- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
redingitell
senior tag
válasz
Geresics #8161 üzenetére
Kapizsgálom.
Akkor ezek szerint a Q.cells panel adatainál az UOC értéket kell figyelembe vennem normál feltételek mellet? Ha jól számolom és gondolom, akkor a 9 panel egy oldalon 9x38,14=343,26 azaz belefér a helyes feszültségtartományba?
Vagy esetleg teljesen rossz irányba keresgélek? -
Geresics
Topikgazda
válasz
redingitell #8159 üzenetére
Mondjuk ez nem egy haszontalan infó...
A Fronius és a Huawei is 200V-nál indul (Udc start), azonban míg a Fronius elvileg 150-800V munkaponti feszültségtartománnyal rendelkezik, addig a Huawei 285-850V korlátok között van. Nem vagyok Huawei szakértő (még), de én törekednék a minél magasabb feszültségre.
-
Őstermelő
csendes újonc
Azt is számold bele,hogy mennyi co2-őt termelsz amíg megkeresed azt a plusz 2.4 misit. Ez már egy év munka bér. Addig jársz dolgozni-autóval-busszal-ha zöld vagy biciklivel. Termelsz egy csomó co2-őt azért,hogy ne termelj sok co2-őt.
Szeretsz számolgatni számold ki.
Nekem 7000 kWh-tól kevesebb megy el fűtésre azaz 150.000 ft,akkor miért is vegyek hőszivattyút?És ne felejtsük el,hogy közben azért a hőszivattyú is fogyaszt. Így a megtérülés nálam talán valahol a végtelenben van.Persze ha elszalad az áram ára akkor már borul az egész. -
Geresics
Topikgazda
válasz
redingitell #8157 üzenetére
a 2. munkaponton alacsony lesz a feszültség, és ilyenkor jöhet az 523 "Túl kicsi a DC2 bemeneti feszültség" hibakód
...már ha Fronius inverterről beszélünk! -
Geresics
Topikgazda
válasz
redingitell #8155 üzenetére
ha nem fér fel egy oldalra, akkor arra törekednék, hogy mindkét oldalon minél több legyen, ez pedig a 9-9-el oldható meg legjobban.
-
redingitell
senior tag
Sziasztok!
lassan jönnek telepíteni a rendszert. 18 db Q.Peak G8 panel lesz. A tájolás nem teljesen kelet-nyugat, egy kicsit délkelet felé orientálódik. Egy oldalra max 12 panel fér el.
Mindenképp 9-9 legyen az elosztás, vagy esetleg az egyik oldalra tehetek többet? -
válasz
#44448768 #8153 üzenetére
ezt nem tudom mi alapján számolod, hogy 35%-ban napáram lenne télen.... ha az egész ház áram fogyasztásától eltekintek 17-25% között mozog azon hónapokban amikor jelentős fűtéssel számolunk (december- február) november-március esetén igaz a 35%...
de közben a ház is fogyaszt
amitől eltekintettünk...
a cekász fűtés kb mintha kőbaltával akarnánk fát vágni amikor van láncfűrész
. Továbbra is tartom, hogy nagyon jól szigetelt ház esetén van értelme, de csak akkor ha a hőszivattyú az első extra beruházást nem hozza vissza 10 éven belül. Ezt követően már elég ha a hőszivattyú árát behozza...
A korábban itt írt hőszivattyú beruházás szerintem drágább mint 2 millió inkább mondanék 3-at rá, de a fűtőfilm se 500e. Netes ár alapján 500 Ft / nm tehát 100 nm-es háznál 500e Ft... plusz szobánként termosztát még kb 100e Ft / ház (konyha, nappali, fürdő, 3 szoba) így én inkább 2,4 millió különbséget mondanék.
Így a korábbi példámnál maradva kb 10 év alatt megtérül a fűtőfilm. Ha napelemről táplálja valaki szaldóval akkor meg nem kell annyi napelem. Mi esetünkben 6500 kWh-t takarítana meg a hőszívattyú (cekászhoz képest), így az extra napelem kb 2 milliót visz el az olcsóbb fűtőfilm esetén.
-
törölt tag
Éppen ezért jobb CO2 szempontból fűtésre
- a gázkazán helyett
- a napelem+cekasz
Mivel a cekaszhoz
~65%-os részben kell csak a hazai 230-300 gr/kWh-ás árammix 0,65x300=195 gr
~35%-os részben pedig a közel NULLA gr-os napáram lesz használva ~0,35x~0=~0 :-)
Összesen max ~195 gr*kWh...
Ami versenyképes a gázzal ! a kondenzációs gázkazán esetén is.
Nyerő a hagyományos gázkazán/konvektor (ez még a többség!) esetén.
Azaz
FŰTÉS!!! szempontból ország/Föld szinten
nyer a napelem+cekasz a gázzal szemben.
De mindenképpen versenyben van még a kondikazánnal is.
----
A nyári napáram termelés miatt az ÉV egészére névze pedig tutira nyerő a napelem+cekasz.
Mert pl. a klíma/medence sem a magyar árammixről megy, hanem javarészt a közel NULLA-s napáramról... -
válasz
Őstermelő #8150 üzenetére
energia függő (azaz, hogy mennyi energia kell a fűtéshez) a dolog, hogy melyik a zöldebb... egy hőszivattyú vagy a fűtőfilm...
nálunk - relatív jól szigetelt házban - gáz alapján évi 1000 m3 (kb 120e Ft / év) gáz fogyott a fűtéshez és a melegvízhez, ha árammal fűtenénk ez kb 10.000 kWh (380 Ft / év) cekasz fűtés esetén (3600 KG CO2) hőszivattyú esetén: 3.300 kWh energia (125e Ft) esetén (1200 KG CO2). Azt hiszem, hogy a mi szigetelésünkkel a hőszivattyú jobb megoldás lenne CO2ben is és anyagi tekintetben is bőven, de sajnos nem most építettünk így
- 500 m3 gázt fogyasztunk (melegvíz és padlófűtés) ez kb 60e Ft
- 1000 kWh áramot ez körülbelül 38e Ft
tehát mi szigeteléssel és a klímákkal megspóroltunk évi 900 kg CO2-t ha a napelemnél nem számolom a CO2t ha számolom akkor nem ... évi 1-1 alkalommal jönnek szervizelni a klímákat és a gázkazánt
- de szerncsére nem kamcsatkáról: az egyik szerelő itt lakik 5-6 km-re 1 kg CO2 lehet mire idejut az autójával
- a klímások pedig Pestről jönnek sokkal messzebről, de ütemezni szokták a munkát így egy nap a környéken megy 5 helyre így ha 100 km-t teszt meg akkor legyen ebből ami engem terhel 20 km.... azaz kb 2 KG CO2
mint látod ez lófasz CO2t nézve
ami miatt most csökkent még a fogyasztásunk az, hogy a padlásra került plusz 15-20 cm szigetelés az építtető által berakotthoz képest. A falra sajnos csak 10 cm-t raktak de ott bővíteni olyan költség volna amit sose hozna vissza... -
válasz
#44448768 #8149 üzenetére
alapjaiban hibás a számításod...
itthon az áram 1 kWh áram kb 300 gr CO2 kell átlagban télen is számoljunk ezzel... ugye akkor kevesebb a nap
1 m3 gáz elégetésekor kb 1,8 - 1,963 kg CO2 keletkezik. Egy kondenzációs gázkazán kb 10 kWh energiát nyer ki... tehát 1 kWh energiányi gáz elégetése közben 180-196 gr CO2 keletkezik -
Őstermelő
csendes újonc
Először is szeretném leszögezni,nem vagyok "zöld"
Azért számoljunk kicsit zölden.
Az addig oké,hogy a hőszivattyú kevesebb áramot használ,viszont boncoljuk kicsit fel a dolgot.
Beszereltetsz egy hőszivattyút kb 2 misiért (cekász max 0.5 misi),ami neked zöldebben fog fűteni mint a cekász.
Neked ezt a plusz 1.5 misit elő kell teremtsd valamiből.Amíg ezt a lóvét előteremted addig a "zöld"-ségnek adtál egy pofont,mert átlag dolgozol érte fél évet. A fél évnyi munkád közben szépen tovább rontottad feleslegesen a föld nevű bolygó gyengélkedő klímáját.
Közbe nnéha szervizelni kell a hőszivattyút.kijön a szerelő a diesel autójával,megvág 20.000 ft-ra amit szintén elő kell teremtened.
Akkor még nem is beszéltünk a hőszivattyú elő állítás ártalmairól a föld klímájára.
Folytassam még??
?
Nem azt mondom nem kell a hőszivattyú csak kezeljük helyén a dolgokat.
Itt az a baj,hogy csak beszélnek a "zöld"-ségről de igazából érdemi dolgot nem tesznek,mert a végén csak a pénzről és a hatalomról szól az egész. -
törölt tag
Nézzük kicsit másként a cekaszos fűtést.
Azaz ZÖLD szempontból és főleg a CO2 szempontból.----
Általánosságban....
A gázos/foszilis erőműből cirka 40% hatásfokkal jön az áram.
Azaz 1 kWh cekasz meleg 2,5 kWh foszilis melegből állna elő,.
Ami első ránézésre nem igazán okés.Ez lenne AKKOR, ha CSAK foszilis árammal cekasz fűtene egész télen.
--
Azonban! nálunk szerencsére,
- Paks adja a téli fűtési áram igen jelentős részét, ami nem foszilis áram és még szinte zöld is
- a napelemből kiszedhető rész is jelentős tud lenni, ami nem foszilis áram és még igencsak zöld is
- akad egy kis rész egyéb nem foszilis és részben zöld áram is
(biomassza, víz, szél, import osztrák áram, stb.)Avagy nálunk,
Az 1 kWh villamos energia a fűtési szezonban előáll(hat) cirka,
0,35 kWh napáramból
Az október közepe... április közepe közötti termelése a FŰTÉSI célú napelemnek.- 0,30 kWh paksból
- 0,25 kWh foszilisből
- 0,05 kWh egyébből (ami részben szintén zöld áram)
Azaz: fűtési célú napelem telepítéssel elérhető, hogy:
1 kWh meleghez csak max ~0,30 kWh áram jöjjön a foszilisből!Amihez elég 0,30/0,40=0,75 kWh-nyi földgáz.
Vagyis CSAK 0,75/9,44=0,08 m3 foszilis földgáz=CO2 igénye
a napelemmel segített cekasz fűtésnek a magyar áram mix össztétele miatt.Amivel szemben az 1 kWh meleghez gázkazánnal kell
- kondenzációs kazánnal 1/9,44=0,11 m3 földgáz
- hagyományos kazánnal és konvektorral 1/7,5=0,13 m3 földgáz
Mivel a gázos fűtés nagyobb része még nem kondenzációs,
legyen 0,12 m3 a földgáz igény 1 kWh meleghez hazai átlagban.Azaz kell
- a csak gázos fűtéssel 0,12 m3 földgáz
- a napárammal segített cekaszos fűtéshez 0,08 m3 földgáz----
Ergo, magyar viszonyok között nem feltétlenül igaz
az az elterjedt állítás, hogy: a napáram+cekaszos fűtés miatt több gáz/foszilis kell.
Nem kell több gáz.... sőt csak cirka a 2/3-a kell a napelem+cekaszos fűtés esetén :-)Avagy a napelemmel segített cekasz fűtés télen földgázos árammal szaldózva is OKÉ-s.
Az ország és Föld szintjén zöld szempontból nézve is.Szerintem.
----Bónusz: a napelemek a fűtési időszakon kívűl termelnek, sőt akkor igazán.
Ami további sok-sok földgáz=CO2 kiváltást tesz lehetővé ország és Föld szinten.Ezért helyesnek tartom a napelemmel segített cekasz fűtést is.
Mégha kevésbé zöld is, mint a klímás.
DE a sima gázosnál mindeképpen zöldebb a magyar viszonyok között. -
válasz
canniball #8140 üzenetére
Tényleg nem de ha 14-15 Ft egy el nem használt betermelt áram és a 25 Ft a Geo tarifa akkor ott azért már nem vészes a különbség és minimális plusz napelemmel megtermehlető könnyen a különbözet (főleg ha valaki korábban Cekász fűtéssel tervezett)
Annyi engedmény egyelőre szerintem lesz. hogy a betermeltre nem kell mindenképpen adót fizetni (áfát majd) így máris 14-15 vs 25 Ft helyett 18 vs 25 Ft is lehet.
#8145 visszamenőleg nem változik azaz ha most így tervezte valaki vagy így tervezi a következő kicsit több mint 3 évben annak marad a szaldó amíg invertert nem akar cserélni / nem akarja eladni a házat / órát átírni. Így a megtérülésbe ez nem nagyon fog beleszólni. Később meg ha hozzá kell nyúlni hát hozzá kell nyúlni.
Ha egyszer ebukjuk a szaldót, akkor nálunk is megy majd a kötözgetés, mert 3 fázis van amit a hülye villanszerelő nem egyformán terhelt így 1 fázis tele van míg a másik 2 szinte üres
#8146 cekász fűtést alapból nem tartom jó ötletnek, mert nagyon nem hatékony - értem, hogy napelemmel ki lehet hozni 0-ára sok helyen, de pazarló s pont ettől nem lesz zöld.Például a hőszivattyús bojlerek megjelenése óta elérhető áron (160e körül - míg a sima bojler 50e körül van) tud venni az ember egy eszközt amivel 3-ad annyi árammal tud melegvizet előállítani.
Persze vannak helyek ahol nem lehet máshogy megoldani vagy ahol tényleges passzív (aktív) ház van ott jó lehet és olcsóbb a kiépítése de még akkor se lesz zöld. Nagyon remélem, hogy a következő 2-3 évben a hőszivattyús technológia olcsósodni fog és a szaldó megszűnésével párhuzamosan jó alternatíva lehet a cekász helyett.
-
Őstermelő
csendes újonc
-
agyarka
aktív tag
A szolgáltatónak kifejezetten jó. Aki meg klímás fűtésre méretezte a rendszerét az megszívja, ha elveszíti. Nyáron sok lesz a feleslege, és ha drága pénzen külön kiépíti a H tarisznya mérést ( nálam most kb 3-400e lenne) akkor még a fűtésre jutó téli helybenfogyasztást is bukja, mert átmegy a 2 mérőn.
-
agyarka
aktív tag
válasz
stickermajom #8131 üzenetére
Az ELMÜ külön leplombálta az ablakomat, Mivel gyárilag nem lehetett, ezért még meg is fúrta hozzá az ablakot. Azóta nem tudom megnézni az almenükből elérhető OBIS kódokat. A többit lépteti automatikusan az óra.
-
agyarka
aktív tag
A napelemes kivitelezővel a szerződés a PV rendszerről szól, a mérőhely a Te dolgod akárcsak pl a társasházi lakók hozzájárulásának megszerzésére a tető használatához.
Az EON általában kéri az ablakot, előlap cserével vagy bevágással megoldható. Utólag bevágásnál az anyagár kisebb, de akkor a plombabontásért külön kell fizetni a reg szerelőnek vagy az órát cserélőnek. -
agyarka
aktív tag
válasz
csemberlen #8141 üzenetére
Kicsit visszaolvasol találsz példát. Konkrét telepítési helyre a JRC oldalán tudsz számolni sok éves statisztika alapján.
-
csemberlen
őstag
Áprilisban kezdett müködni a rendszerem, van olyan kb szám, hogy egy rendszer termelése magyarországok hogyan oszlik el a hónapok között.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
stickermajom #8137 üzenetére
Igen, ez is egy lehetséges opció viszont van egy EU-s direktíva, hogy a meglévő rendszerek nem járhatnak rosszabbul mint amijük most van. Emiatt kicsi a valószínűsége, hogy a meglévő rendszerek tulajdonosai rosszul járjanak.
-
válasz
joghurt #8136 üzenetére
de bizonyos szint után a szigeteléssel már nem tudsz érdemi előre lépést elérni... Amikor az éves fűtés 150e Ft alá csökken akkor ott már utólagos további szigetelés már sosem térül meg. Akkor viszont ha már áram akkor hőszivattyú (vagy klíma) amivel az energiahatékonyság és napelemmel (akár szaldó nélkül) optimálisan fűthető legyen. De ha bent van a gáz akkor meg nem érdemes átállni áramra...
nagyon szeretnék építeni egy házat ahol nincs bent gáz és az itt olvasottak alapján 3x14kWh akkupakk segít a házra -
-
válasz
stickermajom #8133 üzenetére
amúgy szerintem nem baj, hogy a szaldónak vége lesz... geo tarifával elég jól lehet majd a jövőben is télen fűteni... és legalább elfelejtik az emberek az energiapazarló cekász fűtést
-
Borisz76
nagyúr
válasz
stickermajom #8133 üzenetére
Geresics már egyszer leírta :
-
stickermajom
addikt
Látom, egész szép sztorik kezdenek kikerekedni ebből a szaldó dologból: [link] Kíváncsi lennék mennyi igaz ebből a borúlátó kommentből.
-
válasz
stickermajom #8131 üzenetére
Nálunk sem. Ha már benne van a GSM modem, és lóg ki belőle az antenna, akkor furcsa is lett volna.
-
törölt tag
https://www.eon.hu/hu/hmke/tudnivalok.html
"A kétirányú fogyasztásmérő berendezés minden esetben elektronikus kivitelű ennek kezelhetősége, programozása, elektronikus leolvasása szükségessé teszi a fogyasztásmérő berendezéshez való hozzáférést,
ami a mérőszekrény fedelén elhelyezett nyitható ajtóval biztosítható. "Célszerű lett volna, eleve ajtósra kérni.
Vedd meg az ajtós részt a villanybótban és mérőcserekor (>>plombabontás) csináltasd meg ajtósra. Ahogy az adott doboz típusnál lehetséges. -
Fifi
őstag
Mérőhelyről jut eszembe.
Nálam most ez a "doboz" van a 3 fázisú órámhoz, amin csak a biztosítékokhoz van ablak:
Elvileg 2 hét múlva jönnek felrakni a napelemeket a tetőre.
Majd az E.ON általi ad-vesz órára történő cseréhez mit kell tennem, hogy az óra menüjében lévő mért értékekhez hozzáférjek?Az egész "dobozt" cseréltetnem kell, vagy elég csak a fedlapot ablakosra cserélni vagy minden maradhat, úgyis alkalmazásból, weblapról hozzáférek majd én is az óra mért dolgaihoz?
Esetleg az óra scrollozni fogja a menüket és a mért értékeket a plexin át le tudom majd olvasni mindenféle gombnyomagás nélkül és maradhat ez a "doboz"?És mindez a társasházi folyóson van:
Mire számítsak? A kivitelező eddig nem mondta, hogy nem lesz jó a mérőhely.
-
válasz
vtechun #8125 üzenetére
nálam nem fogadtak el,de jó tanácsként azt tudom javasolni, hogy gondolkozz el ezen a megoldáson ami nálam lett, ha esetleg nálad is szabványosítani kell.
Itt az eredeti állapot : [link]
meghagytam a régi szekrényt is és oda köttettem be a napelemesekkel nem pedig előre,az új dobozba. Így fedett helyen van az inverter és a napelem rákötés is. Nálam meghagyták a régi bejövő fővezetéket a házon belül és elől kötötték össze az méretlent a régivel így aházon belüli méretlen szakasz , mért lett .
Hátul vannak a napelemeseknek a megszakítók és minden, előre csak a Fi relé és az EOn biztosítékok, kismegszakítók kerültek.
Ilyen lett elöl. [link]
és a régi dobozba pedig ilyen lett a bekötés és az inverter.
[link] -
törölt tag
válasz
vtechun #8125 üzenetére
Maga a mérőhely okés lehet, ha ez telejsül.
Ebből elég necces az épületen belüliség.
Azonban, csússzant már át néhány hasonló utólag beépített taraszos/verandás/szélfogós.
Bölcsen hallgatva a tényről, hogy mi is van az épületen belüliséggel.Persze közben lélekben rákészülve, hogy
HA nem csusszan át mégsem a mérőcserekor
AKKOR bizony utólag mégis át kell majd helyezni.
pl.---
Olyan is van aminél ki lett helyezve a mérő előre, önként, minimál megoldással.
A többi része pedig maradt a beltérben továbbra is. -
vtechun
veterán
Sziasztok! Jelenleg ilyen a villanyórám. Ez a ház falában van, viszont tető alatt, egy ún. szélfogó helységben, ami teljesen zárt, ezen keresztül megyünk be a házba. Létezik szerintetek olyan, hogy ezt elfogadja az eon, hogy ezen a helyen maradjon, max a doboz legyen "moddolva"? Vagy mindenképpen ki kell rakni az udvarra?
-
MrZed001
tag
válasz
vtechun #8123 üzenetére
Nagyon sokan a fél karjukat odaadnák, hogy legyen miről értelmesről YT videót csinálni a csatijuknak, növelni a nézettségét ...
Ne én nem ilyen vagyokTehetném, tom denem (voldemort)
Will Prowse a DIY napelem-aksi-inverter csatijából szépen megél. Én nem török ilyen babérokra
Azért ide leírom amit tudok.Pl mivel elég szép számban kelnek ezek az inverterek D-Afrika meg Ausztrália (sok fórum, sok user tapasztalat), az már látszik hogy élettartamuk max 10 év.
Vagy inkább mondjuk úgy, hogy 5-10 éven belül valószínű lesz benne alaplap csere, vagy javítás (ami ugyancsak nem aranyáras). Persze ez is erőltetés, (túl)terhelés függő.Már olyat is találtam, hogy volt user aki a teljes mosfet sort kicserélte előre benne 75V-osról 100V-osra (típus, minden megvan, leírva).
Össz 8 eFt a 16db mosfet ára. Mekiben is fizettem már többet.
Szóval javítható, nem az elromlott és dobjuk ki az egészet kategória. (nem úgy, mint a márkás mosogatógépem)
Meg az ára is vicc a konkurens termékek árához képest, harmada, negyede (0,25 MFt VS 1,3-2 MFt).
Tényleg, a mosogatógépem meg a telóm került majdnem ennyibe mint ez
A TV-m drágább voltJa meg még várom Pannon Power-től (upsplusz.hu) a választ.
Magyar inverter 5kW. Hasonló árú: 0,27 MFt.
Nem online UPS csak bypass vagy line interactive, ami LF (nagy transzformátoros) ami könnyebben indítja elektromos motorokat (mint a HF kis trafós), de hatásfoka is kicsit kisebb. -
MrZed001
tag
Valójában a 3 fázisos eszköz is megoldható.
Csak 3 db UPS invertert kell tenni hozzá.
2 módon lehet párhuzamosan kötni (max 9 db-ot) ezeket az invertereket:
- 1 fázisra dolgozik mind (teljesítménymegosztás), azaz 1 fázison kijön 5/10/15 ... 45 kW
- 1-1 fázisra dolgozik 1-1 inverter. Azaz 3 fázis, minden fázison kijön 5/10/15 kW -
MrZed001
tag
válasz
vtechun #8119 üzenetére
280Ah EVE cellák
Én most vettem 16-ot (+1 tartalék), össz 14,3 kWh: 600 eFt
DDP, azaz további se vám, se ÁFA ... ennyiért házhoz viszik.Igen, a rendszer nagy hátránya, hogy áramszünet alatt nem termel. De minek? 14 kWh elég sokáig elég
Ha meg több napos az áramszünet, van gagyi vészhelyzeti "megoldás" rá, hogy mégis termeljen. Egy buta UPS-el szinuszt kell neki csinálni, és lehet napelemről tölteni aksikat.
Vagy direktben is lehet napelemeket kötni UPS inverterre. De ez már kb a világvége scenario -
válasz
MrZed001 #8118 üzenetére
köszi félreértelmeztem a rajzot. Viszont 3 fázisnál a gond az, hogy három fázisú eszközt így nem tudok meghajtani...
egyre inkább azt gondolom, hogy kell építeni egy másik házat ahol jól is meg lehet csinálni az áramot, mert nálunk azért nem túl bővíthető a rendszer... S akkor jó biztosíték bekötéssel lehet bizonyos fogyasztókat szünetmentesre rakni bizonyos fogyasztókat meg nem.
köszi az infókat.
-
vtechun
veterán
válasz
MrZed001 #8052 üzenetére
erről tudsz bővebb infót adni? hol lehet kapni ilyet, milyen árban van? Jelenleg van pályázat elbírálás alatt a 8,25-ös SE rendszerem, gondolkoztam hibrid inverteren, de az eléggé nagy kötöttséggel járna pl. az akksik tekintetében. Az általad tervezett rendszer nagyon jól hangzik, annyit leszámítva, hogy áramszünet esetén nincs napelemes termelés
#8113 KilgoreTrout :
szerintem a piros megoldás lenne jobb árnyékolási szempontból, bár a tető miatt lehet amúgy is SE rendszer lenne? akkor meg annyira nem érdekes. -
MrZed001
tag
Amit UPS védettre kapcsoltál (1-0-2-vel), az így folyamatosan UPS-en van (nincs mit átkapcsolni, már védett és szünetmentes áramot kap).
Ha nagy áramszünet van, akkor lehetőség van további részeit a háznak manuálisan UPS-re tenni az 1-0-2-kkel. Mert mondjuk sütővel, légkondival addig minek terhelni UPS-t ...A 3 fázisos is ugyanígy megoldható. 3 fázisból 1 megy be UPS-be ... és az UPS 1 fázist ad ki.
Házon belül 3 fázist szét tudod osztani:
1-2 bizti 1. fázis,
3-4 bizti 2.fázis,
5-6 bizti 3.fázis pl.
Amint átkapcsolod bármelyik biztosítékhoz tartozó 1-0-2-t, az onnantól a UPS szünetmentes fázisán lesz. Maximális flexibilitás ....
Egyetlen hátránya van ennek a megoldásnak: ha áramszünet van akkor nem termel aksiba sem a napelemes inverter. A hibrid inverter ennyiben jobb. UPS-nek viszont nem online UPS hanem line interactive UPS, ennyiben rosszabb.
3 fázisnál továbbá, hogy csak 1 fázisból lehet tölteni aksit ... amit amúgy sem merítesz, hisz UPS, szóval semmi. -
MrZed001
tag
Egyszerűbb ha leírom
AC kapcsolt : bejövő 230V-ra van mind a termelő inverter, mind az aksis inverter kötve. Szünetmentesnek (elmegy áram) egy külön PLC kell ami leválassza bejövő hálózatról. Éppen ezért nagy átkapcsolási idő, gépek leállnak.
Belenyúlási faktor jelenlegi rendszerbe 10
Sunny Boy + Sunny Island ilyen.DC kapcsolt : termelő inverter kimenete DC, amire aksi és UPS inverter van kötve (és az adja 230V-ot). Asszem nincs idehaza engedélyeztetve grid-re termelőnek ilyen, de lekorlátozva csak belső termelésre használható
Belenyúlási faktor 10
Engedélyeztetettet nem találtam. Victron Mppt + Multiplus ilyen, de csak lekorlátozva használható, gridbe termelve nem.Hibrid inverter: Egyetlen inverter eszköz. Erre vannak kötve napelemek, aksik, bejövő 230V és házba ki adja szünetmentes 230V
Két fajtája van
1) nagy 200-500 Vdc aksi (nem kedvelem)
Ilyen engedélyezett: Fronius Symo Hybrid , SolaX Hybrid, ... továbbá minden ami BYD aksit használ
2) 48Vdc aksis (ez a jobb, biztonságosabb)
Engedélyezett: SolaX SK-TL (nem tudom lehet-e egyáltalán kapni ...)
ELMÜ hálózatában: "Az inverter hibrid üzeme nem engedélyezett, hibrid üzemű alkalmazhatóságuk feltételrendszere kidolgozás alatt áll."Ééééés most találtam:
Engedélyeztetett: MPP Solar Hybrid ami más néven VOLTRONIC INFINISOLAR.
És itt nincs az ELMÜ megjegyzése a hibrid üzemről ... hmmm érdekes.
Sőt EON sem a hibrid inverterek közé sorolja, pedig az. Furi.
Egyenlőre (ha tényleg igaz) hibridre TOP 1 amit ajánlani mernék, és talán legolcsóbb.
Belenyúlási faktor 2Grid-Tie+UPS : Két különálló rendszer, két inverter.
1) Bármilyen grid-re termelő, engedéllyel rendelkező rendszer (Fronius, SolarEdge, ...)
2) UPS inverter 48V aksival pl MPP Solar 5048MK (online UPS) más néven Voltronic Axpert King
Belenyúlási faktor 4Én az utolsót tervezgetem. Sematikus elképzelés eddig:
-
dawoka
csendes tag
válasz
MrZed001 #8086 üzenetére
Ó, köszönöm a leírást
így már tudom merre menjek, bár még az nem teljesen tiszta hogy a DC kapcsolt mit takar, ennyire még nem másztam bele az elektromosság bugyraiba. Ez kivitelezhető úgy, hogy nem kell komolyabban belenyúlni a meglévő rendszerbe? Nyilván a ki/be kapcsoláshoz ki kell építeni egy automatikát, az inverter és a gerinc közé, de komolyabb beavatkozást igényel-e?
-
Nando36
tag
Ki mi jót/rosszat hallott erről a napelemről?
280W-os AstroSemi polikristályos napelem
-
KilgoreTrout
senior tag
Sziasztok,
Hamarosan (jövőre) tervezünk napelemet a jelenleg felújítás alatt lévő házunkra. Most bővítünk hálózatot (3*25A), aminek következményeképp át lesz téve a méretlen vezeték bekötése, amit legegyszerűbben tetőre szerelt oszloppal lehetne megoldani. Az lenne a kérdésem, hogy melyik megoldás lenne a jobb a későbbi napelemek szempontjából?
Egyelőre az alábbi két lehetőség merült fel a villanyszerelőben:
Az 1-es (kék változat) a villanyóraszekrénnyel egyvonalban, a 2-es (piros) változat a tető sarkán lenne. Utóbbi némileg alacsonyabb lenne.A tetőre csak önmaga (a függőleges ablakos rész) vet árnyékot egyébként, más nem árnyékolja, tájolása:
A későbbi rendszer szempontjából problémát jelenthet-e az új oszlop árnyéka a tetőn vagy nincs ok aggodalomra?
-
válasz
#44448768 #8111 üzenetére
ez jól néz ki meg a felette lévő képek is ... de én azt írtam, hogy a mezőgazdasági területekre a föld kizsigerelése miatt egyre nagyobb szükség lesz. De ha jól emlékszem azt is írtam, hogy a területek pihentetésére tök jó lehet a napelem ..., mert a füves területeken talán a legnagyobb a humusz képződés...
de nem vagyok napelem ellen sőt (ugye 3,5 éve van fent, s aki csak kérdezte mindenkinek ajánlottam, hogy ha van pénz rakd fel a tetőre vagy pályázz) de paks 2 helyett nem alternatíva most sem és szerintem 10 év múlva sem. paks2 mellé viszont jó lehet (de szél és gázturbinás erőművekkel megtámogatva) így optimális esetben simán lehetne egy francia co2 tartalmú áramunk...
-
válasz
#44448768 #8106 üzenetére
ahol mezőgazdasági tevékenységre nem használható a föld ott értem, hogy nem kár a földért, de Magyarországon hegyeken fák vannak többnyire alföldi területeken meg jó termő talaj.
Amúgy a mezőgazdasági művelés elég erősen rontja a termő talajok minőségét, mely várhatóan tovább fog romlani a jövőben. Így mezőgazdasági területekből egyre több kell majd egységnyi (ha a GMO-val nem számolunk) mezőgazdasági termék előállításához. Természetesen itt a vetésforgót ha 25 éves ciklusra nézzük akár napelem park is lehet addig rajta ami jó ötlet. Csak a telepítés áttelepítés problémás szerintem.
Amúgy egy zöld terület itthon így néz ki:
azért ez zöldebb (kaszált legelő) -
válasz
grabber #8105 üzenetére
korábbi számításomnál 10 évre 50% árcsökkenést vizionáltam az akkura és a napelemre is. Napelemnél szerintem ennyi nem lesz mert akkor 1 kWp 150e Ft lenne telepítéssel inkább lesz az 200e-220e körül (mostani áron) ...
illetve a fenti példa csak Paks2 áram igényét szolgálja ki ami addigra körülbelül az ország áramigényének 35-40%-a lesz csupán. a Maradék 60%-ot is meg kellene oldani zölden (ezek egy kis része már megvan, de például leállítják - reméljük - a visontai erőművet amit szintén pótolni kell valahogy)
Illetve az áramfogyasztás mértéke a jövőben meredeken emelkedni fog ahogy az új ingatlanok egyre kisebb számában lesz gáz. Plusz a meglévő lakossági fogyasztók áramigénye is nőni fog (elektromos fűtés, klíma, elektromos autó) -
törölt tag
pl. 200 hektáron a francia lejtőkön a fa határ környékén 800 méter magasan....
~1,5x1,5 km területen
Nem tűnik úgy, hogy túl sok baja lenne a zöldterületnek.
Néhány év alatt kialakul egy alacsony növésű zöld felület a helyi körülményekhez igazodva.
Magyar földön is sok-sok ezer hektár olyan terület van
amin igazából nem okoz zöld gondot egy napelem park. -
Add hozzá,hogy a napelemekben van még fejlődési potenciál.
Meg amíg a lakosság is telepít naperőműveket a háztetőkre,addig annyival kevesebb kell ipari mennyiségben. Pár év múlva elég lenne a mostani mennyiség 95%-a(tippre mondtam egy számot,mert annyi új NE lesz)másrészt meg pár év múlva javul a hatásfok megint pár százalékkal jobb.Az ITER meg annyira messze van még,hogy addig kihalunk ha nem csökken a környezetszennyezés.
-
válasz
Borisz76 #8103 üzenetére
egyáltalán nem hagyom
s ha ez bejön akkor várhatóan napelemek is kb feleslegesek lesznek. Ha az emberiség ezt el tudja érni és normális (iternél kisebb méretben) meg tudja csinálni akkor az akkora lépés mint a marsra szállás az emberiség történelmében.
Lockhead pár éve (talán 5) azt ígérte, hogy 2025-re konténer méretű fúziós erőművet fog gyártani... (az azért akkor elég optimista volt) s most úgy néz ki az iter beindulhat 2025-ben.
Amúgy 0-ás fúziós erőmű már van ami annyi áramot termel amennyi a befűtéséhez kell tehát közel vagyunk. Valószínű az első erőművek nem lesznek még túl hatékonyak, de ha sikerül bebizonyítani, hogy működhet nagyon nagy rúgást érhet el kutatási és befektetési értelemben.
Viszont pont a napelemekkel kapcsolatban merült fel bennem, hogy amit fent számoltam 300e kWp kapacitás az 6000 ha terület ami azért már jelentős. S így Magyarországnak ha csak napenergiával és akkuval oldanánk meg az energia ellátását (6-7e MWh-ra kalkulálva) akkor az 18.000 ha terület lenne ami körülbelül Komárom-Esztergom megye 8-9%-a lenne terület alapon. Ami egyik oldalról tök jó, hogy ennyire "kevés" másik oldalon azért jelentős termő és zöld terület vesztés (tudom ott is nőhet a fű, meg lehet alatta termelni zöldséget is akár csak az utóbbi esetén tovább drágul a beruházás) -
válasz
MrZed001 #8100 üzenetére
Ismerem ezt a cikket bár pont SolInvictus - sötétzöld - cikkét idelinkelni szerintem irreális
... (amúgy Sol Invictust ismerem 13-14 éve
)
Ez a terület jóval délebbre van. Az, hogy a csúcsteljesítménye majdnem paksi az szép tehát évente 1-2 nap pár órában tud annyi áramot termelni mint Paks2... ráadásul sivatagban ritkán felhős az ég
és hó sem esik. Ja hogy ezek nem igazak Európában?
Európának az lenne az esélye, ha az észak afrikai államokban tudna napelemparkokat telepíteni, de
- akkor nem ennyiért kapná az áramot
- és kiszolgáltatottak lennénk észak Afrika felé amit nem tehet meg egy ország seLátjuk nekünk is milyen jó az orosz függés (gáz, atom, kőolaj)
- a 203 MWh-s akkupakk is vicces lenne mert kb 5 percig bírná kiszolgálni a szükséges áramot (ha Paks2-höz viszonyítjuk)Tehát ahogy fenteb írtam nekünk itt ezen az égövön a linkelt erőműhöz képest:
- 26x ekkora napelem park
- és 1986x ekkora akkupark kelleneA linkelt cikkben lévő beruházás 2,2 milliárd dollár volt az mai áron 680 milliárd forint, de ennél csak napelemben kellene 26x ekkora azaz 17680 milliárd forint lenne és akkor az akkupakk még 1 napig sem bírná (cirka 2 óra tartalék lenne
, de semmi gond télen 4 után nem lenne áram mint 50 éve
)
Még egy ekkora rendszer is drágább lenne paks 2nél 50%-os árcsökkenés esetén... és működésképtelen itthon.
Az árnál meg számoljuk bele, hogy nem mindegy, hogy 1000 km-re kell szállítani a napelemeket, és akkukat vagy 15.000 km-re, ahogy a kínai mérnökök munkaköltsége se egyezik az európai (köztük azért még a magyar munkaerő költségével sem).
-
válasz
kardkovacsi #8099 üzenetére
1) ha megnézed számoltam 50%-kal csökkenő árnál is kb 4x-ese a tervezett Paks2-nek árban.
2) akkunál nettó kínai cellaárat számoltam ami alapján az is jóval alul van becsülve már most is, ahogy szerintem 1 kWp lehet 300e de abban nincs benne a földterület (2-5 millió forint / ha; a villany odavezetése 2-10 millió távolságtól függően; transzformátor állomás, elosztó éplet költsége) tehát 500 kWp-ként szerintem ismán jöhet hozzá 5-15 millió forint extra költség is de ezzel se számoltam.
3) a fenti legdrágább konstrukció havonta 1-2 hétre körülbelül (télen rossz időben) várhatóan még így se fogja tudni kitermelni a szükséges energiát
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Újszerű! Russell Hobbs Desire 20366-56 gyümölcscentrifuga - csomag atm-ba küldés az árban!
- Újszerű! Kis kerek asztalka 230V és USB aljzattal, szövetkosárral - csomagküldés az árban!
- Újszerű iGPSport BSC10OS Computer eladó
- Újszerű szék
- MW7168 univerzális akkumulátor töltő / 0.1A - 4A / 1-10 celláig /
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" M3 2024 24GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest