Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Pentax DSLR topic (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#2351) hcs57 válasza Szten Márs (#2349) üzenetére


hcs57
őstag

Nézegetem a tesztképeket az általad ajánlott oldalon. Erről mi a véleményetek? [link]

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu

(#2352) Szten Márs válasza hcs57 (#2351) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Technikai okokból (amit az előző hsz-emben is említettem) az eredeti méretet nem tudtam megnézni, csak a nála kisebb "large" méretet. Ebben sajnos nincs exif sem, így sem gyújtótávolságot, sem rekeszértéket nem tudok. Milyen objektívvel milyen gyutáv mellett milyen rekesszel készült?

Amúgy az a véleményem róla, hogy melléfókuszált a fotós, nem az lett éles, aminek kéne. Pont e miatt gyakorlatilag semennyire nem használható az objektív minőségének megítélésére, max a bokeh kinézetét lehet elemezgetni.

(#2353) hcs57 válasza Szten Márs (#2352) üzenetére


hcs57
őstag

töröltem..

[ Szerkesztve ]

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu

(#2354) hcs57 válasza Szten Márs (#2352) üzenetére


hcs57
őstag

Baloldalt felül a Back to the Flickr photo page re kattintva minden ott van, ami fontos..

De a lényeget eltaláltad... nos hol éles a kép?

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu

(#2355) BiriBum válasza hcs57 (#2354) üzenetére


BiriBum
őstag

Én megmondom neked: egyedül a kiscsaj bal kezén a lakkozott körmű hüvelykujja a lila poncsó mögött. :DDD (valamennyire). Nem éppen publikálásra érdemes kép.

[ Szerkesztve ]

(#2356) hcs57 válasza BiriBum (#2355) üzenetére


hcs57
őstag

S a kislány karja, ami a két arc között van? Ott a ruha mintázata is éles.

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu

(#2357) Szten Márs válasza hcs57 (#2354) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Azért kérdeztem, mert nem nagyon tudom technikai okokból a netem használni jelen pillanatban :( Mindenesetre azóta nagy nehezen beszenvedte, 50mm F/1,4-es Pentax.

A kis méretű képen ezt nehezen látni, így nem vagyok biztos a dolgomban, de én azt mondanám, hogy az anyuka jobb vállánál a pulcsi.
(Szerk: igen, az kb. annak a karnak a síkja.)

Egyébként milyen célzattal született a kérdés?

[ Szerkesztve ]

(#2358) hcs57 válasza Szten Márs (#2357) üzenetére


hcs57
őstag

Azzal a célzattal, hogy az ilyen képek alapján lehetnek olyan vélemények:

sz@r az objektív, stb.. s ennek az ellenkezője csak tüzetesebb nézelődés után derül ki.

Ennyit a tesztképekről.

[ Szerkesztve ]

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu

(#2359) BiriBum válasza hcs57 (#2356) üzenetére


BiriBum
őstag

Bizony-bizony. Én rekeszeltem volna még egyet a helyében, abszolút semmi nem indokolja a 2,8-as rekeszt. Még ahhoz is biztosabb kéz kellet volna.

(#2360) Szten Márs válasza hcs57 (#2358) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Na ne hülyéskedjünk már. Ehhez nem kell tüzetesebb nézelődés, az ember ezt egyből látja - még a kis méretű képen is. Azt meg nem feltételezem a kérdezőtől, hogy ilyen szinten nincs szeme (ha így lenne, akkor gyakorlatilag mindegy mit vesz, sok különbséget úgysem látna), vagy horribile dictu azt, hogy nem tudja, hogy előfordulhat félrefókuszálás. Nyilván ésszel kell nézni a tesztképeket (tudod: többet ésszel, mint ész nélkül - ősi indián bölcsesség és ilyenkor kifejezetten alkalmazandó, de ezt azért kinézem a kérdezőkből így alapértelmezésben) és nem egyet, nem kettőt, hanem a lehető legtöbbet.
Szóval az "ennyit a tesztképekről" konklúzióval pont annyira nem értek egyet, amennyire csak lehet.

(#2361) hcs57 válasza BiriBum (#2359) üzenetére


hcs57
őstag

2,8-as rekesz? Nekem 1,4-nek tünt.. :F

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu

(#2362) hcs57 válasza Szten Márs (#2360) üzenetére


hcs57
őstag

Láttam egyből, amit mégis nem értek, hogy ezt betették tesztképnek. Más nem látta?

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu

(#2363) Szten Márs válasza hcs57 (#2362) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Nem tudom biztosan, hogy hogy megy itt a képgyűjtés, de valószínűleg userek küldik be/linkelik a flickr-es fotókat az oldalnak, ők meg felteszik. Nem hiszem, hogy átszűrik őket. De talán más tudja, hoyg megy, sőt az sem kizárt, hogy az oldalon le van valamerre írva.

(A tesztkép helyett talán találóbb is lenne az "ezeket a képeket ezzel az objektívvel lőtték elven rendezett képcsokor" kifejezés, csak ezt kissé húzósabb leírni :DDD )

(#2364) Zozzant


Zozzant
addikt

Tegnap kicsit fotózgattam az 50 1.7-el, szerintem frankó kis obi.
egy-kettő-három-négy-öt-hat-hét

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

(#2365) BekeVon


BekeVon
tag

Lenne eg ykérdésem, most tervezek egy Canon ex 430 II, vakut venni, a K10D-hez, szerintetek problémát jelenthet hogy canon rendszervakut veszek rá nem pentaxot?Az egyik boldban kipróbáltam k200d vel a vakut és elvilegmindenműködöt rajta. Valyon a K10D nél isműködne?

Azért döntem a canon vaku melletmert 1-2évenbelül,ha apentax nem hoz ki egy profibb vázat akkor canon vonalon mennék tovább

Illetve elkeztem feltölteni a képeimet: http://bekevon.deviantart.com

(#2366) Szten Márs válasza BekeVon (#2365) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Szia!
Nem igazán értek a vakuzáshoz, így csak sejtés, mint biztos tudás: nem rendszervakuként fog működni, csak sima villanóként - szerintem. De lehet tévedek, majd a többiek nyilatkoznak remélem :B

Ami viszont érdekelne:
Milyen irányba akarsz elmozdulni fotózás terén, mit fotóznál?
Mit tartassz profibb váznak? Gondolom full framera gondolsz, ha nem tévedek?
Egy profibb vázhoz viszont a 430EX elég harmatosan passzol, akkor szvsz profibb vaku is dukálna a rendszer mellé - de ez szigorúan a magánvéleményem, mindenesetre árban egy profi felszerelés mellé már nem sokat nyom a latba az a plusz ami egy jobb vakuval járna.

(#2367) BekeVon válasza Szten Márs (#2366) üzenetére


BekeVon
tag

étem, nem full frame vázra gondoltam, mivel anyagilag nem lesz 1-2 éven belül se rá keret, illetve fotózás hobbi szinten fog maradni(tájképek,fénysátras makrók,életképek,szociofotók mellet a portrézást szeretém elfogadható szintre hozni), ezért itt a profibb=jobb váz, egy 1-2 éve mulva 200-250k Ft takaró canon vagy pentax gépet takar(1 kit obibal), sztem ez a vaku ha kibírja addig, még megfelelő lesz rá.

Am vissza térve a vaku problémához, sajan a google akár mennyire jó barátom, nem tudod semmi használható infóval szolgálni, a boltba is azt modták hogy semmi biztosat nem tudnak mondani, szertintük max néhány funkció nem fog működni. :S

[ Szerkesztve ]

(#2368) Szten Márs válasza BekeVon (#2367) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Akkor ezt a profibb vázat végképp nem értem. Mit hiányolsz a mostani vázadból? Miből kéne jobb?
Jelenleg a "fejlődés" útja APS-C-n a megapixelszám növelésével és a liveview pofozgatásával, valamint jobb és nagyobb LCD képernyők fejlesztésével kimerül. Eléggé hasonlít tehát a helyzet arra, ami pár éve már megy a bridge piacon: és annak a rendje és módja szerint a bridge gépek mára már gyakorlatilag használhatatlanak lettek a rengeteg megapixeles érzékelőktől, amit változatlan kicsi CCD-kre rázsúfoltak, de legalább szép nagy LCD-jük van.

A megapixelszámnövelés mellé a gyártók nagy erőket mozgósítanak az érzékelők tényleges fejlesztésére, ezért a felbontás növelésével egyelőre egyáltalán nem, vagy alig romlik a zajszint - kérdés, hogy ezt meddig lehet tartani. Mindenesetre előnye a felbontásnövelésnek sok nincs, a K20D 14 megapixele kb a maximum, amit az igen jó és igen drága objektívek ki tudnak még rajzolni egy 1,5-es croppos érzékelőre. A Canon EOS 50D-jének 15 megapixele meg talán már több is, mint amit ki tudnak rajzolni akár a legjobb objektívek is. Pár év múlva pedig 18-22-24 megapixelek lesznek ugyanekkora érzékelőkön. Valószínűleg akkor már dinamikában és zajban is meg fog látszani az egyre kisebb elemi pixelek hatása - előnyük pedig abszolúte nem lesz. Valódi továbblépést egy mostani APS-C gépről csak és kizárólag a full frame jelent. Meg persze az APS-H.

Szóval az a nagy helyzet, hogy ha APS-C-s gépre vágysz, akkor ha nagyon hiányzik a liveview, esetleg egy jobb AF rendszer, akkor és csak akkor érdemes váltani és akkor is inkább egy mostani, még elviselhető pixelszáámú érzékelővel rendelkező darabra. A jövő APS-C gépeitől én már most félek.

De a lényeg tényleg az elején felrakott kérdés: miben érzed kevésnek a mostani vázadat? Miből kéne több és jobb?

[ Szerkesztve ]

(#2369) BekeVon válasza Szten Márs (#2368) üzenetére


BekeVon
tag

nagyon szép írás.
Legzavaróbb probléma számomra a iso 400 fölött tapasztalható óriási zajosodás, melyet zajszűrőkkel is nehéz korigálni (de tényleg esküszöm anyám régi 2mp kompaktjának szebb képe volt), ezen kívűl a AF néha mellé lő,mondjuk ezt más gépeknél is tapasztaltam. Több problémám nincs is a gépel, szóval megvagyok elégedve vele, nagyon jó a fogása, időjárás álló borításnak is rengeteg előnyét vettem, meg iso400 alatt nagyon szép képeket csinál. Full framekkel kapcsolatban nincs tapasztalatom, tartani már tartotam a kezemben, de csak pár kép erejéig.

(#2370) Szten Márs válasza BekeVon (#2369) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Nem szoktál te alulexpózni ISO400 felett? Én már lőttem teljesen jó minőségű képet ISO1600-on is, és borzalmasan zajost ISO400-on is - nagyon erősen függ attól mennyire sikerül jól kiexpózni a témát, meg egyáltalán mit fotózol és hogyan és milyen körülmények között.

Mindenesetre ha a zaj bántja a szemedet, akkor két év múlva pláne nem lesz érdemes váltani APS-C-re, ahogy említettem. Egy Pentax K20D-t érdemes kipróbálni, a több MP ellenére sikerrel lenyomták a zajt, ha márkán belül akarsz maradni. Ha nem, akkor pedig az APS-C-s gépek közül talán a Nikon D300 az, ami a legjobb zajszintet hozza, valamint ezen kívül is remek gép a maga nem kicsit profi autofókuszrendszerével, vázával, szolgáltatásaival - szóval alighanem igen hosszú ideig nem érik meg egy D300 a cserére. Canon APS-C-re nem érdemes váltani zaj miatt már most sem. Cassidey, aki K10D-ről váltott Canon EOS 40D-re, pl azt írta, hogy kissé csalódott a Canon CMOS-ban, és a zaj miatt abszolút nem érte volna meg váltani Canonra.

[ Szerkesztve ]

(#2371) Cassidey válasza Szten Márs (#2370) üzenetére


Cassidey
senior tag

Bizony. Raw war topic elso kepe egy iso800-on keszult kep, rumos szerint szinte zajmentes, szerintem azert ez tulzas :), de rendben van. Ezek mar szuper vazak, dragabbat en aps-c-t nem vennek az az igazsag, ahova ertelme lehet valtani az en nezetem szerint a full frame, hacsak nem jon kulonosen jol a crop, pl madarfotozas, sport.

(#2372) BekeVon válasza Szten Márs (#2370) üzenetére


BekeVon
tag

ezt az alulexpós trüköt kipróbálom, logikusnak tűnik nem tom eddig hogy nem jutott eszmbe.

A gép váltással meg még úgyis várni fogok legalább 1,5 évet, mert a K10D be sincsmég 6000 expó, szóval még vagy 20-30 000 ret bele szeretnék rakni. A pentax vonal az objektívek miatt lenne jobb, a régi obikat tényleg 20-30k ért meg lehet kapni és szép a rajzolatuk(igaz keresni kell őket, mert nem lehet őket könnyen beszerezni). Nikon d200at próbáltam, és megvotlam vele elégedve, ellenben a d60 nal ami nagyon negatív érzéseket táplált a nikon irányába. Az említett 40D viszont annál meggyőzőbb élmény volt számomra.Egy jó féléve fotózok, ez az első gépem, más gépekkel 2-3 napos tapsztalatom van csak úgyhogy csak érzéseket írok le, senkit nem szernték vele megbánatani

(#2373) Szten Márs válasza BekeVon (#2372) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

A D60 az abszolút belépőszint - az ami a Pentaxnál mondjuk a K-m, a Canonnál meg az EOS 1000. Nincs értelme a K10D-vel, vagy D200-al, vagy EOS 40D-vel összehasonlítani, nem egy kategóriában vannak, nem ugyannanak a célközönségnek szánták. Hidd el, a többi márka belépőszintje sem jobb, mint a Nikoné.
A D300 egyébként mindenben felülmúlja a D200-at, nem véletlen emeltem ki azt a gépet - a valaha gyártott legjobb APS-C-s gépnek tartom.(Az eredeti témára visszatérve: már csak ezért sem venném meg most azt a Canon vakut. A Canon hozzáállásában én amúgy is kissé csalódtam mostanában. Úgy meg, hogy nem tudjuk milyen lesz a piac másfél-két év múlva pláne nem vágnék Canon vakuba Pentaxhoz.)

Az alexpós trükk nem különösebben trükk. A jól kiexponált területeken kevesebb a zaj mindig. Természetesen vannak olyan körülmények, ahol ezt az információt nem igazán lehet kihasználni, ezért is írtam, hogy a körülmények is erősen befolyásolják a kész képet. Ahogy fennt is írtam: egy ISO1600-as ideális körülmények között lehet jobb, mint egy ISO400-as borzalmas körülmények között. Ilyesmire Dtomi is mutogatott példát valamelyik Canonos topicban, sajnos már nem tudom merre.

Eddig egyébként milyen objektívekkel rendelkezel?

(#2374) BekeVon válasza Szten Márs (#2373) üzenetére


BekeVon
tag

a kitt 18-55 ösöm van most,2 hónapig volt egy 70-300 sigámá, és 2 hétig használtam egy régi 8/500 T2 adapteres objektívet. Tervezek venni még objektíveket, egy nagy látót és egy telét feltétlenül veszek még, de most elsődleges a vaku.

(#2375) BiriBum válasza BekeVon (#2374) üzenetére


BiriBum
őstag

Mennyit szánsz a vakura?

Nekem is kissé bizarrnak tűnik a Canon. Esetleg még talpfeszültség gondjaid is lehetnek vele.
A Canonos manuális villantgatásokkal szerintem csak a kedved fog elmenni az egésztől - jónéhány kiégetett vagy alexpós kép után.
Ha netán tényleg profi válna belőled, úgysem úszod meg a sokmilkás felszerelést, plusz a jattolást, hogy a képeid meg is jelenjenek valahol.
Alternatíva, amiből pénzt lehet csinálni: esküvői fotózás 2db ff vázzal, sok-sok jó fényerejű obival, stúdióbérléssel és 1-2 bazierős vakuval. :Y

(#2376) BiriBum válasza hcs57 (#2361) üzenetére


BiriBum
őstag

http://www.flickr.com/photos/wetzell/2824118228/meta/

Ide 2.8-at írt, én nem néztem az exifet. :F

(#2377) BekeVon válasza BiriBum (#2375) üzenetére


BekeVon
tag

60 000 ret,
szánok rá maximum, tápfesz probléma ha jól tudom 4 AA-s elemmel műxik, profi nem hiszem hogy leszek, max csinálok párjó képet, de jó bele gondolni:D

(#2378) Szten Márs válasza Zozzant (#2364) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Ugyan, egy rakás ócskavas meg üveg :DDD
Na, nehogy elhidd, gyönyörűen mos, gyönyörűen rajzol, baromi jó objektív :C :R
Nekem is csöpög rá a nyálam, az biztos :K

Ha már említetted volna, akkor sorry, de érdekelne, hogy mennyiért vesztegetnek mostanában egy ilyen obit?

(#2379) BiriBum válasza BekeVon (#2377) üzenetére


BiriBum
őstag

Pentax 360FGZ vagy Metz 48 AF-1. Esetleg Sigma EF-530 DG SUPER.

(#2380) BiriBum válasza Zozzant (#2364) üzenetére


BiriBum
őstag

Beindult a nyálelválasztásom. :DDD

(#2381) bal13


bal13
csendes tag

Egy kis érdekesség:
[link]
Nem is tudtam hogy már lehet kapni... :U

(#2382) BekeVon


BekeVon
tag

megnéztem a vakukat, nem tok most már abszolút dönteni, a sigma melegedik mint állat azt írják, a másik 2 jó nézki, bár addig nemtudok rönteni még a canont véglegesen megcáfolják (holnap sztem felhívom az egyik boltot megkérdezem)

Az obi pazar, tökéletes lenne nekem:D

(#2383) Szten Márs válasza BekeVon (#2382) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Én a Metz-re szavazok.
A Canon vakut azóta sem értem. Valószínűleg legalább pár funkció lesz, ami nem fog működni, de a legvalószínűbb, hogy tényleg sima villanóként fog üzemelni - de a legpontosabb, ha azt mondjuk, bizonytalan hogy fog reagálni rá a váz. És egy ilyet bevállalnál akkor, amikor teljesen bizonytalan, hogy akarsz-e egyáltalán majd márkát váltani (akkor nem csak a vakuval lesznek gondok... ha addig beszerzel obikat, márpedig egy kitobi nem túl jó, főleg ha tényleg akarsz portrézni is, akkor azok az obik sem lesznek már jók az új vázra, azokat is cserélni kell...) és ha váltassz, akkor sem teljesen értem, miért pont Canont. Az akkori Canon középkategória az EOS 60D vagy EOS 70D minden bizonnyal olyan speckókkal fog rendelkezni, aminek puszta látványától sírva fakadnak majd még a keményebb idegzetű fotósok is - és nem a gyönyörűségtől. A Canonos topicokban gyakran ezzel ironizáluznk.
A Canon azért mostanában eléggé, hogy is fogalmazzak finoman... nem nézi ki a vásárlóiból, hogy csili-vili feliratokon és üres számadatokon túllátnak és az adatlapra írható hangzatos dolgokkal akarja eladni a gépeit, nem tényleges belbeccsel - sajnos. Nem véletlen írtam, hogy az utóbbi időben csalódtam a cég hozzáállásában.

Akárhogy is, szerintem felesleges köröket futsz, egy teljesen bizonytalan "ha esetleg" miatt.

(#2384) madgie válasza Szten Márs (#2383) üzenetére


madgie
titán

"A Canon azért mostanában eléggé, hogy is fogalmazzak finoman... nem nézi ki a vásárlóiból, hogy csili-vili feliratokon és üres számadatokon túllátnak és az adatlapra írható hangzatos dolgokkal akarja eladni a gépeit, nem tényleges belbeccsel - sajnos."

Jujj, eszembe jutott a K20D és a 15 megapixel esete :DD

(#2385) Szten Márs válasza madgie (#2384) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

14,6. 15 MP-e a Canon EOS 50D-nek van - kisebb érzékelőfelületre... és nem csak erre gondoltam most.
Egyébként a K20D bejelentésekor is erősen hullott a hajam, ha nem tévedek ezt ki is fejtettem itt a forumon. Na meg ilyesmire utaltam pár hsz-szel feljebb, azzal hogy a jövőben a "fejlődés" egyik meghatározó vonala MP-ek ész nélküli halmozása lesz APS-C-re (is). Nem véletlen van nekem horrorisztikus jövőképem erről a kategóriáról.

(#2386) madgie válasza Szten Márs (#2385) üzenetére


madgie
titán

Na, az 50D-t ne is említsük, nem volt sok köszönet, amit én eddig láttam attól a géptől :N

(#2387) Zozzant válasza Szten Márs (#2378) üzenetére


Zozzant
addikt

Itthon ilyen állapotút (dobozos, szinte nem is használt) nem találtam, ebay uk-n licitáltam, postával 12E HUF. Lassacskán elég is volt az obik beszerzéséből, még egy nagyobb af tele hiányzik, de ez képlékeny...

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

(#2388) BiriBum válasza Szten Márs (#2383) üzenetére


BiriBum
őstag

Ez így igaz! Körülbelül olyan, mintha a 2 év múlva megvásárolandó autómra vennék kerekeket. Nem tudom milyen autóm lesz, de még ha tudom is, akkor sem biztos, hogy jó lesz rá méretben a felni.

Ha amatőrként nem tudod P-TTL-ben használni a vakut, az nagyon gáz. Márpedig a Canont 1000%, hogy nem fogod, mert az a Canon TTL-rendszerét tudja. Villanni fog, amikor akar és akkorát, amekkorát gondol.

360FGZ - "csak" 36-os kulcsszám, nem forgatható.

Metz 48- jó teljesítmény, olajozott együttműködés a K10D-vel (saját tapasztalat)

Sigma melegszik(?, nem tudom), 53-as kulcsszám, kissé lassabb töltés, nem olyan rosszfícsörlista. Én mégis a Metzben bíznék (bíztam).

(#2389) BiriBum válasza Szten Márs (#2385) üzenetére


BiriBum
őstag

Szerintem 1-2 éven belül a "alsó szegmensű" FF gépek fognak árban olyat zuhanni, mint most a belépőszintű APS-C. Lehet, hogy később csak FF vagy nagyformátumú gépek lesznek? :F

(#2390) Allien válasza BekeVon (#2382) üzenetére


Allien
veterán

Hülyeséget csinálsz (szerintem). :DDD MOST nem vennék más rendszervakut ennyi pénzért, főleg, hogy szinte használhatattlan lesz. Nem régen vettem a K200D-re egy Sunpak vakut 15E pénzért, merem állítani, az is kenterbe veri a Canon vakut használhatóságban Pentax vázon (szigorúan). Igaz, ez full manuál, de forgattható a feje, és kapcsolható rajta az AF segégfény. Ha most vennék vakut, és lenne 50E pénzem, akkor egyértelmüen csakis a Metz 48 AF1-t venném. Már régebben is linket adtam:
Pentax digitre vakuk
és itt a két nagy vaku (Pentax-Metz) után szinte egyértelmü, hogy a Metz 48 mindenben nyerőbb a többinél. Már elvi síkon, de tapasztalatok alapján is.
szvsz
Igaz, a Sigma vakukat nem tudom, hova rakjam, mert jónak néznek ki itt is, és olcsóbbak is valamivel. :B Csak kevés a tapasztalat. :K

[ Szerkesztve ]

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

(#2391) BekeVon


BekeVon
tag

nah meg győztetek, meg beszéltem egy fotós kollégámmal is, is megkaptam a pontos választ.ahogy ti is modtátok a rendszervaku jellegét fogja elveszteni, mármint csak villanóként fogja kezelni a gép, tehát többi opció nem fog működni rajta, ami a villanás erősségét illetve hoszúságát hívatott állítani stb.

Így a választásom a Metz vakura esett, szerintem ahogy visszatérek Debrecenbe meg is veszem. :DD :)) :D nagyon kösz az infokat sokat segíttek :P :C :R :R :R :R

ui.: a kocsis hasonlat faxa :DDD

[ Szerkesztve ]

(#2392) hcs57 válasza BekeVon (#2391) üzenetére


hcs57
őstag

Nézz utánna az első és a második redőnyre szinkronizálásnak, valaki erre panaszkodott a Metz esetében...

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu

(#2393) golyani válasza hcs57 (#2392) üzenetére


golyani
addikt

hmmm. ez tényleg igaz. most h nézem nem villant 48-as vakuval második redőnynél a beépítettel meg igen. most ezzel mit lehet működni? Fw frissítés? vakuhoz nincs új k10d-re mennyire ajánlott a frissítés? javulás mértéke miben jelentkezik ha jelentkezik?

(#2394) BekeVon válasza golyani (#2393) üzenetére


BekeVon
tag

hát a vakuval kapcsoltban nem tok semmit mondani, de Fw nagyon ajánlot frisseteni, pl, nem tom mennyire tapsztalatd(tátok) hogy alap Fw-rel az akummlátor elég furcsán működöt leglábbis nálam, mármint szinte mindig 100% jelez, ha már 50% van akkor kb. 10-15 képet lehet nyiálni és kinyult az aku. Ezt az 1,1 frissités javítja, meg a Pentax oldalán van egy szép leírás hogy mit javítanak.

[ Szerkesztve ]

(#2395) Slowman


Slowman
aktív tag

Helló!

Már majd egy éve használgatom a K10D-m igazából semmi bajom nincs is vele csak a zajosság, de ezt egy pér hsz-el ezelőtt olvastam, hogy jól kell exponálni és nem olyan vészes. A másik kérdés pedig, hogy milyen obit kéne venni, nézegettem egy párat már olyan elérhetőbb kategóriába bár nem tudom mennyire érik meg az árukat. Főként olcsóbb kategóriás (70k körüli) obikat néztem mert nem nagyon engedhetném meg magamnak a profi objektívparkot.

Két obit néztem ami hasznosabb volna mert főként portrézok:

- SIGMA 17-70 mm f/2.8-4.5 DC MACRO 1:3 (a kit helyett)
- PENTAX smc P-FA 50 mm f/1.4 objektív ;vagy SIGMA 50 mm f/2.8 EX DG Macro
(bár én itt a pentax obit jobbnak ítéltem)

Meg nézegettem telét is SIGMA 70-300 mm f/4-5.6 APO Macro DG bár ezt nem tudom mennyire használnám ki, de az ára egész kedvező és nem annyira gázos... talán.
Szóval ezekről kérnék némi felvilágosítást vagy más hasonló kategóriás alternatívát.

[ Szerkesztve ]

(#2396) tbs válasza Slowman (#2395) üzenetére


tbs
addikt

Mindkét Sigma lassú fókuszú lesz a kitobi után, és az EX-es sem egy nagy szám. (Van 1 nem makrósom, ha érdekel, olcsón. ;) ) 50mm F1.4 jobb lépésnek tűnik. Mondjuk én lábzúm hívő vagyok, nem félek a témától... ;]

Illetve most hirdeti az egyik indexes srác a 43mm F1.9 alig használt limitedjét, ami kurvárakibaszottul jó obi. :K

Kit tartományra nem vennék olcsó zoomos obit. Jobb a kit. (Na jó: ritkán nem.)

(#2397) BiriBum válasza golyani (#2393) üzenetére


BiriBum
őstag

Nekem gond nélkül működik vele a második redőny szinkron, pedig a vázon nem is a legújabb firmware van (azt hiszem 1.11, itt még lehet buherálni a fókuszbeállításokat).

[ Szerkesztve ]

(#2398) BiriBum válasza Slowman (#2395) üzenetére


BiriBum
őstag

Csatlakozva tbs szaktárshoz még annyit tennék hozzá, hogy ha 70-300-ra vágyol, akkor sokkal inkább Tamron! :U

(#2399) Slowman válasza BiriBum (#2398) üzenetére


Slowman
aktív tag

Nem vágyok annyira 70-300-ra inkább csak néztem egy jobb árú telét aztán, hogy az most 50-200 vagy 70-300 számomra mind egy, így lehet ha majd telét kéne vennem jobban járok a Pentax 50-200-al (olcsó gyors jónak mondható ebben a kategóriába), vagy akkor már inkább Tamron 70-300 mm f/4-5.6 Di ?.
Bár ez nem olyan lényeges nem vagyok nagy madár fotós meg amúgy is nem ez az elsődleges inkább abban a 17-70-es Sigma-ba bíztam mert azt olyan tűrhetőnek láttam. Meg ugye annak jobb a fényereje kicsit nagyobb zoom átfogás mint a kit.
A fix obik közül én is esőre a f1.4-re jobban felfigyeltem. Azért írtam, hogy szerintem az jobb választás, de mivel amatőr vagyok inkább megkérdezem nehogy ráfázzak...
Szóval ezeken kívül semmi tűrhető obi nincs ebben a kategóriába, inkább vadásszak jó állapotú használtakat?

(#2400) golyani válasza BiriBum (#2397) üzenetére


golyani
addikt

kösz nekem ha jól tom még 1.0 van:D akkor majd hekkelek vmit.

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Pentax DSLR topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.