják őket az aberrációk miatt, és ahogy olvasgattam ezek pont kitolva 200 - 300mm-re vesztik el az élességüket.
Nekem a lényeg, hogy éles legyen, szépen képezzen le színeket, minimális kromatikus aberrációval, és az sem gond ha a többi nyavaja sem számottevő. Na az olcsó zoom-ok ezt nem tudják állítólag.
Sajnos amatőrnek nevezhető vagyok ha objektívekről van szó technikai szempontból, ezért is próbálok tájékozódni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- BestBuy topik
- iPhone topik
- Külpolitika
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Trollok komolyan
- Windows 11
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest