Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2013-02-03 13:32:02

LOGOUT.hu

A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1101) hugo chávez válasza hugo chávez (#1100) üzenetére


hugo chávez
aktív tag

Vagyis: a Microsoft nem beállna, hanem magáévá tenné. :D

"sajnos ez a beszélgetés olyan alacsony szintre jutott, hogy a továbbiakban már nem méltó hozzám" - by Pikari

(#1102) tlac válasza janos666 (#1099) üzenetére


tlac
nagyúr

win és lin mellett ne felejtsd el az osx-et se, apple azért elég jelentős
a snow leopard-ban már van opencl támogatás ([link])

[ Szerkesztve ]

(#1103) janos666 válasza tlac (#1102) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Őszintén szólva, én meredeken elzárkózok mindentől, amin kukacharapta alma lóg. :P
Drága divattermék, amit azért szeretünk, mert drága, és mert divattermék, nameg persze, kell nekem is egy ilyen egyedi elittermék, mert mindenkinek az van. :W

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#1104) Abu85 válasza hugo chávez (#1100) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

A Microsoft csinálja a Compute shadert ami a DX11 része lesz. Ugyanarra jó, amire az OpenCL.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#1105) hugo chávez válasza Abu85 (#1104) üzenetére


hugo chávez
aktív tag

Ja, tudom, de azért raktam utána kérdőjelet, hogy vajon lesz e olyan frankó mindkét (három) gyártó hardverén, mint a Cuda az Nv cuccain. Mert hát ugye jelenleg az egyetlen normális gpgpu platform a Cuda. (és elhiszem, hogy az ilyet házon belül, optimalizálással sokkal könnyebb összehozni, de itt, mármint a compute shader-nél és az opencl-nél épp az lenne a lényeg, hogy mindegyik gyártó vasain jól menjen) :)

"sajnos ez a beszélgetés olyan alacsony szintre jutott, hogy a továbbiakban már nem méltó hozzám" - by Pikari

(#1106) leviske válasza janos666 (#1099) üzenetére


leviske
veterán

Az OpenCl jobb esélyekkel indul, mint az OpenGL. Már csak azért is, mert nagyobb körülötte a felhajtás, mint a Compute Shader körül...

Más kérdés viszont, hogy a Khronosnak érdeke lesz-e jobban figyelembe venni a játékfejlesztőket, vagy az OpenCL is arra a pályára fut-e (tud-e egyáltalán arra a pályára futni), mint az OpenGL.

Valaki jobban hozzáértő meg fejtse már nekem ki, hogy mi a franc is ez az OpenCL és Compute Shader? Az eddigi diskurzus alapján arra tippelnék, hogy ezek lesznek játékok terén (esetleg nem csak ott) a DirectX és az OpenGL utódai. Jól gondolom, vagy nagyon összekavarodtam?

A Compute Shader kapcsán rémlik, hogy a shadereket tudják majd a szoftverfejlesztők minden jóság számolására befogni. Ideáig akkor elvileg értem... Akkor végülis az OpenCL (vagy társai közül az egyik, bár feltételezem, hogy itt az API-k közt nem lesz akkora különbség, így mindenki az open-t fogja választani) hozza el a szoftver rendert? Ezzel ekkor végül eljön az OS semleges játékok kora, vagy ennyi azért még nem elég az örömhöz?

[ Szerkesztve ]

(#1107) janos666 válasza leviske (#1106) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

OpenGL - Open Grapchic Layer - Nyílt Grafilkus réteg (nyelv/felület)
OpenCL - Open Computing Layer - Nyílt Programozási réteg (nyelv/felület)
OpenAL - Open Audio Layer - Nyílt Audio (programozási) réteg
ComputeShader - MS által birtokolt, zárt DirecX-en belüli programozási réteg, vagy inkább itt a nyelv szót használnám, mert maga a HAL (hardware acceleration layer) az a DX (és WDDM) marad.
(Nem tudom, a layer ki mikor hogy szereti fordítani.)

Ezek mind arra jók, hogy egy program hozzáférjen a hardware-hez, és számoltassa. Ezen belül már befogható az x86_64-es CPU, ARM proci, GPGPU, vagy ami tetszik (persze, ha maga a rendszer ismeri, és támogatja, és/vagy a hardware tuja azt, amit elvárnak tőle adott feladathoz).
A CPU-t az OS-en át is el lehet érni, de az ilyen-olyan bővítőkártyán ücsörgő chipeket nem, azokhoz kell egy külön HAL, (példának tettem be az OpenAL-t, ahol egy hangkártyán ülő EMU vagy X-fi chip is dolgozik a CPU helyett, számolja a 3D-as hanzást) és valami olyan programozási nyelvet támogató rendszer, amit ismer a célhardware (köztes fordítók, stb, az már nem tudom mi hogy mennyire oldható meg, de pldául nyilvánvaló, hogy egy X-fi nem fog neked fizikát és AI-t számolni a játékhoz, pedig elméletben akár besegíthetne fél FPS-t, mikor nincsenek hangefektek, csakhát, na... :DDD)

Az szinte biztos, hogy DX11-el senki sem fog Compute Shaderre software renderert írni, hisz egyszerűbbnek tűnik ShaderModell 5-el dolgozni, azért is van, de ekkor már bennragadtunk a Windowsban.

Az OpenCL még messze van, a CUDA már ma itt lehetne az otthonunkban, ha pl az ATI-t nem felvásárolják, hanem tönkremegy. Most lehet, hogy még mindíg G92-esekkel ücsörögnénk, és várnánk a GT200-at, nem azt mondom, hogy ilyen vonatkozásokban is jó lenne a monopólium, csak azt akartam szemléltetni, hogy elég sok idő telt el G80 óta, és a CUDA elég jó ahhoz, hogy monopol pozícióban lenyomja a fejlesztők torkán az nv. Ma lennének mondjuk többségben DX9-es és mai DX10(.1) mennyiségben CUDA-s játékok. Később (illetve ebben az alternatív jövőben akár minél korábban) pedig beállhatna az Intel (de akár az AMD is ATI nélkül), és újra lenne verseny a hardwarek terén is...

Az a baj, hogy ha hihetünk a meséknek, akkor az AMD és az Intel minél hamarabb ki akarja nyírni a GPU-kat.
Tehát előbb utóbb mindenképp visszatér a software rendering, csak épp szebb, és izgalmasabb lett volna, ha mondjuk már most, a GPGPU-k idején visszaáll, és továbbra is használunk hardware-es gyorsítókat, nem lenne űr a kettő közt, hogy most még GPU, aztán csak CPU, de mikor áll át, mi legyen addig a gépben...?

Mire befutna az OpenCL ilyen szinte, mint ahol a CUDA már ma lehetne, addigra nem is lesz rá szükség.

Persze, szállingózhatnak felhasználói programok OpenCL-el, GPGPU gyorsítással, de közel sem olyan szinten, mint ha már az utóbbi 1-2 évben dobták volna a DirectX-et, mint a szórakoztató és akár professzionális programok megjelenítési felületét, elterjedtebbé vált volna valami olyasmi, mint a CUDA (egy korábban megkezdett OpenCL is lehetett volna), és egységesebbé vált volna a GPGPU gyorsítók alkalmazása.

A DirectX-el meg ugye az az érdekes, hogy nélküle majdnem egyenrangúvá válhatna a Linux is az otthoni szórakoztatóelektronika területén. Továbbá ugye ha nehezebb is lenne mondjuk CUDA alatti software renderert írni, mint ShaderModellest, de ezek jobbak is lehetnének. Sokan úgy is inkább licenselnek egy kész enginet, és legfeljebb a végletekig átszabják, mire játék lesz belőle, nem maguk írnak egyet az alapoktól. És ez nem is gond, lenne 3-4 engine, amit licenselnek a kisebb studiók, és esetleg marcangolnak még a kódon (nem lenne az nagy változás).

Na meg, hát CUDA általi világuralom... Persze.
Te például tudom, hogy unásig ismered már az anekdótáimat arról, hogy Geforce FX óta minden szar a levesben, az MS kavarása a DirectX-ekkel.
A CUDA zárt, de a DirectX is, és igaz, hogy függetlenebb, mert az MS nem gyárt GPU-kat, vagy CPU-kat. DE! Az MS-t senki sem tudja megszorongatni, még mondjuk egy Intel se nagyon, és egyéb piaci érdekek, távlati tervek miatt nagyon is lehet elfogult egyes VGA gyártókkal szemben (kedvenc példám okán, a "ki mennyiért is csinál nekem chipet az Xboxhoz? Na, ki akar beszélni? Megbaszlad a DX hátán!" :DDD).
Ellenben egy nVidia-t igen is meg tudna szorongatni egy Intel, ha mahinálna a CUDA-val...

Kezd kirajzolódni valami kép, ami ugyan zöld árnyak közt lebeg, de nem is olyan fájdalmas, mint a vörös vérontás? :))

Ezek mind az én laikus meglátásaim, ne tessék teljes mértékben tényként kezelni.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#1108) VinoRosso válasza janos666 (#1107) üzenetére


VinoRosso
veterán

Nem egészen :N

OGL( Open Graphics Library ) Nyílt Grafikus Könyvtár
OAL( Open Audio Library ) Nyílt Audio Könyvtár
OCL( Open Computing Language ) Nyílt Számítási Nyelv

(#1109) hugo chávez


hugo chávez
aktív tag

Nvidia to demo GT300 in late September [link] (Gondoltam, ha már az Ati-s fórumban kint van, akkor itt is legyen meg.)

[ Szerkesztve ]

"sajnos ez a beszélgetés olyan alacsony szintre jutott, hogy a továbbiakban már nem méltó hozzám" - by Pikari

(#1110) biggamer


biggamer
veterán

GT300 VIDEO CARD DELIVERY IN DECEMBER : [link]

Friss DX11 videokártya információk : [link]

Ha az életben minden fontos dolgot szemmel el lehetne intézni, akkor az utcákon csak halottak és terhes nők lennének ... WOT / BF3 / BF4 ... biggamerHUN

(#1111) VinoRosso válasza biggamer (#1110) üzenetére


VinoRosso
veterán

hülyeff faaaagyy. Nincs is dzsítíí szríhhándredd, mer ez csak egy kamuúú :DDD

(#1112) Abu85 válasza VinoRosso (#1111) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Pontosan. A Next Gen NV chip kódneve Fermi, ahogy azt a céghez közeli források állítják. ;)

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#1113) janos666 válasza Abu85 (#1112) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

De jót fogok röhögni, ha monduk MM-30 (Magic Mushroom) néven adják ki, és akkor se nem Fermi, se nem GT-300. Mit kell ezen folyton lovagolni?
GT-300 = A nextgen nv chip azon neve, amiről a legtöbbek ismerik, és továbbvitele megkönnyíti a szélesebb körű konzisztens értelmezést (elég közel van már, hogy ne vigyék be a köztudatba, hogy Fermi lesz a neve, de ugyan erről regéltünk már fél éve más néven...)

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#1114) Abu85 válasza janos666 (#1113) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Én ezt tudom. Ez olyan dolog, mint az RV870. Az sem létezik, mert Cypress a neve. :D Mindegy én szeretem ha valamit a nevén neveznek. Főleg a GPU-ra igaz ez. Allergiás vagyok a GT200-ra is, amikor G200 a hivatalos neve. :DDD

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#1115) biggamer válasza VinoRosso (#1111) üzenetére


biggamer
veterán

Ez aztán színvonal. :W :W :W

Ha az életben minden fontos dolgot szemmel el lehetne intézni, akkor az utcákon csak halottak és terhes nők lennének ... WOT / BF3 / BF4 ... biggamerHUN

(#1116) JColee válasza Abu85 (#1114) üzenetére


JColee
őstag

ezeket a gazokat nem tudom megjegyezni
egy számot jóval egyszerűbb megjegyezni+lehet következtetni az adott generáción belüli teljesítményre
most ez h lucfenyő, virág, bokor, papucsállatka nekem nem mond sokat
(szigorúan laikus szemmel!)

[ Szerkesztve ]

(#1117) VinoRosso válasza Abu85 (#1114) üzenetére


VinoRosso
veterán

Akkor az nvidia a hülye amiért GT200-at drótoz be a driverbe. :U

(#1118) Abu85 válasza VinoRosso (#1117) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

A driverbe nincs semmi bedrótozva. :D A program a BIOS-ban található kódot ellenőrzi, ami G200-xx0-Ax/Bx lehet. Ezután azért írja ki a GT200-at, mert a program készítője ezt a paramétert írta bele, ha a fenti kód hasonlít a sémára. :)

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#1119) Abu85


Abu85
HÁZIGAZDA

[link] - nVidia schedules an event on the same day as ATI's Evergreen launch?

Attól, hogy linkeltem nem jelenti azt, hogy igaz is. :D
Az NV nem tudja, honnan szedi Theo a marhaságait, de nem terveznek szeptember 10-ére semmit. Persze lehet, hogy pont ők ferdítenek és Theo mond igazat? Na majd a jövőhéten kiderül. :D

Szerk.: [link] - nVidia to show off its own DX11 hardware on September 10th - már ők is kezdik. :))

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#1120) rocket válasza Abu85 (#1119) üzenetére


rocket
nagyúr

Ha egyszer az NV marketing gepezete beindul nincs ami megallitsa :DDD
Kozeleg a derult egbol villamcsapas es kezdenek az NV zsoldosai ebredezni :)

"A lower resolution generally means that there can be more quality per pixel."

(#1121) Bici


Bici
félisten

Áhoj!

Azt végül megerősítette valami megbízhatónak látszó személy, hogy a FermiGéTé300-nak látszó kütyü a pletyiknek megfelelően "cGPU" lesz-e, azaz (?) MIMD tömböket (is) fog tartalmazni?
És ha igen, akkor ez mit és hogyan befolyásol? (Régebben írta valaki, de nem találom a hsz-t. :B)

Köcce!

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#1122) Abu85 válasza Bici (#1121) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Senki sem tud a FermiGéTé300nextgenről semmit. :) Ha cGPU lesz, akkor az a DX11-es teljesítmény szempontjából nem előnyös. De a GPGPU piacra sirály lesz.

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#1123) Bici válasza Abu85 (#1122) üzenetére


Bici
félisten

Okkay, csak aszittem, azóta ez már tisztázódott.
De akkor az már legalább tuti, hogy senki sem tud semmit. Ez is valami. :D

Nem akarom tovább fosni a szót, de múltkor a BKV-n ülve - jobb dolgom híján - azon gondolkodtam, hogy az nV-féle mókának (hogy emulálva oldanak meg dolgokat) nincs véletlenül jó oldala is a játékokra optimalizálás szemszögéből?
Arra gondolok, hogy egy általánosabb felépítésű (GP)GPU-nál van lehetőség korrigálni a működést, és az erőforrások elosztását az odott játék igényei szerint.
Úgy, ahogy az unified shader is rugalmasabb, mint a fix shader egységek.
Vagy ez az előny elveszik az emulációból eredő veszteség miatt?

Szólj, ha nagy hülyeségeket hordok össze! :DDD

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#1124) Abu85 válasza Bici (#1123) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Mivel a DX11 funkcionalitása eléggé kötött, így bármilyen okos egy rendszer csak annyira lesz okos a gyakorlatban amennyire a DX11 engedi. Az emulációval teljesen programozható lesz a tesszellálás, bármilyen tesszelláló algoritmust írhatna a fejlesztő. Persze ez a mai számítási teljesítményen sebesség szempontjából töredéke lenne a fix-funkciós egységnek.

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#1125) Bici válasza Abu85 (#1124) üzenetére


Bici
félisten

Oks, értem, köszi! :R

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#1126) VinoRosso válasza Abu85 (#1118) üzenetére


VinoRosso
veterán

ebből látszik, hogy dunsztod nincs a VGA-król. Van egy félig döglött 8600GTS-em. Ha gondolod csinálhatok belőle neked 8800GS-t 8800GT-t vagy amit akarsz. Szigorúan driverből.

(#1127) janos666 válasza VinoRosso (#1126) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Vagy inkább neked nincs. :P
Ha a driver inf-jében írod át a terméknevet, akkor max a windows eszközkezelő fogja 9800GTX-nek kiírni (vagy akár lehet a neve "ViniRosso csúcs-VGA-ja" is...), de a driver control panele már a helyes elnevezést dobja majd.
Ha átírod a DeviceID-t a BIOS-ban, akkor van esélyed átverni a drivert, de egy diagnosztikai program szerintem még úgy is meg tudja mondani a chip tipusát, mert ugye a GPU-Z még talán a DeviceID-ből következtet (mint a driver is) mindent az előre letárolt adatokból, de az még csak a termékre vonatkozó séma. A BIOS-ban sem tudsz mindent olyan egyszerűen átírni (hex aditorral se), hisz G80-as VGA-hoz csak más G80-as VGA-k BIOS-a passzol (sőt, még az sem mindíg csereszavatos), a G92-eské nem, tehát megállapítható marad, hogy az mégis milyen chipes cucc. (persze 90%, hogy nem kering ma a neten olyan program, ami ezt megteszi, mert minek is lenne, de visszahámozható még az szoftveresen is).

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#1128) mad1 válasza Abu85 (#1124) üzenetére


mad1
veterán

Hallod,dunsztod sincs nem erted? :DDD

Ne szemetelj ! = Steam

(#1129) VinoRosso válasza janos666 (#1127) üzenetére


VinoRosso
veterán

nehogy már ennyire ne vágjátok, hogy hogyan néz ki egy OS ??? Mi a tökömet hív már a GPU-Z, hogy megkapja egy kártya adatait? Nézd már meg mire megy a GPU-Z, vagy bármelyik másik program driver nélkül

Te magad mondtad, hogy be van gyógyítva az infbe, de egyébként nem csak oda.

Viszont a meg kell követnem Abu-t, mert beugrott, h a magára chipre G200/G200b van írva.Viszont meg lehet nézni hányan hívják annak:

G200
GT200

(#1130) Bici válasza VinoRosso (#1129) üzenetére


Bici
félisten

Nem akarok beleugatni, mert nem értek hozzá annyira, de nem lehet, hogy csak a driver tudja, hogy mit kell hívni a GPU adatainak lekérdezéséhez? Elvégre ez gyártónként és akár főbb típusonként is változhat. Vagy nem?

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#1131) janos666 válasza Bici (#1130) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Én már saját magam is csináltam olyat, hogy az INF-ben neveztem át a kártyát, és olyat is, hogy a BIOS-ban írtam át a DeviceID-t.
Előbbi semmire sem jó, csak a Windows eszközkezelőben megjelenő terméknév lesz egyedi.
Utóbbi átver mindent, még a drivert is, és a GPU-Z-t is. Ezt nem tagadtam.
Csak azt mondtam, hogy még ha át is írjuk a DeviceID-t (ha nem BIOS-ban, akkor grub-bal, vagy RivaTuner-rel a memóriában bootoláskor, vagy bárhogy...), akkor is felisjmerhető marad(na) chip, mert attól még az egy G80-as BIOS marad, ha G92-es terméknek tünteti fel. Azt is mondtam, hogy ezt persze egyetlen neten lévő program sem fogja így levadászni. Főleg nem a GPU-Z.

Szóval, Abu is tévedett, és Te is, csak neked címeztem, mert neked volt nagyobb a.... :))

De nézzük tovább. Csökkentett módban a GPU-Z drivere az, ami nem tud betöltődni! (Ez kéri le a VGA BIOS-t, amiben a DevoceID-t keresi.)
Ha beraksz Vista alatt egy 10 éves PCI-os VGA-t, amihez foltokban sincs 64-bites Vista driver, még XP-s se, csak max NT-re, és csak "Standard Graphich Adapter" lesz a Vista számára, a GPU-Z akkor is szépen ki tudja írkálni hogy pl. S3 Virge 4800, megmondja hogy 2Mb RAM van rajta, hány bites, stb.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#1132) tlac válasza VinoRosso (#1129) üzenetére


tlac
nagyúr

Viszont meg lehet nézni hányan hívják annak

jah...
g200
gt200

janos666:

Csak azt mondtam, hogy még ha át is írjuk a DeviceID-t (ha nem BIOS-ban, akkor grub-bal, vagy RivaTuner-rel a memóriában bootoláskor, vagy bárhogy...)

grubbal hogyan?

(#1133) janos666 válasza tlac (#1132) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Konkrétan nem tudom grubbal hogy, csak azok alapján, hogy elég sokmindent át lehet vele írni, ami BIOS-ból olvasatik be, így 90%-ra sejtem, hogy ezt is át lehet (valahogy). :(((

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#1134) tlac válasza janos666 (#1133) üzenetére


tlac
nagyúr

szerintem önmagában a grubbal nem lehet
van egy grub4dos bootloader, amivel el szoktak indítani egy programot, ami még a az oprendszer betöltése előtt lefut, vista aktiváláshoz láttam már ilyet

(#1135) janos666 válasza tlac (#1134) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Én is a Vista/Win7 loaderből indultam ki, mert az is az alaplapi BIOS lekérdezésbe szól bele, és úgy láttatja, mint ha benne lenne az OEM Vista/Win7 kulcs.
És korábban láttam már más hasonló trükköket grubbal, azt hiszem te is foglalkoztál ezzel egy időben x48-SLI kapcsán. Szerintem a lehetőségei ilyen téren majdnem "határtalanok", csak esetleg még a profi hackerek sem jönnek rá mindenre, és amúgy is van, amit egyszerűbb mással megoldani.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#1136) Bici válasza janos666 (#1131) üzenetére


Bici
félisten

Nem véletlenül VinoRosso-nak akartad címezni? :U :B

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#1137) tlac válasza janos666 (#1135) üzenetére


tlac
nagyúr

a sima grubban tudtommal nincs lehetőség az acpi táblák módosítására
a grub2-ben a dsdt táblát lehet piszkálni (itt van az x58-as sli kulcs is)
a vista hackhez meg azt hiszem az slic tábla kell

az lehetséges, hogy vannak módosított grub-ok is, amik több mindent tudnak
de inkább az van, amit már az előbb is írtam, hogy a grub4dos indít el egy programot, ami módosítja a biost és ezután indul a win
(de az új aktivátorokhoz szerintem már grub sem kell)

[ Szerkesztve ]

(#1138) janos666 válasza Bici (#1136) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Mindegy, mert te is épp erről a témáról beszéltél, de igen, inkább neki.

tlac - Ja, az úgy már valóban más, ha a grub csak programot indít, de belefér a felsorolásszintű listába, mint "grubbal, stb.", mert ahhoz köthető, még ha azon túl kell hozzá más is, vagy mással is el lehetne indítani azt a programot, csak ezzel szokás...
Ha úgy vesszük, akkor a RivaTuner sem képes túl sokra, csak a plugin-jai, és a drivere...

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#1139) VinoRosso válasza janos666 (#1131) üzenetére


VinoRosso
veterán

Nem kell BIOS mod ahhoz, hogy átverd a GPU-Z-t. Sőt még .inf-et sem kell átírni sem semmi mást. Egyszerű hardver telepítése varázsló elég, legördülő listából kiválasztasz egy előre konfigurált drivert(amelyik szimpatikus) és felrántod. Innéttől kezdve a GPU-Z azt látja amit felraktaál, tökmindegy milyen vas van a gépben. Olyannira semmi de semmi köze nincs a BIOS-hoz, hogy még az alap órajelek sem stimmelnek tehát ha mondjuk 8600GT-d van és 8600GTS-nek látja a progi, akkor az eslő fülön a 8600 GTS órajelei jelennek meg. Nem akarom bizonygatni, mert mi a túrónak magyarázzam, aki nem hiszi majd utánajár. Ennél sokal alattomosabb dolgokat is lehet művelni driver hackkel, én azóta nem trémárkolok mióta ezeket megtudtam. Nem tudom, hogy milyen drivert nem tud egyébként betölteni a GPU-Z, de ennek is utánajárhat aki akar, leszedi a drivert( én nem akartam ezzek szarozni), aztán elindítja és megnézi, hogy mit ír ki, szép kerek számokat fog látni.

Ami magyarázatot ad ezekre, ahhoz nem kell éjjel nappal a fórumokat bújnod, alap dolog, hogy az OS-t azért készítik, hogy szegény alkalmazásfejlesztő válláról levegyen egy csomó terhet. Vannak a szolgáltatások, és az alkalmazói programok ezeket használják, a GPU-Z pl a driver szolgáltatásait, ha itt belepiszkálsz a dolgokba, akkor bármilyen programot át lehet veni, mert közvetlenül semmi sem buzerálja a vga-t.

(#1140) janos666 válasza VinoRosso (#1139) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Hmm. Ez így érdekes. Mondjuk én is lusta vagyok átírni a z inf-et, és a laptopomra így telepítem fel a desktop VGA-khoz szánt forceware-t, hogy kiválasztom a nem mobil 8600GT-t. De azt még nem figyeltem, hogy ekkor a GPU-Z is bedől már ennek is. Sőt, azt viszont tudom, hogy később az nvidia control panel már rendesen fogja kiírni a kártya nevét ilyen esetben is. (A 3DMark féle system analysis megint más, de a RivaTuner is ki tudja neked hámozni a VGA BIOS-ból az adatokat, akármilyen driverrel, vagy driver nélkül.)

Ez is érdekes, hogy elsőre átverődik a GPU-Z, mert ha nem telepítesz fel hozzá semmi drivert, csak az alap Vista/Win7 onbox "Standard Graphic Adapter"-ként jelenik meg az eszközkezelőben, akkor is fel szokta ismerni a GPU-Z (persze nem az órajeleket, de a chip tipusát, és a kártya nevét igen, mint imént mondtam, olyan kártyáit is felismer, amihez nem is létezik az OS-hez telepíthető driver ->ősrégi S3 VGA, amihez esélytelen bármi 64-bites OS-re szánt driver...).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#1141) tlac válasza VinoRosso (#1139) üzenetére


tlac
nagyúr

nem ismerem a win ilyen szintű működést, de kíváncsi vagyok arra, hogy szerinted egy p45 vagy x48-ból lehetne-e x58-at csinálni, úgy hogy az nvidia driver az északi híd device id-jét az x58-énak higgye?

[ Szerkesztve ]

(#1142) Bici válasza tlac (#1141) üzenetére


Bici
félisten

Én múltkor egy P35-ös lapba raktam bele egy Phenom procit. Pár .inf file átírása után a CPU-Z azt hitte, hogy működik. :DDD

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#1143) Laraxior válasza Bici (#1142) üzenetére


Laraxior
titán

lábak nem voltak útban? ;]

- Konfig 1.0: Z790F, 14700KF, 32GB, RTX4090, Thor 1200W, 7000D, Odyssey G9 49" oled - Konfig 2.0: x299 Dark, 9980XE, 48GB, 1080HoF, EVGA 850W, Z906, S90C 77" oled with Philips hue

(#1144) tlac válasza Laraxior (#1143) üzenetére


tlac
nagyúr

részletkérdés :D

(#1145) Bici válasza Laraxior (#1143) üzenetére


Bici
félisten

Eleinte igen, de aztán az .inf-eket átírtam. :P :DD

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#1146) oliba válasza Abu85 (#1114) üzenetére


oliba
őstag

Pedig hányszor írtad te is már GT200-nak. Még te sem tudnád összeszámolni :D

(#1147) VinoRosso válasza janos666 (#1140) üzenetére


VinoRosso
veterán

Hiányzó driver esetén (ha jól emlékszem) mindenre 0 Mhz-et/unknown-t ír, mint egy süket vak néma. Ugynaz a szindróma mint riva-val, amikor nincs, vagy nem ismeri a drivert. Pl.:

Állatorvosi ló:

- lehet látni, hogy a devicc idét siekrült kiszopálnia drivertől, meg a default órajelet, sztinte mindent amit úgy általában egy driver interfészén keresztül le lehet kérni a BIOS-ból. Minden más, ami be van drótozva(vagy valamiért nem sikerült lekérnie) az ánnón vagy zíró. Ezeket lehet átfirkálni ha akarod. Aaz órajelekből ill a ram méretéből ítélve ez egy G92-es GTS, a 169-es driverből meg rájön az ember, hogy valszeg még a G92 megjelenése előtt adták ki, ezért hiányoznak a dolgok.

tlac: Ez most beugratós kérdés? Nem HW<<>>Driver közti rétegől papoltam hanem Driver<<>>App közti rétegről. Ha ezt babrálod, azzal meg lehet csinálni, hogy az alkalmazások annak lássák(eméletileg, meg szerintem gyarkolatilag is, de konkrétumot ne kérdezz, mert nem csináltam ilyet). Pont ezért változattak a WDM-en NT6-nál, mert ezt egy csomó malware( leginkább rootkitek ) kihasználta. Bár sokra nem mentek vele, mert még a Vista megjelnése előtt a bluepill-el sikerült aláíratlan drivert is installálni NT6-ra, szal annyit ért mint halottanak a csók.

(#1148) syC


syC
addikt

Srácok, akkor szeptember 10-én láncs?

(#1149) Bj Brooklyn válasza syC (#1148) üzenetére


Bj Brooklyn
aktív tag

Ati oldalon biztos, Nvidia oldalról meg fene se tudja, mert ott már annyi mindent állítottak :DDD

[ Szerkesztve ]

Ha a Google a barátod, akkor a Wiki a barátnőd :)

(#1150) janos666 válasza Bj Brooklyn (#1149) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

AMD-nél van 3 dátum, és igazából senki sem tudja pontosan ki mikor mit fog tudni (csak újságírók, vagy már a nyilvánosság, bejelentés, tesztek, árusítás, stb...)
nVidia esetében igazából csak annyit tudunk, hogy páran azt állítják lesz valami 10.-én, ha már az AMD-nél is lesz valami, de ezt nem ők mondták, sőt tagadták (persze attól még lehet igaz). :DDD
De itt 10.-én, vagy akár 23.-án is csak demózás lehet, vagyis talán lehet fényképezgetni az ES kártyákat (bár nem valószinű, ha még nem végleges a kinézet), és talán indítanak rajtuk techdemókat (ha még az órajel sem végleges, akkor valószínűleg más kártyákkal összevethető benchmark nem nagyon lesz), de boltokba még nemigen kerül egy jó darabig.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.