-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
"Ha az egyik ponthoz nyúlok, a másik elmászik. Ha az egyik oldal dőlésszögét változtatom, akkor elmászik a magasság ..."
Hát meglepne, ha máshogy lenne. A matematika alapjait borítaná meg, ha egy háromszög magassága és az oldalszöge független lenne.
Az egyik adatod nem jó, ezért nem jön ki a magasság és a dőlés. Alapvető hiba a dőlés (%) és a szög(fok) keverése, mert 90fok=100%Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Fifi
őstag
válasz Geresics #5383 üzenetére
"Küld el privátban a címed, és/vagy a koordinátákat, és segítek szívesen a hétvégén!"
Köszönöm kedves tőled!
Meglepetésemre tényleg engedett regisztrálni, azt hittem, hogy majd kér valami telepítői azonosítót, de nem. Azt mondtam, hogy telepítő vagyok és engedett fiókot létrehozni.Elkezdtem összerakni, de már a helyszín modellezésénél elhasalok. 2D-ben jól néz ki, de 3D-ben nem áll össze. Ha az egyik ponthoz nyúlok, a másik elmászik. Ha az egyik oldal dőlésszögét változtatom, akkor elmászik a magasság ...
Az lenne jó, ha lehetne exportálni és importálni projektet, de ezt nem lelem benne, mert akkor össze lehetne dolgozni, könnyebb lenne a segítségnyújtás. Max megadom a fiókom adatait, hogy megcsináld helyettem
Igen én eddig 320WP mono panelekkel számoltam, de ez egy helyi cég légbőlkapott árajánlatban volt az általam ide is beküldött napelem elhelyezési kép alapján. Éves fogyasztást és egyéb paramétert nem is kérdezett, csak az általam fabrikált képre küldtek egy 4,42 kWp-s ajánlatot
Ps.: Még annyi adatott tudott, hogy 3x25A van és erre meg SolarEdge SE4000H invertert rakna ...
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
Hat ez nem tunik mar erdemi korrelacionak a homerseklettel (bar az latszik hogy a klimak me'g mindig nem, max. helyileg novelik a nyari fogyasztast foleg ha a teli homerseklet-biztositas nem a'ram alapu), igaz ne felejtsuk el, hogy melle kene tenni a gazfogyasztast is, mert az elmutl 10 evben azert elkezdodott az atterelodes zoldmezos futesrendszer eseten a villanyosra. Meg igen, ugy altalaban a lakossagi jobb mutato lenne... valoszinuleg az hogy az egyes evek kozotti ara'ny a gazdasag allapotatol fuggonek nez ki, az inkabb az ipar, mint a lakossag (bar novekednek a haztartasi elektromos eszkozok szamai ami hatekonytalansag fele visz pl kenyersutes...)
-
zsolt999
tag
Szeretném megkérdezni, hogy cserepes lemez tetőre szerelhető e napelem, illetve az inverter egy kb 10m-re lévő másik épületen lenne, az jó e?
-
Strezi
őstag
http://mavir.hu/documents/10258/234501595/VERHAVI+1988-2020_webre_2020_04_HU.pdf/5e7d03cf-73b5-155d-a6a5-01f50032e143
Ha direktben nem megy, innen a legfelső doksi:
http://mavir.hu/web/mavir/brutto-energia-es-homerseklet-havi-lancindexek-es-adatokDe, ha egy átlagos lakossági fogyasztásra vagy kíváncsi, azt nem igen lehet álltalánosítani. Ahány ház, annyi szokás (mi megy villanyról, hányan lakják, hogyan dolgoznak stb. stb).
[ Szerkesztve ]
Deye rendszerek felügyelete, javítása - Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
rsf
senior tag
Ja ja és még bérköltség sem terheli az általunk termelt és az utcában felhasznált napáramot.
Arról van vkinek infója, hogy a villamos energia fogyasztás hogy alakul hazánkban hónapokra lebontva?
Gondolom nyáron a klíma használat megemeli a fogyasztást amit épp a napelemek tudnak kompenzálni. Vagy rosszul gondolom?“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
veterán
azért független mert két külön szabályzási rendszer... számomra logikus, hogy akinél nincs szaldó az nem fizeti ezt a díjat, de politikusoknál lehet, hogy ez így nem logikus, de az is lehet, hogy pont a nehezen követhetőség és jobbra/balra törvény írogatás miatt nem is lesz soha több mint 0 az az összeg, mert nagyon sok adminisztráció lenne (persze csak 1x) hogy ki az aki adott időpont előtt telepített és nem igaz rá a jogszabály, ki az aki utána és nagyobb az invertere, ki az akinek alá esik, ki az akinek aláesett de közben cseréltek invertert, és ki az akinek soha nem volt szaldója ) - és minél több napelemes van annál nagyobb szavazóbázis akiknek a zsebéből kivenni lóvét nem jó kampány üzenet... Ráadásul úgy, hogy el is van maradva az ország ha jól tudom a bevállalt napelemesítésektől...
#5392: én anno így választottam invertert és nálam hiba volt mert cserélni kellett később... Most mindenképpen tervezett fogyasztás alapján választanék invertert, maximum panelokat később raknám fel ha nincs egyben rá pénz és akkor olcsóbban megúsznám mint így úsztam... -
joghurt
addikt
Mostani telepítésnél ilyen szempontból mennyire érdemes a 4,0 kWh névleges határba beletaposni az invertert (pl. 4.0-s Fronius) és ezt 113%-kal túlpanelezni?
A korrekt verzió az eggyel nagyobb inverter (pl. 4.6) lenne, némi túlméretezéssel lehet még 5.0, nagyobb tartalék ráhagyásával a 6.0 sem kizárt.A tej élet, erő, egészség.
-
axioma
veterán
Hogy ertve fuggetlen? Ha nincs szaldo hanem 38/15 elszamolas, akkor mi a feneert kene plusz halozati hozzajarulast fizetni? Igy is baromi sokat nyernek azon hogy amikor termelek, az utcaba a nalam mert teljesitmenyt nagyjabol 1:1-ben adjak el, mig az eromuvekbol hozva jelentos %-ot veszitenenek. Nem kell jonni a szabalyozassal, mert csak lustasag kerdese lassan, hogy nincs fogyasztas oldalrol normalis alternativa, siman rajtuk mulik. [Nekunk ezert lett napelem, mert nem birtak auto toltesre hasznalhato tarifat mondani...]
-
veterán
2024-re a netes információk szerint új engedélyezésnél nincs szaldó
már jó ideje kellene hálózati hozzájárulást fizetni a 4 kWh-nál nagyobb inverterek után amit 2017 május 1 után telepítettek, de ez 0 ft volt 2020-ig és még mindig annyi...
A két dolog egymástól független de valóban érdekes felvetéseket rejt magában -
törölt tag
válasz stickermajom #5382 üzenetére
-
axioma
veterán
válasz Geresics #5375 üzenetére
Bocs, kicsit rendet raknal a fejemben? Ket dologrol volt eddig szo: 1. az ingyenesen eves szaldo megszunese, tehat dijat kernek azert hogy hasznaljuk a halozatot a maradek oda-vissza forgalomnal is, atalanydij remlik (per ho) 2. teljesen megszunik a szaldo, 38 vs. 15 Ft elszamolas
2024-tol akkor most nem 1. hanem egybol mar 2. lesz? -
axioma
veterán
válasz solinvictus #5373 üzenetére
Off, mar le van beszelve hogy megjelenitik? En ketszer akartam informaciot kuldeni nekik, igaz parkolasrol, hivatalos level ellenere se rakta ki hogy "nem ellenorizheto a neten" tehat nem hiszi el nekem, nem korrigal semmit. Az az nem egy kozossegi informaciogyujto hanem egy netto kereskedelmi oldal. Na ekkor keszult el elso felindulasbol az e-autos.hu oldalam
-
biker
nagyúr
""Van konfigurátor, Designer a neve."
Ez regisztrációhoz kötött és ahogy látom ezt csak telepítők használhatják én, mint végfelhasználó nem regisztrálhatok."
Én anno vidáman regisztráltam és terveztem is rajta, magánemberként
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Geresics
Topikgazda
"Ez regisztrációhoz kötött és ahogy látom ezt csak telepítők használhatják én, mint végfelhasználó nem regisztrálhatok."
Ez elképzelhető, mivel nekem évek óta van regisztrációm már nem emlékszem a feltételekre, sorry! Küld el privátban a címed, és/vagy a koordinátákat, és segítek szívesen a hétvégén!
Az SE egyébként a fent említett hibákra figyel szerencsére - mondjuk ez el is várható, ha már "okos" rendszereket készítenek"Nem tudom, hogy ez csak az "automatikus lábléc" az ajánlaton vagy az ajánlatot adó szakmai hiányossága."
Bízom benne, hogy az egy mindig ott lévő felirat, de sajnos igen, gyakori az értékesítők hiányossága - ezért is próbálok ezen a fórumon ténykedni, hogy ha keveset is, de segítsek picit!(#5382) stickermajom
dranga jól mondja, egy ideje már 320Wp az engedélyezett. Itt is megírtam, amikor megkaptam a gyártótól a hivatalos értesítést!(#5380) Fifi
Eddig 320Wp monokristályos napelemekről volt szó!
Erre is nagyon figyelj oda, mert ebben a teljesítmény-kategóriában a mono 60 cellás, a poli pedig 72 cellás, és bizony ez a fizikai méretet is meghatározza! Mono kb. 1,7x1m, míg a poli 2x1m!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Fifi
őstag
válasz stickermajom #5379 üzenetére
Most hogy írod a fent hivatkozott ajánlatban ez is vérzik: 340W-os poly napelemhez SolarEdge P-300 optimalizálót párosított aminek a névleges DC bemeneti teljesítménye 300W.
-
stickermajom
addikt
Nagyon oda kell figyelni a műszaki tartalomra, de tapasztalataim szerint ez sajnos manapság itthon már mindennel így van.
Itt is említettem párszor már a céget, aki a 320 wattos panelekhez max. 310 wattoshoz való optimalizálót ajánlott, amikor rákérdeztem nem lehetne-e nagyobbal, ment az értetlenkedés.. Szomorú, de ha valamit akarsz, akkor az adott témába bele kell ásni magad. -
joghurt
addikt
válasz Geresics #5358 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Bár mindenhol hófogónak hívják (erről van szó), funkcióját tekintve hóvágó, ami fent van.
A tetőgerinctől 5 sornyira vannak a szellőzők, így majdnem egy álló panelnyi hely veszne kárba, ha nem lehetne rájuk pakolni.
A tej élet, erő, egészség.
-
Fifi
őstag
válasz Geresics #5365 üzenetére
"Van konfigurátor, Designer a neve."
Ez regisztrációhoz kötött és ahogy látom ezt csak telepítők használhatják én, mint végfelhasználó nem regisztrálhatok.Illetve az a gond ezekkel a konfigurátorokkal, ahogy az esetemben is látszik, hogy szakmai tudás nélkül félrevezetik az embert, hisz nincsenek felkészítve olyan dolgokra, amikre te rávilágítottál. (kis számú napelemstringnél az alacsony feszültség miatti inverter inkompatibilitás, minimális napelemszám stb.)
Ez jóval több utánajárást és tudást igényel, mint gondoltam volna.
A szomorú viszont az, hogy ma kaptam egy ajánlatot ezzel foglalkozó cégtől, ami egyfázisú solaredge inverteren alapult és alá volt írva, hogy 3 fázisú esetén ennyi a felár, pedig azzal nem kivitelezhető ahogy írtad az optimalizálók adatlapja alapján. Az, hogy én ezt nem tudom nem meglepő, de hogy egy ezzel foglalkozó cégnél sem figyelnek rá? Nem tudom, hogy ez csak az "automatikus lábléc" az ajánlaton vagy az ajánlatot adó szakmai hiányossága.
Nehéz lesz így optimális napelemrendszert vásárolni.Köszönöm az eddigi útmutatást, biztos még jövök, de még addig sok ismeretet kell magamba szívni.
-
Geresics
Topikgazda
Lehetőség nyílik felhasználóknak egy magyar nyelvű webináriumon keresztül megismerni a Fronius Gen24 Plus invertereit. Bemásolom a hirdetményt:
A Fronius Gen24 Plus hibrid inverter család megjelenésével a piacon egyedülálló képességekkel szerelt megoldás válik elérhetővé, melyek közt tudható a rugalmas tervezés, árnyéktűrési képesség, számos integrált kommunikációs interfész, akkumulátor kompatibilitás és hálózati üzemzavar esetén szükséges backup funkciók. A webinárium keretén belül megismerkedhetünk
- a Fronius Gen24 Plus hibrid inverter műszaki képességeivel,
- kompatibilis akkumulátoraival,
- akkumulátorral és akkumulátor nélküli backup funkciói
Időpont: 2020.06.16. 20:00 - 20:30, helyszín: online
jelentkezni itt lehet:
https://register.gotowebinar.com/register/6211185573003098127Gondoltam hátha mást is érdekel!
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
Hivatalosan tőlük:
Dr. Kaderják Péter - ITM energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár
Dr. Grabner Péter - MEKH energetikáért-felelős-elnökhelyettes
Náluk hitelesebb forrással nem szolgálhatok
Persze a hivatalos bejelentés előtt is lehetett már tudni sok mindent (pláne, ha valaki viszonylag jobban értesült), de a hivatalos, és fix infókat ők jelentették be.*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Strezi
őstag
válasz solinvictus #5371 üzenetére
Tehát nem szünik meg azoknak, akik addig beléptek. Honnan tudni ezt?
Deye rendszerek felügyelete, javítása - Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
Geresics
Topikgazda
-
Strezi
őstag
válasz solinvictus #5368 üzenetére
Mi lesz 2024-ben?
-
Geresics
Topikgazda
válasz solinvictus #5368 üzenetére
Igen
(#5367) stickermajom
Tök jellemző! Remélem felírtad a hívás szonosítószámát!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
solinvictus
újonc
válasz Geresics #5363 üzenetére
Köszi, én is így gondoltam.
Akinek már van szaldós napelemes rendszere és 2024 után tervezi bővíteni úgy, hogy az inverter cseréje is szükséges lesz, az akkor most ugye jobban jár, ha még 2024 előtt cserél invertert? Illetve ha teljesítménybővítés is kell, azt is érdemes 2024 előtt megcsinálni és az invertert lecserélni, így a későbbi bővítés is a szaldós rendszerben marad?
-
stickermajom
addikt
Elműnek az óracsere után még múlt héten megküldtem a mailt, hogy xy azonosítóval az xy számú szerződésre hivatkozva legyenek kedvesek 0Ft-ra állítani a részszámlák összegét. Eltelt 5 nap, ma jött a válasz, hogy küldjem el az azonosítóm, illetve az összeget amire állítani szeretném a számlákat. Inkább felhívtam őket, kedves kishölgy be is állította rögtön elvileg. Kíváncsi leszek..
-
Enrico77
csendes tag
Tisztelt Fórumtagok!
Mikor megtaláltam ezt a fórumot nagyon megörültem, nagyon sok, hasznos információ érhető el itt.
Elég sokat visszaolvastam, de a egyszerűen túl sok minden van itt, hogy érdemben tudjak elindulni egy saját napelemes rendszer specifikálásával.
Tudnátok ebben segíteni?A házat tavaly decemberben vásároltam.
Az áram számlázásnál ugyanazt a fogyasztási értéket kértem, mint az előző tulaj (4.013 KWh. Jelen pillantban egyébként majdnem 6 hónap alatt 936 KWh-t fogyasztottam, de van 2 db klíma és eddig még nem kellett bekapcsolni.)Kértem be előzetes árajánlatokat, ott, éves áramköltségnek 180.000 Ft-ot jelöltem meg (most havonta 12.500 Ft-ot fizetek, de tervezek még elektromos főzőlapot és sütőt is a közeljövőben)
Első kérdésem tehát mennyire fogok mellé lőni ezzel a számolással?
Nyílván, az lenne az ideális, ha várnék még fél évet és megnézném a valós fogyasztást, de mivel MFB-s hitelből gondoltam a finanszírozást, így félő, hogy jövőre már nem lesz.
Az első árajánlatok már megérkeztek, a tervezett rendszerek 3,33-4,32 KW között szórnak, ezért is szeretném inkább én meghatározni az értéket.Napsütésben gazdag, további szép napot!
-
Geresics
Topikgazda
Inkább az SE4K volna ideális (lásd adatlap max. DC teljesítmény sort), viszont van egy kis bibi a 3 fázisú SE inverterekkel: minimum 16 optimalizálót kell sorbakötni! Ezt az információt amúgy az optimizálók adatlapján találod. Neked 1 fázisú SolarEdge inverter volna az ideális!
Van konfigurátor, Designer a neve. Elsőre bonyolultnak tűnhet, de ha jól emlékszem, vannak youtube oktató videók hozzá, és akkor pl. nem egy színes pacára tervezel, hanem alá tudsz vetíteni egy képet a ház körvonalaival (pl. google mapsról).*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Fifi
őstag
válasz Geresics #5361 üzenetére
Köszönöm válaszaid!
Akkor az én pici 13 napelemes rendszeremhez a legkisebb 3 fázisos SolarEdge SE3K inverter lenne az ideális megoldás?
Van SolarEde rendszerhez is publikus konfigurátort, mint a Froniushoz? -
Geresics
Topikgazda
válasz solinvictus #5362 üzenetére
ha nincs inverter csere, akkor semmi okát nem látom az új szerződésnek
-
solinvictus
újonc
Sziasztok!
A rendszer bővétése esetén, ha nincs inverter csere, új csatlakozási szerződést kell kötni? Azért volnék rá kíváncsi, mert ha igen, akkor az a szaldós rendszer megszűnése után ellehetetleníti a bővítést. -
Geresics
Topikgazda
1. Na, ezzel a cseréppel nem találkoztam anno, és mivel a mezőkön ritkán van cserép, nem követem a trendeket
2. A túlméretezés még ideális déli tájolás esetén is 120%-ig tök jó, Nálad pedig sem nem ideális a tájolás, sem nem néz minden napelem egy irányba.
3. 1000V inverter helyett alacsonyab feszültségűt keresnék 2 munkaponttal, vagy optimalizálósat. Előbbi esetre most fogja megkapni a Fronius GEN24 család az engedélyt, érdemes lesz azt megvizsgálni, utóbbira pedig ott a Tigo, a SolarEdge, vagy épp a Huawei (én utóbbi kettő közül választanék magamnak erre a tetőre)
4. Ha jók a bejárati ajtók, akkor nem fog zavarni senkit. Ha régi, vagy csak simán rossz hangszigetelésű, akkor nem lesznek boldogok nyáron, pláne, ha a lépcsőház felé szoktak szellőztetni.
5. Ezek hótörők. Nem az a feladatuk, hogy a hó ne essen le, hanem az, hogy ne egybefüggő nagy tömegként zuhanjon alá, és nyomjon agyon mindent és mindenkit. A legtöbben simán leszedik, ennél jobb megoldás az áthelyezés.*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
rsf
senior tag
válasz Geresics #5301 üzenetére
Ez így valóban csak egy marketing cikk.. Amiböl az jön le, hogy ha az invertered indulási feszültsége körüli sztring feszültséged van akkor nagyon fontos az optimalizáció.
- A napelem sztring nem olyan mint a karácsonyfa izzók sorba kötve pont a bypass dióda miatt. Pont az a szerepe, hogy ne legyen "dugulás" a körben.
Nyit a dióda buksz egy cella feszt +0,7V-ot és működik sztringed ha nem esett le a szting feszültség az inverter startja alá mert akkor leáll az inverter és azért nincs termelés nem az 1db letakart panel miatt...
Üdv.“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
Fifi
őstag
válasz Geresics #5357 üzenetére
Szia!
Köszönöm, hogy időt szakítasz rám!
1. A cserép méretét a tetőablakon át mértem meg, tehát a valós, fedetlen területtel számoltam, de a gyártó oldalán is ellenőriztem a Tondach Bolero cserép méreteit.
2. Hiába olvastam el többször is az összefoglalót és más oldalakon is az inverter méretezésével kapcsolatban még mindig nem értem a dolgot
Pl. a fent említett konfigurátorban nem tudom értelmezni, hogy nekem egy Symo 3.7 vagy Symo 4.5 kellene. Mit jelent a példákban a TM? Nekem mi a jó a 100%, az alatti vagy feletti?3. Fentiek alapjáán mivel mindkettő inverter 1000V-os, akkor ekkora napelemszámhoz milyen invertert javasolnál?
4. Akkor ezek szerint nem elvetemült ötlet a lépcsőházba rakni az invertert. Ezeknek gondolom nem olyan nagy a zajkibocsátása, hogy zavarná a lakókat.
5. Én egy csomó hófogót úgy telibe raktam, ha megnézed a fenti képem, mint a csuda. Akkor lehet, hogy még ennyi napelemet sem tudnék feltetetni?
[ Szerkesztve ]
-
Geresics
Topikgazda
válasz joghurt #5356 üzenetére
Gyakorlati tapasztalatokról nehéz beszélni, mert 2 ugyan olyan tető is más szélterhelést kap függően attól, hogy hol van az épület. A Mecsek déli oldalán északi széljárás az uralkodó, így a déli tetőn én sosem toltam fel koppig a napelemet, pláne nem engedtem a túlnyúlást! Ráadásul ez telepítésnél is nehézkes megoldás volna, mert a legfelső sor cserepet nem lehet simán feltolni, az pedig nem jó, ha a sín, és a panel széle között nagy a távolság (pláne tetőgerincnél), hogy a szél ne rángassa a szükségesnél jobban a napelemet.
A szellőzőcserepeket át szokás helyezni, de végső esetben rögzítéstechnológiától függően el szokott férni a napelem alatt is.
A hófogókat át kell helyezni. Egyrészt nem is férnek el a napelem alatt, másrészt nincs is értelme! Fontos kérdés továbbá, hogy hófogóról, vagy hótörőről beszélünk? Más a rendeltetésük.
A panelek üvegfelületéről nagyon könnyen lecsúszik a hó, sokkal könnyebben, mint bármilyen cserépről.*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
Hali,
első kérdésem az volna, hogy a cserepek méretét honnan vetted? Kézbe fogtál egyet, és megmérted, vagy a tetőn mérted meg egy beépített cserép méreteit? Ez azért fontos, mert a cserepek ugye takarják egymást, ezért a valós felületüknél jóval kisebb területet fednek le! Nekem gyanús az a 390mm, mert a hasonló cserepeknél az átlag léctávolság 32,5-33,5 szokott lenni. Bár nem vagyok ács, ez a cserép emlékeztet engem egy típusra, aminek a felületi méretei 200x320 (mindig 320-al számolok a 330 helyett, így van tartalékom a fizikai megvalósításra) dilattációs hézag nélkül.
Aztán, a 2 sztring kialakítása, és annak paraméterei a Fronius-os kalkulátorban jól mutatja azt, amiről már sokszor volt szó, és amiről az összefoglalóban is írtam: az alacsony napelemszám tök alacsony feszültséget fog eredményezni! Oké, van benne Booster, de annak is vannak hátrányai. Lehetne esetleg bízni a Dynamic Peak Managerben, de az megint fél megoldás, hiába kampányolják annyira.
Ha így marad a napelem-kisztás (mert ugye a cserépméretek miatt ezt lehet újra kell gondolni), én vagy más invertert választanék (ami nem 1000V-os), vagy optimalizálót használnék, mert vagy az alacsony feszültség fog kisebb termelést okozni, mint amennyit a napelemek tudnának, vagy a DPM!
A legtöbb inverter minősítve van kültéri alkalmazásra is, de tény, hogy növeli az élettartamát, ha száraz, hűvös helyen üzemel. Az általad vázoltnál nagyobb távolságnál is lehet a napelemtől (gondolj csak a napelemparkok által lefedett területek méretére).*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
joghurt
addikt
Gyakorlati tervezési kérdésekben kérnék segítséget, hátha van valakinek tapasztalata ilyenekben. A kapott ajánlatokban ilyen szempontból is akkora a szórás, hogy kétségek merültek fel bennem, mit szabad, és mi tök hülyeség.
- A tetőgerinc kúpcserepei alatt mennyi helyet szokás hagyni? (Nagyságrendileg. A legaljukig mehet a panel? Egy sor cserép? Fél méter?)
- Hódfarkú (azaz sík) cserép van. A tetősík felső részén végigfut egy sor szellőztető cserép, amik kiemelkednek a síkból. Napelemet szoktak ezek fölé szerelni, a tartóval áthidalva?
- Hasonló kérdés az alsó hófogókkal. (Csak ezek még jobban kiemelkednek.)
- Ezzel összefüggésben: Ha egy 42 fokos tetőn ott a tök sima panel, mi fog történni a rajta levő hóval? Egyben lecsúszik az egész jégtábla a hófogók felett?A tej élet, erő, egészség.
-
Blamazs
senior tag
válasz #44448768 #5350 üzenetére
Köszönöm a részletes leírást. Elgondolkodtató a 10+10+32. Jelenleg a 32-ről elmenne minden a lakásban. 3680-as inverter pedig bőven elegendő lenne a későbbi fejlesztésekhez is. 10-ről 17 330-as panelig lehetne túlpanelezni ami jelen számításaim szerint mindenre is eleg kell legyen persze aztán 10 év múlva másként látom majd
-
törölt tag
válasz Blamazs #5339 üzenetére
6 10 13 16 20 25 32
Ezek az Amper varázsszámok.1 fázisnál
Amper x 230 /1000 = ... kW és ennyi lehet MAX az inverter.
pl. 16 Amper esetén: 16x230/1000=3,68 kW (nem véletlenül van ilyen is)Avagy megfordítva a kérdést.
kW x 1000 / 230 =.... Amper és ami kijön akkora vagy nagyobb Amper kell betápnak.
pl. 5 kW esetén: 5x1000/230=21,74 >>> 25 Amper kell.3 fázisnál
Meg kell nézni melyiken van a legkisebb Amper, HA NEM egyforma Amper van rajtuk.
Aztán annak a 3X-osával kell számolni az inverter szempontjából!pl.
16+16+16 Amper esetén 16 Amperrel (hisz egyformák)
16+16+25 Amper esetén 16 Amperrel
6+16+16 Amper esetén 6 Amperrel3x (legkisebb)Amper x 230 /1000 = ... kW és ennyi lehet MAX az inverter.
pl. 16+16+25 Amper esetén: 3x16x230/1000=11,04 kWAvagy megfordítva a kérdést.
kW x 1000 / 230 / 3 =.... Amper és ami kijön akkora vagy nagyobb Amper kell betápnak a legkisebb Amperű fázison is.
pl. 5 kW esetén: 7x1000/230/3=10,14 >>> 13 Amper kell.
(mivel a 10 Amper már éppen nem elég)Azaz jó lesz a 13+13+13 Amper fölött bármi pl. a 13+16+16 Amper vagy a 13+13+25 Amper is.
----------
Igen! az ésszerű, ha a háztartás számára van egy nagyobb Amper számú fázis is.
A 3 fázisra eloszthatók az azonos időben is működő fix helyű nagyfogyasztók.
- fűtés (0-sok Amper, a "kazán" megoldástól függően)
- bojler (8-10-12 Amper tipikusan)
- villanysütő (8-10 Amper)
- indukciós főzőlap (2x 8-10 Amper)
- mosógép (8-12 Amper)
- e-autó töltő (1x16... 3x16 Amper, célszerűen 3x16 távlatilag)
- stb. stb.
és a világítások.A konnektorokba dugdosós cuccoknak meg segít az ERŐSEBB fázis.
mikró, kévé/tea/vízforraló, fritőz, vasaló, portszívó, hajszárító, fúnyíró, barkácsgép, stb.
Amik 0-sok Amper között játszanak alkalmanként.Fontos, hogy rövid időre kismegszakító enged némi túláramot alkalmanként.
(lásd a "B" típus jelőlést rajta)
Amíg a hőkioldója ki nem oldja a túlmelegedés okán)Azaz egy 16 Amperes "B" típusú akár percekig is hagyja, hogy ALKALMILAG túlterheld.
HA NEM túl sok Amper az a tűlterhelés.----------
Végig kell gondolni, hogy mi- és hány Amperrel fog azonos időben működni!
Ez alapján saccolható az Amper igény!
Akár 1 fázison, akár 3fázison.Egy elektromosság alapú háztartás manapság.
1 fázisról 32 Amper de inkább 40 Amper, ha a napelem miatt a villanybojler is rá kerül.
Pláne 40 Amper, ha még a "fűtés" is és vagy e-autó is játszik.Igazából kívánja a 3 fázist egy elektromos alapú háztartás.
Manapság 3 fázisról 16+16+25 Amper ésszerű alsóhangon.
(persze elelhet lenni keevsebebl is, csak olykor lecsaphat az automata, főleg 16 Amper alatt)Adott esetben pedig akár 20+20+32 Amper vagy még több is kellhet.
Nem árt tudni, hogy 32+32+32 Amperig egyszerűbb az élet.
(fölötte itt-ott mások a játékszabályok)HA a várható fogysztások alapján eldőlt, hogy hány fázis és hány Amper.
AKKOR lehet összevetni a napelemes inverter miatt szükséges Amperrel.
Aztán adja magát a döntés...
Akár 1 fázisú az inverter akár több fázisú.----------
Az egy fázisú invertert esetleg ellehet sütni 3 fázison is a legerősebb fázisra kötve.
Ha az elég erős Amper számú vagy az lesz.pl. 13+13+25 Amper esetén a 25 Amperesen
Ami 25x230/1000=5,75 kW >>> 5 kW-os ivertert elbír.Viszont, ha csak az inverter miatt lesz 3 fázis, akkor a legssiebb Ampert az inverter szabja meg.
pl. 4 kW-os inverter esetén 4x1000/230/3=5,79 >>> 6 AMper is elég az inverter miatt.
Azaz akár 6+6+6 Amperről is működne.A háztartás miat azonabn kell legalább egy erősebb fázis! is a fentebb írtak szerint.
Elég lehetne pl. 6+6+25 vagy inkább 6+6+32 Amper.Azonban a 6 Amper nem sok mindenre jó-elég, hisz csak 6x230=1380 Wattig oké.
Ezért inkább 16 Amper lesz az is.
Amiről már elmegy 16x230=3680 Watt is.
Az meg már elég a klímának, sütőnek bojlernek is. szűken e-autó töltésre is.És el is jutottunk oda, hogy: mimimum 16+16+16 Amper célszerű, ha már...
A korábban kifejtettek szerint azonban ésszerű egy erősebb fázis is.
16+16+25 vagy 16+16+32 képében (vagy még több ha kell).A 3x16 Amper pedig már 10 kW-os inverterig elég :-)
(a 3x13 Amper még csak 8,97 kW-ig)Azaz általában 3 fázis esetén
- 3 fázisú inverter szokott dönteni az Amperekről, hanem a ház igényei
- 1 fázisnál viszont jellemzően a legerősebb Amper a korlát.----------------------------------
Esetedben elsőre kérnék 10+10+32 Ampert.
Így nem kell annyi fejlesztési díjat fizetni (4572 Ft/Amper)
Ezzel meglesz a 32 Amperhez is elég vastag csatlakozó vezeték!
Azaz később variálás nélkül kérhetsz még majd Ampert a 10 Amperekhez.
Miközben a 10 Amper már (vélhetően) elég lehet a klímának, bojlernek, mosógépnek.A 10+10+32 Amperre jobb híján az EON is engedi az 1 fázisú invertert is.
Akár az 5 kW-ost is.Aztán HA MÁR működik az 1 fázisú inverter lehet még Ampert kérni, ha szükséges lesz.
A tapasztalatok-igények alapján.[ Szerkesztve ]
-
gusztin
csendes újonc
válasz Blamazs #5338 üzenetére
Szia, tudom hogy nem jó tanács de nekem ha egy villanyszerelő igy hozná össze a mosógépet és az invertert szóval azt nem igazán engedném a hálózatom és a pénztárcám közelébe.
P(teljesitmény) = U (feszültség) x I (áram)
Ebből az következik hogy 20A-os fázison a 4kW-os inverter tud kifelé termelni és ha a mosógéped délben megy napsütésben az iverteredröl fog üzemelni ha azon a fázison van.
Egyébként ha van három fázisod az a jobb megoldás és akkor a bővitést is megspórolhatod. -
Blamazs
senior tag
Sziasztok!
Volt itt egy másik eon-os regisztrált szerelő aki kedvezőbb árat adott a szabványosításra.
A kérdés az lenne, hogy Ő javasolta hogy ne 3x16A legyen hanem az egyik fázis amire az inverter megy az legyen 20 vagy 25A. Nem értettem miért , azt magyarázta, ha rajta lesz az inverter meg mondjuk megy a mosógép, nehogy kevés legyen. Én úgy gondolom az inverter nem fogyasztóként viselkedik, szerintem elég lenne 4kW inverterhez a 16A vagy rosszul gondolom? Estig kellene a válasz hogy tudjam neki jelezni mennyire adjuk be az igényt. Tudtok segíteni nekem ? -
Fifi
őstag
Sziasztok!
Előre elnézést a nagyérdeműtől, ha blődségeket fogok írni, de nem vagyok műszaki ember és ~25 éve volt az utolsó fizikaórám, de az elmúlt napokban próbáltam a "napelem dolog"-nak utána olvasni.
Adott egy ~7 éve épült társasházi lakás, jelenlegi éves ~3800kWh áramhasználattal.
Ezen fogyasztáson túl tervezzük 2db (egyenkénti hűtőteljesítmény 2,5 kW és fűtőteljesítmény 3,3 kW, tehát összesen 5 és 6,6 kW) klíma felszerelését, amivel nyáron hűtenénk, télen a gázfűtést egészítenénk ki. Nem tudom, hogy ez mennyivel fogja növeli az éves fogyasztást.
Hasra ütés alapján úgy gondoltam, hogy a klímákkal növelt fogyasztás ~4500kWh lesz. Tudom, ez nem jó, pont a felhasznált energia mennyiségéből kell a napelem rendszert megtervezni. Ha itt kapok kiigazítást, akkor majd átméretezem.
A tetőn a cserepek méretéből próbáltam a felhelyezendő napelemek számát kiszámolni:
A 7 elemes oldal DK-i fekvésű, számításom szerint -38 fokra fordul el D-től.
A 6 elemes oldal DNY-i fekvésű, számításom szerint +52 fokra fordul el D-től.
Mindkét tető dőlésszöge a tervrajzok szerint 38 fok.Az összefoglalóban lévő JRC kalkulátorral 320W-os napelemekkel számolva az éves termelés ~4600kWh.
Az eddigi tudásom alapján úgy gondolom, hogy ezen rendszerhez felesleges az okos SolarEdge, jó lesz a 2 munkapontos Fronius Symo inverter nekem.
A lakásban 3X25A van, így a Fronius Configurátorát alkalmazva arra jutottam, hogy a Fronius Symo 4.5-3 M beépített wifivel kell nekem:Kérdéseim:
1. Eddig jól gondolkodtam vagy a 2 klímával sem fogom elérni a 4500kWh-s éves fogyasztást és túlméreteztem a dolgot?
2. A tetőre a napelemek számát jól lőttem be vagy ennyi nem fér fel?
3. Jó invertert választottam vagy azt is túlméreteztem, esetleg jobban járnék mégis az okos rendszerrel?
4. A napelemekkel felszerelendő tető egyik fele alatt fedett terasz van (ez a fenti tervrajzon is látszik)
ahol lehetne az inverter, hisz közel van a napelemekhez, de délután a napsütés miatt nagyon meleg. Ezért arra gondoltam, hogy a lépcsőházban a mérőóra mellé tenném és a ház homlokzatán az eresz alatt menne a kábel a napelemektől. Viszont a fenti tervrajzot nézve ez ~12-16m vezeték. Lehet ilyen távol tenni?
5. Az invertert még a fenti képen lévő, lakás alatti, utcafronthoz közelebbi garázsban tudom elképzelni, így közelebb kerül a napelemekhez, de akkor meg távol vagyunk a villanyórától és a biztosítéktáblától. Szóval hol lesz jó helyen az az inverter?Köszönöm, hogy ezt a hosszú hozzászólást elolvastad!
Válaszaitokat, előre is köszönöm!Bye, Fifi
-
törölt tag
válasz Vertigo18 #5332 üzenetére
HMKE üzembe helyezése előtt javasolt a mérőhelynek, a felhasználó
hálózatának és a méretlen fővezetéknek a regisztrált szerelő általi ellenőrzése.
----
Az utolsó információ tudtommal ez a témában.
Az engedélyeztetés változatlan marad, a korábban küldött hírlevelünkben jelzett változtatásokat nem vezetjük be.
A regisztrált szerelői nyilatkozatot 2020. január 1-től sem kell beküldeni.
Elég a HMKE kivitelező, és a felhasználó nyilatkozata, illetve az ÉV jegyzőkönyv.
A telepítés után el kell küldenie elérhetőségeinkre a
a telepítés befejezéséről szóló kitöltött készre jelentési nyilatkozatot és
az érintésvédelmi jegyzőkönyv másolatát.
(Az eredetit szerelőink részére a helyszínen be kell mutatni.)
A készre jelentésnek a csatlakozási dokumentáció kivonat jóváhagyásától számított 365 napon belül meg kell történnie. Ha ez nem teljesül, újra be kell nyújtani igényét.
Előfordulhat, hogy a mérőhelye nem szabványos, és korszerűsíteni kell. Készre jelentés előtt mérőhelyét ellenőriztesse regisztrált szerelővel, erről egyeztessen kivitelezőjével.
https://www.eon.hu/hu/hmke/folyamat.html
https://www.eon.hu/hu/hmke/hmke-hirek/hmke-rendszer-keszre-jelentese.html
https://www.eon.hu/content/dam/eon/eon-hungary/documents/hmke/dokumentumok/HMKE_K%C3%A9szreJelent%C3%A9s_KivitelezoiNyilatkozat_191122_DIGIT.PDF -
gusztin
csendes újonc
válasz Vertigo18 #5330 üzenetére
Szia, tényleg ne dőlj be mindenkinek és mindennek, én ezt a képet csatoltam az igénybejelentéshez (1.kép)
semmi átalakitást nem irtak elő, nálam is akartak bővitést okosok meg átalakitást meg mindent, nem fogadtam el, kicsit kozmetikáztam a mérőhelyet, ha villanyszerelő csinálja max 1-2 tizezer Ft és beletették az advesz órát (2. kép) -
Vertigo18
addikt
"Ez a dokumentum, egy ún. kivitelezői nyilatkozat lesz, amelyet az EON regisztrált villanyszerelő fog kiállítani, magától az EON-tól nem kell külön kérni.
Ez a papír szükséges majd a napelemes rendszer készre jelentéséhez, ezzel igazoljuk, hogy korszerű a mérő.
Légkábelnél úgy szokott lenni, hogy teljesítménybővítés (Amper-növelés) esetén nem kell fizetni a légkábel költségét, s amikor korszerűsítés van, akkor jön az EON, s megcsinálja.
Ha nem lesz megnövelve a most meglévő Amperek száma, akkor a légkábel cserét a tulajnak kell fizetnie, ami több, mint jelen esetben a 4 Amper vásárlása"Ezt küldték nekem...
Vásárolnék M.A.G.U.S. kiadványokat! Pm me!
-
törölt tag
válasz Vertigo18 #5330 üzenetére
Nyilatkozat sem kell... minek kéne?
Ezt kell kitölteni értelemszerűen és kész.
https://www.eon.hu/content/dam/eon/eon-hungary/documents/hmke/dokumentumok/20-HMKE-1-3-01-DIGIT.pdf -
Vertigo18
addikt
Akkor tényleg keresnem kell másik szakit, mert ez így eléggé lehúzás-szagú.
És akkor, ha jól értem, a szaki tesz egy "kivitelezői nyilatkozatot" és ennyi, ugye? Ezt pedig csak Eon regisztrált villanyszerelő teheti...Vásárolnék M.A.G.U.S. kiadványokat! Pm me!
-
törölt tag
válasz warning19 #5324 üzenetére
Jól látod, de szabványosíttatni akkor sem kell.
Elég lesz csak a "mért fővezeték" szakasz cseréje.
Tipiksuan HA utólag a mérőcserénél kiderül, hogy nincs meg a 6 mm2 réznek megfelelő veezték és belekötnek. AKKOR tipikusan hogy-hognem ott helyben ki is szokták tudni cseréltetni a tulajdonosok némi "kávépénzért" az átvevővel.
----
De, ha netán olyan embert fog ki, akkor is talán fél/egyórás meló annak a cirka félméter vezetéknek a cseréje. Amit ebben az esetben kellhet cserélni (az óra alól a felső polcig), mert csak az a "mért fővezeték" minősülő rész a jelen esetben.
---
Azonban a szaki ott volt ezt már nyilván meg is nézte és mondta a valóságot.
Ha nem és kíváncsi rá, akkor pedig bármely mezei villanyszerelő is megtudja nézni a felső polcnál, mert ott már nem plombált az óra alól érkező vezetékek vége. -
Vertigo18
addikt
válasz #44448768 #5325 üzenetére
Azt mondta, hogy két dolog a probléma. A nagyobbik, amit már fentebb írtam, hogy sodrott a vezeték, ami befelé jön az utcáról.
A másik (de lehet, hogy ez már az amper emelés miatt...), hogy fa a szekrény és műanyag kellene...
-
törölt tag
válasz Vertigo18 #5323 üzenetére
Itt semmit nem kell csinálni.
Úgy jó ahogy van.
Ami Amper van az oké 3x16x230/1000=11,04 azaz max 10 kW-os inverterig.
Csak add be az "Igénybejelentés"-t a naplemes cuccra és kész.
A szolgáltatódtól letölthető a formanyomtatvány.
A beadása díjmentes.
----
Kérdezd meg a hasba akasztós szakít, hogy szerinte
- ha befelé jó az a kábel
- akkor kifelé miért is nem jó?!
Mert több Amper kifelé SEM folyik rajta soha mint befelé !!! -
warning19
csendes tag
válasz Vertigo18 #5311 üzenetére
Miért kell kicserélni a bejövő vezetéket?
Sajnos egy szabványosítás, kb. ennyibe kerül. Nem ismerjük a helyi adottságokat, hogy mennyi anyagot kell beépíteni, de nekem is nagyjából ennyit mondtak anno.
Saját tapasztalat alapján a következőt csinálnám.
Lekapcsolnám a villanyóra alatt kismegszakítókat, és utána levenném az elosztó fedelét, és megnézném, hogy milyen keresztmetszetű vezeték jön az órától. Ha minimum 6mm2-es réz, akkor az rendben van régi szerelésnél, nem fognak belekötni.
Ezután megcsináltatnám a napelemes rendszert, és ha óracserénél belekötnek, akkor utána szabványosíttatnám. Ezzel lehet, hogy összeszedsz 1-2 hónap csúszást, de szerintem megér 250 000ft spórolást, ha bejön. Ha meg nem, akkor úgy is meg kell csinálni. -
Vertigo18
addikt
Az a baj, hogy az ember általában nem ért ezekhez, ilyenkor, amikor ezzel szembesül, akkor néz egy kicsit jobban utána. Tehát nekem azt mondta a szaki, hogy a sodrott kábelt mindenképpen cserélnie kell az E-onnak, az nem jó a napelemhez (inverterhez). A kábelcsere csak akkor lehetséges az E-on részéről, ha meg tudjuk indokolni miért kell, az pedig csakis olyan indok lehet, hogy emelni kell az amperon. Ami miatt cserélni kell az órát, ami miatt meg az egész szekrényt. Lassan ott vagyok, hogy szelepsapkát akarok cserélni a kocsim gumiján, de azt csak akkor lehet, ha kereket is veszek újat, de azt csak akkor lehet, ha 4et veszek egyszerre, de az új kerék csak új felfüggesztésre megy fel, ami fölé új motor kell, így lesz egy új kocsi árában.
Lakásbejárat, mellette a falon, kívül a kapcsolószekrény:
Szekrény:
Mérőóra:
Biztosítékok:
Nem vagyok egy nagy szaki, de ezeken mintha 16-16 és B20 lenne írva...
-
tuzpenge
őstag
válasz Blamazs #5321 üzenetére
Nekem most 1X20A van fa szekrényben külső falon (kb 1980-as építés). Nincs földszonda semmi. Ezt szeretném bővíteni 3 fázisra még 2X16A-el. Erre két bennfentes (szolgáltatónál dolgozó egymástól független szaki) szaki adott ajánlatot, az egyik 200 ezer + az Amperbővítés díja a szolgáltató felé a másik 180-190 ezer + az Amperbővítés díja a szolgáltató felé. Kértem ajánlatot hivatalos cégtől is. Ők 100 ezerre adtak ajánlatot + az Amperbővítés díja a szolgáltató felé. Nem tudom mi ez az őrül különbség az ajánlatok között. Elvileg a félig sumákosnak olcsóbbnak kellene lennie mint a full hivatalosnak (legalábbis régen így volt)....
ˣ
-
Blamazs
senior tag
Úgy látom még mindig én vagyok a "nyerő" a 3x16A bővítésre+ szabványosításra földkábellel 400.000Ft-os ajánlattal
-
törölt tag
Egyébként pedig nem eszik olyan forrón a kását...
... ha ezek egyike sem áll fenn, akkor OKÉ-s a mérőhely!
------
A MEE-VET oldalain ezeket lehet találni.
https://kezikonyv.meevet.hu/3-halozati-es-merohelyi-ismeretek/3-10-fogyasztasmero-helyek-tipizalasa/3-10-6-meglevo-fogyasztasmero-helyek-bovitese-atalakitasa-athelyezese/A fogyasztásmérő-helyekkel kapcsolatban szükséges meghatározni azok megfelelőségét.
A fogyasztásmérő-helyekről minden esetben azt feltételezzük, hogy a létesítésükkor érvényes és mértékadó szabványoknak megfelelnek.
Ha ez a feltételezés az irányadó, akkor a vizsgálat tárgya az aktuális műszaki állapot.
A műszaki állapot megfelel-e vagy nem ?
A régi mérőhelyek abban az esetben maradhatnak meg,
ha
a létesítéskori szabványoknak megfelelnek és a műszaki állapotuk megfelelő.A megfelelőség feltételei: az élet- és vagyonvédelmi szempontok szerinti jó állapot.
Továbbá a tulajdonos egyéni gazdasági és egyéb érdeke is szempont!
-------------------------------------
HA netán bővíteni kell mégis, akkor.
-----------MEE VET--------------
A meglévő mérőhelyek
felújítása, áthelyezése vagy teljesítménybővítése,
háztartási méretű kiserőmű csatlakoztatása.3.11.1.1. TELJESÍTMÉNY (Amper) NÖVELÉS MEGLÉVŐ CSATLAKOZÁSON
A közcélú villamosenergia ellátásba bekapcsolt felhasználó többletigénye esetén, az alábbiakat kell figyelembe venni:Amennyiben
a meglévő és az igényelt teljesítmény kielégítésére
a csatlakozóvezeték, méretlen vezeték, mért fővezeték alkalmas
és
a fogyasztásmérő hely kialakítása, valamint
annak közvetlen környezete szemrevételezés alapján megfelel
a csatlakozás létesítéskor érvényes műszaki, biztonsági követelményeknek és
a regisztrált szerelő – a kivitelező nyilatkozat alírásával – kinyilatkozta, hogy a felhasználói tulajdonú vezetékhálózat megfelel a vonatkozó jogszabályoknak és műszaki biztonsági követelményeknek,akkor a többletigény kielégítésének nincs műszaki akadálya.
Megjegyzés:
Amennyiben az igényelt teljesítmény a közcélú hálózatról nem biztosítható,
akkor
hálózatfejlesztésre, hálózat átalakításra lehet szükség, az arra
vonatkozó szabályok szerint.3.11.1.2. CSATLAKOZÓVEZETÉK CSERE, TELJESÍTMÉNY (Amper) NÖVELÉS MIATT
Ha a 3.11.1.1 pontban meghatározott műszaki feltételek nem teljesülnek, akkor a következők szerint kell eljárni:Amennyiben
az igény kielégítése, a meglévő (hálózati) leágazási pontról biztosítható
és
a tetőtartó, falitartó, falihorog fővezetékcső, csatlakozó főelosztó alkalmas a nagyobb keresztmetszetű csatlakozóvezeték fogadására
és
a 3.11.1.1 b-c) pontban meghatározott feltételek teljesülnek,akkor a csatlakozóvezeték cseréjét követően az igény kielégítésének műszaki feltételi biztosítottak.
Megjegyzés: Földkábeles csatlakozás esetén, a fentieket értelemszerűen kell alkalmazni.
Vigyázat!
Csak akkor ingyenes a légkábelről földkábelre csere, ha a szolgáltató önként áll át rá.
A saját kérésre történő átállás drága mulatság.----------------------------
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Vertigo18 #5317 üzenetére
Erre a feladatra 20-30 eFt a szokásos TELJES díjazás, keress másikat, aki kevésbé éhes.
85 eFt fél napra?!!! és még 15 eFt potyára.
Egy villanyásznak a néhány órás melóért, nevetséges.
Pláne, hogy (gondolom) semmit nem kell variálni, ha megvan a 16+16+20 Amper.
Ami elég.
A mérőhelyi plombált kismegszakítók alapján ezt te magad is megtudod állapítani! -
törölt tag
válasz Vertigo18 #5317 üzenetére
Elég az Ampered ami most van az inverternek?
Akkor nem kell csinálnod semmit.
Akkor eleve fölösleges volt kihívni és mutogatni bárkinek is.
Pláne egy ilyen lehúzós szándékú vakegérnek....
Hol van a mérőhely kiépítve (ház falában/falán kívúl , kerítésben)?
Ha igen esélyes, hogy jó az úgy ahogy van.
Tegyél ide egy képet a mérőhelyről nyitott ajtóval, hogy látsszon a belseje. -
Vertigo18
addikt
Hát ez az!!!
Nekem eddig is faszán volt három fázis. Ha jól emlékszem, azt mondta, hogy 2x16A van, meg 1x20, de bővíteni kell, hogy az E-on cserélje a vezetéket a házig. A vezeték a házig az E-oné, az nekem nem kerül pénzbe, de indokolni kell valamivel, ezért a növelés.Annyira jó a rendszer, hogy így csak a szekrényt kell cserélni, tehát más munkálatot nem kell csinálnia, ergo, elmondása szerint fél napos melója lesz kb. Erre kérne 85.000 Ft-ot, meg 15.000 Ft-ot azért, hogy intézi az E-onos dolgokat.
Anyaggal, mindennel, munkadíjjal netto 250k.
Ledobtam az ajánlattól a láncot, mondjátok, hogy ezt megcsinálja más olcsóbban, hogy érdemes keresgélni!És ha keresek másik szakit, akkor mit kell mondjak neki, milyen tanusítványt kell az E-ontól a véégn megszereznem?
-
gereedigital
csendes tag
Nálam jelenleg 1*16A- van. Regisztrált szerelő kijött megnézte, hogy mit kell csinálni. Intézi a teljesítménybővítést 3*16 A-re.
A villanyórát ki kell hozni a lakásból(Mert eddig ott volt bent)
Az EON felé kell közel 80 ezret fizetni amiről majd jön a csekk.
A villanyszerelőnek az óraszekrény felszerelésért, csövezésért, földelésért. 75000
Ebben minden benne van
A belső lakáselosztót és az uj órától elmenő vezetéket azt ismerős villanyász megcsinálta Csak a kábelt és a lakáselosztót kellett megvennem: 30.000 Ft[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
veterán
válasz Vertigo18 #5311 üzenetére
Nálam 3x15A volt.
Kértem egy villanyóra szekrény szabványosítást.
Valamint kértem a regisztrált szerelőt, hogy intézze az amper bővítést is 3x20 Amperre.210.000 Ft volt a vége.
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
-
Vertigo18
addikt
Megtörtént nálam az elektronikai rendszer felmérése (az energetikai izé már előtte megvolt), azt mondta a "vilanyász" bácsi, hogy szerencsém van, mert három fázisom van, viszont villanyóra szekrényt kell így is cserélni, amit egy kis amper emeléssel meg kell indokolni az E-on felé...
Mindezért elkérne 250.000 Ft-ot nettóban!Valaki nyugtasson meg, hogy csak viccel!!!!
-
r6man123
senior tag
Sziasztok!
A MEPE Solárral van valakinek tapasztalata? (Mepe Trade Kft.)
-
Őstermelő
csendes újonc
válasz Geresics #5303 üzenetére
Hát jól benne vagy a sűrűjében.De ilyen sokból könnyű elengedni ezt-azt,tapasztalat.
Küldök képet szinezni. Ehhez nem kell szines ceruza elég a grafit is.
https://www.agroinform.hu/data/user_profil/929f8ec514310bf56efb349ee3bd89a8/107704_0.jpg -
Tanuló
újonc
Sziasztok! Ma azt vettem észre, hogy nap közben a fronius symo inverterem a 103-s hibakódot írta ki és nem termelt. Elvileg ha jól néztem ez azt jelenti, hogy túl alacsony az AC feszültség. Eddig nem láttam ilyen kiírást nap közben. Ez mit jelent pontosan? Van vele teendőnk, vagy csak figyeljem milyen sűrűn csinálja? Kb. 1 éves a rendszer.
-
veterán
Maxim feszültség tapasztalat, hogy 9-10 ampernyi áram erősség a cél a stringen és a feszültséget ehhez igazítja a maxim chip / inverter mppt. Ha nincs meg a 9-10A akkor a feszültséget csökkenti minimum 100Vig legalábbis nálam SAJ inverterrel ez volt a tapasztalat (kisebb string 6 panellel futott)
-
törölt tag
A teszt linkelésének legfőbb oka az árnyékolásról és az optimalizációs szintekről iró rész volt.
Ami egy laikus érdeklődő által is megérthető tájkép lett.----
Valóban fennáll az ügyesen tervezett teszt esetének gyanúja.
Mivel a PRIMO-3.6 ugyan már 80 Volttal elindul és így működik is az 5 napelemmel.
De az MPPT része csak 200 Volttól dolgozik...Ami a maxim chip-es sztringnek mindegy, merhátugye nem az inverter MPPT-ézi a sztringet.
Hanem a maxim chip a napelemben magában a cella sorokat!Azaz a maxim-os sztring ÁTLAGOSAN 80/5=16 Volt/napelem feszültséget kell imitáljon a közös sztring áram mellé.
És akkor már az inverter MPPT-ézése nélkül is ki lesz facsarva az árnyékos sztringből az éppen lehetséges ~max teljestímény.
A maxim chip-es sztring ezért a csak 5 napelemmel is tutira tud jól teljesíteni.Viszont a 60 by-pass diódás másikban CSAK a cellák by-pass diódái kapcsolgatnak ki-be.
A sztring KÖZÖS árama és az adott cellák ahhoz tartozó feszültségei szerint.
Ekkor a lehető legjobb SZTRING munkaponthoz ugye olyan közös áramot kellene keresni az inverter MPPT-nek!!!
Aminél a lehető legtöbb cella tud a helyesen ki/bekapcsolt by-pass állapotba kerülni-lenni.
A fronius inverterek esetén ezt a mutatványt a Dynamic Peak Manager végzi az MPPT-zés során, asszem 15 perces ciklusokban.Azonban ennél a primo inverternél MPPT-zés csak 200 Volt fölött van....
Amihez az 5 darab 60 cellás napelem nem elég, teljesen kitkart esetben a 4 pláne nem.
A 60diódás sztring ezért a csak 5 napelemmel és pléne a csak 4-el (szerintem) nem tud jól teljesíteni. Még annyira sem, amennyire tudhatna, ha több napelemből állna a sztring.
(legalább 8 napelemből a teljes kitakarásos esetben, hogy az MPPT+DPM tutira működhessen a sztringen)Megj:
Nincs ugyan ismeretem arról, hogy a fronius mit művel pontosan a 80-200 Volt közötti nem MPPT-zett tartományban, de az a sejtésem, hogy a csak by-pass diódás napelem sztring ilyenkor nem feltétlenül tud a lehető legjobb munkapontba kerülni.
(pláne, ha netán pont nincs is bekapcsolva a fronius DPM funkciója)Ezért aztán a teszt kapcsán valóban lehet érdekes felvetéseken rágódni.
Vajon valós gond-e amit felvetettem a sztring MPPT-zése kapcsán?
Ha valós akkor vajon véletlenül alakult pont így a tesztrendszer vagy tudatosan tervezve?
(a marketing üzenetet alátámasztandó)Ha nem valós a felvetésem akkor viszont a 60 by-pass diódás cuccról az ae solar marketing dumája sem valós.
-----
Avagy a tesztet érdemes lenne a primo inverter esetén minimum 8 napelemmel megismételni és akkor kétségtelen lenne az eredmény.
[ Szerkesztve ]
-
Geresics
Topikgazda
válasz Őstermelő #5302 üzenetére
3 gyerek, 2 munkahely, 2 iskola, 2 youtube csatorna, itt 2 topikgazdaság (és rengeteg segítség privátban), sok szakmai továbbképzés és konferencia, MNNSZ elnökséggel járó kötelezettségek, egy ház tervezett felújítása, és még a fene tudja mi minden van most párhuzamosan. Ha még valaki azt mondja nekem ez mellett, hogy ha akarok, tudok időt szakítani bármire, azt lerajzolom, kiszínezem, és mérgesen széttépem!
-
Geresics
Topikgazda
válasz #44448768 #5300 üzenetére
Köszönjük szépen!
Azok a régi szép idők, amikor még volt időm, energiám, lehetőségem ilyen teszteket végezni, hjajj, de szép is volt...
Megjegyzem olvasás előtt még nagyon lelkes voltam, hogy végre kiderülhet, hogy a TisztaEnergiák nem csak értékesítők garmadája, és valódi mérnöki munkáról fogok olvasni, de szemlátomást megint egy értékesítő dolgozott. De legalább ezúttal jól dolgozott!
Azonban ismét csak felmerülnek bennem pár kérdés.1. Miért csak 5 napelem/munkapont van a tesztrendszerben? (Még le is írják, hogy féltek, hogy nem fog elindulni az inverter árnyék esetén)
Mi a baj ezzel? Az, hogy tök alacsony a sztringfeszültség! Ráadásul ezt ráköti egy 1000V-os inverterre. Szerencsétlen Booster hülyére dolgozhatta magát végig... Ráadásul bár valószínűnek tartom, de nem vagyok benne biztos, hogy ugyan ez az eredmény jött volna ki 15-20 napelem/mppt tesz esetén!2. Egy ilyen teszt esetén a hitelesség kedvéért érdemes lett volna legalább egyszer átkötni az elemeket a másik munkapontra. Nyilván nem lett volna különbség, de azért na...
Sajnos továbbra sem volt alkalmam Maxim csipes rendszeren saját méréseket végezni, így megint csak a leírásból tudok szemezgetni, de ott még ki is emeli az író, hogy "A Maxim chip minden körülmények között áthajt a cellákon annyi áramot, amennyit az árnyékolás lehetővé tesz, így egyszerűen nem alakulhat ki „dugulás"." Ez így nekem továbbra sem kerek!
3. Ha úgy dolgozik a Maxim, hogy az áramot emeli meg mindig, akkor közben feszültséget csökkent. Ha ez tényleg így volna, 5 napelem esetén az 1000V-os inverter (booster ide vagy oda), a sztringfeszültség olyan alacsony kellett volna legyen, hogy
a.) a rendszer leáll
b.) a booster feltranszformálja a feszültséget ugyan, de egyrészt hülyére dolgozza magát, (rövidül az élettartam) másrészt ez az átalakítás is veszteséggel jár4. Ha áterőszakol max. áramot, akkor azzal pont, hogy károsítaná a napelemeket, mert elősegíti a hotspotok kialakulását!
5. Miért január-február a tesztidőszak, amikor a besugárzás alacsony, pláne egy 15°-os kiemelő esetében, köszönhetően az alacsony beesési szögnek?
a.) Miért nem a rekordokat döntögető áprilisban?
b.) Miért nem nagyobb dőlésszöggel?
Ha rosszindulatú lennék, feltételezhetnék némi szándékosságot a dologban, tekintve az U/I karakterisztikai eltéréseket a 2 technológia között!Ezeket az apró, leginkább csak engem zavaró részleteket leszámítva, mindent összevetve természetesen a teszt tök jó, és nagyon örvendetes, hogy végre valaki legalább foglalkozott vele!
Ilyenkor mindig elszomorodom, hogy nincs már kapacitásom hasonló tesztekre, pedig lehetne ezt jól is csinálni.
1. 15-20 napelem/mppt
2. A teljesítmény görbéken kívül az áram és feszültség görbéket is kirajzoltatni! (!!!)
3. Inverter-független kontroll mérésekkel ellenőrizni az eredményt
a.) áramerősség/sztring
b.) feszültség/sztring
Ezek hiányában sajnos él bennem a gyanú, hogy ez is egy alaposan átgondolt marketing cikk, még akkor is, ha az általam is korábban többször leírt véleményt, miszerint a cellaoptimalizált napelem nem más, mint egy hatalmasra fújt marketingfogás, teleshopos kampánnyal megfűszerezve!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés