Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Formaster
addikt
-
Balinov
titán
válasz
Formaster
üzenetére
Draga szuromarkakhoz kepest a Haida gyartmanyuak eleg jo ar/ertek arannyal birnak. Nekem 2db ND1000-es MC PRo II-m volt (elsot a keteves elkeverte
). En innet vettem, hologramos, tuti eredeti (ezt is hamisitjak) kulonbozo fotos topikokban tobben hasznaljuk megelegedessel.Viszont videohoz lehet egy vari ND jobb lenne? Jjeahh kollega hasznal vario ND-t, esetleg ha nem fix ND8 vagy ND10/1000-es kell, o szerintem tud majd jo tanaccsal szolgalni.
Ja, barmilyet veszel nezd meg hogy a jelenlegi es tervezett obiknak milyen a szuromerete es a legnagyobb szuromeretut vedd meg es pareuros step up ringekkel old meg a kulonbozo obiatmerokre valo felszerelest. Nekem pl meg Nikon DX idokbol kifolyolag 67mm-es van, de a legnagyobb MFT uvegem is valami 52mm. siman frankon lehet step up ringgel hasznalni.
udv
B -
ccH2SO4
tag
Nekem D7200-hoz kellene a Tokina 11-20mm f/2,8, remélem jól megvannak egymással, csak még gyűjtenem kell hozzá.
De ha azt nézzük olyan 40 ezerrel kellene megtoldani, és a 11-16 helyett van egy 11-20-as átfogásom, ami azért már jobb.Mindenesetre Nikonra való. A Canon crop nehéz műfaj, ha tájfotóról beszélünk.
Ezt, hogy érted? Canon vázakkal nem igazán szuperál ez az objektív?
-
Formaster
addikt
Lenne még egy kérdésem srácok! Elengedhetetlen lenne a videózáshoz egy ND filter, na most ugye itt azért egy Hoya-tól lejjebb nem érdemes adni úgy tudom. Olvastam hideget/meleget a variálhatókról és most már a keretbe sem férne bele, szóval elsőre 1db fixen gondolkozom, de ez jó lenne, ha amolyan univerzális lenne. Pillanatnyilag a nyaraláshoz kell, tengerparti nagy fényerőt shotokhoz. Az objektív úgy fest az FE2.5 lesz a shotok nagy része meg 50/60/ vagy 120-as zársebességgel mennének. Nézegettem a Hoya ND8-at és az ND1000-et, de nem tudom melyik legyen. Van valakinek tapasztalata esetleg?
-
-
-
-
anaqer
veterán
válasz
üzenetére
Kösz, erről nem is tudtam, hogy típushiba... és tényleg, ha kicsit ráerőltetek (eddig óvatos voltam, mégsem a sajátom), akkor nem "reccs of death", hanem tényleg vidáman továbbmegy.
Tudsz erről valahol leírást / képeket / videót, hogy hova kell pöttyenteni? (Illetve hogy mit - Floriol, varrógépolaj, grafitos lánckenő, vagy mi? Tuti műanyag a gearing, nem kéne leolvasztani.)
-
anaqer
veterán
válasz
ccH2SO4
üzenetére
Ha nem kell a VR (mert úgyis állványozol), akkor szerintem hagyd a fenébe az új Nikont. Mivel úgyis vázmotoros vagy, én néznék inkább egy használt első generációs Töki 11-16ot... valamiért első sorban a Canon verziók szoktak pörögni, de néha ki lehet fogni Nikonosat is akár 120 körül.
-
anaqer
veterán
Van egy régi Nikon 18-55 VR kitobi, aminek a tubusa oldalirányba elég decens kis holtjátékkal billeg (2mm). Érdekes módon ez sem gyutávtól, sem fókusztávtól nem függ - akárhogy tekergetem full manuálba, mindig a merőlegestől jobbra szeret elmászni. Képminőségre mintha nem is lenne igazából hatással, ami furi. Legalább egy erős decentert elvárnék ekkora holtjátéktól... de inkább csak az van, hogy nagylátóból felfelé zoomolva valahol 35-45mm között random megakad. (Lefelé megy gond nélkül.)
Félig szétkaptam, mert olcsó cuccon belefér egy kis kisérletezgetés. Na, az is már olyan jól sikerült, hogy mire a helyére pöcögtettem a három fémgyűrűt (ezekről tudjuk amúgy, hogy mi a szerepük?), sikerült elgyakni a földelő pöcök csatlakozását.
Legalábbis gondolom, hogy az csak földelésre van, mert fém bajonettes cuccokon nem találkoztam vele, és a vázon sem csatlakozik semmi spécihez. Mindegy, így is működik... 
-
ccH2SO4
tag
válasz
üzenetére
Néztem a Sigmát is, csak a legtöbben azt írták, hogy a Tokinának szebb a rajzolata, mint a Sigmának.
Ezért a Tokina az első számú kiválasztott.
A 10 mm nem hinném, hogy annyira hiányozna nekem.
Szerintetek akkor jó döntés lehet a Tokina objektív? Olyan 150, max 200 ezer lenne a max keret rá, használtat nem szeretnék venni. -
törölt tag
válasz
ccH2SO4
üzenetére
A Tokina egy több éves obi, így van róla sok tapasztalat, vélemény. A Nikon meg csak most jelent meg. Ezért van egyikről sok cikk, másaikról meg alig-alig.
De úgy is fogalmazhatnánk, hogy a Tokina egy bevált, bizonyított konstrukció. A Nikon 10-20 közvetlen konkurenciája meg egyébként is a Sigma 10-20 f3.5 EX. Még utóbbin is elgondolkodhatsz. Esetleg egy használt Nikon 12-24 f4-en, bár az jóval méretesebb darab.
-
ccH2SO4
tag
válasz
Throme
üzenetére
Főkéne állványról fotóznék, de néha azért jól jön a fényerő, de főleg a képminőség az elsődleges szempont.
A Tokinát nagyon dicsérték itt, azért az az első számú kiválasztott.
Csak az a baj, hogy az új nikon 10 - 20 mm-es obiról nem sok mindent olvastam még itt, de ha a Tokina képminőségben kenterbe veri a nikont, akkor nincs miről beszélni.
Szerintetek? -
ccH2SO4
tag
Tiszteletem!
Nikon D7200-hoz szeretnék nagylátószögű objektívet venni.
Sokat olvasgattam itt a fórumon, és a legtöbben ezt ajánlották:Tokina 11-16mm f/2,8 AT-X Pro DX II AF - Nikon
Erre meg is lenne a pénzem, a kérdésem csak az lenne, hogy szerintetek érdemes lenne megvárni mások véleményét, a nem olyan rég megjelent nikon nagylátószögű objektívvel kapcsolatban? (Nikon AF-P DX Nikkor 10-20mm F4.5-5.6G VR)
Vagy láthatlanban is azt mondjátok, hogy a Tokina jobb választás lehet?
-
Formaster
addikt
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Talanltam egy garisat 60k körül. Lehet h lecsapok rá.
Érdekes lenne az FE 1.7, de azt hiszem a wide-t jobban kihasználom majd és a 2.5 is jobb a mostaninál. 
-
torzo
őstag
válasz
ArthurMiller
üzenetére
Akartam írni, hogy az art sorozatban rossz nem lehet, persze az ára is ennek megfelelő. Nagyon hálás lennék, ha feltennél néhány demoképet a Nikkorral párhuzamosan. Ha lehetek olyan pofátlan, max tágon 24, 35, 50 és 70 mm-en. És egy másik sort egy FÉ-kel rekeszelve.
Amennyiben van rá energiád (tudom, van meló vele, mert állvány, részletgazdag, geometrikus téma stb.).
üdv.
-
elfelejtette
veterán
válasz
Sefter
üzenetére
Nekem is hasonló problémám van. Nikon D3300 + Nikon 18-55 obi. Kérdés, hogy Nikon 55-200-at vegyek, vagy Tamron 18-200-at. Az ár azonos. Az első márkás gyártói obi, viszont a másik egybe lefedné a két másikat, így a 18-55 mehetne tartalékba, vagy eladásra (nem tudom, mennyire van rá kereslet, aprón hírdetnek jópárat).
-
Formaster
addikt
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Hmm, most feladtad a leckét, igaz ez is kicsit drágább.
El kellene döntsem, hogy az FE a fontosabb vagy a látószög. 
Erre még fel lehetne rakni később egy wide angle convertert. Nem tudom mi legyen, teljesen elbizonytalanítottál. Igazából nem tervezek sötét filmezést, persze az FE is mindig jól jön. Bár ahogy nézem ilyet tudok rakni a 20mm-re is.
-
Formaster
addikt
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Na igen, ez már jobb lenne, csak kicsit túlköltöttem magam a gimballal. Mivel eléggé korlátozottak a keretek mind súlyban, mind anyagilag, szerintem most marad a palacsinta elsőre. A hang és az AF nem túl lényeges mivel többnyire manuális módban menne és külső hang anyaggal. Inkább a méret és a súly az elsődleges szempont, kár hogy hasonlóból nincs wide angle.
-
ArthurMiller
senior tag
válasz
ArthurMiller
üzenetére
Tárgytalan, már megvettem. Gyors tesztet követően, nyugodtan állíthatom hogy mindent visz. Van egy 24-70 nikonom, a nem stabis, azt nagyon veri. (D810-en, D4-en). 2,8-on penge éles, háttér gyönyörűen mosott, bokeeh hibátlan. A sigma az ART sorozatban megint nagyot alkotott.
-
Formaster
addikt
Sziasztok!
Hasonló cipőben evezek, mint gmeszaros. Pana G7-re kéne egy könnyű és jó videós obi, az se baj ha nem stabis, mert gimbalról és/vagy tripodról menne. A palacsinta 20/1.7-el szemezek, mert a 25mm már túl sok, sőt jó lenne 20 -tól kisebb is, nagyra tudnám értékelni. Jobban szeretem a wide képeket és a jövőbeli témák is wide-ok lennének, de eddig nem találtam másikat. Előre is köszönök minden tippet!

-
ArthurMiller
senior tag
ÜDV!
Erről szeretnék véleményeket kérni: Sigma 24-70mm F2.8 DG OS HSM Art.
Vásárlás előtt állok, vs. Nikon, vs. Canon.
Köszönöm! -
tvamos
nagyúr
Most láttam meg, hogy egész tűrhető áron van a Sigma 170-500mm APO obi. (Eddig azt sem tudtam, hogy létezik.) Ennek milyen az optikai teljesítménye mondjuk a bigmahoz képest? Ha jól látom, jelentősen könnyebb, ami nem elhanyagolható szempont.
-
torzo
őstag
válasz
gaben75
üzenetére
A felsoroltakból természetesen a Nikkor 14-24 az ász. Közvetlen (éppen csak elmaradva) utána a Tami 15-30, amely használtan jóval kedvezőbb árú. Az összes többi messze elmarad tőlük.
Viszont a két első csak nagyon drága megoldással szűrőzhető. Viszont szinte minden szűrőzést a LR is tud, tehát ez nem gond.
Szóval, ha van elég pénzed N 14-24, ha fontosak az anyagiak, Tami 15-30. A két optika nagyjából pariban van. -
Tin_Shield
őstag
válasz
gmeszaros
üzenetére
A legolcsóbb a Pana 25 f1.7, új ára ~50e, használtan még ritka, ha igen 40e környékén. A Pana 20 f1.7 palacsinta és az Oly 45 f1.8 a két legelterjedtebb fényerős objektív rendszerhez, ezek használtan 55-65e között mennek állapot és garancia függvényében. Az Oly 17 f1.8, az Oly 25 f1.8 és a PanaLeica 25 f1.4 drágábbak, használtan is 90-100e környéke.
Van még a Sigma 19/30/60 trió. Jó objektívek, élesek, olcsók, de csak f2.8-asok, nem sokat nyersz fényerőben a kitobjektívhez képest, főleg a rövidekkel, a 60 f2.8 azért elég jó ajánlat.
Én a Pana 25 f1.7-et venném első fixnek. de próbáld ki mennyire fekszik az a látószög, állítsd oda zoomot és próbálj meg úgy fotózni egy darabig, hogy nem tekergeted. -
olajbogyo
aktív tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
+1
"gmeszaros" .....fogadd meg " Tin_Shield" kollégánk segítő javaslatát (De a legjobb megoldás az lenne, ha......, mert igazából ez az egyetlen jó megoldás számodra.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
gmeszaros
üzenetére
Ha mindenképpen plusz pénz nélkül akarod kihozni a bulit akkor megpróbálhatod eladni a 14-140-et. Az árából simán kijön egy kitobjektív (pl 14-42II) hogy legyen egy kis zoomod, és egy jó fényerős fix (pl 25 f1.7). A beltéri képeiden sokat segítene a fényerős objektív, az a kérdés a kitobjektív zoom átfogása elég lenne-e neked.
De a legjobb megoldás az lenne, ha megtartanád a 14-140-et - pont azok miatt amiket írtál - és összespórolnál egy - akár használt - fényerős fixre. -
gmeszaros
tag
Sziasztok! Van egy Panasonic G7-es fenykepezogepem 14-140mm -es kit objektivvel. A gep es az objektiv rendben van, kiveve belteri fotozasoknal. Ott szerintem az objektiv fenyereje miatt csak nagyobb ISO-val lehet kepet kesziteni. Azon gondolkozom, hogy hogyan lehet ezt megoldani anelkul, hogy penzt koltsek ra.
Arra gondoltam, hogy eladom (vagy elcserelem) a 14-140 -es objektivet es veszek egy fix objektivet aminek nagyobb a fenyereje. Biztos van olyan objektiv ami olyan kepek keszitesehez jo, amiket en csinalok. Ezek 90%-ban a kislanyomrol (a kertben, a szobaban, autoban, etc.) es csaladi rendezvenyeken keszul (nem professzionalisan eskuvo, szulinap, ilyesmi). A 14-140 viszont elvileg a tokeletes kirandulos objektiv, szep a kepe, ez az objektiv pedig kifejezetten konnyu es kicsi. Nem biztos, hogy megeri lecserelni.
Szerintetek erdemes ezen az uton elindulni, vagy tartsam meg a mostani objektivet, mert hosszu tavon tobb lehetoseg van benne? Koszonom!
-
Lac-coo
őstag
Emberek !

A Sigma 70-200-assal most vegul mi a helyzet ? Szet turtam a netet , ami lejott, hogy nagyon rossz illetve hogy nagyon jo ! Vagyis okosabb nem lettem !

Mindenkeppen vennem kene valami hasonlo obit, de a draga 5-600 ezres cuccok nekem elerhetetlenek, viszont az okcsobbakrol meg olvasok hideget meleget, lovesem sincs mi az igazsag ....
-
Sefter
veterán
válasz
kfjoco
üzenetére
Az elsővel lefeded a nyaralós/kirándulós rész 90%-át, ebben az esetben a meglévő 18-55-öt eladhatod, nem lesz rá szükséged.
Az 55-200, mint a számok is mutatják, tele végén sokkal hosszabb, ezt viszont cserélgetned kell a 18-55-el akár kirándulás közben is, mivel hiányozni fog az "eleje".
Én a 18-105-öt venném a céljaidnak jobban megfelel... -
kfjoco
csendes tag
Üdv.Érdeklődnék tud nekem valaki abban segíteni ,adott egy nikon D3100 gép 18-55 kittobival ,szeretnék hozzá venni objektívet sima kirándulás,nyaralás,családi fotók készítéséhez melyik obit érdemes venni
AF-s 18-105 VR
AF-s 55-200 VR
Köszönöm -
gaben75
tag
Sziasztok,
Tervbe van véve FX-re váltás viszont egy picit elbizonytalanodtam.
Szeretnék majd venni valami "nagylátószöget" FX-re mondjuk nem aranyáron és ha lehet
akkor fényerős is legyen
, + ha van rajta szűrőmenet akkor az plusz pont! Egyáltalán létezik
FX-re fényerős szűrőmenetes objektív ?Az álomlencse csak túl drága nikon 14-24 2,8
Ez tetszik még nagyon Tokina 16-28 2,8
Ezt az egyet találtam ami szűrőmentes és 2,8-as Nikon 17-35 2,8
Van még a Tamron 15-30 2,8
És van két F4-es is Sigma 12-24 2,8
+ Tokina F4-es Tokina 17-35 F4
Szóval van valakinek valami ötlet vagy ezen kívül bármi?
Köszönöm

-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
Lac-coo
üzenetére
Nem tudom mekkora különbség van a Canon - Nikon Tokina között (ha van egyáltalán), de Canonon teljesen vállalható 2.8-on is. Nyitva a képközép megfelelő, valamennyire azért húzza a sarkokat, de kicsit rekeszelve gyorsan javul a képszél is. f/4-től kezdődően a teljes képmező korrekt. Az egyik legjobb fényerős, autófókuszos (ultra)nagylátó croppos vázon, de FF-en is használható ~15 mm felett.
-
olajbogyo
aktív tag
válasz
TV Béla
üzenetére
Szia/Sziasztok!
Bocsi a késői reakciómért, de nem nagyon értem rá, tudjátok néha melóba is menni köll...
Szóval köszi "Lac-coo" nak is, és "Byk01" -nek is...

..."Sokszor jól jönne az extra nagy látószög, például beltérben..."...nos igen jól jönne, és természetesen jó lenne mellé fényerő is, mert a kit obival például sz@rt se érek időnként beltérben.
Ezért a fényerő is fontos lenne, és most " Byk01" kolléga ajánlása alapján megfigyeltem a Tokina 11-16/2.8-at, ami bár ajánlott obi nikonra, valahogyan elkerülte eddig a figyelmemet. Nos, most nagyon tetszik ennyi utánaolvasás után, és nagyon úgy néz ki, hogy annak ellenére, hogy szinte fix obinak tekinthető( a csekély átfogás miatt) szerintem vevő leszek rá. Nagyon dicsérik a tesztekben, és erősen ajánlott......de egy kicsit még azért morfondírozok a Tamron obiján is.
Köszi skacok a véleményeket, örök hála nektek.....
Majd beszámolok róla, hogy végül is mit vettem meg. -
Throme
veterán
válasz
TV Béla
üzenetére
Én mint egyszerű hobbifotós (turistafotós) nem hiszem, hogy igazán különbséget észre fogok venni.
Főleg úgy, hogy nem látok egymás mellett egyikkel - másikkal lőtt képet, mondjuk 18-20mm közös szakaszon, azonos beállításokkal.
Képmegosztó oldalakat hiába néz az ember, ott nem a gépből kiesett képek vannak megosztva, hanem a fotós utómunka tudását is tükröző fotográfiák.ebben a kategóriában nem hiszem, hogy nagy, markáns eltérések lennének.
Mondjuk én nem ezt a két obit hasonlítanám össze, mert jellegüket tekintve másra valók. Egyik éppen hogy túlnyúl a másik kezdetén, átfogást tekintve.
Szűk utcákban házakat fotózni inkább vinnék egy 10-20-as obit, és egy kirándulásra inkább vinnék 18-105-öt, mindenes lencsének.szvsz
-
Throme
veterán
válasz
TV Béla
üzenetére
Ez az új nikon lencse azoknak fog bejönni, akiknek még nincs, és nem fényerőset akarnak. Átfogás jó, és a csendes motorjával (video szempontból érdekes, amúgy nem), és a stabival több, mint a sigma hasonló kaliberű obija. Utóbbi meg elég sok embernek van, és nem hiszem, hogy cserélnének nikonra (mármint erre a 10-20-ra). Én biztos, hogy nem.
Viszont aki most keres, annak jó választás lehet...
Canon példáját követve, lehetett volna olcsóbb...szvsz
-
Lac-coo
őstag
Hat fene tudja.....
En nagyon vartam ezt uj ultraszeles nikont, de ennel sokkal dragabban sem sikerult masnak igazan jo obit csinalni, foleg nem egy nikonnak.....Aztan majd kiderul. -
TV Béla
tag
válasz
olajbogyo
üzenetére
Én a 18-105 kitobit tervezem lecserélni egy jobb üvegre, az új nikon 10-20-ról itt van pár teszt kép, szerintem nem rossz objektív, de véleményeket én is várnék róla.
Sokszor jól jönne az extra nagy látószög, például beltérben, vagy pár napja, sajnos nem tudtam egy egész szivárványt lefotózni, mert 18 mm-en nem fért bele a képbe, így panorámában kellett gondolkodnom. -
Lac-coo
őstag
Egyebkent a Sigma 8-16-on pontosan hol van a vegtelen beallitas ? Van a kis vonas ami jelzi, de boven tovabb ehet tekerni ....
Vagy ezt hogy kell ertelmezni ? -
Lac-coo
őstag
válasz
olajbogyo
üzenetére
17-50 ben en imadom a Sigma stabilizatoros f2.8-as 17-50 -esenet !
10-20 as zoomokrol en meg tul jot nemhallottam, az uj nikonhoz mertem olcso 10-20-astol se varok sokat.
Ha ragaszkodsz az ultranagy latoszoghoz, akkor vagy valami fix, vagy egy hasznalt Sigma 8-16-os, bar az sem egy fenyerobajnok.... -
olajbogyo
aktív tag
Sziasztok!
Skacok, segítsetek már légyszíves, mert fogalmam sincs melyik obit vegyem meg. (Van egy D5100-as gépem, a vele vett 18-55 kit obival....vettem már hozzá egy fix 35/1,8 as obit+egy Tamron 70-300-at) Nos, most szeretnék egy nagylátószögű obit venni, ami egyrészt jobban rajzol mint a kit obi, és ami lényeges lenne még az a fényerő(beltérben nem ártana), és itt dőlök a késbe a rengeteg utánaolvasgatás után is. Miket is néztem ki? Íme:
A Nikon 10-20-át f/4,5-5,6,( 128 ezer) ami most jelent meg...igaz, még nem sokat tudni róla.
Tamron 10-24 f/3,5-4,5 (kb: 145 ezer)
Tamron 17-50 f/2,8 fix (kb: 149 ezer)
A Nikon mellett a gyártón túl a széles, érdekes perspektíva szól, de itt a Tamron hasonló obija jobb fényerőben(5 év garancia, csak bónusz).
Az igazán jó fényerővel a Tamron 17-50 rendelkezik, de itt meg nincs meg az a látószög, ami a másik kettőnél igen. Felmerül vele kapcsolatban egy érdekes kérdés csöpp agyamban
.......nevezetesen, minek nékem fényerős obi, ha a tesztek szerint igazán jól f/4-5,6 nál karcol? Ráadásul 50-es állásban elég gyenge, gyengécske szegényke (igaz ezt csak olvastam a tesztekben) Tudom minden obi jobban rajzol szűkebb blendével, mint teljesen nyitottal, de ennyire? Nos szóval nem ragozom tovább, ha nektek most lenne elkölteni való 150 rugótok, melyik obit vennétek meg? Ha van más, amelyik szintén jó, vagy jobb is, akkor ne tartsátok magatokban.
Köszönöm, ha válaszoltok!
-
Lac-coo
őstag
válasz
szecsgeri
üzenetére
Lehet, ezt meg annyira nem neztem.
Jelenleg keszitek annyi fotot egy temarol ami belefer, mindenfele fokusszal, par darab jo csak lesz benne.
Az tuti, hogy elvileg f8-nal 0,8 meterre allitva 0,4- tol vegtelenig kellene elesnek lennie de mar nem tudom mukodik e ez igy
Mindenesetre sokaig gondolod am, hogy eladom ezt az obit, de vegul megmaradt, croppon hihetetlen ez a latoszog es ha jol elkapom az elesseg is kiemelkedo... -
-
Studi
veterán
válasz
Lac-coo
üzenetére
Két dolog okozhatja ezt: a fotózásban alapvetően sokkal megengedőbb az élesség fogalma, mint amit mi monitoron pixelszinten élesnek látunk. Papírképen még bőven jó az, amit te egy óriásmonitoron belenagyítva életlennek látsz. De a DOF kalkulátorokban sokszor lehet is emiatt csökkenteni a CoC (Circle of Confusion) értéket.
a másik dolog pedig az, hogy ha nagyon szűkre zárod a blendét, egy másik hatás, a diffrakció is belép, ami viszont lágyítja a képet. FF-en még jó lehet a 16-os blende is, APS-C-n már nem érdemes 11, m43 vázon 8 fölé menni.
-
Lac-coo
őstag
En Sigma 8-16 -on azt tapasztaltam, valamiert ez a hyperfocal beallitas nagyon nem mukodik !

Vagy mert zoom, vagy specialis felepites fene tudja ....de nem hogy minden eles lenne, inkabb semmi sem
-
szecsgeri
tag
Sziasztok!
A kérdésem, hogy ha ki akarom aknázni a hiperfokális tulajdonságot mégpedig úgy, hogy a közelponttól a végtelenig éles legyen, akkor az obit a legközelebbi fókuszra tekerjem? Teszem azt Tokina 11-16, ~30cm-es közelpontra tekerve 11mm-en ha jól számolok akkor f/16-os rekesszel lesz minden éles. Jól gondolom? Köszönöm a segítséget!
-
vicces
addikt
én megszagoltam az enyémet!
gumiszaga van. nem túl kellemes, de nem áporodott. olyasmi mint a lufi szaga kb, ha jól emlékszem gyerekkoromból.
a zoom meg olyan hogy ha a frontlencsével lefelé tartod akkor nagyon finom lesz a működése. rásegit a gravitáció. lassan tekerve nekem is "akadozik". pl filmezésnél biztos nem lehetne vele lassan zoomolni. -
updog
őstag
Sziasztok!
Vettem egy Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR LD ASPH (IF) (nem VC) objektívet használtan (Nikon D3200-ra de ez most mindegy is).
Két kérdéses dolog van: viszonylag egyenletes erőt (és itt hangsúlyozom: erőt) kifejtve szépen tudok zoomolni, de ha egy picit is csökkentem a tekerés erejét, mintha kicsit súrlódna, olyannyira hogy meg is tud állni (magyarul nehéz egyenletesen tekerni). Ez bug vagy feature? Nem ropog közben semmi, érzésre simán tekerődik (tehát nem "darál" valami szilárdat belül, és nem akad el semmiben, egyszerűen csak nehéz tekerni), optikailag rendben van, fókuszgyűrűvel minden OK, AF jól működik - legalábbis egyelőre úgy tűnik, ma vagy holnap lövök még tesztképeket.
Még egy dolog, lehet hogy hülyeség: a gumigyűrűnek van egy sajátos "szaga", nem annyira durva, de valahol az áporodott gumiszag és a cigifüstszag között.... ránézésre a gyűrűk nem elhasználtak, szépek a bordák, nem nyúltak meg, nincsenek tele kosszal. Valaki, akinek van, megszagolná a sajátját?
D Lehet hogy dohányosé volt, abból lehet bármi gond? Porszemekből van csak pár benne, meg egy kb. 2 mm hosszú szösz belül... de képeken eddig nem láttam nyomát.Köszi előre is!
Igen, jól gondoljátok, nem próbáltam ki vásárlás előtt, mert webshopos használt cucc, tehát él a 14 napos elállás.

-
Formaster
addikt
Pana 14-140 obira szeretnék filtereket venni. Valami felvilágosítana, mik szerint keressem? Egyáltalán milyen filterek léteznek? Érdemes állíthatóban gondolkodni? Nagy segítség lenne

-
bandhajon@
aktív tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Szia! bocsi de az adott topikban nem válaszolnak rà.
Gondoltam bekérdezek ide.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
bandhajon@
üzenetére
Ezt biztos itt akarod megkérdezni?
-
bandhajon@
aktív tag
Sziasztok valaki tudna segiteni wifis memoria kártyával kapcsolatban?
D700 zal használnám na de a teló nem lássa a mem karit.
Letöltöttem a thosiba air progit is de azzal sem.
D700 zon kell valamit belöni?
Help..
-
Formaster
addikt
válasz
Tin_Shield
üzenetére
thx -
Tin_Shield
őstag
válasz
Formaster
üzenetére
A PanaLeica 15 f1.7 nagyon jó objektív (mint minden PL), de nagylátó állásban buksz egy 1mm-t (ekv 2-t) a 14-140-hez képest. Ha ez nem zavar kizárt, hogy csalódj benne.
Van DSLR video topik, a cím ellenére inkább már a MILC-ekről szól. Az ottani kollégák jobban benne vannak a steadi, gimball stb. témában, én csak "fotelvideós" vagyok. -
Formaster
addikt
válasz
Tin_Shield
üzenetére
És mi a helyzet a Panasonic Leica 15/1.7-el? Ahogy látom tudja a gyors autofókuszt, de képstabi nincs benne. Ha egy steadicam-el videóznék elhagyható a stabi?
-
törölt tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Tudom, hogy nem objektívfüggő a Pana 4K crop, de lehet, hogy éppen emiatt kevesli a kolléga a kapott látószöget. A 18-105mm f4-et én is aduásznak tartom a Sonynál, hosszú ideje az a legjobban fogyó obi a tükör nélküliek között. De nekem ez az MC-11 adapter is nagyon bejött.
-
Formaster
addikt
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Jól látom, hogy ez egy 700 eurós obi?
Kissé átlépi az inger küszöbömet
Sajnos ennyit nem tudok kiadni. Akkor lehet h pana obikat kéne nézegetnem? -
Tin_Shield
őstag
válasz
üzenetére
Lehet, nem tudom. De a 4k crop sem objektívfüggő.
[Gononsz ON] APS-C Sony MILC esetén rá is van kényszerítve az adapteres mókolásra a júzer natív 2.8 zoom hiánya miatt [Gonosz OFF] Egy Sigma 2,8-as zoom plusz az MC11 árához képest azért nem elrugaszkodott egy használt Oly 12-40-et, vagy a Pana 12-35-ára sem, és ezek natívak.
A Sony aduásza a 18-105 f4, optikailag és ár/érték arányban is jól eltalált cucc.(#27219) Formaster
A Samyang/Rokinon 12mm f/2.0 fish eye-ról mik a vélemények?Jó objektív, de nem halszem
APS-C használók kifejezetten szeretik olcsó fényerős ultranagylátószögnek. Mft-n a 2x crop miatt "csak" ekv.24mm gyutávnak megfelelő látószöget tud. Állítólag viszonylag sok a decenteres darab, érdemes itthon venni, hogy könnyebb legyen a garancia és/vagy az elállás esetleges hiba esetén. De a Samyang bolti ára körül kifogható használt Olympus 12/2 is, ezzel már lenne autófókuszod. A rohadt jó f2.8-as mft zoomok megjelenésével kicsit "leértékelődött" ez az objektív, de én kifejezetten szeretem, kicsi, könnyű, gyors, szépen rajzol. -
Formaster
addikt
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Köszi, értem, benézek majd oda is. A Samyang/Rokinon 12mm f/2.0 fish eye-ról mik a vélemények? Látom nem tud autofókuszt és dtabit sem, de egy steadycam-el egesz használhatónak tűnik. Mondjuk itt gimbal-al tolja, de láttam már steadycam-es videót is másik obival, aminek nincs stabja. Persze nem tudom, hogy van-e rajta utólagos stabilizálás.
-
törölt tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Lehet, hogy a kolléga arra gondol, hogy a Pana 4K videójánál is van crop. Sony MILC esetén a fényerős és jó zoom azért olcsón is elérhető, még a 200 eurós MC-11 adapter árával együtt is. Persze ez nem natív megoldás, de nagyon jó, az adapterezett obin működik a stabi, a rekeszvezérlés és villámgyors a fókusz.
-
Studi
veterán
Sziasztok,
Egy gyors kérdés: cropos Canon vázra van valami olcsó halszem megoldás? Nagyon olcsó kéne, annyira olcsó, hogy a váz egy 300D.

-
Tin_Shield
őstag
válasz
Formaster
üzenetére
A nagyobb látószögű (rövidebb gyújtótávolságú) lencsével többet fogsz látni a környezetből, de a crop faktoron nem javít, az ugyanúgy marad 2x. De ennek az egész crop faktorosdinak csak akkor van értelme ha a kisfilmes (nevezhetjük ekvivalens) gyújtótávolságra vagy kíváncsi, mondjuk mert össze akarod hasonlítani más rendszerekkel (a kisfilmes gyújtótávolság lett történelmi okok miatt az "ekvivalens"), vagy mert kisfilmes múltad van, és fejből vágod mekkora látószög tartozik például 28, 50 vagy a 135 mm-hez. Ha az mft rendszeren belül maradsz/számolsz az ekvivalensezésnek és a crop faktornak nincs igazán értelme.
Azt hiszem van olyan speed booster ami ilyet is tud, de annak az ára egy komolyabb objektívhez közelít, csak akkor éri meg, ha már meglévő objektíved van, vagy olyan gyújtótávolságra vágysz ami a rendszeren belül nem elérhető.
A 14-140 egy korrekt turista zoom, de a nagy átfogású és változó fényerejű objektívektől csodát nem szabad várni. De van az mft rendszerben számos jó és fényerős zoom: PanaLeica 8-18 f2.8-4, 12-60 f2.8-4, 12-35 f2.8, 35-100 f2.8, Olympus 7-14 f2.8, 12-40 f2.8, 40-150 f2.8. Ezek drága objektívek még használtan is, de ez sajnos minden rendszerre igaz, nem csak az mft-re. És számos remek, fényerős (f2 alatti) fix gyújtótávolságú objektív is létezik, itt már találni barátságosabb árú dolgokat is.de gyere ezzel a kérdéssel az mft topikba, ott majd segítenek eligazodni
-
Formaster
addikt
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Ahamm, azt tudom
De gondolom egy nagyobb látószögű lencse javít valamit a crop factoron nem? A speed boosterrel megmarad az autofókusz és a lemcse stabi? Tudtommal filmezéshez 3-4 a tipikus FE érték, de nem baj, ha tud ettől jobb értéket. Lehet h neha hasznos lenne a 2 alatti is. Most a gyári 14-140-es 3.5 lencsém van, ezzel nem vagyok túlzottan elégedett képminőségben sem. Fotózáshoz rendben van, de a videózáshoz valami jobb kellene.Szerk: bár a 14mm is elég nagy már
mégis túl sok a crop factor 
-
Formaster
addikt
Üdv! Panasonic G7-hez keresek megfelelő obit videózáshoz. Jó lenne kihozni az M4/3-ből a lehető legtöbbet, akár adapteres megoldás is szóba jöhet. Többnyire normális fényerő mellett filmeznék, így nem kell szuper fényerő, inkább a crop factort le jó csökkenteni

-
rwin5
őstag
A Canon EOS 70D Digitális fényképező inkább fotózásra vagy videózásra való?
-
András7890
újonc
válasz
András7890
üzenetére
Hoppá! Talán így egyszerűbb!
[link] -
Lac-coo
őstag
Amugy 10 mm-es zoom obiban mi van most szep eles rajzu ? Tokina, Sigma esetleg ?
-
András7890
újonc
Mit gondoltok, megéri megvenni?
https://www.arukereso.hu/fenykepezogep-objektiv-c4191/olympus/m-zuiko-digital-ed-12-50mm-f-3-5-6-3-ez-p74440270/?gclid=Cj0KEQjwyZjKBRDu--WG9ayT_ZEBEiQApZBFuEyo_pDbHtEG8JxjytKQqQM6QIrSSxfCCM6z32Ew06MaAqHR8P8HAQ
-
r.levente75
addikt
válasz
vodkaboy22
üzenetére
Nem vagyok a használt híve, de ennek ellenére a nikont, a márkakompatibilitás elég nyomós érv nálam.
-
vodkaboy22
addikt
Üdv megint. Fullframe 14mmes obit mit ajánlatok? Samyang 14mm f2.8al szemezgetnek 400 yuro körül van az ára.
-
vodkaboy22
addikt
Üdv emberek. Véleményetekre vagyok kíváncsi. Mit érdemes venni? Használt Nikon 50 af-s 1.8gt 45k korul vagy új youngnou 50 1.8ast 30k körül.?
-
Lac-coo
őstag
Talalt mar valaki hasznalhato tesztet az uj Nikkor AF-P 10-20 -rol ?

-
bem13
csendes tag
Sziasztok! Váltott valaki a "régi" Canon EF 70-300mm IS USM-ről az újra (IS II USM)? Crop vázon tapasztalható olyan mértékű minőségbeli javulás, hogy megérje váltani?
-
KFORboy
senior tag
Mennyi a reális ára egy Sigma 24-70mm 2.8-nak a régebbi ex aspherical dg verziónak?
Nikonra
Új hozzászólás Aktív témák
- Célegyenesben a Yettel TV
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Spórolós topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- OLED TV topic
- E-book olvasók
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- További aktív témák...
- 155 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13505H, RTX 4060
- Samsung Galaxy A53 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
- Készletkisöprés! Microsoft Surface Laptop 5 i5-1245U 16GB 512GB 13.5" TouchScreen 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

).
Legalábbis gondolom, hogy az csak földelésre van, mert fém bajonettes cuccokon nem találkoztam vele, és a vázon sem csatlakozik semmi spécihez. Mindegy, így is működik... 
El kellene döntsem, hogy az FE a fontosabb vagy a látószög.

, + ha van rajta szűrőmenet akkor az plusz pont! Egyáltalán létezik

gumiszaga van. nem túl kellemes, de nem áporodott. olyasmi mint a lufi szaga kb, ha jól emlékszem gyerekkoromból.
D Lehet hogy dohányosé volt, abból lehet bármi gond? Porszemekből van csak pár benne, meg egy kb. 2 mm hosszú szösz belül... de képeken eddig nem láttam nyomát.
Kissé átlépi az inger küszöbömet