- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Fűzzük össze a szavakat :)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Asszociációs játék. :)
- Mindent a StreamSharkról!
- Szólánc.
- MárkaLánc
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fifi
őstag
válasz Geresics #5992 üzenetére
"Ha a feszültség úgy már kiadja, akkor nem teljesen elvetemült, "a szükség nagy úr"."
Hopp, ezzel nem is foglalkoztam SE-nél csak a min string hossz volt a fejemben.
Ha jól látom, akkor SE-nél ezt is az optimalizáló adatlapján kell nézni és nem az inverterén.Munkaponti működési tartomány P404 esetében: 12,5 - 80V
Minden napelem egy-egy munkapont, így a kiszemelt JA Solar JAM60S10-340W PR napelemnél ez rendre:
25 ºC esetén Voc: 41,36V és Vmp: 34,63V
70 ºC esetén Voc: 35,98V és Vmp: 29,18V
-10 ºC esetén Voc: 45,54V és Vmp: 38,87VSzerintem akkor így jók vagyunk.
-
Geresics
Topikgazda
A napelemes tűzeset a szövetség egyik vezető tagja szerint:
"A szabványok hiányos ismerete, szakszerűtlen szerelés is hozzájárult az eredményhez."Az MC4 csatlakozó hibás szerelése tűnik ludasnak egyelőre, de ha kapok konkrétabb válaszokat, akkor megírom természetesen, mert ezek egyelőre még nem hivatalos infók!
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
Ne viccelj, ezért van a fórum! Én sajnálom, hogy nem tudok mindig mindenkinek időben válaszolni...
(#5994) poci1500
Szépek ezek, de szívesen megnéznék egy összehasonlítást 2 egymás mellett épülő ugyan olyan ház esetén úgy, hogy egyik ezt alkalmazza, másik a hagyományosat. Egyrészt érdekes téma a bekerülési költség is - épülő háznál ugye ennyivel kevesebb cserép kell, de cserébe ezt kiépíteni gondolom valamivel drágább(?), másrészt, hogy azonos névleges (STC) teljesítmény mellett hogy alakulnak a termelések is, mert hogy a hőfokuk nem ugyan az lesz, abban biztos vagyok!
És akkor még meg sem említettük azt az "apróságot", hogy a hagyományos rendszer árnyékot vet a tetőre, és garantáltan több °C-al kellemesebb idő lesz alatta a lakótérben, mint telepítés előtt; ez az integrált rendszer pedig talán, még tovább is fokozza a melegedést a tetőtérben, így az életkörülmények vagy romlanak, vagy erősebben kell klímázni, ami fogyasztásnövekedést eredményez. (Fázósaknak még jól is jöhet! )
Viccelődést félre téve, sajna ezek olyan dolgok, amit csak végiggondolni tudunk, mert nem adatott meg nyilván senkinek, hogy ilyen kísérletet végezzen egzakt körülmények között...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Fifi
őstag
-
-
Fifi
őstag
válasz Geresics #5988 üzenetére
Köszönöm válaszod!
Nem tudom, hogy a helyi kivitelezőket mennyire jó összezavarnom különböző optimalizálókkal.
A fent írt ÉNY-i oldalra 1db napelem felhelyezése teljesen elvetemült ötlet? Így a solaredge rendszert csak összelegózzák kisebb tudással is és tuti működni fog ...
[ Szerkesztve ]
-
Geresics
Topikgazda
A SAJ inverterek ha jól emlékszem alacsonyabb feszültség-tartományban dolgoznak, mint a Fronius Primo/Symo inverterek, így az talán jó lehet.
Ha viszont maradnál a Froniusnál, akkor egy sztringbe is tudod őket kötni, csak az egyik tájolásra TIGO optimalizálókat kell tenni.u.i.: a (#5951) Fifi kommented alapján azt hittem, véglegesítetted már a dolgot, ezért nem írtam Neked külön, sorry!
-
Fifi
őstag
Sziasztok!
Tudom már sok belőlem, de pontot szeretnék már tenni a dologra, ígérem utolsó ötletelésem, hangos gondolkodásom:
1.) Helyszín adottságaim, első "tervem"
2.) Az itt kapott tanácsok alapján 1 fázisú renszer, amit az E.ON elutasított
3.) Ha nem lehet Solaredge, akkor 3 fázisú Fronius, de ott meg kevés a MPP2 feszültségeNéztem a Fronius kalkulátorában több napelemet, ahol nem lenne gond a PV2 feszültségével, de azok már 360W-os vagy nagyobb elemek, amik szerintem idehaza be sem szerezhetőek vagy irdatlan drágák lennének ...
Aludtam egyet a napelem projektre és azt a szentségtörést találtam ki, hogy rakok egy napelemet az északnyugati oldalra is.
A költségeket annyira nem dobja meg, de így meglesz a P404 optimalizáló számára szükséges minimális 14db-os string hossz -> elindul az SE4K inverter ...Ezt már csak félve kérdezem: Vélemény?
-
axioma
veterán
Hat azert szerintem ugy 40% - minden vagott elem - az maga a tetofedes, ami viszont igen eselyes hogy dragabb igy per m2. Valamint nekem azert is fura, mert igy a legres ami a cserep es a napelem kozott, biztos nagyobb tavolsag es nagyobb hokulonbseg miatt elviszi az elem hatuljarol a meleget, az itt hogyan valosul meg. Vizes nem lehet ami hutene, kupcserep jellegu szellozesi lehetoseg nincs, szoval kivancsi lennek hogy ez mindket iranybol (tetoter es napelem melegedese) mennyire kontrollalhato ha igy vetnek be - bar ez mintha majdnem laposteto lenne, es elsore az volt a benyomasom hogy nem is biztos hogy Magyarorszag.
-
félisten
válasz poci1500 #5981 üzenetére
és milyen típusú ?
nagyon vagány feleslegessé teszi a cserepet. gondlom a szélekhez a toldáshoz vakelemek( aluminium ? vagy polikarbonát?) vannak a többi meg ami telibe megy, az éles.
Alá megy valami hőszigetelő fólia vagy valami hogy a hőt ne adja át vagy lehűljön? hogy van ez megoldva a melegedés? ?[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
canniball
nagyúr
válasz poci1500 #5978 üzenetére
Azt hittem ez a Terran féle napelemes cserép, de látom az másmilyen.
Ezek itthon készült képek?[ Szerkesztve ]
https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
Nahát!
tag
Kigyulladt napelemről cikk itt.
Kiváncsi vagyok mi okozhatta, remélem majd arról is írnak.[ Szerkesztve ]
-
poci1500
csendes tag
Üdv nektek!! Én nem villanyszerelö vagyok, meg nem is állt soha szándékomban az lenni. De az élet úgy hozta hogy napelem telepítéssel kell keresnem a kenyerem. Nem lesz reklám és nem is munka után nézek. Az egész topic-ot nem olvastam végig lehet valaki már ajánlotta nektek. DE annyira tetszik ennek a napelemnek a design-ja hogy szeretném megosztani veletek.
-
Fifi
őstag
Ha jól értelmeztem az összefoglalót, akkor ez a setup sem fog működni
Vagy ez még belefér?Már teljesen tanácstalan vagyok.
-
Blamazs
senior tag
Sziasztok!
A héten elkészül a mérőhelyszabványosításom. Szerdán jön az eon órát cserélni. Utána tudom inditani az egész herce-hurcát. Kérdés az lenne,hogy a mellékelt képen látható kábeltv vzeték mennyire zavar be egy napelemes rendszerbe SE rendszer esetén. Vagy beszéljek a szolgáltatóval, hogy tegyék át máshova? A tetőárbóc jön le, mivel földkábel lett behúzva.
Amúgy az egész mérőhely áthelyezés 1 fázisról 3x16A-re bővítés, földkábellel és a ház visszatáplálása fél milliós tétel lett. Írtózatosan túlárazott dolog ez.
Aztán ha beleférek még a pályázatos dologba és elkészül jöhet az eon megint órát cserélni
-
MrZed001
tag
A Li-titán aksipakknak nem sok értelme van (ilyen célra).
OK, hogy akár 100.000+ merítést bír, de cserébe eszméletlen drága és töredéke az energiasűrűsége, mint a LiFePO4 aksiknak (azaz sokkal több kell belőle ugyanannyi kWh eléréséhez).
Egy ilyet összerakni pár óra :
https://www.youtube.com/watch?v=Wk53BQA28AsHasznált pl BMW prismatic aksiból pedig akár $100/kWh áron :
https://www.youtube.com/watch?v=GqyZ1dBaGQwÉs fényévekkel könnyebb dolgozni vele, mint a Tesla kis zsebtelep elemeivel:
https://www.youtube.com/watch?v=XPdJRD57T7A -
GIJoe
addikt
az nem rossz ár, én pedig lto diy packról álmodoztam, de látom időm sosem lesz...
-
félisten
válasz #44448768 #5969 üzenetére
állítólag divat az elektromos autók akkumulátor telepeit felhasználni erre, azok tökéletesek még úgy is hogy 70 % körüli már csak a teljesítményük.
Németben a totalkaros/ javíthatatlan/ leselejtezett teslák akkupakjaira előrendelést vesznek fel a bontók. egy 5,3 kWh modul 1100 Euro körül megy.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Geresics
Topikgazda
válasz #44448768 #5969 üzenetére
Mikor 2014-ben engedélyeztettem a Huawei 8-10-12-15-17-20-23KTL invertereket, akkor végeztem ilyen irányú tesztet, mert abban volt jogosultságom átállítani a szigetüzem-engedélyezést is. 4db 20KTL-ről ment egy komplett irodaépület szünetmentes áramköre (gépekkel, mindennel). Tök érdekes volt, hogy az 1-2-3 inverterek 100%-on termeltek, a 4. inverter pedig csak 40-60% környékén (nem emlékszem már pontosan), mert nem volt több áramigény. A 4 inverter 1 SmartLogger1000-re rá volt kötve, és van egy olyan sanda gyanúm, hogy vagy az, vagy az inverterekbe állított sorszám miatt nem egységesen vettek vissza a teljesítményből, hanem az utolsó termelése csökkent csak. Sajna nem volt lehetőségem több kísérletre, pedig szívesen alaposabban megismerkedtem volna mélyebben a dologgal...
-
törölt tag
Van rá műszaki megoldás.
Kettős időzített átkapcsolás (reteszelés) a technikai megoldása.Csak gyakorlati értelme nem nagyon van AKKUPAKK nélkül !
Hisz nem állandó
- sem a napsütés >> lehetséges teljesítmény
- sem a fogyasztás >> szükséges teljesítményA kettőt illeszteni pedig csak valamiféle puffertároló útján lehetséges.
Ami ugyebár célszerűen egy akkupakk! manapság.Puffertároló nélkül sajnos eléggé esetleges a működésük.
Hisz a napsütés és az áramigény is bizony nagyon gyorsan tud változni :-(Az akkupakk az inverter mellé viszont drága és az idő nagyon nagy %-ában SEMMI hasznosat nem csinálna. Plusz már maga az inverter is drágább.
Azaz gyakorlatilag eléggé értelmetlen az ilyen "áramszünet" célú alkalmazásuk.Pláne, hogy az EGÉSZ ház változatlan ellátása sajnos
jóval KOMOLYABB inverter technikát kíván(na) meg,
mint a csak a hálózatra rátermelő+betáplásos üzemmód.----
Akadnak persze inverterek amik műszakilag képesek rá, hogy
- automatikusan átkapcsoljanak szigetüzembe
- akár akkuról, akár akku nélkül (csak a napelemekről) üzemelveÍgy valamekkora VÉSZhelyzeti áramellátást adva bizonyos fontosnak tekintett és az erre kimentre kötött fogyasztóknak. Ezek akkupakkal is ellátva nyilván ügyesebbek (és drágábbak), mint nélküle.
Az ilyenek gyakorlatilag egy szünetmentes tápegységet helyettesítenek a vészüzemük során.
pl. a FRONIUS SYMO GEN24 inverter sorozata[ Szerkesztve ]
-
rsf
senior tag
Teljesen jogos a feltevés az inverter árának töredékéért ki lehetne akitani olyan rendszert ami így működne. És itt most nem egy egyszerű relés megoldásra gondolok. Hanem komolyabb vissza ellenőrzös safety szabványnak is megfelelő megoldásra.
De ez nem szempont valamiért.“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
Borisz76
veterán
Élet védelem.
Mondjuk direkt kapcsolják le mert 2 házzal arrébb tervezett javítás van az oszlopon.
Villanyszerelő felmászik és matat a vezetékeken.
Ha a napelemes rendszer közben visszafelé termel, akkor szegény szerelő igen csak még fog lepődni ha megcsapja az áram.... hiszen ő abban a tudatban van, hogy központilag le lett kapcsolva az áram....Geresics megelőzött....
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Geresics
Topikgazda
az, hogy áramszünetet azért csinálnak, mert dolgozni szeretnének a hálózaton. Namost, ha Te táplálsz közben vissza, akkor mikor a villanyszerelő felmászik az oszlopra, le is esik áramütés miatt. Ő megy a kórházba, a telepítő/tulajdonos/vagy aki így állította be pedig a sittre. De ugyan ez van akkor is, ha otthon akarnál villanyt szerelni is, és lekapcsolod a megszakítókat...
Ez csak 2 életszerű példa volt, de érted*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
A214
aktív tag
Sziasztok,
Egy három szintes családi házba pályáztak napelemre.
Fűtésre nem használnák, konyha lenne csak mint nagyobb fogyasztók villanyosítva. (Sütő, főzőlap stb)
Azt tudom h 11 panelt raktak fel a tetőre.
Nekem csak az a furcsa h 1 fázisú invertert telepítettek a kivitelezők. A villanyóránál viszont rendelkezésre áll a 3 fázis (16,16,10).
Ez igy okés vagy 3 fázisú inverterrel lett volna célszerűbb kivitelezni?[ Szerkesztve ]
-
Vasy09
őstag
válasz Stukker1987 #5956 üzenetére
A pályázat végéig (2022.12.31.), vagy a kimerülésig!
Gamertag: Vasy09
-
Borisz76
veterán
válasz Stukker1987 #5956 üzenetére
Szerintem a pályázat végéig rendelkezésre álló keret.
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Fifi
őstag
válasz Geresics #5952 üzenetére
Köszönöm, már próbáltam használni.
Innen indultam el, de ekkor még eggyel kisebb inverterben és 320W-os panelekben ment a matek és a Froniusról tereltetek át a SolarEdge 1 fázisú inverterére.
A konfigurátorban van olyan napelem, hogy JAM60S10-340PR (1000V) és JAM60S10-340PR (1500V). A napelemnagyker oldalán (ahonnan beszerzi a kivitelezőm a dolgait) nem látom megkülöböztetve a két altípust. Számít ez valamit?
Ps.: Huh, most nézem már lassan 2 hónapja, hogy belefogtam ...
[ Szerkesztve ]
-
Geresics
Topikgazda
van a Fronius-nak egy ilyen konfigurátora:
https://fronius.solarconfigurator.de/solar.configurator/quick
Itt megtalálod a napelemet, és az invertert is.*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Fifi
őstag
válasz Geresics #5935 üzenetére
Kedves Topikgazda!
Jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy a SolarEdge rendszer nálam nem megvalósítható, így 13db JA Solar JAM60S10 340W PR napelem kerülne fel a tetőkre és az inverter egy Fronius Symo 5.0-3-M lenne. Hétvégén átnézem a termékek adatlapját és próbálom véglegesíteni ezt a napelem projektet.
-
TCr
veterán
Köszi srácok.
Egy ismerősöm elkezdett nekik értékesíteni, akkor elindulok ezen a vonalon.https://flickr.com/photos/norbertkassai/
-
Strezi
őstag
OK Bár nekem kicsit furcsa az SMA és a Growatt egy mondatban említve. Egyik az abszoloult csúcs, másik pedig kb. a leglja...
[ Szerkesztve ]
Deye rendszerek felügyelete, javítása - Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
TCr
veterán
Sziasztok,
Velük kapcsolatban van tapasztalatotok?
NVSolarhttps://flickr.com/photos/norbertkassai/
-
Geresics
Topikgazda
Szia,
meglestem a képeket, amiket privátban küldtél, és a helyzet bár első ránézésre nem túl rózsás, azért nincs itt semmi baj!
Az 1. képen a kémény, és 2, a képen nem látható vezeték is árnyékol.
A 2. képen a "kutyaól", és egy vezeték árnyéka fedezhető fel.
A vezetékek árnyéka szerintem nem elég erős ahhoz, hogy problémát okozzanak (a magárnyék kicsi, mert a vezetékek távol vannak), de a kis kémény, és a kiemelkedő tető árnyéka nem elhanyagolható. Megjegyzem az árnyék hosszából ítélve valamikor késő délután készülhettek a képek, így becsapós is lehet. Tippre a tető DNY felé néz, és az árnyék nap közben kevésbé jelentős, de attól még vándorárnyékként jelen lesz - csak nyilván nem ennyire...
Méretek: van 27 sor csereped, ami kb. 8m, és 38 cseréphullám a bal széltől a kutyaólig (1 cserép 2 hullámból áll), ami kb. 5,7m, és a teljes tetőszélességed 76x15cm=1140cm.Meg is rajzoltam a tetőd, és be is helyeztem rá 31 napelemet:
Mivel nem tudom mi lesz a pontos napelem, így inkább ráhagyással rajzoltam: 1670x992mm helyett 1700x1000mm a rajzon minden napelem. A köztük lévő rés 20mm, ennyi kell a leszorítónak, de létezik 13mm-es is (nem szeretem).Ha megnézed, a legfontosabb árnyék-helyeket elhagytam, így nem szükséges szerintem sem a Maxim panel, sem a SolarEdge, ezek felárát inkább plusz napelemekre költeném, mert annak nagyobb lesz a hozama.
Ha 30 panelt veszünk alapul, akkor poli esetén kb. 30x300=9kWp, ha monot, akkor 30x340=10,2kWp napelemnek van hely Nálad.Azt írtad, hogy kb. 5kWp-re gondolsz, tehát az alsó 2 sorban elférsz úgy, hogy nem is kell mind. Egy jó Fronius inverterre kötve (akár az új Gen24) öröm lesz, és bódottá!
Erre a tetőre én inkább 6kW-os invertert néznék magamnak, és akkor van egy 2. szabad munkapontod, ami az elektromos autó miatt még jól jöhet, és akkor később tudtok még napelemet feldobni, ha indokolttá válna!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Fifi
őstag
Köszönöm válaszod!
Sajnos igazat kell adjak és már én is belátom, hogy a SolarEdge rendszert el kell engedjem, mivel a szolgáltató nem volt partner a megálmodott 1 fázisú rendszeremben.
Hiába szeretném, ha nálam az adott körülmények miatt nem lenne működőképes rendszer belőle.SMA és Growatt invertert nem szeretnék.
A kiválasztott napelemek pontos típusának ismeretében - remélem holnap megkapom - megpróbálom "összebarátkoztatni" őket egy Fronius Symo inverterrel papíron majd a fórum segítségével.
-
canniball
nagyúr
válasz Borisz76 #5938 üzenetére
"A keretcsökkentés kapcsán érdemes megemlíteni, hogy az uniós költségvetési ciklus vége felé járunk már és ha eddig nem volt igény erre a pályázatra, akkor belátható, hogy nem most lesz a felfutása ennek, ezért dönthettek a mellett a kiírók, hogy más célokra csoportosítják át az összeget..."
Például átcsoportosíthatnák a közép-magyarországi régióra, hiszen a
"Fővárosban és Pest megyében a keretösszeg már tavaly októberben kimerült."
ugyanakkor igény az lenne rá.https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
Borisz76
veterán
A HITELPROGRAM KERETÖSSZEGE 75,98 MILLIÁRD FORINTRA CSÖKKENT.
Forrás : Portfolio
-
Strezi
őstag
Szerintem engedd el a Solaredget, a te tetődre felesleges.
Itt a minta tervezés a legkisebb SMA 3F inverterre, 2 x 6 x 300W poly panelekkel tervezve.
Nem tudom ez meddig él, de a terv linkje: https://www.sunnydesignweb.com/sdweb/#/QuickMode/ProjectSummary/99c1cec1-c635-4e12-b846-34017ac3e52e[ Szerkesztve ]
Deye rendszerek felügyelete, javítása - Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
Geresics
Topikgazda
én egy hete olyan szinten nem érem utól magam, hogy ilyen már régen volt. Talán hétvégére sikerül, akkor meglesem alaposabban, ha addig más nem reagál, de bízom benne, hogy a topik többi rutinos lakója fog tudni írni addig Neked!
-
törölt tag
válasz LittleBoss67 #5928 üzenetére
Kell lennie próbaüzemnek, ami alatt látod a termelést az inverteren.
Ha kértél olyat akkor az internetes felületen is (internet böngészőben és/vagy az appban) is látod a rendszered és a működését.
Kapnod kell oktatást-tájékoztatást a rendszer kezeléséről is és a DC/AC védelmek működéséről illetve a rendszer lekapcsolás/visszakapcsolás módjáról is.
A sikeres próbaüzem alapján átadás-átvételi jegyzőkönyv (illene!) készül.
Ha valami nem tetszik, akkor addig nem veszed át a rendszert amíg nem tisztázódnak a dolgok.
Mondjuk a "pontosan hova-hogyan lesz a szerelés" kérdését még az ELEJÉN ésszerű átbeszélni és nem menetközben-utólag variálni.
Célszerű otthon lenni és követni a dolgokat így menetközben látod a munkavégzés módját-minőségét illetve tudsz szólni-korrigálni-egyeztetni, ha úgy gondolod kell valamiért...
Ami igényesen néz ki az általában igényes munkát is jelent :-)
Mi ilyesmi módon adjuk át, ha kész és működik. -
axioma
veterán
válasz joghurt #5930 üzenetére
En nem vagyok szakerto de nem azon mulik hogy mit bir el a fizikai kiepitettseg, hanem azon hogy a szolgaltato a 3 fazison kell megfeleljen mindenfele adatoknak, es abba nagyobb aszimmetria nem fer bele nekik. Sok helyen engedik a 3.68-at max, de volt mar itt a topikban is hogy foleg ahol sok a napelemes rendszer a kornyeken, ott nem engednek ekkora elteritest sem.
Btw anno volt nekunk egy szolgaltatas ellenorzes / fesz. meresi keresunk, es azt mondtak hogy ha nem talalnak hibat akkor mi fizetjuk a kiszallast. Hat jegyzokonyvkent kaptunk vagy 15 igaz/hamis erteket (szamok nelkul csak hogy megfelelt mind), viszont azota se kertek erte penzt... erosen gyanitom hogy csak kozmetikazva lett valami es azert nem vertek ram tenylegesen. Ki a fene tudna' ellenorizni oket, azt irnak a valaszba amit akarnak (foleg hogy elotte csinaltak egy merest egy masik oldalunkon elhalado, de nem oda vagyunk kotve oszlopon is). Me'g ha idopont es fesz.ertek lett volna par benne, ossze tudtuk volna nezni a sajattal.
-
joghurt
addikt
Ez most komoly, hogy a 25 A-es betápon csak 11 A visszatáplálását akarják megengedni?
Ha tényleg ilyen állapotban van ott a hálózat, akkor én lehet, hogy a móka kedvéért átkötném az összes fogyasztót egy fázisra (a 25 A-en belül), és utána rájuk borítanám az asztalt, ha a szabványos feszültségértéken kívül produkálnak.
A tej élet, erő, egészség.
-
Fifi
őstag
Sziasztok!
Gondban vagyok.
Az itt kapott tanácsok alapján Solaredge SE3680H 1 fázisú inverteres HMKE-ra adtam be igénybejelentést az E.ON-nak, akitől az alábbi választ kaptam:
Emlékeztetőül előzmények, adataim és adottságaim a HMKE-hez:
1.) Jelenlegi éves fogyasztásunk 3800 kWh
2.) A hónap elején szereltettem fel 2db klímát, melyek előzetes becslés alapján, ha csak hűtésre használom 800kWh-tal emelné a fogyasztást, azaz 4600kWh-ra lenne min. szükségem. http://hpb.hu/KlimaFogyasztasanak-Becslese.xlsx
3.) Fentiek alapján legalább egy 4,2 kWp-s rendszert szerettem volna
4.) Max. 13db napelem helyezhető fel, az is két irányba néző tetősíkra. Az MNNSZ regisztrált kivitelezője szerint, lehet csak 12db. Képekben: http://hpb.hu/Napelem/
5.) 3x25A áll rendelkezésemre, de a Solaredge SE3680H-ra azért esett a választás, mert a P404 adatlapja alapján 1 fázison a min. string hossz 6db, kicsi, alacsony a zajkibocsájtása és nem utolsó szempont, hogy van benne tartalék, mert a max DC 5700W, így nagyobb teljesítményű napelemekre történő cserével tudnám bővíteni a későbbiekben a rendszert.Tanácstalanságom, hangos gondolataim:
3 fázisú inverter esetén Solaredge-ben gondolkodva a string hossz miatt a P404 adatlapja szerint csak az SE3K jöhetne számításba, mert az megy 13db napelemmel, de ott a max DC 4050W.Kérdés-1.) Az optimalizáló adatlapján 3 fázis esetén az SE3K kivételével a min. string hossz 14db. Ennek ellenére az életben egy SE4K, esetleg egy SE5K is működne 13db napelemmel?
Kérdés-2.) Maradjak az SE3K-nál és napelemezem felül? (Az olvasott 120% alapján max. 4860W-ig terhelhető) Ez mennyiben befolyásolja az inverter élettartamát, zajkibocsájtását és nem utolsó sorban ez így üzembiztos és nem okozhat balesetet (tűz stb.)?
Kérdés-3.) Egyéb javaslat, ötlet? Esetleg olyan ami a későbbi estleges növekvő energiaigényem is kielégítené?Válaszaitokat előre is köszönöm!
-
LittleBoss67
aktív tag
Sziasztok !
Segítséget kérnék. MFB pályázat rendben lement. Holnap után jönnek szerelni. Elvileg pénz innentől nem kell, azonban szeretném tudni, hogy ha energiaszolgáltató nem lesz jelen (egyenlőre) mire kell odafigyelnem a munka elvégzése után, mivel ugye a bank utólag teljesít a kivitelezőnek?
Miről fogom tudni, hogy korrekt lett a munka? Örök rémálmom, hogy abszolute pesszimista és bizalmatlan létemre átverhetnek.
Ellenjegyeznem kell-e a teljesítést avagy sem? Meg még csomó dolog jöhet amiről kérdést sem tudok feltenni.Bárkinek hálásan köszönöm.
Tiszteletem mindenkinek: Pisti
-
rsf
senior tag
válasz riczkoi17 #5923 üzenetére
Nekem beesik 30V alá is egy panel feszültsége a nagy melegben. Pedig mono a panel csak alacsony a dőlésszög ezért a meleg sem tud ugy kimenni alóla.
A kémény hatás segíti a panel hűtését a panelek mögött.
Üdv.“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
törölt tag
válasz vazul73 #5921 üzenetére
Szerintem, nincs pénzügyi értelme a kiemelésnek és még ronda is.
Csináld meg a terasztetőt a még jól kinéző max lejtésűre osztjóvanaz.
---
A 11x4 méterbe állítva elfér 2x10=20 napelem is.
A plusz 2 napelem egyszerűbben hozza az "elveszett" temelést, ha kell, mint a kiemelés.
Ekkora tetőn elfér a HiMo méretű napelem is.
Ami bruttó ~106x178 cm helyett kíván és elérhető belőle pl. 370 Wattos is.
(mondjuk az LR4-60HPH jó ár/érték aránnyal)
Ebből fektetve 6x3x370/1000=6,66 kWp fér fel.
Állítva rakott 2x10=20 darab esetén 7,4 kWp ...
---
Vegyesen rakva esetleg a 2x6+1x10=22 napelem is felvarázsolható a normál méretből ami bruttó ~101x170 cm helyet igényel. -
Geresics
Topikgazda
válasz riczkoi17 #5923 üzenetére
Mert nincs rajta terhelés. Ez az úgynevezett üresjárati feszültség (Voc). STC szerint azt mondtad, hogy a Voc=48V (tehát 25°C-os cella(!)hőmérsékleten). Nálad kb. ennél kevesebb a Voc, valószínűleg mert nem 25°C-os a napelemed, hanem melegebb. A levegő hőmérséklete befolyásoló tényező, de a mérvadó a napelemé!
-
Geresics
Topikgazda
válasz riczkoi17 #5920 üzenetére
Az STC 39,5V 25°C cellahőmérséklet mellett van. Pontos számításért kellene az adatlap, de általában -0,4%/°C a jellemző, tehát ha felmelegszik 45°C-ra a napelem (nyári napsütésben tök reális), akkor az -0,4%/°C*20°C=-8%, azaz 39,5V*0,92=36,34V napelemenként. Ha ebből van 5db sorba kötve, az kb. 181,7V sztringfeszültséget jelent. Ha a sztringfeszültség termelés közben ennél magasabb, akkor az inverter eltolta a munkapontot (P=U*I).
-
vazul73
csendes tag
Terasz tetejére szeretnék napelemet tenni (fektetett pozícióban 6x3 db-ot, 11mx4m lenne a teljes tetőméret) , a tető haljásszöge "legjobb" esetben is 22 fok lenne, de inkább 15 fok körül. Az optimálisnak tekintett 35 fokhoz képest kb. 5%-kal kevesebb lenne az áramtermelés. Van e lehetőség olyan konzolt felrakni, amivel a panelek dőlésszögét 30 fok fölé tudom "tornázni" (egyben, az egész rendszerét). Földi telepítésnél látok ilyet, lapostetőnél soronkénti billentést, de ahhoz nincs elég helyem. Nyilván itt a szél erejével is számolni kell, gondolom azért nem jellemző az ilyen telepítés, de egyébként van rá lehetőség?
[ Szerkesztve ]
-
Geresics
Topikgazda
válasz riczkoi17 #5917 üzenetére
Ha Voc 48V, akkor a Vmpp kb. 39-40V lehet. Abból 5db már STC szerint is kevesebb, mint 200V, és akkor még nem is melegedett semmit a napelem, ami további fesz.csökkenést jelent.
(#5915) dranga
Igen, 1-2%-ról van szó, ami elsőre tényleg apróság. De egyrészt ha minden területen elhanyagoljuk az 1-2%-ot, akkor azok összeadódnak, másrészt kérdéses a teljesítményelektronika élettartamára ez milyen hatással van? Azt ugye mind tudjuk, hogy egy rendszer teljes élettartama során egy invertercserére kell kalkulálni, csak kérdés mikor?*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
biker
nagyúr
-
törölt tag
Mondjuk csak 1-2% körül lehet ez a fajta inverter hatásfok különbség, saccra.
Mivel ilyenkor csak 4-5 napelemről azaz >> 1-2 kWp van szó.
Így az éves termelés is csak 1000-2500 kWh lesz kb.
Ami 2% hatásfok romlás esetén jelent
20-50 kWh/év >> 800-2000 Ft/év buktát a jelenlegi áramáron.
Avagy 25 év alatt 20-50 eFt a kisesés.
Ettől kevesebbet érdemes csak elkölteni a beruházáskor erre a problémára.
Mitöbb számolhatok csak a napáram "önköltségi ára"-val is ami mondjuk 15 Ft/kWh.
Akkor évi 300-750 Ft és 25 évre 7-19 eFt a költési keret. -
biker
nagyúr
válasz riczkoi17 #5910 üzenetére
sose lesz jó. Attól hogy elindul 48V-on (a fronius meg 80-120V-on tipusfüggő) ha felfele kell tornászni akkor rossz lesz a hatásfok.
legalább 250-280V string feszültség kell a jó hatásfokhoz.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
riczkoi17
újonc
Growatt 3600 mtls lett nézve 380 w mono panellal aminek voc értéke 48 v és 10 darab lesz. 5-5 be kötve vagy 6-4 be.
-
Geresics
Topikgazda
válasz riczkoi17 #5907 üzenetére
16A-re 3,68kW-os invertert is köthetsz, ami simán jó a 3,8kWp napelemhez. Ezzel megúszod még azt a minimális adót is, amit majd egyszer kivetnek a napelemes rendszerekre.
Viszont én mégsem innen indulnék ki, hanem a konkrét napelem-típusok feszültségéhez keresnék invertert. A legtöbb 3f. inverter DC 1000V-os, biszont a 3800Wp napelem munkaponti feszültsége jellemzően nem éri el a 4-500V-ot sem. Persze vannak boosteres inverterek, de azt nem mindenki szereti. 1f. inverter esetén könyebb találni 5-600V-osat, ami jobb választás lehet - már ha a sorba kötött napelemek üresjárati feszültsége mondjuk -5°C-on is ezt engedi.*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
riczkoi17
újonc
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne ha adott egy 3x16 amperes ac hálózat, és csak kevés napelem kerül felszerelésre pl. 3800 watt a jobb string elosztás miatt érdemesebb inkább egyfázisú invertert rakni a három fázisú nagyobb helyett?!
-
Strezi
őstag
válasz kardkovacsi #5904 üzenetére
Én már lassan tiz éve, csak villanyra építettem a házat. Nem bántam meg. Pláne a szaldós napelemezés óta...
Ugyanakkor, kb. nulla "okos" vagy távvezérlés van. Gyakorlatban abból szoktam észre venni hogy ősz lett, hogy a padlófűtések elkezdenek helyiségenként bekapcsolni reggelre. Termosztátok, hőfokok lépcsőzése van, az jó.Így dolgozik össze a légfűtés(ha már megy ~november elejétől) és a padlók.Deye rendszerek felügyelete, javítása - Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
félisten
Kérdeztél én válaszoltam az egyéni igényeket neked kell tudnod.Én a saját példámból tudok kiindulni, nekem ez így megfelel.
Ezt kiszámolni tökéletesen soha nem fogod tudni, mert vagy lehet éppen nagyon hideg vagy enyhe a tél vagy lehet nagyon jó termelésű a tavasz a napelemből. Teljesen mindegy szerintem a leolvasás az első év után én azt gondolom, plusz lehetőséged van egyszer vagy kétszer( egyszer biztos) köztes leolvasást és elszámolást kérned évente, ami ugyan úgy számlázással működik mint az évenkénti egy. Azaz a nekem júniusban van a fő leolvasás de kérhetek egyet október végére vagy tavaszra , ha látom hogy jól állok az aránnyal a fűtés után,esetleg nullán vagyok.[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
Én pont ezért azon agyalok, hogy olyan klímákat szereltetek be (nemsokára aktuális lesz) amin van wifi meg IFTTT kompatibilis. Nálunk is gázfűtés van és nem szívesen engedném el a kényelmét viszont annak lenne értelme, hogy betenni pár wifis mozgásérzékelőt amik alapján ha otthon vagy akkor gázfűtés, ha nem nagy otthon akkor meg tolja a klímákat és fűtsön azzal. Éjszaka meg mindig gáz, illetve ha -5 fok alá megy a kinti hőmérséklet akkor is. A gáz kazánhoz kéne még egy wifis termosztát és meg is van oldva, de még lehet az se kell mert gáz 22.5-ön klíma 22.6-on és kész is.
Az eszközök lehet sosem térülnek meg de poénnak jó. -
Strezi
őstag
Nekem is téli a leolvasás, volt már több nullás évem. Elég jól lehet akkor időzíteni a fogyasztásokat. De, idővel nött a fogyasztás (gyerekek is, meg villanyautó), így már gyengén minuszba vagyok évente. Tovább nem akarom bővíteni, bőven megtérül így is.
-
rsf
senior tag
Én is így gondolom.
De nálunk szerencsére február végén van az éves leolvasás.
Novemberben látom majd, hogy mennyi a plussz és annak fényében tudok variálni hogy nappali árammal csináljak melegvizet, vagy éjszakaival, vagy gázzal. Lesz rá 4 hónapon.“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Gaming notebook topik
- Milyen processzort vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- World of Tanks - MMO
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Fotók, videók mobillal
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- EAFC 25
- Hardcore café
- További aktív témák...