Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Pentax DSLR topic (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#1901) Mercutio_ válasza BEE (#1899) üzenetére


Mercutio_
félisten

Affene kevertem, Panagorra gondoltam természetesen :B

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1902) philoxenia válasza Mercutio_ (#1901) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Ilyenre ?

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#1903) Kobe válasza Mercutio_ (#1898) üzenetére


Kobe
veterán

én úgy vagyok vele, hogy egy adott alkalomkor eldöntöm mit szeretnék lőni, és ahhoz milyen fegyver kell :) Legalábbis ezt szeretném megoldani :)

Látom, nem vagyok önnyű eset, így próbálom részletesebben vázolni a helyzetem :)
természetben többet járok, városok között keveset utazok. Így érthető volna, hogy olyan obi kéne amivel a természetben meglevő lehetőségeket tudom jobban megörökíteni. A portrét meg azért említettem, hogy ha valami olyasmi rendezvény kerül szóba, akkor ne kelljen azon morgolódnom, milyen szar képeket késíztett az emberekről, vagy hogyha kiránduláson olyan van hogy megörökítenénk magunkat is. Szóval nem stúdiókép minőségű portrékra gondolok.

Ezeket szeretném lefedni, olcsóé és lehetőéleg 2 db obival mondjuk:)

(#1904) Mercutio_ válasza philoxenia (#1902) üzenetére


Mercutio_
félisten

Jaja, és szerintem az talán épp az amivel Pleiades csinálta a tesztet, megjárta a fél PFC-s tábort :DDD

Libria: A természet az elég tág fogalom, tájképet akarsz, vagy közelit növényekről, állatokról, rovarokról. Első esetben ugyebár jó lenne minél nagyobb látószög, másodiknál a makró funkció is képbekerül.
Szerintem írd le milyen vázra lennének az obik (6MPX-hez elég lehet ami 10en már feloldási problémákkal küzd) és kb mennyit szánsz rá.
Kitobiból a II-es verziót ha olcsón megkapod érdemes megvenni, sok dolgot meg lehet vele oldani, és a 18-as kezdője alá csak drágább obikkal tudsz menni egyébként is.
Ha nem kell a tele tartomány, akkor vehetsz mellé fényerős 50-es fixet és közgyűrűt, azzal a korábban leírt dolgokat lehet elkövetni és súlyra se vészes, extrém makróhoz meg fordítógyűrűvel felrakod az obit.

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1905) Kobe válasza Mercutio_ (#1904) üzenetére


Kobe
veterán

pentax k200as a kiszemelt. A tájképek kategóriában, azt mondom, hogy inkább közeliek. Vagyis arra gondolok, hogy nem akarom 100 méterről lekapni a virág levelét.
Linkelek 3 korábbi képet, ami viszonylatban jó példa lehet :
[link]
[link]
[link]

Ennél távolabbiakat nem nagyon szeretnék, ezt is a jelenlegi 6500asommal követtem el és a távolság 10-20 méter között volt maximum. Ez a két véglet, az ilyen természetből kiragadott dolgok/részletek egy képen, mint amiket linkeltem, és a másik véglet a makró. Természetből semmi több nem mozgat igazán. És ezeknél a képeknél sem csavartam ki 50 esnél jóval fölébb az obit.

Mivel nem szeretek nagyon állványozni, többször van oylan hogy cska felkapom gépet, viszem és ami akad, lelövöm, ezért ugye a kisebb 2-300 as látószöget nem is szeretném kihasználni.

Az egyéb kategóriában is hasonló leképezést szeretnék elérni, értem ez alatt az épületfotókat, és portrékat. Vagyis nem szeretném, ha az empire state building tetjét lekaphassam a járdáról, csak hogy ha éppen úgy érzem, hogy egy adott részletre vanc sak szükségem, akkor le tudjam kapni és Photoshopban vágás után is szép képet adjon

erre van valami tipped ? :)

(#1906) ottkar válasza Kobe (#1903) üzenetére


ottkar
addikt

[link]

Ehhez mi a hozzáröffenésetek?

(#1907) Kobe válasza ottkar (#1906) üzenetére


Kobe
veterán

mint írtam, teljesen naiv vagyok dslr ben, így kép alapján nem tudom emgítélni mire mennyire jó :)

nem simerem az obikat annyira h ráénézek és név alapján emgmondom ez msot miylen minőség, milyen típusú képekre jó

[ Szerkesztve ]

(#1908) ottkar válasza Kobe (#1907) üzenetére


ottkar
addikt

Ha az expozícióállító gombnál megnagyítod a képet láthatod az expozíciós időkből hogy ez a gép gyenge műszaki színvonalú külsőre meg túltervezett, mivel azt próbálja elhitetni hogy hú de szép meg jó vagyok, holott nem az. Minden Helios optika mint általában a hatlencsés Biotar típusúak, ( ilyen a Pancolar is ) Viszont nagyon jó, masszív fémházas és üveglencsés. Nem véletlen hogy digitre is kifogástalan. Pld portréra makróra jó.

(#1909) ottkar válasza ottkar (#1908) üzenetére


ottkar
addikt

És az már csak a gyenge színvonalból következik hogy vászon redőnyzár van, noha azt az expozíciós időkből lehet következtetni. Tulajdonképpen a régi Zenitet betették egy új burkolatba és csak az optikacsatlakozást csinálták menet helyett K bajonettel amivel ugyan a K-s optikákat fel lehet tenni de a gép műszaki színvonala miatt kihasználni nem lehetett. Ezt a gépet az 1994-es Photokinán mutatták be és a futottak még kategóriába került. Gyártani nem tudták sokáig mert nem volt versenyképes, a fémredőnyzáras Kievek is lekörözték.

(#1910) Szten Márs válasza ottkar (#1909) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

A vászonredőnyzár feltétlen gyenge minőséget takar? Lehet most nem tudom jól, de kifejezetten úgy emlékszem, hogy a Leica M7 is vászon redőnyzárral rendelkezik.

Egyébként kár érte, mert a formaterve tényleg tetszetős :D

[ Szerkesztve ]

(#1911) adik válasza Szten Márs (#1910) üzenetére


adik
őstag

A vászonzár tény, hogy nem olyan robosztus, mint egy fém lamellás. Azt viszont nem szabad szem elől futni hagyni, hogy ezen masinák tulajdonosai nem terveznek vele 100-, de még 10 ezer expót sem. (Szerintem nagyon gagyi a formaterve úgy btw.)
Személyes egyik szerelmem, egy Canon AE-1 is vásznas, és bár tényleg nem a kor csúcs-gépe volt, de szerintem ratyi sem volt éppen. (De szeretnék majd megint egy olyat!)

Kettő, csipkebokor vessző!

(#1912) Kobe


Kobe
veterán

SIGMA (Pentax) 17-70 mm f/2.8-4.5 DC MACRO 1:3

Szten ezt javasolta, hogy lehet megérné, mint egyetlen obi.....Kicsit drágának tartom, a 90 ezres árával ha még hozzáveszem a gép árát. Valéami hasonló átfogású, jó objektív nincs olcsóbban a piacon esetleg ami utáán érdemes nézelődni ? :)

(#1913) johnjohn válasza adik (#1911) üzenetére


johnjohn
addikt

Van ahol a vászon selyem.A régi Leica gépekben használtak ilyet, és ott bevált.

(#1914) ottkar válasza Szten Márs (#1910) üzenetére


ottkar
addikt

A záridők miatt gyenge a gép ez már 1994-ben is elégtelen volt. De az ilyen zárat nem lehet ezreddel se működtetni. A Leica egy minőség optikára képre de műszakira csak annyira amennyit valóban tud. Magad is megítélheted a használhatóságát, legendával nemigen lehet műszaki tudást pótolni.Az 1989-es SF7 Pentax 1/2000- 30 sec-ig öt üzemmód P Tv három félmanuál Vaku AF beállítóábrárt vetít. Ami csak műszaki élvonal minden benne.

(#1915) Szten Márs válasza Kobe (#1912) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Hát ha lenne azt javasoltam volna ;]
Egyébként meg a 90 ezer az objektívek világában nem, hogy sok, de nagyon is kevés - sajna. Egy F/2,8 fényerőt meg kell fizetni, a 17-70mm-es átfogás is igen kellemes, na meg a makróképessége az obinak is, szóval teljesen reálisan van árazva. Egy ennél olcsóbb objektív úgy kábé annyival rosszabb is lesz, amennyivel olcsóbb.

ottkar:
Én nem kicsit szívesen megítélném személyesen mondjuk egy Leica M7 tudását, de sajnos korántsem biztos, hogy valaha lesz módom erre :) A használhatósága valóban korlátozottabb - bár lehet a célközönség ezt nem bánta.

[ Szerkesztve ]

(#1916) ottkar válasza adik (#1911) üzenetére


ottkar
addikt

Ez a fajta vászon'1/500-ot tud csak. A Minoltának volt 1/1000-es vászon zára is az nem lópokrócból volt. :D Azt ne felejtsd el hogy először vásznas zár volt csak később fejlesztették ki a fémlamellást a Seiko-nál

(#1917) Kobe


Kobe
veterán

najó, már teljesen belezavarodtam :)

érdekelne, hogy amit kolléga írt, fix Pentax 50/1.7 est mennyiért lehet szerezni ? mintha 10-20 között lennének, vagy rosszul emlékszem ?

mert amiket írtak, az alapján ezeket realizálom :

k200d + 18-55 ös kitobi + az említett Pentax 50/1.7
vagy k200d + tamron 70-300 + Pentax 50/1.7

ezek ahogy kivettem szavaitokból (nem vót eccerű, na ! :D ) bőven elég makróra + tájképre emg általánosra. Lehet először az első kombinációt veszem meg - vagy ez hülyeség mivel a fix 50es és a 18-55 nagyon közel esik a elfedett tartományban ?

(#1918) Szten Márs válasza Kobe (#1917) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Szerintem lazíts egy kicsit, a túl sok infó túl gyorsan sem tesz jót az embernek, főleg ha vásárlás előtt áll, és néha pont emiatt nem képes jól dönteni. Félek, hogy te is effelé hajtassz most éppen.
Kérdeztem már tőled privátban is, hogy valóban úgy érzed, hogy 50mm (75mm kisfilm ekvivalens!!) alatt nem hiányozna semmi?
Tudod, a legroszabb kép az, ami nem készül el. És mivel tudom, hogy te többnyire nagylátósz szoktál fotózni nem igazán hiszem, hogy jó ötlet a teljes nagylátó és normál tartomány elhagyása. "Általános" célokra meg pláne nem... A Tamronról meg lsda privimet: makróra 300mm-en alkalmas, ahol a leggyengébb optikailag és 300mm-en makrózva azért aligha fogod megúszni az állványt.
A 18-55 és az 50mm meg nem esik közel egymáshoz átfogásban, a 18-55 egy 3x-os zoomátfogást jelent, az 50mm meg egy fix, a 18-55 pont 18-49 és 51-55mm-el több. A 18-55 tartalmazza az 50-et, de az 50 nem tartalmazza a többit. Ezen kívül egy nagy fényerejű fix, meg egy átlagos fényerejű alapzoom teljesen másra használható, teljesen más mentalitást, fotós helyzetet kíván meg és teljesen más életérzést ad. Annyi közük van egymásnak, mint a körtének, meg a banánnak, mindkettő gyümölcs és enni lehet, nade mégis tökmás a kettő.

(#1919) BiriBum válasza Kobe (#1912) üzenetére


BiriBum
őstag

Lehet, hogy a duplakittel teljesen jól ellennél. :F

(#1920) BEE válasza ottkar (#1906) üzenetére


BEE
addikt

Az a zojjektív jó lenne nekem ! :))
M42-es változatával most raktam fel pár képet a manuálobis topikba.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1921) adik válasza ottkar (#1916) üzenetére


adik
őstag

AE-1

Tény és való, ettől függetlenül ez a Zenit technikailag elég - khm - elavult. Kicsit ez jut róla eszembe.

Kettő, csipkebokor vessző!

(#1922) Kobe válasza Szten Márs (#1918) üzenetére


Kobe
veterán

igen, most én is azon vagyok hogy ideje lassítani mert már zsibong az agyam :D Vásárlás előtt mindenképp megfontoltan döntök majd.

Annyit már tudok, hogy Pentax 50/1.7 készített képeket megnézegettem, nekem tetszenek, a makrók is egész jók, a közgyűrűt még bevállalnám hozzá szívesen. A portrék is egész jók, amiket lőttek vele, és több helyen is ezt kaptam válaszul hogy 50es fix fényerőset nézzek portréra. Ezt egy stabil pontnak vehetem szerintem, főképp ilyen után kutakodtam, és ahogy nézegettem az oldalakat, a K100d hez pl nagyon szeretik társítani, nem ok nélkül gondolom. Úgy vélem, ez lehet az az obi amit árban is és minőségben is kerestem a használtpiacon, ahhoz, amit én extrának tartok.

Igen, kedvelem a nagyobb látószögeket, főleg mivel nem vagyok túl nagy állvány párti és ez érződik a zársebességben és a kézremegésben is ugye, nomeg képminőségben. S6500asomnak sem szép a leképezése 300on.
A mondandóm után kézenfekvőnek tűnhet a maradék eldöntése, pénztárcámat is figyelembe véve. Ugye a nagylátószög az egy lezárt, megbeszélt dolog. A pillanat hevétől eltekintve úgy érzem, hogy a 18-55 ös kiszerelés az általános igényeimet kielégíti. Nem cska az objektívet lehet tekergetni - vagy kell tekergetni, hanem mozoghat a fotós is, közelebb a témához, és ha netalán olyan az átfogás, ami nem egészen az elképzeléseimnek felel meg, akkor azt a mozgással és a PS-sel tudom korrigálni az én szintemen.

Már csak az maradt a nyitott kérdésem, hogy ez a 50/1.7 es közgyűrűvel tényleg használható képet ad makróra ? :) Mert portrék-still lifeok-és bár természetképekből kevesebbet találtam, inkább urban jellegű képeket, azok bevallom, tetszettek

(#1923) BEE válasza adik (#1911) üzenetére


BEE
addikt

A vászonzárnak két nagy baja van, az egyik a lefutási sebessége,
ami a vakuszinkron időből látható, a másik meg az öregedés.
Nem is beszélve arról, hogy a gumírozásból darabkák válhatnak le idővel,
amik vándorútra indulnak a gépben.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1924) Kobe válasza BiriBum (#1919) üzenetére


Kobe
veterán

Lehet, sőt, valószínű :D csak az a fajta vagyok aki olcsóbban szeretné megúszni :) és nem vagyok mindig a készen tálalt megoldások embere, nálam ezek hosszútávú döntések, amiket vásárolok, hát szeretném tudni, hogy a nekemkellő kategóriában jól döntöttem az igányeimnek megfelelően. És ugye itt pl a makró és a portré kapásból oylan igények voltak, amikről lehetett beszélgetni és a kitobin kívül is gondolkozni :)

(#1925) BiriBum válasza Kobe (#1924) üzenetére


BiriBum
őstag

A 70-300-as 1:2 makrójától ne várj sokat. Én erre a célra manuál 50-est vennék közgyűrű sorral. Ha szerencséd van 10-15-ből megúszod a kettőt (pl Ebay) Az igazi makrónál az AF inkább zavaró.
Portréra én többnyire manuál 135-öst használok lsd pár hsz.-sal előbb.

Emellett kitobi plusz mondjuk a 70-300-as Tamron. (Állítólag a Pentax 55-200-as sem rossz.)

nálam ezek hosszútávú döntések, amiket vásárolok, hát szeretném tudni, hogy a nekemkellő kategóriában jól döntöttem

Az objektívjeidet Te is folyamatosan cserélgetni fogod, mint ahogy azt mi is tesszük! :DDD :DDD :DDD

(#1926) ottkar válasza adik (#1921) üzenetére


ottkar
addikt

Nem most elavult hanem a kihozatal idejében 1994-ben az volt. A Photokinán a futottak még kategóriába került, nem is gyártottak belőle sokat. A fémlamellás zárú Kievek is megelőzték. Bár a gané kijeviek azt hiszem Nikon bajonettet alkalmaztak.

[ Szerkesztve ]

(#1927) Allien válasza Kobe (#1922) üzenetére


Allien
veterán

Én a dupla kitre szavazok. Eleve, egy darabig újra kell "tanulni" a dolgokat. Persze, ezt inkább értem a géppel való ismerkedésre, a gyors obi csere gyakorlására, meg hasonló finomságokra. Másrészt nyílik egy új perspektívád, ha jól sejtem, ez a nagylátó 18mm része. Én nagyon-nagyon élvezem. Ezen kívül, a duplakit obikon kevesebbet buksz, ha eladod késöbb, mintha 70-300-t veszel, és majd attól akarsz majd esettleg megválni. szvsz :B

[ Szerkesztve ]

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

(#1928) Mercutio_ válasza Allien (#1927) üzenetére


Mercutio_
félisten

30ezer a difi a sima, és a duplakites K200D között, lehet, hogy jobban jár, ha azért a 30-ért vadász magának egy alighasznált még garis Tamront :U

ottkar: Szegény Libriát jól megkavartad az itt amúgyis off filmes csotrogányról tartott kiselőadásoddal :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1929) Allien válasza Mercutio_ (#1928) üzenetére


Allien
veterán

Lehet. A pillanatnyi helyzet eldönti, ha lesz éppen akkor olyan obi használtan. :DDD Vagy vár rá, hátha. :B

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

(#1930) Mercutio_ válasza Allien (#1929) üzenetére


Mercutio_
félisten

Aláírásban azt a Z4-et nem kellene már javítani? :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1931) Kobe


Kobe
veterán

hát, tejes sötétség és kavarodás ezerrel :D az van....igazából már annyi féle variációt hallottam, hogy lassan a kedvem elmegy az egésztől :D A makróra a fix 50 es megoldás tetszik, de a maradék részében annyi féle javaslatot kaptam hogy már agyilag követni nem tudom :)
Lehet, hogy az elején csak az egy obis kit lesz majd, a 6500asomat sem ismerem tökéletesen, így egyszerre túl sok mindent kellene újratanulni, az emg megint ellentomondásokat és zavarodást szülne.
Sajnos olyan környéken lakok ahol kevés "festői" környezet van így érdemesebb "kicsiben" gondolkodni a természetképek kapcsán. Pl makró és közelképek, nem átfogó tájképek. Arra meg szerintem kellő távolságból elég lenne a 18-55 átfogása.

Igazából van bennem egy kis félelem is a tele obikkal kapcsolatban.....állványozni nem nagyon szeretek, mert ha gépet viszem sok más is van nálam, és ugye hiába a képstabi a k200ban, szerintem érezhető lenne a képminőségen. Nomeg ahhoz hogy a telét normálisan kihasználjam, kéne egy drágább állvány ami el is bírja mondjuk...az megint plusz kiadás, stb :)

(#1932) Mercutio_ válasza Kobe (#1931) üzenetére


Mercutio_
félisten

Állvány szvsz nem létszükséglet:( a teléknek van súlya így stabilan megtarthatóak ha van elég fény :K
A legjobb lenne, ha ismerettségi körödben lenne valaki akitől kölcsön kérhetnél egy DSLR-t 2 obival és 1-2 napig próbálgathatád, megismernéd az előnyeit, hátrányait.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1933) ottkar


ottkar
addikt

[link]

Bár látszólag analóg kérdés, de nem az minden fényképezőgépet érint. Nézzétek a képen az ábrát, áthúzott kör. Mit jelent?

(#1934) Mercutio_ válasza ottkar (#1933) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nem érdekel, és nem is Pentax specifikus, lehetne a szereplésivágyat valami másik topicban kiélni?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1935) Kobe válasza Mercutio_ (#1932) üzenetére


Kobe
veterán

Sajna nem sok ilyen ismerős akad. De kicsit nyugodtabb vizekre evezve és racionálisabb alalpokon nézegettem a mintaképeket amiket a 18-55 össel lőttek és szerintem jó átfogása van, meg emrem kockáztatni hogy a 18-55ös obi és egy fix 50es makróra gyűrűvel, gyűrű nélkül portréra nekem bőven elég, olyan képeket készítettek velem ami a szájízemnek megfelelő. Nem nagyon megyek amúgy sem 50-70 fölé. Már csak pénzkérdés a dolog, remélem karácsonyra összejön :)

(#1936) Mercutio_ válasza Kobe (#1935) üzenetére


Mercutio_
félisten

Pécsen vannak jófej Pentaxosok, az index PFC-topicban ha megkérdezed biztos szívesen összefutnak veled ha nem is több napos kölcsönzésre, de 1-2 órás sörözéssel egybekötött próbálgatásra :K

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1937) ottkar válasza Mercutio_ (#1934) üzenetére


ottkar
addikt

Ez nem szereplésvágy ez egy ismeret amely kivétel nélkül minden fényképezőgépet érint, a fotósismeretekhez hozzátartozik. Alapvető ismeret. Azért mert téged nem érdekel mást érdekelhet.

(#1938) Szten Márs válasza ottkar (#1937) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

És mi a megfejtés, miért van ott az a jel a gépen?

(#1939) Allien válasza ottkar (#1933) üzenetére


Allien
veterán

A filmsík? :B Tehát, ott van a film, digiten meg a CCD-t jelölné, ha lenne ilyen jel digiteken. :B
(csokit kérek, ha talált, pöttyös labdám már van)

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

(#1940) ottkar válasza Szten Márs (#1938) üzenetére


ottkar
addikt

A vonal a film síkját jelöli a tárgytávolságot+képtávolságot, a felvételi távolságot onnan kell mérni. Nagyobb jelentősége a nem tükrös gépeknél volt de ha véletlen a gépnek eláll a tükre.(ami gépeknél a legritkábban előforduló hiba) méréssel lehet jó képet csinálni, és ellenőrízni is lehet a tükörhibát.Nálam egyszer fordult elő tükörhiba és pont egy tekercs tízedik felvételénél mértem a gépet mérőszalaggal így visszatekertem a filmet és a javítás után két kocka veszteséggel folytattam.

(#1941) ottkar válasza Allien (#1939) üzenetére


ottkar
addikt

Vedd úgy hogy megkaptad a csokit. :P

(#1942) Allien válasza Kobe (#1931) üzenetére


Allien
veterán

Ne add fel! Nincs is olyan sok variáció! Az egyik, alap kit (18-55), a köv. a dupla kit, majd alapkit+70-300. Nem írtam a fix 50-t, mert az ezekhez képest költségben kisebb, és valszeg ezt úgyis bevállalod. Ha jól tippelek, M42-s átalakitó+ fix 50, és közgyűrű.
Ha Pécset laksz, azé nehogymá sokat keljen utaznod valami franya téma közelébe, mert úgy se hiszem el! :K Csak, jól körbe kell nézni. Van, amikor egy falevél is elegendő tud lenni, az meg azért biztos akad arra felé is (még). :DDD
Ami az álványt illeti, találd fel magadat! Te is lehetsz álvány. :DDD Csak, ne a fejed búbjára akard rakni a gépet. ;) Multkor, igaz, még a kis géppel egy múzeumba fotózgattam, ahol se vaku, se álvány nem engedélyezett, de legalább jó sötét volt minden helységben. Letérdeltem, a térd relative elég jó megoldásnak bizonyult. Másik, hogy használni kell a berendezési tárgyakat. Ami fix, az nem mozog. Rárakod, hozzá fogod, oszt ha kell, sorozatfelvétel, meg hasonlóak, akár ISO emelés az egekbe, ha nem A4-A3 méret a cél. :DDD

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

(#1943) Mercutio_ válasza ottkar (#1937) üzenetére


Mercutio_
félisten

Lóf*szt érinti mindegyiket, az én K10D-men sincs, az előző *ist DS-emen se volt, és más digi Pentaxokon sincs.
Mivel ez PENTAX topic nem ide való, tedd fel a kérdést a filmes topicban, persze ott a többség tudni fogja, és lehülyéz, hogy miért kell alapdolgokkal tölteni az időt :DDD
Na, jóccakát ;)

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1944) ottkar válasza ottkar (#1941) üzenetére


ottkar
addikt

A lefényképezett gépnek több mint tízenöt évig fenn volt akadva a tükre hibás filmtovábbítás miatt ilyenkor is le lehet ellenőrízni hogy jó e.Bedobták egy szekrénybe pedíg a gép jó.

(#1945) ottkar válasza Mercutio_ (#1943) üzenetére


ottkar
addikt

"filmes topicban, persze ott a többség tudni fogja, és lehülyéz, hogy miért kell alapdolgokkal tölteni az időt"
?

Mellesleg meg a digitálisnál is lehet tudni hol a felvételi sík és jól jöhet.

[ Szerkesztve ]

(#1946) Allien válasza Mercutio_ (#1943) üzenetére


Allien
veterán

Hát ezaz! EZ szerintem oltári nagy baj! :( Tudod, mennyivel egyszerűbb lenne manuálissan fotózni? :DDD Elég lenne pontossan lemérni, és nem saccra megtippelni. Kis DOF-nál, MF-t alkalmazva, örülnék neki. Nem mondom, hogy a szemem nem collstok, majdnem lézeres tárgytávolság becslésem van egy tol- ig- határon belül, de 2,8 alatt szerintem már ez kevés, ott már akár milliméterek is számíhatnak. :B Már, szvsz. Minden esettre, valami jel nem ártana, vagy pontos utalások. Bár lehet, ezek megvannak, csak még nem találtam rájuk. :B :K

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

(#1947) Kobe válasza Allien (#1942) üzenetére


Kobe
veterán

szerintem az előbbi lesz, 18-55, fix 50 es és később, ha van igény a komolyabb telére akkor egy 70-300 as.

állvánnyal nincs bajom, csak nem akarok pluszba költeni rá, nomeg ha elindulok természetbe akkor általában kirándulás szalonnázás piálás van még szóval teli táska + állvány, feleslegesen sok
ezt megoldandó, kifejlesztettem a legolcsóbb állványt. Asszony pont olyan alacsony, hogy a fejére helyezve a gépet nekem kényelmes magasságból lőhetek :DDD

(#1948) ottkar válasza Allien (#1946) üzenetére


ottkar
addikt

Pld a Pentaxomnál az 50 mm-es makrónak gyárilag 18,8 cm az 1:1-hez tartozó közelpontja. Makróállványra téve élesre állítom az 1:1-et egy precíz mérőszalaggal fehér filctollal be lehet az érzékelősíkot jelölni a házon. :P

(#1949) ottkar válasza Kobe (#1947) üzenetére


ottkar
addikt

"Asszony pont olyan alacsony, hogy a fejére helyezve a gépet "

Te meg a töködön a reflektort lógatod. :D

(#1950) ottkar válasza Allien (#1946) üzenetére


ottkar
addikt

Nos az adott gépnek amiatt hogy 15 évig fenn volt akadva a tükre és meg is lett feszítve meg is van a hátránya, nem is jó helyen van az élesség és ez természetesen a közeli állásoknál jelentkezik erősebben. Így a gazdájának tudok referálni hogy ne vegyen 36 kockás filmet hanem egy 12-est és próbáljuk meg hol mennyire tér el az élesség. Lehet a gépet használni de vagy rekeszelni kell vagy mérni. Az optika skálán ami 95cm-re van az valóban 80cm. Ami logikus is hisz a tükör hátrébb nem kerülhet csak előrébb.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Pentax DSLR topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.