Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Pentax DSLR topic (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#1751) drkbl


drkbl
őstag

Nem túl jó hírek:

Dealers in the US I've talked to all seem to say the same thing: "as soon as the current inventory is gone I'm out of the Pentax business." Thus, the "weather the storm" K-M offering is likely to be available in fewer stores when it eventually appears, putting it under even more pressure. Pentax seems to have missed several possible market shifts (video, for instance), too. So they've got some catching up to do, yet seem in hunkered down mode. That doesn't sound like a good place to be to me. Apparently there will be no FX Pentax; the K20D and K200D will get generational changes in mid-2009, and the 645D is back on the development board (what's with the "everyone wants to be in MF trend?").

[link]

(#1752) hcs57 válasza drkbl (#1751) üzenetére


hcs57
őstag

Ez nem hír, hanem egy vélemény... vagy tévedek?

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu

(#1753) Allien válasza drkbl (#1751) üzenetére


Allien
veterán

Bocsi, köszi a linket is, meg a kopit is, de, esettleg akár kivonatossan valami magyarszkíj nyelven esettleg? :B :R Nem érteni mandzsuliai kínai tájszólás. :DDD

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

(#1754) drkbl válasza Allien (#1753) üzenetére


drkbl
őstag

Thom Hogan egy főként Nikonokkal foglalkozó fotós jó kapcsolatokkal, nem egy elejtett pletyije igaznak bizonyult (D700, stb.)

Azok a kereskedők, akikkel beszéltem, szinte kivétel nélkül azt mondták, hogy a készletek kifutásával kilépnek a Pentax üzletből. Azaz az új "bekkeljük ki a vihart" (->világgazdaság, ->telített fényképezőgéppiac) K-M kevesebb üzletben lesz kapható, ami méginkább korlátozva a piacszerzést. A Pentax kihagyott néhány piac-irányváltást, pl. a tükrös videót. Fel kéne jönniük, de nem túl erősek. Úgy néz, ki, nem lesz FX Pentax, a K20D és K200D 2009 közepén generációváltáson fog átesni, a 645D visszakerült a tervezőasztalra (ami beleillik a mindenki beszállna a középformátumba trendbe)

Egyébként a D90 sikere ellenére nem tartja jónak a Nikon pozicióját sem, pl. mert beugró DSLR-jei korosak, újdonságai a profiknak szóltak eddig, az összeomló kompaktpiacon nem túl jó modelljei vannak, az ottani zászlóshajó pedig sokakat elidegenített azzal, hogy új RAW formátumát nem támogatja a CNX2, illetve Apple támogatása csak harmadik cégtől van, kb. tegnaptól.

(#1755) :AMF: válasza drkbl (#1754) üzenetére


:AMF:
senior tag

a pentaxot majd meg(v)eszi a samsung. ahogy a sony a minolta-t...

(#1756) Szten Márs válasza :AMF: (#1755) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

A Pentax egyesült a Hoya-val, szóval ilyen garantáltan nem fog történni.

(#1757) Allien válasza drkbl (#1754) üzenetére


Allien
veterán

Köszi! :R
Mondjuk, ha igaza lesz, se biztos, hogy nagyon érint, amíg a Pentax meg nem szűnik. :B Ha meg megnyerném a lottó 5-st, akkor meg úgyis mindegy lenne. De, addig ... :B

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

(#1758) ottkar válasza Allien (#1757) üzenetére


ottkar
addikt

De ez egy hülye feltételezés. Buta dolog amikor konkrétum nélkül feltételezgetnek. Az még hülyébb dolog hogy középformátumot emlegetnek mikor azt a fényképezők igen kis százaléka használja annak a gyártása nem ad volument.

(#1759) fradigy


fradigy
tag

fiuklanyok.
tudnatok ajanlani valami jo kis fotostanfolyamot?
lustadiszno vagyok, nekem nem megy ez a konyvbol/netrol valo okulas, jobbszeretnem ha husver emberek vezetnenek be a fotografia rejtelmeibe...
nezegettem neten, csomo helyen analogot is toljak, de hat urambocsa' engem az nem erdekel...
meg az arak. uramatyam, kisebb vagyon :):):)

I don't suffer from insanity. I enjoy every minute of it ;-)

(#1760) BiriBum válasza ottkar (#1758) üzenetére


BiriBum
őstag

A fullframe azért eléggé hiányzik a palettáról. :U Valószínűleg ez nagyobb gond, mint a középformátum. Ez persze a fullframe optikák fejlesztését is megkövetelné.

(#1761) ottkar válasza BiriBum (#1760) üzenetére


ottkar
addikt

Én tavaly és az idén 3 optikát vettem Tamron 70-300 Sigma 28-105 sigma makró 50/2,8 mindegyik ff.

(#1762) Cassidey válasza ottkar (#1761) üzenetére


Cassidey
senior tag

azert a pentaxnak is illene fejlesztenie az obiparkjat, es nem a 3rd partykra hagyatkozni.. szoval szerintem ez azert nem erv, h vehetek ra sigmat. :B

(#1763) ottkar válasza Cassidey (#1762) üzenetére


ottkar
addikt

Egyszer a kitobi Pentax volt nem ért semmit az olcsóbb Sigma sokkal jobb. Sőt mindegyik optika olcsóbb mint a Pentax és jók. Ugyanabban a kategóriában a Pentaxok drágábbak. És Vietnami meg Malaysiai gyártásúak míg a két Sigma echte Japán. Azért vannak az optika gyártók hogy gyártsanak ők nagy gyakorlattal múlttal rendelkeznek.

[ Szerkesztve ]

(#1764) BiriBum válasza ottkar (#1763) üzenetére


BiriBum
őstag

A fentiekből melyik felel meg gyújtótávban a Pentax kitobinak?

(#1765) ottkar válasza BiriBum (#1764) üzenetére


ottkar
addikt

Egyik se. A 28-105-öst használom a kitobi helyett. A minősége miatt. Én nem bolondulok a minél nagyobb látószögért.

(#1766) Allien válasza ottkar (#1758) üzenetére


Allien
veterán

Nem látunk a dolgok mögé. Főleg itt nem (Kelet-EU). Azt meg végképp NEM tudhatod, hogy milyen konkrétumai vannak Thom tesónak! :K Nem tudod, kivel reggelizik együtt, kivel megy futni, teniszezni, mittomén. Lehet, hogy TUD valamit, amit NEM mondhat el, csak sejtet. De az is lehet, hogy csak vezettnek minket (pontosabban, a cikk nem nekünk szól szintén). ;) Ráadásul, engem (minket) nagyrészt nem érint, mert éppen azért vettem Pentax-ot, me csóró vagyok (akkor a közép, vagy FF nagyon nem érint közvettlenül). Engem hidegen hagy, amikor azt mondták, hogy nézzem meg, mekkora a választék a Canon/Nikon-nál, hiszen az is egy része kamu. Másrészt meg amúgy se lesz pénzem sok-sok tuti obira, ergo, fontosabb volt maga a váz, meg a kitobi minősége, mint hogy mennyi VR/IS obi kapható. Nagyrészt ebből fakad az a "nagy" választék, mert minden obinak el kell készíteniük legalább 3-4 féle változatát. :DDD

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

(#1767) BiriBum válasza ottkar (#1765) üzenetére


BiriBum
őstag

Például ezért nem összehasonlítható a kettő.

(#1768) ottkar válasza BiriBum (#1767) üzenetére


ottkar
addikt

Mit érek egy olyan optikával aminek a képminősége önmagában is harmatos. A 28-105-nek meg jobb mint amit az ára szerint várni lehetett.

(#1769) Chapel


Chapel
addikt

Kezdő dslr-es vok.....EZ az obi egy tele és macro egyben?? bocsánat ha nagyon hülye kérdés de nem tiszta, mert a 70-300 az tele ugyebár de ott a macro szó is... :F

Más: K200D-m van,RAW-ban melyik formátumot érdemes használni a kettő közűl? Illetve mi a különbség?

előre is thx.

[ Szerkesztve ]

Fotó: https://www.flickr.com/photos/mr_chapel/

(#1770) Szten Márs válasza Chapel (#1769) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Nem minden objektív makróobjektív, aminek a neve mögé odabiggyesztik ezt a szót. A valódi Sigma makróobjektívek: 50mm F/2,8, 105mm F/2,8 és 150mm F/2,8. Igen, mind fix, mint általában a makróobjektívek (igazából nem tudok egyetlen makróobjektívről sem, ami ne lenne fix). A makróobjektívek leképzése 1:1, az említett Sigmájé csupán 1:2, az is csak 300 mm-en. Ami különösen azért jó, mert 300mm-en a legroszabb az optikai minősége. Ezen túl is a 70-300-as Sigmát nem szokták szeretni a tulajok, nem sok jót olvastam még róla.

(#1771) ottkar válasza Szten Márs (#1770) üzenetére


ottkar
addikt

A klasszikus makró 1:1 fix optika most. És közvetlen kihuzattal folyamatosan lehet állítani. Bármelyik más optikán nem azt jelenti a felirat hogy makró optika hanem azt hogy van makró állása is.Az 1:4-et már makró állásnak veszik. Az is. A makró optikán nagy betűvel a főhelyen van kiírva macro a többin kisbetűvel félreeső helyen. A Tamron régebben készített olyan optikát melyen nagybetűvel volt a macro felírat és meg is volt a skálán az 1:1-es állás de oda volt írva hogy kétszerezővel értendő.
És a Tamron70-300 LD jobb mint a Sigma

[ Szerkesztve ]

(#1772) BEE válasza BiriBum (#1760) üzenetére


BEE
addikt

Hát azért ez nem így van !
Pentaxnál még ma is több FF optika forog közkézen mint csak DX.
Aki valaha is "jobb" obit vett, annak már van is FF optikája.
Talán csak az új DA*-ok kivételek, mert a Limitedek kirajzolják.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1773) BiriBum válasza Chapel (#1769) üzenetére


BiriBum
őstag

A DNG a "standard" (Adobe), talán a PEF kisebb, de ugyanaz a minőség. Gyakorlatilag szerintem mindegy, mivel a komolyabb konverterek mindkettőt támogatják.

(#1774) BiriBum válasza BEE (#1772) üzenetére


BiriBum
őstag

Igazad van, de pont FF nagylátó "kit" zoom (28-100?) nincs Pentaxból. A régiek pedig lehet, hogy a MC bevonat hiánya miatt nem annyira jók a digitális érzékelőhöz.

(#1775) Szten Márs válasza BiriBum (#1774) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Izé, én a Fotó magazin egyik 1976-os számában olvastam (és olvasom épp most megerősítésként), hogy immáron a legtöbb optikagyártó cég többszörös tükrözésgátló réteggel (Multi Cloating: MC - igen, ez a rövidítés is az említett 1976-os számban van) ellátva készíti az objektívjeit. "Melyet elsőként a japán Asahi cég alkalmazott", már akkoriban is múlt időben. "...nem kevesebb, mint hét védőréteggel bevont lencsék". Szóval igencsak régre kell letúrnod ahhoz, hogy MC bevonat nélküli lencsét találj, több, mint 32 évre.

MOD: Hopp és maga a K bajonett is "csupán" 1975-ben került kifejlesztésre, ergo nagy valószínűséggel soha nem készült K bajonettes Pentax optika MC bevonat nélkül.

[ Szerkesztve ]

(#1776) BEE válasza BiriBum (#1774) üzenetére


BEE
addikt

Hát az SMC jelzés már elég régóta ott virít a Pentax-ASAHI obikon. ;)

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1777) BEE válasza Chapel (#1769) üzenetére


BEE
addikt

A PEF kisebb, több fér a kártyára belőle.
Meg az EXIF is több adatot tartalmaz a képről meg a gépről.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1778) kpista válasza BiriBum (#1774) üzenetére


kpista
tag

Lehet 28-100 nincs.
Viszont van FA24-90/3,5-4,5, csak találj valahol :(

(#1779) philoxenia válasza kpista (#1778) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Erre kell keresni.... :U

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#1780) BiriBum


BiriBum
őstag

Jól hangzik a 24-90, az SMC valóban szinte kötelezően ott van mindegyiken. FF érzékelő azonban tény, hogy nincs. Egyébként számomra ez csak elméleti fejtegetés, mert elvagyok az APS-C-vel a FF-met nem is tudnám megfizetni. :Y

(#1781) kpista válasza philoxenia (#1779) üzenetére


kpista
tag

Keresni, keresni :W
Találni a lényeg :Y
Jó vicc! :C

(#1782) ottkar válasza Szten Márs (#1775) üzenetére


ottkar
addikt

Az 1963-ban gyártott Tessar 50mm-es már kékes bevonattal van ellátva pedig az csak 4 lencsés optika. Azok tényleg nagy tévedésben vannak akik ezt valami mostani találmánynak hiszik. Meg azok is tévednek akik azt hiszik hogy a bevonatok megoldanak lencseproblémákat. Én vettem Hoya 5 rétegű bevonattal makrólencsét ami teljesen használhatatlan volt az össze vissza tükröződés miatt.

(#1783) BEE válasza BiriBum (#1780) üzenetére


BEE
addikt

Nem is annyira a megfizethetőseg !
Az APS-C méret szerintem bevált digiten, csak el ne b*sszák.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1784) philoxenia válasza kpista (#1781) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Ezen a nyelvterületen /angol/ nincs eredmény... :( :O

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#1785) BEE válasza ottkar (#1782) üzenetére


BEE
addikt

Az első bevonatot a németek készítették az első világháború alatt.
Tehát van múltja a dolognak.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1786) Zozzant válasza Szten Márs (#1756) üzenetére


Zozzant
addikt

Akkor összeillik az ebayen zsákmányolt Hoya hmc 135/2.8 a k10d-vel:)

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

(#1787) Mercutio_ válasza BEE (#1625) üzenetére


Mercutio_
félisten

Bocs mindenkitől az elmult hetek termésére egyben reagálnék:R

K-M (K2000)-el két baj van (Egyébként K-M néven volt filmes váza is a Pentaxnak):
1. Szerintem gáz, hogy nem lehet választani fókuszpontot, csak középső, és gép által kiválasztott van :Y
2. Aki bridge helyett/után választja ezt a gépet, az megszokta a LiveView-t, márpedig azt a C* 450-ben, vagy az Olykban megkapja ugyanennyiért, ebből pedig hiányzik.

Ráadásul az induló ára viszonylag magas lesz, az LV-nélküli olykat már 90ért dobálják, de LV-vel, duplakittel 125-ért van az E-420 is:K

Bevonat téma: MultiCoated <> Super-MultiCoated!!!! De a bevonat csak egy dolog, a lényeg - bár ezt szvsz majd mindenki tudja - hogy a régi obik filmre voltak tervezve, ahol nem kellett számolni az érzékelőről visszavert fénnyel, és emiatt a dgi vázakhoz tervezett, ezt kiszűrő bevonat hiányzik is a régi obikról.

Libria: Ha ragaszkodsz a makróhoz, vegyél egy Raynox DCR-250-et, (a használtpiacon tartja az árát, mert kompaktoknál aki makrózni akar picit komolyabban az kivétel nélkül ennél köt ki) amit bármikor majd kb. árában el tudsz adni, és a kitobival 55mm-es állásban már szépen lehet vele makrózni. (Vagy ha megmarad az S6500-ad akkor azt+Raynox-ot használd makróra, a kis érzékelő miatt sokkal nagyobb mélységélesség elérhető vele, nekem korábban S5600-am volt és ott is ez volt a helyzet.)
A másik lehetőség, hogy veszel egy régi manuális 50/2.0-ás fényerős fixet, amit ha van egy kis türelmed 8-10ezer körül ki lehet fogni, és szintén kis türelemmel kifogható 12-15 körül egy manuális közgyűrűsor, aztán ezt fixen egybetekerve mint kvázi-makróobit tudod használni. (Persze a zöldgombbal fénymérés, és a csak középpontba történő mérés miatti záridő eltérés kompenzálásával számolni kell, de ebbe elég gyorsan bele lehet jönni :D )
Pl.: ilyet, meg ilyet, nameg, ilyet, és ilyeneket lehet vele csinálni (bár ez utóbbiak az erős szél miatt nem lettek annyira jók :B )

További lehetőség, amit a fiúk is írtak, hogy veszel olyan zooom-obit, ami tud legalább 1:2 körüli makrót, ez ha nem akarsz légyseggén szőrszálakat fotózni megfelelő, ha igen, akkor szintén fényerős fix, és egy 2-3ezer ft-os ún. fordítógyűrű amivel fordítva tudod felrakni az obit a gépen lévő szűrőmenetére és megvan a brutál nagyítás (viszont a tárgytávolság erősen lecsökken, tehát mozgó dolgokból csak aprókat érdemes célbavenni...)

Aztán ott vannak még a régi manuális makróobik, pl. a Panagor makró 30 körül.

Egy fényerős fix manuál obival se jársz rosszul, pl. Auto-Chinon 135/2.8 koncertfotózni, vagy simán portrézni is jó és Soós-nál 6-9ezer között lehet kifogni időnként.

Ha esetleg az a célod, hogy kompromisszumokkal, de már alapból egy jobb obiparkot akarsz, akkor próbáld megvenni csak a K200D vázat, és mellé kezdésnek egy Sigma 17-70/2.8-4.5-öt, ami 1:2,3-as makrót is tud, jobb a rajza a kitobinál és gyakran jól tud jönni az a plussz fényerő és a 70-ig menő vég, nomeg az a 18 helyett 17 is amivel rendelkezik:K Aztán később vehetsz mellé olcsóbb (Tamron/Sigma) vagy drágább (Pentax) 70-300-at, vagy fényerősebb 70-200/2.8-at, pénztárca, teherbírás, fotózási szokásoktól függően.
Zárszerkezet téma: Cimbora ist DS-e már túl van a 100ezer expón :K

ottkar: Nyugaton is lehet előrendelni és egyértelmű, hogy a hirdető onnan hozza a cuccokat, az pedig nem igaz, hogy előrendelt cuccnak nincs ára, medikernél is kiírják a várható árat (és azon se lepődnék meg, ha előleget kérnének, és aláíratnák, hogy amennyiben árfolyamváltozás van, annak megfelelő mértékű árváltozást a vevő tudomásulvesz)
A kitobival kapcsolatban pedig amit eladtál mert nem voltál vele megelégedve emlékeim szerint itt többekek az volt a véleménye, hogy hibás lehetett :U

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1788) ottkar válasza Mercutio_ (#1787) üzenetére


ottkar
addikt

"Cimbora ist DS-e már túl van a 100ezer expón "

Ezt nyervogtam én hogy nem a gyári garancia a lényeg hanem a gép belseje.

Még a kifogástalannak a rajza se közelíti meg a 28-105-ös Sigmát.

[ Szerkesztve ]

(#1789) Szten Márs válasza Mercutio_ (#1787) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Igen, SuperMultiCloatingról volt szó 1976-ban is, azaz SMC-ről. Ez az Asahi fantázianeve ként indult az általa használt MC-re.

(#1790) Mercutio_ válasza ottkar (#1788) üzenetére


Mercutio_
félisten

Tegyük azért hozzá, hogy feltehetően a DS-t még kisebb példányszámban és nagyobb minőségi elvárások mellett készítették minta mai Pentaxokat, de nem a zárszerkezet a Pentaxok gyenge pontja :D

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1791) ottkar válasza Mercutio_ (#1790) üzenetére


ottkar
addikt

A Pentaxok mindíg a jó minőségről igényes kidolgozásról ésszerű elrendezésről voltak híresek. A gép belseje még most is jó anyagokból precízen van megcsinálva.

(#1792) Mercutio_ válasza ottkar (#1791) üzenetére


Mercutio_
félisten

Öhm, azért az elsőszériás K10D-kről az indexen vannak érdekes bejegyzések :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1793) kpista válasza philoxenia (#1784) üzenetére


kpista
tag

Dehogy nincs:

[link]

[link]

E-bayen ritkán láttam, az angolon láttam párszor.

(#1794) BiriBum válasza Mercutio_ (#1787) üzenetére


BiriBum
őstag

Bevonat téma: MultiCoated <> Super-MultiCoated!!!! De a bevonat csak egy dolog, a lényeg - bár ezt szvsz majd mindenki tudja - hogy a régi obik filmre voltak tervezve, ahol nem kellett számolni az érzékelőről visszavert fénnyel, és emiatt a dgi vázakhoz tervezett, ezt kiszűrő bevonat hiányzik is a régi obikról.

Erre próbáltam kicsivel feljebb kitérni. Kérdés, hogy mennyire kell vájtszeműnek lenni, hogy ezt a fajta problémát következetesen észrevegyük. :Y

(#1795) BEE válasza BiriBum (#1794) üzenetére


BEE
addikt

Nem kell ahhoz vájtszem.
Az elkészült kép vagy jó, vagy nem. Ezt meg mindenki eldöntheti maga.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1796) Zozzant


Zozzant
addikt

Van egy eladó obim Pentaxra, ha valakit érdekel! 10.000-re gondoltam.

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

(#1797) Kobe


Kobe
veterán

[link]

ezt komolyan 55ös kitobival lőtték ? :Y Nagyban már persze nem olyan szép de bakker, ennek is van aztán nagyítása :)
Találtam pár pancolarral lőtt képet azok is elég brutálok makrora, emg valami revuenon 55 1,8 as. :)

(#1798) sylas válasza Kobe (#1797) üzenetére


sylas
tag

durva
hogy lehet alap kit 18-55-el?volt rajta vmi előtét?

A múltra csak emlékezni tudunk - ha szembetalálkozunk vele, meg sem ismerjük.Gondolatban haladhatunk ugyan visszafelé, de az idő közben mindig előrehalad"

(#1799) BEE válasza Kobe (#1797) üzenetére


BEE
addikt

Nagyítása az van, de a képminőség nem elég hozzá.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1800) Kobe válasza sylas (#1798) üzenetére


Kobe
veterán

a kép leírásánál nem volt, a kommentek között sem találtam.

De ez a kép meggyőzött, hogy igenis van mit keresni a hasnált obi piacon: [link]

ez a reveunon raynoxak ütős párost ad :)

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Pentax DSLR topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.