Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2013-02-03 13:32:02

LOGOUT.hu

A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#26001) Cifu válasza Dyingsoul (#25999) üzenetére


Cifu
nagyúr

A Zen2 és az RDNA (Navi10 család) is sima (EUV nélküli) 7nm-en készül a TSMC-nél...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#26002) Simid válasza Dyingsoul (#25999) üzenetére


Simid
senior tag

Samunak csak EUV 7nm-e van. TSMC-nél az első gen még DUV és valószínűleg még idén is komoly szerepe lesz ennek a verziónak az EUV mellett.

(#26003) Z10N válasza Cifu (#26000) üzenetére


Z10N
veterán

A hirek ellentmondasosak. Bar, ha csak a kis lapkakat csinaltatja ott akkor lehet jo a kihozatal. Amugy nem is tudom, hogy milyen szeria johet a GTX16/RTX20 utan. GTX17/RTX21?! A masodik scenario lehet az NV "polarisa", ami nem is olyan rossz. Bar egy teljes Ampere lineup nyilvan jobb.

# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

(#26004) Jack@l


Jack@l
veterán

"Turing and Pascal are both, in essence, on TSMC's 16nm process node (yes Turing is on "12nm" but it's just a revision of the 16nm one to improve density slightly). We don't know what process Ampere will be on - it could be TSMC's N7, N7P, or N7+ process (and it's a similar story for Samsung). "

A hozzászólási jogosultságodat 2 hónap időtartamra korlátoztuk (1 hsz / 10 nap) a következő ok miatt: Az ÁSZF III 10/8. pontjának megsértése - trollkodás - miatt. Többször és többen is kértek már, hogy hozzászólás írásakor használd a linkelés funkciót, mert ennek elmaradása sokak számára zavaró.

(#26005) Busterftw válasza Jack@l (#26004) üzenetére


Busterftw
veterán

Akkor 16nm utan 7nm-re lemenni siman elkepzelheto az overall 50%+ teljesitmenyben.
Kerdes mire kepes az arch, illetve az Nvidia mennyit akar ebben a genben ugrani.

(#26006) gV válasza b. (#25980) üzenetére


gV
őstag

jól hangzik és mivel nV-ről van szó el is hiszem (a 3 cég nV/Amd/Intel közül egyedül velük vagyok elégedett, emiatt megelőlegezem a bizalmat) az ára meg lesz amennyi lesz. részemről ez az egyetlen költséges hobbi, elengedtem azt, h valaha is kapok még 6x e Ft-ért xxx04-es GF-t aka GTX 460, 680 már 140e volt, 2080 250e
ez van

[ Szerkesztve ]

(#26007) b. válasza Cifu (#26000) üzenetére


b.
félisten

Nvidia talált magának megoldást, átalakíttatott magának egy komplett gyártósort/ részleget

a kifutásra ítéltek közül- Állítólag nem kevés pénzbe került ez nekik. Nincs kizárva, hogy ezt újra megjátsszák a 7 nm ( nem EUV ) gyártáson. Gondolom már akár lassan el is kezdik ezta dologt, azaz ezeka dolgok már le vannak tisztázva. Azt sem tartom kizártnak, hogy TSMC tett ajánlatot nekik mikor halották a Samsunggal történő elszántnak tűnő megállapodást. Ki tudja mi az igazság.
Vagy pedig simán fizetnek nekik a kapacításért, többet, mint a konkurencia. Van miből.

gV : jensen azt mondja meg fogunk lepődni majd. Ezt akkor nyilatkozta, amikor az árak szóba jöttek. remélem nem úgy ahogy mi gondoljuk :DDD :DDD Valószínűleg nem lesz drágítás, szerintem már lezsíroztak mindent ha igaz ez a fél éves megjelenés.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#26008) Abu85 válasza b. (#26007) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Ha kell a gyártósor, akkor a TSMC is kialakítja. Nem ezzel küzdenek, hanem nincs elég üzemük a megrendelésekre. Vagyis kiépítenek annyi 7 nm-es gyártósort, amennyit csak tudnak, de többre nem képesek, amíg a készülő gyárakat be nem tudják kapcsolni a gyártásba. Azzal semmivel sincsenek előrébb, ha mondjuk egy partnerük kér egy alternatív 7 nm-es node-ot. Sőt, az a TSMC-nek konkrétan probléma, mert validálni kell azokat az új gyártósorokat, vagyis nem csak helyük nem lesz, hanem még időbe is kerül az egész. Valós haszna ennek pedig nem sok van ám a lapkákra vonatkozóan. Elképzelhető, hogy egy módosított gyártósor az adott chipdizájnra vonatkozóan hoz +4-6% előnyt, de nem feltétlenül éri meg a költségeit felvállalni, és a két éves tervezést kivárni. De ami a legfontosabb: emiatt több hely nem lesz a TSMC gyáraiban.

(#26000) Cifu: Annak semmi jelentősége nincs, hogy az NV nincs benne a top 5-ben. Ezt csak azt jelzi, hogy van minimum öt cég, amelyek több 7 nm-es wafert rendelnek náluk. De az NV eleve dual source-olt sokáig, tehát a lapkák egy részét a Samsungnál csinálták. A jövőben is dual source-olhatnak, akármilyen arányban, tehát lehet, hogy nekik a TSMC-től elég havi 5000 wafer is például.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#26009) b. válasza Abu85 (#26008) üzenetére


b.
félisten

De ami a legfontosabb hogy a fenti dolgok mind megérték a TSMC nek és az Nvidának a "bukásra ítélt" Turing esetében is. Nem de?
valós haszna pedig nem az 4-6 % optimalizáción van hanem hogy VAN gyártókapacitás és elérhető termék a piacon időben.
valamint az AMD is és az összes fő partner már 7 nm EUV gyártat ebben az évben nvidiának ilyen fogyasztási értékekkel simán jó lehet a 7nm non EUV consumer piacra.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#26010) Abu85 válasza b. (#26009) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Csak a TSMC-nek már volt 10 nm-es eljárása mire lett 12 nm-es. Ergo, ha kér egy alternatív 7 nm-es node-ot mondjuk az NV, az sem jön hamarabb, mint az 5 és 6 nm. Egyszerűen időbe telik kifejleszteni az egészet. Nem egy varázspálcát forgatnak, nem fog hirtelen ott teremni a technológia, a gyártósor, minden.

Nem mindenki tér át EUV-re. Az AMD igen, de nem mindegyik lapkánál. Vannak előnyök és hátrányok, amiket érdemes mérlegelni. Nem feltétlenül az EUV a legjobb választás, de ez tényleg dizájnfüggő. Amiért az eddig 7 nm-re váltó partnerek előnyben vannak az a tapasztalat. Pontosan tudják, hogy mit tud az elérhető két node, mi a kihozatal a tervezőszoftvereikkel, mi kell a hatékony gyártáshoz. Emiatt nekik nem gond egy évre előre leadni a rendelést, amit a TSMC ugye kért, mert pusztán matematika az egész. Annak viszont probléma, aki még nem állt át 7 nm-re, mert nagyon sok ismeretlenje lesz az egyenletben, így nem tudják kiszámolni egy egész évre előre, hogy mennyi wafert kell rendelni. Ezen egy új, specifikus node nem segít, sőt, inkább ront, mert azon még senki sem gyártott, tehát pár ismeretlent még a TSMC sem tud meghatározni. Nekik is új lesz minden, így még kevésbé lehet belőni az optimális waferigényt.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#26011) b. válasza Abu85 (#26010) üzenetére


b.
félisten

És ha ezen dolgok esetében esetleg az Nvidia mégis hatalmasat lép előre az Amperevel a sok tapasztalattal rendelkező AMD vel szemben? Olyan dolgokról nyilatkozol, amiket látjuk, mérjük tapasztaljuk hogy működnek. Szenzációsan jó lett a Navi a Turinghoz képest hisz van 7nm tapasztalat.. ja nem....

Szerintem bizonyos GPU kat TSMC nél fog gyártatni bizonyos méretű GPU kat pedig a Samsungnál.( mint a pascal esetében)
Azt sem tartom, kizártnak, hogy az Ampere csak bizonyos szegmensekbe érkezik meg, azaz a kiforrott gyártású Turingot tovább nyomatja kisebb csíkszélen( vagy változatlanul ,de olcsóbban) a Samsungnál ( mondjuk 8nm) az Ampere pedig felső kategóriában a TSMC nél...

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#26012) Abu85 válasza b. (#26011) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Az NV valószínűleg dual source-olni fog. A TSMC-től rendel egy biztonságos mennyiséget, a többit pedig viszik a Samsunghoz. Utóbbinál nem kell egy évre előre leadni a rendelést, tehát gyorsan lehet korrigálni. Nincs meg a veszélye annak, hogy túl sok wafer rendelésére vagy kényszerítve a kevés információ miatt, és így a raktárakat sem fogod ártalmas mértékben feltölteni, ha nem jönnek be a dolgok.

Esetleg opció még az 5 nm-re való ugrás alapból, és akkor az év végén lesz termékfrissítés. Ez a lépés kockázatos, de megvalósítható.

5 nm-re egyébként amúgy is hasznos egy pipe-cleaner, mert az már a FinFET vége. Az AMD 7 nm-re is hozott egy ilyen lapkát.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#26013) b. válasza Abu85 (#26012) üzenetére


b.
félisten

szerintem ezek a dolgok mind le vannak már zsírozva,hisz egy gyártópartnertől jött az infó, akiket már felkészítenek ilyenkor arra mire hogy készüljenek, gondolom üzleti tervvel is előállnak. Ezek a dolgok csak kész termékkel és megbeszélt gyártással működnek. Nvidia nem kapkodásra hajlamos cég elég jól terveznek évek óta... Már azt sem tartom kizártnak hogy ők év végén a Hopper-t fogják bemutatni a professzionális szegmensben...

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#26014) nesh_019


nesh_019
senior tag

Sziasztok, geforce experienceben ugye betudom állítani hogy jelezze hány FPS-el fút a játék, de amikor streamelek, videót rögzítek a felvételre nem kerül rá, belehet valahogy állítani hogy látszódjon a felvett anyagon is?

Csak az káromkodik aki nem tudja szavakba önteni amit gondol.

(#26015) regener válasza nesh_019 (#26014) üzenetére


regener
veterán

Ez itt off épp.
[link]

Nekem rajtavan akkor is ha videót veszek fel és akkor is ha streamelek külső progival (OBS).

[ Szerkesztve ]

(#26016) nesh_019 válasza regener (#26015) üzenetére


nesh_019
senior tag

ha OBS akkor nekem is, de ha gyári nvidiával akkor nem.

Csak az káromkodik aki nem tudja szavakba önteni amit gondol.

(#26017) b.


b.
félisten

egy kis érdekesség :
CES pletykák : [link] Olcsóbb RTX kártyákat szeretnének. Jó kis oldal ez, talán nem véletlenül írogatnak ilyen dolgokat.
[Nvidia GPU Cloud]

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#26018) gejala válasza Busterftw (#26005) üzenetére


gejala
őstag

"az Nvidia mennyit akar ebben a genben ugrani."

Amekkorát csak tudnak. Nagyon ritka ez a lehetőség, hogy egyszerre legyen új arch és hozzá közel dupla tranzisztorsűrűség. Ráadásul mindez pont a next-gen konzolok évében, ez most nem az utolsó cent kifacsarásának ideje. Ha most nem adnak bele mindent, durván és jó részben véglegesen megzuhannak az eladások.

A korábban említett 50%-al alacsonyabb fogyasztás mondjuk szerintem is csak egyedi esetekben lesz, de 20-30W csökkenés biztos összejön kategórián belül.

De a +50% raszter sebesség teljesen reálisnak tűnik. Ez is csak azért ennyi, mert RT-t nagyon ki kell gyúrni, hogy tényleg használható legyen. Arra én olyan 200% gyorsulást várok, de 300%-t sem tartok kizártnak.
Vagyis 3060 szerintem 1440p@60 fps lesz RT on mellett, 3080 meg 4K@60. A 3080 Ti-t meg a konzolok utánra tartogatják, hogy megmutassák, kinek kell itt előre köszönni.

(#26019) Dyingsoul válasza gejala (#26018) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Az XX80 Ti elméletileg első körben fog jönni az XX80 és XX70-nel együtt. Ha a teljesítmény és fogyasztás pletykákat elfogadjuk, akkor fogadjuk el ezt is tényként. :DDD

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#26020) gejala válasza Dyingsoul (#26019) üzenetére


gejala
őstag

"Az XX80 Ti elméletileg első körben fog jönni az XX80 és XX70-nel együtt."

Nyilván nem kizárt, de én nem tartom valószínűnek. Egyedül a Turingnál jött rögtön a Ti, mert a 2080 túl kicsi előrelépés volt a 1080 Ti után. De a 3080 jóval gyorsabb lesz, mint a 2080 Ti. A 2080 és a 2080 Ti között 25% van, ezt gond nélkül meg kell ugrania a 3080-nak és rátennie még 20-25%-t. És úgy már simán jó lesz 4K@60 fps-hez minden aktuális játékban, nem kell rögtön kihozni a nagyágyút.

[ Szerkesztve ]

(#26021) b. válasza gejala (#26018) üzenetére


b.
félisten

Én azért azt mondom, ha 30 % ban reménykedünk nem fogunk csalódni. :)

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#26022) Cifu válasza gejala (#26020) üzenetére


Cifu
nagyúr

Imádom az ilyen csodavárásokat... Mindig bejönnek. ;]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#26023) b.


b.
félisten

Redgaming szerint [link] Augusztusban lesz itt az Ampere. Akkor valószínűleg júliusban a SIGGRAPH on lesz bemutatva.Júli 19-23 [link]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#26024) carl18 válasza b. (#26017) üzenetére


carl18
addikt

Azzal semmi baj ha az árak csökkennek :D
Szerintem szimán jövet a +50%, eddig touring esetében nem volt konkurencia. Most már van némi, konkurencia amd részéről. Ráadásul nyáron jön az intel első dedikált kártyája is.
+ Itt vannak a Nextgen konzolok, szóval lesz ki elől elhalászni a piacot.

Ha lenne RTX 3050, 200 dollár alatt és RTX 2060 teljesitménnyel. Elég szép belépő kártya lehetne. De 200 Dolcsiért se volna rossz vétel :D

Hiába szúr, itt Ryzen a úr!

(#26025) Cifu válasza carl18 (#26024) üzenetére


Cifu
nagyúr

Ahhoz az is kell, hogy legyen verseny. Egy ilyen lépéssel csak úgy tudna az AMD lépést tartani, ha az RX5700 árát is 200$-ra csökkentené...

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#26026) gbors válasza carl18 (#26024) üzenetére


gbors
nagyúr

200 dollárért x50-es kártya? Borzalmasan hangzik :(

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#26027) gejala válasza Cifu (#26025) üzenetére


gejala
őstag

Van verseny, csak nem az AMD-vel, hanem a konzolokkal.
PS5-ben 5700XT szintű GPU lesz max $500-ért. Tehát az 5700 nem is fog érni $200-nál többet. :D

Emiatt 3060-nak gyorsabbnak kell lennie az 5700XT-nél, különben drága lesz érte $300.

[ Szerkesztve ]

(#26028) Cifu válasza gejala (#26027) üzenetére


Cifu
nagyúr

Ez a konzolokkal verseny dolgot kb. a PS3 és az XBox360 óta hallgatjuk. Mindig kiderül, hogy a konzol sokkal gyengébb hardware szinten, és különféle trükkökkel érik el a fejlesztők, hogy ne lógjon ki túlzottan a lóláb (felskálázás, checkkerbox rendering, stb.). Szóval szép elmélet, de nem látom át, miért lenne a PS5 / XboX esetében másképpen. Pláne, hogy az RX5700XT fogyasztása 240-270W, menjen le ez mondjuk 200W-ra, akkor még mindig ott fogunk tartani, hogy a CPU-val és a hozadékokkal együtt 250-270W-os fogyasztású gépek versenyeznek majd a 300-600W fogyasztású desktop PC-vel...

HW terén továbbra sem fog a konzol versenyezni a PC-vel...

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#26029) Dyingsoul válasza gejala (#26027) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Hát igen, én vaskalapos PC-sként is elgondolkodtam a konzolon... 400k+ egy 80Ti kártya? Abból hány xbox vagy Ps is jön ki? Igazából tökmindegy, veszek otthonra is egy xboxot meg egy ps-t, meg a másik lakásba is kijön belőle egy xbox+ps páros ha az ember ingázna...

Szvsz az NV-nek kell kezdenie valamit ezzel az árazással. Ez a "Super" széria is egy nesze semmi fogd meg jól volt kb.

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#26030) gejala válasza Cifu (#26028) üzenetére


gejala
őstag

Konzolon azért van mindig trükközés, mert nagyobb felbontást akarnak, mint amit a GPU elbír. PS5-nek sima lenne 1440p@60 fps, de 4K kell ugye.

Középkategóriával nagyon is versenyképes lesz a konzolok hardvere. Felsőben meg egy GPU önmagában annyi, mint a konzol. Azzal nem is kell versenyeznie.

És azt is vedd számításba, hogy az 5700XT jövőre középkategória lesz az Ampere/új AMD széria megjelenésével.

szerk.:
Tény, hogy az 5700XT sokat fogyaszt, de a konzolokban relatíve alacsony órajelű next-gen GPU lesz. Úgy sokat lehet csökkenteni a fogyasztáson, miközben van sebesség is.
Sokkal lassabb egyébként se lehet a PS5. Ha mondjuk 5500XT sebességet tudna, az alig lenne gyorsabb, mint az X1X. Úgy kiadni se lenne értelme.

[ Szerkesztve ]

(#26031) Cifu válasza Dyingsoul (#26029) üzenetére


Cifu
nagyúr

Az árakat a piac határozza meg. Ha nincs verseny a felső és csúcskategóriában (márpedig nincs), akkor annyit kér az nVidia a csúcskategóriában, amennyit a vásárlók megfizetnek. Márpedig a 80Ti és Titán kártyáknak is van vevőbázisa, szóval egyszerűen kielégítik azt.

Ez olyan, mint az autók esete. Attól, hogy nincs pénzed mondjuk egy Porsche 911GT3-ra, attól még amíg lesz rá kereslet, addig lesz rá kínálat is. Senki sem kényszerít arra, hogy neked xx80Ti vagy Titan kártyát kell venned. Ha persze 4K@60 FPS-t szeretnél a legtöbb játékban, akkor szükséged lesz egyre.

Kereslet és kínálat...

A konzolok mindig a játékok árán hozták be a hardver olcsóságát, és a hardver gyengeségét különféle trükkökkel próbálták elfedni. Ez is egy kompromisszum...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#26032) Cifu válasza gejala (#26030) üzenetére


Cifu
nagyúr

Megnézném, hogy a PS5 "simán" vinné natív 1440p@60FPS sebességgel mondjuk a 2022 évi csúcs címeket, már a Red Dead Redemption 2-őt sem tudja full beállítások mellett most így vinni az RX5700XT...

A konzolok a megjelenésükkor versenyképesek a középszintű hardverekkel. Aztán 2-3 évvel később már nem. Ezt persze a Sony és a Microsoft is tudja, ezért jött ki a PS5 Pro és az XBox One X, hogy ezt a táguló szakadékot valahogy csökkentsék azon felhasználók számára, akik megfizetik ennek a felárát...

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#26033) gejala válasza Cifu (#26032) üzenetére


gejala
őstag

"már a Red Dead Redemption 2-őt sem tudja full beállítások mellett most így vinni az RX5700XT..."

Jó, hát nem a létező leggépigényesebb játékból kell kiindulni. Egy Resident Evil 2 vagy Battlefield V esetében megvan az 1440p@60 egy 5700XT-vel és ezek azért nem csúnya játékok. És alighanem egy Cyberpunk kaliberrel is el fog bírni.

[ Szerkesztve ]

(#26034) Dyingsoul válasza Cifu (#26031) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Én is a vevőbázisban vagyok. :DDD De épp arról beszélek, hogy az NV túllépte ezt a határt a 2080Ti kártyák árával. Valahol volt is erről hír a pénzügyi bevételek esetében, hogy a felső szegmensben csökkentek az eladások (és talán a bevétel is az előző negyedévekhez képest).

Persze van, aki megveszi, akkor is lenne ha 1 misibe kerülne. De sokkal kevesebben vennének és profit szempontjából sem biztos, hogy megéri a csillagos égig menni, tudod van az a határ amikor több profitot hoz az mikor több darabot értékesítenek, mint mikor bármilyen drágán adják mert olyan kevesen vennék már. Erre gondoltam és szerintem ezért is volt hír az, hogy a felső kategória is alacsonyabb árcédulával fog nyitni.
Persze meglátjuk majd jövőre, hogy mi lesz ebből.

Az viszont számomra érdekesebb kérdés lenne, hogy ha a kövi generációra kerül HDMI 2.1 akkor mi értelme lesz a G-syncnek? Szvsz gyakorlatilag semmi olyat nem tud a G-sync amit a HDMI 2.1 ne tudna.

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#26035) gbors válasza Dyingsoul (#26034) üzenetére


gbors
nagyúr

Bár azt sose tudni pontosan, hogy ezeknél a cégeknél mik a leginkább forszírozott pénzügyi mutatók egy adott évben, azért arra lehet alapozni, hogy a profit valahol ott van az első helyek egyikén (kivéve, amikor valaki piaci részt akar növelni). Ha a bevétel csökkent, attól még a profit lehet magasabb - bár jellemzően a topline csökkenést nem fogadja jól sem a tőzsde, sem a CEO-k farokmérete ;] Ha a 2080 Ti profitjának ártott a magas ár, akkor az NVIDIA szívbaj nélkül csökkenteni fog, akár van verseny, akár nincs.

[ Szerkesztve ]

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#26036) Cifu válasza gejala (#26033) üzenetére


Cifu
nagyúr

A CP2077 a jelenlegi konzol generációra készül, az esélyesen nem fog kihívást jelenteni.

Az RDR2 PC-s portja arra tökéletes példa, amikor a fejlesztők nem a meglévő hardware-hez igazítják a beállítási lehetőségeket, hanem a kitolják őket annyira, hogy a jelenlegi ultra-csúcs kategóriát is meg tudja fektetni, de akár a következő generációt is ki tudja használni teljesen.
Mint anno a Crysis...

Amúgy a Residens Evil 2 Remake egy példa ugyanerre: a maximális textúrafelbontáshoz 11 vagy 12GB-os kártyára van szükség. Tehát még egy RTX 2080 tulaja sem tudja maximális szépségében élvezni, nemhogy egy RX5700XT tulaja...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#26037) Cifu válasza Dyingsoul (#26034) üzenetére


Cifu
nagyúr

"De épp arról beszélek, hogy az NV túllépte ezt a határt a 2080Ti kártyák árával."

Ha lenne ilyen határ, akkor nem jönne a 2080 Ti Super és nem lenne Titan RTX...
Van vásárlóbázis, különben nem lennének ezek a termékek a piacon.

"Valahol volt is erről hír a pénzügyi bevételek esetében, hogy a felső szegmensben csökkentek az eladások (és talán a bevétel is az előző negyedévekhez képest)."

Majd ha nem lesz RTX 3080 Ti és nem lesz Titan RTX 2 (vagy hívják akárhogy is), akkor elhiszem, hogy ez már tényleg nem üzlet, mert nem éri meg nekik. De ahogy az Intelnek is megérte a 9900K, az AMD-nek a Threadripper, úgy az nVidiának is megéri ez a kategória. Különben nem csinálnák...

"Az viszont számomra érdekesebb kérdés lenne, hogy ha a kövi generációra kerül HDMI 2.1 akkor mi értelme lesz a G-syncnek? Szvsz gyakorlatilag semmi olyat nem tud a G-sync amit a HDMI 2.1 ne tudna."

Lehet lemaradtál róla, de pont nemrég jelentették be, hogy az LG 4K OLED-jei megkapják a G-Sync-et. Azóta már az ASUS is hozott ki ilyet.

Az nVidia úgy tűnik nem esik kétségbe, ha falba rohan: szépen nyit egy ajtót rajta... :DDD

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#26038) Dyingsoul válasza Cifu (#26037) üzenetére


Dyingsoul
veterán

"Ha lenne ilyen határ, akkor nem jönne a 2080 Ti Super és nem lenne Titan RTX...
Van vásárlóbázis, különben nem lennének ezek a termékek a piacon."

Nem arról beszélek, hogy nincs vásárlóbázis, hanem arról, hogy zsugorodott... Ennyire rosszul fogalmazok? :F

Szerk: A G-synchez:
Itt sem az volt a kérdés, hogy jönnek-e újabb G-sync termékek. Pont a múlt hétvégén mentünk haverral a MM-ba és nézegettük az LG OLED-eket és a G-synces TV-ket. Azt nem értem,hogy HDMI 2.1 mellett mi értelme van a G-sync modulnak, a felárnak. A VRR-tól mivel több a G-sync? Mondjuk ez már lehet nem idevaló téma lenne, csak olyan szinten való ide, hogy talán a köv generációs NV kártyákon lesz HDMI 2.1 és akkor mi értelme a G-syncnek.
Én valahogy úgy érzem, hogy az NV nem tud leszállni erről a döglött lóról. Játékosként a VRR megoldja a panel szinkronizációját a GPU-ból érkező jelnek megfelelően. Ettől mivel tud többet a G-sync?

[ Szerkesztve ]

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#26039) Cifu válasza Dyingsoul (#26038) üzenetére


Cifu
nagyúr

Szerintem az nVidia elég jól látja, hogy mennyit kérhet el a kártyáiért.

Lehet, hogy igazad van, és ezért nem volt prioritás a 2080 Ti Super kihozatala, mert kevesebbet keresnek az összesített eladáson, mint a 2070 Superen és 2080 Superen. De ahogy én olvasgatom a különféle redditeket és a hazai fórumokat, nem úgy tűnik, hogy a gazdag vásárlókör panaszkodna emiatt. Szvsz inkább az a probléma a csúcsszuper kártyák esetén, hogy túl kevés (lenne) az előrelépés. Élek a gyanúval, hogy az Titan RTX2 és a 3080 Ti lesz a két első kártya az Ampere-ből, és sejtésem szerint nem fog rájuk rohadni...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#26040) Jacek válasza Cifu (#26037) üzenetére


Jacek
veterán

Annyiban trükkös az LG OLED hogy ez csak 4K@60 gsync a 4K@120 nem tudja csak HDMI 2.1-ről majd ha lesz olyan kártya, a 1440P@120-at azt tudja 2.0-val.

[ Szerkesztve ]

(#26041) Cifu válasza Dyingsoul (#26038) üzenetére


Cifu
nagyúr

A VRR-tól mivel több a G-sync?

Szerintem semmivel, csak egy különc megoldás, amit lehet promotálni. Az LG TV-n pedig ugyebár szoftveresen oldották meg, hiszen nincs beépített modul bennük...

Ez a pénzről és a szemfényvesztésről szól...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#26042) Dyingsoul válasza Cifu (#26041) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Én is sokat fórumozok, mondjuk redditet gyakrabban kellene olvasnom (havonta csak kb 2-3 szor nézek körül ott). Én nagyon sok helyen azt olvasom a 1080 Ti tulajoktól, hogy nem váltanak 2080 Ti-ra, skipelik ezt a generációt és várják a következőt. Én is így tettem, pedig nagyon-nagyon kellene a plusz kakaó. VR-ban bármekkora raszter teljesítményt el tudnék fogyasztani köszönhetően a supersampling-nek.
Ezért a következő csúcsra már most félretettem a 2080 Ti árát, amit nem vettem meg. 3080 Ti-t viszont az első körben meg szeretném venni, talán csak akkor nem ha valami súlyos anyagi téma közbeszól vagy ha lélektani határt fog súrolni (mondjuk fél misit nem fogok érte adni de pont arról szóltak a jóslatok, hogy nem lesz olyan kemény launch price-a, mint a 2080 Ti-nek, ennek nagyon tudnék örülni).

"Ez a pénzről és a szemfényvesztésről szól..."

Na ezt akartam hallani, én is így gondolom! :K Csak azt nem tudtam, hogy szoftveresen oldották meg és nincs benne külön modul.

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#26043) Jacek válasza Dyingsoul (#26042) üzenetére


Jacek
veterán

Fe fogják még nyomni az árat sajna(szerintem) tehat a 3080 lesz 2080TI sebességen annak az áraban..... a Ti megy feljebb megint.
Max ha valamit kiköhögne az AMD de ez szinte a fantasy határát surolja :D Lehet hogy nagy mákkal elérik a 2080TI sebességét de az NV feljebb megy...

(#26044) b. válasza Dyingsoul (#26042) üzenetére


b.
félisten

A Gsync abból lesz több ( pontosabban a Gsync 2 ) hogy nagyobb határok közt fog mozogni, mint a VRR HDMI 4 K és 8 K felbontáson...
Egyébként a Gsync modulos is ezt teszi jelenleg..
Az első HDMI 2.1 4 K 144 Hz monitork árai brutálisak , ezért valószínűleg Nvidia ezekhez árazza majd a saját Gsync 2 monitorjait és nem lesz olyan nagy szakadék árazásban, mint most volt.

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#26045) Abu85 válasza Dyingsoul (#26038) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Nem kell már G-Sync modul a G-Sync-hez. A G-Sync kijelzők 99%-ából hiányzik is. De olyan G-Sync Ultimate megjelenítő is van, amiben nem G-Sync modul található.

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#26046) Dyingsoul


Dyingsoul
veterán

Köszi a felhomályosításokat! :R

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#26047) Jacek válasza b. (#26044) üzenetére


Jacek
veterán

4K 144Hz mekkorában létezik egyáltalán 27-est találtam max, ezeken 2.1 van?
Én most lőttem egy ilyet ASUS 43" XG438Q hát nem mondom brutális de ez ugye "csak" 120Hz 4k-ban de valami irgalmatlan tolni rajta, szépen muzsikál a g-sync DP portal.

Azóta sem értem emberünk mélrt adta el szarért meg hugyért de ház ő tudja :D

(#26048) Raymond válasza Jacek (#26047) üzenetére


Raymond
félisten

Van meg az Acer CG437KP de szerintem tul sok difi nincs koztuk, ugyanaz a panel lehet (mindketto VA de nem neztem a pontos modellnek utanna) csak az Acer jobban tolja neki. Aztan mar csak a szerencsetlen 65" BFGD-k vannak. A 144Hz tenyleg szinte kizarolag a 27" es kisebb mereteknel van meg ha 4K-rol van szo.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#26049) Jacek válasza Raymond (#26048) üzenetére


Jacek
veterán

:R én most ezzel elvagyok egy darabig :)

(#26050) Segal válasza Dyingsoul (#26034) üzenetére


Segal
veterán

Az első felére rém egyszerű a válasz. Ha drágábban árazza a terméket az nvidia azzal 3x jobban járnak mint ha olcsóbban adnák egyből.
Egyrészt hamarabb lehet vele jönni mert nem kell hatalmas raktárkészletet begyűjteni mert minek ha úgysem fogják sokan venni, másrészt extra profitot lehet szerezni azon vásárlókon akik mégis megveszik drágábban. Végül el lehet sütni a megfelelő raktárkészlet kialakítás időpontjában a jófejségfaktort hogy megvágják az árat. A végeredmény hogy hamarabb kijött a termék és extra profitot szerzett. Ők csak jól járnak vele.
Ha megtehetné az nvidia akkor az Ampere kártyákról is lehagyná a hdmi 2.1-et mert nekik az érvágás. Nem véletlen maradt le a mostaniról sem hogy a méregdrága kártya mellé el lehessen adni a szintén méregdrága BFGD kijelzőket csak hát az LG beleköpött a levesbe...
A G-Sync technológia is ugye elérhető lett a Freesync termékeken pedig ezt sem akarták csak muszáj volt mert alig volt termék a G-Sync-re és az is alig fogyott. Így jött az Ultimate kiadás de a 2.1-es hdmi-vel az is háttérbe fog szorulni de ugye a hozzászólás elejéből kiindulva amíg nincs itt meg nem elérhető hozzá monitor addig sarcolható a nép és megy az extra profit az nvidiának.

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.